Головні новини 21-27 вересня

Кримськотатарська економічна блокада Криму
Мінські переговори йдуть до саміту Нормандської четвірки на початку жовтня
Член політичної підгрупи на Мінських переговорах Роман Безсмертний вважає, що до 2 жовтня має бути розроблений план впровадження політичної частини мінських документів 
Генпрокурор Віктор Шокін підписав наказ про утворення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури
Передвибори
Напад на дім Добкіна і роботу Кернеса у Харкові​
​Опозиційний блок не пустив журналістів на з’їзд в Дніпропетровську
Як будуть голосувати тимчасово переміщені особи?
Економіка
У нас має бути газ
Реструктуризація держборгу
Сума зовнішнього боргу України
Економічний розвиток Донеччини і Луганщини не зупинився
Кримінал
Нардеп Мосійчук: стрільба в помічників на вулиці і недоапеляція
Недоапеляція
Стрілянина
Найсильніший вибух в Одесі
Справи ВО «Свобода»
Сумський офіс "Правого сектора" підірвали
Суд Надії Савченко
Російського майора Старкова засудили на 14 років
Військова прокуратура заарештувала комбата 28 мехбригади
Події
Помер четвертий боєць, постраждалий від вибухів 31 серпня під ВРУ
Артемівськ став Бахмутом
Як треба вмирати і народжуватися під окупацією
Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради України законопроект № 3171 «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України».


Кримськотатарська економічна блокада Криму

Кримські татари 20 вересня почали блокаду Криму з материка. Протестують про того, що Україна заохочує окупанта, сприяючи ввезенню товарів з континенту до Криму. Її анонсував майже за тиждень до того Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Він бачить два етапи: економічну і енергетичну блокаду. Перший етап. – заборона ввезення продуктів, другий – від’єднання півострова від української лнії електропередач і постачання води. На думку Чебарова, окупаційна влада сама має дбати про потреби кримчан.
Всередині тижня блокації до акції приєднався «Правий сектор». Речник політ сили Артем Скоропадський сказав, що вони приєдналися на допомогу.
За інформацією від аналітика Україна постачає в Крим 40% продуктів. Губернатор Криму Плотницький вважає, що блокада -и не проблема і Крим ввозить з України 5% товарів. Влада Криму вважає, що замінити українські товари можна за 2 тижні.

Мінські переговори йдуть до саміту Нормандської четвірки на початку жовтня

Член політичної підгрупи на Мінських переговорах Роман Безсмертний вважає, що до 2 жовтня має бути розроблений план впровадження політичної частини мінських документів. Про це він сказав в ефірі «112 Україна».

 «Другого відбувається в Парижі саміт нормандської четвірки. Туди треба привезти, або відповіді, або чітко зрозумілі проблеми», - зазначив Р.Безсмертний. 

Він сказав, що до того часу мають обговорити питання виборів, особливого порядку місцевого самоврядування і амністії.

Саме до 2 жовтня має стати зрозуміло, як імплементувати ці пункти Мінських документів.

«Треба відновити діалог через те що в п’ятницю через інструмент Тристоронньої контактної групи відбудеться якийсь телеефір. Для цього нам треба створювати місток для діалогу, який буде продовжуватись у понеділок і вівторок», - сказав Р.Безсмертний.

Загалом, він відзначив ліричний, а не практичний настрій на політичній підгрупі в Мінську.


«Реформи» в Україні

Генпрокурор Віктор Шокін підписав наказ про утворення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури

"На виконання вимог Закону України «Про прокуратуру» наказом Генерального прокурора України Віктора Шокіна від 22 вересня 2015 року у структурі Генеральної прокуратури України утворено Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (на правах самостійного структурного підрозділу) у складі управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді, а також двох відділів: аналітично- статистичного та документального забезпечення" - йдеться в повідомленні прес-служби ГПУ.
Відповідно до Закону її структуру та штатний розпис погоджено із директором Національного антикорупційного бюро України. Прокуратуру очолить заступник Генерального прокурора України - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, який матиме першого заступника та заступника.
Конкурс на Антикорупційного прокурора  тільки починається. 5 днів тому ще тривала процедура подачі кандидатур, які мали би вибирати прокурора. Про умови конкурсу нічого не відомо.
Згідно із Законом на Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру покладаються наступні функції: нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, яке здійснюється Національним антикорупційним бюро України; підтримання державного обвинувачення у відповідних провадженнях та представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, передбачених цим Законом і пов’язаних із корупційними або пов’язаними з корупцією правопорушеннями.
Укомплектування Спеціалізованої антикорупційної прокуратури проходитиме на конкурсній основі у відповідності з процедурою, встановленою положеннями Закону України «Про прокуратуру».
З корупцією в Україні уже бореться прокуратура, СБУ, Міністерство внутрішніх справ, Національне антикорупційне бюро, Національне агентство з питань попередження корупції, урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики, скоро буде створено ще Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Передвибори

