Головні новини 30 липня-5 серпня + Анонси


Суд здобув доступ до комунікації учасників “Соломатінагейту”. Начальник новоствореного слідчого управління Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк судиться з Генпрокурором Луценком. В Облонському райсуді Києва по справі проти екс-президента Віктора Януковича не можуть перейти до дебатів. СБУ в ГПУ показали як Савченко-Рубан збиралися атакувати Київ. Близькі убитого журналіста Павла Шеремета скаржаться на бездіяльність генпрокурора. Слідом за Палатою представників Сенат США підтримав виділення 250 мільйонів доларів на безпекову допомогу Україні. Користувачами смартфонів станом на кінець першого півріччя 2018 року були 85% українців.


Окружний адміністративний суд Києва вилучив у оператора мобільного зв'язку компанії "Vodafone Україна" дані про мобільні переговори між колишнім керівником департаменту фінансового контролю і моніторингу способу життя Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК) Ганною Соломатіною, колишнім співробітником Адміністрації Президента Олексієм Горащенковим і колишнім керівником апарату НАЗК Ігорем Ткаченко.
Відповідне клопотання Соломатіна подала в рамках розгляду справи про поновлення її на посаді.
Дані про телефонні дзвінки і текстові повідомлення між Соломатіною, Горащенковим і Ткаченком стосуються часу від 16 червня 2017 року по сьогодні.
Варто нашадати 14 листопада 2017 року екс-керівник департаменту фінансового контролю НАЗК Ганна Соломатіна звинуватила тодішнє керівництво НАЗК у фальсифікаціях перевірок електронних декларацій та зловживанні становищем.
Також вона заявила, що "куратор НАЗК" від Адміністрації президента Олексій Горащенков намагався встановити контроль над рішеннями агентства, а коли Соломатіна відмовилася – Корчак фактично підпорядкувала її департамент лояльній до себе людині. Через це Соломатіна написала заяву про звільнення. В АП заперечують інформацію, озвучену Соломатіною.
Генеральна прокуратура доручила Службі безпеки України розслідувати дане кримінальне провадження, вилучивши його з НАБУ, що викликало негативну реакцію Соломатіної, у звинуваченнях якої, серед інших, фігурує й діючий співробітник СБУ.


Начальник новоствореного слідчого управління Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк подав позов до Окружного адміністративного суду Києва до генпрокурора Юрія Луценка щодо перевірки департаменту спецрозслідуваннь.
"Позивач просить суд визнати протиправними дії генерального прокурора Юрія Луценка про затвердження пункту 4.2 плану першочергових заходів Генпрокуратури України на II квартал 2018 року, який став підставою для видання наказу "Про перевірку стану організації роботи в департаменті спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України". Також позивач просить суд визнати протиправним та скасувати відповідний наказ генпрокурора", - йдеться у повідомленні.
В даний час вирішується питання про відкриття провадження за цим позовом.
Як повідомляла прес-служба Генпрокуратури, наказ від 16 травня 2018 року про проведення перевірки департаменту спецрозслідування відповідно до пункту 4.2 плану на II квартал був не виконаний "в зв'язку з безпідставною, необґрунтованою і незаконною відмовою керівника департаменту створити необхідні умови для роботи групи". У відомстві вказали, що така перевірка планова, подібні заходи проводяться в центральному апараті Генпрокуратури.
На початку липня генпрокурор своїм наказом ліквідував чотири самостійних структурних підрозділи Генпрокуратури, серед яких департамент спеціальних розслідувань, і створив два управління, в тому числі однойменне. Новостворене управління очолив Горбатюк.


