Антон Геращенко під слідством і невидимі 1,5 млрд Януковича - головні новини тижня і анонси

Політика
В ОБСЄ обіцяють збільшити кількість спостерігачів в Україні.
Президент України Петро Порошенко підписав указ про припинення громадянства народного депутата Андрія Артеменка.
НАБУ: повідомили про підозру генеральному директору "СхідГЗК" у справі Мартиненка; справа Голови Центрвиборчкому Михайла Охендовського. НАБУ передана для узгодження в Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру; готове обвинувачення Олегу Ляшкові.
Олега Ляшка кликали на допит. Він цю подію перетворив на шоу. Ще ажіотаж триває навколо ляшкового однопартійця Сергія Рибалки.
Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за фактом вчинення народним депутатом України Антоном Геращенком державної зради.
Насіров ще на два місяці на поруках.
Екс-сміністр економрозвитку України Айварас Абромавичус подав апеляцію щодо позову екс-заступника голови фракції "Блок Петра Порошенка" Ігоря Кононенка до Апеляційного суду Києва, щодо звинувачень в тиску на міністра.
Нацагенство з запобіганя і протидії корупції оцінить дії міністрів, які ходили брати на поруки Миколу Мартиненка.
Європосли підтримали безвіз для України, а міністри мають підтримати 11 травня.
Україна і Білорусь найближчим часом завершать демаркацію спільного державного кордону.
Загальна капіталізація українських агрохолдингів, акції яких котируються на закордонних біржах досягла найвищого показника.
Вступило в законну силу рішення суду про конфіскацію в Держбюджет України близько 1,5 млрд доларів Януковича. Але не все так ясно.



Економіка
Російський Внєшекономбанк розглядає пропозиції чотирьох покупців з продажу української "дочки" — Промінвестбанку. На початку тижня уже державний Приватбанк змінив свою юридичну адресу з Дніпра на Київ
Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що тютюнова компанія з російським корінням “Тедіс” заплатила величезний штраф Антимонопольному комітету і може змінити власників.
24 квітня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів тимчасову адміністрацію в "Діамантбанк", 5% акцій якого має Микола Мартиненко.
Цього тижня Служба безпеки України обшукувала офіси підприємств і вилучала техніку — шукали, ніби-то хакерське програмне забезпечення. Розробник російського програмного продукту "Стахановець", через якого були обшуки в мінімум двох компаніях, спростовує звинувачення СБУ, що за допомогою його програм можлива передача даних за межі компанії-клієнта.
Лондонський міжнародний арбітражний суд постановив компанії Stockman Interhold передати компанії Arricano всі акції компанії Assofit, включаючи частку в торговому центрі в Києві Sky Mall.
Газпром збільшив вимоги до "Нафтогазу України" в арбітражі Стогкольма з 31,7 мільярдів доларів до 37 мільярдів доларів.
Європейський банк реконструкції і розвитку може надати Львову 20 млн євро для вирішення проблеми з утилізацією твердих побутових відходів.



Донбас і громадські неспокої
Державний енергетичний концерн "Укренерго" 25 квітня перестав постачати електроенергію на окуповану частину Луганщини через борги.
Комітет кредиторів "Центренерго" на засіданні 27 квітня ухвалив рішення щодо доцільності введення процедури санації державної енергогенеруючої компанії.
Цього тижня в Авдіївці вдалося частково відновити електропостачання. Підключено тільки 15% міста, і світло в помешканнях містян є лише за графіком – здійснюється почергове перепідключення споживачів кожні 2 години.
“Глава ДНР” Олексадр Захарченко припустив повернення "республіки" до складу України на конфедеративних засадах.
В Головному управлінні розвідки Міноборони попереджають що на травневі свята перед Євробаченням в Одесі на сході й півдні України будуть інспіровані Росією заворушення.
Кримського татарина Руслана Зейтуллаєва засудили до 12 років колонії суворого режиму.
Правоохоронці викрили двох проросійських інтернет-агітаторів.


Це і навіть більше в тексті.


В ОБСЄ обіцяють збільшити кількість спостерігачів в Україні. Це збільшення анонсувалося ще на початку квітня: "У нас 665 спостерігачів, з яких 581 працює на сході України. Ми плануємо доукомплектувати штат, щоб в цілому по Україні було 800 спостерігачів, з яких приблизно 700 працюватимуть на Донбасі", - говорив тоді Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг.
Не в останню чергу, може, в цьому зіграло, що на Луганщині загинув спостерігач ОБСЄ. В понеділок 24 квітня ОБСЄ повідомили, що тіло загиблого за день до того члена Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ евакуювали на територію, підконтрольну українській владі.


Російський Внєшекономбанк розглядає пропозиції чотирьох покупців з продажу української "дочки" — Промінвестбанку. Так повідомив глава ВЕБ Сергій Горьков, передали РІА Новини 24 квітня.
Конкретні дані можуть з'явитися до середини травня.
"Ми на фінальній стадії, у нас три пропозиції було, з'явилося ще одне, вже чотири. Всі вони знаходяться в міжнародній або українською юрисдикцією. Напевно, вже до середини травня ми зможемо щось більш конкретне сказати", - сказав Горьков.
ВЕБ планує продати в першому півріччі 2017 років три дочірні банки - Глобекс, Связь-банк і український Промінвестбанк.
Серед інтересантів на український актив називалася угорська банківська група OTP.
Дочірній банк Сбербанку Росії подав апеляційну скаргу на рішення господарського суду Києва від 18 квітня про заборону використовувати торговельну марку "Сбербанк" в Україні в суперечці з державним Ощадбанком. Тяганині цій вже не перший рік. Права на слово «Сбербанк» в Україні належать «Ощадбанку».
А Norvik Banka відмовляється купувати Сбербанк, сказала замглави Нацбанку Катерина Рожкова.




