Купка головних новин 21-27 грудня


Тут таке:

Взаємні санкції продовжуються; 22 грудня Верховна Рада прийняла зміни до Податкового кодексу; В України є бюджет на 2016 р; Велика сімка і Північноєвропейські країни підтримують проект податкового кодексу і бюджет 2016; Блок Петра Порошенка  після голосування за бюджет покинув нардеп Микола Томенко; Двоє народних депутатів склали повноваження; МВС відкрило доступ до реєстру транспортних засобів; ВРУ призначила перевибори другого туру мера в Кривому Розі на 27 березня; "ДНР" зайняли Комінтернове біля Маріуполя; Хтось готував диверсію на складах зброї Харківської області; Кримські татари проовжують творити батальйон; Голові Української бібліотеки в Москві продовжили утримання під домашнім арештом; Корбана вважають симулянтом; Президент наклав вето на закон про роздержавлення друкованих ЗМІ; Київ реструктуризував свої зовнішні борги.




Взаємні санкції продовжуються

США, Євросвоюз і Казахстан застосовують економічні санції щодо Росії.
ЄС продовжили санкції проти РФ до 31липня 2016 р. Повідомлення з'явилося на початку тижня.
США так само продовжили санкції щодо громадян і підприємств з РФ. Держскарбниці США навіть опублікувала список цих осіб і підприємств.
Ще Міністерство культури України доповнило список осіб, яким заборонено в'їзд в Україну
 Прем'єр РФ Дмитро Медведєв у відповідь повідомив, що підписав постанову про введення стосовно України заходів у відповідь за приєднання Києва до антиросійських санкцій. Це було одною з перших його тез під час зустрічі з віце-прем'єрами. 
22 грудня російські ЗМІ повідомили, що Росія навіть старається замінити українську техніку на космодромі в Архангельській області.
24 грудня Верховна Рада прийняла зміни до закону «Про зовнішньоекономічну діяльність» (щодо надання Уряду повноважень застосовувати адекватні заходи економічного характеру до держави-агресора), за яким Кабмін з 1 січня наступного року ввести економічні  обмежувальні заходи проти Російської Федерації.
«Росія, як і очікувалось, ввела торговельне ембарго на українські товари, яке набуде чинності з 1 січня наступного року»: «Це не перше рішення Російської Федерації, а системний тиск Росії протягом останніх десяти років на Україну з тією метою, щоби не дати можливості українській економіці розвиватися і щоби далі продовжувати тиск на Україну всіма можливими засобами​...Проте ці російські рішення отримали і отримають гідну відповідь від української сторони», - ​сказав прем’єр А.Яценюк.
​Він відзначив значне падіння російського ринку в структурі експорту України​.

Казахстан запровадив санкції проти російських продуктів харчування

Казахстанський фонд захисту прав споживачів у «чорний список» вніс 190 найменувань харчової продукції за підсумками моніторингу безпеки Комітету з захисту прав споживачів Міністерства національної економіки Першим в Україні цю інформацію поніс «Укрінформ» 26 грудня.
«По результатам мониторинга исследованы 779 проб пищевой продукции
(рыбная, молочная, мясная, масложировая продукции, птицепродукция,
макаронные и кондитерские изделия). 190 (или 24%) продукции не
соответствуют требованиям технического регламента Таможенного союза, в том числе по микробиологическим показателям — 29 проб (15,3%), по физико-химическим показателям — 31 проба (16,3%), по маркировке – 130 (68,4%). Обнаруженные несоответствующие продукты реализуются в 14 регионах Казахстана», - повідомив казахський Фонд захисту прав споживачів.
У них на сайті є список заборонених продуктів​

22 грудня Верховна Рада прийняла зміни до Податкового кодексу

Бізнес не сильно добре відгукується про зміни до Податкового кодексу, повідомили РБК.

В України є бюджет на 2016 р

Біля четвертої ранку на 25 грудня у ВРУ проголосували за державний бюджет на 2016 р.

