Головні новини 29 серпня-4 вересня + Анонси

Закінчується останній тиждень відносної тиші в новинах. За цей час стало про 13 людей, які таємно утримувалися у приміщеннях СБУ, змінився глава Адміністрації Президента, а Київ символічно наблизився до того, щоб приймати Євробаччення, а може і Одеса. З наступного вівторка починаються парламентські засідання. Через це інформаційний простір насититься анонсами, подіями, новинами і думками.



29 серпня на засіданні Нацради реформ Президент оголосив про призначення нового Глави Адмініістрації Президента. Ним став Харківський губернатор Ігор Райнін. Попередній голова АП Борис Ложкін.


На початку тижня НАБУ оголосили в розшук Іннесу Кадирову, маму депутата Олександра Онищенка, якого звинувачують у “газовій справі”. На маму Онищенка записано дуже багато власності і бізнесу, яку ЗМІ приписують Онищенку. Наразі Онищенко після зняття депутатської недоторканності перебуває за межами України.


Голосіївський суд Києва зобов'язав Росію відшкодувати переселенці із Донбасу 40 тис євро



Анонси
Комітет Європарламенту з свобод 5 вересня буде дебатувати про візову лібералізацію з Косово, Україною і Грузією. Про це на сайті Європарламенту повідомили так:
The reports and the decisions to open the inter-institutional negotiations on allowing nationals from Georgia and from Kosovo to be exempt from holding a visa when travelling in the EU will be voted by the Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs on 05.09.16. The Committee will also discuss the report on visa liberalisation with Ukraine, together with Deputy Foreign Minister Olena Zerkal. The Eurojust annual report for 2015 will also be looked at with its President Michèle Coninsx
5 вересня 2016 року відбудеться оцінювання професійних знань та якостей кандидата на посаду Голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів шляхом проведення тестування.
Початок заходу: 10:00.
Місце проведення: м. Київ, вул. Василя Сурикова, 3, Національне антикорупційне бюро України.
Акредитація ЗМІ здійснюється до 15 год. 30 хв. 2 вересня 2016 р. за електронною поштою:borys@kmu.gov.ua (будь ласка, вказуйте прізвище, ім’я та назву ЗМІ. При собі ОБОВ’ЯЗКОВО мати редакційне посвідчення та паспорт).

06 ВЕРЕСНЯ 2016, 10:00
 Прес-служба Апарату Верховної Ради України 

З 6 по 9 вересня відбудуться пленарні засідання Верховної Ради України

 
З 6 по 9 вересня відбудуться пленарні засідання Верховної Ради України (вул. Грушевського, 5, сесійна зала).
Вхід за картками акредитації
Український інститут міжнародної політики запрошує на пресс-конференцію «Європейська стратегія Дунайського регіону: можливості та завдання Чернівецької області», яка відбудется 5 вересня 2016 року в місті Чернівці, конференц-зал, 1 поверх, вул. Банкова (Штерна), 3.  
Початок о 10.00. 
Запрошуються представники ЗМІ.

У понеділок, 5 вересня, о 10:00 в Українському кризовому медіа-центрі (м. Київ, вул. Хрещатик, 2) відбудеться прес-конференція на тему: «Ситуація в Лощинівці: як в Україні гарантувати безпеку громадам?».

На заході йтиметься про те, чи є Україна безпечною для представників національних меншин, що повинна зробити держава для забезпечення інтеграції та включення ромів в українське суспільство і як має діяти держава, щоб гарантувати безпечне співжиття в багатонаціональному українському суспільстві.
Нагадаємо, що 27 серпня в селі Лощинівка відбулися погроми будинків ромських родин і примусове виселення ромів з території села. Погромам передувала трагедія – вбивство дитини і затримання підозрюваного, місцевого жителя.
Орган місцевого самоврядування на сільському «віче» ухвалив рішення про виселення ромів з села Лощинівка. Місцева влада і правоохоронні органи, у свою чергу, продемонстрували бездіяльність у питаннях превенції та реагування на ситуацію, що сталася.
На сьогодні єдиним державним органом, який дав публічну оцінку подіям, які відбулися, є Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
Ця трагедія викриває низку системних проблем в забезпеченні державою дотримання прав людини, недискримінації і безпеки в громадах.

