Як в законодавстві України прописане поступове підвищення пенсійного віку

Поширена новина, що Міжнародний валютний фонд вимагає від України піднімати пенсійний вік. І це подається ніби раптово і насильно. Але не все так просто. Так, МВФ рекомендує поступово підвищити пенсійний вік до 63-65 років (для чоловіків до 2026 року, для жінок - до 2031 року). Але наша держава і так  стоїть на шляху підвищення пенсійного віку, що прописано в законодавстві.

Трошки теорії
У світі існує дві моделі пенсійного забезпечення громадян – солідарна і накопичувальна. Перша означає, що особа, яка працює передає частину коштів у пенсійний фонд для забезпечення пенсіонерів. Друга — особа, яка працює, накопичує власні кошти на окремому рахунку в банку, а потім в старості ними розпоряджається.
Солідарна система створює навантаження на бюджет держави і збільшує соціальні витрати бюджету.
Накопичувальна система вважається більш прогресивною. Але має певні ризики —  банки можуть втратити накопичені кошти, наприклад, під час економічної кризи.
Організація економічного розвитку і співпраці, до якої входять всі країни ЄС, вважає, що через збільшення тривалості життя люди мають працювати довше. Інакше велика кількість пенсіонерів буде чинити невиправдано високий тиск на економіку країн. Відповідно, щоб забезпечити економіку робочою силою треба змінювати пенсійну систему, зокрема підвищувати пенсійний вік.
Саме через проблему великого дефіциту пенсійного фонду МВФ у 2015 році вимагав від України провести пенсійну реформу. Вона мала би складатися з таких пунктів:
  • зниження пенсійних видатків із бюджету;
  • скасування спеціальних пенсій;
  • запровадження жорсткіших правил дострокового виходу на пенсію;
  • початок формування накопичувальної систему пенсійного забезпечення і створення стабільного розміру надходжень до пенсійного фонду.
Що в Україні?
В Україні станом на 1 січня 2016 року, за даними Пенсійного Фонду України, проживало 12,3 млн осіб, які отримують пенсію. Кількість пенсіонерів становить близько третини від загальної кількості виборців в Україні. Для порівняння – в квітні 2016 року, за даними Державного реєстру виборців, в Україні проживали 36,2  млн виборців.
При цьому, в Україні 16,4 млн зайнятих громадян. Таким чином, на одного зайнятого в Україні припадає  0,75 пенсіонерів.
До Пенсійного фонду українці сплачують єдиний соціальний внесок (ЄСВ) в розмірі 22% від заробітної плати. Розмір пенсійного фонду на 2016 рік склав 145 млрд грн. Проте, пенсійний фонд має певні проблеми – його дефіцит, порівняно з минулим роком, виріс на 65 млрд грн. Своїми власними коштами ПФ забезпечений лише на 112 млрд грн.
Наприклад, законом України “Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи”, який Верховна Рада прийняла в 2011 році, передбачено поступове підвищення пенсійного віку.
За даними Пенсійного фонду, до 2021 року пенсійний вік для жінок зросте до 60 років (Таблиця 1). А до 2018 року пенсійний вік для чоловіків буде становити 62 роки (Таблиця 2).
 Таблиця 1. Зміна пенсійного віку для жінок в 2011 — 2021 роках [Джерело: Пенсійний фонд України]

Таблиця 2. Зміна пенсійного віку для чоловіків у 2011 — 2021 роках [Джерело: Пенсійний фонд України]

Пенсійний вік в країнах західної і східної Європи вищий, ніж в Україні (Таблиця 3). Це стосується навіть держав, які належали колись до соціалістичного табору: Чехії, Словаччини, Польщі, Румуніі і Молдови. В частині цих країн теж відбувається підвищення пенсійного віку саме через збільшення очікуваної тривалості життя.
Таблиця 3. Пенсійний вік в країнах західної і східної Європи [Джерело FactCheck на основі відкритих даних іWorldbank] 

В Україні нижчий пенсійний вік ніж у Молдові, яка практично одночасно з Україною підписала Угоду про Асоціацію з ЄС. При цьому очікувана тривалість життя в Україні така ж як і в Молдові — 71 рік.

Текст опубліковано 17.06.16 13:15. Редаговану версію опубліковано 7.04.17

Коментарі