Велика сімка і Північноєвропейські країни підтримують проект податкового кодексу і бюджет 2016

22 грудня Посольство Британії в Україні опублікувало текст про підтримку реформаторських дій України, проекту бюджету на 2016, тому що вони відповідають вимогам МВФ.
"Посли країн-членів Групи Семи закликають депутатів Верховної Ради України підтримати пакет, запропонований Урядом. Реформи, з яких Україна взяла на себе зобов’язання відповідно до програми її співробітництва з МВФ, стануть вирішальним чинником відновлення економічної стабільності і повернення України на шлях до зростання і процвітання. Ми закликаємо депутатів Верховної Ради України до дбайливого виконання своїх повноважень, аби не ставити під загрозу цю програму", - йдеться в тексті на сайті Британського посольства.
З такими ж словами приєднуються Північноєвропейські держави 
"Посли Данії, Естонії, Фінляндії, Латвії, Литви, Норвегії та Швеції в Києві цілком підтримують заяву, яку сьогодні зробили посли країн-членів G7 («Великої сімки») в Києві щодо Державного бюджету на 2016 рік і доповнень до Податкового кодексу України."

Блок Петра Порошенка  після голосування за бюджет покинув нардеп Микола Томенко

Він вважає бюджет писаним під кальку Міжнародного валютного фонду і таким, в якому зупинили більше 30 бюджетних програм. Він з 2002 року народний депутат, підтримував Ю.Тимошенко і В.Ющенка. У цьому скликанні ВРУ був головою екологічного комітету.
"Реальний текст бюджету отримали кілька десятків народних депутатів. Я думаю, що кілька з них навіть встигли прочитати його до кінця. Насправді, ключові речі вчора ніхто не сказав... Цей бюджет фактично написаний під кальку Міжнародного валютного фонду. І в прикінцевих положеннях фактично зупинені 37 соціальних та гуманітарних законопроектів", -заявив М.Томенко.
Він порадив подивитися в пункт 6 прикінцевих положень бюджету, що там зупинили якраз ці соціальні програми.
"Вчора створена, на мою думку, нова коаліція на підтримку третього терміну прем’єрства Арсенія Яценюка. Вона складається з "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту", Радикальної партії Ляшка і наших "побратимів" (у лапках) з Партії регіонів, які голосували за диктаторські законопроекти, груп "Відродження" і "Воля народу", - сказав М.Томенко.
Дійсно, ці фракції найбільше підтримали новий бюджет. Вони деколи в критичноі моменти голосують за законопроекти від виконавчої влади.

Двоє народних депутатів склали повноваження

Злата Огнєвич і Миола Мартиненко склали у ВРУ 22 грудня повноваження народних депутатів.
Миколу Мартиненка звинувачують в схемах з ядерним паливом. В цьому його звинувачували Міхеїл Саакашвілі й Сергій Лещенко. М.Матиненко перебуває під слідством за кордоном.
З.Огнєвич просто хотіла творити закони для культури, як казала вона.



МВС відкрило доступ до реєстру транспортних засобів

Міністерство внутрішніх справ відкрило доступ до реєстру власників транспортних засобів. Про це на брифінгу сказав виконуючий обов'язки директора Головного сервісного центру МВС Владислав Криклій, передають Українські Новини.

ВРУ призначила перевибори другого туру мера в Кривому Розі на 27 березня

Рішення прийняли  23 грудня на сесії ВРУ після скандалу з проникненням активістів до Верховної Ради і погрози від Єгора Соболєва потенційною гранатою.

"ДНР" зайняли Комінтернове біля Маріуполя

Його, ніби-то, покинули до кінця тижня, але ОБСЄ не може все первірити.
"Сьогодні вранці бойовики на кількох бронемашинах та автомобілях заїхали на територію Комінтернове. Вони перебувають там, проводять перевірку документів місцевих жителів. Люди ховаються у погребах... Схоже, що вони намагаються спровокувати сили АТО в день, коли у Мінську проходить засідання Тристоронньої контактної групи", - повідомив 22 грудня заступник керівника прес-центру Генштабу Влад Волошин.