Йде реєстрація кандидатів на місцеві вибори. Висувають кандидатури мерів. Вже точно відомо що А.Садовий  - кандидат від «Самопомочі» в мери Львова, В.Кличко – в мери Києва від «Солідарності», а Саша Боровик від неї ж в мери Одеси.
Йде агітація і нагнітаються скандали. Ось два найсерйозніші.

Напад на дім Добкіна і роботу Кернеса у Харкові​

​Група хлопців у балаклавах з прапорами "Азова" 23 вересня оточили особняк, де живе лідер Харківської обласної організації Опозиційного блоку, народний депутат України Михайло Добкін.
Про це розповів, перервавши чергову сесію Харківської міськради, мер Харкова Геннадій Кернес, повідомляє кореспондент Укрінформу.
"Близько 100 людей у балаклавах б'ють по воротах і наводять жах на людей у будинку по пер.Тульському, 1, де мешкає народний депутат Михайло Добкін", - відзначив Кернес.
За пропозицією Кернеса, в сесії міськради оголошено перерву, "щоб правоохоронні органи змогли розібратися і доповісти про те, що відбувається".
Як написав у мережі IT Sector Харків, активісти повісили на будинку Добкіна табличку "вул.Беркуту", намалювали півня, збили зовнішню камеру спостереження. Крім того, люди в масках намагаються блокувати виїзд транспорту з особняка. Активісти також перекинули через огорожу димові шашки і фаєри, вони скандують: "Добкіна на нари!"
М.Добкін вивезе сім’ю з України, а в його дворі працюють правоохоронцісказав М.Добкін в ефірі на «112 Україна».
«У мене зараз у дворі працюють слідчі бригади. Зроблено багато, результату не буде ніякого. Тому що ні сьогодні, ні при штурмі нашого офісу не затримали ні одну людину. Вони при міліції пішли. Мало того, їм міліція щось говорила, вони їй відповідали нецензурними словами, погрозами, а деколи струменем сльозоточивого газу», - вважає М.Добкін.
Він сказав, що багато хто мав на собі символіку батальйону «Азов», «Східного корпусу» і «Правого сектора».
М. Добкін звинуватив нападників в тиску на кандидатів, які збиралися висуватися на місцеві вибори від «Опозиційного блоку».
«В наш такий, цікавий час дуже складно щось спрогнозувати, тому що аналітиці дуже мало піддається. Ця ситуація носила характер залякування. Більшість молодиків із петардами, вибуховими пакетами, петардами, світло-шумовими гранатами старалися виявити такий моральний тиск на мене і більшість людей, які готові балотуватися від нашої політичної сили», - сказав М. Добкін.
В нападі він також хвинуватися міністра внутрішніх справ, керівництво харківської ОДА і тих, кому не подобається М.Добкін особисто.
«Я однозначно заберу свою сім’ю з України. Під час штурму в мене дома було двоє моїх неповнолітніх дітей 5 і 8 років», сказав - М.Добкін.
Тим часом Геннадій Кернес пішов знов у мери Харкова. З ним так само хотіли зустрітися люди у балаклавах. Їх не пустилиправоохоронці
 Близько десятка активістів у балаклавах змогли прорватись до приймальні мера Харкова, передавали УНН. За інформацією їх кореспондента, мер міста Геннадій Кернес звернувся до начальника міліції, щоб правоохоронці з’ясували чому активісти прорвалися у будівлю міськради.
"З'ясувалось, що близько десятка молодиків прорвалися через турнікети. Вони зайшли до приймальні мера. Є інформація про те, що там відбулись сутички", - повідомляє кореспондент.
Також відомо, що активісти намагались розбити телефон у приймальній мера. Деякий час вони скандували біля приймальні.
Правоохоронці повідомили журналістам, що молодики вийшли з міськради, сіли в автобус та поїхали.

