Головні новини 20-26 лютого + Анонси


Фото: Олег Богачук

Прямі втрати України від введеного Росією у 2016 році продуктового, торгового і транзитного ембарго щодо українського експорту, становлять близько 1 млрд дол, сказав в інтерв'ю УНІАН перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів.


Цього тижня Радикальну партію Ляшка покинув нардеп Андрій Артеменко. Причиною стало стаття в NewYorkTimes, в якій він написав, що передав своїми каналами в адміністрацію американського президента Дональда Трампа документ з пропозицією передати Крим в оренду РФ на 100 років.
Тепер в Артеменка вимагають скласти депутатський мандат.
А ще проти нього почалося слідство. Звинувачують у держзраді. 24 лютого Андрій Артеменко ходив на допит до СБУ, але деталей звідти нема. Ніхто не позбавляв його депутатської недоторканності, тому і звинувачувати чи підозрювати Андрія Артеменка — безрезультативно.




20 лютого відбулися мітинги на Майдані Незалежності в Києві в підтримку блокади залізниці і торгівля з окупованими територіями Донбасу. Відбулися і забулися. Нічого радикального, як було за день до того, не сталося. Тим не менше, блокада триває. 25 лютого — можна було б позначити в календарі як місяць блокади.
За цей час Єнакіївський металургійний завод і ПАТ "Краснодонвугілля", що входять до групи "Метінвест" Рината Ахметова і розташовані на окупованій території зупиняють виробництво через блокаду залізниці.
Крім того, в українському парламенті хочуть створити тимчасову слідчу комісію з питань торгівлі з тимчасово окупованими територіями.


У Міненерго цього тижня рапортували що українські АЕС працюють на 91% потужності. Вчора вони виробили 11 920 МВт електроенергії із максимально проектно можливих 13 835 МВт. Хоч, насправді, 11,9 ГВт лиш 86% від 13,8 ГВт.



Служба безпеки України вкінці тижня викрила розкрадання коштів топ-менеджментом "Херсонобленерго" для створення штучної заборгованості товариства перед державою, повідомили в СБУ 25 лютого.
Вони встановили, що керівники підприємства виводили частину грошей через фіктивні безтоварні угоди з підконтрольними комерційними структурами.
"У такий спосіб вони створювали штучний борг перед державою при закупівлі електроенергії, пояснюючи це несвоєчасними розрахунками населення за спожиті послуги. Оборудка дозволяла менеджменту компанії ухилятися від сплати податків до бюджету та створювати передумови для масових відключень споживачів від електропостачання", - повідомили в СБУ.
Там додали, що за фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 191 КК, триває досудове слідство і підозрюють у відмиванні коштів російських співвласників обленерго, існування яких навіть за офіційним реєстрами встановити неможливо. Згідно з офіційними даними, кінцевими бенефіціарами 89,1% акцій “Херсонобленерго” є латвійці Артус Альбертс і Валтс Вігінатс. Ніхто ніколи не встановив в чиїх інтересах вони діють.
З іншого боку в прес-службі “Херсонобленерго” назвали інформацію СБУ неправдивою, але нічого конкретного не заперечили: “Херсонобленерго подала позов в суд на Прес-службу СБУ в Херсонській області за оприлюднення та поширення останній на своїх ресурсах неправдивої інформації щодо роботи Херсонобленерго та ухилення її від сплати податків та нібито створення передумов для масових відключень споживачів від електропостачання з зобов'язанням публічно цю інформацію спростувати.”
Тепер цікаво, що покаже і чи щось покаже, слідство про дії топ-менеджерів...



У комунальному підприємстві «Вода Донбасу» повідомили, що завтра, 21 лютого, планується відновити запуск Донецької фільтрувальної станції, яка постачає воду на підконтрольні Україні та тимчасово окуповані території Донбасу. Вчора "Воді Донбасу " відновили електропостачання.



О, Фірташа дозволив суд екстрадувати з Австрії до США
Нардеп Андрій Білецький, лідер Азову погрожує тим, що спричинить самопрозпуск ВРУ


Анонси
10:00, Київ, вулиця Петра Болбочана, 8, корпус 1, Київ, 02000.
Засідання Окружного адміністративного суду міста Києва у справі за поданням лідера Громадського руху «Рідна країна» Миколи Томенко щодо визнання протиправними дії Апарату Верховної Ради України в частині ненадання публічної інформації за запитом Томенка М.В. та зобов’язання Апарату ВР надати позивачу списки народних депутатів України, які були учасниками Коаліції депутатських фракцій «Європейська Україна» та підписали Угоду про коаліцію депутатських фракцій «Європейська Україна»