Учасники прес-конференції:

Аксана Філіпішина, представниця Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, начальник Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та ґендерної рівності.
Володимир Кондур, голова Коаліції ромських організацій «Стратегія 2020».
Михайло Тарахкало, директор Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини.
Костянтин Тарасенко, представник офісу Управління забезпечення прав людини Національної поліції України.
Євген Бистрицький, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження».
Захід організовано за ініціативи Коаліції ромських організацій «Стратегія 2020» у співпраці з Міжнародним фондом «Відродження» за інформаційної підтримки Центру інформації про права людини.
Контактна особа:
Радослава Чекмишева,
PR-координатор Міжнародного фонду «Відродження»
У понеділок, 5 вересня, о 10.30 під стінами Верховної Ради України (м. Київ, вулиця Грушевського, 5) відбудеться публічна акція «НЕ ГАЛЬМУЙТЕ – СУД ФІЛЬТРУЙТЕ!».
Активісти Руху ЧЕСНО вимагатимуть від народних депутатів України невідкладно внести до порядку денного 10 постанов: 3105, 3105-1, 3105-2, 3105-3, 3105-4, 3105-5, 3105-6, 3105-7, 3105-8, 3105-9. Розгляд цих постанов визначить професійну кар’єру 762 суддів, п’ятирічний термін повноважень яких закінчився, і які були рекомендовані Вищою кваліфікаційною комісією суддів України для їх обрання на посаду судді безстроково.
Громадськість не має довіри до цих суддів, оскільки серед них є судді старої влади, а також ті, які приховують свої статки, у часи Майдану засуджували активістів та виносили сумнівні рішення й абсолютна більшість з них не проходила перевірку на доброчесність. Таким чином, ми закликаємо народних обранців не консервувати, а рішуче оновити судову систему на 10%. Таку можливість Верховна Рада має лише у вересні, до набуття чинності новим законодавством в рамках судової реформи.
Під час перформансу активісти наочно продемонструють, як судді колишньої влади, що «зависли» у Парламенті і наразі не здійснюють правосуддя, стали «привидами». Вже з наступного місяця через бездіяльність Верховної Ради вони можуть «проникнути» у судову систему без проходження нових конкурсів і підтвердження своєї відповідності критеріям доброчесності, компетентності та професійної етики.
Запрошуємо громадськість та ЗМІ приєднатися до акції «НЕ ГАЛЬМУЙТЕ – СУД ФІЛЬТРУЙТЕ!» і сприяти становленню чесного правосуддя в Україні.
Контактна інформація: Ірина Мокрицька, Рух ЧЕСНО, тел. +380632659221, info.chesnosud@gmail.com
05 ВЕРЕСНЯ 2016, 11:00
 Прес-служба Апарату Верховної Ради України 

Засідання Погоджувальної ради керівників фракцій та голів комітетів Верховної Ради

Засідання Погоджувальної ради керівників фракцій та голів комітетів Верховної Ради України (вул. Грушевського, 5, конференц-зал).
По завершенню Погоджувальної ради - брифінг Голови Верховної Ради України А.Парубія.
Акредитація проводиться 2 вересня з 14-00 до 16-00 за тел. 255-35-87
Вхід через 9-й під’їзд
З 6 по 9 вересня відбудуться пленарні засідання Верховної Ради України (вул. Грушевського, 5, сесійна зала).
Вхід за картками акредитації
5 вересня 2016 року відбудеться прес-конференція на тему «Децентралізація: чого чекати від парламенту цієї осені?» за участю Віце-прем’єр-міністра, Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка, народних депутатів, експертів.
Початок заходу: 14:00.
Місце проведення: Будинок Уряду (м. Київ, вул. М.Грушевського, 12/2, 6-й поверх, прес-центр). Вхід тільки за паспортами.
Акредитація ЗМІ до 12:30 за телефонами: 256-77-07, 256-63-24 та e-mail: surmak@kmu.gov.ua.
5 вересня, 17.00 відкриття виставки «Від гривни до гривні», яка присвячена 20-ти річчю проведення грошової реформи і введення в обіг національної валюти з історичною назвою «гривня». 

Виставка відобразить історію створення сучасних обігових та пам’ятних монет України, які репрезентують на світовій арені історію нашої держави, розповідаючи про її побут, культуру, політику, економіку. 

