6-19 квітня в контексті (систематика і аналіз)


 6-11 квітня
В Україні почала працювати Конституційна асамблея. В неї ввійшло багато визнаних юристів.
Під посольством Російської федерації в Києві пройшов мітинг лівих активістів за звільнення Олександра Кольченка. В Олександра Кольченка 6 квітня мало б відбутися судове засідання в Москві. Його перенесли на 20-ті числа квітня. Активісти, які прийшли під посольство бояться, що суд можуть перенести в Ростов і Олександра будуть судити за жорсткішими правилами, які прописані в новому кримінально-процесуальному кодексі РФ.
Генеральна прокуратура України попросила суд визнати незаконною приватизацію ПАТ "Дніпроенерго", ПАТ "Закарпаттяобленерго" та ПАТ "Донбасенерго". В ГПУ жалілися, що умови приватизації прийняті з перевищенням повноважень і сформульовані таким чином, щоб штучно створити передумови для придбання держакцій заздалегідь визначеними суб'єктами.


Проти Коломойського відновили кримінальну справу 2005 року за побиття юриста, яку вів колись Шокін

Виплила в світ нова стратегія безпеки України від Ради національної безпеки і оборони
У ВРУ почали збирати підписи за відставку міністра енергетики Володимира Демчишина
Міністерство оборони написало що кількість порушень останнього перемир’я росте «Терористи посилили обстріли позицій сил АТО з артилерії, мінометів і танків, та активізували повітряну розвідку»
«Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років» Відкриває доступ до архівів радянського союзу. Розпорядником їх стає архів Інституту національної пам’яті. В статті 3 закону розшифровано перелік установ, доступ до архівних матеріалів яких забезпечується законом. Залишається питання: хто опікувався архівами, поки доступ до них не було відкрито, де вони зберігалися. Пункт 2 4 статті повідомляє, що «Держава гарантує вільний доступ до архівної інформації репресивних органів з урахуванням особливостей, установлених цим Законом.» Особливості вказані стосуються інформації про жертв, яка на їх вимогу чи вимогу родичів обмежується. Доступ до матеріалів архівів відбувається, як вказано в 11-й статті, після заповнення заяви з проханням про доступ.
Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки» зводить в одне поняття «комуністична партія» всі від Російської демократичної соціал-робітничої партії, яка існувала за Жовтневої революції до Комуністичної партії України. Закон передбачає знесення пам’яток часів СРСР, перейменування топонімів. Але що цікаво, то він включає і виключення пам’яток німецької соціал-робітничої партії і символіки Німеччини 1939-45 років. Відразу після прийняття цього закону багато сайтів написали новину, що в Україні руйнують радянську спадщину.
Поряд з тим, ВРУ прийняла закон «про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 - 1945 років». Він визначає що Україна готова святкувати перемогу над нацизмом і визначає добрий десяток дат, які готова щороку відзначати. Ще закон затвердив що буде введений «Єдиний національний реєстр пам’яток Другої світової війни 1939—1945 років». Його буде формувати Кабмін.
«Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті», внесений сином вбитого в 1950-х керівника антикомунстичного підпілля в Західній Україні Романа Шухевича, Юрієм. Борцями за незалежність України визнано керівників всіх урядів, секретаріатів, органів примусу дипломатичних представництв закордоном від Української народної республіки, Гетьманату, Західноукраїнської народної республіки, Східно-лемківської (Команчанської, Команецької) та Гуцульської Республік, а також Українську Галицьку Армію, політичні партії й громадські рухи ХХ століття.
 
"Про внесення зміни до Закону України "Про загальну структуру і чисельність Служби безпеки України" зробив можливим збільшення чисельності Служби безпеки України з 27 тис до 31 тис. під час «особливого стану» і до безкінечності під час воєнного стану.
"Про внесення зміни до Закону України "Про Державну прикордонну службу України" збільшив граничну кількість службовців до 53 тис., а в їх числі до 45-ти тис. військовослужбовців.
7 квітня ВРУ прийняла Закон "Про внесення змін до статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо звільнення з військової служби громадян, які є студентами, аспірантами та докторантами денної форми навчання" підкорегував закон про військову службу так, що заборонив призивати вищезгаданих студентів на військову службу, які проходять «навчання за денною формою у вищому навчальному закладі I-IV рівня акредитації, яке було перервано у зв’язку з призовом студента або аспіранта на військову службу під час мобілізації, на особливий період»
На Донеччині в районі Пісків злочинці тричі відкривали вогонь в бік нашого опорного пункту із 120-міліметрових мінометів, а також - із танку і кулеметів. В районі Авдіївки незаконні збройні формування обстрілювали сили АТО із автоматичних гранатометів, снайперської і стрілецької зброї, бойової машини піхоти, мінометів калібру 120 міліметрів та артилерії калібру 122 міліметри. Крім того, з 18.10 до 18.33 злочинці випустили в бік наших позицій 14 снарядів із РСЗВ БМ-21 «Град»
21-24 квітня пленарні засідання Верховної Ради України. Брифінги політсил

