Труба Медведчука стала трубою Коломойського? Головне за тиждень + Анонси

 В Україні запрацював ринок землі

«Укртранснафта» контролює «трубу Медведчука»


Від 1 липня 2021 року набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який скасовує дію мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Згідно з документом, з 1 липня 2021 року і до 1 січня 2024 року купувати землі сільгосппризначення зможуть тільки фізичні особи-громадяни України. У перші два роки з дня, коли закон набуде чинності, одна фізособа зможе придбати лише 100 га землі.

Якщо площа придбаної ділянки перевищить зазначені граничні розміри, вона конфіскується за рішенням суду. Позов про конфіскацію земельної ділянки може подати орган, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель. Конфіскована земельна ділянка за рішенням суду підлягає продажу на земельних торгах.

Розрахунок за покупку ділянок відбуватиметься тільки в безготівковій формі. Ціна ділянок землі сільськогосподарського призначення не може бути нижчою від їхньої нормативної грошової оцінки (така норма діятиме до 1 січня 2030 року). У разі відсутності у покупця землі документів, які підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за які купується ділянка, її продаж буде заборонено.

Придбати можна буде лише приватні ділянки. Землі сільгосппризначення державної та комунальної власності продаватися не будуть.

З 1 січня 2024 року купувати сільськогосподарські землі дозволять українським юридичним особам, які створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками яких є лише громадяни України та/або держава чи територіальні громади. Але юрособи не зможуть концентрувати більше 10 тис. га. Банки зможуть стати власниками земельних ділянок лише, коли ці ділянки будуть стягнені як застава за кредитом. Але навіть після цього такі ділянки повинні бути відчужені на торгах протягом двох років.

Не зможуть отримати дозвіл на придбання земель сільгосппризначення юридичні особи, у яких неможливо встановити бенефіціарного власника або бенефіціарні власники яких зареєстровані в офшорних зонах.

Допуск іноземців до купівлі землі на території України буде можливим лише після прийняття відповідного рішення на загальнонаціональному референдумі. Але юридичним особам, учасниками яких є громадяни держави-агресора, фізичним особам, щодо яких застосовані санкції, заборонятиметься купувати українські землі навіть за умови проведення референдуму.

Не зможуть придбати земельні ділянки й ті юридичні особи, які перебувають під контролем фізичних та юридичних осіб, зареєстрованих у державах, що включені Міжнародною групою з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) до списку держав, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом.

Будь-які іноземні громадяни навіть після референдуму не зможуть придбати земельну ділянку, якщо вона розташована ближче ніж за 50 км від державного кордону України.

 

Більше про відкриття ринку землі в Україні

Денис Малюська: Ринок землі відкрито – зареєстровано вже понад 3 десятки угод відносно ділянок сільськогосподарського призначення

Роман Лещенко офіційно оголосив старт земельної реформи

Відсьогодні українці стали повноправними власниками своєї землі

"Буде складно та іноді неможливо": влада пояснила, хто зможе скористатися умовами ринку землі

 

Економіка

Чим цікаві інвестиції в Луганщину

У 2020 році частка тіньової економіки сягнула 30% ВВП
На огромные флаги ко Дню Независимости планируют потратить 170 млн. Их хватило бы на 338 600 доз вакцин

Екс-заступнику міністра оборони і голові "Кузні на Рибальському" повідомили про підозру

 

Звільнити Вітренка

НАЗК вимагає у голови наглядової ради "Нафтогазу" припинити контракт із Вітренком

Вітренко відреагував на новий припис НАЗК: оскаржить в суді

 

Новини про мову

«Сприйняття громадянами України іноземних мов». Національне дослідження

Українська мова стала обов'язковою для готелів у Єгипті – міністр туризму

 

"Укртранснафта" підписала із Агентством з розшуку і менеджменту активів (АРМА) договір на управління українською частиною нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок" терміном на 5 років.

Офіційно «Укртранснафта» на всі сто відсотків належить державі. Але неформально там засіли люди Ігоря Коломойського. Для збереження контролю над цим активом Коломойський у 2015 році посварився із керівництвом держави і відмовився від посади губернатора Дніпропетровської області. Це сталося, коли від керівництва «Укртранснафтою» відсторонили Олександра Лазорка. З іншого боку, «Укртранснафта» - найбільше державне підприємство із часткою державної власності, яке займається транспортом нафти.

"Відповідно до умов договору Укртранснафта має права та обов’язки щодо провадження господарської діяльності з транспортування, зберігання, перевалки на автомобільний та залізничний транспорт нафтопродуктів. Також компанія зобов’язується впродовж 5 років забезпечувати не менше 1,1 млн грн щомісячного доходу держави від управління нафтопродуктопроводом", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що "Укртранснафта" планує найближчим часом отримати усі передбачені законодавством України дозволи, погодження, згоди, свідоцтва, ліцензії та інші документи, необхідні для початку експлуатації та належного управління нафтопродуктопроводом.

