Головні новини 31 жовтня-6 листопада + Анонси


Україні бракує грошей на купівлю газу. Через це Кабмін уповноважив Міністра фінансів О.Данилюка на підписання Договору про гарантію відшкодування кредиту на закупівлю газу між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку. 
"Рішення про надання гарантії на загальну суму 500 млн. дол. США для підтримки закупівлі природного газу НАК «Нафтогазом» було прийнято Радою Директорів МБРР 18 жовтня 2016 року. Залучення коштів відбуватиметься відповідно до Кредитного договору, який буде укладено між НАК "Нафтогаз України" та Сіті і Дойче банками", - повідомили в Мінфіні.​
Умови поверення кредиту такі:
  • плата за надання гарантії – 0,5% річних суми виданої МБРР гарантії (сплачуються щопіврічно авансовим платежем);
  • комісія за резервування – 0,25% річних суми виданої МБРР гарантії (сплачується протягом терміну між підписанням Договору про співпрацю до набрання гарантією МБРР чинності);
  • одноразова комісія – 0,25% обсягу гарантії МБРР;
  • комісія за вступ – 0,15% обсягу гарантії МБРР;
  • комісія за оформлення – 0,10% обсягу гарантії МБРР.
Усі комісії сплачуються НАК "Нафтогаз України".​
Згідно з чинним бюджетом, його дефіцит становить 83 млрд 694 млн грн (майже 3 млрд 219 млн дол за наявним курсом).


Крім того, цього тижня стало відомо, що "газовий" нардеп Олександр Онищенко має паспорт громадянина Греції, Це встановили слідчі Генпрокуратури і зафіксували у рішенні Солом'янського райсуду столиці.Завдяки цьому Онищнеко, який перебуває під слідством у тримільярдній справі про розкрадання державного газу може спокійно подорожувати.


Генпрокуратура взялася розслідувати справу, в якій проходять колишні керівники країни, а також нинішній нардеп Вадим Новинський. Слідство повідомляє що Новинський звинувачується у "незаконному позбавленні волі особистого помічника, нині покійного, Предстоятеля Української православної церкви Митрополита Київського і всієї України Володимира (В. Сабодана), а саме, архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра (О. Драбинка)."
Вже навіть є подання на притягнення Новинського до відповідальності.
«Нікуди не виїжджав з країни, не їду і їхати не збираюся», - сказав про звинувачення Новинський і поїхав на Афон.
Проти Вадима Новинського, колись громадянина Росії, уже велися 
слідчі дії. В листопаді минулого року, йому збиралися вручити повістку на допит.
А до того ​Петро Порошенко доручав перевірити деталі отримання громадянства України нинішнім ​народним депутатом ​з "Опозиційного блоку" Вадима Новинського​. Новинському надав громадянство Віктор Янукович в 2012 році. До того він був громадянином Росії. Новинський володіє корпорацією "Смарт-холдинг", який займається: енергетикою, будівництвом, видобуванням, агробізнесом і фінансами.
Крім того, 25 вересня цього року працівники ГПУ і СБУ обшукали офіс “Смарт-Холдингу” нардепа від “Опозиційного блоку” Вадима Новинського. Обшуки проводилис, як повідомили в ГПУ “за фактом заволодіння невстановленими особами майном ПАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан» в особливо великих розмірах, доведення вказаного підприємства до банкрутства та вчинення інших злочинів, 25.09.2016 на території Миколаївської, Київської, Дніпропетровської областей, в тому числі за місцем розташування ПАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан»”.
Завод “Океан” наразі, знаходиться в непрацездатному становищі. Хоча, для блага цього заводу в 2005 році була створена вільна економічна зона “Миколаїв”. Тим не менше, з 2013 року триває процедура його ліквідації. На серпень 2016 року завод винний за комунальні послуги 141 тис грн. Після початку ліквідації, завод отримав в Очакові біля Чорного моря земельну ділянку в 1,44 га.
Який стосунок має Новинський до цього заводу невідомо. Формально, майже 99% акцій заводу володіє кіпрська компанія “ЗОНЕЛ ОПЕРЕЙШИНЗ ЛМІТЕД”.
Новинський тоді назвав обшуки репресіями: “Хочу заверить и политических оппонентов и коллег – мы не отступимся, не прекратим борьбу с разрушающим государство режимом, а свою правоту и честь будем защищать всеми законными способами и в Украине и в Европе.”