На початку тижня уже державний Приватбанк змінив свою юридичну адресу з Дніпра на Київ, повідомили в прес-службі банку.
Згідно із новою редакцією Статуту банку, юридична адреса ПАТ КБ "Приватбанк" змінена з вул. Набережна Перемоги, 50, м Дніпро на вул. Грушевського, 1Д, м Київ. Як зазначається, правління Приватбанку і всі служби головного офісу банку продовжують працювати в Дніпрі, фактична адреса головного банку не змінюється.


Президент України Петро Порошенко підписав указ про припинення громадянства народного депутата Андрія Артеменка, звинуваченого в антидержавній діяльності, повідомив народний депутат Олег Ляшко на своїй сторінці у Фейсбуці.
"Президент України сьогодні підписав указ про припинення громадянства України народного депутата України Андрія Артеменка у зв'язку з добровільним набуттям ним у 2005 році громадянства Канади... Це унікальний і перший за 26 років Незалежності випадок, коли державний чиновник відповів за порушення Конституції України, яка передбачає тільки одне - Українське! - громадянство", - написав Ляшко.
Як би там не було, але на сайті Президента, нема такого Указу.
Причиною позбавлення Артеменка громадянства стала стаття в NewYorkTimes, в якій він написав, що передав своїми каналами в адміністрацію американського президента Дональда Трампа документ з пропозицією передати Крим в оренду РФ на 100 років. Через неї розгорівся скандал, Артеменка виключили з фракції Радикальної партії Ляшка, Проти нього ведеться слідство. В рамках слідства обшукували громадську організацію МЦПД.

Генпрокурор Юрій Луценко цього тижня повідомив, що тютюнова компанія з російським корінням “Тедіс” заплатила величезний штраф Антимонопольному комітету і може змінити власників:
“Сьогодні відбуваються санкціоновані судом обшуки у керівників кампанії Тедіс.
Щойно фірма сплатила найбільший штраф в історії Антимонопольного комітету. 300 млн грн перераховані в держбюджет України. Також ГПУ отримало документи про початок процесу зміни бенефіціарів кампанії Тедіс - громадян РФ”.
На початку квітня Генпрокуратура обшукувала компанію і підозрювала що за 2015-2017 роки виведено 2,5 мільярда гривень, попри санкції на виведення капіталу.


24 квітня був брифінг Голови Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. Він висловив кілька тез, які набули резонансу і стосувалися важливих питань:
- справа Мартиненка. НАБУ і прокурори САП повідомили про підозру генеральному директору "СхідГЗК" у справі про розкрадання коштів підприємства. Це вже п'ятий підозрюваний у справі, включаючи екс-нардепа Миколу Мартиненка, заступника голови правління "Нафтогазу України" Сергія Перелому і ще одного фігуранта, який зараз перебуває за кордоном, але його повідомлення про підозру вже складене.
- справа Голови Центрвиборчкому Михайла Охендовського. НАБУ передана для узгодження в Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (САП) остаточну підозру голові Центральної виборчої комісії Михайлу Охендовському, який раніше взяв сам себе на поруки: "Сьогодні ми передали остаточну підозру голові ЦВК у Антикорупційну прокуратуру і готові передати колегам з прокуратури всі докази, зібрані у цій справі для того, щоб було погоджено остаточну підозру", - сказав А.Ситник на брифінгу в Києві в понеділок.
- Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала до Національного антикорупційного бюро провадження за підозрою у незаконному збагаченні народного депутата Олега Ляшка.


Якраз остання новина і зіграла найбільше. Олега Ляшка кликали на допит. Він цю подію перетворив на шоу. Потім ледь не з усім складом ходив до Головного антикорупційного прокурора Назара Холодницького в офіс і без перестанку кляв всіх, хто займається слідством проти нього, називав їх “пухкими свинями” і слугами Порошенка.
“Усі провадження ГПУ і САП проти мене і моєї команди - помста Президента за нашу позицію. Чомусь проти Порошенка справи не порушують, хоча в інтернеті про нього стільки публікацій, що за них вже й розстріляти можна було, а не тільки провадження відкрити”, - і нічого конкретного.
Він вже раніше ходив кілька разів на допит до Генпрокуратури, служби безпеки і НАБУ. Але, ні вони ні сторона Ляшка не коментують нормально які причини допитів.


Злості виставам Ляшка додавали і новини що голова банківського комітету ВРУ Сергій Рибалка. В нього є конфлікт із колишнім тестем співвласником мережі магазинів АТБ Геннадієм Буткевичем, які були минулого і цього тижня. Рибалка вже давно старається влаштовувати мітинги різної жорстокості щоб дискредитувати АТБ.
А недавно з’явилося журналістське розслідування, в якому говорять навіть що Рибалка хоче забрати цю найбільшу мережу супермаркетів в Україні собі й ці плани готують прямо в офісі партії Ляшка. Є ще одне розслідування, в якому сказано що фірма Рибалки має фабрики в Росії, в Липецьку, де й Президент Порошенко. І є тиражований в ЗМІ коментар цілого генерала СБУ Віктора Ягуна, що все що кажуть про Рибалку - правда.
Рибалка раніше в ході контратаки майже два тижні назад казав, що на нього як на "опозиційного політика" тиснуть і кличуть на запити в Генпрокуратуру.
Це все незрозуміло. За час існування як парламентської фракції РПЛ вигнала мінімум двох депутатів. Першим був перший комбат добровольчого батальйону "Айдар" Сергій Мельничук, який втрутився в кадрові перетасовки в державному концерні "Укрспирт". Другий був Сергій Артеменко, який був замішаний в пропозицію віддати Крим Росії в оренду на 100 років на початку цього року і через це зараз перебуває під слідством. Від цих двох Лідер Ляшко відрікся і назвав зрадниками. Ще мандати склали співачка злата Огнєвич, якій в парламенті було некомфортно і Валерій Вощевськй, бо став міністром в другому уряді-камікадзе Арсенія Яценюка відразу після обрання. Цих партія відпустила спокійно.
А є ще Ігор Мосійчук, якого в 2015 році збиралися судити за отримання хабаря, але слідство затягнулося без шкоди Мосійчукові. Він, хіба, ніби-то, похворів в СІЗО і скинув багато кілограмів ваги. За нього партія і лідер Олег Ляшко заступився.
Та й в Ляшка більше не все так прекрасно з іміджем і піаром. В березні вийшло розслідування від авторитетної програми "Наші гроші", в якій нагадали що Ляшко живе в будинку, який належить його однопартійцю і опосередковано заробляє на тендерах на пожежні машини. Команда Ляшка ці новини так само не переборола. 
Зараз в фракції 20 депутатів. Імідж партії погіршується. У вимогах вони непослідовні і необґрунтовані. Основний електоральний конкурент Радикальної партії Батьківщина Юлії Тимошенко, з якої і вийшов Ляшко.
Звинувачення Рибалки можуть мати тільки піар-ефект, враховуючи як працюють суди.


Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за фактом вчинення народним депутатом України Антоном Геращенком державної зради.







Геращенко – близький до міністра внутрішніх справ харків’янин і відомий як засновник сайту «Миротворець» і зовсім не є тою людиною, яку при наявному режимі можуть переслідувати. Тим не менше, в Прокуратурі підтвердили що справа проти Геращенка існує, але, може, це новина просто для балансу і контрасту з новинами про Ляшка?



Солом’янський районний суд м. Києва продовжив на два місяці запобіжний захід відстороненому на час слідства главі Державної фіскальної служби Роману Насірову у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави, як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна".


Вже другий тиждень підряд в новинах випливає колишній міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус. Цього тижня стало відомо, що він подав апеляцію щодо позову екс-заступника голови фракції "Блок Петра Порошенка" Ігоря Кононенка до Апеляційного суду Києва, щодо звинувачень в тиску на міністра, повідомили в "Інтерфакс-Україна".
Як зазначив А.Абромавичус, у четвер, 13 квітня, Печерський суд Києва виніс упереджене рішення у справі про захист честі І.Кононенка всупереч наявним матеріалам у справі. На думку екс-міністра та його захисників, суддя поспішала під час розгляду справи: не задовольнила жодного клопотання адвокатів і не використала достатньо часу на дослідження наданих доказів та на опитування відповідача.




24 квітня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів тимчасову адміністрацію в "Діамантбанк", 5% акцій якого має Микола Мартиненко.
"Просто зараз Фонд гарантування вкладів вводить у банк Жванії-Мартиненка "Діамантбанк" тимчасову адміністрацію", - повідомляють "Схеми" і публікують документ який підтверджує введення тимчасової адміністрації.
За даними НБУ, на 1 жовтня 2016 року за розміром активів в 7,198 млрд грн банк займав 23-е місце серед діючих банків.
На початку Мартиненко став власником 2,48% акцій Діамантбанку, повідомила “Економічна правда”. Він це зробив, увійшовши в капітал банку через ТОВ "Техно-Інвест", якому належить 24,8% акцій Діамантбанку.
Акціонерами ТОВ "Техно-Інвест" колишній помічник екс-депутата Верховної Ради Давида Жванії, В'ячеслав Циганенко (49,5% акцій), колишній помічник Жванії Ігор Керезь (45,5%) і Микола Мартиненко (5% акцій).


Нацагенство з запобіганя і протидії корупції оцінить дії міністрів, які ходили брати на поруки Миколу Мартиненка.
"НАЗК на підставі ухвали суду, в даному випадку Солом’янського, зробить свою оцінку діям міністрів, які брали участь у судовому засіданні та взяли на поруки екс-депутата Миколу Мартиненка. Це – перший інцидент такого характеру. Як на мене, то дана ситуація є неприпустимою. Урядовці, що беруть участь у судовому засіданні, яке не стосується їх прав та обов’язків, нонсенс", - вважає Голова НАЗК Наталія Корчак.

Ще цього тижня Європосли підтримали безвіз для України, а міністри мають підтримати 11 травня.


Цього тижня Служба безпеки України обшукувала офіси підприємств і вилучала техніку — шукали, ніби-то хакерське програмне забезпечення.
Першими, 26 квітня, СБУ обшукувала офіс чи не найбільшої інвестиційної компанії України DragonCapital, ніби то через використання нелегального програмного забезпечення, так повідомила голова прес-служби компанії Ольга Бєлобловська. Вилучили кілька комп’ютерів і пішли.
СБУ про обшуки на підприємствах і вилучення техніки: “#СБУ викрила вісім компаній на використанні шпигунського програмного забезпечення виробництва РФ
Співробітники Служби безпеки України викрили керівництво восьми компаній на продажі та використанні забороненого шпигунського програмного забезпечення російського виробництва.
У минулому році правоохоронці у рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 2 ст. 359 Кримінального кодексу України, припинили діяльність комерційної структури, яка незаконно реалізовувала в Україні російське програмне забезпечення (ПЗ). Під час досудового слідства оперативники спецслужби встановили декілька фірм, товариств та компаній, керівництво яких свідомо закупило нелегальне ПЗ.
За результатом проведеної співробітниками СБ України операції здійснено обшуки та вилучено комп’ютерну техніку загалом у восьми компаніях, які використовували та реалізовували шпигунське російське програмне забезпечення з прихованими функціями негласного доступу, у тому числі до інформації з обмеженим доступом.
Під час обшуків вилучено комп’ютерну техніку з встановленими на них вищезазначеними шпигунськими програмами виробництва РФ, які, згідно з висновком експертів, належать до спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації. У СБУ триває робота з встановлення осіб, причетних до їх використання та розповсюдження, з’ясовуються завдані національним інтересам України збитки.
СБ України наголошує, що починаючи з 2014 року у період збройної агресії проти України спеціальними та розвідувальними органами РФ активно використовуються комп’ютерні програми і спеціальні технічні засоби для негласного отримання розвідувальної інформації. Російські спецслужби зацікавлені в отриманні доступу до інформації об’єктів критичної інфраструктури, а також підприємств, які мають важливе оборонне значення. Подібне програмне забезпечення встановлюється як на персональні комп’ютери, так і на мобільні термінали для отримання доступу до електронної пошти, месенджерів та телефонних розмов.
Негласно отримана при цьому інформація використовується на шкоду суверенності, територіальної цілісності, недоторканності, обороноздатності, державній економічній та інформаційній безпеці України.
Триває слідство.”
27 квітня CБУ обшукували офіс ПАТ "Укргазвидобування". Взагалі, в СБУ кажуть що в Україні таке обладнання використовують 300 компаній.
Це цікаво в контексті новин, які були вже досить давно, коли від хакерських атак страждала енергосистема і сайти державних органів в  грудні 2016 і раніше в 2015. Як водиться, там бачили «руку Кремля».
Розробник російського програмного продукту "Стахановець", через якого були обшуки в мінімум двох компаніях, спростовує звинувачення СБУ, що за допомогою його програм можлива передача даних за межі компанії-клієнта. Так написано у заяві за підписом виконавчого директора компанії Микити Рогозіна.
В компанії готові щоб будь-який незалежний аудит їх сервісу розсудив СБУ і «Стахановця».


