Головні новини 28 вересня - 4 жовтня

На Донбасі, ніби-то, почалося відведення зброї менше 100 мм
27 членів «народної ради» ДНР оголосили в розшук
Керівники і аналітики організацій, які спостерігають за виборами розказали про основні факти і провали виборчого процесу перед місцевими виборами
У виборах візьме участь 132 політсили
Партії агітують нерівномірно
Нерівномірна вага мандатів на майбутніх місцевих виборах
На Донбасі вибори можуть зірватися на 10 округах
Близько 13 млн українців не зможуть проголосувати на місцевих виборах
Переселенці повинні голосувати на місцевих виборах, але нема законодавчого механізму
Гендерна квота на виборах не спрацювала
Луганщина без світла
Продовженні історії теракту під Одеським СБУ
Уряд створив Державну службу України з питань Автономної Республіки Крим та міста Севастополя
Два законопроекти про тимчасово окуповані території
Семен Семенченко у законопроекті про окуповані території вимагає від Росії репарацій за окупацію
Оприлюднено текст законопроекту про повну блокаду окупованих територій
Економіка
Росія і Україна з 25 жовтня взаємно практично зупиняють ​авіапольоти
Укрнафта виплатила дивіденди
Кабмін оприлюднив порядок адміністрування порталу використання публічних коштів
Суди
Печерський районний суд Києва продовжив запобіжний захід у вигляді застави у сумі 1,2 млн грн для екс-міністра юстиції часів в Януковича для Олександра Лавриновича до 25 жовтня.
Апеляційний суд Києва оголосив перерву до 8 жовтня у розгляді скарги на арешт народного депутата України Ігоря Мосійчука через те, щоб лікарі ізолятора тимчасового тримання СБУ провели медичне обстеження нардепа і надали довідку суду про стан його здоров'я.
Обвинувальний акт стосовно екс-командира батальйону "Айдар" Сергія Мельничука 2 жовтня передали до суду.
Суди «Свободи»
Справа Ігоря Гуменюка
Швайку беруть під варту
Швайку відпускають під заставу
Генпрокуратура завершила розслідування у кримінальному провадженні стосовно колишнього начальника Головного управління СБУ Олександра Якименка
Справа російських ГРУшників
Підірвали офіс Президента у Херсоні



Фото: Олег Богачук

На Донбасі, ніби-то, почалося відведення зброї менше 100 мм

Про відведення домовилися 2 жовтня в Парижі. Сайт Президента України повідомляє  про дату відведення зброї менше 100 мм від лінії зіткнення, що воно має початися 3 жовтня:
«За словами Президента, відведення легкого озброєння триватиме 41 добу. Визначено етапність відведення, а також етапи проміжної перевірки, щоб забезпечити повне виконання цього пункту. «Мова йде не лише про артилерію калібру менше 100 міліметрів, але й про танки та міномети. Це те, від чого зазнають найбільших втрат і що буде сприяти забезпеченню стабілізації ситуації і чіткому дотриманню режиму припинення вогню», – підкреслив Петро Порошенко,» - повідомив сайт Президента.
У повідомленні ще йшлося, що домовилися  про розширення складу місії ОБСЄ і про початок розмінування під егідою ОБСЄ.
«Також, за словами Глави держави, всі учасники переговорів твердо і чітко наголосили на неприпустимості проведення фейкових виборів 18 жовтня та 1 листопада. «Досягнута спільна позиція про те, що, відповідно до Мінських домовленостей, вибори мають відбуватися виключно за українськими законами, критерії виборчого процесу мають відповідати критеріям ОБСЄ, міжнародні спостерігачі, включно зі спостерігачами ОБСЄ, мають моніторити виборчий процес», – сказав Петро Порошенко», -йдеться далі в повідомленні.
«Це означає, що є перемир’я. Війна буде закінчена, коли буде звільнений останній клаптик української землі. Поки у нас є окуповані території, війна не закінчилась», - сказав П.Порошенко.
У «ЛНР» оголосили що відведення зброї у них почнеться теж 3 жовтня.
«Це, зокрема, Олександрівський полігон і район колишньої бази компанії "Транспеле". Крім того, планується відвести танки з району села Новогригорівка Слов'яносербського району", - йдеться у повідомленні», - повідомили в УНН слова луганського військового командира.
У звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ за 3 вересня ще нічого не повідомили про початок відведення зброї. ЗМІ пишуть, що збройні сили України узгоджують із ОБСЄ списки зброї, яку треба відвести.

