4 доторканні і Ryanair не в Борисполі. Головні новини 10-16 липня + Анонси

Для громадян Російської Федерації, які планують в'їхати до України, з наступного року запроваджується механізм попередньої реєстрації. Обшуки в "Укренерго". В Генпрокуратурі цього тижня оприлюднили інформацію, що з 2014 року судять 84 осіб, які воювали на Донбасі на боці "ДНР-ЛНР". Рада ЄС остаточно затвердила Угоду про асоціацію з Україною та ЄС. Дозвіл на притягнення до відповідальності 4 народних депутатів. Антикорупційний прокурор Назар Холодницький вніс Генеральному прокуророві для погодження подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Дзендзерського. Затриманим на адмінмежі з окупованим Кримом російським прикордонникам повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність України. Абсолютна більшість громадян України ідентифікує себе як українців. Печерський районний суд Києва наклав арешт на 99% акцій ПАТ Чорноморський суднобудівний завод, що входить в Смарт-Холдинг Вадима Новинського. ГПУ виявила схему розтрати і присвоєння бюджетних коштів в ході будівництва проекту "Стіна" на кордоні з Росією. Представники правоохоронних органів вкінці тижня проводили 183 обшуки у приміщеннях, що належать екс-міністру доходів і зборів часів Януковича Олександру Клименку. Арешти керівників підприємств "Укроборопрому". На окупованих територіях сходу України утримують мережу трудових таборів.
Всі фото зробив Олег Богачук

Для громадян Російської Федерації, які планують в'їхати до України, з наступного року запроваджується механізм попередньої реєстрації. Так а брифінгу сказав секретар РНБО Олександр Турчинов, передає “УП”.
"Створюється відповідна технічна інфраструктура на всіх пунктах перетину державного кордону, якав повинна запрацювати не пізніше ніж початок наступного року. Для громадян РФ буде реалізована електронна система попередньої реєстрації", - сказав Турчинов, - "Тобто громадянин РФ, який має бажання прибути на території України, повинен заздалегідь зареєструватися і надати МЗС необхідні дані, які буде визначати МЗС".
Ще вводиться вимога щодо обов’язкової реєстрації громадян РФ, які знаходяться на території України в місці їх тимчасового перебування.
"А також вводиться необхідність подачі інформації щодо пересування територією України", - сказав Турчинов і додав що на кордоні буде здійснюватися пропуск "по біометричних паспортах".
"А також здійснюється зняття біометричних данних (відбитків пальців) для громадян інших країн і осіб без громадянства, крім держав із якими Україна має відповідні угоди. Тобто зрозуміло, що в першу чергу це буде стосуватися російських громадян", - сказав він.
Для технічого забезпечення цього питання прикордонникам виділяється 300 мільйонів гривень.
У відповідь в Росії спростили правила отримання громадянства для Українців без втрати українського паспорту.
Про таку російське рішення у Державній міграційній службі України нагадують, що припинити громадянство України можна тільки указом Президента, і чинну норму може змінити лише Верховна Рада України, на яку не впливають рішення інших держав. Про це заявив речник ДМСУ Сергій Гунько, передає "Громадське радіо".
Як відзначив Гунько, процедура виходу з громадянства України прописана в законі "Про громадянство України", і, відповідно, змінити її може лише Верховна Рада України. Так речник міграційної служби прокоментував законопроект про спрощення набуття громадянства Росії громадянами України.
"Тобто незалежно від будь-яких рішень будь-яких держав світу, процедура залишиться такою, як і була, і громадяни, які не вийшли з громадянства відповідно до закону України, залишатимуться громадянами України", – зазначив Гунько, - "Припинення громадянства України – це тільки указ Президента України. Інших варіантів припинення громадянства України не існує".


Зранку 12 липня стало відомо, що у приміщеннях оператора магістральних електромереж ДП "НЕК "Укренерго" співробітники прокуратури проводять обшуки. У ГПУ припускають, що службовці "Укренерго" разом з працівниками НКРЕКП робили закупівлі за завищеними цінами у підконтрольних їм підприємств. У самій же компанії такі дії називають тиском.
Проведення обшуків на підприємстві "НЕК Укренерго" пов'язане з ймовірним виведенням мільярдних сум одним із керівників цього підприємства через підконтрольні його сім'ї компанії. Про це повідомив генпрокурор України Юрій Луценко 12 липня, передає "Укрінформ".
"Йдеться про ймовірне розкрадання коштів в особливо великих розмірах в ДП "Укренерго". Наразі ми вбачаємо схеми особистого збагачення одного з керівників цієї компанії, який через підконтрольні його сім'ї декілька компаній, близько десяти, виводив мільярдні суми", - повідомив глава ГПУ.
Він також додав: " Думаю, що обшуки дадуть нам нові докази у цій справі".


