Головні новини 27 лютого — 5 березня + Анонси



За два дні до початку весни Заяви "керівників ДНР і ЛНР" зробили спільну з приводу залізничної блокади і обіцянки експропріації промислових підприємств, які належать найбільшим українським бізнесментам і перебувають на некотнтрольованій українською владою територіях.




Вже 1 березня, мала почалася реквізиція підприємств. З першого дня весни в "ЛНР" назвали підприємства, де вводять "тимчасову адміністрацію". Це підприємства, які належать Ринату Ахметову: ПАТ "Краснодонвугілля", ТОВ "ДТЕК Ровенькиантрацит" і ТОВ "ДТЕК Свердловантрацит".
У відповідь компанія зв’язку “Укртелеком”, яка тепер належить Ринату Ахметову, власність якого “тимчасово адмініструють” представники невизнаних республік, відключила на неконтрольованих державою територіях зв’язок.







Оголосити контроль — діло не хитре. А от отримати його реквізитори не змогли в повному обсязі. Вже 1 березня з’явилася новина, що представники окремих районів Донецької та Луганської областей вимагають візиту своїх представників на підприємства, над якими вони проголосили контроль, повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактній групі Ірина Геращенко за результатами засідання в Мінську гуманітарної підгрупи.


В свою чергу, Група СКМ Рината Ахметова обіцяє, що підприємства холдингу на тимчасово неконтрольованих територіях Донецької та Луганської областей будуть працювати відповідно до законодавства України.
У повідомленні СКМ йдеться: "Група СКМ завжди працювала і продовжує працювати виключно в рамках українського законодавства, в тому числі - наші підприємства на НКТ. І ніякий тиск не змусить нас змінити юрисдикцію своїх активів".
Там ще кажуть, що незважаючи на політичну ситуацію і військові дії, всі активи Групи СКМ в повному обсязі відраховують податки і збори в український бюджет.
"Всього з початку конфлікту на Донбасі Група СКМ виплатила до державного бюджету понад 100 млрд гривень податків, 10% з яких забезпечили відрахування підприємств, що працюють на НКТ", - оголосили в компанії.
В прес-службі ДТЕК Рината Ахметова вкінці прокоментували, що ніяка “тимчасова адміністрація” на територію підприємств Ахметова до кінця тижня ще не ввійшла і вони працюють, як працювали.


А в цей час, на блокадному Донбасі відбувалися “штурми” редутів прихильників припинення торгівлі з окупованими територіями. Голова поліції Донецької області Аброськін навіть повідомив, що затримали 37 осіб, які нападали на учасників блокади, хоча раніше він відкрито конфронтував із учасниками блокади. Учасники Блокади повідомили, що нікого з постраждалих чи свідків не долучали слідчих дій. Доля арештованих 37 осіб невідома.
В ці ж дні начальник Аброськіна, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков став публічно вимагати активніших дій припинення блокади залізниці. Якраз, ця сюжетна гілка блокади тепер виглядає найзагадковіше і багато обіцяюче. Але, це не менше дивно як вияснити як так вийшло, що на непідконтрольних територіях змогли діяти підприємства, які платять податки Україні і як вони змогли майже три роки втриматися проти збройних дій і якими це силами промислові підприємства можуть втримати від входу на їх територію представників “ДНР-ЛНР”.




4 березня блокадники розширили географію блокади за межі Донбасу — вони відкрили новий редут у м Конотоп на Сумщині і почали зупиняти поїзди і вантажні машини.
Через Конотоп йде одна із основних магістралей торгівлі із країною-окупантом — Російською Федерацією. На товарній станції Конотопа було знайдено декілька поїздів із Російської Федерації, в тому числі, з вугіллям марки антрацит”, - пояснили в Штабі блокади.
Його назвали в честь Конрада Аденауера.
Штаб планує впродовж місяця взяти під ефективний український контроль всі 8 основних залізничних прикордонних переходів, по яких ведеться торгівля з країною агресором — Путінською Росією”, - оголосили в Штабі блокади подальші плани.
З роозростанням блокади за межі Донеччини і Луганщини вона стає все більше подібна на аналогічну ініціативу “Всеукраїнського об’єднання “Свобода”, яка була того року зимою. Тоді акктивісти блокували російські транспортні засоби і стали в конфорнтацію до поліції. Але, з часом акція ВО “Свобода” заглохла.