27 членів «народної ради» ДНР оголосили в розшук

Про це повідомив на ФБ обласний начальник донецької міліції В’ячеслав Аброськін:
«В фейковой республике есть свой фейковый «законодательный орган» - «Народный совет ДНР». В его составе – 100 «хероев Новороссии», в том числе 27 – уже объявлены в розыск за совершение преступлений, предусмотренных ч.1 ст.109, ч.2 ст.110, ч.1 ст.258-3, ч.5 ст.260, ч.1 ст.263 УК Украины.»
Нижче Аброськін вказав список цих людей.

Керівники і аналітики організацій, які спостерігають за виборами розказали про основні факти і провали виборчого процесу перед місцевими виборами

Два звіти про підготовку паламентських виборів від спостерігачів

У виборах візьме участь 132 політсили

Громадянська мережа «ОПОРА» відзначає неоднакову активність цих партій у агітації.
«До участі у виборчому процесі допущено 132 суб’єкти», - сказала сказала на прес-конференції Координатор парламентських і виборчих програм Громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська.
Активність у агітації проявляє 51 політична сила. Лише 11 активні на національному рівні, відзначила О.Айвазовська.
До 30 вересня триває етап висування кандидатів, повідомила О.Айвазовська.

Партії агітують нерівномірно

Українські аналітики виборів помітили тенденцію що перед місцевими виборами у жовтні ні одна політична партія не рекламувала себе рівномірно на всій території України. «Ми не маємо політичної сили, яка однаково б працювала по всій Україні», - сказав Генеральний директор Комітету виборів України Олексій Кошель.
За інформацією, яку він має від спостерігачів КВУ в областях, у різних частинах України різні партії активні по-різному.
«Партія Відродження», «Наш край» і «Опозиційний блок» агітують найбільше на сході України. На Заході - «Солідарність».
На півночі – «Солідарність» в зовнішній рекламі змагається із Опозиційним блоком.
Також О.Кошель відзначив діяльність так званих «регіональних партій». На Заході такою є «Українська  галицька партія», яка агітує в Івано-Франківській обл. Виключно 6а Тернопільщині агітує – «Добрий самарянин». У Вінницькій області агітує «Вінницька європейська стратегія», В Одеській - «Довіряй ділам», назва її відповідає гаслу мера Одеси О.Труханова.

Нерівномірна вага мандатів на майбутніх місцевих виборах

 «Вага мандату, отриманого в одному окрузі буде меншою за вагу мандату в іншому. Один округ в Харківській області буде 5 тисяч виборців, а в іншому 60», - відзначила О.Айвазовська
Вона відзначила, що на Львівщині є розходження між округами у 8-9 разів. У Запорізькій – різниця майже в 3 рази, в Харківській – 3,5.

На Донбасі вибори можуть зірватися на 10 округах

10 виборчих комісії на Донбасі укомплектовані мінімальним складом, що загрожує зривом виборів, вважає аналітик Комітету виборців України Святослав Пікуль.
«Якщо хоча б один член в такій комісії вибуває і ЦВК звертається до його партії з проханням замінити і все йде нормально. Але якщо член виборчої комісії відмовиться в переддень виборів, то вони на цьму окрузі можуть не відбутися», - переконаний експерт.
За його словами, на Луганщині 6 комісій укомплектовані в мінімальному складі, на Донеччині – 4.
Мінімальний склад виборчої комісії за законом – 9 осіб.
На решті території України, повідомив експерт, України є менше десятка випадків формування виборчих комісій у мінімальному складі.

Близько 13 млн українців не зможуть проголосувати на місцевих виборах

На місцевих виборах не проголосують переселенці, військовослужбовці і мігранти.
«За нашими підрахунками, близько 13 млн українців не проживають за місцем реєстрації. Не зможуть проголосувати військовослужбовці, це 250 тис. традиційно не голосують працівники МВС і трудові мігранти», - сказав О.Кошель.
Ще він додав, що не зможуть на місцевих виборах проголосувати переселенці.
«Голосування внутрішньо переміщених осіб є практично неможливим через те що практично неможливо внести зміни до Закону про вибори», сказав О.Кошель.