В Генпрокуратурі цього тижня оприлюднили інформацію, що з 2014 року судять 84 осіб, які воювали на Донбасі на боці "ДНР-ЛНР".
"В указаному кримінальному провадженні встановлено, що у веденні РФ агресивної війни проти України на території Донецької і Луганської областей із 2014 року беруть участь у складі незаконного збройного формування «Призрак» терористичної організації «ЛНР» іноземці, громадяни – найманці під егідою організації «United Continentale», що сповідує у тому числі проросійську політику. Засновником і координатором НЗФ «Призрак» є громадянин Російської Федерації О. Марков.... На цей час за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України і її територіальної цілісності Головною військовою прокуратурою, Службою безпеки України, Національною поліцією України притягнуто до кримінальної відповідальності 84 іноземці, з них 64 громадянина РФ", - повідомили в прокуратурі.
Ці люди працювали під крилом  організації «United Continentale», яка є геополітичним рухом крайньоправої спрямованості, створена влітку 2014 року в м. Белград. Її представники виступають з критикою Європейського союзу і НАТО. 
"До складу організації входять громадяни Франції, Сербії, Іспанії, Італії, Німеччини, Чехії, Болгарії, Країн Латинської Америки, Сполучених Штатів Америки та Російської Федерації. Більшість її представників проходили службу в іноземному легіоні та брали участь у веденні бойових дій у різних країнах світу", - йдеться в повідомленні.


Рада ЄС остаточно затвердила Угоду про асоціацію з Україною та ЄС, таким чином Європейський Союз остаточно завершив ратифікацію Угоди.
Повідомлення про це розміщено на сайті Ради ЄС.
"11 липня Рада прийняла рішення про укладення Угоди про асоціацію з Україною від імені Європейського Союзу. Це відбувається напередодні саміту ЄС-Україна в Києві 12 і 13 липня", - ідеться у повідомленні. 
У повідомленні відзначається, що це заключний етап процесу ратифікації, який дозволить розпочати реалізацію Угоди з 1 вересня 2017 року.
У Раді ЄС нагадують, що більша частина Угоди про асоціацію вже діє. Угода частково набула чинності з 1 вересня 2014 року, а її торговельна частина, глибока та всеохопна зона вільної торгівлі, тимчасово застосовується з 1 січня 2016 року.
"Укладання та набуття чинності Угоди надасть нового імпульсу співробітництву в таких областях, як оподаткування в сфері зовнішньої політики і безпеки, правосуддя, свобода і безпека (в тому числі міграція), управління державними фінансами, наука і техніка, освіта та інформаційне суспільство", - ідеться у повідомленні.


10 липня У Верховній Раді голосували за притягнення до відповідальності 5 депутатів. З 5-ти зняли недоторканність тільки з трьох:
- з обраного від Президентського блоку Борислава Розенблата, який дуже ймовірно брав хабарі за просування інтересів компанії з видобування бурштину.
- члена “Народного фронту” Максима Полякова за ту саму справу;
- нардепа Олеся Довгого за махінації з землею, коли він був секретарем міськради Києва.
В цей день під ВРУ були сутички прихильників зняття недоторканності зі всіх депутатів.
Під кінець тижня Генпрокуратура повідомила про підозру у відмиванні грошей керівнику Довгого екс-меру Києва, який зараз живе у Грузії Леоніду Черновецькому.


11 липня Антикорупційний прокурор Назар Холодницький “вніс Генеральному прокуророві для погодження подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Дзендзерського Д.В. за ознаками злочину, передбаченого ст. 366-1 КК України”.
Ця стаття означає подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей. Це карається штрафом від двох тисяч п’ятисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
Дениса Дзензерського вибрали до парламенту від “Народного фронту”, є секретарем Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності. Дзензерський з Дніпропетровська, як і голова комітету Сергій Рибалка. Герой подання не сильно світиться у ЗМІ.
В декларації він вказав кілька земельних ділянок, 3-4 квартири, якими володіє з дружиною, його дружина депутат від того ж НФ Тетяна Донець, і кілька МЛН у доларах і євро.