27 лютого о 10:30 відбудеться Форум «Фінансова еволюція українських партій: реформа чи імітація». Експерти Центру «Ейдос» презентують аналіз річних фінансових звітів партій та поділяться виявленими фактами про невідомі сторони фінансового життя української політики.
Головні питання, які будуть розглянуті на форумі:
  • Які тенденції існують під час подання звітів партіями?
  • Чи стали партії більш відкритими за час дії закону?
  • На що ідуть основні видатки партій?
  • Скільки коштів із державного бюджету уже витратили партії?
Учасники:
  • Наталія Корчак, голова Національного Агентства з питань запобігання корупції
  • Максим Саврасов, народний депутат, партія БПП «Солідарність»
  • Олена Лєдовських, народний депутат, партія «Народний Фронт»
  • Любомир Зубач, народний депутат, партія «Об’єднання «Самопоміч»
  • Ігор Попов, народний депутат, партія «Радикальна партія Олега Ляшка»
  • Віктор Таран, голова Центру «Ейдос»
  • Сергій Адаменко, головний редактор порталу підзвітності політичних фінансів “партійна каса” Центру «Ейдос»
  • Інна Грищенко, керівник напрямку протидії політичній корупції Центру «Ейдос»
Інші учасники уточнюються.
Місце проведення: конференц-зал БЦ «Парус» (вул. Мечникова, 2)
Реєстрація на Форум обов’язкова! Зареєструватися можна за посиланням .
Попередню програму Форуму можна переглянути ТУТ

27 ЛЮТОГО 2017, 11:00 Прес-служба Апарату Верховної Ради України Прес-конференція народного депутата України А.Артеменка Прес-конференція народного депутата України А.Артеменка (вул. Грушевського, 18/2, к.12). Вхід за картками акредитації через 9 під’їзд

27 февраля в 14:00 информационное агентство ГолосUA проведет пресс-конференцию «Тенденции недели: прогнозы политологов»
В пресс-конференции примут участие:
- Алексей Якубин – политолог, кандидат политических наук;
- Павел Карназыцкий – политический обозреватель;
- Дмитрий Корнейчук – политический аналитик.
Спикеры обсудят скандал с «компроматом» Андрея Артеменко, дело Фирташа, продолжение блокады Донбасса, перспективы коалиции в Верховной Раде Украины, как будут развиваться политические события в Украине и мире.
Пресс-конференцию можно посмотреть в разделе «Видео» сразу после онлайн-трансляции. Пресс-конференция состоится по адресу: ул. Бастионная 5/13 (вход с ул. Кургановская). Аккредитация до 18:00  24 февраля по телефону: (044) 284-57-62.

27 лютого о 15.00 відбудеться дискусія на тему: «Донбас: плани на 2017 рік». (Зала 2)
Захід започатковано у рамках «Ініціативи з розвитку аналітичних центрів України», яку виконують Міжнародний фонд «Відродження» (МВФ) у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні (SIDA). Усі думки та позиції є авторськими  і не обов'язково відображають позицію уряду Швеції, Міжнародного фонду «Відродження» (МВФ) та Фонду розвитку аналітичних центрів (TTF). 
Мета заходу - досягнення громадського консенсусу щодо шляхів вирішення збройного конфлікту. До участі в обговорені планів реінтеграції, що зафіксовані в законах та законопроектах, запрошені представники різних гілок органів влади, експерти з неурядового сектору та представники громадських організацій, політичних партій.
Організатор: Донецький інститут інформації. 
Учасники: Віталій Сизов - аналітик Донецького інституту інформації; Наталія Веселова - народний депутат України; Роман Безсмертний - екс-представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи на Мінських перемовинах; Ольга Айвазовська - експерт політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи; Олександр Клюжев - аналітик громадської мережі ОПОРА; Мустафа Найєм - народний депутат України; Олеся Цибулько  - радник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України; Катерина Зарембо - заступник директора Інституту світової політики, є експертом з питань міжнародних відносин та зовнішньої політики України; Марія Золкіна - аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва"; Сергій Третьяков - депутат Донецької обласної ради.
Модератор  - Олексій Мацука, голова "Громадського телебачення Донбасу".
Обговорюватимуться питання:
- огляд наявних законодавчих ініціатив, щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі;
- що більш ефективно - "блокада" чи реінтеграція?
- чи є альтернативи Мінському протоколу і наскільки вони життєві?
Адреса «Укрінформу»: вул. Б. Хмельницького, 8/16 (ст. м. «Театральна»)
Контактні телефони: (044)  279-20-60, 279-00-05
Акредитація ЗМІ за адресою: anna@ukrinform.com
Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ.

Громадська організація «Ла Страда-Україна» та Stabilization Support Services ініціює проведення 27 лютого 2017 р. о 15.00 круглого столу «Сексуальне насильство під час конфлікту: актуальність, масштаби, документування і реагування».


Місце проведення — Готель “Україна”, вул. Інститутська, 4.

Мета круглого столу – обговорення наявного досвіду документування випадків сексуального насильства під час конфлікту та надання допомоги постраждалим, а також формування дієвих пропозицій щодо вдосконалення існуючої системи реагування на випадки сексуального насильства.