Ще цього тижня Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик пообіцяв ініціювати заборону на ввезення енергетичного вугілля з Російської Федерації.
"Я вноситиму на засідані Кабінету Міністрів розпорядження про те, щоб жодного енергетичного вугілля не було з території Росії. Мається на увазі антрацитної групи", - сказав Насалик журналістам перед початком засідання Кабінету Міністрів у п'ятницю.
За його словами, є інформація, що окупаційною владою розглядається схема, згідно з якою вугілля з непідконтрольної Києву території Донбасу направлятимуть до Ростовської області Російської Федерації, збагачене знову направляли до України, але воно вже буде вдвічі дорожче.




В перший день весни у Молдові за запитом української сторони затримали скандального суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса, якого підозрюють у хабарництві, повідомила прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган.
На наступний деь суддю Чауса взяли під варту на 15 діб.
Пізно вечері 9 серпня слідчі Національного антикорупційного бюро зловили на отриманні хабаря суддю Миколу Чауса, який судив соратника Коломойського і мера Дніпра Філатова Геннадія Корбана і розглядав справи під час Євромайдану. Знайшлидві банки з доларами - одна 2 л, а друга 1,85, сума - 150 лис дол. 
Судді оголосили підозру, але взяти його під варту чи притягнути до суду не вийде, поки не збереться Верховна Рада, яка з початку липня на канікулах. Для того, щоб зібралася на засідання ВРУ треба 150 підписів народних депутатів чи рішення спікера про ініціювання засідання. Ні того ні того нема.
Тим часом, Чаус пішов у відпустку і пропав. Правоохоронці обшукували дім Чауса уже без нього.




Кінець робочого тижня приніс продовження ще одної серйозної справи. Ввечері 2 березня з’явилася новина, що Главу Державної фіскальної служби України Романа Насірова затримують в Феофанії у так званій "справі Онищенка".
Про це повідомив нардеп БПП Сергій Лещенко, а потым пыдтвердили в прес-службы Нацыонального антикорупцыйного бюро.
3 березня у Спеціалізованій антикопупційній прокуратурі пояснили в чому звинувачують Насірова і як справа пов'язана з Онищенком: "Слідство вважає, що Насіров, діючи в інтересах депутата Онищенка, в рамках "газової справи" безпідставно надавав ряду підприємств можливість податкових зобов'язань на виплат. Він давав їх тоді, коли не було ще офіційних висновків з територіальних органів ДФС. Слідство вважає, що діями Насірова завдано державному бюджету збитків на суму близько 2 млрд грн", - сказав голова САП Назар Холодницький. 
Тим часом Насіров, як прийнято в Україні в прийнято в нас в подібних випадках норовить злягти з "інфарктом".
З Закордону на цю тему выдгукнувся сам Онищенко словами: "Это самый большой провал, который совершало и сделает НАБУ. Следствие ничего не докажет. Потому что в моих взаимоотношениях с Насировим денег не было. В то же время задержать и арестовать фигуру такого уровня - удар по НАБУ и власти в целом".
4 і 5 березня в Солм’янському суді Києві обирали запобіжний захід Насірову. Але, нічого не вийшло. 4-го суд мінували, 5-го адвокати Насірова оголосили відвід судді. Продовження засідання буде впонеділок, 6 березня. За кримінальни законодавством тримати особу затриманою більше як 72 години не можня. Відвід судді шанси Насірова вийти на свободу все ускладнює і представники обвинувачення в цих процедурних моментах безсилі.






3 березня Кабінет міністрів відсторонив голову Державної фіскальної служби Романа Насірова від цієї посади на час розслідування.
Таке рішення було ухвалено на засіданні уряду в п'ятницю.
З пропозицією про відсторонення до прем'єр-міністра звернувся міністр фінансів Олександр Данилюк, передає “Українська правда”.
"Вчора НАБУ вручило підозру Роману Насірову. Я вважаю, що ми маємо відсторонити на час ведення слідства  Романа Насірова від виконання обов'язків голови ДФС. Це в першу чергу в інтересах самого Романа Насірова, для того щоб слідство проходило максимально об'єктивно", - сказав він.
На час розслідування щодо голови Державної фіскальної служби Романа Насірова цю посаду буде обіймати його заступник вінничанин Мирослав Продан.



