Головні новини 13-19 березня + Анонси


Останні місяці сильно активізувалися обіцянки зупинити діяльність в Україні банків, які мають російських власників і працюють в Україні. Час від часу вони тягнуть за собою акти прямої дії активістів, які борються за це. 
На вихідних представники “Азову”, тепер “Національного корпусу” псували банкомати російських банків у різних містах України. А в понеділок азовці знесли будівельні блоки під приміщення офісу "Сбербанку Росії" на вул Володимирській в Києві, замурували двері до банку, розклали там намети і залишилися в них до сьогодні. Тоім замурували відділення банку в Дніпрі. Інші філіали банку працюють повноцінно.
Але, акція Нацкорпусу все одно вплинула на діяльість Сбербанку. Люди почали виводити з нього кошти. Тому Сбербанк 15 березня ввів обмеження на зняття коштів в розмірі 30 тис грн, або еквівалентної суми у інших валютах.




Цього тижня блокада торгівлі на Донбасі із діяльності активістів і “опозиційних” політиків стала державною політикою.
Але, до того, стався розгін редуту блокади в Торецьку силами правоохоронців. У СБУ повідомляли, що арештували 43 озброєні особи, у поліції Донеччини що 83. Скільки б їх не було, за повідомленнями поліції, всіх кого затримали до ранку 14 березня відпустили.
Про затриманих в поліції Донеччини
повідомили що не всі блокувальники мали стосунок до АТО, а частину з них завербували за 400 грн в день
На захист блокади патетично висловилися в "Об'єднанні "Самопоміч": "Олігархічна влада України виконала наказ Кремля та пішла проти людей. Зухвало, незаконно та криваво. Ми розцінюємо це як повернення до найгірших практик оточення Януковича".
Додатковим стимулом відпустити активістів стали мітинги в підтримку блокади у Чернівцях, Вінниці і Луцьку і Сумах. Були навіть новини, що захопили приміщення Волинської облдержадміністрації, які не підтвердилися ні правоохоронцями ні в ОДА. Учасники мітингів вимагали звільнити всіх керівників силового блоку, крім керівництва ЗСУ. У деяких радах в ці дні прийняли рішення про підтримку блокади.
А за той час в “ДНР-ЛНР” запрацювали обіцяні за два тижні до того “тимчасові адміністрації”, які мали перейняти керівництво над багатьма підприємствами на окупованих територіях.
Через це велика політика в прямому ефірі розвернула дишло і 15 березня Президент на засіданні Ради Нацбезпеки і оборони проголосив, що Україна мусить торгувати з окупованими територіями, а ті хто цьому суперечить — зрадники. Він в тій же промові перемінив генеральну лінію держави щодо блокади і сказав, що Україна вводить товарну блокаду, поки “тимчасові адміністрації”, які в “ДНР-ЛНР” реквізували всі підприємства “ДТЕК Енерго” і інші, які платили податки тим, хто контролює окуповані території і Україні одночасно, не повернуть легальним власникам.
Санкції які блискавично ввели через нову генеральну лінію означають:
- перекриття залізничного сполучення з окупованими територіями;
- неозначені санкції проти банків, серед яких ПАТ «Сбербанк», ПАТ «ВіЕс Банк», ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», ПАТ «ВТБ БАНК», ПАТ «БМ БАНК».
На виконання цього рішення РНБО Міністерство закордонних справ України має поінформувати компетентні органи ЄС, США та інших держав про запровадження санкцій і порушити перед ними питання про застосування аналогічних обмежувальних заходів.





Сьогодні дружина та тесть Романа Насірова, який підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) внесли грошову заставу, визначену ухвалою слідчого судді Солом'янського районного суду міста Києва від 7 березня 2017 року в розмірі 100 млн. грн. на спеціальний рахунок Солом'янського районного суду", - повідомили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.
Насіров вийшов з СІЗО і пообіцяв не зникати. Оіцянки в перший день дотримався і прийшов на допит в НАБУ.


Сергій Мельничук, який представляє депутатську групу "Воля народу", а був обраний в списках Радикальної партії Ляшка заявив про вихід з парламентської коаліції. Це означає що в складі коаліції залишаються всі, поки особисто не оголосять про вихід. ВРУ не надає інформацію про склад коаліції.


Російська Федерація передала Україні 12 ув'язнених, які відбували покарання в колоніях окупованого Криму. Про це йдеться в повідомленні прес-служби уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської.


