Головні новини і анонси тижня: уряд Азарова в екзилі, продовження Мукачево, шахти Ахметова, гроші Януковича і МВФ, новий росіянин на Донбасі, Яценюк+Шевченко...


Перестановки в правоохоронних і силових органах

Шокін звільнив Гузиря

Генпрокурор Віктор Шокін звільнив свого заступника Гузиря. Знайшов відразу йому заміну - Юрія Севрука. Севрук до того працював начальником відділу кримінальних проваджень. Севрук довго працював з Шокіним. Доріс за кар'єру до начальника управління. Сайт ГПУ повідомляє про Юрія Севрука що Севрук Юрій Григорович майже 20 років працює в органах прокуратури України. Обіймав посади старшого слідчого прокуратури м. Житомира, заступника Новоград-Волинського міжрайонного прокурора Житомирської області, прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства Генеральної прокуратури України, начальника відділу нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ при провадженні ОРД та дізнання Генеральної прокуратури, прокурора Подільського району м. Києва, заступника та начальника Головного управління нагляду у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України. 
Гузир дав останній брифінг і пішов, як пише сайт ГПУ "за власним бажанням.". 

Новий керівник Служби зовнішньої розвідки

28 липня Президент Порошенко призначив Віктора Кондратюка новим керівником начальником Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Це стало відомо з його Указу. Порошенко прокоментував призначення Кондратюка словами "Можу сказати, що у розвідку з Валерієм Віталійовичем я би пішов".


Уряд Азарова в екзилі

Попередній прем'єр України третього серпня в Москві презентує уряд України у вигнанні і презентує альтернативного Президента. Про це​ повідомила "Газета.РУ" з посиланням на прес-сектретаря М. Азарова. Альтернативним Президентом буде Володимир Олійник, нардеп з 2012 по 2014 рік від "Партії регіонів", який втік разом з Януковичем до РФ в лютому 2014-го. 

На прес-конференції будуть "бежавшие после «майдана» в Россию бывшие «регионалы» и пророссийские активисты. В комитет также войдут Олег Царев, Галина Запорожцева, координатор «Матерей Украины», известная по своему сотрудничеству с самопровозглашенной ДНР. Там же будет и пророссийский активист из Харькова Александр Александровский. Все они регулярно выступают в эфирах российских гостелеканалов и критикуют киевские власти."

Анонс, опублікований на соцмережі "антифашистського форуму" повідомляє: "3 августа в 12:00 в гостинице «Украина» (Кутузовский проспект, 2/1, зал "Библиотека") состоится пресс-конференция Комитета спасения Украины. 
В пресс-конференции примут участие: Николай Азаров (премьер-министр Украины 2010-2014 гг.), Владимир Олейник (народный депутат Верховной Рады Украины V, VI, VII созывов), Игорь Марков (народный депутат Верховной Рады Украины VII созыва), Галина Запорожцева (председатель общественной организации «Матери Украины», полковник милиции в отставке), Юрий Кот (журналист).
На пресс-конференции будет объявлено о создании Комитета спасения Украины, а также распространено Воззвание к украинскому народу, в котором, в частности, подробно излагается план действий по урегулированию ситуации в стране и объявляется о готовности Комитета взять на себя ответственность за судьбу Украины.
К участию в пресс-конференции приглашаются журналисты российских и иностранных СМИ, имеющие аккредитацию в РФ. Телефон для аккредитации на пресс-конференцию: +7 (916) 581-43-73.
Регистрация журналистов на пресс-конференцию заканчивается в 19:00 31 июля 2015 г."

Саша Янукович і мільйони

В рамках кримінального провадження щодо сина екс-Президента України Віктора Януковича Олександра арештований банківський рахунок ТОВ "МАКО-Трейдінг", на якому зберігається 110,37 млн грн. Про це йдеться в постанові Печерського районного суду Києва від 15 липня.