В Облонському райсуді Києва по справі проти екс-президента Віктора Януковича не можуть перейти до дебатів. Третє засідання поспіль адвокати підсудного відмовляються їх розпочати.
У понеділок, 30 липня, адвокати не з’явилися у суді, бо мали інше слухання, напередодні ж залишили засідання, бо вимагали допиту свідків захисту.
1 серпня, коли прокурори почали зачитувати свою доповідь у дебатах адвокати також залишили залу суду. До демаршу вдався також і державний безоплатний захисник Віктор Овсянніков, якого призначили згідно з рішенням суду, яке ухвалили напередодні.
Головуючий у справі суддя Дев'ятко оголосив перерву в засіданні до 14 години щоби звернутися до Центру надання безоплатної правової допомоги і отримати іншого державного захисника для Януковича, або повернути до зали державного захисника Віктора Овсянікова.
"Негайно буде Центр з надання безоплатної вторинної допомоги поінформований про те, що захисник призначений державою без дозволу покинув засідання. Суд звернеться з проханням або повернути його в засідання, або призначити захисника, який керуватиметься нормами закону і захищатиме Віктора Януковича, а не влаштовуватиме те, що ви бачили під час засідання", – повідомив суддя Дев'ятко.
Зі свого боку, Віктор Овсянніков пояснив свої дії тим, що в Януковича вже є платні захисники.
"Призначення безоплатних захисників допускається лише за відсутності платних захисників. Наскільки я знаю, у Віктора Януковича є платні захисники", – зазначив адвокат.
Один із захисників президента-утікача Олександр Байдик заявив, що прийде після перерви і попросить надати матеріали суду для ознайомлення.


Слідом за Палатою представників Сенат США підтримав виділення 250 мільйонів доларів на безпекову допомогу Україні.
Про це повідомляє у Facebook посольство України в Сполучених Штатах.
"Сенат США ухвалив раніше проголосований Палатою представників проект закону про "Бюджет США на 2019 р. на потреби національної оборони", яким санкціоновано виділення Міністерству оборони США 250 млн дол. для надання безпекової допомоги Україні", - йдеться в повідомленні.
"Із зазначеної суми 50 млн дол. має бути спрямовано на летальні види озброєнь", - наголошують дипломати.
За їхніми словами, до документа включено основні положення проекту "Закону про співпрацю з Україною з питань кібербезпеки", який, зокрема, передбачає допомогу Україні у посиленні спроможностей захисту від кібератак, забезпеченні безпеки комп’ютерних мереж органів державної влади, зменшенні залежності від російських інформаційних та комунікаційних технологій, сприянні участі у програмах обміну інформацією.
"Підтверджується також відданість Сполучених Штатів Америки Хартії про стратегічне партнерство між Україною та США, Будапештському меморандуму про гарантії безпеки, підтримці співробітництва нашої держави з НАТО", - кажуть в посольстві.
Зазначається також, що Державному департаментові доручили подати до Конгресу доповідь про стан співробітництва з Україною у сфері кібербезпеки з метою пошуку нових напрямів такої взаємодії та підтримки.
За інформацією дипломатичного відомства, тепер закон про "Бюджет США на 2019 р. на потреби національної оборони" повинен підписати президент США Дональд Трамп.


Під час слідства у справі народного депутата України Надії Савченко і керівника Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана зібрано всі необхідні докази, які підтверджують підготовку ними теракту. Про це під час брифінгу повідомив Генеральний прокурор Юрій Луценко.
"Слідство по справі народного депутата України Надії Савченко і громадянина Рубана закінчено. Ми в ході цього слідства здобули всі необхідні докази, які підтверджують первинну версію про підготовку масштабного теракту в центрі української столиці, шляхом використання зброї, яка надана була зловмисникам Савченко та Рубану, з відома російських офіцерів у чині підполковника та полковника на території "Донецької народної республіки" після консультацій, які провела Савченко із Захарченком", - сказав Луценко.
Він зазначив, що підозрювані та їхні захисники будуть ознайомлені з матеріалами досудового слідства, після чого справа буде направлена до суду.
"З огляду на кількість здобутих доказів, вважаємо, що цього року суд має розпочатися та увійти в активну фазу", - зазначив Луценко.
Заступник голови СБУ Віталій Маліков додав, що 30 липня прокурор визнав докази, зібрані в рамках цієї справи, достатніми для складання обвинувального акту.
Журналістам також продемонстрували зброю, за допомогою якої підозрювані планували вчинити терористичний акт в центрі столиці. Зокрема, здійснити замах на депутатів Верховної Ради, президента та інших державних діячів.
"Було вилучено 4 міномети 127-мм та 46 мін до них - це приблизно від 10 до 12 хвилин пострілів для цих мінометів. Також кулемет калібру 12,7, снайперська гвинтівка "Донеччанка" такого ж калібру - пробивають броньований автомобіль. 8 АК-74 і 5 тисяч набоїв до них, два РПГ-7, 12 пострілів до них, 80 гранат", - пояснив директор КНДІСЕ Олександр Рувін.
Вся зброя була перевірена спеціалістами, її боєздатність підтверджена. За словами Рувіна, достатньо однієї баржі, щоби використати всі чотири міномети, і два гідроцикли, щоби покинути місце злочину.
За підрахунками експертів, від застосування цього озброєння могли постраждати близько 10 тисяч осіб, серед них діти з прилеглих до урядового кварталу навчальних закладів.


