Головні теми новин 21-27 березня



Блок Петра Порошенка “Солідарність” висунув спікера Володимира Гройсмана кандидатом в прем’єри. 25 березня в напів-таємній обстановці відбувся з'їзд президентської партії "Солідарність". Президент України підписав Указ про звільнення у запас військовослужбовців, призваних під час так званої четвертої хвилі часткової мобілізації. Печерський суд Києва надав слідчим Генпрокуратури доступ із правом вилучення речей і документів Центру протидії корупції, а також документів, які становлять банківську таємницю. 22 березня в Києві поховали піся 16 років чекання журналіста Георгія Гонгадзе. У Генпрокуратурі розказали, про хід розслідуваня справ російської агресії проти України. 22 березня Надію Савченко визнали винною. Н.Савченко має сидіти в тюрмі 22 роки. Убили адвоката російського спецназівця Олександра Александрова Юрія Грабовського. Генпрокуратура на початку тижня оголосила підозру бізнесменові доби Віктора Януковича Сергієві Курченкові. Генеральна прокуратура 24 березня направила до суду обвинувальний акт за матеріалами спеціального досудового розслідування, яке закінчено СБУ, стосовно Олега Царьова. Станіслава Краснова з Цивільного корпусу "Азов-Крим" взяли під варту. Печерський районний суд Києва відпустив під особисте зобов'язання підозрюваного у вбивстві журналіста Олеся Бузини Андрія Медведька.

Це все можна прочитати і в .pdf




Блок Петра Порошенка “Солідарність” висунув спікера Володимира Гройсмана кандидатом в прем’єри. З передісторії, 22 березня лідер фракції “Солідарність” у Верховній Раді Юрій Луценко сказав,  що Самопоміч виключена з переговорів про формування нового уряду.  Крім того, Радикальна партія Ляшка відкликала підписи під коаліційною угодою 24 березня. Це дає простір для призначення нового глави уряду.
25 березня чинний спікер Володимир Гройсман сказав, що готовий бути одним із кандитатів на посаду прем'єр-міністра. ​
"Я ніколи не погоджуся бути Прем'єр-міністром Уряду лузерів. Я вважаю, що це має бути Кабінет Міністрів, який відновить довіру, і ми отримаємо спільний український успіх. Тому для цього команда дуже важлива", - сказав Володимир Гройсман.
Сказав, що в готовий працювати екс-міністр фінансів Словаччини Іван Міклаш, замміністри міністра економіки Юлі Клименко і Максим Нефьодов.
Кандидатуру Гройсмана на посаду спікера підтримав з'їзд партії "Солідарність", яка має найбльшу в парламенті фракцію, за списками якої вибирався Гройсман.


25 березня в напів-таємній обстановці відбувся з'їзд президентської партії "Солідарність". Позбавили за законом "про партійну диктатуру" мандатів двох депутатів Єгора Фірсова і Миколу Томенка, а ще закликали політсили парламенту створити нову коаліції у ВРУ. Фірсова і Томенка назвали тітушками.
Єгор Фірсов був нардепом із Донбасу. Найпублічнішим його демаршем проти "Солідарності" була критика Ігоря Кононенка у справі міністра економрозвитку Абромавичуса, коли він ніби-то пішов у відставку в лютому 2016-го.
А Микола Томенко пішов із "Солідарності" після того як у ВРУ прийняли бюджет. Йому тоді не сподобалася занадто коротка процедура ознаймлення з текстом документу.
"Разочарован не потерей статуса, а тем, что там, наверху, где я побывал, вообще нет ничего светлого. Нет даже намека на заботу о государственных интересах. Коррупция пронизывает абсолютно все, окружение президента занято только выстраиванием схем и поиском добычи, и президент прекрасно знает об этом", - прокоментував Єгор Фірсов.