Волокіта з Насіровим відразу здобула ще одну цікаву конотацію. Співробітники Служби безпеки України 3 березня провели обшуки у помешканні екс-глави Одеської митниці за губернаторства Міхеіла Саакашвілі Юлії Марушевської, повідомила вона сама у Facebook.
Працівники СБУ та Генеральної прокуратури намагаються провести обшуки в моїй квартирі. Все це у період, коли я перебуваю в закордонному відрядження і є спікером під час Freedom Forum. Прийшли в рамках невідомого мені кримінального провадження. Паралельно обшуки проводяться в Roman Bakhovskyy, який очолював Відкритий митний простір. Сприймаю це як тиск збоку чинної влади та відповідь на вчорашнє затримання НАБУ глави ДФС Романа Насірова. Я хочу заявити, що не піддамся на цей пресинг. Теперішня влада повторює помилки режиму Януковича”, - повторила всі трендові новини у свому контексті Марушевська.
Про діяльність Юлії Марушевської після звільнення з посади відомо небагато. З останнього — вкінці минулого року Марушевська опинилася під слідством з підозрою в корупції. Про це заявляв Роман Насіров в коментарі агентству Reuters.
За його словами, фіскальна служба почала розслідування у зв'язку з фактами заниження ціни на товари та іншими порушеннями.
В якості доказу Насіров навів інформацію про те, що протягом декількох тижнів після відставки Марушевскої в середині листопада митниця Одеської області збільшила свої доходи на 30% (300 мільйонів гривень).
Сама Марушевська казала, що претензії до неї стосуються 500 грн премії, які вона нарахувала жінкам і собі до 8 березня, коли знаходилася на посаді.
Внеділю стало відомо, що Марушевську звинувачують в розтраті 6,53 млн грн.





Печерський райсуд Києва призначив заставу в розмірі 6 мільйонів 400 тисяч гривень для екс-глави Державного управління справами Ігоря Тарасюка, якому повідомлено про підозру у справі заволодіння "Межигір'ям", передає “Українська правда”.
Згідно з повідомленням, таке рішення у п'ятницю оголосила суддя Печерського райсуду Києва Тетяна Остапчук.
"Ухвала суду діє до 1 травня 2017 року", – зазначила суддя.
Додатково, на Тарасюка поклали ряд зобов'язань, зокрема: здати закордонні паспорти, носити електронний браслет та повідомляти прокуратуру щодо зміни місця проживання.
До того, 2 березня прокуратура повідомила про підозру екс-керівнику Державного управління справами Ігорю Тарасюку.
Тарасюк у 2005 – 2010 роках був керівником Державного управління справами в адміністрації президента Віктора Ющенка. Він також є співвласником ПАТ "Миронівський хлібопродукт", до якого входять ТМ "Наша Ряба", ТМ "Сертифікований Ангус", ТМ "Фуа Гра", ТМ "Легко!", ТМ "Бащинський", ТМ "Дружба Народів", ТМ "Європродукт".




В понеділок, 27 лютого, керівника українського центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана затримала СБУ на КПВВ Мар'їнка.
За кілька годин стало відомо, що ​Служба безпеки України скасувала дозвіл про перетин лінії зіткнення на сході України Володимиру Рубану.
Володимир Рубан вважає, що йому скасували дозвіл на перетин лінії зіткнення як помсту за перевезення уже позафракційної народної депутатки Надії Савченко на неконтрольовану територію, де вона, ніби-то інспектувала місця перебування військовополонених.



Інші важливі новини
У Львові банда з 15 поліцейських грабувала та катувала затриманих
У сина Азарова остаточно забрали легендарний київський стадіон
. Вищий господарський суд України постановив остаточне рішення про повернення до комунальної власності Києва земельної ділянки стадіону "Старт", яку раніше було відведено під будівництво житлового комплексу
Саакашвілі, повідомив що Мін’юст зареєстрував його партію “Рух нових сил” з осередками в 19 областях



Анонси
У понеділок, 6 березня  відбудеться засідання Урядової комісії з розслідування причин виникнення надзвичайної ситуації, що сталась 2 березня 2017 року у с.Глухів Сокальського району Львівської області на відокремленому підрозділі «Шахта «Степова» ДП «Львіввугілля». Про це повідомив у своєму Фейсбук Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.
«Мета — з’ясувати причини аварії, яка привела до загибелі та поранення людей, зсередини отримати інформацію, що саме не спрацювало: інструкції з безпеки, чи їх не виконання, забезпечення системами безпеки, чи її несправність. Гірничорудна справа важка, але повинна бути безпечною при виконані інструкцій, дотримання технології, вчасно проведених з обладнанням регламентних робіт», — написав він.
Нагадаємо, що рішення про утворення Урядової комісії було ухвалено на засіданні Уряду 3 березня 2017 року. Її очолив Геннадій Зубко.
Прес-служба Міністерства: (044) 590-47-93, press@minregion.gov.ua



У понеділок о 10.00 активісти проведуть під Адміністрацію Президента (вул. Лютеранська) акцію протесту, під час якої передадуть президенту Петру Порошенку подяку у вигляді кривавих тушок від основного постачальника “тітушок” на Майдан – Юри Іванющенка.

