Стрільба в Мукачево, Олена Тищенко і АТО


11 липня принесло новину що правий сектор в Мукачевому з охороною нардепа від БПП Михайла Ланьо. Є коментарі від «ПС» і Ланьо. Міністр внутрішніх справ Аваков оголосив спецоперацію «із блокування, роззброєння і затримання банди, яка в суботу здійснила напад на цивільний об’єкт в Мукачевому.» Він ще написав що гранатометами знищили два міліцейських авто, поранили чотири цивільних особи і трьох працівників міліції.
За словами Авакова, «угрупування оточено; бандитам запропоновано здатися. У разі відмови до злочинців, згідно чинного законодавства, буде застосовано силу.»

Позиції сторін

«Правий сектор» повідомив таку версію: «В м.Мукачево на Закарпатті сотні ошалілих від безкарності бандитів ґвалтівника та наркоторговця регіонала Міхаіла Ланьо – на даний час депутата ВР України – спробували фізично знищити бійців "Правого сектору". В цій силовій акції взяли активну участь і бандити в міліцейських погонах, що перебувають на утриманні одіозного кума головного ворога українців – Віктора Медведчука.
Після запеклого бою вбито двох бійців "Правого сектору", поранено - четверо (з них двоє - важко). Забравши вбитих та поранених, підрозділ з боєм вирвався з оточення бандитів та відійшов у гори.»
«Правий сектор» вимагає негайний публічний арешт депутата Ланьо, що брав безпосередню участь у події, всіх бандитів і силовиків, що відкривали вогонь, та тих, хто віддавав наказ. І повідомили що увесь Військово-політичний рух "Правий сектор" піднято по бойовій тривозі.
Ланьо каналу «112» розказав таку версію подій: «Командир батальйону і його помічник зайшли до мене в кабінет, всього чотири машини приїхали. Вони сказали, що їм потрібно для бійців АТО, щоб я допоміг влаштувати в санаторій. Я сказав, що будемо допомагати. У нас була нормальна розмова, і раптом ми почули постріл. Зайшов мій помічник і сказав, що у дворі застрелили якогось хлопця. Я запитав у командира, що там сталося, а він відповів: Я ж вам казав, що люди, які приходять, трохи контужені. Я вийшов разом з ним, вони забрали тіло і поклали в багажник, а потім повернули на територію. Ніхто з моїх людей не провокував, я не знаю, хто там не стримався "Правого сектора". Після цього вони поїхали, і я вже чую, що була перестрілка з міліцією. Я молю Бога, щоб командир не постраждав і тоді він може підтвердити мої слова.»
Михайло Ланьо непроста людина з простою біорафією: все життя займався адмініструванням футболу, політикою і був засуджений за контрабанду.

Наєм їде на в Мукачево

Чомусь з початку новин про перестрілку в Мукачево негайно виїхав нардеп Мустафа Наєм. Він виклав фактаж  і хронологію з місця інциденту і повідомив що першою жертвою дійсно став охоронець Ланя: «Изначально между представителями Правого сектора и Михаила Ланьо была назначена стрелка в ресторане Дракон, в Мукачево на улице Лермонтова. Позже встречу перенесли в рядом стоящий спорткомплекс Антарес. Обе эти предприятия контролируются Михаилом Ланьо.
Представители Правого сектора прибыли на четырех джипах, всего 21 человек. Подошли ко воротам, охранника попросили вызвать Михаила Ланьо. После перепалки охраннику выстрелили в голову. Сейчас он в коме и находится в реанимации.
Примерно в 13:20 на дежурный номер 102 поступило сообщение, что люди в камуфляже перекрыли улицу Лермонтова. На место прибыл начальник милиции города Виталий Шиманяк. В ходе переговоров ему поставили ультиматум сдать оружие. Когда начальник отказался, началась стрельба - представители Правого сектора стреляли в воздух, взорвалась дымовая шашка. Джипы протаранили милицейский УАЗ и началась погоня.
На развилке Мукачево-Колчино выехали на трассу Киев-Чоп. Трассу перекрыли в районе заправки три машины МВС. На первой машине-джип колонны Правого сектора было установлен ленточный пулемет Калашникова. Стрельба велась также из РПГ и Мух. Три милицейские машины были уничтожены, колонна джипов прорвались в район Красной горы, на въезде Мукачево со стороны трассы Киев-Чоп.
В результате перестрелки двое представителей Правого сектора были убиты, четверо сотрудников милиции было ранено, из них трое - легко и один тяжело (разорвана ступня). На данный момент известно, что среди представителей ПС есть бойцы батальона Согечко, регулярно принимавших участие в боях на восточном фронте. Сейчас с ПС ведут переговоры о сдаче.»
Наєм запропонував також версію причини конфлікту: «По рассказам местных это передел рынка контрабанды сигарет. Кто с кем и что делил,»