Суд постановив «накласти арешт на банківський рахунок, відкритий ТОВ "Мако-Трейдінг" (ЗКПО 37967910) у банку ПАТ "Радикал Банк" (МФО 319111), на якому зберігаються кошти в сумі 110 372 373,45 грн».
Ще в постанові сказано: "Досудовим розслідуванням також встановлено, що 16.12.2014 р. за результатами розгляду позову ТОВ "Мако-Трейдінг", Господарським судом Дніпропетровської області винесено рішення про стягнення з ПАТ "Арселор Міттал Кривий Ріг" на користь позивача грошових коштів у сумі 110 372 373,45 грн за договором купівлі-продажу вугільної продукції №300 від 10.01.2014 р. На виконання рішення суду Департаментом Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України 10.06.2015 р. винесено розпорядження №46517329/2 про перерахування зазначених коштів та перераховано на рахунок ТОВ "Мако-Трейдінг", відкритого в ПАТ "Радикал Банк" грошові кошти в сумі 110 372 373,45 грн, що надійшли 4.03.2015 р., і 20.05.2015 р. на рахунок з обліку депозитних сум Міністерства юстиції України, при примусовому виконанні наказу господарського суду Дніпропетровської області №904/2883/14 від 28.01.2015 р.", - каже постанова суду.
Протягом 2013 р. Янукович за сприяння колишнього вищого керівництва держави та за попередньою змовою з керівництвом Прат "Артемівськ Вайнері" організував схему ухилення від сплати податків, повідомляє РБК.
Син Януковича був акціонером винзаводу через фірму "Едельвейс". Для прикриття незаконної діяльності було створено ряд компаній, зокрема ТОВ "Тревелін".
На рахунку цієї фірми "Артемівськ Вайнері" перераховувало грошові кошти за товари та послуги, операції супроводжувалися підробкою договорів купівлі-продажу та податкових накладних, але насправді гроші в подальшому знімали готівкою з рахунків.
Таким чином, за листопад-грудень 2013 р. "Артемівськ Вайнері" здійснила замах на заволодіння 21,85 млн грн, які повинні були бути сплачені в бюджет податку на прибуток.

Зловили ще одного росіянина на Донбасі

СБУ і Держприкордонслужба у середу 29 липня дали брифінг, на якому оприлюднили дані про затриманого громадянина Росії, якого ідентифікували як кадрового військового з РФ. У СБУ стверджують, що в машині затриманого Держприкордонслужбою України "Камазу" перебував росіянин, який назвав себе діючим військовим російської армії - Старковим Володимиром Олександровичем., уродженець Хабаровського краю​. У "КамАЗі" правоохоронці виявили 186 ящиків з гранатами, патронами калібру 5,45, 7,62 і 12,7 мм, а також снарядами до ручного протитанкового гранатомета.

Екс-міністр екології довів в суді що Яценюк втрічався в його кадрову політику

Суд заборонив Яценюкові призначати керівником держгеонадр України Миколи Бояркіна без відома міністра екології. Про це йдеться на сайті державного реєстру судових рішень: "Зобов'язати КМ України розглянути пропозиції Міністра екології та природних ресурсів щодо кандидатур на посаду керівника ДСГН України та прийняти рішення про призначення на вакантну посаду відповідну кандидатуру."
В Україні від 2 липня нема міністра екології. До того ним був Ігор Шевченко. Він перед звільненням опублікував звернення в якому нарікав, що прем'єр веде кадрову політику в його відомстві.
Але не це стало публічною причиною звільнення Шевченка. Вкінці червня стало відомо що уряд збирається відправити у відставку міністра екології. Його звинуватили в покриванні корупційних схем. 
Скандал довкола Ігоря Шевченка розгорівся після того, як нардеп Олег Ляшко заявив, що має підтвердження того, що міністр екології Ігор Шевченко літав із Ніцци в Київ літаком нардепа, газового олігарха Олександра Онищенка. Найкраще історію з Онищенком і Шевченком висвітлила «Українська правда». Текст в них на сайті розказав що Шевченко пройшов в міністри завдяки хабарю в 5 млн. дол.  від Онищенка.

Головний редактор газети «Вести» пішов з посади

Головний редактор газети "Вєсті" Ігор Гужва пішов у відставку і продав свою частку акцій медіахолдингу. Про це 29 липня "Капіталу" повідомили в прес-службі "Вєстєй": «С сегодняшнего Игорь Гужва не осуществляет управленческой деятельности и контроля за редакционной политикой активов медиахолдинга, а также не обладает полномочиями и правом по представлению официальной публичной позиции и проведения переговоров от лица „Медиахолдинга Вести Украина“. Соответственно, все сделанные им с настоящего момента и в дальнейшем заявления являются его личной точкой зрения, а не официальной позицией „Медиахолдинга Вести Украина“»
Ще "Капітал додає, що в MEDIA HOLDING VESTI UKRAINE входить"канал «UBR», радіостанція «Вести», щоденна газета «Вести», сайт vest-ukr.com і журнал «Вести. Репортер».