Сьогодні, 3 березня Європейський Cоюз зняв санкції з Юрія Іванющенка, близького соратника Януковича, який під час Революції гідності був основним постачальником та фінансистом “тітушок”, які калічили та вбивали активістів.
Антикорупціонери віддячать Порошенку гнилими кривавими тушками за те, що з Іванющенка зняли санкції і не конфіскували мільйони арештованих за кордоном грошей на його рахунках.
Разом із поплічниками з банди Януковича Юра “Єнакієвський “потрапив у санкційні списки європейців, утім, три українських генеральних прокурори за три роки слідства не змогли довести злочини Іванющенка.
Через відсутність кримінальних проваджень по корупційних злочинах Євросоюз зняв з Іванющенка санкції – йдеться у офіційному повідомленні ЄС.
Напередодні акції відбудеться брифінг:
Дар’ї Каленюк з Центру протидії корупції
Олексій Гриценко з Автомайдану
Андрій Слюсар, керівник проекту боротьби з топ корупцією Трансперенсі Інтернешенл Україна
народні депутати та громадські діячі
Роль Юри Єнакієвського під час Майдану взагалі не була предметом розслідувань ГПУ. Єдині дві кримінальні справи, які злили прокурори, були порушені за заявами Центру протидії корупції.
Зокрема, у справі по незаконному збагаченню стосовно 72 мільйонів швейцарських франків, які виявили на його рахунках, Іванющенку оголошено підозру. З моменту винесення підозри слідчі дії ГПУ майже не проводилося, обвинувальний акт так і не було підготовлено і адвокати звернулися до суду з вимогу закрити провадження щодо Іванющенка.
27 січня 2016 року суд зобов’язав прокурора закрити справу, така ухвала оскарженню не підлягає. Проте ГПУ почала її навмисно та оскаржувати під надуманими приводами, і в результаті 16 лютого 2017 року Верховний суд остаточно відмовив ГПУ в спробі скасувати рішення суду.
Єдине, що відділяло Іванющенка від статусу “чесного бізнесмена”, – це санкції ЄС, які за відсутності кримінальних проваджень щодо нього в Україні, сьогодні були зняті.
Для більш детальної інформації: Олександра Устінова, 067 550 15 70, Тата Пеклун 067 622 7112
https://antac.org.ua/announces/anons-aktyvisty-prynesut-poroshenko-kryvavi-tushky-ivanyushky-vid-yury-ivanyuschenka-z-yakoho-es-znyaly-sanktsiji/

Новий формат онлайн-дискусій Smart Talk – фахові дискусії за участі провідних експертів, доступні для широкої аудиторії у зрозумілому та привабливому форматі.
Smart talk – спільний проект Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД) та УКРІНФОРМу за інформаційної підтримки газети «День» – це серія зустрічей, присвячена комунікації основних аспектів реформи соціальної сфери в Україні, відповідно до результатів комплексного дослідження “Політика соціального прагматизму”*.
Прем’єра smart talk 6 березня розкриє найактуальніші питання пенсійної реформи в Україні.
На трьох онлайн-майданчиках у прямому ефірі глядачі та слухачі Smart talk отримають чіткі та зрозумілі відповіді на такі гострі питання:
• В якому віці українці мають виходити на пенсію? Від чого це має залежати, окрім тиску з боку міжнародних організацій?
• Чи потрібен в Україні Пенсійний фонд? Що необхідно зробити для забезпечення його фінансової самодостатності та стабільності?
• Хто платитиме українцям пенсії: вони самі чи їхні діти? І якою має бути в майбутньому пенсійна система: солідарною чи накопичувальною?
В ефірі думки незалежних експертів та представників влади щодо гострих соціальних питань прозвучать чесно та відкрито за участі громадськості.
Участь у проекті smart talk візьмуть керівник суспільних програм ІСЕД Маріанна Онуфрик, народний депутат України Олександр Кірш, держсекретар Міністерства фінансів Євген Капінус, заступник Голови правління Пенсійного фонду України Владислав Машкін, Голова Громадської ради при Пенсійному фонді України Галина Третьякова та блогер Татуся Бо.
*Дослідження «Політика соціального прагматизму» пропонує державі та суспільству принципово нову концепцію суспільних відносин, що базуватиметься на практичному забезпеченні гідного та щасливого життя людини. У Політиці закладено модель ефективного соціального захисту, охорони здоров’я, а також описані умови формування відповідального ставлення людини до власного життя та користування суспільними благами, в тому числі через розвиток освіти і культури.
Захід відкритий для ЗМІ за умови ОБОВ’ЯЗКОВОЇ акредитації (press@iser.org.ua).
Спікери будуть доступні для надання коментарів після закінчення прямого ефіру у приміщенні «Укрінформ».
Smart talk відбудеться за адресою Київ, вул. Б. Хмельницького, 8/16.

