Програні суди Саакашвілі і категоричний священик МП. Головні новини 1-7 січня + Анонси

Саакашвілі синхронно програє суди в Україні і Грузії, говорять про екстрадицію в Грузію. Священик Московського патріархату не відспівав дитину хрещену в Київському і наразив церкву на обструкцію. Вбили правозахисницю Ноздровську.


Саакашвілі програв суд із визнання його біженцем. Слухати ухвалу суду 3 січня грузинський екс-президент і український екс-губернатор Міхеіл Саакашвілі разом зі своєю матір’ю не прийшли, вони просто це проігнорували.
"Ніякої екстрадиції під час сьогоднішнього оголошення не буде. В нас є, згідно з новим кодексом про адміністративне судочинства, 30 днів на оскарження цього рішення. І воно буде оскаржене обов’язково. Міхеіл перебуває в статусі особи, яка оскаржує дії Міграційної служби і цей статус дає йому можливість бути на території України", — зазначив адвокат Саакашвілі Руслан Чорнолуцький.
“Коли проводили співбесіду 31 жовтня, було встановлено з його слів і підтверджено, про що свідчить підпис у протоколі співбесіди, що він  перебував у США, Німеччині, Швейцарії та Польщі. Відповідно до цього, в управління ДМС у Київській області є обґрунтовані підстави вважати, що він перебував у третій безпечній країні, де міг звернутися для захисту", —прокоментував представник управління ДМС в Київській області Сергій Писаненко.

4 січня стало відомо, що міський суд Тбілісі заочно засудив Саакашвілі до трьох років позбавлення волі за зловживання владою, повідомляється на сайті суду 5 січня. Йому також заборонено 1,5 роки обіймати державні посади.
"Високі посадові особи уникли відповідальності, що призвело до порушення прав членів сім'ї потерпілого та законних інтересів держави", - сказано в повідомленні суду.
Суд визнав Саакашвілі винним в зловживанні службовими повноваженнями посадовою особою проти громадських інтересів, що призвело до суттєвого порушення прав окремих осіб і законних інтересів держави.
В Україні 5 січня на Саакашвілі мав прийти на допит в справі про допит Жовтневого палацу. Не прийшов.

Тепер всі говорять про екстрадицію Саакашвілі. В прокуратурі від питання про екстрадицію вмивають руки. Рішення про можливу екстрадицію лідера "Руху нових сил", екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі ухвалюватиме Міністерство юстиції після отримання висновків екстрадиційної перевірки, яка нині триває, повідомив речник Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко.
"Згідно з Європейською конвенцією про видачу правопорушників видача особи відбувається за умови здійснення нею злочину, за який за законодавством сторони, яка вимагає видачі, може бути призначене покарання у вигляді позбавлення волі терміном не менше ніж один рік. Ми нині знаємо, що статус М.Саакашвілі змінився - він уже засуджений, проте прокуратура міста Києва за зверненням Міністерства юстиції України... здійснює екстрадиційну перевірку стосовно Саакашвілі за запитом компетентних органів Грузії. З метою проведення цієї перевірки та з'ясування всіх обставин... які можуть стати підставою для відмови у видачі зазначеної особи іншій державі, Саакашвілі буде запрошено до прокуратури міста Києва для надання відповідних пояснень", - сказав А.Лисенко в ефірі телеканалу "112.Україна" в п'ятницю.
За його словами, екстрадиційна перевірка вже розпочалася, але немає якихось спеціальних нормативів щодо тривалості такої перевірки.
Саакашвілі називає "політичним" та "замовним" вирок міського суду Тбілісі, який 
засудив його до 3 років ув'язнення через помилування 4 поліцейських за вбивство грузинського банкіра Олекандра Гіргвілані.
"Судити президента за використання права на помилування, яке ніяк не обмежене, говорить про повністю політичний характер цього процесу. Це також говорить про те, що грузинська влада не знайшла на мене за 5 років нічого істотного: ані жодних фактів корупції, ані інших правопорушень", - написав він.
"Вирок" грузинського суду, що знаходиться під повним контролем найбільшого приватного акціонера Газпрому Іванішвілі, відносно мене - повністю незаконний і суперечить всім міжнародним, національним нормам та здоровому глузду”, - вважає Саакашвілі.

