Головні новини 5-11 червня + Анонси

Національне антикорупційне бюро підозрює Нацбанк у співучасті в розтраті 12 мільярдів; Тимошенко — на вершині популярності; Україна подає апеляцію на рішення суду щодо судового спору з Росією стосовно боргу в $3 млрд, які уряд екс-президента України Віктора Януковича позичив в останні місяці перебування при владі; у Москві до 4 років умовно засудили колишнього директора Бібліотеки української літератури у Москві; У Львівській області збудують чотири комплекси з переробки та утилізації твердих побутових відходів; У Криму почали роботи з бурінню скелі, на якій розташований комплекс «Ластівчине гніздо» - нібито для зміцнення на випадок землетрусів; Обговорення можливої відставки глави Укрзалізниці; вугілля з окупованих територій пробують продавати в Туреччині; «Газпром» і український «Газтранзит» розірвали угоду про транспортування; Китайський інвестор купив 99,9% акцій Українського банку реконструкції і розвитку; Співробітники Служби безпеки України викрили на Донбасі агентурну мережу, організовану представниками головного розвідувального управління генштабу збройних сил РФ.
Фото: Олег Богачук

Національне антикорупційне бюро підозрює Національний банк у співучасті в розтраті 12 мільярдів гривень рефінансування, свідчить постанова Солом'янського райсуду Києва від 31 травня, яка з’явилася в публічному доступі вкінці тижня.
В постанові йдеться, що детективи НАБУ встановили факт розтрати, що сталася протягом 2014-2015 років. Для цього посадові особи Нацбанку змовилися з керівництвом кількох комерційних банків.
Це виявилось в ході розслідування виведення 87 мільйонів гривень зі збанкрутілого в 2015 році “Дельта Банку"
“Крім того слідством встановлено, що у період 2014-2015 років службові особи ПАТ «КБ Південкомбанк», ПАТ «Банк «Київська Русь», ПАТ «Міський Комерційний Банк», ПАТ «Автокразбанк», ПАТ «Терра Банк», ПАТ «Дельта Банк», ПАТ «КБ «Хрещатик» та АТ «Банк «Фінанси та Кредит», ПАТ "Фінростбанк", ПАТ "Інтеграл-Банк", ПАТ "Банк "Таврика", а також Національного банку України, діючи за попередньою змовою, з використанням кореспондентських рахунків вказаних приватних банківських установ, відкритих у «Meinl Bank Aktiengeselschaft» (Відень, Австрійська республіка), Bank Frick & CjAG (Ліхтенштейн), Bank Winter & CO AG (Австрія), East-West United Bank SA (Люксембург), вчинили фінансові операції з коштами на загальну суму понад 12 млрд. гривень, які попередньої були розтрачені з Національного банку України в якості кредитів рефінансування вказаним банкам, а також безпосередньо з комерційних банків, шляхом погашення кредиторської заборгованості підконтрольних підприємств, яка виникла на підставі кредитних договорів, укладених ними з «Meinl Bank Aktiengeselschaft» (Відень, Австрійська республіка), Bank Frick & CjAG (Ліхтенштейн), Bank Winter & CO AG (Австрія), East-West United Bank SA (Люксембург) протягом 2011-2015 років”, - йдеться в тексті постанови.
Згадані банки уже в процесі виведення з ринку.
В минулому році прокуратура заявляла, що Дельта Банк вкрав 4,5 мільярда гривень клієнтів.
Звинувачення Нацбанку за Валерії Гонтаревої є однією з найсерйозніших критичних заяв щодо діяльності попередньої Глави НБУ Валерії Гонтаревої.



Юлія Тимошенко” - найпопулярніший політик для політиків цього тижня. Цього тижня представники “генеральної лінії влади”робили її найбільшим злом в Україні. В свою чергу, народні депутати від її партії вказують критикам що вони раніше були представникам Батьківщини Юлії Тимошенко і захищали її. Найбільше на Тимошенко наганяють в Блоці Петра Порошенка і Радикальній партії Ляшка. Полеміка обох сторін дуже низька, тому що аргументи переважно стосуються особистих питань.
Під шумок, комітет Верховної Ради з питань Нацбезпеки підтримав ініціативу розглянути обставини укладення газового контракту 2009 року, за який Тимошенко була в тюрмі.



10 червня з’явилася інформація, що Україна подає апеляцію на рішення суду щодо судового спору з Росією стосовно боргу в $3 млрд, які уряд екс-президента України Віктора Януковича позичив в останні місяці перебування при владі. Про це міністр фінансів Олександр Данилюк повідомив ще наприкінці травня, пише "Укрінформ".
Зазначено, що Високий суд Лондона 29 березня постановив розглянути в прискореному порядку позов РФ до України щодо боргу в $3 млрд. Українська сторона вимагала повного процесу і переконувала, що пришвидшене судове рішення щодо російського позову до України було б невідповідним.
У грудні 2013 року тодішній президент України Янукович домовився з президентом РФ Володимиром Путіним, що Росія надасть Україні кредит на 15 млрд дол. через розміщення українських цінних паперів, які викупить Москва. Невдовзі перша частина цих облігацій на суму $3 млрд була розміщена на Ірландській фондовій біржі, і її й викупила Росія.
У Дніпрі затримано ще одного співорганізатора масових заворушень, що сталися під час проведення святкових заходів 9 травня 2017 року.
Протягом місяця підозрюваний перебував у розшуку, повідомляє прес-служба прокуратури в Дніпропетровській області.
Зазначено, що 32-річному чоловіку інкримінується скоєння злочинів, передбачених ч. 1 ст. 294 та ч. 2 ст. 296 КК (масові заворушення та хуліганство).
Прокуратура клопотатиме про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.