Переселенці повинні голосувати на місцевих виборах, але нема законодавчого механізму

«Їхні інтереси фактично проігноровано, зважаючи на те що вони були змушені з не залежних від них причин покинути місця проживання», - вважає О.Айвазовська.
Понад мільйон громадян із переселенців, які мають право голосу за Конституцією України, не візьмуть участь у виборах, повідомляє, О.Айвазовська. Вона переконана, що це нехтування їхніх прав як громадян України і як осіб, які зареєстровані в територіальних громадах.
Також О.Айвазовська зазначила, що переселенцям зараз надто складно зареєструватися на постійно в територіальній громаді, тому що в Україні нема ринку офіційної оренди житла.
Крім того, вважає О.Айвазовська, повернення навіть після припинення конфлікту частини переселенців додому майже не можливе, тому що ті місця для них асоціюються із обстрілами, викраденнями чи тортурами.
Вона повідомила, що проблему голосування переселенців можна без витрат коштів вирішити прийнявши законопроект 2501а-1, за яким переселенці будуть вважатися членами територіальних громад, в яких проживають.

Гендерна квота на виборах не спрацювала

Аналітик Громадянської мережі «ОПОРА» Олександр Клюжев переконаний, що гендерна 30% квота на місцевих виборів не спрацювала, передає кореспондент УНН.
«Ця норма законодавства є рекомендаційною і не є підставою для відмови в реєстрації кандидата» - повідомив О.Клюжев.
Він переконаний, що такий стан справ не сприяє формуванню рівного представництва людей різних статей у політиці і довірі до України партнерів.
«Рекомендаційний характер гендерної квоти не сприяє довірі до виборчої системи України». – сказав О.Клюжев.

 

Луганщина без світла

В суботу 3 вересня на Луганщині не було світла
"Вечером произошла внезапная остановка двух энергоблоков на Счастьинской ТЭС. Их работа была остановлена автоматической системой защиты", - повідомили у луганському профільному Центрі управління відновленям.

Продовженні історії теракту під Одеським СБУ

Унаслідок теракту біля будівлі Одеського облуправління СБУ, що стався в ніч на неділю, пошкоджень зазнали понад три десятки будинків історичного центру міста. Про це повідомив одеський міський голова Геннадій Труханов під час апаратної наради у міськраді.
«Від нічного вибуху постраждали 31 будинок і 45 квартир, 15 нежитлових приміщень, в тому числі пошкоджено 300 дерев'яних віконних блоків у парадних будинків і 41 пластиковий віконний пакет. Частину вікон відремонтовано у неділю, а решту треба відновити сьогодні», – зазначив він.
Директор департаменту комунального господарства міськради Олександр Козловський запевнив, що «до вечора будуть засклені всі вікна у квартирах, що постраждали від вибуху, а віконні блоки в під’їздах –  трохи пізніше».
Відповідальність за вибух біля Одеського управління Служби безпеки України взяла на себе організація "Одеське підпілля".
Таке звернення організація направила місцевим журналістам: "Даною акцією ми демонструємо всім сьогоденням одеситам, що засіла в колишній будівлі КДБ СРСР бандерівська охранка зовсім не так всесильна, якою намагається здаватися", - пояснює член організації мотиви теракту в ролику в інтернеті.
Він уточнив, що загальна маса вибухового пристрою становила 40 кг.
Раніше, в липні, організація "Одеське підпілля" взяла на себе відповідальність за вибух білборда в Одесі, на якому розміщувався заклик доносити на "побутових сепаратистів" в СБУ.


Уряд створив Державну службу України з питань Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

«Урядовий кур’єр» опублікував постанову Кабінету міністрів України № 736 «Деякі питання Державної служби України з питань Автономної Республіки Крим та міста Севастополя», якою створюється Державна служба України з питань Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.
«Державна служба України з питань Автономної Республіки Крим та міста Севастополя (далі — Служба) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України та який забезпечує формування і реалізує державну політику з питань, пов’язаних з Автономною Республікою Крим та м. Севастополем», - йдеться в тексті постанови.
Серед завдань Служби є забезпечення формування і реалізація державної політики з питань, пов’язаних з Автономною Республікою Крим та м. Севастополем, зокрема щодо захисту прав і свобод громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України, захисту прав і свобод осіб, які порушені внаслідок тимчасової окупації частини території України, а також захисту державних активів у Криму.
Другим є створення умов для вільного розвитку кримськотатарської мови, мов інших корінних народів та національних меншин, що проживають на тимчасово окупованій території України
Третім завданням служби є сприяння задоволенню національно-культурних, освітніх потреб, розвитку етнічної самобутності корінних народів та національних меншин, що проживають на тимчасово окупованій території України.
Вона може залучати до своєї діяльності експертів і науковців, а також безоплатно користуватися державними реєстрами.