В основу виставки «Від гривни до гривні» покладено нумізматичну колекцію нашого музею, що створювалась впродовж 200 років. Загальна кількість представлених на виставці оригінальних експонатів - близько 300. Будуть представлені рідкісні та навіть знакові речі для української нумізматики не лише давніх часів, а й періоду незалежної України. Багато експонатів донедавна були невідомими в нумізматичній науці та показані на виставці вперше. Окрім монет та банкнот експонуватимуся документи, фото, медалі, ескізи монет та інструменти монетного виробництва.

Партнером виставки є журнал «Нумізматика і фалеристика» (http://numismatics.kiev.ua/).

Додаткова інформація - (044) 278 48 64.
Акредитація ЗМІ (067) 587 02 61 (Лілія Пушкарь).

Вхід на відкриття виставки, за доброю музейною традицією, буде безкоштовний.
6 сентября, в 12.00, в пресс-центре «ПАРИТЕТ» (Фонтанская дорога, 51) состоится пресс-конференция, посвященная промежуточным результатам «Аттестации» местных депутатов. 
На пресс-конференции будут озвучены результаты мониторинга проведения приема избирателей депутатами Одесского городского и областного совета, посещения пленарных заседаний сессий и постоянных комиссий. 
В частности, на пресс-конференции будут названы:
 — Депутаты, которые избрали максимально удобные для избирателей графики приема избирателей, и депутаты, которые вообще не проводят прием; 
- депутаты, которые добросовестно посещают сессии и заседания постоянных комиссий своих советов, и депутаты-прогульщики. 
В рамках проекта «Аттестация депутатов местных советов. Одесская область» Одесская областная организация КИУ выполняет мониторинг деятельности депутатов восьми местных советов Одесской области: Одесского, Измаильского, Белгород-Днестровского, Подольского, Раздельнянского, Ренийского и Татарбунарского городских советов, а также Одесского областного совета. Целью проекта является повышение уровня осведомленности избирателей о деятельности их местных депутатов. 
В пресс-конференции примут участие:
Анатолий Бойко, Глава ООО ВОО «Комитет избирателей Украины»;
Анастасия Матвиенко, руководитель аналитического отдела организации. 
Приглашаются все заинтересованные СМИ
Пресс-служба ООО ВОО «Комитет избирателей Украины»
Довідково: проект «Атестація депутатів місцевих рад. Одеська область», що здійснюється ООО ВГО КВУ за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», направлено на вдосконалення діяльності новообраних депутатів 8 місцевих рад Одеської області за допомогою проведення персонального оцінювання діяльності місцевих депутатів на предмет відповідності їх діяльності параметрам відкритості, прозорості, підзвітності та доброчесності протягом першого року повноважень, а також на підвищення поінформованості виборців про діяльність їх місцевих депутатів.
Координатор проектів ОБСЄ в Україні запрошує Вас взяти участь у регіональному тренінгу «Особливості перших місцевих виборів в об’єднаних територіальних громадах в рамках децентралізації влади в Україні» для журналістів ЗМІ Вінницької області, який відбудеться 07 вересня 2016 року у м. Вінниця.
Метою тренінгу є обговорення та вивчення особливостей подання ЗМІ інформації,  яка стосується перших місцевих виборів, що проводяться в об’єднаних територіальних громадах в рамках реформи децентралізації в Україні.
Під час тренінгу буде розглянута низка питань, серед інших такі як:
  • особливості децентралізації влади в Україні та державна інформаційна політика щодо реформування місцевого самоврядування;
  • перші вибори в об’єднаних територіальних громадах та роль ЗМІ у виборчому процесі;
  • повноваження рад та голів рад об’єднаних територіальних громад, старост, роль і вплив громади на прийняття рішень.
До участі у заході запрошуються журналісти, які працюють у засобах масової інформації, інформаційних агенціях та Інтернет – ЗМІ всіх рівнів (обласного, районного, міського/сільського), а також усіх форм власності: приватної, державної, муніципальної.
Організатор тренінгу забезпечує учасників харчуванням під час проведення заходу, а також, у разі потреби, відшкодовує транспортні витрати, пов’язані із подорожжю до міста Вінниця.
Даний захід є одним із низки регіональних тренінгів, які відбудуться у різних містах України. Заходи організовано КП ОБСЄ в Україні в рамках проекту «Розбудова спроможності в проведенні навчання у виборчому процесі та підвищення обізнаності виборців», який реалізується у співпраці з Центральною виборчою комісією (ЦВК).
Контактна особа Ярослав Філяк 050 3340261