"Укртранснафта" прийняла на тимчасове відповідальне зберігання об’єкти частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" у лютому 2021 року.

"Компанія за власний кошт забезпечує охорону та утримання в належному стані об’єктів нафтопродуктопроводу, що розташовані на території України. Для управління нафтопродуктопроводом Укртранснафта створила у своїй організаційній структурі окремий департамент.

До його складу ввійшли працівники Укртранснафти і ТОВ "Прикарпатзахідтранс" - провідні спеціалісти з транспортування нафтопродуктів магістральними трубопроводами. Новий департамент підзвітний генеральному директорові Укртранснафти - Миколі Гавриленку", - додали в компанії.

 

Ще про справи Медведчука

Державна зрада та посягання на територіальну цілісність України: обвинувальні акти щодо представників «Українського вибору» скеровано до суду

 

Донбас і Крим  

Київська обхідна дорога: Зеленський підписав про "безтендерні" закупівлі

Нардепи повернули Нью-Йорк Україні
ВР скасувала вільну економічну зону "Крим"


 

Політика

Троє в центрі. Як Гройсман, Смешко і Ляшко пробиваються в Раду
Дмитро Кулеба: Путін у ситуації з Північним потоком-2 сидить собі в затінку і кайфує

Дружити морями: що може отримати Україна на саміті Тримор’я у Софії
Тупицького перевіряють на причетність до ще двох злочинів

 

Анонси

Всеукраїнський форум “Україна 30. Міжнародна політика”

5 Липня, 10:00

(5-7 липня)

 

У форумі візьме участь Президент України Володимир Зеленський.

Акредитація до 14.00 4 липня – https://ukraine30.com/international_relations/  Трансляція – https://ukraine30.com/, https://www.facebook.com/Forum.Ukraine30/

 

 

 

Деталі

Дата:

5 Липня

Час:

10:00

Тип Подія:

форум

Веб-сайт:

https://ukraine30.com/, https://www.facebook.com/Forum.Ukraine30/

Місце проведення

Онлайн

 

Дискусія «Реформа децентралізації: що чекає на Східну Україну?»

5 Липня, 15:00

Онлайн на платформі Zoom з участю політиків, посадовців і громадських експертів.

 

Мета – презентація та обговорення аналітичного брифу щодо особливостей впровадження реформи децентралізації у контексті Донбасу, постраждалого від збройного конфлікту, зокрема з урахуванням інших ключових реформ. Дискусія організовується в межах підготовки до Ukraine Reform Conference – ключової щорічної міжнародної події про реформи в Україні, яка відбудеться 7-8 липня у Вільнюсі (Литовська Республіка). Вітальне слово: Самір Жак Шалхуб, менеджер з адвокації, організація «Людина в біді»/Консорціум ДОСТУП; Денис Денисенко, виконавчий директор Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ. Модераторка: Юлія Тищенко, керівниця Програми підтримки демократичних процесів Українського незалежного центру політичних досліджень.

 

Реєстрація – https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfYetg2SZ03R14JUZiHXmoI3BpLdoWredD7-OpvSUtqrfGbtQ/viewform. Трансляція на сторінці Коаліції РПР у Facebook – https://www.facebook.com/rpr.ua. Тел.: (099) 075-68-20, dmytro.kryvosheiev@rpr.org.ua

 

 

 

Деталі

Дата:

5 Липня

Час:

15:00

Тип Подія:

дискусія

Місце проведення

Онлайн

 

Онлайн вебінар щодо Північного потоку-2 «Які перспективи має Україна в інтеграції до Європейського газового ринку та в партнерстві з США?»

6 Липня, 15:00

Спікери: Олена Зеркаль – Надзвичайний і Повноважний Посол, радник міністра енергетики України; Джон Хербст – колишній Посол США в Україні, директор Євразійського центру Атлантичної ради США; Андреас Умланд – науковий співробітник, Стокгольмський центр досліджень Східної Європи при Шведському інституті міжнародних відносин. Модератор: Аура Сабадус – старший журналіст ICIS, яка займалася проблематикою газових ринків в Україні, Туреччині та Румунії протягом останніх десяти років

 

Реєстрація – https://www.asc-webinars.com/nord-stream-2  Контакти: v.kudruk@adamsmithconferences.com

 

Презентації книги «Донбасія»

7 Липня, 11:00

Спікери: Ігор Зоц – журналіст з Донеччини; Юрій Бондар – завідувач кафедри соціальних комунікацій Інституту журналістики Київського національного університету імені Т.Шевченка; Світлана Єременко – виконавча директорка Інституту демократії імені Пилипа Орлика; Микола Волинко – голова Незалежної профспілки гірників Донбасу «Солідарність».