Президент України підписав Указ про звільнення у запас військовослужбовців, призваних під час так званої четвертої хвилі часткової мобілізації. «Хочу почати з дуже приємної новини для 45 тис. військовослужбовців, які у непростих умовах боронять нашу державу. Йдеться по військовослужбовців так званої четвертої хвилі мобілізації. Я підписав Указ про демобілізацію військовослужбовців, призваних на службу Указом від 21 липня 2014 року та Указом від 14 січня 2015 року», - повідомив Петро Порошенко під час засідання Ради національної безпеки і оборони України.
 «Цей Указ про демобілізацію жодним чином не вплине на високий рівень обороноздатності держави, а також на зменшення чисельності угрупування, яке знаходиться на Сході держави та біля кримського перешийку», - сказав Порошенко.



Печерський суд Києва надав слідчим Генпрокуратури доступ із правом вилучення речей і документів Центру протидії корупції, а також документів, які становлять банківську таємницю, пише “Українська правда” і підтверджують активісти організації. Відповідні ухвали, видані судом в один день - 22 березня, з’явилася в Єдиному реєстрі судових рішень. Таким чином, слідчі ГПУ мають доступ до речей і документів Центру протидії корупції, копій договорів про відкриття та обслуговування банківських рахунків, довіреностей, карток із зразками підпису посадових осіб організації, печаток, договорів на встановлення системи "Клієнт-Банк", виписок з номерами телефонів, ІР-адрес, з яких проходило з'єднання системи "Клієнт-Банк" та датами проведення вказаних з'єднань.
Прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко пояснив: "Доступ - це фактично говорить про те, що ми хочемо подивитися на ці документи разом із паном Шабуніним». Він сказав, що нема справ проти Віталія Шабуніна.




Гонгадзе поховали в місці через паркан від якого люблять відпочивати з пивом і таким всяким випускники НаУКМА. Тепер навіть найсамотнішому з них буде з ким випити.



У Генпрокуратурі розказали, про хід розслідуваня справ російської агресії проти України. "Попередній розмір збитків, завданих державі в результаті анексії РФ півострову Крим, становить понад 1 трлн грн виключно вартості нерухомості та інфраструктури державних підприємств без врахування територіальних втрат, а також приватної власності на території півострова"​, - сказав військовий прокурор Анатолій Матіосі додав, що вони вже надіслані до 
Міжнародного кримінального суду для вирішення питання про відкриття провадження з розслідування.


22 березня Надію Савченко визнали винною. Н.Савченко має сидіти в тюрмі 22 роки. ЗМІ вважають, що тепер після вироку Савченко буде торг за її майбутнє. Є інформація від Юрія Луценка, що Н.Савченко росіяни хотіли видати Україні в обмін на шляхопровід на Крим. 


Адвокат другого ГРУшник Оксана Соколовська попросила захисту в СБУ і Генпрокуратури.
Я як була, так і продовжую бути без охорони. В будь-який момент ті ж особи, які вбили таким цинічним і нелюдським чином мого колегу (Грабовського - ред.), можуть так само розправитися зі мною. В даному випадку СБУ повинна вжити всіх необхідних заходів для забезпечення мені належної охорони”, - сказала вона
Злочинцями спеціально здійснювалось створення видимості виїзду захисника російських спецназівців за межі України до Єгипту, з подальшою неможливістю його повернення до України внаслідок переслідування і погроз, що не відповідає дійсності.
Один з виконавців і організаторів злочину мав підроблені документи правоохоронних органів України і фальшивий паспорт громадянина України”, - повідомив військовий прокурор Анатолій Матіос.
І вже є затримані: “Обом затриманим повідомлено про підозру у вчиненні нападу, з метою заволодіння майном (розбій), вчинений за попередньою змовою групою осіб за ч. 4 ст. 187 КК України та вчиненні умисного вбивства, поєднане із викраденням людини, вчинене за попередньою змовою групою осіб з корисливих мотивів за ч. 2 ст.115 КК Українита ч. 3 ст. 146 КК України.”, - сказав Матіос.
Адвокат Надії Савченко Ілля Полозов з Росії сказав, що погрози — частина роботи.
Каждый адвокат знает об этом, каждый настоящий адвокат принимает убийство коллеги, даже иностранного, как удар лично по нему и как свою собственную потерю. Наши подзащитные могут быть друг другу врагами, но мы не враги. Мы товарищи по оружию”, - написав І.Полозов.
Двох бійців Головного розвідувальноо управління Міноборони РФ. Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва взяли в полон біля Щастя в Донецькій області в середині травня 2015 р. В серпні їх справу передали до суду.