Два законопроекти про тимчасово окуповані території

Семен Семенченко у законопроекті про окуповані території вимагає від Росії репарацій за окупацію

На офіційному порталі ВРУ опублікували законопроект 3181 «Про тимчасово окуповані території», в якому визначається порядок поїздок на окуповані території, особливий правовий режим цих територій і правила економічних відносин із цими територіями
«Цей Закон встановлює особливий порядок захисту прав і свобод людини та громадянина, діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій на тимчасово окупованій території», - повідомляється у тексті законопроекту.
Тимчасово окупованою територією законопроектом пропонується вважати сухопутну територію, внутрішні води України належні до цих територій, морські води і повітряний простір Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, тимчасово окуповану територію, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, визначену Постановою Верховної Ради України «Про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування».
Законопроект подав екс-комбат добровольчого батальйону "Донбас", народний депутат України Семен Семенченко.
«Відшкодування матеріальної та моральної шкоди, заподіяної внаслідок тимчасової окупації державі Україна, юридичним особам, юридичним та фізичним особам, у повному обсязі покладається на Російську Федерацію як на державу, що здійснює окупацію», - йдеться в законопроекті.
На тимчасово окупованій території поширюється особливий правовий режим. Він передбачає обмеження вільного пересування, особливий порядок вчинення правочинів, здійснення господарської діяльності, проведення виборів та референдумів, реалізації інших прав і свобод людини і громадянина.
Тому, законопроект пропонує встановити, що, будь-які органи, їхні посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їхня діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не визначеному Конституцією та законами України.
Голосування на парламентських і президентських виборах, право на навчання у ВУЗі на бюджетній формі навчання, здійснення виплат і надання соціальних послуг, за законопроектом, здійснюється в порядку, визначеному законом, але в разі зміни постійного місця проживання з окупованої на не окуповану територію України.
За Україною, територіальними громадами, державними органами, органами місцевого самоврядування та іншими суб’єктами публічного права зберігається право власності та інші речові права на майно, у тому числі на нерухоме майно, включаючи земельні ділянки, що знаходяться на тимчасово окупованій території.
Громадяни України мають право на в’їзд на тимчасово окуповану територію і виїзд з неї через контрольні пункти в’їзду-виїзду за умови пред’явлення документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.
В’їзд іноземців та осіб без громадянства на тимчасово окуповані території здійснюється за паспортним документом. В’їзд на тимчасово окуповану територію і виїзд з неї дозволяється виключно з території України, що не є тимчасово окупованою.
Вимагання інших документів для потрапляння на окуповану територію в законопроекті забороняється.
З потраплянням громадян на тимчасово окуповану територію, Держава Україна не несе відповідальності за їх життя та здоров’я.
На тимчасово окуповану територію дозволяється ввозити виключно:
1) вантажі гуманітарної допомоги;
2) продукти харчування;
3) товари народного споживання;
4) вантажі (товари), необхідні для виготовлення товарів особливої виробничої необхідності.
Товарами особливої виробничої необхідності законопроект пропонує вважати товари, в разі припинення постачання яких виробничий цикл підприємств, розташованих на території України, що не є тимчасово окупованою, зупиниться не менше ніж на сім днів, а підприємств паливно-енергетичного комплексу і об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України, ­– більше ніж на один день.

Оприлюднено текст законопроекту про повну блокаду окупованих територій

На офіційному порталі Верховної Ради опублікували законопроект № 3192 від 29 вересня «Про повну блокаду тимчасово окупованих територій України (щодо припинення залізничного, автовантажного та автобусного сполучення).

«Забороняється залізничне, автовантажне та автобусне сполучення з тимчасово окупованими територіями Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей», - йдеться у тексті законопроекту.

Але, дія закону не буде поширюватися на рух легкових автомобілів та вантажів (товарів) з гуманітарною допомогою, які ввозяться на територію виключно під контролем спеціально делегованих  представників ОБСЄ або за участю представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста і Червоного півмісяця.
Зконопроектом забороняється укладання правочинів з фізичними і юридичними особами, які провадять підприємницьку діяльність на тимчасово окупованих територіях. За порушення заборони пропонується карати штрафними санкціями у розмірі від 100 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
 Законопроект зареєстрував нардеп від «Радикальної партії Олега Ляшка» Дмитро Лінько.