13 липня Верховна Рада дозволила зняти недоторканність з члена “Опозиційного блоку”, екс-мера Харкова Михайла Добкіна, як і Довгого за земельні махінації.


Вже 14 липня суд взяв Добкіна на два місяці під варту з можливістю внести 50 млн грн застави.


В київському міжнародному аеропорті “Бориспіль” точно не буде авіаперевізника Ryanair.
Авіакомпанія висунула вимоги, які керівники аеропорту не приймають. Серед таких оприлюднених вимог:
безкоштовна аеронавігація,
безкоштовні стійки реєстрації,
безкоштовні стоянки для таксі, 
безкоштовні площі для реклами,
безкоштовна оренда площ в терміналі,
безкоштовна система прийому багажу,
безкоштовні офіси для продажу авіаквитків,
безкоштовна земля для будівництва готелю,
закріплення місць стоянок для літаків,
безкоштовні офіси для служби оренди автомобілів,
єдина ставка аеропортового збору на пасажира на 4 роки у розмірі 7,5 доларів,
виплата аеропортам 35% із доходів магазинів duty-free,
60-денне кредитування з боку аеропорту.
Правда, ці вимоги повідомив керівник аеропорту Павло Рябікін. Документу ніхто не показував.
Майже відразу компанія Ryanair підтвердила що “скасовує свій запланований прихід в Україну після того, як київський аеропорт не виконав угоду, досягнуту в Міністерстві інфраструктури з посадовими особами аеропорту та нинішнім генеральним директором аеропорту паном Рябікіним у березні цього року". Там вважають що аеропорт сприяє українським дорогим компаніям.
За провал переговорів Міністр інфраструктури Володимир Омелян пообіцяв внести в Кабмін подання про зняття з зпосади керівника аеропорту Бориспіль Павла Рябікіна. Це другий видний голва держпідприємства, кого він обіцяє зняти. Місяць тому Омелян обіцяв вплинути на звільнення голови "Укрзалізниці" Войцеха Бальчуна
Під шумок прем’єр-міністр Володимир Гройсман провів спеціальну нараду з керівництвом Мінінфраструктури, Мінюсту, аеропорту «Бориспіль», Асоціації «Аеропортів України», Офісу залучення та підтримки інвестицій щодо ситуації навколо авіакомпанії Ryanair. Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.
За результатами наради, було прийнято рішення поновити переговори з Ryanair.
«…Вирішили поновити переговорний процес з Ryanair, до якого долучити разом з Міністерством інфраструктури України і аеропортом «Бориспіль» директора UkraineInvest - Ukraine Investment Promotion Office Даніеля Білака», - написав Гройсман.
Крім того, на нараді було прийнято рішення звернутися до НАБУ та Антимонопольного комітету України щодо оцінки всього перебігу переговорного процесу за участі Мінінфраструктури і аеропорту «Бориспіль» щодо дотримання законодавства і умов конкуренції.
Під кінець тижня після суперечок і оголошень про неможливість домовитися ні про що, міністерство знов садить за стіл переговорів керівництво аеропорту і представників авіакомпанії.
Міністр інфраструктури України Володимир Омелян назвав можливі збитки через підписання контракту з авіакомпанією Ryanair, про які говорив гендиректор "Борисполя", фіктивними.
Планується зростання за всіма показниками. Падіння в 2 мільярди - це фікція", - заявив міністр інфраструктури.
Міністр зазначив, що прибутки аеропорту продовжують зростати.
"Спекуляції про можливі втрати аеропорту "Бориспіль" будуються виключно на припущеннях, які зробили колишні менеджери компанії МАУ і компанії Аеросвіт", - додав Омелян.
Тим часом львівський аеропорт вже уклав угоду з перевізником
Далі буде (?)...


У Луганській області на шахті ім. Капустіна ДП "Лисичанськвугілля" 70 шахтарів оголосили страйк через невиплату заробітної плати. Про це у Facebook повідомив очільник Федерації вільних профспілок України Михайло Волинець.