​"​У Комінтернове зайшли російські терористичні війська з бронетехнікою. Сьогодні окопувалися. В цю ж громаду входять села Водяне і Заїченкове. На цей момент інформації про те, що там присутні бойовики, немає. Але ці населені пункти знаходяться за Комінтернове, тому сполучення з ними ускладнене"​, - повідомив Донецький губернатор П.Жебрівський.
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вимагає скликати засідання Ради національної безпеки і оборони.
​В Цей час в Комінтерновому тривають переговори, а ДНР окопуються​

Комінтернове покинула техніка ДНР

25 грудня з'явилися повідомлення, що Комінтернове покинула техніка ДНР.
"За останньою інформацією прес-центру АТО, перед приїздом представників СММ ОБСЄ до н.п. Комінтернове, бойовики поспіхом вивели всю техніку та важке озброєння із селища глибше у свій тил", - повідомили в прес-центрі АТО 24 грудня.
"Підсумовуючи перебіг подій, які впродовж останніх трьох днів розгортаються навколо населеного пункту Комінтернового, що неподалік Маріуполя, можна із впевненістю сказати, що ця чергова масштабна провокація бойовиків остаточно зірвана силами АТО", - вважають в прес-центрі АТО.
В окупованій 22 грудя Оленівці влаштували мітинг проти ЗСУ
"Сьогодні, 25 грудня, у н.п. Оленівка, що на тимчасом окупованій проросійськими бойовиками території Донбасу, ватажки так званої «ДНР» організували антиукраїнський мітинг. Учасників мітингу, серед яких є жінки та діти, було доставлені п’ятьма автобусами з Донецька.
Після проведення мітингу його учасники вирушили пішки до лінії розмежування сторін із плакатами, на яких написано: «Україна порушує Мінські домовленості».
Про даний факт керівництво АТО оперативно поінформувало представників СММ ОБСЄ, Національну поліцію та Державну прикордонну службу України щодо вжиття усіх необхідних заходів для протидії цій заздалегідь спланованій провокації.
 
Звертаємось до ініціаторів протиправної акції: якщо серед мирних мешканців, яких вони силою або обманом змусили взяти участь у цьому постановочному дійстві, будуть постраждалі, вся відповідальність ляже на плечі організаторів та так званого уряду «ДНР»", - повідомили в прес-службі АТО.
Вкінці тижня повідомлялося, що комінтенове покинули ті, хто його захопили, але не повністю.

Хтось готував диверсію на складах зброї Харківської області

Деталей нема.
"Сьогодні близько третьої ранку була здійснена спроба диверсії на складах зберігання боєприпасів, що розташовані неподалік Балаклеї Харківської області", - повідомили в Генштабі ЗСУ.
Всі арсенали Збройних Сил України переведено на посилений режим охорони, йдеться далі в повідомленні.


Кримські татари проовжують творити батальйон

В кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана буде служити 560 осіб, формою допомагає Туреччина. Про це сказав координатор блокади Криму Лєнур Іслямов.
"Сейчас мы формируем новый добровольческий батальон имени Номана Челебиджихана. Дальше мы ждем номер воинской части, который нам должны присвоить, но мы уже получаем волонтерскую помощь как батальон. В пятницу к нам пребывает первая партия турецкой военной формы. Министерство обороны Украины пока еще только чешется, турецкое Минобороны уже нас начинает поддерживать. Мы получаем 250 комплектов формы, ботинок", - повідомив Л.Іслямов.
Батальйон має виконувати завдання Збройних сил, але буде вести й партизанську боротьбу в Криму.
 "Задачи этого батальона - наносить удары таким образом, где мы только можем знать. Мы знаем в Крыму все тропы и родники. От крымских татар ждут в Крыму, что мы будем приближать его освобождение. Если нам говорят: ждите 3-4 года на международном уровне, мы хотим, чтобы это произошло за год", - сказав Л.Іслямов.