В перший день тижня стало відомо, що у Москві до 4 років умовно засудили колишнього директора Бібліотеки української літератури у Москві Наталію Шаріну. 59-річну жінку звинуватили у екстремізмі. А бібліотеку закрили.
Справа екс-директорки української бібліотеки в Москві Наталії Шаріної триває близько 2 років. Її затримали у 2015 після обшуку у Бібліотеці української літератури в Москві. Тоді правоохоронці знайшли там заборонені книжки члена української націоналістичної партії УНА-УНСО Дмитра Корчинського, якого у Росії вважають екстремістом.
Шаріна заявила, що заборонену літературу підкинули самі слідчі. Відтоді вона перебувала під домашнім арештом, який неодноразово продовжував суд. За версією слідства, Шаріна поширювала серед відвідувачів екстремістську літературу з 2011 року.
Сама Шаріна відкидала висунуті їй звинувачення. Жінка наголосила, що слідство не конкретизувало їх і не пояснило, що вона зробила.
Адвокат Наталії Шаріної Іван Павлов вже заявив, що вирок будуть оскаржувати, кримінальне переслідування екс-директора бібліотеки ведуть за політичними мотивами.



У Львівській області збудують чотири комплекси з переробки та утилізації твердих побутових відходів.
Про це із посиланням на «Голос України»повідомляє Ecotown.
Зазначається, що внаслідок конкурсу переможцями стали одразу три компанії: «Вейст Менеджмент Системс», «Глассворк технолоджі» та Інвестиційно-екологічна компанія «ІЕК»,
Пропозиції інвесторів дають змогу збудувати на території області три сміттєпереробних заводи – найбільш прийнятною для регіону стала технологія, яка передбачає термічну переробку відходів та виробництво з них палива.
Ще один завод – четвертий – Львівська міськрада планує збудувати біля ТЕЦ-2, розташованої на околиці обласного центру.
Передбачається, що переробні комплекси дадуть можливість повністю розв'язати проблему утилізації твердих побутових відходів на Львівщині, яка з того літа має погану славу в питаннях поводження з відходами.
В Львові на вихідних сміттям перегороджували дорогу протест проти проблем зі сміттям.



У Криму почали роботи з бурінню скелі, на якій розташований комплекс «Ластівчине гніздо» - нібито для зміцнення на випадок землетрусів.
Про це повідомляє Крим.Реалії з посиланням на рупор російського «уряду Криму» сайт «Кримінформ».
«Скала - це основа. Тому спочатку потрібно зміцнити її... після чого реконструюється сам замок», - цитує видання слова директора «Ластівчиного гнізда» Олександра Левіна.
Наприкінці травня 2017 року повідомлялося, що «Ластівчине гніздо» закрили на реконструкцію. Раніше Левін стверджував, що в 2017 році в «Ластівчиному гнізді» пройдуть проектні роботи зі зміцнення скелі, які будуть реалізовані в 2018-му або в 2019 році.
Міністерство культури України в 2015 році назвало незаконними дії російської влади в анексованому Криму щодо об'єктів культурної спадщини, які охороняються законами України та занесені до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. У їх числі – «Ластівчине гніздо».



Цього тижня крім злого і доброго про Тимошенко говорили ще про можливу відставку Голови Укрзалізниці Войцеха Бальчуна. На цьому наполягав міністр інфраструктури Омелян. Найближчим часом Кабмін має заслухати звіт про діяльність Бальчуна на посаді і після цього мають прийняти рішення про відставку.



Ще цього тижня ВРУ проголосувала в цілому за закон про входження в НАТО. Це декларація, тільки буде законодавчої сили.