Закони, проголосовані 9 квітня
Верховна Рада України працювала з 7 по 10 квітня пленарно. Перед початком засідань домовилися проголосувати добрий десяток законопроектів. Найбільше говорили про законопроекти, які би збільшили чисельність силових відомств. Було відчуття, що їх приймуть як тільки зберуться на засідання, пройшло 2 дні. В перший день не говорили про них. В другий тільки зібралися і зразу завимагали перерви, так дотягнули до 12.00. Після 12.00 так само не прийняли. Прийняли аж 9 квітня. До того 25 березня Порошенко вже підписав Закон про збільшення чисельності армії до 250 000.
Про найсерйозніші проголосовані закони по порядку:
Закон «Про ринок природного газу», який має демонополізувати ринок газу. Пункт 5 статті 3 гласить про «невтручання держави у функціонування ринку за винятком випадків, коли це є необхідним для усунення вад ринку або забезпечення інших загальносуспільних інтересів, та за умови, що таке втручання здійснюється у мінімально достатній спосіб» і не більше. Передбачає конкуренцію українських і закордонних постачальників газу і боротьбу за споживача. Тільки не зрозуміло, де закордонні спостерігачі наберуть труб, по яких будуть транспортувати газ до споживачів на конкурентних засадах, оскільки газо-нафтопроводи в Україні належать виключно державі. Новий закон впроваджує систему контрактів на постачання газу, але тарифи все одно визначає держава. В статті 13 закон каже «Всім споживачам (оптовим покупцям) гарантується право вибору постачальника (оптового продавця).» Продавця можна буде міняти і розривати контракт. Стаття 18 каже «Суб’єкти ринку природного газу є рівними у праві на отриманні доступу до газотранспортних та газорозподільних систем, газосховищ, установки LNG та приєднання до газотранспортних і газорозподільних систем.
Виробники біогазу або інших видів газу з альтернативних джерел мають право на отримання доступу до газотранспортних і газорозподільних систем, газосховищ, установки LNG та приєднання до газотранспортних та газорозподільних систем за умови дотримання технічних норм та стандартів безпеки у відповідності до законодавства та за умови, що біогаз або інші види газу з альтернативних джерел за своїми фізико-технічними характеристиками відповідають стандартам на природний газ.»
9 квітня ще у ВРУ прийняли закон, який змушує розпорядників державних коштів в триденний термін публікувати інформацію про плани на кошти, які їм дає бюджет. Закон вступить в дію 1 вересня 2015 року.



