Блокада сайтів не впливає на їх популярність. Всі важливі новини і прозріння тижня

Обшуки в офісі Яндексу; блокада сайтів не впливає на їх популярність; Обшук в розробника державного сервісу декларацій; блокування сайтів зі списку Порошенка в Криму; суд визнав незаконною відмову Мінфіну розкрити деталі реструктуризації боргів на $23 млрд, підписаних Спеціальним комітетом кредиторів України; Кіпрська офшорна компанія Triantal Investments, що належить бізнесменам Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову, подала два позови до Окружного адміністративного суду Києва проти Національного банку, Міністерства фінансів і Приватбанку; кінець шуму з приводу призначення екс-беркутівця головою поліції Дніпра; в Україні зменшується кількість переселенців; справа пранкера, який показав дупу на Євробаченні в суді; Стокгольмський арбітраж скасував заборону на реекспорт газу і схвалив умови Нафтогазу про перегляд ціни 2014-го року; Суд першої інстанції відмовив дистрибуційної компанії тютюнових виробів "Тедіс Україна" в задоволенні позову про скасування штрафу на 431 мільйон гривень, накладеного Антимонопольним комітетом; міністр інформполітики Юрій Стець подав у відставку; суд виправдав Сергія Баранова, який свого часу був на "посаді" так званого "міністра вугільної промисловості ЛНР"; в Авдіївці запас води в резервуарах може закінчитися 5 червня; 1 червня на Подолі в Києві стріляли в колишніх бійців-добровольців родом із Чечні Аміну Окуєву і її чоловіка Адама Осмаєва; Суд арештував частки статутного капіталу компаній, що належать Миколі Мартиненкові.
Служба безпеки України 29 травня проводила обшуки в офісах дочірньої структури російської компанії "Яндекс" у Києві та Одесі.
Про це пише у Фейсбуці прес-секретар СБУ Олена Гітлянська. 
"СБУ дійсно проводить обшуки в офісах дочірньої структури російської компанії "Яндекс" у Києві та Одесі. Слідчі дії відбуваються у рамках кримінального провадження, відкритого за ст. 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада)", - зазначає вона.
В офісах "Яндекса" в Києві та Одесі перебувають співробітники Служби безпеки України (СБУ), повідомили RNS у прес-службі "Яндекса".
"У наших офісах в Києві та Одесі зараз знаходяться представники Служби безпеки України. Інформації про причини сьогоднішніх дій СБУ у нас поки що немає. До наших офісів вже виїхали адвокати. В рамках правових процедур ми готові надати органам необхідну інформацію", - повідомили у компанії.


В Україні після блокади російських сайтів тільки впало відвідування заборонених, але їх позиції в рейтингу не похитнулися.


Нацполіція і фіскальна служба обшукують офіс компанії «Міранда» , яка розробляла програмне забезпечення для системи електронного декларування.
Починаючи з 8 ранку 30 травня обшуки тривають і в помешканні екс-власника компанії Юрія Новикова, повідомляє «Дзеркало тижня», посилаючись на адвоката екс-власника компанії Сергія 
За словами адвоката, правоохоронці намагаються вилучити електронні носії для проведення експертиз. Новикова підозрюють в ухиленні від сплати податків і внесення завідомо неправдивих відомостей в офіційну документацію.
«Сторона захисту стверджує, що висновки прокуратури засновані на припущеннях, заснованих на неналежних доказах, а метою слідства є дискредитація системи електронного декларування», – сказав Загородній.
Він також додав, що запобіжний захід Новикову буде вибирати 31 травня о 15:30 суддя Олександр Бобровник.
Раніше генпрокурор Юрій Луценко у Верховній Раді заявив про те, що виділені Данією гроші на створення сайту е-декларацій були вкрадені.
«Відомо, що уряд Данії надав засіб на створення такої системи організації ПРООН в Україні. Ця організація визначила виконавцем робіт ТОВ Міранда». Було встановлено працівниками фіскальної служби під процесуальним керівництвом працівників прокуратури те, що керівник ТОВ «Міранда», пан Новіков доручив виконання цих робіт викладачеві Київського політеху, а також його студентам, що вони і зробили, і вся ця система була зроблена всіма цими особами. Знаючи про це пан Новіков замислив ці кошти привласнити та ухилитися від сплати податків. Таким чином кошти, надані ТОВ «Міранда» були виведені через фіктивну фірму на рахунки в Естонії», – сказав прокурор.