Генпрокуратура вкінці цього тижня повідомила екс-президенту України Віктору Януковичу про підозру у восьми кримінальних провадженнях. Про це "Громадському радіо" розповів керівник Департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.
"Януковичу повідомлено про підозру у 8 справах", - сказав Горбатюк і додав, що зараз іде слідство, і поки жодне із проваджень не передане до суду.
"У справах, щодо яких йому повідомили про підозру, розслідування зупинене за розшуком, що призупиняє перебіг строків слідства. По КПК з моменту повідомлення про підозру є рік, за який треба направити справу до суду. Коли ми повідомляємо про підозру і оголошуємо в розшук, ми зупиняємо розслідування за розшуком", - пояснив Горбатюк.
За його словами, генпрокурор Юрій Луценко хоче використовувати процедуру заочного розслідування і до кінця року все швидко направити до суду: "Зокрема, він казав, що хоче об’єднати всі епізоди в одну справу по злочинній організації і направити до суду і її", - зазначив Горбатюк.
Наразі прокуратура співпрацює з адвокатами лише 5-7 підозрюваних високопосадовців, які точно перебувають у Росії.
Раніше керівник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк заявив, що на закордонних рахунках соратників екс-президента України Віктора Януковича виявлено понад $250 млн, з яких заарештовано понад $32 млн.
Вкінці жовтня Радянський районний суд Ростова-на-Дону відмовив у проведенні допиту в режимі відеоконференції колишнього президента України Віктора Януковича і колишнього командувача внутрішніми військами України Станіслава Шуляка, чого добивається українська Генпрокуратура.



Кабмін 2 листопада прийняв рішення про перевірку законності передачі в оренду Юзівського родовища сланцевого газу. До оренди причетний екс-міністр від "Партії регіонів" Едуард Ставицький, який зараз переховується під ім'ям Натана Розенберга в Ізраїлі.


Закінчився найбільший кадровий скандал в постреволюційній Україні. Цього тижня Окружний адмінсуд Києва задовольнив позов екс-заступника голови Державної фіскальної служби Костянтина Лікарчука і скасував рішення уряду від 7 вересня 2015 року про його звільнення. Лікарчук відразу ж подав заяву про відставку.
Про це Лікарчук написав на своїй сторінці у Facebook, передала "Економічна правда".
За його словами, суд визнав, що відповідного засідання уряду не було і рішення про його звільнення не приймалося в установленому порядку. На думку Лікарчука, мова йде про службове підроблення і цією справою має зайнятися НАБУ.
 Кабмін звільнив Лікарчука з посади заступника голови ДФС у вересні 2015 після його тривалого публічного конфлікту з головою ДФС Романом Насіровим.



Нардепи відмовилися піднімати собі зарплату, про що голосували позаминулого тижня


Юрій Луценко поїде до Гааги говорити про розстріли людей під час Євромайдану

Аналізи декларацій
Твори мистецтва, задекларовані депутатами


Інші новини і аналітика

Анонси
7 листопада Ukraine Silk Road Forum 2016
InterContinental Kiev: Velyka Zhytomyrska Street 2A, Kyiv, Ukraine, 01001