​Опозиційний блок не пустив журналістів на з’їзд в Дніпропетровську

У Дніпропетровську "Опозиційний блок" не пустив журналістів на збори із висунення кандидатів на місцеві вибори​. Про це повідомила громадська мережа "ОПОРА"
"22 вересня перед початком офіційного заходу в готелі "Парк-Отель" різні представники партії "Опозиційний блок", в т.ч. і прес-секретар обласного осередку Тетяна Старовойтова, відмовили журналістам бути присутніми на партійних зборах з висування кандидатів у депутати Дніпропетровської міської ради та міського голови. Зі словами останньої надії на виконання Закону України "Про місцеві вибори" журналісти звернулися до Олександра Вілкула, який порадився з делегатами зборів і оголосив їх закритими для ЗМІ. Пообіцявши підхід до преси після закінчення заходу.  На тому охорона попросила журналістів залишити приміщення", - повідомили активісти.
Через порушення п.4 ст.13 та п.5 ст.37 Закону України "Про місцеві вибори" та перешкоджання професійній діяльності журналіста спостерігач ОПОРИ викликав патрульну службу 102, йдеться далі в повідомленні.
"Лише у присутності міліціонера представники партії пояснили, що акредитація на захід закінчилися попереднього дня, а запрошення на нього вони надсилали до комунальних газет "Наше місто" та "Зоря". Водночас партійці не змогли надати порядок акредитації, як того вимагає закон" - пише "ОПОРА".
Після тривалої розмови перед входом до будівлі журналістам дозволили піднятися до зали зборів, щоб ознайомитися з порядком акредитації. Але замість того неочікувано дозволили зайти на самі збори. Там якраз лунали останні рядки гімну і делегати почали розходитися, пожилілися активісти і журналісти.

Як будуть голосувати тимчасово переміщені особи?

Комітет ВРУ з прав людини просить правозахисний комітет підтримати законопроекти, які дозволять голосувати на місцевих виборам переселенцям
Комітет ВРУ з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин просить комітет з питань правової політикипросить ВРУ підтримати законопроекти  №2166 і  №2501а-1, повинні допомогти тимчасово переміщеним особам проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня.
«Комітет наголошує на нагальній необхідності забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб та забезпечення для них можливості реалізувати своє активне виборче право під час місцевих виборів 25 жовтня», - йдеться у повідомленні комітету на офіційному порталі ВРУ.
У комітеті ВРУ наголосили на тому, що до розробки законопроекту долучилися представники правозахисних організацій. Серед яких Громадянська мережа ОПОРА, Донецька обласна організація ВГО "Комітет виборців України", Інститут суспільно-економічних досліджень, "Восток SOS" та "Крим SOS".
Законопрект №2166 «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» врегульовується хто є внутрішньо переміщеною особою і уніфікується процедра отрмання посвідчення внутрішньо переміщеної особи. 
Законогпрект був поданий ще 18 лютого 2015 року.
«Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах та мають право на постійне або тимчасове проживання на території України, якого змусили залишити або покинути свій будинок або своє місце проживання, у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру», - йдеться у законопроекті.
Для отримання довідки внутрішньо переміщеної особи переселенець звертається із заявою за місцем фактичного проживання до структурного підрозділу місцевої державної адміністрації з питань соціального захисту населення, або до найближчого до місця тимчасового перебування центру зайнятості, управління Пенсійного фонду. Законопроектом визначено єдиний перелік документів, потрібний для цього.
Законопрект №2501а-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб» був внесений у ВРУ 21 серпня. В ньому запропоновано щоб піставою для участі у виборах було посвідчення тимчасово переміщеної особи і довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.
«Належність громадянина до відповідної територіальної громади та проживання його на відповідній території визначається його зареєстрованим місцем проживання, а для виборців - внутрішньо переміщених осіб, які змінили виборчу адресу відповідно до вимог Закону України «Про Державний реєстр виборців», за адресою фактичного проживання, визначеною довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи», - йдеться в законопроекті.
Тепер за регламентом ВРУ законопроекти має підтримати чи не підтримати комітет ВРУ з питань правової політики та правосуддя.