Подія стає політичною

Відразу після новин про інцидент почався мітинг під адміністрацією Президента.
На сайті ПС зранку 12-го липня повідомлено що бійці-активісти «ДУК ПС, "Білого молоту", Автомайдану, батальйонів ОУН, "Айдар" і "Торнадо" провели ніч на вулиці Банковій під огорожею АП. Ніч пройшла спокійно, кияни приносили активістам бутерброди, гарячий чай і теплі речі.»
Головна вимога: «негайна відставка і арешт кримінального авторітета Авакяна (Авакова) і звільнення усіх політв'язнів». Вимогу ПС обґрунтовує так: «Безкарність і системний бандитизм "кривоохоронців" може призвести до потужного народного повстання, яке знесе маріонетковий проросійський режим Порошенко-Яценюка.»
Ще ПС відрапортував що мітинг їх шириться Україною. Мітинги 11-го пройшли у Дніпропетровську, Львові, Житомирі, Полтаві та багатьох інших містах України. Львів’яни, пишуть в ПС, перекрили трасу на Ужгород, щоб завадити підрозділам МВС виїхати на підмогу закарпатським колегам.

 

На яких умовах Україні ЄС дасть 1,8 млрд?

На сайті Законодавства України з'явивилася угода між Національним банком і Європейським Союзом про надання кредитів, підписана ще 22 травня. 
В документі йдеться що ЄС надасть Україні кредит в 1.8 млрд євро, який буде надаватися траншами по 600 млн євро з перервами у 3-4 місяці. Кредит буде віддаватися терміном до 15 років.
Там встановлено умови, за якими ЄС буде надавати кредит Україні. Річні відсотки становлять 2% плюс EURIBOR (стандартна величина відсотків у міжбанківських позиках).
Цікаво, що в документі вказано навіть номер рахунку, на який будуть перераховуватися кредитні кошти: "Кредитор зобов’язаний перерахувати Чисту суму вибірки Траншу в Дату вибірки на рахунок в євро Національного банку України у Deutsche Bundesbank, Frankfurt, SWIFT-BIC: MARKDEFF, No 50400 40066, IBAN DE05504000005040040066, Призначення платежу: “Макрофінансова допомога ЄС Україні”"

Прокурори під арештом

Зампрокурора Київської області Олександа Корнійця взяли під варту з можливістю застави в 3,2 млн грн
затриманого 6 липня під час спец-операції СБУ і ГПУ разом з працівником Головного слідчого управління ГПУВолодимиром Шапакіним і ще однією не названою цивільною особою. 
Мустафа Наєм 6 липня повідомив що у Шапакіна при обшуці знайшли: 
"- $130 тыс. в кабинете;
- $30 тыс и €22 тыс в доме;
- $170 тыс и 500 тыс грн в квартире;
- документы на депозитные вложения на сумму 800 тыс грн, а также незарегистрированное огнестрельное оружие и боеприпасы."​
А в Корнійця, написав Наєм, знайшли "бриллианты общим количеством 65 камней."

Ще звитяги СБУ

СБУ продовжує рапортувати про гучні арешти корупціоненрів. Голова СБУ Грицак в Одесі повідомив що арештували двох київських офіцерів СБУ за хабар в 170 тис дол Чернівецького прикордонника за 25 тис євро і Голову виконкому Ізюмської міськради за вимагання хабара.
5-го липяня ГПУ і СБУ арештували працівника головного слідчого управління Володимира Шапакіна, замголови ГПУ в Київській обл Олександра Корнійця і цивільного Валерія Гибаленка. Кожному з них присудили заставу в 3 млн грн. Шапакін8-го вніс заставу 3 млн грн і вийшов.
А за той час в інтернет вилилась ще одна скандальна історія: смс-погрози прокурора і адвоката з Дніпровського району Києва забудовнику торгового центру SkyMall.