Під час круглого столу також будуть представлені та обговорені результати представлення альтернативних звітів неурядових організацій на Комітеті ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок.

Запрошуємо всіх, хто стикався з такою проблемою, надає послуги постраждалим від сексуального або ґендерно-зумовленого насильства до участі у круглому столі.

Реєстрація у гугл-формі за посиланням:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf3xPniEdiMqDA0Y9shodW7LBjYL-Knt8Ky3hFwi9ZQYwj4aQ/viewform

Дата: 28 лютого 2017 р. (вівторок), 10:00-12:00
Організатор: Міжнародний центр перспективних досліджень 
Місце: готель InterContinental Kyiv, м. Київ, вул. Велика Житомирська, 2А
Реєстрація, вітальна кава: 9:00-10:00
Контекст. Мінські угоди поки не сприяли досягненню відчутного прогресу у врегулюванні конфлікту на Донбасі. Оскільки Мінські угоди зайшли у глухий кут, вирішення конфлікту вимагає пошуку нових ідей і пропозицій.
Хоча Мінські угоди є міжнародно визнаним інструментом мирного врегулювання, вони потребують нового елементу, який спрямує мирні зусилля в практичну площину. У цьому зв’язку встановлення міжнародної перехідної адміністрації в ОРДЛО може розблокувати Мінський процес, сприяти мирному врегулюванню і реінтеграції непідконтрольної частини Донбасу до складу України. В рамках проекту «Моделювання імплементації Мінських угод» експерти МЦПД представлять дослідження, в якому проаналізовано можливості і перешкоди на шляху встановлення міжнародної перехідної адміністрації в ОРДЛО з урахуванням міжнародного досвіду.
Це дослідження є продовженням серії напрацювань МЦПД, присвячених врегулюванню конфлікту на Донбасі. Зокрема, у листопаді 2016 р. експерти МЦПД в Києві представили дослідження «Моделі і ціна врегулювання конфлікту на Донбасі: міжнародний досвід та українські реалії». Нещодавно з цим дослідженням ознайомилися громадські активісти, волонтери і внутрішньо переміщені особи у Харкові та Краматорську.
Мета круглого столу: обмінятися думками щодо можливостей міжнародної перехідної адміністрації у встановленні миру та реінтеграції ОРДЛО до складу України.
До участі в круглому столі запрошуються: співробітники державних установ України, акредитованих в Україні дипломатичних представництв, українські та іноземні експерти, громадські активісти, волонтери, ВПО та інші.
Робочі мови: українська, англійська, російська.
 Реєстрація  учасників: для участі в експертній дискусії просимо зареєструватися за електронною адресою  i.stepanova@icps.kiev.ua, вказавши контактну інформацію.
Реєстрація ЗМІ: для участі представників медіа у заході просимо зареєструватися за електронною адресою  press@icps.kiev.ua





Новини Центральної України
20-21 лютого
 В марте нынешнего года Киевский городской совет может утвердить обращение к Министерству культуры об изменении адреса памятника Щорсу в центре города. Об этом в комментарии 44.ua рассказал советник главы КГГА Дмитрий Белоцерковец.
В Киеве построят огромный парк отдыха
 На проспекте Бажана появится парк отдыха площадью более 7 гектаров, что соответствует двум футбольным полям.
Вчера ночью, 19 февраля, в Чернигове на улице Пухова, 154 произошел порыв трубы подачи теплоносителя. Об этом сообщает Департамент по вопросам гражданской защиты и оборонной работы Черниговской ОГА.
Сумы стали городом-партнером по внедрению проекта украинско-немецкого технического сотрудничества «Партнерство по модернизации: Энергоэффективность в больницах», который реализируется Немецким обществом международного сотрудничества (GIZ).
Как сообщил начальник Государственной экологической инспекции в Сумской области Геннадий Базаров, рассчитана ущерб, причиненный утечкой нефтепродуктов на территории Кардашивськои сельского совета во всех трех случаях.
За версією поліції, квіти та лампадки перевернули сильні пориви вітру
Держгеокадастр узагальнив дані про середню вартість оренди сільськогосподарської землі в минулому році, інформує УНН-Центр із посиланням на прес-службу відомства.
Про це повідомив у ході сьогоднішньої наради обласний військовий комісар Євген Курбет. Набір розпочнуть з квітня.
 ПривaтБaнк зaпускaє нoву, aдaптoвaну пiд пoтреби клiєнтiв мaлoгo тa середньoгo aгрoбiзнесу, прoгрaму кредитувaння « КУБ ».
Сегодня, 26 февраля, около 3.20 на ул. Ивана Сирко, 25 сработала сигнализация в джипе «Ссангйонг Кайрон» местного жителя, который был припаркован возле подъезда.



Коментарі