Економіка

У нас має бути газ

Тристоронній протокол ЄС, Росії і України щодо поставок газу в Україну у зимовий період парафований, повідомив 26 вересня віце-президент Єврокомісії з энергосоюзу Марош Шефчович. Згідно парафованою угодою, повідомляє "Дзеркало тижня" і ряд видань, Україна закупить 2 мільярди кубів газу у "Газпрому" для закачування в підземні газові сховища, а Москва повинна знизити ціну на газ для України на два квартали до рівня в сусідніх країнах ЄС. 
Глава Газпрому Олексій Міллер також повідомив, що Газпром і "Нафтогаз України" підписали додаткову угоду до контракту на четвертий квартал поточного року. Напередодні уряд РФ затвердив нову ціну газу для України на рівні 227,4 доларів за тисячу кубометрів. 
У "НАК Нафтогаз-Україна" повідомили, що Україна згодна підписати тристоронню угоду щодо російського газу як основу для нового тимчасового рішення на наступний зимовий сезон. Однак для того щоб це рішення було ефективним, повинен бути підписаний комплексний пакет угод. 
Для підтримки транзиту російського газу в Європу компанією "Укртрансгаз". Необхідно закупити ще мінімум 4,5, а краще 7–8 млрд кубометрів, на що "Нафтогазу" потрібен мінімум 1,5 млрд доларів, повідомили ДТ. Тож, за великим рахунком, цей резервний запас газу в українських ПСГ потрібний насамперед "Газпрому" і європейським покупцям. Але ні ті, ні інші не квапляться його оплатити. Хоча ще в березні "Нафтогаз України" запропонував європейцям спільно формувати запас газу на майбутній осінньо-зимовий сезон 2015–2016 рр.
Європейський банк реконструкції і розвитку та інші кредитори виділять Україні гроші тільки на закупівлю газу "Нафтогазом" у євротрейдерів або у єврохабах. На даний момент, у ЄС зараз достатньо газу, так що вони раді будуть продати його Україні, якій належить потім розраховуватися з кредиторами. Що стосується Росії, то за її словами, РФ втрачає частину євроенергоринку і тому готова навіть демпінгувати, щоб її купували газ у неї, а не на біржах або по реверсу.

Реструктуризація держборгу

​ ​
Про це йдеться у розпорядженні Кабінету міністрів № 978-р від 22 вересня 2015 року.
Кабмін розпорядився для реструктуризації держборгу і його часткового списання підтримати пропозицію Мінфіну щодо здійснення до 1 грудня 2015 року відповідно до правочинів з держборгом за державними зовнішніми запозиченнями та гарантованим державою боргом за зовнішніми кредитами, обслуговування та погашення яких здійснюється за рахунок коштів держбюджету, шляхом обміну, випуску та продажу боргових зобов’язань держави відповідно до основних умов пропозиції обміну щодо розміщення нових облігацій зовнішніх державних позик України та основних умов пропозиції обміну щодо розміщення державних деривативів.
Також уряд схвалив основні умови пропозиції обміну щодо розміщення нових облігацій зовнішніх державних позик України та основні умови пропозиції обміну (зміни умов) щодо розміщення державних деривативів.
"Запровадити з 23 вересня 2015 року тимчасове зупинення здійснення платежів з погашення та обслуговування державного і гарантованого державою боргу за борговими зобов’язаннями за переліком згідно з додатком на строк, установлений статтею 1 Закону України "Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом", - йдеться у розпорядженні.
Виплати за бондами Україна зобов'язується​ виконувати з відстрочкою в 10 років. У 2015 повинна виплатити за 2005 рік.​
Міністерству фінансів доручено надати кредиторам пропозиції обміну та за результатами прийняття кредиторами пропозицій обміну подати Кабінетові міністрів проекти актів щодо умов обміну (зміни умов діючих позик), випуску та продажу боргових зобов’язань держави та державних деривативів. 
Голова МФВ Крістіна Лагард закликала міжнародних кредиторів прихильно поставитися до спроби реструктуризації держборгу України. У листі з закликом вона попросила комітет кредиторів, який викликав недавно Н.Яресько до Вашингтона і вимагав платити гроші почекати, а решту кредиторів закликала почекати, доки в Україні почнеться економічне зростання.