09:00 – 10:00 Реєстрація учасників Форуму

10:00 – 10:30 Вітальні слова від почесних гостей та організаторів

- ЗУБКО Геннадій Григорович – Віце-прем'єр-міністр України, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства
- ДУ Вей – Посол Китаю в Україні
- ШИМКІВ Дмитро Анатолійович – Заступник Глави Адміністрації Президента України
- ГЕРАЩЕНКО Ірина Володимирівна – Перший Віце-спікер Верховної Ради України
- МИКОЛЬСЬКА Наталія Ярославівна – заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України, Торговий представник України

Презентаційний відеоролік «Міжнародна торгова палата Шовкового шляху»
- ЛЮ Цзяньчжун – Президент Міжнародної торгової палати Шовкового шляху

10:30 – 11:30 «Новий Шовковий шлях – виклики та можливості. Інвестиційна діяльність у рамках українсько-китайських відносин»
- Джемал Інаішвілі – Почесний Голова SRCIC
- Давід КІАНГ – Голова Фонду Шовкового шляху- Фонд Міжнародної торгової палати Шовкового шляху та його потенційні можливості
- Ван БІН – Заступник Генерального секретаря SRCIC; Керівник проектy еSilkroad Платформа «Електронний Шовковий шлях» як каталізатор міжнародної торгівлі

11:30 – 12:00 Кофе-брейк

12:00 – 12:40 Панельна сесія «Україна і Китай: діалог культур»

Модератор: СОЛОДКИЙ Сергій – перший заступник директора Інституту Світової політики

- ПОРОШЕНКО Марина Анатоліївна – Голова Благодійного фонду імені
Петра Порошенка
- ФОМЕНКО Світлана Федорівна – Перший заступник Міністра культури України
- ПОПОВА Діана Олегівна – Директор департаменту культури КМДА
- ТАРУТА Сергій Олексійович – Голова підкомітету з питань охорони історико-культурної спадщини Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності
- ЧЖЕН Вей – радник Посла КНР в Україні
- СИТНИК Олег – Президент Громадської спілки «Товариство українсько-китайскої дружби»
- Маркус ЛІ – співголова оргкомітету міжнародного інвестиційного форуму (China International Investment Forum)


12:40 – 13:00 Церемонія підписання Угоди про співробітництво між Міністерством культури України та Міжнародною торговою палатою Шовкового шляху
Підписанти: ФОМЕНКО Світлана Федорівна, Перший заступник Міністра культури України та ЛЮ Цзяньчжун, Президент Міжнародної торгової палати Шовкового шляху

Церемонія підписання Меморандума Договору про стратегічну співпрацю та розвиток електронної платформи eSilkRoad між Громадською організацією Silk Link та Міжнародною торговою палатою Шовкового шляху
Підписанти: НИКОРАК Ірина Петрівна , Виконавчий директор Silk Link та представник Міжнародної торгової палати Шовкового шляху (SRCIC)

13:00 – 14:00 Обідня перерва

14:00 – 15:00 Панельна сесія «Торгово-економічне та інвестиційне співробітництво між Україною і КНР»

Модератор: ЧИЖИКОВ Геннадій – Президент ТПП України

- КРИВЕНКО Віктор Миколайович – народний депутат України, заступник Голови депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з КНР
- РУТИЦЬКА Владислава Валеріївна – радник Міністра аграрної політики та продовольства України
- КШИШТОФ Сідлєцкі – Президент Європейської Бізнес Асоціації
- ДОМБРОВСЬКИЙ Олександр Георгійович - Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки (або МІРОШНИЧЕНКО Іван Володимирович Народний депутат України, член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин)

15:00 – 16:00 Панельна сесія «Потенціал України як транспортно-логістичного хабу в рамках Нового Шовкового Шляху»
Модератор: СНІЖКО Ігор – СЕО QROK.mobi (мобільний додаток навігації
всередині будівель та торгових центрів)

- КРАВЦОВ Євген Павлович – перший заступник Міністра інфраструктури України
- ОСАДЧУК Володимир Ілліч – Генеральний директор компанії Cofco Agri
- ДУБНЕВИЧ Ярослав Васильович – Голова Комітету Верховної Ради України з питань транспорту
- ШЕМАЄВ Володимир Володимирович – начальник управління інвестицій у відділу інвестицій у транспортному комплексі Одеської ОДА
- ЛАВРЕНЮК Юрій Федорович – Заступник міністра інфраструктури

16:00 – 16:30 Заключне слово

17:00 – 18:30 Урочиста вечеря



Дискусія на тему: «Деокупація: як це працює?»

