Головні новини 13-19 лютого + Анонси



Кримськотатарський батальйон імені Номана Челебиджихана прийняли в морську піхоту 13 лютого. Про утворення батальйону і що він ввійде у збройні сили говорилося ще вкінці 2015 року після “Громадянської товарної блокади Криму”. Але, новині про входження кримськотатарського батальйону до ЗСУ передувала дивна подія, про яку мова піде нижче.


На минулих вихідних у селищі Чонгар, Херсонської обл близько 20-00 12 лютого озброєні люди у військовій формі, захопили базу кримськотатарського батальону ім. Номана Челебиджихана. БТРом протаранили паркан розташування батальйону і намет, в якому знаходилися люди. Про це в ніч на 13 лютого повідомило радіо Куреш.
Про дії військових під час подій писали так: "Озброєні люди захопили розташування, весь особовий склад і тих, хто перебував у цей час на території, силою поклали на підлогу. За інформацією з місця подій, в розташуванні батальйону озброєні люди застосували вогнепальну зброю, роблячи попереджувальні постріли в повітря і по ногах. Повідомлень про потерпілих в розпорядженні редакції немає", - йдеться в новині “Куреш”.
Повідомляється, що в розташуванні батальйону працює прокуратура і вибухотехніки. Журналісти каналу АТР, які перебувають на місці подій, не мають доступу до відеоапаратури, через те що вона нібито заблокована озброєними людьми.
Про нібито перестрілку на кордоні з Кримом у ніч на 13 лютого повідомляє і один із сайтів сепаратистів. Посилаються на повідомлення в Facebook екс-уповноваженого з прав інвалідів Олексія Журавка, звільненого Кабміном ще в 2014 році.
Журавко пише про конфлікт із заснованим Лєнуром Іслямовим батальйоном, який нібито стався у селищі Чонгар і повідомив про одного загиблого​.
Про напад на базу громадської організації "Аскер",  Новини Херсона". Видання послалося на керівника представництва Меджлісу кримськотатарського народу в Херсонській області Абмеджита Сулейманова.
У військовому командуванні Південь про події на Чонгарі повідомили що нападали не на "Аскер", а на незаконне збройне формування, а все інше - дезінформація. "Враховуючи специфіку підрозділу та умови ситуації, формування було затримано, роззброєно і виконані всі вимоги статутів і інших законодавчих актів стосовно дій у подібних ситуаціях. Зараз тривають згідно з нормативно-правовою базою визначені заходи та облік озброєння, що було вилучено", - повідомили в командуванні у пості із назвою "ДО УВАГИ ЗМІ! ФЕЙК – ГІРШИЙ ЗА ПОСТРІЛ У СПИНУ!"
Один із лідерів кримських татар в Україні Рефат Чубаров оголосив, що бійці ЗСУ ввірвалися на територію бази і здійснилиакти насильства проти членів організації.