Лондонський міжнародний арбітражний суд постановив компанії Stockman Interhold передати компанії Arricano всі акції компанії Assofit, включаючи частку в торговому центрі в Києві Sky Mall. Про це з посиланням на прес-службу Arricano повідомив БізнесЦензор.
Суперечка з Arricano компанії Stockman триває кілька років. У 2009 році Тедер і Адамовський погодилися разом добудувати SkyMall. Адамовський отримав контрольний пакет акцій ТЦ, а Тедер - можливість викупити цей пакет акцій.
Пізніше Адамовський відмовився продавати свою частку. Судові слухання проходили в британських, кіпрських та українських судах. За судновому спору для надання свідчень викликався депутат Олександр Грановський. Грановський був директором компанії Assofit. Крім того, Грановський був представником Stockman.
Судова тяганина стосувалася компанії Assofit, яка володіє SkyMall в Києві. Судова справа проводилося за договором між Arricano і Stockman від 2010 року, за яким Arricano отримала права купити частку Stockman в Assofit, включаючи Sky Mall.
Компанія Arricano належить естонцю Хіллару Тедеру, який був співвласником торгового центру SkyMall.
Суд встановив, що компанія Stockman з порушенням умов договору зробила "навмисні кроки для розсіювання і присвоєння активів Assofit". У зв'язку з цим суд постановив компанії Stockman передати акції Arricano.
Компанію Stockman Interhold контролює Андрій Адамовський.
Депутат Грановський - соратник Ігоря Кононенко, нардепа, заступника голови фракції БПП і бізнес-партнера Петра Порошенка.


Газпром збільшив вимоги до "Нафтогазу України" в арбітражі Стогкольма з 31,7 мільярдів доларів до 37 мільярдів доларів, передає РІА.
Газпром і Нафтогаз судяться в шведському суді з червня 2014 року. Позови стосуються контрактів на поставки "блакитного палива" з Росії в Україну і транзит через українську територію від 2009 року. Арбітраж має винести рішення 30 червня.
"Газпром" звернувся до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма з проханням про арбітраж з метою стягнення з "Нафтогазу" боргу за поставлений в 2013-2014 роках газ, а також коштів за формулою "бери, або плати".
"Нафтогаз" звернувся з позовом про зміну ціни, відшкодування переплат і скасування заборони реекспорту. Суд об'єднав обидва позови.
У річний звітності НАК "Нафтогаз України" повідомлялося, що взаємні претензії російського Газпрому і Нафтогазу за договором купівлі-продажу газу становлять близько 45,7 млрд доларів та 17,9 млрд доларів відповідно.


Державний енергетичний концерн "Укренерго" 25 квітня перестав постачати електроенергію на окуповану частину Луганщини через борги.
"З 25.04.2017 року передбачено здійснити заходи щодо припинення перетоків електричної енергії з контрольованої на неконтрольовану територію Луганської області... Причиною припинення є несплата протягом тривалого часу за поставлену і спожиту на неконтрольованій території електроенергію.", - повідомили в компанії.
Там наголосили що спеціалісти Північної енергосистеми ДП «НЕК «Укренерго», ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання», ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» і ДТЕК Луганська ТЕС розроблили і вже вжили усі необхідних заходи щодо синхронізації ДТЕК Луганська ТЕС  з ОЕС України по мережі 110 кВ, спрямованих для надійної роботи енерговузла Луганської ТЕС.
В "ДНР" бояться що без світла перестануть працювати деякі шахти.
А заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука каже, що вони можуть взяти і електрику з Росії.
За інформацією Георгія Туки, "заборгованість Донецької обл. становить 5,8 млрд, а з них трохи менше 500 млн – це заборгованість споживачів на неконтрольованій території. На Донеччині диспропорція разюча… Питання можливого відключення розглядається, але не стоїть так гостро, як на Луганщині".
У відповідь вночі на 26 ктвіня "ЛНР" вчора захопили підстанцію "Михайлівка" на неконтрольованій території і відрізали від електропостачання частину підкотрольній державі.
"У нас лінії електропередач виходять із нашої території, заходять на неконтрольовану територію, виходять із неї. З луганської електростанції в місті Щастя виходять дві лінії, які йдуть на підстанцію "Михайлівка" не неконтрольованій території. Звідти лінії виходять на контрольовану територію. Вони відключили контрольовану територію", - сказав заступник міністра з питань окупованих територій Юрій Гримчак.
Він назвав захоплення території “віджимом”: "Коли заходять озброєні люди, працівники "Укренерго" вже не можуть виконувати накази диспетчерів. 24 числа був класичний варіант, коли зайшли та віджали підприємство, яке знаходилося під контролем України та забезпечувало роботу енергосистеми на території, контрольованій Україною".