Судове переслідування Гужви

Післяобідні години 1 серпня принесли новину від Главреда "Цензор.НЕТ"що Ігор Гужва, донедавна головний редактор​ газети "Вести" оголошений в розшук.
"Главным следственным управлением налоговой милиции Государственной фискальной службы Украины проводится досудебное следствие, информация внесена в Единый реестр досудебных расследований под номером 32014200000000066." - написав Бутусов і послався на власні джерела.
Ігор Гужва в себе на ФБ цю інформацію підтвердив в себе на ФБ: "слухи об объявлении меня в розыск были способом запугать меня и заставить отказаться от возвращения в Украину. Я не стал прятаться и приехал. Спокойно прошел погранконтроль, получил пидозру, обнялся с женой и с сыном, рассказал что думаю журналистам, пришедшим меня встречать и поехал домой. Считаю, что сделал важный шаг, вернувшись в страну. Это не мы должны бояться власть. Это власть должна нас бояться. Я показал пример, которым, надеюсь, воспользуются и другие. Нельзя сидеть по норам."
​Ігоря Гужву звинувачують в ухиленні від сплати податків​. Цю справу Гужва коментує, що раніше вони брали фіндопомогу в Сумської компанії. Потім компанія збанкрутувала. Гроші не було кому віддавати. Ці гроші вписали в фінзвітності як прибуток. В цьому, за словами Гужви, його звинувачують. 
Про продаж своєї частки "Вести" Гужва не готовий ще говорити. Сказав що за тиждень прокоментує.

Мукачево must go on

За стрілянину в Мукачевому відкрито сім кримінальних проваджень. Про це повідомив радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт на "5 каналі" 29 липня. Щодо слідства, то Тандіт сказав, що "коли це все починалося, виступив голова СБУ Василь Грицак і гарантував, що слідство проводитимуть відкрито і чесно. Ми гарантували безпеку чотирьох осіб, яких затримали і які перебувають у Києві, тут проводиться кримінальне слідство в рамках закону"​.
Бійці "Правого сектору", які брали участь у стрілянині в Мукачевому Закарпатської області, перебувають у безпечному місці. Про це заявив прес-секретар 13-го батальйону "ПС" Олексій Бик на "112" каналі. "Із приводу наших хлопців, які брали участь у подіях в Мукачевому: вони перебувають у безпечному місці. У них усе добре. Їх життю загрожує небезпека, тому будь-яка інформація з цього питання може заподіяти їм шкоду, ми її не оприлюднимо", - сказав Бик.


Кредити

1,18 млрд кредиту МВФ

29 МВФ підтвердив рішення Ради директорів приймає рішення щодо виділення Україні чергового кредитного траншу в рамках програми EFF до 31 липня поточного року, пише, "УНІАН "у розмірі 1,18 млрд SDR – близько 1,7 млрд дол. Таким чином, загальна сума коштів, виділених Україні за програмою EFF з боку Міжнародного валютного фонду, складе 6,68 млрд дол.».

1,7 млрд від МВФ

Мінфін повідомив що МВФ дали 1,7 млрд дол з 17-ти. Кредит дали в межах чотирьохрічної Розширеної програми фінансування Міжнародного валютного фонду (Extended Fund Facility, EFF). Даний транш, надходження якого очікується найближчими днями, буде спрямовано на поповнення резервів Національного банку України, пишуть на сайті мінфіну.
Ще там пояснюють що другий транш є частиною Розширеної програми фінансування загальною сумою $17,5 млрд., чотирьох річне фінансування за якою пов’язано з виконанням Україною програми реформ. Перший транш кредиту обсягом $5 млрд., що складає майже 30% від загальної суми кредиту, Україна отримала одразу після погодження програми в березні поточного року.
Кредит в 17,5 млрд має з 2016 року підняти економіку України. " Розширена програма фінансування є головною складовою плану Міністерства фінансів зі стабілізації економіки України та закладання підвалин для відновлення її зростання, починаючи з 2016 року. У поєднанні з глибинними та амбіційними реформами, що здійснюються Урядом України, отримання нового траншу буде сприяти подальшому відновленню економіки та зміцненню довіри до фінансових ринків, як з боку інвесторів, так і українських громадян." - написано на сайті Мінфіну.