Затриманим на адмінмежі з окупованим Кримом російським прикордонникам повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність України.
«Російським прикордонникам, які виконували завдання в інтересах Російської Федерації на шкоду України, слідчими УСБУ в Херсонській області повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України) Кримінального кодексу України», - йдеться в повідомленні.
На початку тижня Апеляційним судом Херсонської області їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони (РНБО) щодо дофінансування потреб нацбезпеки і оборони. 
До 15 вересня необхідно затвердити програми щодо підвищення обороноздатності та безпеки держави і реформ пенітенціарної системи.
Відповідно до рішення РНБО, вирішено встановити додаткові бюджетні призначень для Міністерства оборони України, Національної гвардії України, Головного управління розвідки Міністерства оборони України, Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту України, Національної поліції України, Адміністрації Державної прикордонної служби України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Управління державної охорони України, Міністерства юстиції України. Крім того, до 15 вересня 2017 року необхідно розробити та затвердити програми, пов'язані з підвищенням обороноздатності та безпеки держави, а до 1 вересня 2017 року опрацювати питання щодо реформування пенітенціарної системи України.


Абсолютна більшість громадян України ідентифікує себе як українців. Про це свідчать оприлюднені у вівторок, 11 липня, результати опитування, проведеного у травні-червні Інститутом Горшеніна спільно з представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі.
Українцями себе вважають 92,6% громадян, 5,5% назвали себе росіянами, 3% - представниками інших національностей.
При цьому, згідно з результатами перепису населення 2001 року, як українців і росіян себе ідентифікували 77,8% і 17,3% громадян України відповідно.
81,8% респондентів вважають себе, в першу чергу, громадянами України, 6,3% - "громадянами світу", а 3,3% – "громадянами Європи". Крім того, в Україні проживають 5% "громадян колишнього СРСР".
Більшість громадян України – 60,4% - користуються в побуті українською мовою. 37,8% говорять переважно російською, а 1,6% - іншими мовами.


Печерський районний суд Києва наклав арешт на 99% акцій ПАТ Чорноморський суднобудівний завод, що входить в Смарт-Холдинг Вадима Новинського, йдеться в ухвалі суду від 21 червня, яку піарив Генпрокурор Луценко.
Заарештовані акції ЧСЗ розподілені між 9 юридичними особами. ЧСЗ знаходиться в стадії банкрутства з 2014 року. Ініціатором банкрутства є Балаклавське рудоуправління.
Санкції накладені за клопотанням Генеральної прокуратури в рамках кримінального провадження, відкритого у травні цього року.
Саму справу було відкрито ГПУ за заявою одного з депутатів Верховної Ради (ім'я не розкривається). Іншим визначенням суд наклав арешт на все майно заводу.
Кримінальне провадження, як випливає з тексту судового рішення, відкрито за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами ФДМ, Мінпромполітики, ПАТ "Херсонський суднобудівний завод" із внесенням у 2011 році змін до договору купівлі-продажу акцій ДАХК "Чорноморський суднобудівний завод".
Такі зміни, на думку слідства, привели до зменшення обсягу інвестиційних зобов'язань на суму понад 500 млн гривень, "що викликало тяжкі наслідки у вигляді збитків державі", а також умисного доведення до банкрутства ЧСЗ посадовими особами підприємства.
Суднобудівний бізнес Смарт холдингу об'єднує компанія Smart Maritime Group. SMG управляє Чорноморським суднобудівним заводом, Херсонським суднобудівним заводом, Миколаївським машинобудівним заводом і термінальним комплексом "Очаків".
За останні роки на Новинського уже відкривали справу за, ніби-то позбавлення волі помічника попереднього предстоятеля православних московського патріархату.
І є ще одна пов’язана з суднобудівним бізнесом справа про заволодіння майном Миколаївського суднобудівного заводу “Океан”.
Ці дві справи були відкриті за генпрокурора Луценка і все ще не доведені до вироку суду.


ГПУ виявила схему розтрати і присвоєння бюджетних коштів в ході будівництва проекту "Стіна" на кордоні з Росією.
Про це повідомляє прес-служба ГПУ.
За даними слідства чиновники прикордонної служби та приватні підприємці привласнили понад 100 млн гривень.
"Протягом 2016-2017 років внаслідок вищевказаної протиправної діяльності службових осіб ДПС України та суб’єктів господарської діяльності приватного сектору економіки під час виконання робіт по інженерно-технічному облаштуванню україно-російського держаного кордону, територій, прилеглих до районів проведення АТО та АР Крим (проект "Стіна"), шляхом придбання на користь державного органу товарів, робіт та послуг, здійснено розтрату та привласнення бюджетних коштів в сумі понад 100 млн грн", - йдеться у повідомленні.