Комітет кредиторів "Центренерго" на засіданні 27 квітня ухвалив рішення щодо доцільності введення процедури санації державної енергогенеруючої компанії, сказав арбітражний керуючий "Центренерго" Євген Луговський.
"27 квітня комітет кредиторів насправді вирішив, що наступною процедурою в банкрутстві "Центренерго" буде процедура санації. Комітет кредиторів тепер може звернутися в суд з такою заявою", - поідомив Гуговський.
Сумарні підтверджені кредиторські вимоги до "Центренерго" становлять 136 млн гривень, ще 20 млн гривень оскаржуються в судах.
Комітет кредиторів складається з 3 юридичних осіб, яких керуючий не називає, але “Економічна правда” знає, що в 2015 році активно проводилася скупка прав вимоги боргу з "Центренерго" компаніями "Легіст-Інвест" і "Баланс Груп".
Справу про банкрутство "Центренерго" було відкрито Господарським судом Києва ще 9 лютого 2004 року за заявою ДП "Ровенькиантрацит".
Приватизувати “Центренерго” збиралися, за умовами останнього Меморандуму з МВФ в цьому році.
"Центренерго", за даними "Української правди" входить в орбіту впливу Ігоря Кононенка. Доказ - у серпні 2016 року заступником голови наглядової ради "Центренерго" був призначений Олександр Візір, який працював помічником Кононенка.

Компанія "ДТЕК Енерго" за результатами 2016 року отримала 6,7 млрд гривень чистого збитку, як свідчать результати консолідованої фінансової звітності компанії, оприлюднені на сайті ДТЕК.


Цього тижня в Авдіївці вдалося частково відновити електропостачання. Підключено тільки 15% міста, і світло в помешканнях містян є лише за графіком – здійснюється почергове перепідключення споживачів кожні 2 години. Соціальні об'єкти й досі живлять від генераторів (залучено 9 генераторів ДСНС різної потужності). Про це відзвітувала Державна служба з надзвичайних ситуацій України.
Водночас у звичному режимі працює Донецька фільтраційна станція – вода населенню подається у звичайному режимі. До аварійно-відновлювальних робіт надзвичайники залучили 25 чоловік особового складу та 10 одиниць техніки.





В Головному управлінні розвідки міноборони попереджають що на травневі свята перед Євробаченням в Одесі на сході й півдні України будуть інспіровані Росією заворушення.
“За наявною інформацією, спеціальні служби РФ готують проведення провокаційних заходів антиукраїнської спрямованості на території Одеської області під приводом відзначення річниці вшанування жертв подій в Одесі у 2014 році (2 травня) та Дня перемоги (9 травня)”, - повідомили в ГУР МОУ.
У ході акцій очікується провокування сутичок з патріотично налаштованими активістами і співробітниками правоохоронних органів. За даними розвідників, події у проросійських ЗМІ висвітлюватимуться як загострення міжнаціонального конфлікту на Півдні України.
“У цілому, інформаційна кампанія підконтрольних Кремлю мас-медіа буде спрямована на нав’язування міжнародній спільноті переконань про утиски національних меншин в Україні зі сторони праворадикальних рухів і української влади та нестабільність безпекової ситуації у нашій Державі. Метою цих заходів є спричинення суттєвого негативного впливу на міжнародний імідж України в контексті проведення конкурсу “Євробачення-2017””, - поінформували розвідники.


Кримського татарина Руслана Зейтуллаєва засудили до 12 років колонії суворого режиму. Його звинуватили в організації в анексованому Криму осередку забороненої в Росії організації "Хізб ут-Тахрір". Відповідне рішення ухвалив Північно-кавказький окружний військовий суд.
"Ми висловлюємо рішучий протест російській стороні у зв'язку з цим незаконним, неправомірним вироком Зейтуллаєву. Рішення є абсолютно політично вмотивованим, базується виключно на сфабрикованих обвинуваченнях. Це не перше рішення такого плану, у нас дуже багато політичних в'язнів у Російській Федерації, які є заручниками агресії Росії проти України. Безперечно, ми вимагаємо негайного звільнення Руслана Зейтуллаєва і звертаємося до наших міжнародних партнерів посилити дипломатичний тиск на РФ задля звільнення як Зейтуллаєва, так й інших політв'язнів", - прокоментувала подію речниця МЗС України Мар'яна Беца.
Підтримати Зейтуллаєва прийшли більш як два десятки людей. Це вже друге рішення стосовно Зейтуллаєва. Раніше його та іще трьох кримських татар у цій же справі засудили до п'яти років за ґратами. Однак, пізніше Верховний суд Росії скасував вирок Зейтуллаєву і відправив справу на новий розгляд.


Генпрокурор: «За матеріалами розслідування прокуратури сил АТО вступило в законну силу рішення суду про конфіскацію в Держбюджет України близько 1,5 млрд доларів так званого "общака" Януковича і К. Зараз працівники Ощадбанку, де знаходяться заарештовані кошти, і Держказначейства виконують рішення суду». 
Але, там не гроші, а облігації відсудили. І не в Януковича а в харків’янина Кашкіна, з яким скандально відомий збагаченням прокурор Кулик уклав мирову. З цього приводу “вороги режиму” нестримно радіють.


Європейський банк реконструкції і розвитку може надати Львову 20 млн євро для вирішення проблеми з утилізацією твердих побутових відходів, на своїй сторінці в Facebook повідомив старший радник ЄБРР Антон Усов.


Виявляється, Україна і Білорусь найближчим часом завершать демаркацію спільного державного кордону, хоч 1,5 роки тому були новини що Білорусь це вже зробила сама, а Україні залишається погодитися.


Загальна капіталізація українських агрохолдингів, акції яких котируються на закордонних біржах досягла найвищого показника в 3,16 мільярдів євро, повідомляють аналітики УкрАгроКонсалт. Починаючи з 1-го кварталу 2016 року зростання вартості акцій 15,7%.


