В Україні дійсно менша лісистість, ніж в інших країн Європи

 За даними Державної агенції лісових ресурсів в Україні лісами вкриті 15,6% території держави.
Цей показник є найменшим серед країн Європи. Проте, в порівнянні з загальноєвропейським усередненим значенням, лісистість України менша не в три, а в 2,4 рази.
За даними урядового порталу «Державна підтримка українського експорту», лісистість України становить 15,6% від загальної площі країни.
З цього обсягу, як інформую Державна агенція лісових ресурсів України, 16,1% мають режим обмеженого користування – їх несанкціонована вирубка заборонена.
Проте, не зважаючи на законодавчі обмеження, проблема втрати лісових масивів в Україні залишається актуальною.
Полеміка навколо цього питання загострилася цієї осені через счинений Європейською комісією тиск, направлений на скасування мораторію на експорт необробленої деревини, запровадженого навесні 2015 року.
Відповідним законом «Про внесення змін до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів», яким вводився мораторій, з митної території України заборонено експорт деревних порід, крім сосни, – з 1 листопада 2015 року; деревних порід сосни – з 1 січня 2017 року.
Лісистість тієї чи іншої держави – це відсоткове співвідношення території, що вкрита лісовими масивами,  до загальної її площі.
Як вже зазначалося, лісистість України становить 15,6%, що є найменшим показником серед країн Європи.
Для порівняння, у європейських країнах ліси становлять:
– Фінляндії – 64,7%
– Швеції – 60,3%
– Греції – 44 %.
– Білорусі – 42 %;
– Словаччині – 40,8 %;
– Чехії – 33,4 %;
– Франції – 31 %;
– Німеччині – 30,1%
– Болгарії – 30 %;
– Румунії – 29 %;
– Іспанії – 26,7 %;
Проте, в порівнянні з загальноєвропейським усередненим показником, лісистість України менша не в три, а в 2,4 рази (Графік 1).




Графік 1. Лісистість країн Європи [FactCheck за даними Укрекспорту]
Крім того, фактична площа, яку займають в Україні лісові масиви – біля 9,5 млн га – не найменша в Європі. За цим показником наша держава переважає Польщу, де лісами вкрито 8,9 млн га і Норвегію – 8,7 млн га. 

Початково опубліковано на FactCheck.

Коментарі