Сума зовнішнього боргу України

Зовнішній борг України становить 122,8% ВВП
Про це йдеться в повідомленні Нацбанку України.
"Протягом І півріччя 20151 року валовий зовнішній борг України збільшився на 0.7 млрд. дол. США і станом на 1 липня 2015 року становив 127.0 млрд. дол. США. Відносно ВВП2 обсяг боргу зріс з 95.1% на початок року до 122.8% від ВВП. Фінансовий та корпоративний сектори економіки скоротили обсяги зобов’язань перед нерезидентами на 6.7 млрд. дол. США, натомість борг державного сектору зріс на 7.4 млрд. дол. США", - повідомили в НБУ.
Але НБУ констатують тільки зменшення боргів.
Зовнішній борг банківського сектору України скоротився на 3.0 млрд. дол. США і становив 15.7 млрд. дол. США (15.2% від ВВП). 
"Протягом звітного півріччя помітно скоротилися зобов’язання за кредитами українських банків – на 2.4 млрд. дол. США, у т.ч. на 2.0 млрд. дол. США за міжбанківськими кредитами3 . Зобов’язання банків за облігаціями скоротилися на 0.6 млрд. дол. США до 0.1 млрд. дол. США. Зовнішній борг інших секторів економіки скоротився на 4.2 млрд. дол. США – до 59.0 млрд. дол. США (57.1% від ВВП). Заборгованість скоротилася за всіма інструментами, у тому числі на: 1.7 млрд. дол. США – за довгостроковими кредитами і євробондами; 0.3 млрд. дол. США – за короткостроковими кредитами; 2.2 млрд. дол. США – за торговими кредитами. Прострочена заборгованість за довгостроковими кредитами та облігаціями зросла на 1.1 млрд. дол. США. Міжфірмовий борг підприємств, що перебувають у відносинах прямого інвестування, з початку року зріс на 0.5 млрд. дол. США – до 9.7 млрд. дол. США (9.4% від ВВП)" повідомили в Нацбанку. 
Заборгованість інших секторів економіки (разом із міжфірмовим боргом) зменшилася на 3.7 млрд. дол. США і на 1 липня 2015 року становила 68.8 млрд. дол. США; відносно ВВП цей показник зріс з 54.6% до 66.5% від ВВП. Основною валютою зовнішніх запозичень України станом на 1 липня 2015 року залишався долар США (74.7%). 
Питома вага зобов’язань у СПЗ перед МВФ зросла з 6.0% на початок року до 9.2%, а частка зовнішньої заборгованості в гривнях залишилася незначною – 3.0% від валового обсягу боргу. 
"Зобов’язання реального сектору (разом з кредитами прямого інвестора), які мають бути погашені впродовж наступних 12 місяців, становили 40.2 млрд. дол. США і зросли на 0.8 млрд. дол. США. Основним чинником стало збільшення майбутніх виплат за довгостроковими кредитами (на 1.6 млрд. дол. США) та кредитами прямого інвестора (на 1.0 млрд. дол. США) за рахунок зростання простроченої заборгованості", - ще йдеться в тексті НБУ.

Економічний розвиток Донеччини і Луганщини не зупинився

Донецька і Луганська області, в тих межах в яких підконтрольні Україні, живуть за програмами розвитку. Вони не є єдиним на чому будується економіка областей, тому що реальність втручається в них. Але від цих програм є плюс – статистика показників діяльності.