Близькі убитого журналіста Павла Шеремета скаржаться на бездіяльність генерального прокурора Юрія Луценка у справі про вибух, вчинений два роки тому, повідомляє Українська правда.
Його дружина Олена Притула вимагає визнати її потерпілою, йдеться у скарзі, поданій адвокатом родини Шеремета Андрієм Мамалигою до Печерського райсуду Києва
Редактор "Української правди" переконана, що вибух, який стався на розі вулиць Івана Франка та Богдана Хмельницького 20 липня 2016 року, о 7:45, був терористичним актом:
"Зухвалість, із якою діяли терористи, вказує, що метою злочину було не вбивство Павла Шеремета, а отримання психологічного ефекту у вигляді паніки та зневіри свідків теракту, телеглядачів та близьких загиблого Павла Шеремета у власній безпеці. Очевидно, що злочин вчинений з метою залякування як всього населення, так і журналістів зокрема".
Ще 27 лютого 2018 року Олена Притула звернулася до генпрокурора з заявою, в якій просила розслідувати цю справу як теракт, який призвів до загибелі людини.
Але до 1 серпня Юрій Луценко на цю заяву не відреагував - досудове розслідування за ч.3 ст.258 ККУ не розпочато.
Кримінальний процесуальний кодекс дозволяє оскаржити таку бездіяльність генпрокурора.
Тому Олена Притула просить суд зобов’язати генпрокурора "невідкладно внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та почати розслідування за фактом скоєння кримінального правопорушення за ч.3 ст.258 Кримінального кодексу України, а саме скоєння терористичного акту 20 липня 2016 року, що призвело до загибелі Павла Шеремета".
Також цивільна дружина загиблого вимагає зобов’язати Юрія Луценка визнати її потерпілою в цьому провадженні і допустити до участі в процесі адвоката Андрія Мамалигу.


Користувачами смартфонів станом на кінець першого півріччя 2018 року були 85% українців, що становило 3% зростання у річній перспективі, повідомляється в прес-релізі сервісу оголошень OLX з посиланням на дослідження компанії GFK.
"Ще минулого року в Україні було лише 82% користувачів смартфонів. Наразі їхня кількість досягла 85%. При цьому за статистикою кожен споживач у середньому має 3-4 гаджети", - наводиться в повідомленні дослідження GfK.
За даними дослідницької компанії, в першому півріччі 2018 року 50% українців шукали інформацію про бажані продукти з мобільного телефону, при цьому, за прогнозами дослідницької компанії eMarketer, до 2021 року частка мобільних покупок на світовому ринку електронної комерції становитиме 72,9% від усіх продажів .
За даними, наданими прес-службою OLX, українську торговельну платформу OLX у 2018 році мінімум раз на місяць відвідує 50% української інтернет-аудиторії, при цьому 60% з них використовують для цього мобільні пристрої.
Водночас, згідно зі звітами трьох найбільших мобільних операторів в Україні, проникнення смартфонів в їх мережах становить: у "Київстару" за станом на 1 липня 2018 року - майже 50%; у "Vodafone-Україна" в першому півріччі - близько 60%; у lifecell - станом на кінець другого кварталу 71%.




Новини Центральної України
06.08 - 12:00


Об"єднання громад: хто в регіонах блокує децентралізацію?
мiсто Київ
Учасники: представники об’єднаних територіальних громад з регіонів, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, експерти.


Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями
Мiсце проведення заходу Український кризовий медіа-центр

06.08 - 13:00
Порожня казна: чи чекати долара по 40 гривень і затримок пенсій?
мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: (044) 284-57-62
Учасники: Віктор Скаршевський - економіст; Андрій Вігірінський - експерт з економічних та політичних питань; Олексій Якубін - політолог
Мiсце проведення заходу вул. Бастіонна, 5/13

07.08 - 14:00
Засідання за обвинуваченням судді Солом'янського районного суду м. Києва через неправосудні ухвали щодо учасників мирних акцій протестів
мiсто Київ
Судове засідання за обвинуваченням судді Солом'янського районного суду м. Києва у постановленні завідомо неправосудних ухвал щодо обрання учасникам мирних акцій протестів найсуворішого запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою


(сайт ГПУ - https://www.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_c=view&_t=rec&id=234340)
Мiсце проведення заходу вул. Мельниченка, 1 [Києво-Святошинський районний суд Київської області]
15.08 - 15:00
Розгляне справи стосовно О.А. Волкова, обвинуваченого у вбивстві активіста Євромайдану Юрія Вербицького та викраденні Ігоря Луценка
мiсто Бориспіль
Бориспільський міськрайонний суд Київської області почне розгляне справи стосовно О.А. Волкова щодо вчинення ним кримінальних правопорушень. Волкова О.А. обвинувачено у вбивстві активіста Євромайдану Юрія Вербицького та викраденні Ігоря Луценка
Мiсце проведення заходу вул. Київський шлях, 72



30-31 липня
За І півріччя 2018 року Управлінням Державної архітектурно-будівельної інспекції у Житомирській області проведено 18 перевірок діяльності уповноважених органів з питань архітектури та містобудування. З них – 6 планових та 12 позапланових. Під час контрольно-інспекційних заходів посадовим особам уповноважених органів надано 8 приписів про усунення порушень містобудівного законодавства
26 липня 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили судді Господарського суду Сумської області про завершення досудового розслідування за фактом вимагання та замаху на одержання неправомірної вигоди в розмірі 26,6 тис. дол. США.
Про це повідомив відповідальний секретар Нацради з питань телебачення та радіомовлення Олександр Ілляшенко, передає Depo.Кропивницький з посиланням на "Фейсбук" філії Суспільного телебачення. В трьох населених пунктах області немає покриття цифрового телесигналу. Це міста - Смоліне, Голованівськ та село Іванківці Знам'янського району.
Про це повідомляє Depo.Кропивницький з посиланням на прес-службу облдержадміністрації. Під час семінару "Реформи в сфері енергоефективності – нові можливості для розвитку громад" перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко зазначив, що у минулому році область стала першою і єдиною, де були укладені 3 енергосервісні договори.
Обласна рада спочатку витратила кошти на ремонт приміщення колишнього книжкового магазину «Планета» під КП «Реєстратор», що на вул. Соборності, 60а — але тепер ці 260 кв.м. здали в оренду під приватний медзаклад


1-2 серпня
В Киеве более 75 мостов находятся в предаварийном состоянии, три — в аварийном. Об этом сообщил мэр Киева Виталий Кличко в эфире «Радио НВ». «Мы сделали инспекцию: больше 75 мостов в городе Киеве — в предаварийном состоянии, три — в аварийном состоянии. И умножаем на цифры, если реконструкция одного моста — миллиард, 75 мостов — это колоссальные деньги.
Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявляє, що залізничну гілку до Міжнародного аеропорту "Бориспіль" будують із випередженням графіка, а економія коштів із робіт становить наразі 120 млн грн.