У понеділок, 6 березня 2017 року, об 11:00 відбудеться прес-брифінг керівництва Київської міської державної адміністрації.
Спікери:
-       керівник апарату КМДА Володимир Бондаренко;
-       директор Департаменту містобудування та архітектури – Головний архітектор міста Києва Олександр Свистунов;
Під час прес-брифінгу представники засобів масової інформації зможуть отримати фахові коментарі керівництва міста, почути офіційну позицію КМДА з нагальних питань, поставити інші запитання, що стосуються життєдіяльності Києва.
Також передбачено онлайн-трансляцію брифінгу на YouTube каналі міської  держадміністрації https://www.youtube.com/channel/UCfbLP1IZ4MFZqtjrUWCKVLA

6 марта в 11.00 информационное агентство Голос UA проведет пресс-конференцию на тему:
В пресс-конференции примут участие: «Шахты в Украине в критическом состоянии: кто ответит за гибель горняков?»
-Манченко Валерий Николаевич - первый заместитель председателя профсоюза работников угольной промышленности,
- Михаил Волынец - руководитель Независимого профсоюза шахтеров,
-Руслан Бортник – политолог,
-Андриан Галич,  главный редактор журнала «Промислова безпека»,
- Специалист управления горного  надзора.
Пресс-конференцию можно посмотреть в разделе «Видео» сразу после онлайн-трансляции. Пресс-конференция состоится по адресу: ул. Бастионная 5/13 (вход с ул. Кургановская). Аккредитация до 18:00  3  марта по телефону: (044) 284-57-62.

У понеділок, 6 березня о 12.00 у Кризовому медіа центрі відбудеться прес-брифінг громадської організації Центр протидії корупції, яка подала в суд на Службу безпеки України за засекречення та неподання декларацій усіх посадових осіб служби до НАЗК.
Активісти через суд вимагатимуть від СБУ розсекретити та подати в Реєстр НАЗК декларації керівництва Служби в Реєстрі електронних декларацій НАЗК, як того вимагає закон.
Як відомо, за результатами першої хвилі декларування з’ясувалося, що працівники Служби безпеки (усі посадови особи – співробітники-військовослужбовці) не подали електронні декларації до НАЗК.
У СБУ визнали інформацію з декларацій – державною таємницею і не стали подавати їх в Реєстрі НАЗК. Натомість, декларації  були оприлюднені у невідомій системі, доступ до якої не має ніхто, окрім самих співробітників Служби. НАЗК на даний час також не мають доступу до декларацій СБУшників, оскільки Агентство і досі не отримало спецдозвіл на роботу із держтаємницею.
У ЦПК таки дії Служби безпеки та НАЗК вважають прямим порушенням антикорупційного законодавства і вимагатимуть оприлюднення декларацій в судовому порядку.
Другим відповідачем у справі є НАЗК, яке легалізувало схему СБУшників.
У прес-брифінгу візьмуть участь:
  • Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції
  • Олена Щербан, юрист Центру протидії корупції
Перше судове засідання у справі відбудеться в понеділок, 6 березня о 14:15 в Окружному адміністративному суді Києва за адресою: вул. Болбочана Петра, 8, корпус 1, зала №32.
У результаті автоматичного розподілу справа ЦПК проти СБУ потрапила до судді Руслана Арсірія, якого раніше ЗМІ викрили в любові до дорогих подорожей на невстановлені кошти.
Нагадаємо, у червні 2015 року Hromadske.tv опублікував репортаж, що викриває діяльність суддів окружного адмінсуду Києва, які виносили вердикти, перебуваючи при цьому на островах за межами України. Одним із таких суддів виявився саме Руслан Арсірій. Однак після цього судді подали до Генпрокуратури заяву на журналіста Дмитра Гнапа, який оприлюднив інформацію про їх екзотичні подорожі.
Для більш детальної інформації: Олександра Устінова, 067 550 15 70, Тата Пеклун 067 622 7112