Генпрокуратура на початку тижня оголосила підозру бізнесменові доби Віктора Януковича Сергієві Курченкові​. Сталося це 23 березня За даними прокуратури, Курченко організував вчинення очолюваним ним організованим злочинним угрупуванням незаконного заволодіння видобутого ПАТ «Укргазвидобування», ПАТ«Укрнафта»  і держав​ного зрідженого газу на загальну суму 2,2 млрд грн шляхом ​через протиправн​е придбання на спеціалізованих аукціонах за цінами значно нижчими від ринкових, нібито для потреб населення.
"Унаслідок цих протиправних дій державі завдано шкоду на загальну суму понад 2 млрд грн. На теперішній час підозрюваний С. Курченко оголошений у міжнародний розшук, за зверненням слідчого, погодженим з прокурором, судом щодо нього обрано запобіжний захід - тримання під вартою. У ході розслідування органом досудового розслідування накладено арешт на майно та інші активи підозрюваних на загальну суму понад 2,8 млрд грн", - повідомили в Генпрокуратурі.


Генеральна прокуратура 24 березня направила до суду обвинувальний акт за матеріалами спеціального досудового розслідування, яке закінчено СБУ, стосовно Олега Царьова. Він наразі перебуває в розшуку. "О. Царьов обвинувачується у тому, що в період квітня – травня 2014 року, будучи народним депутатом України та кандидатом на пост Президента України, взяв участь у зборах проросійськи налаштованих громадян України, де публічно закликав їх до активних дій, спрямованих на насильницьку зміну та повалення конституційного ладу, а також до зміни меж території та державного кордону України шляхом визнання самопроголошених «Донецької народної республіки» та «Луганської народної республіки» з використанням засобів масової інформації", -  повідомили в Генпрокуратурі.


Станіслава Краснова з Цивільного корпусу "Азов-Крим" взяли під варту
. Справа Крмснова почалася 3 тижні тому. Його арештували і сильно побили. Звинувачують у державній зраді.
Печерський районний суд Києва відпустив під особисте зобов'язання підозрюваного у вбивстві журналіста Олеся Бузини Андрія Медведька, повідомляє спільнота «Свободу патріотам»передало "Громадське". «Медведько відпускають під особисте зобов'язання до 25 травня», — йдеться у повідомленні спільноти у Facebook.
Раніше суд відхилив клопотання прокурорів про домашній арешт і продовження розслідування у відношенні підозрюваного у вбивстві журналіста Олеся Бузини Дениса Поліщука.
В свою чергу прокуратура Києва оскаржить рішення Печерського райсуду, що не продовжив запобіжний захід підозрюваним.
«Прокуратура Києва буде оскаржувати рішення Печерського районного суду, який 25 березня відмовив у задоволенні клопотання про продовження запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту Поліщуку... а також змінив іншому підозрюваному Медведьку запобіжний захід з домашнього арешту на особисте зобов'язання", — повідомили в прес-службі прокуратури.
А 28 січня Медведьку змінили цілодобовий домашній арешт на частковий.