Вугілля з окупованих територій намагаються продавати Туреччині та Іспанії за півціни, так журналістам розповів в.о. генерального директора компанії "ДТЕК Енерго" Дмитро Сахарук, передає "Укрінформ".
"Ми ведемо переговори з потенційними клієнтами, які можуть купувати наше вугілля - Туреччина, Іспанія. Ми його вважаємо своїм, просто його вкрали. Коли ми пішли на Свердловантрацит, Ровенькиантрацит залишилися 450 тис тонн готової продукції. У Росії можливості працювати обмежені", - розповів Сахарук.
За його словами, потенційно активним покупцем нелегального вугілля з ОРДЛО може стати саме Туреччина.
"Дуже сильно дисконтують ціну. 30-40-50% знижки, мало не безкоштовно віддають. Ми з такими випадками працюємо. Наше завдання, щоб ресурсом не торгували", - сказав Сахарук.
За його інформацією, робляться спроби поставляти по Турецькому напрямку до 50 тис тонн вугілля на місяць.
"Уже відправляються кораблі по 15-20 тис тонн, тобто лежить в порту вугілля, яке буде відвантажуватися. Використовують порт Ростов, звідки відправляють маленькі кораблі. Є контракт з Іспанією на 30 тис тонн. В основному, це не антрацит, а сорти АС, АМ. Походження пишуть російське, забезпечують сертифікат походження", - додав Сахарук.
ЗМІ раніше писали, що у 2016 році Росія отримала з окупованих територій Донецької і Луганської областей 940 тисяч тонн антрациту і ще близько 95 тисяч тонн інших сортів вугілля.



7 червня з’явилися новини, що «Газпром» і український «Газтранзит» розірвали угоду про транспортування і припинити всі права і обов'язки сторін за угодою з 1 липня 2016 року.
"Нафтогазу України" і "Газпрому" належить по 40,2174% акцій "Газтранзиту". Ще 19,5652% акцій - турецькій компанії Turusgas. У травні влада України заарештували належний "Газпрому" пакет акцій "Газтранзиту" в рамках примусового стягнення накладеного Антимонопольним комітетом України штрафу.
"Газтранзит" був створений в листопаді 1997 року для розширення пропускної здатності газотранспортної системи України і збільшення обсягів транзиту російського природного газу в Туреччину і країни Балканського регіону. Компанія реалізує проект з нарощування потужності магістрального газопроводу Ананьєв-Тирасполь-Ізмаїл, який проходить по території Одеської області та Молдови.
"Газтранзит" в 1999-2001 роках реалізував першу фазу проекту з нарощування потужності магістрального газопроводу – збудували компресорну станцію "Тарутине" на Одещині. Це дозволило збільшити пропускну спроможність газопроводу на 3,9 млрд куб. м в рік - до 20 млрд куб. м в рік.
 Промислова експлуатація нової станції почалася в травні 2001 року. У червні 2005 року між одним з лупінгів і переходом через Дунай в районі КС "Орлівка" "Газтранзиту" ввели в експлуатацію технологічну перемичка протяжністю 1,6 км з вузлом редукування газу. Реалізовані заходи дозволили збільшити пропускну спроможність газопроводу Ананьїв-Тирасполь-Ізмаїл до 21,6 млрд куб. м в рік.
Тепер необхідність цієї споруди під питанням.​



Генеральна прокуратура відкликала подання на притягнення депутата Верховної Ради Геннадія Бобова (депутатська група "Відродження") до відповідальності.
Про це розповів перший заступник голови комітету з питань регламенту ВР Павло Пинзеник, повідомляє "РБК-Україна".
Він зазначив, що до комітету надійшов відповідний лист від Генпрокуратури. У листі, який скерував генеральний прокурор Юрій Луценко, вказано, що за наявною інформацією 26 травня нардеп сплатив всю суму заборгованості перед бюджетом, а також штрафні санкції у розмірі 37 866 045,02 гривень.
Зазначається, що дійсність та повнота сплати указаних коштів, а також їх надходження на рахунки Державного казначейства перевіряються.
Підкреслюється, що у зв’язку з цим, а також з тим, що вказана перевірка потребує здійснення додаткових слідчих дій, голова ГПУ відкликав внесене до парламенту подання
19 травня Генпрокуратура підготувала подання на зняття депутатської недоторканності з народних депутатів: Геннадія Бобова ("Відродження"), Євгена Дейдея ("Народний фронт") і Андрія Лозового ("Радикальна партія").
9 серпня з аукціону без проведення торгів за 82,827 млн грн був проданий Український банк реконструкції та розвитку.



Прес-служба Фонду держмайна повідомила, що китайський інвестор, який купив 99,9% акцій Українського банку реконструкції і розвитку в відсутність інших зацікавлених покупців, це найбільша спотова товарна біржа Китаю Bohai Commodity Exchange Co., Ltd. (BOCE).
У ФДМ кажуть, що річний оборот компанії становить 1 трлн дол. Вона була заснована в 2009 році за участю приватних китайських громадян, кількох державних компаній, а також муніципалітету штату Тянцзінь, КНР.
Голова Фонду Ігор Білоус привітав китайську сторону з "вдалим придбанням" і побажав банку "стати мостом, який з'єднає бізнес-кола України і Китаю і приверне до приватизації нові китайські компанії".
"Ми раді прийняти участь в розвитку українського фінансового ринку шляхом об'єднання міжнародних стандартів з українськими традиціями", - відповів голова правління, генеральний директор ВОСЕ Ян Дун Шенг.
Раніше про цей банк казали, що його контролює син Вітора Януковича Олександр.



Співробітники Служби безпеки України викрили на Донбасі агентурну мережу, організовану представниками головного розвідувального управління генштабу збройних сил РФ, повідомляє прес-центр СБУ.