Представники правоохоронних органів вкінці тижня проводили 183 обшуки у приміщеннях, що належать екс-міністру доходів і зборів часів Януковича Олександру Клименку та членам його родини. Про це заступник генпрокурора України – головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив на сторінці у Facebook
Так, Головна військова прокуратура спільно з Департаментом захисту Національної поліції та спецпідрозділом "Корд" проводить "другу хвилю" реалізації розслідування у справі злочинної організації Януковича-Клименка".
"Зараз проводяться 183 обшуки в приміщеннях, які належать екс-міністру Клименку. У тому числі в офісному центрі "Гулівер" у місті Києві, декілька поверхів якого є власністю екс-міністра та членів його родини", – оголосив Матіос.
Головний військовий прокурор також заявив, що робота журналістів "Радио Вести", які входять до медіа-холдингу Клименка та групи компаній "Юнісон", не припинилася.
Разом з тим, речник МВС Артем Шевченко додав, що "оперативники ДЗЕ Нацполіції спільно зі слідчими ГПУ проводять слідчі дії в окремих офісних приміщеннях ТРЦ "Гулівер". Випадкових відвідувачів перепрошуємо за тимчасові незручності".
До кінця дня обшуки закінчилися. Звинувачений Клименко заперечив що в належних йому приміщеннях були обшуки.
Раніше у правоохороців уже були претензії до ївидання газети “Вєсті” і головного редактора до 2015 року Ігоря Гужви, але зам’ялися. Гужва продав частку акцій в холдингу і заснував видання “Страна”. І там вже знов має кримінальну справу за вимагання коштів за зняття публікації з Нардепа-радикала Івана Лінька.


14 липня Національне антикорупційне бюро України затримало керівника та заступника директора бронетанкового заводу у Львові. Там якраз співробітники НАБУ проводили обшуки.
Керівництву підприємства інкримінують розтрату державних коштів (ст. 191 КК України). Цю інформацію підтвердили у Львівській обласній державній адміністрації. Водночас у самому Антикорупційному бюро цю інформацію поки не коментують. Чекайте незабаром на подробиці.
Тоді ж з робочим візитом до Львівської області завітає Президент України Петро Порошенко. Згідно з офіційною програмою, заплановано його відвідання Львівського бронетанкового заводу.
За результатами перевірок служби внутрішньої безпеки Укроборонпрому відсторонили 25 керівників державних підприємств та попередили розкрадання 631 мільйона гривень. 41 кримінальна справа у прокуратурі.


13 липня Добровольці у складі 54-ї окремої механізованої бригади ЗСУ оголосили голодування через утиски з боку командування – бійцям не дають змоги воювати разом, в межах одного підрозділу. Незважаючи на попередні обіцянки, а також прохання та численні рапорти з боку воїнів – їх розподілили в різні підрозділи. Про це пише на своїй сторінці у Facebook молодший сержант Збройних сил Валерія Бурлакова.
До кінця тижня компромісу досягнули і голодування припинилося.
Солом'янський суд Києва пізно увечері 14 липня обрав запобіжний захід для трьох із п'яти затриманих посадовців Збройних сил України та ДП "Львівський бронетанковий завод"
Суд взяв під варту начальника Центрального бронетанкового управління ЗСУ (генерал-майора) з альтрнативою внесення застави у 2 млн грн.
Начальник відділу озброєння ЦБТУ ЗСУ (полковник) і засновник комерційної структури, задіяної в корупційній схемі, арештовані з альтернативою 1,6 млн застави грн для кожного.




Сепаратисти на окупованих територіях сходу України утримують мережу так званих трудових таборів. За даними німецької радіостанції Deutschlandfunk, оприлюдненими в ефірі у четвер, 13 липня, тисячі ув'язнених у так званих "ДНР/ЛНР" примушуються у цих таборах до безоплатної праці, передає DW.