Кіхтенко і Аваков
11 квітня вийшло інтерв’ю Олександра Кіхтенка в "Дзеркалі тижня." Він сказав, що економічні відносини з окупованим Донбасом треба відновлювати. Міністр внутрішніх справ Авакаов за таке пообіцяв ініціювати проти нього процедуру зняття з посади. Арсен Аваков написав: "Ратовать за поддержку окуупационного режима, когда весь мир вводит санкции?! Финансировать режим террористов "экономическими связями"? - это позиция - выбираю слово помягче... коллаборанта!"
Новий директор «Укратранснафти»
В «Укртранснафти» з’явився 8 квітня новий виконуючий обов’язки директора Сергій Сукало, але до 18 квітня Сукало так і не пройшов реєстрацію на підприємстві.
Доступ до розсекречених архівів СБУ
Доступ до розсекречених архівів репресивних органів СРСР має бути відкритим за умови звернення до дрежавного галузевого архіву інституту національної пам’яті. Таке прописано в законі про доступ і це підтвердив керівник архіву інституту Ігор Кулик: «Якщо ми говоримо про новоприйнятий закон Верховної Ради вчорашній про доступ до документів радянських каральних спецслужб, то тут фактично спрацьовує той принцип, який є в країнах Центральної і Східної Європи. Особливо цей принцип дотримується в Чехії. Все відкрито для всіх… Обов’язково треба звертатися з відповідною заявою в архів. Чи це архів СБУ, чи це обласні архіви. Але треба розуміти ще один важливий момент, що до цього часу ніхто не ставив за мету цю інформацію якось об’єднати, створити якісь бази даних, створити якісь картотеки. А ті картотеки, які є, то у значній мірі були або знищені, або до наших часів не дійшли. Тому дуже часто ми говоримо про те, що для того, щоб такі документи шукати, ми запрошуємо всіх до нас в архів СБУ у читальну залу.»
Важливим законом, який прийняли 9 квітня у ВРУ став закон про заборону тоталітарної (радянської і німецької символіки). Його коментував Голова Адміністрації Президента Борис Ложкін. Він сказав, що юристи вивчають цей законопроект, до того як його підпише Президент. Про воєнні дії на Донбасі Ложкін сказав, що треба добиватися щоб ДНР і ЛНР виконували домовленості з другого Мінська. Ложкін прояснив що робить Віктор Медведчук в переговорах з ДНР і ЛНР: «Медведчук занимается обменом пленными, и мы рассчитываем, что он продолжит эту работу. Даже если он спасет несколько человек - это  уже большой результат. В переговорах об освобождении пленных он сделал немало.»
В Івано-Франківській області заборонено Партію Регіонів, Опозиційний блок, і партію Льовочкіна, повідомило Видання «Судово Юридична газета». Сам сайт облради Прикарпаття каже, що до них тільки звернулася ГО "Правий сектор" з вимогою заборонити, ніякого рішення про заборону на сайті в облради не висить.
В Станиці Луганській звалили пам'ятник Леніну. Сталося це 18 квітня. Така сама оказія сталася й в Краматорську, того ж дня, але трошки пізніше. А ще пізніше в Харкові звалили ще два Леніни.
Тоді ж, 18 квітня В Одесі відбуваюлися мітинги якоїсь "Народної ради Бесарабії" З ними боряться МВС. Називають їх несанкціонованими й вгадують "руку Кремля"
Про деолігархізацію, ще одне популярне словечко
У інтерв’ю Борис Ложкін сказав таке: «Дело в том, что при нынешних обстоятельствах олигархи будут вынуждены принять новые правила игры. Мирным или не мирным путем. Это касается всех олигархов без исключения. Я сторонник того, чтобы переход к новым правилам произошел путем эволюции, путем мирных переговоров. У нас достаточно угроз, чтобы плодить конфликты внутри страны. Общество больше не видит себя в олигархической системе. Эта система скоро рухнет, это неизбежно и является просто вопросом времени. Если кто-то будет этому процессу сопротивляться, то он пойдет против интересов государства. А все, кто до сих пор шел против интересов государства, проигрывали… Или же становились властью сами. Но я не верю, что кто-то из действующих олигархов в нынешних условиях мог бы стать властью.
Олигархи должны стать ответственным бизнесом, который платит налоги, а государство должно этот бизнес поддерживать, в том числе на внешних рынках… Коломойский говорит, что готов. Ахметов - тоже. С Фирташем не разговаривал.»
Але це тільки заява про деолігархізацію. В енергетичній, наприклад, деолігархізація проявляється так: Суркіс і Коломойський через ПАО “Львівобленерго” з ООО “Бізнес-Інвест» подають в суд на «Дніпрообленерго», яке, як пише Finance.UA належить “DTEK» Рината Ахметова. Суд буде 23 вересня в Київському господарчому суді.
Раніше ГПУ зверталася до суду з вимогою визнати незаконною приватизацію «Дніпроенерго», «Закарпаттяобленерго» і «Донбасенерго.