ИТ-кластер Одессы — это сообщество ИТ-компаний, технических вузов и ИТ-школ, и всех тех, кто поддерживает развитие ИТ в Одессе. Мы хотим, чтобы как можно больше людей узнали, что Одесса — не только столица юмора на берегу Черного моря, но и город первоклассных айтишников, крутых стартапов, всемирно известных продуктовых, сервисных и консалтинговых компаний.
Наша основная задача: быть коммуникатором и интегратором ИТ Одессы. И у нас это отлично получается!

8 сентября мы подведем итоги работы за год, расскажем и покажем разультаты нашей работы на протяжении года.

ИТ-Кластер — это треугольник бизнеса, образования и власти. В связи с этим будут проведены 3 панели с лидерами трех сторон кластерной инициативы.

Контакти: info@it-cluster.od.ua
г. Одесса, ул. Успенская, 44
8-9 вересня 2016 у Херсоні пройде Другий регіональний OPEN DATA FORUM, під час якого буде презентована перша в Україні онлайн система відкритих бюджетів міських шкіл, що впроваджуватиметься у школах міста.
II OPEN DATA FORUM ставить на меті презентувати громаді півдня України можливості використання відкритих державних даних у різних сферах життєдіяльності задля підвищення конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості регіонів, а також стимулювання відкритості влади.
Минулого року цей Форум відвідали із докладами представники таких організацій та компаній, як Google Ukraine, Американські Рад з Міжнародної освіти, Британська Рада, Програма розвитку ООН в Україні, Центр політичних студій та аналітики, профільні державні установи та комунальні заклади міста.
Цього року в 2 рази більше спікерів – ще більше можливостей для локальних громад.
Організатори запрошують до участі у Форумі громадські організації, IT-компанії, державні та комунальні установи, ЗМІ та просто активних громадян в якості слухачів, спікерів чи партнерів заходу. Реєстрація відкрита до кінця серпня за посиланням.
Якщо у вас є успішні кейси щодо впровадження сучасних інформаційних технологій у сфері відкритих даних, прозорості влади чи інвестиційного розвитку регіону, ви можете презентувати їх під час Форуму. Якщо ви готові підтримати захід інформаційно, технічно, фінансово чи іншим способом, ви матимете можливість стати партнером, про вас буде включена інформація в усі роздаткові матеріали заходу та зможете розмістити свої банери, стенди на Форумі.
Організаторами Форуму виступають Херсонський обласний благодійний фонд «Об’єднання», Херсонська громадська організація «Центр досліджень суспільства» за підтримки Херсонської міської ради.
Всі запитання можна направляти на емейл: office@fundunion.org, або по телефону: +380999428115.
9 СЕРПНЯ 2016, 12:00
 Прес-служба Апарату Верховної Ради України 

30-31 серпня Голова Верховної Ради України Андрій Парубій перебуватиме з візитом до Республіки Польща (м. Варшава) з метою участі у конференції голів парламентів Центрально-Східної та Південної Європи 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій здійснить візит до Республіки Польща (м. Варшава) з метою участі у конференції голів парламентів Центрально-Східної та Південної Європи 30 - 31 серпня 2016 року.
Програмою візиту передбачено виступ Голови Верховної Ради України А.В.Парубія в рамках дискусії «Відновлення Європейського Союзу та регіональна співпраця в Центрально-Східній Європі», відвідання Музею Варшавського повстання.
Пʼятниця, 23 вересня 2016, 10:00, Київ. Окружний адміністративний суд Києва продовжить засідання у справі за позовом Юлії Тимошенко проти Кабінету Міністрів України щодо скасування постанови про встановлення єдиної ціни на газ Місце проведення: вул. Болбочана Петра, 8 (корпус 1). Довідки за тел.: (067)230-17-05.

Новини Центральної України
29-30 серпня

31 серпня-1 вересня

1-4 вересня

Коментарі