 

 

 

Коротко. У щойно виданій книзі «Донбасія» автор Ігор Зоц, журналіст і головний редактор єдиної обласної українськомовної газети «Донеччина» (1992-2017) зібрав багатьох непересічних особистостей різних поколінь і професій з якими запізнався за своє творче життя. Це  нариси  про людей краю у всьому розмаїтті їхніх поглядів і вчинків. Це спроба розповіси про земляків, яких у 2014 році доля кинула у горнило жорстоких випробувань неоголошеної війни і які своїм життям переконливо доводять: наш Донецький край був, є і залишатиметься  українським. У своїй книзі автор пише і про маловідомі факти становлення української незалежності на Донеччині, спростовує міфи ворожої пропаганди.

 

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

 

Контактний телефон Прес-центру: (044)  299-03-32

 

 

 

Деталі

Дата:

7 Липня

Час:

11:00

Тип Подія:

презентація

Веб-сайт:

https://www.ukrinform.ua/rubric-presshall/3274186-prezentacii-knigi-donbasia.html

 

 

Новини центральної України

28-29 червня

Полтавський целеканал «Центральний» купила фірма, яку підозрюють у відмиванні коштів сина Віктора Януковича

Змінився власник полтавського телеканалу «Центральний» (колишній «Місто»). Новий власник — ТОВ «Інвестиції в розвиток» — у 2018 році потрапило у список компаній з арештованими рахунками по факту відмивання коштів сина екс-президента Віктора Януковича

Екологи назвали стан Дніпра катастрофічним: знайшли 161 забруднювач

За результатами аудиту у поверхневих водах річкового басейну Дніпра виявили 161 забруднювач.Сын Нестора Шуфрича хочет купить долю в Киевском речном порту

Сын Нестора Шуфрича, Александр Шуфрич, хочет купить 10,8 млн акций (23,5%) Киевского речного порта. Сейчас часть порта принадлежит Михаилу Бродскому
Семья Тищенко получала сотни миллионов гривень на Подольский мост в Киеве – Bihus.Info

Компании сестры Николая Тищенко и ее мужа получали сотни миллионов от Киева на строительство Подольско-Восресенского моста…
У центрі столиці відбулися сутички між протестувальниками #SaveФОП та правоохоронцями (Відео)

Підприємці з руху #SaveФОП вимагають від президента Володимира Зеленського вийти до них і заслухати їхні вимоги У центрі Києва учасники акції протесту #SaveФОП перекрили рух транспорту і прямують до Офісу президента. Уже сталися сутички з поліцією. Кілька сотень людей із прапорами "Save ФОП" пройшлися Хрещатиком і вулицею Грушевського.

Центр вакцинації в Києві цього тижня працюватиме п'ять днів

Центр масової вакцинації населення від коронавірусу, який був створений на базі Міжнародного виставкового центру в Києві, цього тижня буде працювати п'ять днів, повідомляє Telegram-канал Helsi.me. Щеплення вакциною Coronavac/Sinovac Biotech можна зробити 30 червня (середа), 1 липня (четвер), 2 липня (п'ятниця), 3 липня (субота), 4 липня (неділя).

У Полтаві за 4 дні демонтували постамент від пам’ятника Леніну — поряд встановлять 50-метровий флагшток за 1,8 млн грн

У сквері пам’яті Героїв України демонтували постамент пам’ятника Леніну, поряд з яким до Дня Незалежності мають встановити 50-метровий флагшток

Вінницька лікарня №3 планує придбати легковик за понад 400 тисяч гривень

Адміністрація Вінницької міської клінічної лікарні №3 оголосила тендер на придбання легкового автомобіля. Очікувана вартість легковика ‒ 440 тисяч гривень. Строк постачання товару ‒ до 30 вересня. Відповідно до тендерної документації, автівка має бути новою ‒ 2020-го або 2021-го року випуску. Тип кузова ‒ універсал. Колір авта ‒ білий.

 

30 червня-1 липня

Гендиректором аеропорту "Бориспіль" обрано директора аеропорту "Запоріжжя"

Наглядова рада держпідприємства "Міжнародний аеропорт "Бориспіль" (Київ) за результатами відкритого конкурсу на посаду генерального директора визначила переможцем Олексія Дубревського.

У Києві звільнили весь склад комунальної служби перевезень

У столиці звільнили керівника Комунальної служби перевезень Сергія Савтиря та всю команду служби через втрату довіри і підозру в роботі в інтересах окремої групи перевізників

 За червень в Києві зафіксували десять температурних рекордів

У Києві середньомісячна температура повітря в червні склала + 21,3° С, що на 1,8° С вище за кліматичну норму Опадів в столиці випало 24 мм, що на 32% більше від норми, повідомляється на сайті метеостанції Центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського.

