З ким найбільше торгувала Україна в перші 5 місяців 2015 року і аналіз торгівлі нафтою в цей період

Не зважаючи на напружені політичні стосунки, за перші 5 місяців 2016 року Російська Федерація продовжує залишатися одним з головних торгових партнерів України.
Протягом зазначеного періоду, за даними Держстату,  Україна експортувала до  Росії продукції майже на 1,2 млрд дол. В той же час, у зворотному напрямку було поставлено товарів на 1,7 млрд дол у якості мпорту (Графік 1).
Загалом, за  підсумками 5 місяців 2016 року частка РФ в українському експорті становила 8,75%, а в імпорті — 12%.
За величиною зовнішньоторговельного обороту Росія зберігає поки що перше місце.
До трійки лідерів за обсягами торгівлі із Україною за цей період також належали:
– Китай, з якого в Україну імпортовано продукції на 1,67 млрд дол, а експортовано товарів на 0,97 млрд дол.
– Німеччина з рівнем імпортних закупівель для України майже на 1,6 млрд дол та експортних поставок на 0,57 млрд дол.

Графік 1. Топ-20 торгових партнерів України у січні – травні 2016 р (млн дол) [Джерело: FactCheck за данимиУкрстату]
Слід зауважити, що в попередньому, 2015 році експорт з України до РФ cклав 16 %, Туреччини – 6,3%, Китаю — 5,2%, про що повідомлялося FactCheck у матеріалі «Євген Мураєв: Експортні квоти низькі, вони занижують український експорт у 10 разів».
Щодо такої статті зовнішньої торгівлі як нафтопродукти, то Україна здійснює не лише їх імпорт із-за кордону, а й деяку їх частку експортує. За даними Держстату, за перші 5 місяців 2016 року вітчизняними суб’єктами господарювання було ввезено нафтопродуктів на 2,4 млрд дол, але також продано на експорт на суму 188,7 млн дол.
Із Росії нафтопродуктів Україна закупила на 568,5 млн дол, що за перші 5 місяців 2016 року склало 23,7% від загального обсягу імпорту. За цим показником Росія займає друге місце серед постачальників нафти в Україну.
Перше посідає Білорусь – за січень – травень 2016 року її компаніями було ввезено до нашої держави нафтопродуктів на суму 698,8 млн дол, що склало 29% від загального обсягу імпорту (Графік 2).
Графік 2. Найбільші постачальники нафти і нафтопродуктів в Україну у січні – травні 2016 року (млн дол)[ Джерело: FactCheck за даними Укрстату]
Із статистичних даних про торгівлю нафтопродуктами випливає, що за умов проведення грамотної зовнішньоторговельної політики постачальниками стратегічних ресурсів до України можуть стати не лише країни, які їх видобувають, а й ті, які їх переробляють та транспортують.
Серед таких, наприклад, Люксембург, із якого у 2016 році було ввезено нафтопродуктів на 20,6 млн дол, а також Литва, яка продала до України нафти і нафтопродуктів на 87,5 млн дол.

Текст в такій формі мав бути опублікований на FactCheck

Коментарі