Запорізький священик Московського патріархату через те, що дитину хрестили в Київському патріархаті під час похорону відмовився відспівувати загиблого 2-річного хлопчика, на якого впав самогубець.
Отець Євген пояснив, що в МП не визнають Київський патріархат, його відмова під час процесії викликала невдоволення присутніх. За його словами, батько загиблої дитини вдарив його. Священик передав свої вибачення батькам. Він додав, що молиться за загиблу дитину вдома, а в церкві не можна, оскільки для МП такі парафіяни формально вважаються нехрещеними.
Сім'я звернулася в найближчу церкву, але там з тих же причин відповіли відмовою.
"Священики просто закрили двері перед ними і попросили покинути територію церкви", - цитує видання Forpost коментар батька.
В результаті батьки трагічно загиблого малюка звернулися до церкви Святого Миколая, де хрестили дитину, там і здійснили обряд відспівування.
Похорон організовувало бюро. Там пояснили, що це перший інцидент з відмовою. У місті присутні тільки дві церкви КП, тому більшість мешканців хрестили священики МП.
На цю тему в Києві під Києво-Печерською Лаврою був мітинг. Також мітинг був у Черкасах і інших місцях.

1 січня, журналіст Володимир Тимофійчук повідомив, що в річці в селі поблизу Демидова Вишгородського району на  Київщині знайшли тіло зниклої два дні тому активістки Ірини Ноздровської.
Ноздровська два роки добивалась вироку суду щодоДТП, в якому загинула її сестра. Підозрюванй  в справі Дмитро Россошанський спричинив аварію в стані наркотичного сп'яніння. Дядько Россошанського на той момент обіймав посаду голови Вишгородського районного суду.
Судові розгляди тривали більше двох років і Обухівський суд засудив Россошанського до 7 років позбавлення волі. 27 грудня захист Россошанського мало не домігся звільнення по амністії в Апеляційному суді Київської обсласті.
2 січня близькі і друзі Ірини Ноздровської, активісти і небайдужі люди зібралися під будівлею Головного управління Нацполіціі Київської області в Києві на мітинг з вимогою знайти вбивць активістки.
В поліції рапортують, що слідство просувається


Анонси
09.01 - 11:00 Реальна оцінка демографічних втрат УСРР у 1932-1933 роках
Інформація щодо акредитації: (044) 279-20-60, 279-00-05, anna@ukrinform.com
Прес-конференція на тему: "Реальна оцінка демографічних втрат УСРР у 1932-1933 роках (за офіційними документами українських архівів)".

Організатори: ВГО "Меморіал" ім. Василя Стуса; Національний музей "Меморіал жертв Голодомору".

Учасники: Микола Кочерга - президент Фундації Голодомору-геноциду (Чикаго, США); Олеся Стасюк - генеральний директор Національного музею "Меморіал жертв Голодомору"; Богдан Моркляник - перший заступник голови ВГО "Меморіал" ім. Василя Стуса; Юрій Баланюк - заступник голови ВГО "Меморіал" ім. Василя Стуса; Василь Марочко - голова Асоціації дослідників Голодомору; Володимир Сергійчук - професор Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, член правління ВГО "Меморіал" ім. Василя Стуса; Володимир Василенко - професор Національного університету "Києво-Могилянська академія".

Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ

Мiсце проведення заходу Укрінформ [зала 1]

09.01 - 11:30 Акція зоозахисників "Садистів - за грати!"
Інформація щодо акредитації: (044) 228-55-33, (068) 833-33-33
Акція відбудеться біля прокуратури Святошинського району м. Києва. Із зоозахисниками зустрінеться керівник прокуратури Василь Ярошовець. Учасники акції вимагають покарати підлітків-живодерів, які підірвали собаку петардою
Мiсце проведення заходу вул. Гната Юри, 9

09.01 - 12:00 Засідання райсуду м. Харкова за справою Нелі Штепи
Мiсце проведення заходу Ленінський райсуд, вулиця Полтавський Шлях, 20, Харків

09.01 - 13:00 Бензин дорожчає. Влада підозрює картельну змову Учасники: Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру; Леонід Косянчук, експерт ринку нафтопродуктів; Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів НТЦ "Психея". Акредитація на місці за редакційними посвідченнями
Мiсце проведення заходу вул. Шота Руставелі, 16

11.01 - 13:30  Засідання Апеляційного суду міста Києва з розгляду скарги прокуратури на рішення Печерського суду відпустити лідера "Руху нових сил" Міхеїла Саакашвілі. Київ, вул. Солом'янська, 2-А

16.01 - 10:0 Пленарні засідання ВРУ, (16-19) січня
Вхід за картками акредитації через 1-й під'їзд
Мiсце проведення заходу вул. Грушевського, 5 [сесійна зала, вхід за картками акредитації через 1-й під’їзд.]