ГПУ просить ВРУ зняти недоторканність з суддів з Криму
ГПУ подала до ВРУ 276 подань на арешт суддів з Криму. Їх звинувачують в державній зраді: «слідчими Управління з питань представництва інтересів громадянина або держави в суді, протидії злочинності та корупції на тимчасово окупованій території півострова Крим Генеральної прокуратури України розслідується кримінальне провадження щодо вчинення суддями судів Автономної Республіки Крим злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).» - написано на сайті ГПУ.

Карти для заохочення політиків

Франківська область найдекомунізованіша в Україні

Інтерактивна карта декомунізації від Міністерства культури з статистикою об'ємів роботи. Франківська область - єдина, дене треба нічого перейменовувати. Там громади і місцеві ради декомунізаційне питання переважно вирішили ще в 90-х.

Карта реформ

Прем'єр Яценюк, міністриня фінансів Яресько і заступник Голови АП Дмитро Шимків тиснуть на ВРУ щоб голосували за закони, які вимагають від України МВФ і решта партнерів, які дають за реформи кредити. 

Дмитро Шимків навіть презентував 10 липня додаток до урядового сайту reforms.in.ua, який показує в яких сферах депутатам треба прислухатися до пропозицій міністерств, президента і НБУ.
Шимків сказав що моніторингові карти показників розроблені на основі стратегічних документів країни – Угоди про асоціацію з ЄС, Стратегії сталого розвитку – 2020, Коаліційної угоди, Меморандуму України з МВФ та Програми діяльності Уряду.
З моніторингової карти видно що половина реформ відстає, а реформа охорони здоров'я відстає катастрофічно від намічених планів.
Міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі буде мати 13 липня прес-конференцію, повідомляє сайт Кабміну. Він зможе остаточно сказати подавав він заяву на звільнення чи не подавав.
14-17 липня пленарні дні у Верховній Раді. ВРУ може проголосувати декілька законопроектів, які необхідні для отримання кредитів.

Управління МВС з повернення активів


Керівницею створенного 8 липня Управління МВС з повернення злочинно набутих активів стала Олена Тищенко. МВС її дуже добре характеризує: "Вона є юристом-міжнародником, яка має ступінь Магістра міжнародного бізнес-права, спеціалізація «міжнародні фінансові злочини». Олена Тищенко має 18-річний досвід роботи, з них понад 8 років – за кордоном. Також вона працювала в Комітеті Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, займалася реприватизацією «Криворіжсталі» і розробкою державних програм для Кабінету Міністрів України." 
Є ще деталі біографії Олени Тищенко. Правозахисна фундація «Відкритий діалог», однією з чільних  проблем, якими вона займається є захист екс-зятя Нурсултана Назарбаєва, колись власника "БТА Банку" Мухтара Аблязова, якому загрожує екстрадиція з Франції в Україну, Казахстан чи Росію через слідства відмивання грошей у цих державах повідомляє що Олена Тищенко була заарештована в Росії у 2013 році і звинувачена в допомозі Аблязову відмивати гроші.  Аналітик «Відкритого діалогу» Ігор Савченко пише:
«Російське слідство звинуватило юриста Олену Тищенко у відмиванні грошей у зв’язку з кримінальною справою проти Аблязова та інших осіб. Вона була затримана в Москві 31.08.2013, після чого заарештована. Перебуваючи в СІЗО, Тищенко пішла на «співпрацю зі слідством», після чого в кінці грудня 2013 була амністована, а БТА Банк відмовився від позовних претензій до неї. 10.10.2013 з російського СІЗО Тищенко написала листа Генеральному прокурору Казахстану Асхату Даулбаєву, висловивши готовність «допомогти» слідчим органам. В листопаді 2013 р. її допитали представники казахстанської прокуратури.
Окремої уваги заслуговує наступний фрагмент листа представника БТА Банку Андрія Павлова до своїх колег в Казахстані: «У ході бесіди 22.11.2013 з керівниками 1-го департаменту Генеральної прокуратури Республіки Казахстан, Тищенко детально розповіла про протиправну політичну діяльність Аблязова, його роль в організації масових заворушень, розпалюванні міжнаціональної ворожнечі в Республіці Казахстан, створенні обстановки нетерпимості до казахстанців в Російській Федерації, закупівлях озброєння та військової техніки, у тому числі для президента Центральноафриканської Республіки»».
Ще на УouТube аудіозаписи skype-розмов Тищенко із, як вважається, зятем Аблязова про справи Аблязова. Там вона, начебто, обговорює процедурні і корупційні деталі процесу Аблязова в Москві