Анонси
20   липня о 13-00 в  УНІАН  в рамках спільного з Представництвом Європейського Союзу в Україні проекту #EUkraine відбудеться круглий стіл на тему: "Чи беруть українці Європу штурмом? Підсумки безвізового режиму з ЄС після першого місяця дії". Під час круглого столу будуть обговорені  питання: Яка статистика нам доступна та про що вона насправді говорить? Яка кількість українців в'їхала до  ЄС після введення безвізового режиму? Які країни Європи цікавлять українців найбільше? Чи збільшилася кількість відмов у в'їзді українським громадянам і з яких причин? Чи збільшилася кількість претендентів на отримання притулку в ЄС після введення безвізового режиму?  Що безвіз вже змінив у нашому житті? Як він вплинув на діяльність державних та приватних інституцій, що безпосередньо пов’язані з подорожами? Як він вплинув на бізнес? Які зміни очікуються найближчим часом?  Яким чином та за якими ознаками ми зможемо відслідкувати вплив безвізу на зміну цінностей та системи мислення українців? До участі запрошуються: представники Представництва Європейського Союзу в Україні (Delegation of the European Union to Ukraine), представники Міністерства Закордонних справ України, Державної прикордонної служби України, Державної міграційної служби України,  провідні  фахівці туристичного бізнесу, експерти ГО "Європа без бар'єрів" та ГО "Реанімаційний пакет реформ". Модератор заходу: Олена Лобова,  представник  інформаційної кампанії "Відкрий Європу" (вул. Хрещатик, 4, конференц-зал). Телефон: 044 4980764. Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями.

Добігає кінця шоста сесія Верховної Ради, де народні депутати демонструють різні рівні відвідування, голосування та активності. Громадянська мережа ОПОРА відстежила діяльність парламентарів із листопада 2014 року до червня 2017 року, що становить половину строку українського парламенту.
Так, за два з половиною роки діяльності Верховної Ради VIII скликання в стінах парламенту не знайшлося жодного депутата, який взяв би участь у всіх без винятку голосуваннях. Всього за цей період депутати 9 938 разів голосували за винесені на розгляд парламенту питання порядку денного. Беззаперечними аутсайдерами є шість народних обранців, які пропустили понад 90% усіх голосувань у Верховній Раді.
Як народні депутати відвідують засідання парламенту та комітетів? Наскільки вони дисципліновані у своїх голосуваннях? Чому парламентарі передають слово заміть висловлення своєї позиції? Чи пов’язане виділення субвенцій з Державного бюджету для розвитку територій з політичною лояльністю народних депутатів із цих округів? На всі ці запитання можна буде почути відповідь на прес-конференції 19 липня об 11:30.
У заході візьмуть участь:
  • Анатолій Бондарчук, керівник проекту ОПОРИ в рамках Програми РАДА;
  • Андрій Токарський, аналітик ОПОРИ;
  • Захар Колісніченко, громадський консультант ОПОРИ.
Під час заходу представники Громадянської мережі ОПОРА підбиватимуть підсумки роботи депутатів протягом половини строку VIII скликання Верховної Ради, представлять дослідження щодо діяльності та аналізу стану прозорості парламентських комітетів. Крім того, учасники обговорення піднімуть питання дисциплінованості голосувань депутатів та виділення субвенцій з державного бюджету.
Прес-конференція відбудеться 19 липня (середа) об 11:30, УНІАН (вул. Хрещатик, 4).
УВАГА! Реєстрація учасників відбуватиметься на місці за редакційними посвідченнями.
Захід відбудеться за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 
За додатковою інформацією звертайтеся:
Катерина Жемчужникова, прес-секретар ОПОРИ
тел.: 0662701713

18 липня в 12-30 в УНІАН відбудеться прес-конференція на тему: "Генеральна прокуратура опечатала київський дельфінарій "Немо", яку проведуть Асоціація зоозахисних організацій України та Київський еколого-культурний центр спільно з Генеральною прокуратурою України. В ході прес-конференції будуть обговорюватися питання: чому Генеральна прокуратура України опечатала київський дельфінарій "Немо", скільки разів і з якої причини контролюючі органи закривали дельфінарій "Немо" і яким чином він знову починав працювати, а також про те, чому дельфінарії є в'язницею для дельфінів. Спікери: прокурор першого відділу процесуального керівництва в кримінальних справах слідчий Генеральної прокуратури України І.Омельченко, президент Асоціації зоозахисних організацій України Ася Серпінська, директор Київського еколого-культурний центру Володимир Борейко (вул.Хрещатик, 4, конференц- зал). Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями.

17 июля в 13:00 информационное агентство ГолосUA проведет пресс-конференцию на тему: «Пенсионная реформа: что изменится для украинцев?»
 В пресс-конференции примут участие:
- Руслан Бортник – политолог;
- Всеволод Степанюк – экономист, научный сотрудник Института мировой экономики НАН Украины;
- Андрей Павловский – эксперт по социальным вопросам;
Пресс-конференцию можно посмотреть в разделе «Видео» сразу после онлайн-трансляции.
Пресс-конференция состоится по адресу: ул. Бастионная 5/13 (вход с ул. Кургановская).
Аккредитация до 18:00 14 июля по телефону: (044) 284-57-62. 