Анонси
У понеділок, 20 березня, під головуванням Президента Петра Порошенка відбудеться п’яте засідання Ради регіонального розвитку.
У засіданні планують взяти участь керівництво Кабінету Міністрів, Верховної Ради та представники місцевої влади.
Місце проведення заходу: Міжнародний виставковий центр, павільйон №2 (м. Київ, Броварський проспект, 15).
Початок заходу об 11:00, представники ЗМІ запрошуються з 09:00.
Акредитація представників ЗМІ проводиться до 18:00 18 березня за тел.: (044) 255-78-13 та (044) 255-68-67.

20 березня 10-30 - Біля ВРУ відбудеться театралізована акція «Хочу бути аудитором НАБУ!» . Перед акцією о 10.30 відбудеться прес-брифінг ,в якому  візьмуть участь: Єгор Соболєв, голова Парламентського комітету із запобігання та протидії корупції; Ярослав Юрчишин, голова Transparency International Україна; Дарина Каленюк, “Центр протидії корупції”; Катерина Бутко, “Автомайдан”. Телефони: 067 550 15 70, o.ustinova@antac.org.ua, 067 622 71 12, peklun@gmail.com.

20 березня 11-00 -        «Фінансовий клуб» проведе круглий стіл на тему: «Легалізація ринку електроніки. Що заважає?". Питання: : Хто з підприємців буде змушений купити РРО для продажу складної техніки на гарантії з 1 квітня? Чому це не торкнеться дрібних торговців? Чому це не зробить дорожчим складну техніку на гарантії? Як це захищає права споживачів? та ін. Учасники: Олександр Васильчук, начальник відділу державної політики в сфері захисту прав споживачів Мінекономіки; Олександр Громико, президент KTD Group, співзасновник коаліції «За детінізацію економіки»; Ігор Макаров, голова Комітету побутової електроніки Європейської бізнес асоціації, директор компанії Miele; Вікторія Куликова, координатор Комітету побутової електроніки Європейської бізнес асоціації; В'ячеслав Черкашин, експерт з питань податкової та бюджетної політики РПР та ін. ( «Українські новини», вул. Еспланадна, 20, 1 поверх). Потрібна акредитація. Телефон: (050) 412 48 61 або press-centreun.un@ukr.net

20 березня 11-30 -        В УНІАН відбудеться прес-конференція на тему: «Місце України в рейтингу щасливих країн в рамках міжнародного звіту про щастя World Happiness Report. Щастю можна навчитися». Прес-конференція  проводиться з нагоди святкування Міжнародного Дня Щастя (International Day of Happiness), який вже 5-й рік поспіль відзначається в усьому світі. Свято було започатковане Генеральною Асамблеєю ООН з метою підтримки ідеї, що прагнення до щастя є невід'ємним бажанням кожної людини на планеті. 20 березня 2017 року буде оголошено новий рейтинг країн в рамках звіту про щастя World Happiness Report, який зможуть прокоментувати спікери прес-конференції. Крім того, на прес-конференції буде висвітлено наступні питання: Хто і навіщо фінансує дослідження World Happiness Report? На якій позиції  Україна по «шкалі щастя»? Щастя як державний пріоритет розвитку нації: приклад державної політики, спрямованої на створення суспільного блага і задоволення народу - досвід Дубаї. Наука щастя: як виростити щасливу особистість? Техніки та інструменти, спрямовані на досягнення суб’єктивного благополуччя і щастя. Щастя в діяльності: відповідальні компанії - цеглини індивідуального та колективного щастя України і світу. Учасники: Володимир Чеповий,  засновник «Інституту Вивчення Щастя», президент «Української Бізнес Асоціації»; Олексій Чуєв, координатор Оргкомітету Міжнародного Дня Щастя ООН в Україні; Катерина Ясько – консультант в галузі освіти, психолог, едуколог, громадський діяч, соціальний підприємець; Пранжала Дутта Дас (Індія, ОАЕ) - лідер шкільної освіти з 20-річним досвідом, директор міжнародної школи Apple в Дубаї (ОАЕ), де навчаються 2500 дітей з 85 країн світу (вул.Хрещатик, 4, конференц-зал). Потрібна акредитація. Телефон: (050) 359 72 66,   info@empatia.pro