Бракує вугілля електростанціям Ахметова

ТЕС Ахметова зупиняються

30 липня Слов'янська ТЕС знов припинила роботу. "Причина уже традиционная - отсутствие топлива (угля), а точнее - невозможность наладить его регулярные поставки на топливные склады электростанции." - написали на сайті Донбасенерго.
​31 липня Придніпровська ТЕС , розташована в Дніпропетровську, зупинила роботу. Про це повідомила прес-служба ДТЕК: "Сегодня в 00:50 на ДТЭК Приднепровской ТЭС был остановлен последний остававшийся в работе энергоблок. Отключение согласовано с диспетчером Днепровской энергосистемы НЭК «Укрэнерго» – на ТЭС полностью исчерпан запас угля. Возобновление работы электростанции произойдет после накопления объема антрацита, необходимого для стабильной работы ТЭС в осенне-зимний период."​
Придніпровська ТЕС забезпечує електроенергією Дніпропетровськ - великий промисловий і бізнес-пункт, місто-мільйонник. Найлижча ТЕС - в Дніпродзержинську.
Слов’янська ТЕС стоїть в зоні АТО. Там є досить багато електростанцій, але проблеми із забезпеченням вугіллям залишаються. Біля неї є Краматорська.
Теплові електростанції і атомні виробляють найбільше електроенергії в структурі її виробництва в Україні.

Міненерго звинувачує ДТЕК і Донбасенерго в саботажі

Міністр енергетики Демчишин вважає, що ДТЕК просто ажіотує публіку. Він бачить вину компанії в невиробництві енегії. За його словами, ще до відключення 4 блоки Придніпровської ТЕС були на ремонті, 5 00 МВт електроенергії не надійшли. Потім було відключено ще 2 станції, якими розпоряджається ДТЕК: Запорізька і Ладижинська. 

Альтернативи джерел антрацитового вугілля

Прес-служби ДТЕК і Донецькенерго пишуть, що основна причина відключення ТЕС – вісутність антрацитового вугілля. Уряд пропонує альтернативу – вугілля з Південноафриканської Республіки.
Міністр енергетики Володимир Демчишин у понеділок, 20 липня повідомив що імпорт вугілля з Південно-Африканської Республіки (ПАР), яким великою мірою збираються забезпечити тепло в холоди, буде обходитися Україні в 80 доларів за тонну. Минулого року тонна неякісного, не того про яке домовлялись, вугілля  ПАР коштувала 86 дол за тонну.

 

VIP-нещасні випадки

Голова Конституційного був у машині, яка зробила аварію на Полтавщині

Аварія сталася 26 липня близько 20-ї години, на 320 км автодороги «Київ-Харків» в селі Циганське. За інформацією МВСводій  «Toyota Camry» зіткнувся із автомобілем «Nissan». Внаслідок ДТП водій автомобіля «Nissan» та його пасажир загинули на місці. Ще двоє пасажирів «Nissan» – травмовані та були доставлені у лікарню, серед яких 12-річна дитина, яка від отриманих травм померла у дитячій міській клінічній лікарні міста Полтави. Також травмовані водій та пасажир автомобіля «Toyota Camry».
Полтавське виданя повідомило що свідки аварії відмічають, що пасажиром Тойоти був Голова Конституційного суду України Юрій Баулін.
Баулін, як повідомили в преc-службі КСУ так само в лікарні: «Черепно-мозкова травма, рвані рани голови та ніг. Перебуває в першій міській клінічній лікарні… Його стан стабільний, інших подробиць немає. Міліція проводить розслідування»

Єремеєв і кінь

Нардеп, керівник депутатської групи "Воля народа" Ігор Єремеєв 27 липня отримав черепно-мозкову травму. В пав з коня. Інформацію про це підтвердила прес-секретар Єремеєва Ірина Серова. За її словами, наразі нардеп госпіталізований, стан його стабільно тяжкий.
28 липня сайт партії Єремеєва «Воля народу» повідомив що стан Ігоря Єремеєва залишається стабільним, але важким. Після консиліуму лікарів було дозволено його транспортування літаком за кордон .Він був туди доставлений до якоїсь «європейської клініки для проходження лікування та подальшої реабілітації.»

Анонси


3 серпня об 11.00  круглий стіл присвячений 60-річчю від дня народження Ілька Кучеріва (1955-2010)  - фундатора Фонду «Демократичні ініціативи» його імені на тему: "Кому більше довіряють українці?: владі, громадськості, ЗМІ..." (Зала 2)

Організатори: Укрінформ, Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва».

До участі запрошені: Ірина БЕКЕШКІНА - директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Борис ТАРАСЮК - Віце-президент Парламентської асамблеї «Східного партнерства», заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, двічі Міністр закордонних справ України (1998-2000; 2005-2007); Андрій БИЧЕНКО  - директор соціологічної служби Центру Разумкова.