Правоохоронці викрили двох проросійських інтернет-агітаторів, повідомляє прес-служба СБУдвоє зловмисників, за вказівкою кураторів з РФ, адміністрували та наповнювали фейкові антиукраїнські сторінки "Антимайдан Львів", "Львівська народна республіка" та "Рівненська народна республіка" у російських соцмережах.


Лефортовський районний суд Москви (Російська Федерація) завтра, 26 квітня 2017 року, розгляне питання про продовження арешту українського журналіста Романа Сущенка. Про це на своїй сторінці в Тwitter повідомив адвокат Сущенка Марк Фейгін
Поінформовані джерела різних ЗМІ кажуть що Глава правління "Райффайзен банку Аваль" Володимир Лавренчук погодився очолити Національний банк України. Від Лавренчука ще добилися реакції.
​Митники Угорщини затримали в транспорті, який виїхав з України, контрабанду – 125 002 пачок сигарет та 916 кілограмів бурштину-сирцю - Генпрокурор.


Анонси
У Міжнародний день солідарності трудящих, 1 травня 2017 року, політична партія «Успішна країна» організовує мирну демонстрацію на захист прав трудящих.
Трудова людина сьогодні - безправна і беззахисна від свавілля влади і олігархів.
Влада не робить нічого для створення робочих місць, не проводить реформ для поліпшення життя людей. Олігархи систематично не платять податки, і у держави немає грошей на соціальні програми.
Ми вимагаємо, щоб реформи вели до поступу. Українець повинен бути забезпечений робочим місцем. Зарплати і пенсії повинні бути гідними. Медицина - доступною. Ціни і тарифи - справедливими.
Наші цілі прості і зрозумілі:
- створення нових робочих місць і підвищення рівня життя громадян;
- зниження податків;
- відкриття та відновлення підприємств;
- завершення війни і наведення порядку.
Ми готові взяти на себе відповідальність і навести порядок в країні заради успішного майбутнього.
Приходь 1 травня о 10:00 ранку в Маріїнський парк (Київ), щоб показати - Альтернатива є! Успішній країні потрібні робочі місця і право на працю для кожного!
Заходи на захист прав трудящих пройдуть також в Черкасах, Житомирі, Дніпрі, Світловодську, Запоріжжі, Сумах, Львові, Вінниці, Одесі, Херсоні.
З усіх організаційних питань можна звертатися за телефоном контакт-центру 0 800 200 555.

Ми живемо у дивний час, коли зростання безробіття стало вимогою МВФ, а спрощення звільнення – ознакою гарного інвестклімату. Робота стає строковою, зате у списку «Форбс» можна перебувати все життя. Провести День праці вдома – значить погодитись з наступом на людей праці. Олігархічна політика сама не спиниться. Опонувати їй повинні не представники владного корита, а працюючі громадяни. Вони вже боряться, створюючи незалежні профспілки. Готові їм допомогти?

Виходьте на 1 травня, поки в нас не вкрали це свято!

12.00 Національна опера України (м. Київ, вул. Володимирська).

Що планується?
- роз’яснення загроз урядових ініціатив (ТК, пенсійна реформа, перегляд субсидій)
- виступи про боротьбу на робочих місцях (культура, транспорт, медицина)
- жива музика від жертв реформи культури.

ВИМОГИ
1) Зупинити наступ нестабільної зайнятості – у культурі сьогодні та для всіх громадян з прийняттям Трудового кодексу. Продуктивність праці підвищує зарплата!
2) Списання боргу перед МВФ або справедливий розподіл траншу серед населення. Ваші кредити заважають жити!
3) Усуспільнення компаній, що ухиляються від податків через офшори. Підвищуйте податки замість тарифів!

Якщо ми повернемо значення Першотравню, то зможемо повернути стабільні роботи та вкрадені багатства!

Вівторок, 2 травня, о 16:00 годині
За підтримкою Посольства Грузії в Україні
відбудеться Пресс-конференція учасниці Міжнародного конкурсу "Eurovision Song Contest 2017" з Грузії
TAMARA (TAKO GACHECHILADZE)
Адреса: бульвар Т. Шевченка, 25
(Посольство Грузії в Україні)
Бажаючих приймати участь у заході, просимо зарееструватись: https://goo.gl/forms/aR31r59rGvBhyKlA2

3 травня 2017 року о 10:00 год в Івано-Франківську в приміщенні ауд.115 (центральний корпус університету, вхід з вул.Чорновола) відбудеться зустріч-презентація роботи місії ОБСЄ в Західному регіоні України. У рамках програми заходу з доповідями і повідомленнями виступлять спостерігачі ОБСЄ Лука Коста (Італія) та Петро Насадюк (Україна). Запрошуються викладачі, аспіранти, докторанти, студенти університету.

Засідання суду, на якому буде розглянута апеляційна скарга САП щодо запобіжного заходу у формі взяття на поруки екс-нардепа Миколу Мартиненка, відбудеться 3 травня. Про це повідомили 112 каналу в прес-службі столичного апеляційного суду. Початок засідання о 11:20.

3 травня, середа, о 12.00 в прес-центрі «Главкому» (м. Київ, вул. Шовковична, 8/20) відбудеться публічна дискусія на тему: «Македонія, Чорногорія: чергове загострення ситуації?»

Запрошені гості: Дарія Гайдай, аналітик Інституту Світової політики, експерт-балканіст, яка проаналізує чергове загострення на Балканах, спроба захоплення парламенту в Македонії, напади на опозицію, які можливі сценарії розвитку ситуації; ратифікація угоди про вступ до НАТО парламентом Чорногорії, реакція сербської опозиції, а також  як діятимуть проросійські сили для дестабілізації ситуації.