20 березня, 12-30 -        В УНІН відбудеться круглий стіл на тему: «Необхідність удосконалення роботи Національного агентства з питань запобігання корупції з політичними партіями України» . Сьогодні більшість політичних партій стикнулися з проблемою, що діяльність  НАЗК виходить за межі Закону України "Про Політичні партії в Україні". І більш того є факти репресій проти політичних партій. Своїми внутрішніми документами НАЗК повністю перекрутило норми законодавства, замість того, щоб реально боротися з політичною корупцією та фінансовими махінаціями в парламентських партіях, які отримали від держави гроші, контролюючий орган взявся показово наказувати політичні сили, у яких взагалі не має фінансових надходжень та видатків. Дублюючи ДФС, НАЗК розробило власну форму звіту і штрафує керівників партій за неправильне оформлення, помилки та не розставлені прочерки. Ініціатор круглого столу: Міжпартійні збори політичних партій України. Буде оголошено відкрите звернення до голови Національного агентства з питань запобігання корупції. Учасники: Микола Габер, голова Патріотичної партії України; Людмила Супрун, голова ПП «Народно-демократична партія України»; Юрій Кармазін, голова Партії захисників Вітчизни; Тамара Федотюк, голова Волонтерської партії України; Денис Шейбут, голова ПП «Народна сила» (вул.Хрещатик, 4, конференц-зал). Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями.
21 БЕРЕЗНЯ 2017, 10:00
 Прес-служба Апарату Верховної Ради України 
З 21 по 24 березня відбудуться пленарні засідання Верховної Ради Украї
З 21 по 24 березня відбудуться пленарні засідання Верховної Ради України (вул. Грушевського, 5, сесійна зала).
Вхід за картками акредитації

20 березня 13-00 -        Відбудеться публічна дискусія на тему:  “Реформа прокуратури: місія не/здійсненна?”. Організатор: Democracy Reporting International (DRI) в Україні. Реформа прокуратури залишається спірним питанням, яке розділяє між собою парламентарів та громадянське суспільство. Як інтегрувати інститут прокуратури в оновлену систему правосуддя, яка позбавляється пережитків радянського минулого? Які зміни вже відбулися після Революції Гідності, а на які ще варто очікувати? Як збалансувати повноваження та функції прокуратури в умовах реформування Національної поліції, діяльності Національного антикорупційного бюро та створення Державного бюро розслідувань?  Спікери від ВРУ: народні депутати -  Олена Сотник, Олег Ляшко, Сергій Алєксєєв, Антон Геращенко. Спікери-експерти: Валентина Теличенко голова Громадської ради з питань реформ Генеральної прокуратури України; Антон Льовін, к.ю.н., старший юридичний аналітик DRI; Гатіс Донікс, старший радник з питань реформи прокуратури, Консультативна місія ЄC (EUAM); Наталія Дрьоміна-Волок, д.ю.н., завідувачка кафедри цивільного, господарського права та процесу Академії адвокатури України (Український Кризовий Медіа-Центр, Український дім, вул. Хрещатик, 2). Потрібна акредитація: https://goo.gl/OlYxpy . Телефон для додаткової інформації: 096-194-86-69, v.babych@democracy-reporting.org
20 березня 13-00 -        Прес-конференція на тему: «Київ тріщить по швах: хто відповість за катастрофічний стан житлового фонду?». Учасники: Віктор Глеба, екс-заступник головного архітектора Києва, незалежний експерт з архітектури і міського будівництва, Анатолій Шаповал, депутат Київради, Анна Чернецька, адвокат, Віктор Ширяєв, директор і головний архітектор проектної організації «Інститут Міського Цивільного Проектування» (ГолосUA, вул. Бастіонна 5/13 (вхід з вул. Курганівська). Потрібна акредитація. Телефон: (044) 284-57-62 до 18:00 17 березня.