Кабінет міністрів прийняв розпорядження "Про вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електроенергії".
Відповідне рішення затвердили на позачерговому засіданні уряду 15 лютого.
Розпорядження про надзвичайний стан в енергосистемі дає змогу перейти у ручне управління і перейти на атомну енергетику. Про це під час спілкування з журналістами заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик,передає УНН.
Суть цього розпорядження, яке ми сьогодні прийняли, є дві речі. Перше, що ми переходимо від економічного формування цінових заявок для теплових станцій в ручне управління. Для чого ми переходимо у ручне управління? Для того, щоб максимально загрузити ті блоки, які працюють на нашому газовому вугіллі і зменшити ті блоки, які працюють на антрациту. Друга позиція, це зменшити мінсклад і збільшити атомку”, — сказав Насалик.​
Прем'єр-міністр Володимир Гройсман при обговоренні “надзвичайного стану” вкотре засудив блокування поставок вугілля антрацитової групи з територій, тимчасово непідконтрольних уряду.
"Я вважаю, що блокада вугілля це злочин. Принаймні що стосується вугілля, про інше не берусь судити", – зазначив він.
Гройсман закликав учасників блокади її зняти, бо вона загрожує енергетичній безпеці України:
"Все інше, будь ласка, блокуйте, контролюйте, боріться з контрабандою і в цьому питанні можете на мене розраховувати", – зазначив прем'єр.
Віце-прем'єр Геннадій Зубко повідомив, що в найбільших промислових областях (Дніпропетровська, Київська, Полтавська, Сумська, Харківська і Чернігівська) антикризові штаби провели засідання для узгодження надзвичайних енергетичних заходів, які будуть введені.
Однак Зубко наголосив, що ці заходи торкнуться всіх областей, які споживають електроенергію.
"Завтра буде дано відповідні рекомендації, яким чином переглянути режими, щоб забезпечити зменшення споживання в пікові години",– зазначив він.
Прем'єр-міністр Гройсман наголосив, що уряд мінімізуватиме будь-які негативні наслідки для населення.
"Хочу підкреслити, що відключення електрики будуть відбуватися тільки в крайніх випадках. І то ми заздалегідь будемо про це інформувати", - сказав він.
Як відомо, 13 лютого на засіданні антикризового штабу компанія "Укренерго" та Міністерство палива та енергетики запропонували уряду ввести надзвичайний стан на ринку електроенергії через блокування поставок антрациту із неконтрольованих територій Донбасу.
В.о. керівника "Укренерго" Всеволод Ковальчук заявив, що за умови введення надзвичайного стану в енергетиці антрацитового вугілля вистачить в Україні на 40 діб.
12 лютого Гройсман заявляв, що блокування поставок вугілля з непідконтрольних Україні територій Донбасу може спричинити зупинки і відключення у сфері електро- і теплопостачання по всій території країни.
Як відомо, раніше надзвичайний стан в енергетиці вводили в 2014 році.Необхідність прийняття відповідних заходів виникла в результаті бойових дій на Донбасі, які потягли за собою зниження видобутку вугілля та його постачання на електростанції, що призвело до дефіциту потужностей в енергосистемі.
Кабмін Арсенія Яценюка постановою №372 від 13 серпня 2014 року затвердив порядок прийняття тимчасових надзвичайних заходів щодо подолання наслідків тривалого порушення нормальної роботи ринку електроенергії, а розпорядженням №764 від того ж числа вперше затвердив необхідність вжиття таких заходів.
Згодом такі заходи продовжувалися розпорядженнями від 1 жовтня, 7 листопада, 8 грудня 2014 року, 14 січня, 25 лютого і 31 березня 2015 року.




Тим часом, блокада руху товарів з окупованих територій на Донбасі триває. 25 січня буде місяць як вона почалася. Цього тижня активісти перегороджували ще й автомобільну дорогу в Бахмуті.
Проти учасників блокади застосовують силу і хитрість. Нема і дня щоб високоповажний чиновник чи політик не розказав сумнівної логіки слова про шкоду від блокади. Ось що, наприклад сказав Президент Порошенко: ""Українська металургія, якщо блокаду не буде припинено і організатори не виведуть на, так би мовити, проектну потужність, може втратити до 300 тис. робочих місць. 300 тис. людей опиняться на вулиці. Держава втратить до 2 млрд дол. валютної виручки з усіма витікаючими наслідками для курсу гривні. На окупованих територіях ще десятки тисяч людей залишаться без роботи, підкреслюю, ринку праці там немає, і значна частина з них, щоб вижити, щоб заробити, піде куди? Правильно, до бойовиків.”
Внеділю, 19 лютого, учасники блокади, серед яких нардепи Володимир Парасюк і Єгор Соболєв прийшли на віче на Майдані Незалежності в Києві. Говорили слова. Після цього учасник віча пішли до адміністрації Президента ставити намет “редут”. Не дойшли, доорогу перегородили правоохоронці. Сталися сутички, правоохоронці роблять все для того, щоб намети під АП не розклали.
Ситуація розгортається...


Президент Росії Владімір Путін підписав указ про визнання документів, виданих громадянам України та особам без громадянства, які проживають на окупованих територіях Донецької та Луганської областей України, повідомляється на сайті Кремля.