16.01 - 12:00 Фотовиставка "Військові капелани", присвячена служінню військових капеланів у підрозділах Збройних Сил України, Національної Гвардії України та в добровольчих формуваннях. Фотовиставка, організована "Підрозділом військових капеланів", розповідає про військові будні і свята капеланів, про їх вагомий внесок у здійснення духовної та морально-психологічної підтримки особового складу Збройних Сил України.
Вхід за картками акредитації
Мiсце проведення заходу вул. Грушевського, 5 [3-й поверх, кулуари]



Новини Центральної України
1-3 січня
Народний депутат Олег Ляшко придбав за 300 тисяч гривень земельну ділянку площею 5 соток в Обухівському районі Київської області. Це випливає з декларації парламентарія від 3 січня про суттєві зміни в майні, передає "Українська правда".
Рішення Київської міської ради № 1042/4049 від 21 грудня 2017 року
«Москалів на ножі!» — у Полтаві пройшла традиційна смолоскипна хода на честь Бандери
Центром міста пройшла смолоскипна хода на честь 109-ї річниці з дня народження провідника українських націоналістів Степана Бандери.
На протяжении около 10 лет 1-го января в Сумах проходит факельное шествие, приуроченное ко Дню рождения главы организации украинских националистов Степана Бандеры.  Этот год не стал исключением. Свыше 50 участников прошли с горящими факелами и националистическими флагами по центральным улицам города. В ходе акции участники выкрикивали патриотические слоганы.
В Киеве в этом году на реконструкцию коллекторов направят более 120 млн грн. Об этом говорится в сообщении пресс-службы КГГА.
В Днепровском районе появятся два новых бюветных комплекса. Об этом говорится в сообщении пресс-службы КГГА.
В 2017 году мэр Киева Виталий Кличко выписал своим заместителям премии на полмиллиона гривен. Об этом 44.ua сообщили в аппарате Киевской городской госадминистрации. Так, за 2017 год все 9 заместителей Виталия Кличко, среди которых уже бывшие замы, вместе получили 615 тыс. грн премиальных. Больше всего мэр Киева выдал премии Петру Пантелеву - 115 тыс грн
Наказать убийц: в Киеве пикетировали областное УМВД с требованием расследовать гибель правозащитницы Ноздровской
Сегодня в Киеве у здания областного управления МВД пикетчики требовали расследования гибели правозащитницы Ирины Ноздровской, тело которой было найдено 29 декабря в Вышгородском районе Киевской области.
В центре Киева собирают подписи за отставку Авакова
Прo це пoвідoмляє Depo.Кропивницький з пoсилaнням нa прес-службу пaтрульної поліції містa. Тaк, пaтрульні зaпобігли 13 випaдкaм бійок, попередили 29 конфліктних ситуaцій, зупинили п'ятьох водіїв, які перебувaли у стaні aлкогольного сп'яніння, виявили одну зaгублену людину, оформили 16 aдміністрaтивних мaтеріaлів у сфері охорони громaдського порядку тa публічної безпеки.
Прo це пoвідoмляє Depo.Кропивницький з пoсилaнням нa aдміністрaцію підприємствa. Відтaк з 8 січня 2018 року тaриф нa послугу з центрaлізовaного водопостaчaння склaдaтиме 10,656 грн зa метр кубічний, нa послугу з центрaлізовaного водовідведення - 9,54 грн зa метр кубічний. Тaким чином мешкaнці бaгaтоповерхівок плaтитимуть 20,20 грн зa використaний кубометр води.
У зв’язку зі встановленням Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» розміру мінімальної заробітної плати з 1 січня 2018 року на рівні 3723 грн, збільшені і розміри штрафних санкцій за порушення законодавства про працю, передбачені статтею 265 Кодексу законів про працю України.
Житомирських підприємців запрошують на обговорення правил організації сезонної торгівлі та проведення ярмарків на території міста, яке відбудеться у сесійній залі міської ради 12 січня.
 Через чужий борг черкащанка Яна Крижанівська може залишитися без житла. На її адресу від одного з банків минулого тижня надійшов лист-попередження. У ньому йдеться про заборгованість по кредиту на суму більш як 600 тисяч гривень, повідомляє газета «Акцент».