20 березня 13-30 -        В УНІАН відбудеться круглий стіл на тему: «Обговорення Законопроекту 6175 про примусове позбавлення громадянства України». Організатори: Global Ukraine і УНІАН. Питання для обговорення: Чи існують ризики порушення прав людини, Конституції України, Статуту ООН, міжнародних договорів і зобов'язань, взятих на себе Україною в рамках участі в Європейській конвенції про захист прав людини та інших? Чи існує загроза національній безпеці України, розколу суспільства у зв’язку з цим законом? Чи існують ризики розриву зв'язків з діаспорою та активними українцями, які проживають за кордоном? Чи існують ризики обмеження прав українців, які проживають за кордоном, в тому числі потенційні ризики дискримінації (відсутність їх представництва в парламенті, можливість працювати на держслужбі та інших органах влади в Україні, позбавлення права голосу людей і ін.)? Міжнародний досвід у вирішенні подібних питань. До участі запрошені: Віолета Москалу, PhD, ініціатор і співзасновник мережі Global Ukrainians; Богдан Яременко, Майдан закордонних справ; Михайло Винницький, викладач НаУКМА та УКУ; Вадим Трюхан, український дипломат, юрист-міжнародник, голова правління ГО «Європейський Рух України»; Геннадій Болдир, директор департаменту міжнародного співробітництва ТПП України; Євген Уткін, засновник і президент хай-тек-холдингу KM Core; Михайло Ратушний, голова Української Всесвітньої Координаційної Ради; Ольга Айвазовська, «Опора»; Денис Ковриженко, старший радник з юридичних питань Міжнародної фундації IFES; Ірина Сушко, Європа Без Бар’єрів, представник Реанімаційного Пакету Реформ; Роман Рубченко, Голова Правління, Представник Ассоціації "Професійний Уряд »; народні депутати України (вул.Хрещатик, 4, конференц-зaл). Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями.

20 березня 2017 року о 14:00 в Антикризовому медіа центрі, що за адресою: м.Краматорськ, вул. 1 травня, будинок 1, відбудеться прес-конференція «Індекс демократичного розвитку областей України – 2016. Презентація результатів по Донецькій області».
Організатором заходу є Громадська організація «Громадський холдинг «Група Впливу» у партнерстві з Громадською організацією «Точка доступу».  Захід проводиться в рамках проекту «Сприяння реформам та розвиток підзвітності в регіонах України», який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у партнерстві з Громадською організацією «Громадський холдинг «Група Впливу» та Громадською Організацією «Точка Доступу»  у складі Асоціації регіональних аналітичних центрів за підтримки National Endowment for Democracy (NED).
Під час заходу будуть представлені результати дослідження «Індекс демократичного розвитку областей України – 2016» по Донецькій області. 
До участі у заході запрошуються представники засобів масової інформації, громадські активісти та всі зацікавлені особи. 
Контактна інформація: 
Анастасія Прокопенко, +38 050 368 60 74, tochkadostupugo@gmail.com 

20 березня 14-00 -        Прес-конференція на тему: «Тенденції тижня: прогнози політологів». Учасники: Анатолій Октисюк, політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень; Валентин Гладких, політичний експерт ГО «Слово і діло»; Дмитро Корнійчук, політичний аналітик. Спікери обговорять блокаду Донбасу, НС в енергетиці, санкції щодо «дочок» російських банків, роботу Верховної Ради та інші актуальні події в Україні та світі (ГолосUA, вул. Бастіонна 5/13 (вхід з вул. Курганівська). Потрібна акредитація. Телефон : (044) 284-57-62 до 18:00 17 березня.

Європейський парламент голосуватиме за безвізовий режим для України 6 квітня, написано на сайті ЄП.