Інтерв’ю, аналітика, документи


Абромавичус і Кононенко пройшли перехресний допит в Генпрокуратурі


Анонси

28-го березня о 10.00 прийди під Адміністрацію Президента і підтримай нашу вимогу призначити незалежного генерального прокурора!
Порошенко провалив боротьбу з корупцією в країні. Його ставленики імітують її, а насправді покривають корупційні схеми та захищають корупціонерів.
За два роки після Революції Гідності:
  • жодної доведеної до кінця кримінальної справи по чиновникам режиму Януковича з санкційного списку Євросоюзу;
  • в відомстві процвітає корупція, а ті, хто зсередини наважується кинути виклик системі та “діамантовим прокурорам”, піддаються репресіям та звільненням;
  • жодної людини з поза меж системи на 154 посадах місцевого прокурора після так званого “оновлення”;
  • протидія роботі нових антикорупційних органів, зокрема перешкоджання НАБУ в справі про “бурштинову мафію”, до якої причетні високопосадовці з силових органів.
28 березня 2016 року Мінекономрозвитку проводить круглий стіл  «Приватизація державнихстивідорних компаній. Шляхи залучення міжнародних та українських інвесторів у портову інфраструктуру».
У рамках заходу обговорюватимуться стан та перспективи розвитку портової інфраструктури, міжнародний досвід розвитку галузі та залучення інвестицій, а також необхідність прискорення прийняття законопроекту, підготовленого Мінекономрозвитку та схваленого КМУ, щодо виключення державних стивідорів зі списку компаній, заборонених до приватизації.
Доповідачі:
1. Відкриття круглого столу. Вступне слово.
Адома Аудицкас, старший радник Міністра економічного розвитку та торгівлі України.
2. «Стан та перспективи розвитку портової галузі. Досвід країн Прибалтики та ЄС».
Юрій Васьков, заступник Міністра інфраструктури та транспорту України.
3. «Проблеми галузі – погляд оператора перевантажувальних терміналів».
Вадатурський Олексій, генеральний директор компанії “НІБУЛОН”.
4. «Приватизація портів: необхідність, способи і альтернативи».
Олександр Кіфак, представник Асоціації стивідорних компаній Одеського порту, Голова правління ЮФ "АНК", почесний консул ФРН в Одесі.
5. «Юридичні бар`єри на шляху залучення приватного капіталу для розвитку портової інфраструктури».
Тетяна Тітаренко, директор юридичної компанії “LeGran. TT”.
Час проведення: з 14:00 до 16:00.
Місце  проведення: 12-й конференц-зал Верховної Ради України (2-й поверх)  заадресою м.Київ, вул. Грушевського, 18/2.
Акредитація ЗМІ здійснюється до 17:00, 25 березня за тел.:  (044) 200 44 97 та на e-mail:press@me.gov.ua.

28 БЕРЕЗНЯ 2016, 11:00
 Прес-служба Апарату Верховної Ради України 

Засідання Погоджувальної ради керівників фракцій та голів комітетів Верховної Ради України

Засідання Погоджувальної ради керівників фракцій та голів комітетів Верховної Ради України (вул. Грушевського, 5, конференц-зал).
По завершенні Погоджувальної ради - брифінг Голови Верховної Ради України В.Гройсмана.
Акредитація проводиться 25 березня з 13-00 до 16-00 за тел. 255-35-87
Вхід через 9-й під’їзд
28 марта (понедельник) 2016 года в 11:00
в пресс-центре ИА «Мост-Днепр»
по адресу: ул. Комсомольская, 40-Б
состоится пресс-конференция
«Днепропетровцам внесли в кварплату расходы на замену табличек с названием улиц на домах»
В пресс-конференции примет участие:
Член совета «Лиги аудиторов Украины» Михаил Крапивко.

Приглашаются к участию только представители СМИ. По вопросам участия в пресс-конференции обращайтесь к руководителю медиа-департамента Днепропетровского филиала Киевского института проблем управления имени Горшенина Виктории Какубаве по телефону 050-480-27-23, (056) 740-34-16.
28 марта (понедельник) 2016 года в 14:00
в пресс-центре ИА «Мост-Днепр»
по адресу: ул. Комсомольская, 40-Б
состоится пресс-конференция
«Итоги внеочередных выборов мэра в Кривом Роге»