Bellingcat про МН17
Печерський суд м.Києва зобов'язав Генеральну прокуратуру відкрити справу через недостовірні дані у фінансовому звіті ВО “Батьківщина”, які встановило розслідування програми “Наші гроші
История украинско-польских отношений: оценка украинцев
Звіт сфери публічних запкупівель за І квартал 2017
27 липня - конкурсний відбір на посаду незалежного члена наглядової ради публічного акціонерного товариства НАК «Нафтогаз України»
«Кіотські гроші»: справу чотирьох обвинувачених скеровано до суду
Зловмиснику, який намагався вбити добровольців АТО Адама Осмаєва та його дружину Аміну Окуєву, оголошено про підозру
Уряд ухвалив перелік сільгосптехніки, вартість якої аграріям частково компенсуватимуть (СПИСОК)
Украина импортировала нефтепродуктов на 1,5 млрд долларов в январе-мае
Украина экспортировала э/энергию на $110 млн
Луганчани протестують проти відключення ЛЕО Лисичанського водоканалу
Найближчими тижнями очікується звіт правління та наглядової ради «Укрзалізниці» - коментар Мінекономрозвитку
Національний звіт Ініціатива прозорості видобувних галузей України за 2014 – 2015 роки
Українські бійці збили ворожий безпілотник
Антимайдановцу "Топазу" продлили арест еще на два месяца
В Украине вне банков находится около 300 млрд грн наличности, – НБУ
Служба безопасности Украины уличила импортеров сжиженного газа в финансовых оборудках
Оновлена Енергетична стратегія України до 2035 року
В Луцьку вночі згоріло авто нардепа Ігоря Лапіна – фото та відео (Відео)

Підписано Закон України про ринок електричної енергії України
Уряд створить Міжвідомчу комісію з питань популяризації України
Росія є лідером серед постачальників вугілля в Україну
Україна подвоїла імпорт кам'яного вугілля та антрациту

Порошенко хоче політичної відповідальності Тимошенко за газовий контракт 2009 року
Рада частково схвалила медичну реформу Супрун. Поки у першому читанні
Володимир Лапа у Китаї парафував тексти протоколів щодо експорту українського шроту соняшникового та бурякового жому
У Чернівецькій області учасницю терористичної організації «ДНР» заочно засуджено до 11 років позбавлення волі
СБУ затримала бойовика терористичного угруповання «Призрак»
Коментар Мінекономрозвитку щодо інфляції у травні 2017 року. Інфляція в Україні в травні, за даними Державної служби статистики України, становила 1,3%, порівняно з квітнем. З початку року – 6,2%.
Нафтогаз оприлюднив річний звіт за 2016 рік
У зоні відчуження висадили експериментальні дерева павловнії, які можуть поглинати радіонукліди
Аваков: Ланцюжок замаху на Осмаєва веде до «деяких лідерів РФ»
Мінекології назвали 15 найбрудніших міст України
Україна домовляється з Євросоюзом про скасування плати за роумінг — Порошенко
Стаття про конфлікт сторони Порошенка і Тимошенко



Анонси
У понеділок 12 червня 2017р., в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України відбудеться перше засідання експертної групи з доопрацювання проекту Закону України «Про визнання політичними в’язнями осіб, позбавлених свободи з політичних мотивів за рішенням органів влади Російської Федерації, та умови і порядок надання їм державної соціальної допомоги та пільг»
Орієнтовний порядок денний:
Обговорення формату роботи експертної групи.
Презентація платформи, яка координується МТОТ, щодо питань звільнення громадян України, які незаконно утримуються Російською Федерацією з політичних мотивів на території Росії та тимчасово окупованого Криму.
Заслухати та взяти до відома зауваження і пропозиції до законопроекту представників громадських організацій.
Оновлений склад експертної групи: /завантаження/
Нагадуємо, що Міністерство продовжує отримувати пропозиції та зауваження до проекту Закону від представників експертного середовища та громадськості до 21 червня на електронну адресу: crimea@mtot.gov.ua


У понеділок, 12 червня, об 11.00 у прес-центрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна" розпочнеться прес-конференція на тему: "Республіка Білорусь поставила гуманітарну допомогу Україні". Учасники: Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Білорусь в Україні Ігор Сокол; заступник міністра з надзвичайних ситуацій Республіки Білорусь Олександр Худолєєв; заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука (вул. Рейтарська, 8/5а). Реєстрація журналістів на місці за редакційними посвідченнями. Додаткова інформація поштою: ua.press@mfa.gov.by та за тел. +380 (099) 480-41-92.