Ранком среди, 31 травня, український телекомунікаційний провайдер послуг "Воля", яка працює в російському правовому полі на території окупованих Севастополя та Криму, виконала таки указ Президента України Петра Порошенка про введення у дію санкцій проти низки компаній РФ.
Як повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на місцеві видання, жителям Севастополя, які користуються послугами інтернет-провайдера, був заблокований доступ до сайтів компаній "Яндекс" та "Mail.ru" – включно із соціальною мережею "Вконтакте".
​Компанія "Воля" заявляє, що не веде бізнесу в окупованому Криму. Так Економічній правді повідомили у прес-службі компанії і наголосили, що ТОВ "Телесвіт" - українська юридична особа, яка входить до групи компаній "Воля", яка діє в правовому полі України не має ніякого відношення до Криму.
"У 2014 році всі телекомунікаційні активи були продані російській компанії – ТОВ "Телекомунікаційні системи" (ТОВ "ТС"). Спочатку ТОВ "ТС" використовувала товарний знак "Воля", але в подальшому, як нам стало відомо, самостійно зареєстрували в Роспантенті свій товарний знак під яким надає послуги зараз", - сказали у компанії «Воля».
Хоча, працівники техпідтримки «Волі» сказали, що ресурси в Криму заблоковані, але от-от запрацюють.
Виходить є повійне двоємисліє: працівники української компанії відповідають за інтернет на окупованих Росією кримських територіях, але в компанії офіційно заперечують , що це роблять.


Департамент кіберполіції Нацполіції України надав практичні рекомендації українським Інтернет-провайдерам, як заблокувати доступ до санкційних сайтів без закупівлі спеціального технічного обладнання, повідомляє сайт Нацполіціі.
"Так, працівники Департаменту кіберполіції зазначають такі методи блокування, як блокування за IР-адресами, за допомогою DNS та по URL. Найбільшефективним методом серед них працівники поліції виділяють саме блокуванняресурсів за допомогоюблокування IР-адресу. Більше того, налаштуванняобладнання за такимирекомендаціями не потребує додатковихфінансових затрат та придбання техніки", - йдеться в повідомленні.


Цього тижня суд визнав незаконною відмову Мінфіну розкрити деталі реструктуризації боргів на $23 млрд, підписаних Спеціальним комітетом кредиторів України, пише Главком.  Про це стало відомо з рішення Київського апеляційного адмінсуду від 17 травня 2017 року, що розміщене у судовому реєстрі.
Суд залишив в силі висновки першої інстанції про незаконність відмови міністерства фінансів розкрити деталі угоди дворічної давнини, йдеться в повідомленні.
У 2015 року після піврічних переговорів Україна домовилася про реструктуризацію майже 23 млрд доларів боргу. 20% з них - 3,6 млрд дол. - кредитори погодилися списати. Терміни погашення частини боргу, який не був списаний, перенесені на 2019-2027 рр. Таким чином, перший платіж України було відтерміновано на 4 роки, а зекономлені кошти – близько 11,6 млрд дол. – залишилися в економіці. 27 серпня 2015 року Кабінет міністрів одноголосно затвердив умови реструктуризації єврооблігацій України, які були узгоджені з комітетом кредиторів. «Україна уникла дефолту... отримала можливість розвиватися і відновити економічне зростання», - заявляла тоді журналістам міністр фінансів Наталя Яресько.
Як йдеться у судовому позові, київський адвокат Олексій Хомяков у вересні 2015 року звернувся до Мінфіну з проханням надати копії всіх підписаних та затверджених документів, що стосувались запозичень зазначеними нижче суб'єктами, загальною номінальною вартістю $22,6 млрд, а саме державні єврооблігації і єврооблігації ДП «Фінансування інфраструктурних проектів» (Fininpro) - $18 млрд, гарантовані державою зовнішні валютні кредити державних підприємств (Укравтодор, Укрмедпостач, КБ «Южне») - близько $0,7 млрд., єврооблігації міста Києва – близько $0,6 млрд, єврооблігації Укрзалізниці – 0,5 млрд, зовнішні (приватні) борги Ощадбанку та Укрексімбанку - 2,8 млрд;
Ще Хомяков просив надати копії документів, підписаних пані Наталею Яресько та її командою в рамках переговорів зі Спеціальним комітетом кредиторів (Franklin Advisors Inc., BTG Pactual Europe LLP, TCW Investment Management Company i T.Rowe Price Associates Inc.) – угоди з реструктуризації, NDA, листів та юридично значущої кореспонденції тощо.
У жовтні 2015 року Міністерство фінансів повідомило запитувачу, що згідно з нормами англійського права, угоди, які були укладені при розміщенні ОЗДП є конфіденційними та не можуть надаватись третім особам. Також, у вказаному листі зазначено, що між Міністерством фінансів та Спеціальним комітетом кредиторів (Franklin Advisors Inc., BTG Pactual, TCW Investment Management Company i T.Rowe Price Associates Inc.) було підписано договір про нерозголошення конфіденційної інформації стосовно реструктуризації державного та гарантованого державою боргу, отже, вказана інформація розголошенню не підлягає. За інформацією стосовно зовнішніх зобов'язань міста Києва, Укрзалізниці, Укравтодора, АТ «Ощадбанк», АТ «Укрексімбанк», ДП «Фінансування інфраструктурних проектів», ДП «Укрмедпостач» та ДП «КБ «Південне» позивачу запропоновано звернутися до зазначених позичальників.
Міністерство подало апеляцію, але програло. Апеляційний адмінсуд прийшов до висновку, що Уряд не надав належних та допустимих доказів, які б підтверджували конфіденційність запитуваної позивачем інформації, а саме: віднесення її у встановленому порядку до конфіденційної із зазначенням - якому саме з інтересів загрожує розголошення запитуваної інформації, в чому полягає істотність шкоди цим інтересам від її розголошення, чому шкода від оприлюднення такої інформації переважає право громадськості знати цю інформацію в інтересах національної безпеки, економічного добробуту чи прав людини.