Георгій Тука, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України
Олена Малєнкова, консультант Комітету Верховної ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення
Олена Стяжкіна, доктор історичних наук, волонтер руху «Деокупація. Повернення. Освіта»
Євген Глібовицький, засновник експертної компанії pro.mova, учасник Несторівської групи
Ірина Брунова-Калісецька, кандидат психологічних наук, соціальний психолог-конфліктолог
Олексій Паніч, доктор філософських наук, культуролог, член наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України від громадської організації освітян і науковців
Лариса Артюгіна, кінорежисер, керівник громадської організації «Новий Донбас»

Місце: Український кризовий медіа-центр.

7 ноября в 13:00 информационное агентство ГолосUA проведет пресс-конференцию на тему: «Подачка правительства: заживут ли лучше старики после повышения пенсий?»
В пресс-конференции примут участие:
- Лидия Ткаченко— ведущий научный сотрудник Института демографии и социальных исследований НАНУ,
- Руслан Бортник - директор Украинского института анализа и менеджмента политики,
- Максим Гольдарб — руководитель «Публичного аудита»,
- Андрей Павловский - эксперт по социальным вопросам.
Пресс-конференцию можно посмотреть в разделе «Видео» сразу после онлайн-трансляции.
Пресс-конференция состоится по адресу: ул. Бастионная 5/13 (вход с ул. Кургановская).
Аккредитация до 18:00 4 ноября по телефону: (044) 284-57-62.

У  понеділок,  7  листопада,  відбудуться заходи з нагоди першого року роботи  Національної  поліції  України  за  участю Міністра внутрішніх справ  України  Арсена  Авакова  і  глави Національної поліції України Хатії Деканоідзе.
Початок: о 12.00
Місце проведення: м. Київ, Софійська площа.
Акредитація  електронною  поштою  press@police.gov.ua  з обов’язковою темою   «Акредитація»,  а  також  за  телефонами  (096)  788 15 37 або (063)932 01 00.

08 ЛИСТОПАДА 2016, 10:00
 Прес-служба Апарату Верховної Ради України 

Комітет Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки проводить Комітетські слухання під головуванням Заступника голови Комітету О.Бєлькової на тему: «20 млрд куб. метрів природного газу власного видобутку у 2020 році – як це зробити ПАТ «Укргазвидобування»?»

 
Комітет Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки проводить Комітетські слухання під головуванням Заступника голови Комітету О.Бєлькової на тему: «20 млрд куб. метрів природного газу власного видобутку у 2020 році – як це зробити ПАТ «Укргазвидобування»?» (вул.Грушевського,5, конференц-зал, вхід через 9-й під’їзд).
Детальна інформація щодо проведення заходу, а також можливість зареєструвати свою участь доступні за посиланням:
 
Вхід працівників ЗМІ за картками акредитації

8 листопада 2016 року Президент України Петро Порошенко здійснить офіційний візит до Республіки Словенія на запрошення Президента цієї країни Борута Пахора.
Програмою візиту передбачені переговори Глави Української держави з Президентом Борутом Пахором, Прем’єр-міністром Словенії Міро Цераром та Головою Державних Зборів Республіки Словенія Міланом Брглезом.
Запланована зустріч Президента України з керівниками провідних словенських компаній, в тому числі тих, що працюють на українському ринку.
Буде підписано низку двосторонніх документів​

Вівторок, 8 листопада 2016, 10:00. 
Адреса: м. Київ, вул. Якуба Коласа, 27-А

У Святошинському районному суді м. Києва відбудеться розгляд кримінального провадження п’ятьох екс-бійців спецпідрозділу «Беркут» (С.Зінченка, П.Аброськіна, О.Маринченка, С.Тамтури та О.Янішевського), підозрюваних у масовому вбивстві активістів Майдану 20 лютого 2014 р.