12 червня об 11.30 відбудеться “круглий стіл” на тему: “Гібридна (інформаційна) агресія РФ. Відповіді України” (Зала 2).
Організатор:  МІК “Бастіон”.
Учасники: Євген Магда - політолог, доцент НТУУ "КПІ ім. Ігоря Сікорського", модератор заходу; Дмитро Тимчук - народний депутат України, член Комітету ВР України з питань національної безпеки і оборони, керівник групи "Інформаційний спротив"; Михайло Макарук - речник InformNapalm; Ганна Маляр - юрист; Олексій Мінаков - політичний оглядач; Ярослав Матюшин - блогер; Ігор Соловей - журналіст; Роланд Мікіані - дослідник інформаційного та ідеологічного просторів; Юлія Лапутіна - заступник начальника департаменту контррозвідувального захисту в сфері інформаційної безпеки СБУ; Дмитро Дубов - Національний інститут стратегічних досліджень; Олександр Курбан- політтехнолог.
Питання до обговорення:
-Методи та прийоми російської пропаганди.
-Інформаційно-психологічний вплив на населення окупованих територій. Юридична кваліфікація діяльності російських медіа починаючи з лютого 2014 року і до сьогодні.
-Роль антиукраїнських рухів, які координуються з території РФ, у гібридній (інформаційній) агресії.
-Відповідальність за участь у їх діяльності.
-Необхідність долучення громадянського суспільства до процесу документування діяльності російських пропагандистів за фактом підготовки та ведення агресивної війни.
-Перспективи розгляду зібраних українським слідством матеріалів у Міжнародному кримінальному суді у м. Гаага.
-Наслідки вчинення керівництвом РФ злочинів проти людства: міжнародно-правовий аспект.
Адреса «Укрінформу»: вул. Б. Хмельницького, 8/16 (ст. м. «Театральна»)
Контактні телефони: (044)  279-20-60, 279-00-05
Акредитація ЗМІ за адресою: anna@ukrinform.com
Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ.


12 червня, понеділок, о 12.00 в прес-центрі «Главкому» (м. Київ, вул. Шовковична, 8/20) відбудеться прес-конференція на тему: «Пенсійна та земельна реформа: чи буде світло в кінці тунелю?» Запрошені гості: Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера, який аналізуватиме ситуацію із двома ключовими реформами – земельною та пенсійною, які загрози становить гальмування цих реформ, історія розвитку земельного питання (реформи) від нарізання земельних паїв до виникнення латифундистів, яким чином реформувати пенсійну систему, щоб не було перекосу у співвідношенні працюючий і пенсіонер. Акредитація: 2535474
12 червня о 13-30 в  УНІАН відбудеться прес-конференція на тему: «Порушення свободи мирних зібрань у Криму: основні тенденції та загрози». Окупаційна російська влада в Криму постійно порушує свободу мирних зібрань. Кримчани регулярно стають жертвами адміністративного переслідування за організацію та участь у публічних акціях. На прес-конференції Кримська правозахисна група презентує огляд «Неузгоджена свобода: Аналітичний огляд про порушення свободи мирних зібрань у Криму», у якому зібрані факти таких порушень за 3 роки окупації Криму, а також дана оцінка таким діям з точки зору міжнародного права. Крім того, правозахисники розробили рекомендації для влади Росії, влади України та міжнародних структур. Кримська правозахисна група вже направила цей огляд Спеціальному доповідачу ООН з питань свободи мирних зібрань та асоціацій. Під час заходу кримчани, які постраждали від системних переслідувань за організацію мирних зібрань на півострові, розкажуть про тиск на них з боку російської влади. Учасники: Ольга Скрипник, керівник Кримської правозахисної групи (КПГ), співавтор огляду про порушення свободи мирних зібрань у Криму; Олександр Сєдов, аналітик КПГ, співавтор огляду про порушення свободи мирних зібрань в Криму; Олександр Бурмагін, медіа-юрист, експерт ГО «Платформа прав людини», експерт Європейської комісії за демократію через право (Венеціанської комісії) Ради Європи, член Незалежної медійної ради; українські та кримськотатарські активісти з Криму (вул.Хрещатик, 4, конференц-зал). Телефони: 068 951 07 02. Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями.


13 червня проект «Свобода медіа в Україні», що впроваджується в межах Рамкової програми співробітництва Ради Європи та Європейського Союзу, проводить конференцію «Реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ: перші підсумки реформи». Для участі у заході необхідно зареєструватись за посиланням: http://bit.ly/2rzMPf5 Участь у конференції є безкоштовною. Витрати на проїзд учасників з регіонів будуть відшкодовуватись. Захід відбудеться в Києві в готелі «Президент» (вул. Госпітальна, 12). Робочі мови заходу – українська та англійська (переклад буде забезпечено). Учасники конференції: Сергій Томіленко, голова НСЖУ Олексій Погорєлов, голова УАМБ Костятнтин Григоренко, редактор, газета «Обрії Ізюмщини» Людмила Опришко, медіа-юристка, ГО «Плаформа прав людини» Олександр Бурмагін, медіа-юрист, ГО «Плаформа прав людини» Дейвідас Рідікас, експерт Ради Європи (Латвія) Олег Наливайко, голова Держкомтелерадіо Програму конференції можна завантажити тут. За додатковою інформацією слід звертатися до Лесі Парно-Кириєнко, експертки проекту «Свобода медіа в Україні», lesia.parno-kyryienko@coe.int; тел: 095 02 34 177.