Кіпрська офшорна компанія Triantal Investments, що належить бізнесменам Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову, подала два позови до Окружного адміністративного суду Києва проти Національного банку, Міністерства фінансів і націоналізованого Приватбанку.
Про це стало відомо з реєстру судових справ Окружного адміністративного суду Києва.
Triantal Investments, яка володіла 16,7362% акцій Приватбанку, подала позови 22 травня.
Компанія вимагає визнати незаконними дії відповідачів. Про що йде мова в позовах і чого вимагає компанія Triantal Investments поки не відомо.
частка компанії Triantal Investments Ltd до націоналізації Приватбанку становила 16,7362% акцій банку. У Коломойського знаходився у власності пакет з 41,6572% акцій компанії, у Боголюбова - 33,2525%.


Мер Дніпра Борис Філатов на своїй сторінці у Facebook заявив про призначення на посаду голови поліції міста колишнього керівника Дніпропетровського «Беркута» Андрія Ткаченка, який, керуючи в дні Майдану силовиками, «зупинив непоправне, коли з Консерваторії снайпер почав стріляти в дніпровських «беркутів» і поранив шістьох осіб».
На вихідних мало кому подобалося що Ткаченка призначили на посаду. Далі буде…


Від липня 2016 року кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні зменшилася більше ніж на 200 тисяч,  повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики. Переселенці повертаються на місця постійного проживання, де жили до конфлікту.
За останніми даними, в Україні проживає  1,58 млн ВПО.


Прокурор: «Київська місцева прокуратура №4 скерувала до Дніпровського райсуду столиці обвинувальний акт стосовно В.Седюка, який був затриманий правоохоронцями 13 травня після скандальної витівки під час проведення міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення 2017». Органом слідства його дії кваліфіковані за ч. 1 ст. 296 КК України (хуліганство).»