 Управлінням Держархбудінспекції у Черкаській області проведено позапланові перевірки забудови земельної ділянки в адміністративних межах Деньгівської сільської ради Золотоніського району.
Аби плани стали дійсністю їх потрібно озвучити, а ще краще записати. Цю настанову добре знають міські голови. Майже всі мери України вже розпланували 2018 рік. В четвірку найбалакучіших міських голів входить Олександр Симчишин з Хмельницького, зазначають аналітики «Слова і Діла». Столичний мер Володимир Кличко -7 обіцянок; Руслан Марцинків з Івано-Франківська - 6 обіцянок.
4-7 січня
 80-річна Ольга Занора щодня потребує жмені різних пігулок. Раніше купувала необхідні медпрепарати зі знижкою за програмою "Доступні ліки". "Я сьогодні ходила до аптеки і не взяла ті, що мені потрібні. Коли ця програма не працює, то дуже важко, бо ми не можемо взяти дорогі ліки", – каже Ольга Занора. У Черкасах майже 50 аптек, які брали участь у програмі. За рік нею скористалися 40 тисяч містян.
В аеропорту "Київ" (Жуляни) затримали двох українок, які переправляли до Греції дівчат із метою подальшої сексуальної експлуатації, повідомив начальник поліції Київської області Дмитро Ценов.
Пять человек уже умерли. Заболеваемость корью в Украине выросла в 43 раза
Насамперед масштабні роботи виконають на Новодарницькому каналізаційному колекторі, що знаходиться на перетині вулиць Тростянецької та Горлівської.
Полтавський рибоохоронний патруль прозвітував про 1,33 млн грн виявлених за рік роботи збитків
Протягом року патрульні Полтавського рибоохоронного патруля наклали 158,7 тис грн штрафів, вилучили 10,5 тонн водних біоресурсів та провели 563 рейдів.
У Лохвицькому районі затримали викрадача газоконденсату
Правоохоронці затримали жителя Лохвицького району при спробі крадіжки трьох каністр з газоконденсатом
Угрожавший журналисту гражданин спрятался в Лавре
Под Лаврой собрались граждане, выразившие свое сочувствие родственникам погибшего в Запорожье ребенка, а также выступившие против УПЦ МП, священник которой отказался отпевать погибшего.
В Киеве сгорели полицейские машины
В Киеве ночью сгорели автомобили "муниципальной полиции". Об этом сообщают в пресс-службе ГСЧС в Киеве. ЧП произошло в Оболонском районе на ул. Новоконстантиновской. Сгорели три авто общественного формирования по охране общественного порядка "Муниципальная полиция Киева".
Чисельність наявного населення, за оцінкою, на 1 листопада 2017р. у Полтаві становила 289 тисяч 632 особи. Упродовж січня–листопада 2017р. чисельність населення зменшилася на 2 тисячі 331 особу. Про це повідомляє ГУ статистики у Полтавській області. Тим часом чисельність наявного населення Полтавської області в період з січня по листопад минулого року становила 1 млн 415 тисяч 881 грн.
Национальная комиссия, осуществляющая государственное регулирование в сферах энергетики и коммунальных услуг, приняла решение об изменении тарифов на услуги по централизованному отоплению и горячему водоснабжению для населения.
Про це у "Фейсбуці" повідомив начальник обласного У ДСНС Віталій Миронюк, передає Depo.Кропивницький . Надзвичайна подія трапилася увечері, 4 січня. Зайнялося у вихлопній трубі на площі 5 кв. м. Пожежа сталася від викиду оливи з маслобака газоперекачуючого агрегату №7.
Протягом 2017 року роботодавці Житомирської області спрямували до державних соціальних фондів 3 мільярди 913 мільйонів гривень єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
 Прокуратурою області скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням 28-річного раніше не судимого жителя м. Черкаси у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 203-2 КК України (зайняття гральним бізнесом).

Коментарі