6 березня 2017 року о 12:00 в рамках інформаційного партнерства Інституту Горшеніна та Реанімаційного Пакету Реформ за підтримки сайту LB.ua відбудеться круглий стіл на тему: “Реформа конституційного судочинства: Чи отримають українці політично незалежний та ефективний Конституційний Суд?”
Захід відбудеться у прес-центрі Інституту Горшеніна (м. Київ, вул. Мала Житомирська, 18б).
10 лютого у першому читанні Верховна Рада ухвалила законопроект “Про Конституційний Суд України” № 5336-1. Документ був підготовлений на реалізацію нових конституційних положень у межах діяльності Ради з питань судової реформи  без громадської участі та обговорення.
Ухвалення цього законопроекту – важливий етап реформування Конституційного Суду України. Основна мета змін щодо конституційного судочинства – це посилення незалежності Конституційного Суду та підвищення його авторитету в суспільстві та державі заради виконання свого завдання – забезпечити верховенство Конституції України.
Зараз, по суті, вирішується, чи матимуть громадяни України шанс на формування в майбутньому незалежного та авторитетного складу Конституційного Суду, підвищення його ефективності, зменшення політичного впливу та встановлення якісного та незалежного конституційного судочинства.
Сьогодні  конституційне судочинство в Україні вкрай слабке і неефективне. У 2015 році Суд ухвалив аж 7 рішень, кожне з яких коштувало суспільству 8 млн. 432 тис. грн. У 2016 році Конституційний Суд ухвалив 8 рішень, кожне з яких коштувало суспільству вже 9 млн. 361 тис. грн. Протягом 20 років функціонування Конституційного Суду влада блокувала його роботу повністю, втручалася в його діяльність, використовувала для узурпації влади та в результаті суспільство отримало політично залежний, професійно слабкий та неефективний Конституційний Суд. Сьогодні Конституційний Суд частково паралізований своїми попередніми політичними  рішеннями та суддями КСУ з обтяжуючими обставинами (голосування за політично-замовні рішення).
На жаль, законопроект "Про Конституційний Суд України" № 5336-1 не вирішує цих проблем. Саме тому, експерти та громадськість наголошують на тому, що до другого читання документ має бути удосконаленим. Готуючи законопроект до другого читання, Комітет з питань правової політики та правосуддя, повинен:
  • врегулювати в законі (ні в підзаконних актах) порядок конкурсного відбору кандидатів на посади суддів Конституційного Суду України з метою обмеження політичного розсуду при призначенні суддів Конституційного Суду;
  • недопустити звуження конституційного регулювання інституту конституційної скарги;
  • чітко врегулювати в законі підстави звільнення суддів Конституційного Суду, а саме визначити, що є істотним дисциплінарним проступком, грубим чи систематичним нехтуванням своїми обов’язками суддею Конституційного Суду;
  • максимально врегулювати процедуру розгляду Конституційним Судом конституційних подань, звернень, скарг у законі, а не в актах самого Конституційного Суду;
  • встановити чіткий строк розгляду конституційних подань, звернень, скарг;
  • зменшити роль Голови Конституційного Суду щодо визначення дати розгляду справи Судом;
  • посилити статус Керівника Секретаріату Конституційного Суду України та привести порядок його призначення у відповідність до нового Закону "Про державну службу";
  • посилити прозорість та відкритість діяльності Конституційного Суду.
Спікери:
  • Володимир Шаповал,член-кореспондент НАН України,  суддя Конституційного суду, заступник Голови Конституційного Суду (1996-2005рр), головний експерт групи Конституційна реформа Реанімаційного пакету реформ
  • Наталія Агафонова,народний депутат України, один з суб’єктів законодавчої ініціативи
  • Юлія Кириченко,експертка Центру політико-правових реформ та групи Конституційна реформа Реанімаційного пакету реформ
  • Антон Льовін, старший юридичний аналітик Democracy Reporting International. (Офіс зі сприяння демократії).
Модератор: Ірина Соломко, керівник комунікаційного напрямку Реанімаційного Пакету Реформ.
Захід розпочнеться о 12:00 з реєстрації учасників.
За додатковою інформацією прохання звертатися за телефонами: Інна Неродик, 096 119 73 37.
6 березня о 12-30 в УНІАН відбудеться прес-конференція на тему: «Аналіз динаміки конфліктів між ВПО та приймаючими громадами», де  будуть представлені результати моніторингу, який проводився програмою "Радник з питань ВПО Міністерства соціальної політики" у січні 2017 року. Фахівці Програми радників розкажуть про основні причини конфліктів у приймаючих громадах, інтеграційні процеси та ставлення суспільних сторін до проросійських поглядів.  Учасники: Валерія Вершиніна, менеджер програми "Радник з питань ВПО"; Галина Корнієнко, координатор департаменту  стратегії та адвокації; Анастасія Бондаренко, експерт департаменту стратегії та адвокації (вул.Хрещатик, 4, конференц-зал). Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями.
Міністр візьме участь у відкритті розширеного семінару Глобального екологічного фонду для країн Східної Європи, в якому Україна цього року виступає приймаючою стороною.
Також Остап Семерак відвідає ПАТ «Концерн Хлібпром» Львівський хлібозавод №5, який був обраний як пілотний проект ГЕФ для  стимулювання використання відновлюваної енергії в агро-харчових та інших малих та середніх підприємствах (МСП) України.
Нагадаємо, що метою проекту є зниження впливу шкідливих викидів від спалювання природного газу, зниження температури відпрацьованих газів і впливу «парникового ефекту» на навколишнє середовище.
Семінар проходитиме за адресою: м. Львів, готель «Леополіс», вул. Театральна,16.
Акредитація ЗМІ до 18.00 6 березня 2017 року за телефонами: (044) 206 31 01, (097) 54 54 514.