Популярность электротранспорта в Киеве: самокаты и моноколёса станут законными участниками движения

За последнее время в Киеве стало очень популярным использование лёгкого персонального транспорта. Люди покупают себе самокаты и моноколёса, а такие компании как Bolt, BikeNow, Skroll и Kiwi позволяют киевлянам прокатится на электросамокатах как для развлечения, так и для того, чтобы экономить своё время.

На Вінниччині нетверезий чоловік «замінував» лікарню

У Козятині правоохоронці затримали нетверезого чоловіка, який зателефонував до поліції та повідомив про замінування місцевої лікарні. Як повідомляють у Національній поліції, 30 червня близько опівночі надійшло повідомлення від невідомого чоловіка про те, що він замінував місцеву лікарню і незабаром там станеться вибух.

На Сумщине под суд пойдет чиновница горсовета

Шосткинской окружной прокуратурой 23 июня в суд направлено обвинительное заключение в отношении госслужащего Глуховского городского совета, в результате небрежности которой государству причинен ущерб более 4,3 млн грн.

ДБР завершило розслідування справи житомирського патрульного, який побив водія під час затримання

ДБР завершило досудове розслідування щодо житомирського патрульного поліцейського, підозрюваного у перевищенні службових повноважень та побитті водія під час затримання. Про це 1 липня повідомила пресслужба Територіального управління ДБР у м. Хмельницькому. «Слідчі Територіального управління ДБР Хмельницького за сприяння внутрішньої безпеки Нацполіції завершили досудове розслідування

У Сумах розпустили виконком

Таке рішення сьогодні, 30 червня, прийняла Сумська міська рада. Депутати підтримали електронну петицію сумчанина Євгенія Плаксієнка «Розпуск всього складу виконавчого комітета Сумської міської ради», яка набрала необхідну кількість голосів сумчан. За відповідне рішення проголосувало 24 депутати

 

2-4 липня

У Києві біля суду зламали ніс і побили антимайданівця "Топаза" – ЗМІ

Засідання суду перенесли Біля суду в Києві невідомі побили харківського антимайданівця Ігната Кромського, знаного за прізвіськом "Топаз". У суді саме планувалося слухання кримінальної справи проти нього. Про це телефоном повідомив адвокат Кромського Олександр Шадрін, пише "Укрінформ" . "Невідомі побили Кромського біля суду, його забрала швидка допомога", – зазначив захисник.

Житомирська ОДА віддала 38 мільйонів на реконструкцію стадіону в Овручі фірмі, що фігурує з нею в одній кримінальній справі

24 червня Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА підписав договір з ТОВ “АртХаус” на реконструкцію стадіону “Юність” у місті Овруч вартістю 37,99 млн гривень. Про це повідомляється у системі “Прозорро” . Сума знижки компанії є меншою за 1%.

Дилери «Черкаського автобусу» розіграли 33 мільйони Полтавщини на шкільні автобуси

КУ «Центр фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Полтавської облради 23 червня за результатами тендеру уклала дві угоди щодо автобусів на 33,37 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» . ТОВ «Завод Автоснаб» за 31,28 млн грн. поставить 17 шкільних автобусів Ataman D093S2 по 1,84 млн грн.

Конец эпохи. Транспорт Киева начал работать без кондукторов

В троллейбусах и трамваях Киева перестали работать кондукторы. Оплатить проезд можно через Киев Цифровой, T-киосках, терминалах самообслуживания

В Киеве в ближайшие выходные заработают более 20 мини-центров вакцинации: адреса

В мини-центрах можно пройти и ревакцинацию, в том числе тем, кто вакцинировался в МВЦ

Центр вакцинації в Києві працюватиме щоденно

Центр масової вакцинації проти коронавірусу в Міжнародному виставковому центрі у Києві з 5 липня працюватиме щодня.

В Киеве отпраздновали День Национальной полиции Украины, - ФОТО, ВИДЕО

Сегодня, 4 июля 2021 года, празднуется 6-летие Национальной полиции Украины. В Киеве событие отметили награждением лучших сотрудников.

На Чернігівщині вилучено понад 800 кілограмів незаконно добутої риби та понад 13 кілометрів сіток

З 1 квітня по 29 червня 2021 року на водоймах Чернігівської області тривала нерестова заборона на вилов водних біоресурсів. Попри проведену широкомасштабну роз’яснювальну роботу з населенням щодо дотримання Правил рибальства у період нересту, браконьєри продовжували вчиняти правопорушення на водоймах.

 

Коментарі