Колишній керівник Антитерористичного Центру ЦРУ і посол з особливих доручень по боротьбі з тероризмом Джозеф Кофер Блек приєднається до Ради директорів Burisma Group екс-міністра екології України за часів Віктора Януковича Миколи Злочевського. У повідомленні групи  йдеться, що Блек на цій посаді займатися питаннями безпеки і стратегічного розвитку Burisma.
Після своєї відставки в 2005 році, Блек займається консультацією провідних світових компаній з питань розвитку бізнесу і оцінки ринкових ризиків, повідомила Економічна правда. Блек займав посаду заступника голови Blackwater Worldwide (зараз Academi) і Голови Total Intelligence Solutions (Total Intel).
У листопаді 2016-го ГПУ закрила справу проти Злочевського, якого підозрювали у незаконному збагаченні, ухиленні від сплати податків та відмиванні коштів.
Компанії групи Burisma Holdings Злочевського відшкодували державному бюджету 180 млн грн. Крім того, в Бурісмі працює син екс-віце-президента США Джозефа Байдена Хантер Байден.




Державна фіскальна служба виявила несплату податків трьома депутатами, проаналізувавши їх електронні декларації.  
Про це під час наради в Генпрокуратурі заявив генпрокурор Юрій Луценко.
"Нарешті ми отримали від ДФС відповідь про проведену позапланову перевірку трьох народних депутатів із 17 поданих, щодо яких встановлена несплата податків відповідно 60, 50 і 40 мільйонів гривень", - сказав він.
Луценко додав, що подання на цих трьох депутатів у Верховну Раду він внесе найближчим часом.     
"Варіантів розвитку подій є два. Перший – Верховна Рада дає дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності, який передбачає до 3 років в'язниці, або ці народні депутати сплачують відповідно 50, 60 і 40 мільйонів гривень, чим 212 стаття вичерпується", - сказав він.   






План заходів з підготовки до запровадження спільного авіаційного простору України з Європейським Союзом і його державами-членами
РОЗПОДІЛ за напрямами (заходами) коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою 2101150 “Розвиток озброєння та військової техніки Збройних Сил України” на 2017 рік
У щорічному рейтингу країн за рівнем економічної свободи Україна втратила 4 позиції і зараз знаходиться на 166 місці. Про це повідомляється в рейтингу дослідницької організації Heritage Foundation.
Тепер ще й Рада Нацбезпеки і оборони видала Указ про надзвичайні заходи в енергетиці



Анонси
У понеділок, 20 лютого, Рух ЧЕСНО проведе прес-конференцію “7 гріхів кандидатів у Верховний Суд: презентація аналізу ЧЕСНО.Фільтруй суд!”. Захід відбудеться о 10:00 в Українському кризовому медіа центрі за адресою вул. Хрещатик, 2.
Участь у конкурсі у Верховний Суд, створення якого є одним із кроків судової реформи, беруть 653 кандидати з усієї країни. Переважна кількість бажаючих сісти в крісла Верховного Суду є діючими суддями з судів різних інстанцій або колишніми суддями і лише менше третини кандидатів – адвокати та науковці, який вперше в історії сучасної України допустили до конкурсу на такі посади. Рух ЧЕСНО в рамках кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд! проаналізував усіх кандидатів та підготував аналітичні довідки про кожного, які передав Вищій кваліфікаційній комісії суддів та Громадській раді доброчесності для використання цієї інформації у досьє про кандидатів та висновків ГРД. База даних про усіх кандидатів у Верховний Суд буде розміщена на сайті кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд! та представлена під час заходу.
Під час прес-конференції Рух ЧЕСНО презентує 7 гріхів кандидатів у Верховний Суд – критерії, з яких можна робити висновки про доброчесність претендентів на крісла у найвищій судовій інстанції. Саме доброчесність майбутніх суддів Верховного Суду є одним із найважливіших критеріїв відбору, на який Вищою кваліфікаційною комісією суддів відведено 250 балів із 1000 можливих на конкурсі.
Участь у прес-конференції візьмуть:
  • Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенсьва права, співзасновник Руху ЧЕСНО
  • Іван П’ятак, старший аналітик кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд!
  • Галина Чижик, співкоординатор Громадської ради доброчесності
Контактна особа для акредитації
Ірина Мокрицька
(063) 265 92 21
irynka.mokrytska@gmail.com