14-15 червня 2017 року Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики планує провести виїзне розширене засідання у Донецькій області у порядку контролю за виконанням Рекомендацій Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики щодо невідкладних заходів зі зміцнення інформаційної безпеки, напрацьованих за підсумками виїзного засідання 5-7 червня минулого року у Донецькій та Луганській областях.
На засідання Комітету запрошені представники Міністерства оборони України, РНБО України, Міністерства інформаційної політики України, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Концерну РРТ, військово-цивільних державних адміністрацій Донецької та Луганської областей, регіональних засобів масової інформації.
Захід розпочнеться 15 червня 2017 року об 11.00 в приміщенні Донецької обласної військово-цивільної адміністрації (м. Краматорськ,   площа Миру, 2).

Дніпровський районний суд м. Києва повідомляє, що підготовче судове засідання  у кримінальному провадженні №12017100040006654 відносно обвинуваченого  Седюка Віталія Миколайовича, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 296 КК України, призначено на 14 годину 00 хвилин  16 червня 2017   року  за адресою: м. Київ, вул. Кошиця,5.





Центральна Україна
5-6 червня
Украинские дороги попали в ТОП-10 худших в мире
Украина заняла 137 из 144 мест в рейтинге организации The World Economic Forum по качеству дорожного покрытия
В Чернобыле появился первый хостел

В городе Чернобыль, на базе бывшего общежития Полесье открылся 100-местный хостел
Київським магазинам дозволили продавати алкоголь вночі

Правоохоронцями Хмельниччини припинено діяльність 6 гральних закладів (ФОТО)
Улюбленці Черкаської міськради подолали чверть мільярда на ремонті траси на Київ
 Служба автомобільних доріг у Черкаській області 31 травня за результатами тендеру замовила ТОВ «Главшляхбуд» поточний середній ремонт авто дороги державного значення Н-08 Бориспіль – Дніпро – Запоріжжя за 130,79 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» .
На АЗС у Київській області стався вибух: є жертви
Спалах парів палива стався під час проведення ремонтних робіт
Полтавська поліція закупила автошини для Lexus LX 570 та Mercedes-Benz

Поліція Полтавщини витратить 800 тис. грн на автошини, серед яких шини для Lexus LX 570, Mercedes-Benz та Mitsubishi L200
“Уставший” Шулявский мост: в Киеве назвали дату начала реконструкции
 В конце 2017 года в Киеве планируют приступить к реконструкции Шулявского путепровода. Об этом во время пресс-брифинга сообщил заместитель главы КГГА Александр Спасибко.
Пожежу в Броварах гасили понад 15 годин. ФОТО
О 5:45 ранку 6 червня пожежу у складах по вулиці Красовського, 42 у місті Бровари загасили.
У Кропивницькому завершили слідство щодо пограбування офісу одного з центральних телеканалів
 За процесуального керівництва Кіровоградської місцевої прокуратури в найкоротший термін завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом пограбування офісу ТОВ «Національна інформаційна система». Встановлено, що раніше неодноразово судимий мешканець м. Кропивницький на початку травня поточного року через вікно проник до вищевказаного офісного приміщення та викрав техніку.
На Хмельниччині карають самогонщиків
За виготовлення самогону оштрафували 9 жителів Ізяслава З початку 2017 року за виготовлення, зберігання без мети збуту самогону та апаратів для його виготовлення притягнуто до адміністративної відповідальності 9 чоловік.
Подоляни заборгували за електроенергію 57,4 млн грн
Упродовж січня–квітня подоляни сплатили за житлово-комунальні послуги 2189,6 млн грн.  Про це звітує головне управління статистики у Хмельницькій області.При цьому на кінець квітня заборгованість населення зі сплати за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій становила 34,7 млн грн, за вивезення побутових відходів – 3,6 млн грн.
Херсонська влада з нагоди професійного свята нагородила журналістів на 75 тис. грн
У Краматорську невідомі у балаклавах напали на журналіста