Голові Української бібліотеки в Москві продовжили утримання під домашнім арештом

Історії не видно кінця.
"Пресненский суд Москвы в пятницу продлил до 28 января домашний арест директору Библиотеки украинской литературы Натальи Шариной, обвиняемой в распространении экстремистских материалов", - повідомив російський Інтерфакс.



Корбана вважають симулянтом

Геннадія Корбана вночі на 25 грудня вивезли в Київ, привезли в лікарню судово-медичної експертизи. в 11.00 25 мав бути суд, але він переносився. З п'ятниці на суоту, з суботи на неділю. Лікарі вважають стан Корбана стабільним. Суд вимагає доставти його на засідання, Корбан лежить, адвокати кажуть про тортури.

Початок кола.
Генпрокуратура вважає що Корбан затягує судові засідання і хоче його забрати під варту.
В Генпрокуратурі повідомили, що "в ході розслідування отримано достатні відомості підозрювати, що Г. Корбан умисно уникає участі у процесуальних діях з метою затягування слідства та ухилення від відповідальності".
Під час частих викликів лікарів, Корбан лікувався і приватній клініці пов'язаних з ним осіб, йому ставили діагнози, які занадто тяжкі щоб він брав участь в судових засіданнях і сидів на
Facebook, вважають в ГПУ.
"За таких обставин викликає обґрунтований сумнів достовірність встановленого діагнозу та реального стану здоров'я підозрюваного Г. Корбана. Тому у кримінальному провадженні призначено судово-медичну експертизу, для проведення якої необхідно здійснити його огляд судово-медичними експертами за участі профільних спеціалістів", - повідомили в Генпрокуратурі. 

25 грудня його привезли в Київ перевірити діагноз.
"Після вручення 24.12.2015 повістки про явку до Київського міського клінічного бюро судово-медичних експертиз для проходження судово-медичної експертизи підозрюваний Г. Корбан ухилився від добровільного прибуття до вказаної установи. Враховуючи, що він намагався уникнути обстеження і огляду судово-медичними експертами, на підставі ст.ст. 242, 243 та 245 Кримінального процесуального кодексу України, слідчим суддею за клопотанням органу досудового розслідування 24.12.2015 винесено ухвалу про примусове залучення Г. Корбана до проведення судово-медичної експертизи та надано дозвіл на примусове доставлення до Київського міського клінічного бюро судово-медичних експертиз для її проведення", - пояснили чого Г.Корбана привезли до Києва.

Тим не менше, прес-секретарка Г.Корбана Євгенія Кравчук наполяuає на тому, що в Корбана серйозні проблеми з серцем і його оперують.
"За результатами коронарографії лікарі інституту Амосова наполягли на негайній операції - подвійному стентуванні, адже була загроза інфаркту. Операція пройшла успішно. Зараз Корбан з операційного блоку переведений до реанімації і залишається в лікарні", - повідомила Є.Кравченко.
26 грудня суд має задовольнити клопотання Генпрокуратури про зміну запобіжного заходу замість домашнього арешту на тримання під вартою.
Новий суд мав відбутися в 9.00 27 грудня. Потім він перенісся на 15.00. Почався ще пізніше. Корбана все не могли доставити з Інституту Амосова.
Доставили. Корбану в залі суду стало гірше, повідомила йог прес-секретарка Євгенія Кравченко. Прихильники Г.Корбана не хочуть, щоб його лікував лікар з Інституту Амосова. Прокуратура не хоче щоб його лікували в Лікарі сімейної медицини.
Друзі Г.Корбана хочуть його вивезти в лікарню. СБУ на дає.
Коло закрилося.



Президент наклав вето на закон про роздержавлення друкованих ЗМІ

Законопроект "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації" повенувся на доопрацювання в комітетах.
 "Закон не передбачає зобов'язання реформованих державних і комунальних друкованих ЗМІ щодо збереження мови видання", -йдеться в поясненні Президента.
Раніше цей законопроект подавався як прогресивний і буже потрідний.

