Смертність серцево-судинних хвороб в Україні й країнах Європи

У 2015 році в Україні серцево-судинні хвороби стали причиною 68% смертей. У розвинених європейських країна цей показник менший в 1,5 – 2,2 рази. Зокрема, в 2014 році в Німеччині від серцево-судинні хвороби зумовили 38,93% смертей, в Італії – 37,51%, у Франції – 24,04%.
В той же час навіть в країнах ЄС рівень смертності від цих захворювань досить значний, порівняно з іншими причинами.      
За офіційною статистикою, в Україні більшість смертей стаються через хвороби системи кровообігу. З усіх груп хвороб ця категорія в 2015 році стала причиною майже 68% летальних випадків (Таблиця 1).
Друга за частотою причина смертності — новоутворення. Від них у 2015 році померли майже 13,4% осіб.
Хвороби органів травлення стали причиною смерті 4 % осіб, хвороби органів дихання — 2,4%, інфекційні хвороби — майже 1,7%.
Приблизно 6 % смертей в Україні спричиняють зовнішні фактори, якими є аварії, смерті на виробництві чи від насильства.


Таблиця 1. Найбільш розповсюджені причини смертельних випадків Україні з 2005 по 2015 роки (тис осіб)[Джерело: Держстат]
Докладніше про причини скорочення населення України можна почитати у матеріалі "Від чого найбільше помирають українці і наскільки за 25 років скоротилося населення України".
У країнах ЄС проблема смертності від серцево-судинних захворювань не подолана остаточно і процент загибелі людей з цих причин досить  значний. Наприклад, в Німеччині дана група хвороб зумовила 38,93 % смертей, в Італії – 37,51 %, а Франції – 24,04 % (Графік 2).


Графік 2. Частка серцево-судинних хвороб від загальної кількості причин смерті в розвинутих країнах Європи [Всесвітня організація охорони здоров’я]
В Україні, однак, гірша статистика смертності від серцево-судинних хвороб порівняно із країнами, які входили до Радянського Союзу. За даними ВООЗ у 2014 році, серцево-судинні хвороби стали причиною смертей:
– у Грузії – 42 % випадків;
– у Молдові – 58 % випадків.


Коментарі