Економіка

Росія і Україна з 25 жовтня взаємно практично зупиняють ​авіапольоти

«До 25 жовтня всі літають», - сказали про ситуацію із забороною польотів у компанії, YanAir якій заборонили польоти до РФ.
29 вересня з`явилася інформація, що 5 авіакомпаніям РФ забороняє польоти на свою територію. Ці компанії: «Міжнародні авіалінії України», "Дніпроавіа", YanAir, WizzAir і "Моторсіч"
У авіакомпанії «Дніпроавіа», якій теж, ніби-то, заборонили польоти до РФ ще не отримували повідомлення про заборону.
 «Поки що інформації ніякої не передавали. У нас нема інформації з приводу даної ситуації», - сказали у «Дніпроавіа».
Там сказали, що рейси до Росії не скасовують.
«У нас всі відправляються літаки. Змін не було всі літаки вирушають за розкладом», - повідомили у компанії.
Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко указом від 16 вересня ввів в дію рішення РНБОУ від 2 вересня 2015 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", під які підпав ряд російських авіакомпаній, у тому числі найбільша - "Аерофлот". Також санкції введені щодо державіакомпанії РФ "224 льотний загін", "ВІМ-Авіа", "Газпром-Авіа", "Донавіа", "Когалимавіа", "Оренбурзькі авіалінії", "Політ", Red Wings, "Росія", "РусДжет","РусЛайн","Сибір","Трансаеро","Уральські авіалінії","Якутія","Ямал" та ін.

Укрнафта виплатила дивіденди

Сайт «Укрнафти» 2 жовтня повідомлив: «ПАТ «Укрнафта» повідомляє про виконання своїх зобов’язань з виплати дивідендів за 2014 рік перед НАК «Нафтогаз України» в повному обсязі – до державного бюджету перераховано 632,3 млн. грн. Дивіденди нараховані в розмірі 23,32 грн. на одну акцію.»
Далі в їх повідомленні йдеться, що, 22 липня на Загальних зборах акціонерів було прийнято рішення про розподіл 99,99% чистого прибутку (1,26 млрд. грн.) на виплату дивідендів. Виплати повинні бути здійснені до 3 жовтня 2015 року. Виплата дивідендів мажоритарному акціонерові НАК «Нафтогаз України» має бути здійснена шляхом перерахування відповідної суми до Державного бюджету України.
Це було одним із ключових зобов'язань нового Голови Правління  та виконавчого директора ПАТ «Укрнафта» Марка Роллінса при вступі на посаду. Це зобов'язання  в даний час  виконане в повному обсязі  і у встановлений строк всупереч неточним даним, які були опубліковані раніше в деяких ЗМІ.
В понеділок, 28 вересня підписали трудову угоду з новим директором "Укрнафти". 
За його словами, дивіденди за 2014 рік можуть виплатити до кінця поточного тижня.
"До кінця року ми плануємо заплатити дивіденди за всі роки. Зараз - ми виплатимо дивіденди за 2014 рік. Це станеться до кінця тижня", - сказав Роллінз
Раніше "Укрнафта" відмовлялася виплачувати державі 1,8 млрд гривень дивідендів за три останні роки, посилаючись на те, що "Нафтогаз" забрав у неї газу на 2,6 мільярда гривень, повідомила "Українська правда".