Чому Олена Тищенко варта уваги

В МВС створено управління з питань повернення активів, отриманих незаконним шляхом. Про це написав на ФБ Аваков ісайт МВС. Функції управління, пише сайт МВС: "забезпечення співробітництва з правоохоронними органами інших держав з метою якнайшвидшого виявлення та замороження активів осіб, щодо яких слідчими підрозділами МВС України проводиться слідство – як в Україні, так і за кордоном.
Також на підрозділ покладено функцію забезпечення стягнення кримінальних активів на користь держави на підставі рішень українських та іноземних судових органів, а також аналітична підтримка слідства МВС та координаційна взаємодія з Держфінмоніторингом та Генпрокуратурою в межах завдань, покладених на Управління."​
Завдання управління, за інформацією з сайту МВС конкретніші: "«справа Злочевського», колишнього Міністра екології, щодо стягнення 23 мільйонів євро, які були виведені з України, а також накладення арештів на кошти Злочевського в рамках кримінального провадження. Також співробітники Управління будуть займатися фактами незаконної діяльності компаній Сергія Курченка і групи компаній Дмитра Фірташа.
​​Зокрема, перед Управлінням стоїть завдання щодо виявлення коштів від реалізації природного газу, отриманого НАК «Нафтогаз України» від ДК «Газ України». В результаті цих дій державі завдано збитки на суму майже 5,8 млрд. гривень. Крім того, буде дана правова оцінка кардинальній зміні позиції НАК «Нафтогаз України» в Стокгольмському арбітражі на завідомо програшну. В результаті цього компанія Фірташа отримала право вимоги у НАК «Нафтогаз» 11 мільярдів кубометрів газу.
Також Арсен Аваков підкреслив, що створення Управління по забезпеченню повернення активів, отриманих злочинним шляхом, є елементом виконання Плану Євросоюзу і України про спрощення візового режиму."

З позитивів від управління: Олена Тищенко на бифінзі з нагоди призначення повідомила що ФБР поділилося інформацієюзі своїх баз даних про українців-фігурантів справ незаконного здобуття активів. 

Саакашвілі

Саакашвілі і зарплати Одеських чиновників

​Америка буде давати гроші на зарплату Одеській облдержадміністрації. Про це 6 липня написав на Саакашвілі в себе на ФБ: "Також, в рамках Одеського антикорупційного натиску, американський уряд погодився дати кошти на заробітні плати новій команді Саакашвілі."
Посольство США прокоментувало історію про зарплату для області Саакашвілі. Сказали що гроші йдуть виключно на антикорупційну діяльність як гранти: "уряд США фінансує антикорупційну ініціативну групу українських і міжнародних експертів при губернаторі і запускає нову антикорупційну програму грантів для розширення і поглиблення нашої співпраці з партнерами з громадянського суспільства."

На Саакашвілі поскаржилися за наклеп

Денис Антонюк, Голова Державіаслужби пожалівся на Саакашвілі Генпрокуратурі України за наклеп. Сталося  це 7 липня. За тиждень до того Саакашвілі звинуватив Антонюка в сприянні Міжнародний авіалініям України, які належать привату Коломойського, в  монополізації ринку авіаперевезень України. 

Новини про Донбас

Переатестація Донецької державтоінспекції

Аваков 6 липня оголосив що влаштував переатестацію в Донецькій Державтоніспекції​. Через атестацію в області він збирається збудувати патрульну поліціїю "«ДАІцид триває. На жаль і на велике щастя. Процес очищення від хабарників, які паразитують на людському горі, і зрадників у погонах. Атестація, враховуючи ступінь напруженості в області, буде проходити форсовано, але ретельно і з участю поліграфологів і фахівців з Києва. Розраховуємо, що всі хабарники, латентні вороги України, які ховаються від служби у важкий час – будуть за підсумками атестації звільнені.
За підсумками першої атестації чесні працівники – будуть служити і готуватися до тестів і іспитів у НОВИЙ ПОЛІЦЕЙСЬКИЙ ПАТРУЛЬ»"

А тим часом, активність ДНР-ЛНР зростає. Це визнають і в Міноборони.

Донецький губернатор шукає на роботу патріотів

​Губернатор Донеччини Жебрівський 7 липня оголосив набір в Донецьку​ ОДА. Причину набору він оголосив як наслідок війни. "З початком військових дій з регіону почалося вимивання прогресивної, мислячої, компетентної еліти. За три тижні своєї роботи я стикнувся з неодноразовими проявами саботажу та симпатій терористам." - пояснив Жебрівський.




Коментарі