20 лютого відбудуться заходи з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні:
10-00 -        панахида за Героями Небесної Сотні та борцями за незалежність України (Алея Героїв Небесної Сотні біля каплички і Хреста);
10-00 -        працюватиме виставка «У фокусі подій»  у межах проекту «HUMAN FACTOR. LAST EDITION. by Photographers. Ukraine» (Український Дім, вул. Хрещатик, 2, 1-й поверх)
11-00 -        мультимедійна виставка «Відважні, наші герої» (ТЦ «Глобус2», центральних вхід, галерея справа)
 17-00 -       акція «Запали вогонь пам'яті» – запалення лампадок вздовж Алеї Героїв Небесної Сотні (Алея Героїв Небесної Сотні)
                   Організатори: Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності, Український інститут національної пам’яті, НЦДКС «Український дім», БФ «Майдан Гідності», ГО «Родина Героїв Небесної Сотні», ГО «Самооборона Майдану», ТЦ «Глобус 2», Київський академічний театр «Колесо».  Потрібна акредитація. Телефон: +38 (099) 717 59 95, E-mail: maidanmuseum@gmail.com

20 лютого 11-30 -        Біля Кабінету Міністрів України громадські активісти поведуть акцію: «STOP! - Тарифний геноцид! ». Учасники принесуть до КМУ іржаву водопровідну трубу як символ неподобств в житлово-комунальному господарстві. Вимоги акції:  мораторій на підвищення тарифів на електроенергію, опалення, природний газ, гаряче і холодне водопостачання, житлово-комунальні послуги; скасування всіх постанов регуляторних органів про підвищення тарифів на електроенергію, опалення, природний газ, гаряче і холодне водопостачання, житлово-комунальні послуги, прийнятих починаючи з 1 січня 2015 р.; проведення незалежного аудиту під громадським контролем господарської, в тому числі фінансової, діяльності державних і приватних компаній, які надають послуги з електропостачання, опалення, постачання природного газу, гарячого і холодного водопостачання, житлово-комунальні послуги. (вул. Грушевського, 12/2). Телефони: (044)228-55-33, (068)833-33-33.

В понедельник 20.02 12:00 На Майдане Незалежности состоится Марш патриотов. Требования марша: принятие закона о запрете торговых и других экономических отношений со временно оккупированными территориями Украины до их полного освобождения, отмены свободной экономической зоны "Крым" до полной деоккупации Крыма, национализация предприятий, принадлежащих Ринату Ахметову, в частности, компании ДТЕК. Организатор марша: общественно-политическое движение "Единый союз патриотов Украины". Майдан Незалежности.

20 лютого 12-00 -        Прес-конференція на тему: "Чому громадянство надають тим, хто голосував за анексію Криму, а не тим, хто захищає Україну від російської агресії?". Організатор: Інститут Горшеніна. Питання для обговорення: Учасники бойових дій "другого сорту". Чому держава так нехтує добровольцями, які її врятували? Чому громадянство надають тим, хто голосував за анексію Криму, і не надають тим, хто захищає Україну? Енергетична блокада. Наслідки. Учасники: Валентин Наливайченко, лідер руху "Справедливість", екс-голова СБУ; Геннадій Друзенко, співзасновник і керівник ПДМШ ім. М. Пирогова (вул. Мала Житомирська, 18-б). Потрібна акредитація. Телефон: (044) 230 49 62, press.spravedlyvist@gmail.com  