Кабмін оприлюднив порядок адміністрування порталу використання публічних коштів

На офіційному порталі Верховної Ради України опублікували постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку адміністрування єдиного веб-порталу використання публічних коштів», в якій визначаються повноваження адміністратора порталу.​
«Адміністратор - уповноважений суб’єкт, який створює та забезпечує підтримку функціонування  веб-порталу», - йдеться в постанові.
Адміністратор має такі обов’язки захисту і управління засобами захисту інформації, розміщеної на веб-порталі.
Але, публікувати інформацію повинні самі органи центральної влади. Серед них: розпорядники та одержувачі коштів державного і місцевих бюджетів, суб’єкти господарювання державної і комунальної власності, Національний банк, державні банки, державні цільові фонди, а також фонди загальнообов’язкового державного соціального страхування та органи Пенсійного фонду України.
« Адміністрування єдиного веб-порталу використання публічних коштів та затвердження форм, за якими надається інформація про заплановане і фактичне використання публічних коштів для оприлюднення, здійснюється суб’єктом, уповноваженим Кабінетом Міністрів України», - йдеться у пункті 3 статті 2 про «Про відкритість використання публічних коштів».
Публічними коштами за законодавством України вважаються кошти державного бюджету, бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів, кредитні ресурси, надані під державні та місцеві гарантії, кошти Національного банку України, державних банків, державних цільових фондів, Пенсійного фонду України (далі - Пенсійний фонд), фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також кошти суб’єктів господарювання державної і комунальної власності, отримані ними від їхньої господарської діяльності.
Нагадаємо, 15 вересня у Міністерстві фінансів України презентували портал публічних фінансів http://spending.gov.ua/

Суди


Печерський районний суд Києва продовжив запобіжний захід у вигляді застави у сумі 1,2 млн грн для екс-міністра юстиції часів в Януковича для Олександра Лавриновича до 25 жовтня.


Апеляційний суд Києва оголосив перерву до 8 жовтня у розгляді скарги на арешт народного депутата України Ігоря Мосійчука через те, щоб лікарі ізолятора тимчасового тримання СБУ провели медичне обстеження нардепа і надали довідку суду про стан його здоров'я.


Обвинувальний акт стосовно екс-командира батальйону "Айдар" Сергія Мельничука 2 жовтня передали до суду.


Суди «Свободи»

Справа Ігоря Гуменюка

Апеляційний суд Києва не задовольнив скаргу захисту і залишив у силі рішення Печерського районного суду, який застосував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до бійця підрозділу спецпризначення МВС "Січ" Ігоря Гуменюка, підозрюваного у скоєні теракту біля Верховної Ради 31 серпня. Таке рішення оголосив головуючий суддя Віктор Глиняний, повідомляє УНН.
"Ухвалу слідчого судді Печерського районного суду ... залишити без змін, апеляційну скаргу без задоволення", - зазначається в ухвалі колегії суддів.
Адвокат підозрюваного Олександр Свиридовський під час розгляду апеляції просив суд скасувати рішення Печерського райсуду і постановити нове і застосувати до І.Гуменюка домашній арешт.
При цьому інший захисник Сидір Кізін просив суддів розглянути можливість застосування застави до бійця "Січі".
Водночас прокурор наголосив, що людина, яка підозрюється у вчинені теракту, внаслідок якого загинули четверо правоохоронців і більше ста зазнали поранень, має перебувати під вартою.

Швайку беруть під варту

Апеляційний суд Києва скасував рішення Печерського районного суду і застосував до підозрюваного у масових заворушеннях під ВР екс-міністра агрополітики від ВО "Свобода" Ігоря Швайки запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави розміром 1,2 млн грн. Таке рішення оголосив головуючий суддя Олексій Леванчук, повідомив Олександр Сивачук з інформагенства УНН.
"Апеляційну скаргу прокурора задовольнити частково. Ухвалу слідчого судді Печерського райсуду ... про застосування особистої поруки щодо Швайки скасувати і постановити нову. Застосувати до Швайки запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 4 листопада і визначити йому заставу у розмірі 1,218 млн грн", - оголосив головуючий суддя резолютивну частину рішення.
Суддя повідомив, що підозрюваному дається 5 діб для сплати застави.
Представник держобвинувачення просив суд взяти І.Швайку під арешт, оскільки він має можливість переховуватися від слідства і впливати на свідків у кримінальному провадженні.
Сам І.Швайка і його захисники вважали рішення Печерського суду законним і обгрунтованим. У зв'язку з цим, вони просили залишити без змін запобіжний захід у вигляді взяття на особисту поруку.
"У мене одного 1,2 млн грн немає. Будемо просити друзів з партії допомогти", - відповів І.Швайка журналістам на питання, чи має гроші на заставу.
Тепер на допит кличуть голову Київської організації "Свободи" Олександра Мирного. Про це лідер партії ВО "Свобода" Олег Тягнибок написав у Facebook.