8 листопада об 11-30 в УНІАН відбудеться прес-конференція Агентства моделювання ситуацій  на тему: «Новий інструмент лобіювання політики агресора: фейкові «рейтинги експертів». Прес-конференцію буде присвячено аналізу так званого  «рейтингу політичних експертів», одному з останніх капіталовкладень відповідних спецслужб РФ, мета якого «розшатати» ситуацію в Україні на користь інтересів країни-агресора. Учасники: директор АМС Віталій Бала, заступник директора Олексій Голобуцький та політичний експерт Володимир Цибулько (вул.Хрещатик, 4, конференц-зал). Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями.

У середу, 16 листопада, о 13:00 у приміщенні торгівельно-промислової палати, за адресою: м. Краматорськ, вул. Ярослава Мудрого, 48а, відбудеться публічне обговорення проміжних результатів моніторингу розслідування злочинів проти виборчих прав громадян, вчинених на чергових місцевих виборах 2015 року. Організатором публічного обговорення виступає Громадянська мережа ОПОРА.
Під час заходу представники ОПОРИ презентують загальнонаціональний звіт та спеціальний регіональний огляд результативності розслідування виборчих злочинів.
До участі в публічному обговорені запрошено:
  • представників Головного управління Національної поліції в регіоні, відповідальних за розслідування виборчих злочинів, та слідчих районних і міських управлінь;
  • представників обласної прокуратури;
  • суддів, які приймали рішення щодо злочинів на місцевих виборах;
  • представників ключових територіальних виборчих комісій;
  • представників місцевих організацій політичних партій і колишніх кандидатів на місцевих виборах;
  • журналістів, громадські організації, спостерігачів на місцевих виборах.
Публічна зустріч має на меті активізувати діалог між правоохоронними органами, виборцями, експертним середовищем, політиками у питаннях забезпечення принципу невідворотності покарання за виборчі злочини, напрацювання рекомендацій щодо удосконалення законодавчого регулювання та попередження відповідних правопорушень.
Захід відбудеться за фінансової підтримки Ради Європи. Інформаційну підтримку заходу здійснює Донецька обласна організація «Комітет виборців України».
Контактна особа: Олександр Подолян 0664299736
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об’єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні. Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за виборами в Україні. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
"21 листопада о 19:00 ми виходимо на Майдан на віче, після якого буде проведено марш Революції. Ми виходимо, щоб нагадати чиновникам та олігархам, що революція ще не завершена, наша революція ще триває. Ми нагадаємо, що єдиним джерелом влади в Україні є народ. Наступна нарада відбудеться 9 листопада о 19:00 на штабі Добровольчого руху ОУН Запрошуємо всіх до спільної боротьби! Разом переможемо! Добровольчий рух ОУН Чорний Комітет Комітет Визволення Політв'язнів Правий Сектор Новий Вогонь ОУН (д) Київське Віче ГО "Луганці" За інформацією звертатись за контактним телефоном - 096-770-69-41 (подруга Світла)"

07 ГРУДНЯ 2016, 15:00
 Прес-служба Апарату Верховної Ради України 

Парламентські слухання на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України»

Парламентські слухання на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України» (вул. Грушевського, 5, сесійна зала).
Вхід за картками акредитації



Новини Центральної України

2-3 листопада

4-6 листопада
В Бориспільському районі біля Києва знайшли схованку з важкою зброєю.​ Але потім з’явилася новина, що бункер належить магазину і поліцію туди викликали щоб засвідчити факт зникнення побутового приладдя/ Та в прокуратурі ще відбуваються експертизи.



Коментарі