Донеччина

Донецька ОДА затвердила в спеціальній Програмі основні завдання і заходи, що стосуються соціально-економічного розвитку області до кінця року. Про хід її виконання в першому півріччі йшлося на сьогоднішній колегії облдержадміністрації.
«Обсяги виробництва продукції скоротилися майже вполовину, порівняно з відповідним періодом минулого року. Найбільше зниження зафіксовано в хімічній промисловості – в 3,9 рази, харчовій промисловості – в 3,2 рази, легкій промисловості – в 2,5 рази, добувній промисловості та розробці кар’єрів  – в 2,4 рази, виробництві коксу – на 49,2%, машинобудуванні – на 43,1%,  металургії – на 41,2%», - сказав директор департаменту економіки облдержадміністрації Олег Свинаренко.       
Губернатор Павло Жебрівський відзначив нормальну підготовку до зими: «Підготовка об’єктів ЖКГ до роботи в осінньо-зимовий період наближається до завершення, – доповіла на колегії виконуюча обов’язки директора департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Ольга Соловей. - Для виконання зазначених заходів на сьогодні вже освоєно 199,5 млн. грн. Це становить 69% від запланованої суми. Варто також зазначити, що переважно це власні кошти підприємств та місцевих бюджетів. У ряді міст та районів підготовка проводиться на достатньому рівні без відставання від встановлених термінів. Але в окремих населених пунктах ці показники нижчі середньо обласного рівня».

Луганщина

За виконанням програми соціально-економічного розвитку Луганської області у моніторинзі констатують що основними бюджетоутворюючими підприємствами залишається металургійне виробництво, виробництво готових металевих виробів. Обсяг реалізованої промислової продукції за січень-липень 2015 року, без урахування частини зони проведення антитерористичної операції, становив 10,4 млрд грн, що складає 1,2 % від загальнодержавного.
На території підконтрольній українській владі працюють лише 4 шахти
ПАТ «Лисичанськвугілля» та 4 із 7 шахт ДП «Первомайськвугілля». Внаслідок ведення бойових дій не було забезпечено фінансування прохідницьких робіт, належне постачання матеріалів та обладнання, що призвело до невиконання термінів вводу нових лав та навантаження на діючі очисні вибої.
За оперативними даними обсяг виробництва (видобуток вугілля) за січень-липень 2015 року склав 562,7 тис. тонн:
- ДП «Первомайськвугілля» видобуто 209,1 тис. тонн вугілля (50,3 % від планового завдання);
- ПАТ «Лисичанськвугілля» видобуто 353,6 тис. тонн вугілля (83,6 % від планового завдання).
В області сконцентровано 1908,7 тис. га земель сільськогосподарського призначення, або 4,6 % до загальної площі сільськогосподарських угідь України, у т.ч. ріллі – 1277,1 тис. га, або 3,9 % ріллі України, пишуть в моніторинзі.
На територіях підконтрольних українській владі знаходиться
1281,9 тис. га земель сільськогосподарського призначення, з них ріллі –
895,7 тис. га. На сьогодні 10,6 тис. га земель сільськогосподарського призначення підлягають розмінуванню (Новоайдарський, Попаснянський, та Станично-Луганський райони).
Виробництво сільськогосподарської продукції, на підконтрольних українській владі територіях здійснюють 988 агропромислових формувань та понад 43,3 тис. особистих селянських господарств.

 

Кримінал

Нардеп Мосійчук: стрільба в помічників на вулиці і недоапеляція

Недоапеляція

25 вересня Апеляційний суд Києва розглядав апеляцію С.Мосійчука щодо перегляду 2 місячного утримання під вартою. Запит не розглянули, тому що його подав адвокат, від якого Мосійчук відхрестився. Але там міліціонери могли побити Олега Ляшка. Він погано висловився про міліціонерів, які беруть участь у, на його думку фабрикуванні справи проти Мосійчука. Ляшко дав одному ляпаса.
"Я тебе, сука, найду з-під землі", закінчив конфлікт Ляшко до міліціонера, якого вдарив по лиці.
В результаті, Апеляційний суд міста Києва переніс розгляд скарги на арешт народного депутата Ігоря Мосійчука на 2 жовтня у зв'язку з тим, щоб надати можливість стороні захисту підготувати апеляційні скарги, повідомили УНН.
"Перенести розгляд даної апеляційної скарги на 2 жовтня на 9:30, надати можливість захисникам подати свої апеляційні скарги, І.Мосійчуку надати доповнення до апеляції", - оголосив рішення суддя.
Під час сьогоднішнього засідання адвокати і сам І.Мосійчук заявили, що не подавали апеляційну скаргу.
На запитання, хто подавав апеляційну скаргу, з'ясувалося, що це зробила людина на ім'я Олександр, який назвався помічником І.Мосійчука. При цьому нардеп заявив про відсутність у нього помічника з таким ім'ям.
Колегія суддів, вислухавши учасників процесу, вирішила повернути апеляційну скаргу.
Нагадаємо, Печерський районний суд Києва 18 вересня заарештував І.Мосійчука на 2 місяці - до 15 листопада.
У відповідь на це рішення нардеп оголосив про голодування.
17 вересня Верховна Рада надала згоду на затримання та арешт народного депутата Ігоря Мосійчука. За відповідний проект постанови проголосували 262 народних депутати.
За інформацією ГПУ, І.Мосійчук підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), ч. 2, 3 ст. 296 (хуліганство), ч. 1, 2 ст. 350 (погроза або насильство щодо службової особи чи громадянина, який виконує громадський обов’язок), ч. 1 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів), ч.1, 2 ст. 377 (погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного) КК України.