 Акредитація: 2535474

Третій фестиваль популярної культури Kyiv Comic Con відбудеться 6 та 7 травня 2017 року в Українському Домі, вул. Хрещатик, 2.
Традиційно, програма складатиметься з 8 блоків: Кіно, Комікси, Відеоігри та IT, Косплей та LARP, Література, Настільні ігри, Аніме та Манга і Дитяча програма. В планах цього року запросити нових гостей та участників, ще більше розширити програму презентацій фільмів, відеоігор та коміксів і як завжди познайомити відвідувачів з новинками української та світової популярної культури. Слідкуйте за новинами на сайті, та приєднуйтесь до наших сторінок в соціальних мережах: VK , Facebook






Євробачення
24 квітня
Виконавчий продюсер конкурсу Євробачення 2017 Павло Грицак повідомив, як пише UA: Перший, що все майже готово.
У рамках офіційної програми пісенного конкурсу Євробачення -2017 в Києві відбудеться Kyiv Art Week протягом 3-7 травня.
У четвер, 27 квітня о 15:10 в ефірі "Час: Online" на сайті 5.UA офіційний речник Євробачення Павло Шилько відповість на питання читачів та розповість про те, як проходить підготовка столиці до Євробачення і скільки коштів потрібно для її завершення.
Також речник Євробачення розкаже про те, як та де столиця буде приймати іноземних гостей, чому потрібна організаторам допомога волонтерів, чому так швидко розкупили квитки на конкурс і чи будуть виділені додаткові квитки для охочих спостерігати за конкурсом не з екранів телебачення.


Відмову "Першого каналу" від трансляції Євробачення-2017 через заборону на в'їзд Юлії Самойловій в Україну підтримали 75% опитаних.
Про це свідчать дані опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД). При цьому повністю підтримали це рішення 58% опитаних, а ще 17% повідомили, що "скоріше підтримують" цей захід. При цьому не підтримують рішення "Першого каналу" 18% респондентів.
25 квітня
"Для того, щоб потрапити на будь-яку локацію, потрібен документ, що посвідчує особу. Є вимоги від Європейської мовної спілки, що питання безпеки – це питання №1. Особливо після трагічних подій в Ніцці, Берліні, Стокгольмі та інших європейських містах", – заявив у вівторок, 25 квітня, на прес-конференції заступник голови КМДА Олексій Резніков, повідомляє "Укрінформ".
Досі невідомий маршрут, яким прямуватимуть річні трамваї, що з'являться у столиці до проведення пісенного конкурсу “ Євробачення -2017”.
КИЇВ. 25 квітня. УНН. Перекриття руху транспорту у Києві від вулиці Б.Хмельницького до вулиці Прорізної, пов'язане із проведенням у столиці Євробачення-2017.
Європейська мовна спілка
EBU welcomes European Parliament’s vote on review of audiovisual media rules
26 квітня
 КП «Київпастранс» 19 квітня за результатами тендеру замовило ТОВ «МАН Трак енд Бас Юкрейн» новий автобус за 9,95 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» . До 20 квітня мали поставити міжміський туристичний автобус підвищеної комфортності Neoplan Cityliner P14 типу N 1216 HD (440) 2016 р. в. із дизельним двигуном Євро 6 на 49-51 місць. 
"Столична романтика": Річковий трамвай у Києві запрацює з 1 травня (Відео)
 Київський річковий трамвай запрацює з 1 травня. Про це повідомляє "5 канал". Як стало відомо, Дніпром курсуватимуть шість відремонтованих теплоходів за маршрутом "Поштова площа" – "Міжнародний виставковий центр", де розташована головна сцена Євробачення. Ремонт кожного судна коштував близько 400 тисяч гривень.
Опівночі 26 квітня включно до 18 травня Хрещатик у Києві перекриють від вулиці Богдана Хмельницького до Прорізної.
Київська міська рада внесла зміни до міського бюджету на 2017 рік, виділивши додатково понад 1,2 мільярда гривень на ремонт доріг та 25 млн на Євробачення.
27 квітня
Продюсери міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення-2017» затвердили порядок виступів учасників у двох півфіналах, які відбудуться 9 і 11 травня.
Чим ближче до " Євробачення ", тим стає дорожчим винайняти житло в Києві. Ціни на оренду квартир у столиці різко підскочили.
У рамках підготовки до " Євробачення " в столиці на опорах освітлення встановлено тисячу підвісних термочаш для ампельних квітів.
У зв'язку із проведенням пісенного конкурсу « Євробачення -2017» в період із 28 квітня по 15 травня 2017 року на ДП «МА «Львів».
Європейська мовна спілка: Eurovision Song Contest to air live in US once again
28 квітня
У "Правому секторі" вважають, Арка дружби народів у кольорах веселки, яку так фарбують у зв'язку з українським Євробаченням
У пунктах пропуску аеропортів “Бориспіль” та “Київ” прикордонники оформили двох учасників Євробачення -2017, які першими прибули.


29-30 квітня
У столиці затверджено програму офіційних заходів на час проведення пісенного конкурсу «Євробачення-2017». «Упродовж двох тижнів очікується 20 тисяч іноземних туристів та в 2-3 рази більше вітчизняних, на яких чекає різноманітна розважальна програма: 3D-mapping-show, розважальні локації, «Kyiv art week» і багато інших цікавинок»,— розповів заступник голови КМДА Олексій Резніков.