 

Київ реструктуризував свої зовнішні борги

"Місто Київ запропонувало своїм кредиторам можливість обміняти Облігації 2015 р. та Облігації 2016 р. на облігації зовнішньої державної позики та державні деривативи. Таким чином, у результаті завершення цієї операції, зобов’язання міста Києва зменшаться на загальну суму, яка дорівнюватиме 448 851 000 доларів США (148 851 000 доларів США за Облігаціями 2015 р. та 300 000 000 доларів США за Облігаціями 2016 р.)", - йдетсья в повідомленні Київської міської державної адміністрації.

Справи в областях

У міськраді Кіровограда утворилася фракція "Батьківщина", а об'єднання "Рідний край" і "Наш край" злилися в одну. 
У міського голови Кіровограда з’явився ще один заступник – Олександр Мосін.
У Полтаві з фракції ВО "Свобода" вийшов міський депутат Юрій Бублик. Свій рейтинг він вважає вищим за рейтинг партії.
В партії його вихід не прокоментували.

Статті, інтерв'ю, документи

Зарплата керівників поліції http://ukurier.gov.ua/uk/news/zarobitna-plata-v-novoyi-policiyi-infografika/ 
Замаграрного міністра про рік своєї роботи:
 http://latifundist.com/blog/read/1285-ot-eto-nevozmozhno-do-my-smogli

В Лубнах на полтавщині розгоряється скандал щодо продажу видобутого в області газу
Міноборони опублікували Аналіз бойових дій на сході України в ході зимової кампанії 2014–2015 років

Половину грошей на Антикорупційний форум Саакашвілі давав бізнесмен, який будвав багато в Одесі
 http://nashigroshi.org/2015/12/25/polovynu-hroshej-na-forum-saakashvili-u-kyjevi-daly-lyudy-tarpana-i-antykoruptsijnyk-chasiv-yanukovycha/ 

Мінеконорозвитку опублікували аналіз "100 найбільших держпідприємств Украіни: результати 12 місяців 2014 року".
​Річний зві Державної ​фіскальної служби України http://sfs.gov.ua/data/material/000/166/229980/Presentation1.pdf
При ператестації не проходять перевірку 13% міліціонерів
Інтерв'ю директора Антикорупційного бюро Артема Ситника http://ukranews.com/ru/interview/2015/12/26/689

Анонси

28 декабря в 10:30 информационное агентство ГолосUA проведет пресс-конференцию на тему: «Проживет ли страна с «ночным бюджетом»-2016?»
В пресс-конференции примут участие:
- Руслан Бортник - директор Украинского института анализа и менеджмента политики,
- Алексей Якубин — политолог,
- Всеволод Степанюк — экономист.
Пресс-конференция состоится по адресу: ул. Бастионная 5/13 (вход с ул. Кургановская).
Аккредитация до 18:00 25 декабря по телефону:(044) 284-57-62.


28 грудня, понеділок, о 12:00 в інформаційному агентстві «Главком» (вул. Шовковична, 8/20) відбудеться прес-конференція на тему: «Політичні підсумки року» Запрошені гості: Тарас Чорновіл, політолог, екс-народний депутат, Олексій Полтораков, політолог, радник при дирекції Інституту стратегічних досліджень. Учасники прес-конференції підводитимуть політичні підсумки року, та спрогнозують як житиме країна в політичній царині.