Модератор: Віталій Довгич - експерт Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва

Питання до обговорення: 
1.Громадський сектор як авангард демократичних перетворень у державі - чи росте довіра суспільства до громадських ініціатив?
2.Україна і НАТО: проблема вступу до Альянсу в соціологічній і публіцистичній творчості Ілька Кучеріва.
3.Чому не спрацював Будапештський меморандум?
4.Україна між Заходом і Сходом: євроінтеграційні факти проти міфів російської пропаганди.

Ілько Кучерів - «батько» Національного екзит-полу.
«За» і «проти» членства в ЄС та Альянсі: глобальний і регіональний аспекти.



3 серпня о 12.00  прес-конференція: "Правозахисники вимагають змінити новий порядок в'їзду в Крим".   (Зала 1  вул. Б. Хмельницького, 8/16 (ст. м. «Театральна»)

Організатори: Укрінформ,  Міністерство інформаційної політики України.

У заході візьмуть участь: Сергій Костинський - радник Міністра інформаційної політики України; Тетяна Печончик - голова Правління Центру інформації з прав людини; Дар'я Свиридова - юристка Української Гельсінської спілки з прав людини; Сергій Заєць - експерт Регіонального центру з прав людини; Ольга Скрипник - голова Центру громадянської просвіти «Альменда», голова Громадської ради при Міністерстві інформаційної політики України.
Головні питання, які будуть висвітлені:
1. Проблеми, які виявилися за два місяці дії нового порядку в’їзду в Крим.
2. Чому півострів став «закордоном» для українських громадян з дітьми?
3. Навіщо були обмеженi можливості іноземних журналістів показувати Крим зсередини?
4. Чому правозахисники і адвокати більше не можуть працювати в Криму?
5. Яка практика Європейського суду з прав людини щодо регулювання в’їзду та виїзду з окупованих територій?
Правозахисники також розкажуть про ініційований ними судовий процес з оскарження нового порядку, а також запропонують власне бачення, як врегулювати в`їзд до Криму та виїзд з території півострова.
Додаткова інформація: 0978886386, press@mip.gov.ua




У понеділок, 3 серпня, Прем’єр міністр України Арсеній Яценюк проведе засідання антикризовогоенергетичного штабу.
Початок о 14.00.
Місце проведення: БУДИНОК УРЯДУ, вул. Грушевського, 12/2, 1-й під’їзд.
Вхід тільки за паспортами.
Акредитація ЗМІ до 12.00 3 серпня: gerasimova@kmu.gov.ua.




4 серпня о 12:00 на розі вулиць Банкова та Лютеранська пройде акція «Судді в Шоколаді – на смітник історії». В рамках театралізованої акції активісти приготують шоколад на вогнищі з суддівських молотків та обіллють ним суддю. Таким чином представники громадськості закличуть Конституційну комісію прописати в перехідних положеннях змін до Конституції процедуру перепризначення суддів та усунення політичного впливу на судову гілку влади. Саме вулиця Банкова є початком тієї осі довкола якої обертається корумпована судова система України.
Після акції пройде прес-брифінг за участі експертів з конституційного права, реформи судової гілки влади, представників Уряду та Парламенту на якому будуть озвучені ризики пропонованого проекту змін до Конституції в частині судоустрою, який днями буде презентований широкій громадськості.
В брифінгу візьмуть участь:
Леонід Ємець, депутат Верховної Ради;
Козаченко Тетяна, керівник Департаменту з питань люстрації Міністерства Юстиції;
Михайло Жернаков, експерт судової групи Реанімаційного Пакету Реформ;
Агнешка Пясецька, координатор проекту з підтримки люстрації і реформи правосуддя в Україні, Фундація Відкритий Діалог.
Чи планує Конституційна Комісія напрацювати схему перепризначення всіх суддів через прозору процедуру та прописати її в перехідних положеннях до Конституції? Чи планується зменшити політичний вплив Адміністрації Президента на суди та суддів? Чи буде створена нова прозора трьохрівнева система судів? На ці та інші питання представники ЗМІ зможуть отримати фахові відповіді.

Питання внесення правок до Конституції України в частині судоустрою є надзвичайно важливим. Довіра до судів та суддів наразі є найнижчою за усю історію незалежної України. Лише 9% громадян довіряють чи частково довіряють судам. Від того, як буде прописано в Конституції процес перепризначення суддів та усунення політичних впливів на судову гілку влади, буде залежати створення в Україні держави відкритого доступу та верховенства права.


За додатковою інформацією звертайтесь: Тетяна Кириленко - 050 97 93 596, Андрій Андрушків - 096 60959 76.

Коментарі