Новини Центральної України
13-14 березня
Керівника Козельщинського райвідділу виконавчої служби управління юстиції, якого затримали із 2700 грн хабара, взяли під варту, а його спільника посадили під домашній арешт
 В Киеве сегодня, 13 марта, горел полигон бытовых отходов Киево-Святошинского района. Об этом сообщает “ КиевВласть ” со ссылкой на экс-председателя Киево-Святошинского райсовета Александра Тигова.
 В Киеве сегодня, 13 марта, активисты "Национального корпуса" в знак протеста замуровали вход в одно из отделений "Сбербанка". Об этом сообщается на странице активистов в Facebook.
 Активісти-прихильники блокади добились виконання цієї вимоги
Черкаський «Азот» і «Рівнеазот» починають процедуру запуску аміаків після тижневого простою. Черкаси запустили аміак увечері 10 березня, повідомляє “Дзвін” з посиланням на “Інфоіндустрію”. Нагадаємо, 6 березня ввечері заводи були змушені припинити виробництво після зниження тиску газу. Газопостачання відновлюється, черкаський завод запустить виробництво на повну потужність.
 У лютому 2017 році в порівнянні з лютим 2016-го в Україні найбільше зросла зарплата у програмістів, логістів, банкірів, адмінперсоналу та держслужбовців.
 Народний депутат України Олег Петренко в своєму коментарі на «Фейсбуці» розповів про те, яку участь «Азов» та він особисто взяли в блокаді окупованих територій Донбасу.
15-16 березня
 16 березня три найбільші мобільні оператори повідомили про запуск 3G у Черкасах
У ніч на 15 березня були нанесені серйозні збитки торговим павільйонам «Жменя» бердичівського підприємця Андрія Лисюка
Увечері 1 квітня буде тимчасово заборонено рух усіх видів транспорту у центральній частині столиці у зв’язку з проведенням фестивалю "Французька весна в Україні" на Софійській площі.
Київрада удвічі збільшила одноразову допомогу учасникам АТО та вдесятеро – одноразові виплати для родин загиблих військових.
Київська міська рада перенесла пленарне засідання на 23 березня у зв’язку з тим, що депутати не знайшли порозуміння у питання визнання Російської Федерації окупантом.
20 великогабаритних автобусів планують закупити для Кіровограда. Про це повідомив під час прес-конференції мер Андрій Райкович, передає кореспондент Новин Кіровоградщини.
 На сайте «Сумыоблэнерго» опубликован график планового отключения электричества в городе. В связи с ремонтными работами центр и другие улицы завтра, 17 марта, будут обесточены.
 Управлением внутренней безопасности в Сумской области ДВБ ЧП Украины совместно с прокуратурой Сумской области выявлен факт нарушения сотрудником полиции требований финансового контроля. В частности установлено, что старший следователь по особо важным делам следственного управления ГУ ЧП в Сумской области, который в соответствии с положением ст. 50 Закона Украины «О предотвращении коррупции».
17 березня
Рекомендуя столичным бизнесменам прекратить любую хозяйственную деятельность с российскими предпринимателями, киевская власть не предлагает альтернативы. Такую точку зрения в комментарии корреспонденту ГолосUA высказал экономист Александр Охрименко.
 Виконком Вінницької міської ради оголошує конкурс на заміщення вакантних посад в кількох департаментах
 Верховна Рада прийняла закон про створення Єдиного електронного держреєстру призовників. Як голосували народні депутати, яких обрали у вінницьких округах. Найбільш резонансні моменти, які включає в собі закон. Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому текст законопроекту № 2504а-д «Про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних». За нього проголосували 236 депутатів.
 Житомирські перевізники погрожують акціями, якщо влада не прийме рішення про збільшення вартості проїзду в міських маршрутках до 5 гривень
На цей раз у Голованівському лісництві, а саме на території урочища «Воловик». Там виявили 15 трупів диких кабанів. Результати лабораторного дослідження підтвердили — тварини загинули від африканської чуми. Їх знайшли за три з половиною кілометри від райцентру. Нагадаємо, місяць тому спалах чуми зафіксували у приватному господарстві Кіровоградського району. Там розводили диких кабанів.
Корейська компанія уже 2,5 місяці пропонує Києву підписати меморандум на безкоштовну розробку техніко-економічного обґрунтування для впровадження електронного квитка.
В озері на Виноградарі масово гине риба
У Блакитному озері на Виноградарі масово загинула риба.
 Чоловік ходив поблизу районної автостанції та цікавився вартістю боєприпасів. Про це до Теофіпольського відділення поліції повідомив член місцевогогромадського формування з охорони публічного порядку «Щит та меч», який звернув увагу на дивну поведінку незнайомця. На місце події виїхала група реагування патрульної поліції, яка опитала свідка та з‘ясувала прикмети підозрілого громадянина.
18-19 березня
У Кривому Розі двох інспекторів з контролю за обігом зброї викрито на хабарництві. Фото
З другої половини 14 травня і до вечора 24 травня 2017 року аеропорт «Київ» (Жуляни) буде закрито на прийом/випуск повітряних суден у зв’язку з проведенням капітального ремонту злітно-посадкової смуги.
Учорашнє пленарне засідання чітко віддзеркалило загострення ситуації в Україні Під час учорашньої сесії міськради представники депутатської фракції Об’єднання «Самопоміч» потужним передовим десантом, із залученням одного знаного народного депутата, акцентували увагу на зверненні Київради до Верховної Ради, Уряду та Президента щодо заборони торгівлі з тимчасово окупованими територіями.
 В городе Обухов неизвестный бросил гранату в игорный клуб, законспирированный под магазин детской одежды. Об этом говорится в сообщении пресс-службы Нацполиции Киевской области.
 В Печерском районе Киева (ул. Мичурина) прокуратура с полицией остановили незаконную стройку дома. Об этом говорится в сообщении прокуратуры города.
  Кабінет міністрів України разом з підготовкою пенсійної реформи в 2017 році має намір забезпечити підвищення пенсій. Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час Години запитань до уряду у Верховній Раді.

Коментарі