31 травня Стокгольмський арбітраж скасував заборону на реекспорт газу і схвалив умови Нафтогазу про перегляд ціни 2014-го року. Так в Facebook написала заступник міністра закордонних справ З питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.
"Рішення Стокгольмського арбітражного інституту сьогодні дає відповіді на правові питання у спорі щодо контракту 2009 року про постачання газу між Нафтогазом і Газпромом.
Головний наш інтерес у цій справі полягає у тому аби постачання газу в Україну базувалось на європейських принципах та правилах функціонування ринку газу. Як того вимагає національне законодавство, положення Договору про заснування Енергетичного Співтовариства і Угоди про асоціацію між Україною та ЄС." - написала вона.
Газпром висупав проти такого підходу, як описала Зеркаль.
Раніше Україна програвала компаніям Дмитра Фірташа суди в Сткгольмському арбітражі щодо боргу Одеського припортового заводу. Виграш справи в цьому суді може сприйматися як стратегічна перемога.
По суті рішення:
1) відхилено вимогу "Газпрому" щодо збереження умови "бери або плати" (take or pay), незалежно від споживання;
2) контрактна ціна газу має бути переглянута з урахуванням ринкових умов, чого домагався "Нафтогаз України";
3) знята заборона на реекспорт газу з України.
В компанії "Газпром" у свою чергу заявили, що поки вивчає рішення Стокгольмського арбітражу по розгляду між ПАТ "Газпром" та НАК "Нафтогаз України" та вважає, що таке рішення є "проміжною" стадією арбітражного процесу і варто почекати остаточного.
"Сьогодні отримано окреме (проміжне) рішення Стокгольмського арбітражу по розгляду між ПАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" в рамках контракту купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках, що є проміжною стадією арбітражного процесу. Стокгольмський арбітраж може винести остаточне рішення не раніше кінця червня", - повідомили в «Газпромі» і сказали, що вивчають це рішення.
А в мін’юсті України вже рапортують про повернення перших грошей від “Газпрому” із 172 млрд грн (в рішенні Стокгольмського суду йшлося про 30 млрд дол). Міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що повернення відбулося не грошима а арештованим майном “Газпрому”.
Радіти в Україні можна, але не остаточно. Рішення дійсно ще не остаточне, а ще є невирішені аспекти, які стосуються:
- 2,2 млрд дол, які "Газпром" вважає, що "Нафтогаз" заборгував йому як мінімум за поставки четвертого кварталу 2013 р. і другого кварталу 2014-го.
- 10,2 млрд дол для “Нафтогазу” за транспортування газу. В цій частині позову є і претензії "Газпрому". Вони стосуються близько 7 млн кубометрів газу, про які "Газпром" запевняє, що "Нафтогаз"відібрав цей газ із транзитного потоку для забезпечення належного тиску в трубі. “Газпром” вимагає компенсації за цей газ.
Раніше повідомлялося, що Україна арештувала акції дочірньої компанії "Газтранзит" в рамках виконавчого провадження по стягненню з "Газпрому" штрафу в розмірі майже 190 мільярдів гривень
В той же час міністр юстиції сказав: "Звичайно, активів на 172 млрд гривень на території України, які б належали Газпрому, очевидно немає, і ми будемо рухатися в інші країни, де є відповідні активи та грошові кошти, та ставити питання про виконання рішень українських і в майбутньому - міжнародних рішень про стягнення з Газпрому заборгованості".
Міністр юстиції Петренко сказав, що ті 190 млрд будуть стягнуті на користь погашення штрафу в більш ніж 6 млрд дол, оголошену ще за Уряду Яценюка. А деталі 30 млрд ще не оприлюднююють. Ніхто цього рішення ще не бачив, чекаємо публікації.


Суд першої інстанції відмовив дистрибуційної компанії тютюнових виробів "Тедіс Україна" в задоволенні позову про скасування штрафу на 431 мільйон гривень, накладеного Антимонопольним комітетом, повідомляє прес-служба АМКУ.
Як повідомляється, Господарський суд Києва відмовив повністю в задоволенні позову компанії "Тедіс Україна". АМКУ визнав зловживання "Тедісом" монопольним становищем на загальнодержавному ринку дистрибуції сигарет.
Компанія "Тедіс Україна" повинна сплатити штраф у розмірі 431 мільйона гривень і усунути порушення.
Проблеми в «Тедіс Україна» стали публічними в березні 2017 року, коли офіс цієї компанії обшукали слідчі прокуратури. В травні стало відомо, що триває кримінальна справа проти власника компанії Олександра Грановького за ухилення від сплати податків.