В пресс-конференции примет участие:
- Председатель правления Всеукраинской общественной организации «Комитет избирателей Украины» Станислав Жолудев.
Приглашаются к участию только представители СМИ. По вопросам участия в пресс-конференции обращайтесь к руководителю медиа-департамента Днепропетровского филиала Киевского института проблем управления имени Горшенина Виктории Какубаве по телефону 050-480-27-23, (056) 740-34-16.
28 березня об 11:00 в Українському кризовому медіа центрі (вул. Хрещатик, 2) відбудеться прес-брифінг на тему “Новий уряд за новими правилами”.
Експерти в сфері державного управління та публічної адміністрації презентують публічну заяву з вимогами ухвалити зміни до законодавства про Кабінет Міністрів України, створити в новому Уряді посаду Віце-прем’єр-міністра з питань адміністративної реформи та затвердити Стратегію реформування державного управління, яка є необхідною умовою отримання допомоги від ЄС у розмірі 90 млн євро на доплати новим держслужбовцям.
У заході візьмуть участь:
  • Віктор Тимощук, заступник голови правління Центру політико-правових реформ, головний експерт групи РПР «Реформа публічної адміністрації»;
  • Денис Бродський, екс-голова НАДС, експерт групи РПР «Реформа публічної адміністрації»;
  • Ярослав Юрчишин, керівник адвокаційного відділу РПР;
  • Сергій Сорока, експерт громадянської платформи “Нова країна”.
  • Микола Виговський, менеджер групи РПР «Реформа публічної адміністрації»; член Ради РПР.
12.00 Засідання Антикорупційної ради під головуванням Київського міського голови Віталія Кличка
Ключові питання: створення реєстрів та переліків відкритих даних на Єдиному веб-порталі КМДА; проведення інвестиційних конкурсів та нова концепція діяльності КП «Київське інвестиційне агентство»; Антикорупційна програма для міста Києва; план роботи Антикорупційної ради на 2016 рік; персональний склад Експертної ради з питань надання адміністративних послуг при Київському міському голові.
Учасники: члени Антикорупційної ради, представники Управління інформаційно-комунікаційних систем та захисту інформації, директор КП «Київське інвестиційне агентство», представники громадських організацій.
вул. Хрещатик, 36 каб. 514.
Акредитація до 10:00 28 березня за тел.: (044)202-74-26/61 та за e-mail: uizdpi@gmail.com.
28 марта в 13.00 информационное агентство ГолосUA проведет пресс-конференцию на тему: «Станет ли премьериада выходом из политического кризиса?»
В пресс-конференции примут участие:
- Андрей Золотарев — руководитель Центра “Третий сектор”,
- СергейТаран— директор Международного института демократий,
- ВадимКарасев— директор Института глобальных стратегий.
Пресс-конференцию можно посмотреть в разделе «Видео» сразу после онлайн-трансляции.
Пресс-конференция состоится по адресу: ул. Бастионная 5/13 (вход с ул. Кургановская).
Аккредитация до 18:00 25 марта по телефону: (044) 284-57-62.
28 – 30 березня Інститут “Республіка” в рамках діяльності Всеукраїнської ініціативи “Активна Громада” проведе Форум Активних Громадян.
На форумі учасники зможуть отримати знання в рамках трьох панелей:
  1. Методи залучення та активізації громадян
  2. Реформи в Україні
  3. Саморозвиток активістів
Форум відбудеться за методикою баркемпу. Учасники зможуть відвідати понад 30 різноманітних навчальних сесій від провідних експертів громадських, державних та бізнес-структур України, країн ЄС та США.
29 березня о 10.00 круглий стіл на тему: "Крим - 2 роки окупації: підсумки та перспективи". (Зала 2)
Організатори: Центр суспільних досліджень "Український меридіан", Рада зовнішньої політики "Українська призма" під патронатом Державної служби України з питань Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.
Учасники: Наріман Устаєв - голова Державної служби України з питань Автономної Республіки Крим та міста Севастополя; Дмитро Левусь - директор Центру суспільних досліджень "Український меридіан" (група "Криза механізмів безпеки"); Генадій Масак - голова правління Ради зовнішньої політики "Українська призма"; Олексій Турган - заступник директор Центру суспільних досліджень "Український меридіан" (група "Криза механізмів безпеки"); Ірина Курило - начальник відділу демографічних процесів та демографічної політики Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В.Птухи НАН України, д.е.н.; Борис Захаров - керівник адвокаційного центру Українського Гельсінського Союзу з прав людини;  Ганна Тимчук - керівник Центру військово-політичних досліджень (група "Криза механізмів безпеки"); Олег Лісний - віце-президент Аналітичного центру "Політика" (група "Криза механізмів безпеки") та інші.