Новини Центральної України
24-25 квітня
Надзвичайна подія сталася у Подільскому районі
Міністр інфраструктури України Володимир Омелян повідомляв, що до стандартів залізничних пасажирських перевезень будуть внесені зміни
Львівське сміття знайшли в зоні відчуження ЧАЕС
 У понеділок, 24 квітня, в зоні відчуження Чорнобильської АЕС невстановлені вантажівки викинули сміття зі Львова
Перші 13 млн грн. спрямовано на реконструкцію фонтанів на Майдані Незалежності
Прес-центр зможе розмістити близько 2 тисяч журналістів
Столичний зеленбуд нарікає на крадіжки квітів і ландшафтного каміння, котрим Київ прикрашають до конкурсу " Євробачення ".
У Львові в гітариста гурту O.Torvald, який представить Україну на Євробаченні -2017, прямо зі сцени вкрали гітарні педалі ефектів.
У селі Адампіль Хмельницької області будується маслоекстракційний завод по переробці сої
В Укравтодорі розповіли, як будуватимуть автобан в ЄС за маршрутом Одеса-Умань-Львів-Краковець
Об этом говорится в сообщении компании
Спеціалісти проаналізували можливий вплив нещодавніх морозів на врожайність сільгоспкультур
У Полтаві поліція спільно з активістами зупинили діяльність грального закладу в районі Інституту зв’язку
 В Киеве обрезают деревья в связи с их старостью и заражением омелой. Об этом в комментарии 44.ua рассказал заместитель директора Департамента городского благоустройства и сохранения природной среды КГГА Андрей Малеваный.
 Долг Киева за отопление и горячую воду составляет почти 5 млрд грн. Об этом сообщает пресс-служба "Киевэнерго".
 В Киеве по подозрению в злоупотреблении служебным положением задержали в.о. председателя Дарницкой райгосадминистрации Василия Лозового. Об этом говорится в сообщении пресс-службы мэра Киева Виталия Кличко.
Револьвер системы наган, незарегистрированный охотничий карабин, ножи, фрагменты охотничьего ружья и патроны обнаружили и изъяли полицейские в хозяйстве жителя одного из сел Бобровицкого района. В ходе проведения обыска в рамках уголовного производства по признакам уголовного преступления.
 Питання плану заходів на 8 та 9 травня сьогодні обговорювали під час засідання виконкому Черкаської міськради.
 Підготовка до опалювального сезону розпочалася вже навесні. У МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» запланували замінити чотири кілометри зношених тепломереж. Нові, економічні розпочали встановлювати вже навесні, оскільки термін експлуатації старої тепломережі вже завершується. Вона прослужила 30 років.
26-27 квітня
27 квітня у Ніжині, в рамках підготовки до міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення", відбулися спеціальні навчання з організації аеромедичної евакуації постраждалих при надзвичайній ситуації із залученням формувань служби медицини катастроф та органів управління і сил цивільного захисту
 У четвер, 27 квітня, в одному з багатоповерхових будинків у Дніпровському районі Києва стався вибух
У Полтавському АМКУ закрили справи стосовно порушення закону учасниками закупівель хлібу для дитячих садків на замовлення Управління освіти Полтавської міськради.
29 та 30 квітня у Арт Платформі 11 (двір ТЦ «Київ», вул Зіньківська, 6а) проходитиме Land Art Festival. Фестиваль триватиме з 12 до 19 години і об’єднає митців з усієї України.
Депутат Полтавської міськради від «Совісті України», падчерка міського голови Ірина Климко подала декларацію за 2016 рік
Укргазвидобування нарощує видобуток вуглеводнів задля забезпечення енергонезалежності України. Керівництво компанії значну увагу приділяє комплексним заходам із впровадження сучасних технологій та модернізації технологічного обладнання, як важливих складових реалізації програми 20/20.
 В Мариинском парке реконструируют летнюю эстраду к началу песенного конкурса “Евровидение-2017”. Об этом сообщила заместитель главы КГГА Анна Старостенко.
В I квартале 2017 субъектами хозяйствования среднего и малого бизнеса уплачено в бюджеты Черниговщины почти 889 млн. Грн., Чем обеспечено более 55 проц. общей суммы поступлений. По платежам государственного бюджета представителями среднего бизнеса уплачено 262 млн. Грн. налогов и сборов (36 проц. доходов бюджета), малого бизнеса и микропредпринимательства - 179 млн. грн. (24,6 проц.).
В течение недели обстановка на государственной границе Украины в пределах Черниговской оставалась стабильной и контролируемой. Украинско российский участок государственной границы охраняется усиленно, в пунктах пропуска через государственную границу осуществляется усиленный пограничный контроль.
С 26 апреля по 06 мая продлятся работы по очистке, промывки и дезинфекции резервуара чистой воды на Пришибской водонасосной станции. В связи с выполнением этих работ у жителей района Химгородка и прилегающих к нему улиц, ул. Прокофьева, СКД вода временно может иметь запах хлора.
У Чернівецькій, Тернопільській, Закарпатській, Рівненській, Хмельницькій, Волинській, Житомирській та Івано-Франківській області історію України обрали 80-86% учасників ЗНО.
Мер Києва Віталій Кличко звільнив директора Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Сергія Майзеля.​
28-30 квітня
Близько 2 тисяч поліцейських охоронятимуть правопорядок у Одеській області під час травневих свят. Активізують особовий склад 2-го та 9-го числа. За даними правоохоронців, зокрема в Одесі цими днями не виключають провокацій, передає "5 канал".
 Питання винесуть на голосування міськради
 Вогнем було охоплено понад 700 кв. м сміття
 З першого травня в Києві починають працювати центральні фонтани і фонтанний комплекс на Русанівці, а світлий та музичний супровід фонтанів "Малі" і "Великий" почне працювати до кінця наступного тижня, повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелєєв. "Центральні та Русанівський фонтани будуть працювати з 1 травня до кінця вересня, з 11:00 до 23:00.

Полтавський нардеп задекларував 10 га землі та 147 млн грн готівки
 В Киеве на Подоле рабочие разбирают дом черниговского купца Вертипороха.
Суд визнав незаконним рішення Житомирської обласної ради про передачу Житомирському обласному мисливсько-рибальському клубу «Халзан» у користування мисливських угідь площею 3004 га.
 Мер міста Дергачі Харківської області Олександр Лисицький загинув під колесами вантажівки
Вибори дають людям нагоду змінити своє життя та життя своєї громади, стверджує віце-прем'єр.​



Коментарі