 17, 2017, 11:00 am
Прес-конференція відбудеться у приміщенні Українського кризового медіа-центру (УКМЦ) (вул. Хрещатик, 2).

Запрошені до участі:
• Ірина БЕКЕШКІНА – директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва
• Олексій ГАРАНЬ – професор політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва
• Олексій МЕЛЬНИК - співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки «Центру Разумкова»
• Олексій МАЦУКА – голова «Громадського телебачення Донбасу»
• Петро БУРКОВСЬКИЙ – завідуючий відділом розвитку політичних систем «Національного інституту стратегічних досліджень»

Питання до розгляду та обговорення:
- Компроміси заради миру: чи будь-якою ціною?
- Політичне майбутнє «ДНР» та «ЛНР»: як його бачать громадяни України?
- Блокада ОРДЛО: хто підтримує і хто – ні?
- Міжнародний миротворчий контингент: бажаний чи ні?


Під час прес-конференції Ви отримаєте прес-реліз із результатами загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.




Новини Центральної України
10-11 липня
Согласно объявленному тендеру, стоимость работ составляет чуть более 57,5 млн гривен, пишет "Пассажирский транспорт".
Передумов для підвищення ціни на природний газ для населення немає. Про це на прес-конференції заявив заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігор Прокопів.
В Лохвиці сталася велика пожежа на фермі, вогонь знищив 240 м² покрівлі, проте худобу вдалося врятувати
Сьогодні у Полтавській ОДА відбулось засідання комісії облради з питань екології та раціонального природокористування.
362 тисячам сімей на Полтавщині перепризначать субсидії
64 % від загальної кількості сімей області, в опалювальний період 2016/17 року отримували житлові субсидії.
Протягом минулого тижня в Полтавській області сталося 20 пожеж в екосистемах, з них 4 — лісові та 2 — торфові. Зокрема, пожежники врятували понад 80 га насаджень пшениці
За I полугодие 2017 года на Черниговщине за помощью в поисках работы в службу занятости обратилось 13,7 тысячи граждан. Всего находилось на учете и получало социальные услуги 26 000 человек, что на 10% меньше по сравнению с прошлогодним показателем.
 Вінничанин, що повернувся з передової, скоїв самогубство
Це у двічі більше, ніж у травні.
9 липня під час відкритої лекції у кафе в рамках "Sex Education Week" на тему "Трансгендер" невідомі напали на спікера, організаторів і учасників заходу.
 Сьогодні, 11 липня, в Єдиній системі електронних петицій з’явилося звернення з проханням перейменувати міськраду з Кіровоградської у Кропивницьку . Звернення зареєстрував громадський активіст Дмитро Сінченко.
 В поточному році область бере участь в експерименті з фінансового забезпечення розвитку автомобільних доріг загального користування. Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на сайт ОДА