20 лютого 13-00 -        Прес-конференція на тему: «Кричущі вимоги МВФ: відмова від підвищення мінімальних зарплат, зростання пенсійного віку і тарифів ЖКГ». Учасники: Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера, Сергій Яременко, екс-заступник голови Національного банку України, Андрій Золотарьов, керівник аналітичного Центру "Третій сектор", Елла Лібанова, директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім.Птухи НАН України (ГолосUA, вул. Бастіонна 5/13 (вхід з вул. Курганівська). Потрібна акредитація. Телефон: (044) 284-57-62 до 18-00 17 лютого.
20 лютого 14-00 -        Прес-конференція на тему: «Тенденції тижня: прогнози політологів». Учасники: Руслан Бортник, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики; Валентин Гладких, політичний експерт ГО «Слово і діло»; Антон Фінько, політолог, експерт Київського центру політичних досліджень і конфліктології. Спікери зроблять прогноз про роботу Верховної Ради, про ймовірну зустріч Порошенка і Трампа, про події на третю річницю перемоги Євромайдану (ГолосUA, вул. Бастіонна 5/13 (вхід з вул. Курганівська). Потрібна акредитація. Телефон: (044) 284-57-62 до 18-00 17 лютого.

Представництво Європейського Союзу в Україні запрошує взяти участь у дискусійному клубі «Чи створить ЄС робочі місця для молоді?», що почнеться 21 лютого о 13:00 у приміщенні Ужгородського національного університету (пл. Народна, 4).
Чи створить ЄС нові робочі місця для молоді на Закарпатті? Які професії будуть актуальними в Ужгороді у 2020-му році? Де найлегше реалізувати себе випускнику: на держслужбі, у бізнесі чи у громадському секторі? Ці та інші питання обговорюватимуть гості дискусійного клубу.
Підтверджені учасники:
  • Денис Ман, директор департаменту економіки Закарпатської ОДА, депутат Закарпатської обласної ради,;
  • Тетяна Батурлакіна, кандидат економічний наук, керівник Центру кар’єри УжНУ;
  • Микола Сюсько, депутат Ужгородської міської ради, голова громадської організації «Простір молоді».
Для участі у дискусійному клубі, зареєструйтесь, будь ласка, тут.
Дискусійний клуб проводиться в рамках інформаційного проекту  «ЄС: вибір молодого покоління України" який   спрямований на поширення інформації про ЄС та процеси євроінтеграції України. Цього року особлива увага буде приділена темам енергоефективності та енергозбереження.
За додатковою інформацією звертайтеся на ask@euroquiz.org.ua.





Новини Центральної України
13-14 лютого
Объездную дорогу построят с Житомирской трассы
Напомним, с 10 января некоторые столичные перевозчики повысили стоимость проезда в пригородных маршрутках, связав это с увеличением минимальной заработной платы.
Протягом трьох років київська влада планує ввести дві нових станції метрополітену – «Проспект Правди» і «Мостицька»
Серед причин вибуху, розглядають витік газу
 Ціни на яйця в Україні від початку року подешевшали на 27% і станом на 10 лютого середня вартість десятка яєць становила 15,29 грн, повідомила Українська аграрна конфедерація (УАК), посилаючись на дані Держстату.
В Киеве возле метро "Харьковская" снесли оставшиеся МАФы. Об этом на странице в Facebook сообщил Комитет противодействия незаконным застройкам. "Для успокоения титушек на Ревуцкого, 40, пришлось вызвать полицию.
На столичном рынке такси начался глобальный передел. Мобильные приложения по заказу авто, которые появились не так давно, активно оттягивать на себя клиентов классических диспетчерских служб. Последние терпят из-за этого убытки и многие уже вынуждены выставлять свой бизнес на продажу.
Чотири об’єкти міська влада продасть без проведення аукціону і стільки ж — із проведенням торгів
 В Киеве планируется весной-летом 2017 запустить общественный речной транспорт, который бы соединил Подол и левый берег Киева. Об этом на своей странице в Facebook написал директор транспортного департамента КГГА Сергей Майзель.
Активисты требуют защитить болотных черепах на озерах в парке Партизанской славы. По словам зоозащитников, эти животные оказались под угрозой уничтожения из-за работ по благоустройству прибережных зон, во время которых разрушаются места их обитания. Кроме того, в парке поселилось несколько собак, которые поедают черепах и их яйца, передает 112 Украина.
В период с 18-го по 22-е февраля полиция Киева будет переведена на усиленный режим службы. Об этом говорилось сегодня, 14-го февраля, на видеоселекторном совещании МВД с участием руководства Национальной полиции, пограничной службы,
11 февраля в славном городе Конотоп открыли мемориальную доску казаку Армии УНР, конотопскому окружном проводнику ОУН (б) Григорию Скибе.
Станом на 13 лютого 2017 року Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області видано 1337 наказів щодо розпорядження землями державної власності сільськогосподарського призначення. Із них 696 – учасникам антитерористичної операції, повідомляє прес-служба ГУ Держгеокадастру в області.
 Представники азовського руху Черкас сьогодні влаштували акцію біля приміщення "Сбербанку". Про це інформує кореспондент "Прочерку".
 Сесія Черкаської міськради не розпочинає роботу, бо в залі дуже багато людей. Нагадаємо, сього дні мають розглянути Програму соціально-економічного розвитку.
 "Фронт боротьби за нову Україну, за нами омріяну Україну, пролягає не лише на Сході. Він зараз всюди – у безлічі місцевих конфліктів, де сили нової сучасної України, яка дивиться у майбутнє, стикаються із силами старої, корумпованої, егоїстичної та кримінальної Системи.
 Донецькі правоохоронці виявили в мешканки Хмельниччини на блокпосту біля Слов'янська мисливський карабін, який було незаконно «модернізовано». Про подію повідомили у Донецькій обласній Нацполіції. «Співробітники главку спільно з поліцейськими зі Слов'янська зупинили мікроавтобус «Рено Трафік», що прямував у бік Харкова.​