Новий суд в справі регіонала Єфремова 
Судове засідання за справою 426/4/17 (13.03.17 10:00)


Суд: Старобільський районний суд Луганської області
Судді: Пелих О.О., Ткач О.В., Кудрявцев І.В.
Форма: Кримінальні справи
Обвинувачений: Єфремов Олександр Сергійович, захисник: Солодко Євген Вікторович
Суть справи: Державна зрада

22 березня 2017 року о 15 годині в залі пленарних засідань Верховної Ради України (вул. Грушевського,5, м.Київ) проводитимуться парламентські слухання на тему: «Медична освіта в Україні: погляд у майбутнє».  
Проведення парламентських слухань сприятиме широкому професійному та громадському обговоренню питань, що становлять суспільний інтерес, визначенню основних стратегічних напрямів подальшого розвитку медичної освіти в контексті реформування  охорони здоров’я України та розробленню пріоритетних заходів, які мають бути вжиті законодавчою та виконавчою владою України з метою розвитку вітчизняної медичної освіти.
До участі у вказаному заході запрошуються народні депутати України,  представники Адміністрації Президента України, Уряду, керівники центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, Національної академії медичних наук України, вищих медичних навчальних закладів усіх рівнів акредитації та форм власності, представники інших навчальних закладів, зацікавлених тематикою заходу, професійних спілок, громадськості, студентства, міжнародних організацій, ЗМІ, зацікавлені особи.
Запрошуємо взяти участь у заході Парламенту та долучитися до обговорення питання, винесеного на порядок денний.
Для реєстрації в заході просимо до 6 березня 2017 року на е-mailaronova@rada.gov.ua надати наступні дані: прізвище, ім’я, по батькові (повністю), посада, місце роботи, контактний телефон, ел.адреса, а також будемо вдячні за пропозиції до проекту рекомендацій слухань, що затверджуватимуться відповідною постановою Верховної Ради України.
В електронному вигляді інформацію просимо надавати у текстовому форматі word /*rtf . Телефони для довідок: (044)255 95 19, тел./факс (044)255 95 33 (контактні особи секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я: Аронова Марія Миколаївна, Ковтун Валентина Іванівна).






Новини Центральної України
27-28 лютого
 За результатами січня 2017 року Донецькою митницею ДФС до Державного бюджету України спрямовано більше чверті мільярда гривень, а саме 251,8 млн грн митних платежів. У порівнянні з січнем 2016 року обсяг перерахованих митних платежів до держбюджету збільшився на 35% або на 66 млн гривень.




Серед переліку кандидатів на посаду директора Департаменту з питань люстрації, який оприлюднила прес-служба Мін’юсту, фігурує прокурор лубенської прокуратури Світлана Мікеш
Команда «Yoda Consult» проаналізувала найгірші комунікації полтавських політиків і великих підприємств за минулий рік. Але не досить сказати «все погано, перероблюй». Тому хочемо ще й показати, як можна було зробити краще.
 В Facebook появился профиль Шулявского путепровода , у которого вчера обвалился тротуар. Читайте также: Спасатели начали демонтаж разрушенных кусков моста Профиль с ником Mostkaput постит юмористические записи и сопровождает их комментариями. Не дожидаясь чужой помощи, Шулявский путепровод начал собирать средства на “лечение”.
 Если высокая температура воздуха будет сохраняться, то отопительный сезон завершат в середине марта. Об этом в ходе брифинга заявил глава аппарата КГГА Владимир Бондаренко, передает корреспондент 44.ua.
В ходе сессии Черниговского горсовета в зале перед депутатами выступили бывшие работники предприятия. Люди, проработавшие десятилетиями на мясокомбинате (они же являются миноритарными акционерами) потребовали создать депутатскую комиссию для изучения обстоятельств развала предприятия.
У Вінниці суд поновив на посаді колишнього керівника обласної Служби автомобільних доріг
 Міськa рaдa оголосилa конкурс зa зaміщення вaкaнтних посaд
У чоловіка, який порушував громадський порядок в місті, працівники поліції виявили дві гранати без запалу. Виявлені предмети направлено на експертизу, за результатами якої буде надано остаточну кваліфікацію діям особи, — пише видання “Провсе” із посиланням на прес-службу ГУНП в Черкаській області.
У зв’язку з погіршенням криміногенної ситуації на Канівщині, у середині березня у Каневі заплановано провести депутатські слухання, присвячені темі роботи місцевої поліції. Про це повідомив міський голова Ігор Ренькас, інформує «Kanos». Так, на минулій сесії у зв’язку із багатьма питаннями, які стосувалися роботи канівських правоохоронців, було вирішено провести депутатські слухання.
У Черкасах упродовж 2016 року вилучили 21 дитину з неблагополучних сімей. Про це в екслюзивному коментарі кореспонденту УНН-Центр повідомила начальник служби у справах дітей Черкаської міської ради Світлана Шишлюк.
Старшего инспектора пограничной службы Сумского пограничного отряда в звании «старший лейтенант» 27 февраля на взятке задержали сотрудники внутренней и собственной безопасности Госпогранслужбы совместно с военной прокуратурой и сотрудниками Национальной полиции.
За січень 2017 року сектор боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ГУ ДФС в області склав та передав до правоохоронних органів 4 матеріали щодо імовірного вчинення кримінальних правопорушень суб’єктами господарювання на загальну суму 13,9 млнгривень. Про це Новинам Кіровоградщини повідомили у ГУ ДФС в області.
 Співробітники Служби безпеки України спільно з кіберполіцією блокували ретрансляцію заборонених російських телеканалів у Хмельницькому. Правоохоронці встановили, що двоє місцевих мешканців надавали клієнтам послуги телебачення. При цьому вони використовували нелегальний сервіс.