Міністр інформполітики Юрій Стець подав у відставку. Офіційна причина – проблеми зі здоров’ям. Видання з посиланням на стецеве міністерство публікують заяву про відставку, датовану останнім днем літа.
Функції виконуючого обов'язки міністра інформаційної політики на час перебування міністра в лікарні покладені на першого заступника міністра Еміне Джапарову.
Тепер в Кабміні нема вже двох міністрів. Того тижня заяву про відставку написав міністр агрополітики Тарас Кутовий.


Станом на 31 травня, за місяць до завершення 2016/2017 маркетингового року, Україна експортувала 40,7 млн тонн зерна, що на 1,7 млн тонн більше ніж за попередній період. Експортовано: пшениці 16,7 млн тонн; ячменю – 5,3 млн тонн;  жита – 5,4 тисяч тонн; кукурудзи – 18,6 млн тонн. Окермо, експортували 339,4 тисячі тонн борошна.
У 2015/2016 МР з України було поставлено на зовнішні ринки 39 млн тонн зерна: пшениці – 16,9 млн тонн, ячменю – 4,4 млн тонн, жита – 18 тис. тонн та кукурудзи – 17,4 млн тонн. Борошна за цей період експортували 349 тис т.


1 червня стало відомо, що Кремінський районний суд виправдав Сергія Баранова, який свого часу був на "посаді" так званого "міністра вугільної промисловості ЛНР", повідомляється у сюжеті "5 каналу".
Судді аргументували своє рішення тим, що сторона обвинувачення надала замало доказів причетності Баранова до створення терористичного угрупування.
За 26 місяців слідчих дій та перебування за ґратами двічі змінювалися прокурори й чотири рази – склад судейської колегії.
Прокурори вимагали позбавити волі підсудного на 10 років.
Сам Баранов заявив, що у червні 2014-го він був викрадений терористами і вже у полоні дізнався, що життя дружини під загрозою.
"Суд судив Баранова Сергія Олександровича за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 109, ч 2 ст. 110, ч. 1 ст. 258-3 КК України. Визнати не винуватим і виправдати через недоведеність вчинення ним цих кримінальних правопорушень", – оголосив суддя Кремінського районного суду Валерій Ковальов.
Прокуратура заявила, що оскаржуватиме рішення в апеляційному суді.


З першого червня в Україні перемир’я на Донбасі. Але, не зважаючи на перемир’я, “все ж не припинили застосовувати зброю проти підрозділів сил АТО. З початку доби бойовики 9 разів відкривали вогонь по оборонних укріпленнях українських захисників. Зокрема, один раз били й із забороненого Мінськими угодами озброєння”, - повідомили в Міноборони. На Донецькому напрямку порушення перемир’я не було, але стріляли на маріупольському і луганському керунках.


В Авдіївці запас води в резервуарах може закінчитися завтра, 5 червня. Про це повідомляється на сайті Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.


1 червня на Подолі в Києві стріляли в колишніх бійців-добровольців родом із Чечні Аміну Окуєву і її чоловіка Адама Осмаєва.
Нардеп Ігор Мосійчук, який знайомий з постраждалими, в яких ніби-то стріляв “кілер-журналіст”, сказав, що в них була четверта зустріч. Журналіст і Адам Осмаєв, за даними МВС, у лікарні. В Окуєва переламані ключиці, пробиті легені і кулі застрягли в хребті. Його жінка Аміна Окуєва давала свідчення.
У журналіста, знайшли український закордонний паспорт на ім’я Олександра Дакара. Відомо що він з ним перетинав кордон Росії і Білорусі.​
В "Страні" вияснили, що справжнє ім'я людини, яка​ стріляла в Осмаєва Артур Денісултанов-Курмакаєв, кличка "Динго". А Олександра Дакара вбили ще в 2001 році в Одесі.


Суд за клопотанням Національного антикорупційного бюро заарештував частки статутного капіталу компаній, що належать ядерному магнату Миколі Мартиненкові. Зокрема, арештовано: 5% у ТОВ "Інтер-Вент", 14% - ТОВ "Вортекс" і 5% -ТОВ "Техно-Інвест".


Іллічівський міський суд (Чорноморськ Одеської обл.) задовольнив клопотання прокуратури про продовження терміну утримання під вартою п'ятьом обвинуваченим, зокрема двом громадянам Росії, у справі про події 2 травня 2014 року (щодо подій на Грецькій площі) ще на 30 діб.