7-8 червня
Міськрада Ірпеня частково заблокована: правоохоронці проводять обшуки (Відео)
У середу, 7 червня, тривають обшуки у будівлі міської ради Ірпеня. Поліцейські прийшли туди близько 9 ранку, передає "5 канал". За даними Генеральної прокуратури, слідчі дії тривають у межах кримінального провадження за статтею "зловживання службовим становищем". Утім, на місці правоохоронці ситуацію коментувати відмовляються. У мерії кажуть, що вилучають документи, які пов'язані з ремонтом доріг
В ГПУ рассказали, что искали в мэрии Ирпеня
Сегодня, 7 июня, прокуратура Киевской области вместе с сотрудниками Департамента защиты экономики Нацполиции Украины проводили обыски в мэрии Ирпеня на основании судебных постановлений. Как сообщила пресс-служба Генпрокуратуры Украины, следственные действия продолжаются в рамках расследования уголовного производства, начатого по ч. 2 ст. 364 (злоупотребление властью или служебным положением).
В Черкассах на взятке задержали подполковника СБУ
В Черкассах управление внутренней безопасности СБУ разоблачили в коррупции собственного сотрудника
В Киеве на взятке в $5 млн задержали чиновницу Фонда гарантирования вкладов
В среду, 7 июня, сотрудники генеральной прокуратуры совместно с управлением "К" СБУ задержали сотрудницу Фонда гарантирования вкладов физических лиц
В Киеве дворник нашла гранату во дворе дома на Троещине
В Киеве у жилого дома на проспекте Маяковского работница ЖЭКа обнаружила пакет с гранатой. Об этом сообщает пресс-служба Нацполиции Киева. Сообщается, что правоохранители Деснянского района столицы изъяли боеприпас и направили его на экспертное исследование. Дворник рассказала, что во время уборки двора в кустах у балкона заметила подозрительный пакет.
У Житомирі за I квартал вдалося перевиконати міський бюджет
Загальний та спеціальний фонди міського кошторису були виконані на 30,5% річного плану.
У екс-податківця з Києва вилучили 50 млрд доларів Зімбабве
Правоохоронці вилучили 50 млрд доларів Зімбабве при затриманні екс-начальника податкової інспекції Шевченківського району Києва Віктора Башука.​
За последние десять дней в "политических баталиях" пострадали 26 полицейских
За последние десять дней во время "политических баталий" телесные повреждения получили 26 полицейских. Об заявил глава Национальной полиции Украины Сергей Князев, пишет сайт Нацполиции.
СБУ припинила діяльність нелегального контакт-центру російського банку у Сумах
У Миколаєві поліція затримала чоловіка, який брав участь у бійці з депутатами облради
 40-річний місцевий житель підозрюється в причетності до скоєння хуліганських дій проти депутата облради
У Чернігівській обл. затримали чоловіка, який продавав боєприпаси із зони АТО
 У торговця знайшли патрони, рації і магазини для автомата Калашникова
На Хмельниччині за втручання прокуратури безхазяйну нерухомість вартістю більше півмільйона гривень передано у власність територіальної громади селища
На Чернігівщині набрав законної сили вирок, яким учасників організованої групи засуджено до позбавлення волі за злочини у сфері обігу наркотичних засобів
Суд в Чернигове отказал застройщику касательно застройки Березовой рощи
Деснянский районный суд отказал фирме «Уксивербуд» в иске к Черниговскому городскому совету по застройке Березовой рощи в Чернигове. Об этом сообщает на своей странице в Фейсбуке общественный активист Александр Гашпар.
На Сумщине работают браконьеры
За май 2017 инспекторским составом Управления охраны, использования и воспроизводства водных биоресурсов и регулирования рыболовства в Сумской области в ходе проведения мероприятий по охране водных биоресурсов разоблачили 45 нарушений правил рыболовств. Задержаны 102,0 кг. незаконно добытой рыбы.
У Житомирській області більше 60 абітурієнтів складали ЗНО з російської мови
У Житомирській області явка учасників зовнішнього незалежного оцінювання з російської мови склала - 61 абітурієнт.
Чи варто знову підвищувати тарифи на воду – вивчатиме спеціальна комісія
 У середу, 7 червня ц.р., на черговому засіданні виконавчого комітету знову розглядалося питання щодо підвищення тарифів на послуги водопостачання та водовідведення Канівського КП «Управління ВКГ», інформує прес-служба Канівської міської ради.
Полтавський офіс «КримСОС» кличе черкащан
 24-25 червня полтавський офіс «КримСОС», за підтримки УВКБ ООН, збирає активістів з-поміж переселенців та організацій, що допомагають переселенцям на дводенний семінар у Сумах. На заході спеціалісти навчать знаходити ресурси для втілення соціальних проектів, працювати в соціальних мережах.
Громадські активісти пікетували управління патрульної поліції Хмельницького
Ні – переслідуванню євроавтівок! Сьогодні громадські активісти пікетували управління патрульної поліції міста. Кажуть, зібрались, аби домогтися справедливості для одного із власників євроавто. Нещодавно його транспортний засіб забрали на штрафмайданчик. Переконують, безпідставно і незаконно.
Хмельниччина потрапила в антирейнг областей України щодо розміру пенсій
В Пенсійному фонді оприлюднили дані щодо виплат пенсіонерам по Україні  Статистичні дані по розмірам виплат оприлюднив Пенсійний фонд України. Розмір середніх пенсійних виплат суттєво різниться в різних областях України. Беззаперечне лідерство за цим показником утримує Київ, тут пенсіонери в середньому отримують 2408 гривень. Аутсайдером в рейтингу виявилась Хмельниччина.
На острове Хортице подожгли Запорожскую Сечь
 Неизвестные подожгли Национальный заповедник Хортица. На острове Хортица подожгли траву в национальном заповеднике Запорожская Сечь, в результате чего огонь чуть не перекинулся на лес. Об этом сообщил генеральный директор заповедника «Хортица» Максим Остапенко на Facebook: «Только что остановили ужасный поджог Хортицы. Неизвестные пытались сжечь Запорожскую Сечь».