 Стрілянина

Вночі в Києві стріляли. Учасниками були помічники нардепів. Ліга.Нет вважає що там був Мосійчуковий помічник.
«Близько 00:30 троє зловмисників силоміць посадили в салон чоловіка. Той намагався чинити опір і просив про допомогу. Коли до авто підійшли ще двоє чоловіків (як з’ясувалося згодом – помічники народних депутатів), один із правопорушників здійснив кілька неприцільних пострілів у їхню сторону, а відтак автомобіль зник із місця події» - повідомили у МВС Києва.
А вже о 00:41 на спецлінію 102 надійшло повідомлення про стрілянину, внаслідок якої ніхто не постраждав, йдеться далі в повідомленні. Від написання офіційної заяви заявник відмовився.
«За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України. Із місця події вилучили п’ять стріляних гільз від патронів, споряджених гумовими кулями», - пишуть МВС.
У столиці введено план «Перехоплення»
Після того виявилося, що учасником був помічник Мосійчка Станіслав Коломієць. Він себе на ФБ прокоментував напад: «Щойно йдучи по вул. Анни Ахматової з Владислав Бондаренкоповертаючись з урочистого заходу з невідомих нам причин зупинився автомобіль марки БМВ Х5 держ.номер АА 7357 НІ з якого вискочив чоловік та без попередження і будь яких пояснень відкрив вогонь в наш бік, було здійснено більше 7 пострілів!!! Спасло життя лише те, що встигли забігти в ресторан Чайхона Базар, де було людно та викликали 102, поліція прибула лише через 25 хв. після виклику! Наразі працює слідчо-оперативна група, квалифікували злочин всього навсього хуліганство!!! Реформа процвітає!!!»

Найсильніший вибух в Одесі

У ніч на неділю, 27 вересня, біля будівлі управління СБУ в центрі Одеси стався вибух.
Як повідомили Думская.net в обласній міліції, повідомлення про вибух надійшло о п'ятій ранку.
У ніч на неділю, 27 вересня, біля будівлі управління СБУ в центрі Одеси стався вибух. Про це повідомили УНІАН і Думская.net.
Як повідомили в обласній міліції, повідомлення про вибух надійшло о п'ятій ранку.
"На місце події виїхала слідчо-оперативна група міліції. Встановлено, що в результаті вибуху пошкоджена адміністративна будівля УСБУ в Одеській області. Обставини встановлюються", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті Управління МВС України в Одеській області у неділю вранці.
Інформації про постраждалих у результаті вибуху в повідомленні немає.
У результаті вибуху пошкоджено двері, вікна та фрагменти фасаду будівлі СБУ, вибиті шибки, а місцями і віконні рами в будинках на прилеглих кварталах, постраждали кілька припаркованих автомобілів. Рух вулицею Катерининською перекрито, поліція взяла під охорону магазини, в яких вибиті вітрини. Тротуари засипало битим склом. На місці працюють експерти та співробітники вибухотехнічної служби.
Подію кваліфіковано як теракт, пише Ліга.Нет.
ЗМІ вважають цей вибух найпотужнішим із усіх, які відбувалися в Одесі за останній рік. Експерти попередньо оцінюють потужність вибухового пристрою близько 5-7 кілограмів в тротиловому еквіваленті. Очевидці розповідають, що гучний звук було чути в усьому центрі міста, на Слобідці, в районі Аркадії, на Пересипі. Вибуховою хвилею були вибиті вікна в будівлі 5-ї міської лікарні, розташованої більш ніж у 100 метрах від місця події.