Анонси
5–6 червня у Києві відбудеться міжнародний публічний симпозіум «Імперії, колонії та голод в історико-порівняльній перспективі».
Організатори: Інститут історії України НАН України, Науково-освітній консорціум вивчення Голодомору при Канадському інституті українських студій (HREC), Український науково-дослідний та освітній центр вивчення Голодомору (HREC in Ukraine), Український інститут національної пам’яті, Міністерство оборони України, Інститут демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України, Німецько-українська комісія істориків, ДНУ «Енциклопедичне видавництво», Благодійний фонд «Українсько-єврейська зустріч», Український інститут вивчення Голокосту «Ткума», проект «Вивчення Голокосту в Україні для формування атмосфери толерантності», Міжнародний виставковий конференц-центр «Український дім».
ХІХ–ХХ століття позначені важким досвідом урядової політики творення голоду (faminogenic policy). Виразною при цьому була роль імперій, політична будова яких забезпечувала домінування метрополій над внутрішніми/заморськими колоніями та можливості повного контролю над розподілом їх економічних, у тому числі продовольчих ресурсів. В умовах природних катаклізмів, воєн і навіть за мирних часів імперії часто не тільки не виявляли готовності до запобігання голодному лиху, а навпаки, маніпулювали їжею та використовували її як зброю для нищення цілих прошарків населення й регіонів задля досягнення конкретних політичних цілей.
Попри виразні особливості, Великий голод (Gorta Mor) у Ірландії в ХІХ ст., український Голодомор та Великий Голод (Ашаршылык) у Казахстані на початку 1930-х рр., як і спричинені гітлерівцями голод у єврейських гетто, концтаборах, у блокадному Лєнінграді та в ході реалізації політики «lebensraum» на окупованій Україні або голод у Британській Індії 1942–1943 рр., у комуністичному Китаї 1959–1961 рр. мали страшні подібності, зумовлені «імперським способом мислення» та системою залежності на вертикалі «метрополія – колонія».
У центрі дискусій міжнародного відкритого семінару перебуватимуть питання, пов’язані із з’ясуванням механізмів дії усіх цих випадків політики творення голоду, способів їх замовчування і приховування, наслідків такої політики та реакцій національних, антиімперських і антиколоніальних рухів, для яких досвід рукотворного голоду став потужним чинником пробудження й мотивацією для досягнення вільних від імперського впливу політичних трансформацій.
Учасники симпозіуму – провідні українські та зарубіжні науковці – Кирил Феферман (Ізраїль), Андреа Граціозі (Італія), Зіябек Кабульдінов (Казахстан), Оля Андрієвська, Стефан Величенко, Богдан Клід, Пітер Грей, Жанам Мукерджі, Роман Сербин, Френк Сисин (Канада), Гвідо Гаусман (Німеччина), Марк фон Гаґен, Майкл Хетчер, Пол Шапіро (США), Владислав Гриневич, Людмила Гриневич, Ярослав Грицак, Алла Киридон, Андрій Куликов, Станіслав Кульчицький, Гульнара Бекірова, Олександр Лисенко, Юрій Рубан, Володимир Тиліщак, Ігор Щупак (Україна), Лусьєн Б’янко (Франція), Тетяна Вороніна (Швейцарія) та ін.
У рамках симпозіуму відбудеться круглий стіл «Продовольство як зброя в сучасному світі».
Вхід вільний
Місце події: Конференц-зала Українського дому (м. Київ, вул. Хрещатик, 2)
Початок події: 5 червня 2017 р., о 10:00
Засоби масової інформації – без акредитації
Контакти:
Український науково-дослідний та освітній центр вивчення Голодомору (HREC in Ukraine): тел.: +38 044 389 97 77.