Адреса «Укрінформу»: вул. Б. Хмельницького, 8/16 (ст. м. «Театральна»)
29 березня 10:00 Пленарне засідання Верховної Ради України
29 лютого 10:30 прес-конференція на тему: «Як формується громадянське суспільство на прифронтових теренах України. Кому довіряють люди на сході і півдні України? Як впливає війна на їх настрої та дії?». Українська Миротворча Школа представить результати емпірико-соціологічного дослідження соціального капіталу 26 міст Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської та Одеської областей, в тому числі тих, що межують з зоною проведення АТО, яке було проведене у грудні 2015 – березні 2016 року за підтримки Посольства Великобританії в Україні. Кандидат соціологічних наук Ігор Дубровський та координатори проекту «Українська Миротворча Школа» Наталія Зубар та Ігор Семиволос розкажуть про особливості розвитку громадянського суспільства, структуру соціального капіталу, домінанти соціально-психологічного стану і перспективи розвитку територій, що межують з зоною проведення АТО. Результати дослідження  є доволі несподіваними і мають значний суспільно-політичний інтерес (вул.Хрещатик, 4, конференц-зал). Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями. 
Вівторок, 5 квітня 2016. Київ Президент України Петро Порошенко здійснить офіційний візит до Японії на запрошення Прем'єр-міністра цієї країни Сіндзо Абе (5-7 квітня 2016 р.)
15 квітня 2016 року відбудеться Міжнародний публічний семінар-практикум «Партнерство України та НАТО: від стратегічних декларацій до тактики практичних дій».
Військовий конфлікт, що триває на Сході України, стан безпеки держави, перспективи політичного та військово-технічного співробітництва з країнами-партнерами – це ті проблеми, котрі гостро цікавлять усіх і кожного. Скептиків щодо обрання Україною євроатлантичного зовнішньополітичного курсу, здається, меншає. Справді, на сьогоднішній день немає альтернативних механізмів забезпечення стратегічної безпеки та укріплення обороноздатності країни у протистоянні існуючим викликам, насамперед неоголошеній агресії зі Сходу, ніж поглиблення співробітництва з НАТО та окремими країнами блоку, котрі є сусідами України.
Але, ставлення українського суспільства до цієї нагальної проблеми продовжує залишатись у тій, чи іншій мірі невизначеним. Більше того, країна не має чітко визначеної зовнішньополітичної та безпекової стратегії, що є неприпустимим в умовах неоголошеної війни. Громадянське суспільство, як йому й належить, тримає руку на пульсі подій і цілком в змозі діяти на випередження, підштовхуючи владу до прийняття назрілих і потрібних країні рішень.
Цим і продиктована ініціатива Почесного Консульства Литовської Республіки в м. Ужгороді та Закарпатській області, Інформаційного центру НАТО при ДВНЗ «УжНУ», ГО "Закарпатська громада" та Громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в місті Ужгороді  щодо проведення 15 квітня 2016 р. міжнародного публічного семінару-практикуму«Партнерство України та НАТО: від стратегічних декларацій до тактики практичних дій».
У заході запланована участь представників дипломатичних представництв та консульських установ країн – членів НАТО, котрі є партнерами і друзями України – Литовської Республіки, Угорщини, Республіки Польщі, Словацької Республіки, Республіки Туреччини. У рамках програми також проходитиме міжнародна фотовиставка «Війна за Мир» як спосіб донесення об’єктивної інформації про події на Сході України та протидії маніпуляції.
Семінар відбудеться за адресою: м. Ужгород, площа Народна 4, зала засідань Вченої Ради ДВНЗ «УжНУ». Початок о 10.00.
Запрошуємо до участі науковців, студентів, представників громадськості, журналістів та усіх бажаючих.

 






Новини Центральної України 
21 березня

23 березня

24-25 березня





Коментарі