15-17 лютого
 У Києві вчора із автомобіля Mercedes-Benz народного депутата України злодій викрав спортивну сумку з особистими речами та ноутбуком.
 Неподалік Києва у місті Боярка приватний підприємець вранці у себе на подвір’ї виявив воронку від вибуху та пошкоджені уламками дві легкові автівки.
 Оперная певица и бывший депутат Госдумы РФ от “Единой России” Максакова сообщила, что планирует продолжать выступать на Западе, а также, возможно, будет работать в Национальной опере Украины им. Шевченко.
Коммунальщики обратились в полицию, чтобы правоохранители нашли украденные части памятника, демонтированного в феврале 2014 года, пишет ЧЕline. Части памятника находились на складе коммунального предприятия «Специализированный комбинат коммунально-бытового обслуживания». Главный инженер предприятия и обратился в полицию после того, как была обнаружена пропажа металла.
 Депутати Житомирської міськради на сесії 16 лютого розглядали звернення до президента, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра щодо визнання тимчасової окупації території України Російською Федерацією.
 16 лютого житомирські депутати зібралися на сесію міської ради, яку мер Сергій Сухомлин анонсував як «коротку».
Презентація історичного альманаху відбулася в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Д.І.Чижевського за участі відомих кіровоградських краєзнавців, науковців, представників творчої інтелігенції та громадськості.
 За приблизними підрахунками, у Кропивницькому налічується близько 10-12 тисяч безпритульних тварин. Про це сьогодні, 16 лютого, повідомила голова ГО “Бім” Катерина Дорош, яка займається виловом і стерилізацією тварин. За останні два місяці, організація стерелізувала 125 безпритульних тварин за кошти небайдужих містян.



18-19 лютого
Підприємство готове працювати за умов надзвичайного стану в енергетиці та попереджає, що споживачі матимуть змогу ознайомитися із графіком і таким чином плануватимуть свою роботу і побут.
 Голосеевский районный суд Киева арестовал недвижимое имущество торгово-развлекательного центра “Караван”, который находится в Соломенском районе. Об этом свидетельствует соответствующее решение суда.
Министерство экологии и природных ресурсов уже три года не выделяет Черниговской областной государственной администрации средства на утилизацию непригодных к использованию химических средств защиты растений, которых в области уже накопилось около 300 тонн.
КЭП «Черниговская ТЭЦ ООО "Фирма ТЕХНОВА" имеет нового руководителя. Им стал Алексей Щербина. Об этом стало известно во время совещания по вопросам техногенно-экологических и чрезвычайных ситуаций при Черниговской ОГА.



Коментарі