З початку цього року до поліції надійшло понад 1,5 тисячі неправдивих повідомлень про замінування, до поліції Житомирської області – жодного. Водночас за весь 2017 рік по Україні було зареєстровано 700 таких повідомлень. Про це 2 серпня на своїй сторінці у Facebook інформує перший заступник голови Національної поліції – начальник кримінальної поліції В’ячеслав Аброськін.
Облаштування ділянки російсько-українського кордону в Харківській області завершиться до кінця 2018 року, наступною ділянкою стане кордон у Сумській області, повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ України в четвер з посиланням на заступника глави відомства Вадима Трояна.
Вчера вечером, 31 июля, в центре столицы под офисом пророссийской организации "Украинский выбор" Виктора Медведчука актиисты устроили акцию-перформанс.  На мероприятии побывал корреспондент 44.ua. Как рассказал кинорежиссер, а также соорганизатор акции Владимир Тихий, активисты пришли на ул. И. Франко, 24, с требованием активных действий от Медведчука.
Про це повідомляє Depo.Кропивницький з посиланням на "Фейсбук" зоозахисниці Олени Данилишин. Захисниця тварин акцентувала, що у Кропивницькому склалася вкрай нездорова ситуація щодо підозрюваної в отруєнні собак, якій лише присудили сидіти вдома у нічний час, а не взяли від варту.
Про це повідомляє Depo.Кропивницький . У вівторок, 31 липня, у Кіровському райсуді міста Кропивницького відбулось чергове засідання розгляду справи про жорстоке поводження з тваринами 46-річної догхантерши, яка підозрюється в отруєнні собак. Під час засідання прокурор і слідчий заявили клопотання обрати жінці запобіжний захід у вигляді домашнього арешту на 60 днів з 20:00 до 8:00.
Хмельниччина ввійшла у п'ятірку областей за пошуком слова "порно" в інтернеті. Більше запитів робили лише на Луганщині та Чернівеччині. За інформацією веб-додатку Google Trends, найчастіше шукали запити за словом "порно" посеред ночі: пік популярності припадає на 02:00-03:00 години. Як повідомляє "Доба", українці витрачають 7 хвилин і 15 секунд на перегляд сайту за один раз.


3-5 серпня
На некоторых улицах Киева могут увеличить максимально разрешенную скорость движения транспортных средств.
У Сумах застрелили колишнього депутата і екс-директора Департаменту містобудування та земельних відносин Сумської міської ради Анатолія Жука. Як повідомили УНІАН у відділі комунікації Головного управління Національної поліції України в Сумській області, за попередньою інформацію, о 19:12 на спецлінію "102" подзвонив батько Жука і сказав, що у дворі власного будинку в районі Баранівки виявив сина
Міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що в столиці буде зменшено кількість зовнішньої реклами.
Топ-5 лучших областей по итогам июля: Ивано-Франковская, Хмельницкая, Киев, Винницкая, Черновицкая.
Єдиний діючий в Україні сміттєспалювальний завод "Енергія" готується до щорічного ремонту, який триватиме з 15 серпня по 15 вересня включно
На Кіровоградщині поліцейські виявили "сходку" місцевих кримінальних авторитетів. Про таке повідомив перший заступник голови Нацполіції В'ячеслав Аброськін у власному Facebook . "Приводом для даної "зустрічі на природі" було призначення "смотрящєго" за Світловодськом, і вирішення спірних питань, але все пішло не по їх "затвердженому сценарію", незважаючи на благословення "злодія в законі".
До 87 людей зросла кількість постраждалих, які отруїлися шаурмою у столиці. Про таке повідомяє прес-служба Держпродспоживслужби. Як стало відомо, серед потерпілих 13 – діти. Напередодні ж 15 груп інспекторів упродовж дня проводили рейд по всьому Києву та перевірили понад півсотні МАФів. Інспектори виявили 21 випадок невідповідності вимогам законодавства про харчові продукти.
На Трухановому острові у Дніпровському районі столиці у 2018-2021 роках планують здійснити реконструкцію дороги. Про це йдеться у відповідному розпорядженні КМДА.
У Полтавській ТВК втретє за місяць замінили членів комісії — тепер чотирьох від «Народного фронту», «БПП» та «УДАРу»
На ранок площа пожежі складала 0,05 га, глибина прогарів — 0,5 м
В Киеве 3 августа открылась библиотека для слепых и слабовидящих людей. Она находится по улице Тургеневская 83-85. Об этом сообщает «Урядовий кур’єр». 600 тысяч гривен на проект собрали жители Киева на столичной благотворительной барахолке «Кураж базар».
Про це повідомляє Depo.Кропивницький з посиланням на прес-службу міської ради. Заплановане припинення газопостачання житлових будинків мікрорайону Лелеківка у Кропивницькому не відбулося через зміну термінів підготовчих робіт. Про це повідомив голова правління ВАТ "Кіровоградгаз" Олександр Гладкий. За його словами відключення подачі газу в помешканнях перенесене із 30 липня на 6 серпня
Под надлежащем процессуальным руководством прокуратуры Сумской области сотрудниками Следственного управления финансовых расследований ГУ ГФС в Сумской области 2 августа 2018 года в городе Шостка обнаружен подпольный цех по производству спиртосодержащей продукции.

Коментарі