12-13 липня
КМДА оголосить тендер на закупівлю обладнання для введення електронного квитка у Києві
Президент України Петро Порошенко заявив, що 16 мільярдів гривень від перевиконання митних надходжень підуть на будівництво доріг.
Учора у Великописарівському районі прикордонники Сумського загону в рамках проведення спільної спеціальної прикордонної операції "Кордон-2017" в черговий раз не допустили незаконного переміщення через українсько-російський кордон вантажу ягід.
Меру Миколаєва Олександру Сенкевичу вручили ще один протокол про корупційне порушення. Причому, вручення відбувалося в присутності преси і навіть транслювалася на сторінці мера в Facebook. Мер звинувачується в тому, що при голосуванні на сесії міськради 24 листопада 2015 року про нарахування йому заробітної плати він не заявив про конфлікт інтересів.
У Черкасах 74-річний водій не впоралась з керуванням і врізалась в легковий автомобіль, який їхав по зустрічній смузі, після цього пішли ще ряд ДТП, повідомляє "ТСН". Повідомляється, що після першого інциденту жінка почала знову набирати швидкість, щоб виїхати, і наїхала на жінку похилого віку, життя якої не вдалося врятувати.
На черговій сесії Полтавської облради депутати розглянуть 40 питань, серед яких, підвищення зарплат керівництва, зміни до програм та рішень тощо
Міська влада на підставі звернень мешканців склала перелік будинків, де збирається першочергово відремонтувати дитячі спортивні майданчики
Вночі керівника міської організації ВО «Свобода» Олега Супруненка, депутата міської ради знайшли у непритомному стані на узбіччі дороги
После введения безвизового режима со странами Евросоюза в аэропорту “Киев” увеличился пассажиропоток. Об этом говорится в сообщении пресс-службы КГГА.
 Придбали обладнання через аукціон на «ProZorro» за 645 тис грн, зекономивши понад 80 тис грн
Комунальне підприємство управління автомобільних шляхів Житомирської міської ради придбало 416 секцій для облаштування «лежачих поліцейських».
"Київводоканал" закликає споживачів, які мають борги за холодну воду, заключити договір реструктуризації боргу на вигідних умовах.
Про це повідомляє Depo.Кропивницький з посиланням на прес-службу патрульної поліції міста. Всього відкрито 25 вакансій інспектора патрульної поліції. Конкурс триватиме десять днів. Подати анкету можна за цим посиланням: http://80.91.161.100. Дізнатися більше: http://patrol.police.gov.ua/. У поліції повідомляють, що крім кар'єрного зросту та розвитку, пропонують заробітну плату вісім тисяч грн
Протягом січня-червня 2017 року послугами Хмельницької обласної служби зайнятості скористалося 29,1 тис  безробітних громадян. Станом на 01 липня 2017 року кількість зареєстрованих безробітних становила 12 тис осіб, з яких більш ніж половину (50,1%) складали жінки, 30,1%– молодь віком до 35 років, а також безробітні, які мають додаткові гарантії щодо сприяння у працевлаштуванні.
Щоправда, на які саме – поки невідомо.
На программу мероприятий по утилизации бытовых отходов из Львова планируют потратить 600 млн гривень
В Киеве не рекомендуют купаться на 11 муниципальных пляжах. Об этом в комментарии 44.ua рассказал глава Госпотребслужбы в Киеве Олег Рубан.
Управление земельных ресурсов Черниговского городского совета дало официальный ответ на петицию – построить новый аэропорт «Чернигов». Данная петиция была опубликована в мае и собрала 260 подписей. Напомним, автор петиции делал упор на том, что аэропорт нужен Чернигову для будущих перспектив.
Голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич на третину скоротив склад робочої групи з протидії протиправному захопленню підприємств.
Местные жители не были предупреждены о планах президента


В селі у Лубенському районі чоловік підірвав гранатою себе та двох 16-річних юнаків, в ході слідчих дій на території домогосподарства виявлено арсенал зброї, боєприпаси та вибухівка.
Слідчі Генеральної прокуратури та оперативники Національної поліції виявили злочинну схему розкрадання державних коштів посадовими особами ПрАТ "Київський електровагоноремонтний завод" на суму понад 110 мільйонів гривень.
В Киеве 17 июля решится судьба взорвавшегося дома
Столичные власти до конца понедельника, 17 июля, ожидают окончательных выводов строительной комиссии относительно дальнейшей судьбы поврежденного взрывом дома на Голосеевском проспекте. Об этом сообщил первый заместитель председателя Киевской городской государственной администрации Геннадий Плис, говорится в сообщении пресс-службы КГГА.
 Вінниччина готується до проведення V Міжнародного інвестиційного форуму «Вінниччина – бізнес в центрі України»
Сумской окружной административный суд запретил деятельность общественной организации «Русский культурный центр Сумской области». Соответствующее решение было принято 10 июля, сообщили в пресс-службе суда. Сумской окружной административный суд рассмотрел административное дело №818 / 514/17.
 21 вересня, на показовому майданчику Міжнародної агропромислової виставки “Агро-Експо” у Кропивницькому відбудеться шоу “Strongman”, на якому український силач Василь Вірастюк буде встановлювати новий рекорд України з перетягування сільськогосподарської техніки. Про це під час робочого засідання повідомив директор ТОВ “AгроЕкспо” Ігор Глібко, йдеться на сайті міськради.
У четвер, 13 липня, Вищий господарський суд призупинив виконання рішення Господарського суду Києва від 10 квітня та постанови Київського апеляційного господарського суду від 6 червня, якими Київраду зобов'язали скасувати заборону на продаж спиртних напоїв уночі – з 23:00 до 10:00.
У Житомирі засудили солдата, який втік з військової частини
 У Житомирі за самовільне залишення військової частини засуджено солдата строкової служби




Коментарі