Ще про суди: ​В Полтавський міський суд привезли матеріали справи Кернеса, мера Харкова. Засідання повинно відбутися через 5 робочих днів, тобто​ до вівторка. Це буде перше повноцінне засідання у справах проти мера Харкова Геннадія Кернеса за побиття в часи Євромайдану.
Порошенко представив директора Антикорупційного бюро України. Ним став Артем Ситник.​ Але воно запрацює не відразу заявив представник президента у Кабінеті міністрів Олександр Данилюк, тому що треба шукати персонал. Він сказав: "Потрібно відверто говорити - Бюро запрацює за місяців шість. Тому що потрібно також ретельно, як ми підходили до керівника, зараз треба вибрати увесь персонал, бо від кожної людини буде залежати дуже багато…Добре, що у цьому процесі нам допомагають донори, і не тільки грошима. І це не головна допомога, а й експертиза. Це і американці, і європейські колеги. Для них це пріоритет. Підбирати персонал, провести тренінг для персоналу, який вже відібраний. Ай-ті системи встановлюються, які дуже важливі. Бо у нас є багато органів, і вони не можуть навіть обмінюватись інформацією між собою.»
Бій з росіянами
16 квітня відбувся бій Української збірної з боксу із Російською. Українські боксери виграли в росіян з рахунком 3:2.
Голова Служби безпеки України прийшов на засідання Антикорупційного комітету ВРУ. Він сказав, що стараннями його служби заблоковано 26 банківських рахунків вищих посадових осіб режиму Януковича і ведеться 9 кримінальних проваджень, які стосуються економічних злочинів того ж режиму.
Вбивство Калашнікова і Бузини в ширшому контексті
​16 квітня Вбили проросійського письменника Олеся Бузину в Києві. Це друга за 2 дні смерть людини, яку є за що не любити українцям. Перший – вбитий днем раніше колишній член Партії регіонів, організатор проплачених мітингів Олег Калашников. Найвідомішим з його дінь був мітинг під Печерським судом столиці, коли судили Юлію Тимошенко в 2010 році. Тоді під Печерським судом на Хещатику стояло 2 компанії людей: одна за Тимошенко, інша проти. Тою, яка проти командував Олег Калашников. Групи стояли день і ніч. Вони були відгроджені одна від одної парканами. На перших порах стояли в Калашникова люди з прапорами і лунав в записі голос нині покійного Голови «Украинской воинской ассоциации», який громогласно безперервно пояснював перехожим за що судятьТимошенко. За який час люди Калашнікова з прапорами кудись ділися, а замість них поставили якусь суцільну чорну коробку, на якій повісили звинувачення проти Тимошенко й Голос вже покійного Олега Калашнікова продовжував нагадувати за що судять Ю. Тимошенко. Потім коли Тимошенко перевезли в Качанівку й Харків і коробка й голос Калашнікова пропали. Калашніков став в 2012 народним депутатом в Списках «Партії регіонів». Залишились тільки палатки і сцена за Тимошенко. Вони стояли аж до весни 2014, хоч тимошенко випустили в другій декаді лютого 2014. Тими палатками частково командував Володимир Гонський, як він сам раз сказав « я є дуже файний бард». Володимир Гонський став в списках Блоку Юлії Тимошенко разом з Калашніковим народним депутатом. Гонський ще був ведучим другої зміни на сцені Євромайдану.   
Щодо вбивства Олеся Бузини, то машину вбивць Бузини знайшли за кілька годин після вбивства.       
На похорон Олеся Бузини прийшли 4 категорії людей: родичі, колеги і знайомі, шанувальники і люди, які були з гаслами типу «Фасшызм не пройдёт!». «Новое время» повідомляє, що на похороні було від 200 до 500 осіб
Андрій Садовий і Коломойський
До Андрія Садового в Львів відкрито приїжджали менеджери Коломойського - Львівський топ-журналіст Остап Дроздов: «Інсайдерські джерела кажуть, що Коломойський емоційно розглядав варіант антипрезидентського бунту з метою усунення Порошенка. Ціль зустрічі делегатів Коломойського з Садовим полягала в простому питанні: Андрію Івановичу, ви готові в разі дострокових президентських виборів стартувати на президента за повної фінансової та медійної підтримки дніпропетровського клану? Все вказує на те, що зубри Коломойського отримали у Львові відповідь: так.»

ДНР-ЛНР знов почали стріляти з градів
19 квітня ДНР-ЛНР в районі Авдіївки застосували проти українських сил Гради. Прес-центр АТО про це пише так: «З 18 години до опівночі 18 квітня російсько-терористичні війська 21 раз порушили режим тиші. В порушення Мінських домовленостей, злочинці 7 разів відкривали вогонь із мінометів калібру 120 міліметрів, 1 раз - із артилерії калібру 122 міліметри. Також бандформування, після певної перерви, знову вдалися до обстрілу наших позицій із реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град».
Додатково раніше, був бій в Трьохізбенці. Так само під Станицею Луганською

Цифри тижня

До кінця травня Уряд збирається збудувати фортифікаційні споруди на кордоні з РФ. Про це повідомив голова Ради нацбезпеки і оборони Олександр Турчинов з першим віце-прем’єром Генадієм Зубком.​ ​Повідомляється, що Кабінет Міністрів виділив із Резервного фонду Державного бюджету 2015 року 850 млн. грн. на фортифікацію та будівництво лінії безпеки.

За тероризм та шпіонаж за поданням Служби безпеки України від початку Антитерористичної операції засуджені 94 людини. Це сказав керівник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк "Служба розслідує 4187 кримінальних проваджень, про підозру повідомлено 1179 особам. Водночас, до суду скеровано 329 обвинувальних актів. Наразі вирок суду проголошено 94 особам, і понад 10 осіб із цього числа позбавлені волі терміном до 13 років."
ГПУ наклала арешт на $100 тис. та 300 тис. грн міністрині охорони здоров’я за Азарова при президенстві Януковича.
21 жовтня 2014 року Богатирьову оголосили в розшук по Україні за підозрою у розкраданні бюджетних коштів в 6,5 млн грн у 2012 році під час держзакупівель імунобіологічних препаратів, лікарських засобів та медичного обладнання "за попередньою змовою з групою осіб".
Анонси

21 квітня буде Прес-тур в Чорнобильську зону відчуження. Там будуть презентувати майданчик під будівництво Централізованного сховища відпрацьованого ядерного палива АЕС України. Щоб акредитуватися треба написати листа й вказати техніку, з якою поїдете.




Початково опубліковано на Spilno.TV

Коментарі