9-11 червня
В "Киевгазе" сообщают об активизации мошенников (инфографика)
В Киеве произошли столкновения вкладчиков банка «Михайловский» с полицией
 Вкладчики требуют встречи с президентом. На пересечении улиц Банковой и Институтской собралось около сотни вкладчиков банка «Михайловского», которые требуют встречи с президентом и пытаются оттеснить правоохранителей. Сообщается, что несколько десятков активистов пытаются отодвинуть в сторону Администрации президента Украины заборчики, установленные правоохранителями.
Украинский рынок б/у авто «прорвало»: продажи выросли в 20 раз
 Ассоциация « Укравтопром » сообщает, что по итогам первых пяти месяцев доля бывших в эксплуатации легковых автомобилей на первичном рынке Украины достигла 38%. За этот период их было зарегистрировано 18,2 тыс. шт., что в 5,6 раза больше чем в прошлом году. За последний весенний месяц в Украине было поставлено на учет 4 тыс. 522 легковых автомобиля с пробегом.
Британці візьмуться за реструктуризацію боргів Києва
Київська міська державна адміністрація планує укласти з британською компанією White&Case договір про надання консультаційних та юридичних послуг
Жеваго програв ліквідатору свого банку 230 мільйонів
1 червня госпсуд Полтавської області задовольнив позов ліквідатора банку "Фінанси та кредит" та вирішив стягнути 219,9 млн грн з "Авторадіатора" та ще 10,5 млн грн – солідарно з цього підприємства і "АвтоКрАЗ" (як поручителя) на підставі кредитного договору.
Змагання на загальновійськовій смузі перешкод провели на Житомирщині
 Серед військових частин оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України відбулися комплексні командні змагання з бігу на 1000 метрів та подолання загальновійськової смуги перешкод. Всього у змаганнях взяло участь 10 команд, які представляли свої військові частини.
На Чернігівщині стартує проект переформування військових комісаріатів
 Чернігівський обласний військовий комісар полковник Олександр Криворучко спільно з заступником голови Чернігівської обласної державної адміністрації Сергієм Сергієнко провели брифінг щодо порядку та етапів переформування військових комісаріатів. З 1 серпня на Чернігівщині відбудеться переформування військових комісаріатів у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.
Підвищення вартості проїзду в громадському транспорті Києва — коригування, що дозволить технічно підтримувати галузь.
Вартість проїзду в міському транспорті збільшиться лише на суму, що дозволить підприємствам утримувати наявний парк у технічній справності. Про це в інтерв’ю виданню «Сегодня» повідомив перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс.
Графік відключень електропостачання у Полтаві з 12 по 16 червня
Наступного тижня у будинках на 33 вулицях та провулках Полтави відключатимуть світло через ремонтні роботи
Полисмену, поставлявшему наркотики в колонию, избрали самую мягкую меру пресечения
Следственным отделом прокуратуры области сообщено о подозрении работнику Государственного учреждения «Менская исправительная колония № 91», который неоднократно передавал осужденным наркотические средства, которые получал почтовыми посылками от их знакомых.
Нардеп від Житомирської області Развадовський продовжує оновлювати автопарк – купив новенький Range Rover
 Народний депутат-мажоритарник від Житомирської області Віктор Развадовський продовжує купувати нові автомобілі
Голова Житомирської ОДА їздив на Хмельниччину, щоб з’ясувати, хто забруднює річки Случ і Хомора
Як запобігти забрудненню річок Хомора і Случ – щоб обговорити це питання губернатори Житомирської та Хмельницької областей провели 9 червня спільне засідання регіональних комісій з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
Олександрія готується вдруге прийняти ретрозліт автомобілів
Виставка ретро автомобілів "Ретрозліт Олександрія - 2017" відбудеться в суботу, 24 червня. На ній буде представлено близько 70 машин з різних міст, пише "Моя Олександрія". Про це розповів організатор зльоту Ігор Шірокун. "Родзинка виставки - Ford A, 1928 року випуску, з колесами на спицях.
Після 4 років ремонту урочисто відкрили 7,7 км траси Черкаси-Сміла
 Відремонтовану праву смугу траси Черкаси-Сміла було урочисто відкрито сьогодні за участю голови ОДА Юрія Ткаченка, народного депутата Сергія Рудика та керівників державних структур обласного рівня.
"Укргазвидобування" заплатить 800 мільйонів хорватам за буріння на Полтавщині
Хорватська компанія "Crosco Integrated Drilling & Well Services Ltd" отримає 786 мільйонів гривень від "Укргазвидобування" на виконання робіт з буріння в Полтавській області
Печерська РДА заперечує, що освітян скликали на захід з Порошенком
Печерська райдержадміністрація Києва спростовує інформацію щодо факсограми начальника управління освіти та інноваційного розвитку РДА щодо забезпечення участі працівників закладів освіти в культурно-масовому заході "Безвіз" за участю президента.
У Львові незадоволені жителі перекрили вулиці сміттям
 У Львові вночі 8 червня місцеві жителі сміттям перекрили кілька вулиць, вимагаючи вивезти сміття з майданчиків. Про це сказано в групі "Варта-1" у Facebook. Як сказано в повідомленні, о 22.30 люди перекрили в двох місцях вулицю Городецьку.​



Коментарі