1-2 березня
Верховна Рада встановила День українського добровольця, який відзначатиметься щорічно 14 березня. Кабміну рекомендовано розробити із залученням громадськості та активних учасників добровольчих формувань, які брали участь у Революції Гідності в листопаді 2013 — лютому 2014 року, і затвердити комплексний план заходів щодо відзначення цього свята на державному рівні.
14 днів тому Соціал-демократична партія (СДП), ВО «Свобода» та Об’єднання «Самопоміч» звернулися до мера з вимогою скликати сесію міськради.
В конце прошлого года в «Єдиній системі місцевих петицій» было зарегистрировано предложение черниговцев построить в городе коммунальный бассейн, который был бы доступен обычным горожанам. Возвести его предлагалось между магазином «ВайнТайм» и отелем «Градецкий». Бассейн – необходимый минимум для любого города.
Вчера вечером в 18 часов 12 минут на линию 102 поступило сообщение, что вроде в квартире дома 25 по ул. СКД произошел взрыв. Для выяснения обстоятельств на место происшествия выехала следственно-оперативная группа Сумского отдела полиции и взрывотехники. Выяснилось, что в квартире на втором этаже действительно произошел взрыв, в результате которого возникло возгорание.
На Черкащині не передбачено коштів на ремонт закладів культури обласного підпорядкування в 2017 році. Про це у відповіді на інформаційний запит кореспонденту УНН-Центр повідомили в управлінні культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської ОДА.
 Середній розмір хабара в Україні становить 1350 євро, в той час, як розмір середньої заробітної плати на сьогодні в Україні становить приблизно 144 євро. Про це йдеться у проекті " Громадського ". У дослідженні показано рівень корупції у шести країнах Східної Європи – Україні, Росії, Білорусі, Молдові, Грузії, Вірменії та Азербайджані.


3-5 березня
Полтавське КП «КАТП-1628» через тендер замовило нові шини для сміттєвозів Полтави. Попри найдорожчу пропозицію, перемогу на тендері здобуло ТОВ «Депот Груп», одним з засновників якого є Ірина Климко.
 Депутаты Киевсовета сделали совместное заявление, касательно утренней драки во время пленарного заседания.
 Ржавая арматура и дыры в бетоне - в сети показали, как выглядит Святошинский мост. Фото опубликовал журналист Станислав Груздев на странице в Facebook.
 В Киеве в 200 метрах от обрушившегося Шулявского путепровода на перекрестке улиц Выборгской и Гетьмана разваливается подземный переход.
Депутаты черниговского горсовета приняли за основу и в целом без дебатов и обсуждений проект решения, которым распределили 300 "лишних" миллионов в основном на благоустройство города. По результатам выполнения городского бюджета. Чернигова за 2016 год в казне образовался свободный остаток в сумме почти 300 миллионов гривен.
У Чорнобаї чоловік вкрав обладнання для освітлення пам’ятника Небесної Сотні та загиблим героям АТО, передає УНН-Центр з посиланням на ГУ НП у Черкаській області.

Будівництво компанії "Укрбуд" в урочищі Гончарі-Кожум’яки ведеться незаконно – земля під забудовою арештована, поліція розслідує кримінальні провадження за двома статтями.

Коментарі