28 грудня 2015 року з 12.30 до 13.30 в агенції «УНІАН» (вул. Хрещатик, 4) відбудеться прес-конференція на тему: «Місцеві бюджети 2016 – перші результати 1-го українського індексу прозорості, участі та доброчесності у 15 містах України».
Організатор — Фундація «Відкрите суспільство» та Одеська обласна організація Комітету виборців України, що разом із учасниками громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети» у 15 містах України проаналізували практику оприлюднення, консультацій з громадянами та затвердження місцевих бюджетів.
Цього року вперше в історії України прийняття бюджетів на місцевому рівні є незалежним від прийняття державного бюджету.  Чому і далі деякі місцеві  очільники продовжують "кивати" на уряд?  До 25 грудня всі місцеві бюджети мали б бути прийнятими місцевими радами згідно вимог  статті 77 Бюджетного кодексу України.
·         Хто із місцевих очільників ПОРУШИВ однозначну ВИМОГУ чинного законодавства? 
Поряд із чіткими термінами прийняття місцевих бюджетів, є чіткі норми у чинному законодавстві щодо порядку оприлюднення проектів нормативно-правових актів, якими є місцеві бюджети.
·         Хто із місцевих очільників ПОРУШИВ ВИМОГИ щодо термінів оприлюднення проекту рішення про бюджет на 2016 р. та тим самим обмежив права громадян на доступ до публічної інформації?
Доступ до інформації щодо змісту проекту рішення про бюджет дає громадянам можливість надавати пропозиції та зауваження, а отже і брати безпосередню участь у бюджетному процесі. Проводячи консультації із громадянамимісцева влада могла не лише краще зрозуміти потреби та інтереси громадян та бізнесу, але й підвищити довіри до ії рішень.
Саме зважаючи на важливість консультацій з громадянами щодо конкретних цифр та об’єктів, які будуть фінансуватися за кошти місцевого бюджету, ще в листопаді 2015 року учасники партнерства «За прозорі місцеві бюджети» ініціювалиВідкриті зверненнядо міських голів щодо важливості проведення консультацій із громадянами та забезпечення дієвого зворотного зв’язку щодо наданих пропозицій.
·         Хто із місцевих очільників ПРОВІВ КОНСУЛЬТАЦІЇ із громадянами та чи можуть громадянами взнати про вплив наданих ними пропозицій на прийнятий бюджет?
·         Що зроблено на місцевому рівні аби громадянами могли повірити та не розчаруватися можливостями участі у формуванні головного фінансового документу?
В прес-конференції візьмуть участь:
Іван Сікора, директор Фундації «Відкрите суспільство», експерт в сфері бюджетної політики,  автор методології Індексу прозорості, участі та доброчесності бюджетної політики на місцевому рівні
Анатолій Бойко, голова Одеської обласної організації Комітету виборців України
Леся Шевченко, президент Фундації «Відкрите суспільство»
Більше про громадське партнерство «За прозорі місцеві бюджети» тут.                                                     
Захід проводиться за фінансової підтримки Європейського союзу та Посольства Фінляндії в Україні.
Додаткова інформація за тел: 050 3824661, info@osf.org.ua


У понеділок, 28 грудня, о 13.00 у прес-центрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна" розпочнеться прес-конференція на тему "Псевдореформи: прокурорами стали ті, хто працював при Януковичі". Учасники - адвокати з різних регіонів України, які пройшли всі етапи конкурсу та були рекомендовані комісією на заняття адміністративних посад в прокуратуру, але так і не були на них призначені: Юрій Аксьонов, Костянтин Куц, Олександр Нікольський і Руслан Ульянов (вул. Рейтарська, 8/5А). Реєстрації журналістів на місці за редакційними посвідченнями, додаткова інформація за телефоном (067) 787-35-45.

У понеділок, 28 грудня, о 14.00 у прес-центрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна" розпочнеться прес-конференція директора Інституту глобальної політики Сергія Крижанівського. Будуть озвучені такі теми: О. Лазорко проситиме політичний притулок; рейдерська атака ректора Київського національного торгово-економічного університету А. Мазаракі на Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі; дострокові вибори до Верховної Ради України у жовтні 2016 року, створення нової коаліції, майбутній прем'єр - Тимошенко чи Льовочкін (вул. Рейтарська, 8/5А). Акредитація за телефоном (067)152-76-76.




Коментарі