Швайку відпускають під заставу

Співробітник ВО “Свобода” Лариса Лавренчук на своїй сторінці у Facebook повідомила, що зараз екс-нардеп Олександр Мирний несе заставу за екс-міністра аграрної політики та продовольства Ігоря Швайку,
"Зараз Олександр Мирний несе заставу за Ігоря Швайку, якого хочуть кинути за ґрати.
На жаль, цього не може бути зроблено щодо інших затриманих побратимів – судді відібрали в них можливість бути на волі в обмін на заставу. Але ми будемо боротися за те, аби звільнити хлопців. Пам’ятайте: їм важлива підтримка кожного з нас!" -
написала Лавренчук.
Ще вона опублікувала фото мирного з двома пакетами. Ігор Швайка негайно лайкнув цей пост.

Генпрокуратура завершила розслідування у кримінальному провадженні стосовно колишнього начальника Головного управління СБУ Олександра Якименка

О.Якименка звинувачують у причетності до загибелі та заподіяння тілесних ушкоджень учасникам Революції Гідності.

"Генеральною прокуратурою України 29 вересня 2015 року завершено досудове розслідування та надано стороні захисту для ознайомлення матеріали кримінального провадження щодо колишнього начальника Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 28, ст. 340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій); ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу); ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження); ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, п. п. 1, 5 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) КК України", - повідомили в ГПУ.
Під час досудового розслідування встановлено, що Якименко, діючи у складі організованої групи осіб, до складу якої входили колишні високопосадовці, з метою розгону мітингувальників із Майдану Незалежності у м. Києві, на виконання злочинного наказу керівництва, 18.02.2014 прийняла рішення про проведення працівниками СБ України за підтримки органів внутрішніх справ антитерористичної операції у центральній частині м. Києва, у результаті чого заподіяні тяжкі наслідки у вигляді загибелі людей, спричинення громадянам тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості, пошкодження майна юридичних та фізичних осіб.

Раніше 
повідомлялося, що 6 березня 2015 Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту із носінням електронного засобу контролю колишньому начальнику Головного управління СБУ у місті Києві та Київській області.
Тоді його звинуватили в тому, що він і інші посадовці СБУ, не маючи правових підстав, всупереч вимогам законодавства, з метою придушення протестних акцій, 18 лютого 2014 року розпочали проведення антитерористичної операції в центрі Києва.
Зокрема, силами центру спеціальних операцій "А" при СБУ вони організували захоплення будинку Федерації профспілок України, що призвело до пожежі в цій будівлі та смерті двох осіб.
Окрім цього, колишнього голову СБУ та його заступника оголошено у розшук.
У відомстві нагадали, що Головним слідчим управлінням ГПУ у межах розслідування об'єднаного кримінального провадження за фактами незаконної протидії вищими посадовими особами органів державної влади та правоохоронними органами протестним акціям протягом листопада 2013 – лютого 2014 років, досліджуються обставини проведення 18-19 лютого 2014 року антитерористичної операції, у тому числі захоплення Будинку профспілок України.

Справа російських ГРУшників

Голосіївський суд Києва залишив під вартою ще на 2 місяці російських розвідників Олександра Александрова і Єгора Єрофеєва.  
Вони можуть сісти на довічно. Єрофеєв на суді відмовився від свідчень. Сказав, що дав їх під тиском.
Нагадаю, 16 травня на Луганщині, біля Щастя, селища де відбуваються активні сутички і стоїть теплоелектростанція, зловили двох російських офіцерів Головного розвідувального управління РФ. В ЛНР їх майже відразуназвали своїми міліціонерами. Нимиякраз були Олександр Александров і Єгор Єрофеєв. Вони лікувалися у київському військовому госпіталі, а потім почали ходити на суди.

Голосіївський райсуд Києва ухвалив рішення про передачу справи російських спецпризначенців Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва у Вищий спеціалізований суд для визначення підсудності кримінального провадження.


Підірвали офіс Президента у Херсоні

У Херсоні в ніч на 30 вересня невідомі влаштували вибух біля представництва Президента України в АР Крим. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ГУМВС України в області, передали ""Кореспондент".

"Сьогодні, 30 вересня, о 8:15 в чергову частину Суворовського районного відділу міліції надійшло повідомлення від працівника представництва Президента України в АР Крим. Заявник розповів, що вночі невідомі пошкодили вхідні двері і вікна будівлі, де знаходиться представництво", - йдеться в повідомленні ГУ МВС Херсонщини.

Анонси

23 жовтня буде інвестиційний форум України в Німеччині.

Коментарі