Треба карати за використання незадекларованих коштів кандидатами на виборчі кампанії - Комітет виборців України

​Явка виборців на другому турі виборів мера була 34% - КВУ

У другому турі виборів мера явка виборців була 34%. Про це сказав під час прес-коференції генеральний директор «Комітету виборців України» Олексій Кошель​.

Джерело: відкриті джерела

 «Явка виборців в день голосування склала 34%... Традиційно в другому турі явка виборців завжди була меншою ніж в першому», - повідомив О.Кошель.
Він відзначив, що є кілька великих міст, в яких явка була дуже низькою і це повпливало на результати явки по всій Україні.
В Чернівцях в першому турі було більше 50% виборців, а в другому  - 27%.
В Ужгороді 56, а в другому лише 38%, повідомив О.Кошель.
У Києві в другому турі виборці мера взяли участь 28%%
О.Кошель сказав, що така явка в цих містах пов’язана з недовірою виборців до виборів, низькою мотивацією до участі, або зі скандалами, які сталися напередодні виборів.
«У виборців в Києві не було чіткої мотивації приходити на вибори», - сказав О.Кошель.
Низьку явку він не вважає причиною скасовувати другий  тур виборів мера, а навпаки, що її треба розширити на інші місця. Але в правилах проведення другого туру виборів мерів має бути норма про перемгу кандидата в першому турі, якщо він набрав більше 20% голосів за найближчого суперника у першому турі виборів мера.​

Порушення в другому турі виборів були незначними
Другий тур виборів пройшов у відповідності з міжнародними стандтартами. 
«Ведення вибочої кампанії в друогому турі ми зафіксували значне зменшення чорного піару… Другий тур міжнародним стандартам провдення виборів», - сказав О.Кошель.
Він візначив, що порушення не були мачовими і можуть мати лише незначний вплив.

Статистика порушень в другому турі виборців мера
Комітет виборців України нарахував 240 порушень вибрчого законодавства під час проведення другого туру виборів мера. 
«Представниками Комітету вибоців було зафіксовано 240 порушень виборчого закнодавства. Близько 40% порушень – це порушення правил агітації», - , - сказав О.Кошель.
Близько 30% порушень були процедурними, повідомив О.Кошель. Процедурними порушеннями він називає
Більше 2о% порушень – пов’язані  порушеннями виборцями.
«Близько 10% це порушення, пов’язані із можливим підкупом виборців. Наголошую із можливим, тому що факти підкупу виборців були поодинокі», - повідомив О.Кошель.

КВУ закликав МВС розслідувати справу підкупу виборців у Дніпропетровську
Комітет виборців України закликав Міністерство внутрішніх справ розслідувати справу про підкуп у першому турі виборів мера у Дніпропетровську.
 «Ми звертаємося до МВС з вимогою розслідувати цю справу, для того, щоб вона стала запобіжником для повторення таких ситуацій в минулому», - повідомив О.Кошель.
За тиждень до другого туру виборів, кандидат у мери Дніпропетровська нардеп Борис Філатов оприлюднив інформацію, що його кокрент на посаду мера міста нардеп Олександр Вілкул підкуповував виборців у першому турі.

Треба карати за використання незадекларованих коштів на виборчі кампанії
Віталій Кличко використав на провденя виборів 27 млн, а Борислав Береза взагалі не повідомив про свій виборчий фонд, за другий факт варто запровадити в законодавстві покарання. Так вважає керівник юридичного відділу «Комітету виборців України» Святослав Пікуль.
Джерело: КВУ

«Віталій Кличко витратив близько 27 млн гривень, що є абсолютним рекордом по Україні… Але ЗМІ упустили той факти що Борислав Береза взагалі не подав фінансового звіту про витрати на виборчу кампанію», - повідомив С.Пікуль.
За його словами, у всіх містах кандидати офіційно витратили на агітацію від 100 тис грн, до 1 млн. Ці суми видаються низькими. С.Пікулль відзначив що кандидати використовували гроші на виборчу кампанію поза виборчими фондами.
За використання грошей на виборчу кампанію поза виборчим фондом має каратися, переконаний юрист.
«Насправді такого покаррання немає, тому деякі кандидати цим користають», - вважає С.Пікуль.

Коментарі