Справи ВО «Свобода»

Суд розгляне апеляцію прокуратури про зміну запобіжного заходу екс-міністру аграрної політики і продовольства України Ігор Швайка 30 вересня. Швайку 7 вересня випустили на поруки народних депутатів.
Про новий суд 26 вересня заявив сам Швайка після тригодинного допиту в міліції.
"На 30 вересня призначено розгляд апеляції прокуратури", - повідомив він.
Швайка зазначив, що в ході допиту в суботу у нього відібрали зразки слини і відбитки пальців.
Він додав, що за інформацією слідчого, в його будинку в Харкові сьогодні обшук не планується.
"У мене відбирали зразки слини і відбитки пальців. Я не можу зрозуміти, як слина і відбитки пальців пов'язані з розслідуванням злочину, який у мене в підозрі сформульовано як" організація масових заворушень ", - заявив Швайка.
Він зазначив, що з такою доказовою базою і таким персональним складом підозрюваних довести організацію масових заворушень неможливо.
В квартирі іншого фігуранта справи про вибухи 31 серпня Юрія Сиротюка цього тижня проводили обшук. На нього не хотіли пускати навіть адвоката і дружину Сиротюка.

Сумський офіс "Правого сектора" підірвали

Суд Надії Савченко

Сьогодні було засідання донецького суду в Ростовській області РФ у справі Н.Савченко. Там могли відвести суддів. Але цього не сталося. Потім суд пішов на перерву. Наступне засідання 29 вересня.

Російського майора Старкова засудили на 14 років

Районний суд Донецької області 25 вересня засудив громадянина Росії Володимира Старкова, який нібито є військовим РФ, на 14 років позбавлення волі. Про це повідомив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос. Про це повідомляли і десятки видань.
Чоловіка, як написав на ФБ А.Матіос, засудили "за участь у веденні агресивної війни проти України на виконання наказів начальника Генштабу РФ Герасимова".
Володимира Старкова із вантажівкою зброї затримали українські прикордонники наприкінці липня в зоні АТО.
Проти нього порушили справу за статтею "про створення терористичної організації".
СБУ оприлюднила відео, на якому затриманий заявив, що він є "майором російської армії". Він також сказав, що у збройних формуваннях самопроголошених "республік" начебто перебувають "дві-три тисячі" чинних офіцерів армії Росії.
Росія послідовно заперечує свою причетність до конфлікту на Донбасі та дані Києва про збройну підтримку бойовиків.

Військова прокуратура заарештувала комбата 28 мехбригади

Військова прокуратура арештувала комбата 28 механічної бригади за сприяння в перевезенні за хабарі фур з продуктами на територію ДНР. Військовий прокурор А.Матіос опублікував аудіо прослуховування його: "Підозрюваний підтвердив факт такої розмови. Закон має бути законом! Один для всіх. Без винятків. Читайте і слухайте."
Раніше Матіос повідомляв, що цей комбат заробив 1 млн 100 тис грн

Події

Помер четвертий боєць, постраждалий від вибухів 31 серпня під ВРУ

Боєць Національної гвардії помер у лікарні. Його звали Богдан Дацюк. В нього була відкрита черепно-мозкова травма і багато осколкових ран​. Зараз в лікарні перебувають ще 30 нацгвардійців, повідомили на "112 Україна".

Артемівськ став Бахмутом

Сьогодні сесія міської ради Артемівська ухвалила рішення про перейменування населеного пункту і повернення його історичної назви – Бахмут. Також із міської мапи зникнуть більше 80 назв вулиць, що мають комуністичне походження - депутати проголосували за їх перейменування.

Як треба вмирати і народжуватися під окупацією

Кабмін запропонував доводити народження чи смерть на непідконтрольних Україні територіях через суд

Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради України законопроект № 3171 «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України».

«Заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їх представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника», - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.
Така ж процедура стосується і доведення смерті громадян на непідконтрольних територіях.
Справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, мають розглядатися протягом 24 годин з моменту надходження відповідної заяви до суду.
Рішення суду у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України виконується негайно.
Але, як на мене, краще після повернення територій під контроль України зробити там, або й по всій Україні перепис населення.

 




Коментарі