5 червня, у понеділок, об 11.00 в Ужгородському прес-клубі відбудеться прес-конференція організаторів та учасників Туру Вишиваним Шляхом - дивовижної подорожі найкрутішими місцями України від Ужгорода до Слов’янська, яка розпочнеться цього дня в Ужгороді.
Здійснять мандрівку 4 українських тревел-блогери: Ірина Журавель, Сергій Нагорний, Христя Жук та Сергій Чекмарьов, які подорожуватимуть «Вишиваним Шляхом» - найдовшим туристичним маршрутом в Україні довжиною 2 225 км, який проходить через 11 областей із заходу на схід - Закарпатською, Львівською, Рівненською, Тернопільською, Хмельницькою, Житомирською, Київською, Черкаською, Полтавською, Харківською та Донецькою.
Із журналістами зустрінуться:
Ірина Журавель - мандрівниця, блогер, цифровий кочівник та мисливець за акціями. Автор проекту "Сам собі Колумб" та першої в Україні школи мандрів Just Travel. За плечима у неї досвід автостопу, перельотів за 0 євро, каучсерфінгу, лакшері вілл, волонтерства. Відвідала близько 20 країн Європи та більше 80 міст. Останні 18 місяців провела в безперервній подорожі Південно-Східною Азією, в якій відвідала 6 країн та на власному досвіді спробувала travelliving (життя в подорожі). 
Сергій Нагорний – найпопулярніший тревел-відеоблогер в Україні, відвідав 24 країни, пройшов пішки через всю Іспанію, побував у більше ніж 70-ти містах України. 
Ірина Околович,  менеджер проектів у ГО "Вишиваний Шлях", координатор західної частини Туру.
Засідання відбудеться у приміщенні Ужгородського прес-клубу за адресою:
м.Ужгород, пл. Жупанатська, 15/4
Початок об 11.00
Запрошуються представники усіх ЗМІ.

До Всесвітнього дня без тютюну в кулуарах І поверху відкриється експозиція, що яскраво ілюструє сучасний стан боротьби з тютюнопалінням в Європейських країнах. Ініціатором проведення такого заходу став Голова підкомітету з питань підприємництва та технічного регулювання Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Геннадій Кривошея, який є співавтором  проекту Закону України  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання у сфері виробництва, обігу, заборони реклами та спонсорства тютюнових виробів, електронних сигарет і трав’яних виробів для куріння (реєстр.№2430-д). На його думку, розгляд нового законодавства про тютюнопаління, що базується на передовому досвіді країн ЄС, дозволить розв’язати чимало питань, пов’язаних з цією проблемою.
         Експозиція «Європейське антитютюнове законодавство в Україні» працюватиме в кулуарах І поверху будинку Верховної Ради України по вул. Грушевського,5 з 06 червня по 09 червня 2017 року.
         Вхід за картками акредитації.

6 червня о 10.00, у День журналіста, у приміщенні Національного музею історії України (м. Київ, вул. Володимирська, 2) ГО “Інститут масової інформації” проведе прес-конференцію “Свобода слова в Україні. Сучасний стан і актуальні виклики”.
На заході буде визначено основні тенденції та виклики у медіа-сфері цього року, а також подано оцінку стану свободи слова в Україні від громадських організацій (з цифрами і фактами).
Під час прес-конференції буде відкрито фотовиставку, присвячену роботі журналістів. Виставка проходитиме в приміщенні Національного музею історії України, партнера ІМІ.
У прес-конференції візьмуть участь: заступник виконавчого директора Інституту масової інформації Роман Головенко, керівниця відділу моніторингу свободи слова ІМІ Катерина Дячук, голова правління ГО “Детектор медіа” Наталія Лигачова, керівник ГО “Наші Гроші” Олекса Шалайський та представниця британського фонду підтримки журналістів-фрілансерів “Rory Peck Trust” Мері О’Ші.
Деталі за телефоном: 0504477063 (Яна Машкова).
6 червня 2017 року о 14.00 в Івано-Франківську у приміщенні обласної держаної адміністрації відбудеться урочиста церемонія відкриття представництва Офісу залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest у Західній Україні та брифінг для преси.
Місце проведення: м. Івано-Франківськ, вул. Грушевського, 21
До участі запрошені голови обласних державних адміністрацій та міські голови обласних центрів Івано-Франківської, Львівської, Закарпатської, Чернівецької, Тернопільської, Рівненської та Волинької областей, а також директор UkraineInvest, головний інвестиційний радник Прем’єр-міністра України Данило Білак.
За додатковою інформацією та акредитацією просимо звертатися до комунікаційного менеджера UkraineInvest Ольги Галицької за електронною поштою olga.galytska@

6 червня 2017 року за участю Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадима Черниша відбудеться прес-конференція: «Україна готуватиме фахівців з конфліктного та постконфліктного врегулювання».
Цього року в КПІ імені Ігоря Сікорського започатковується нова магістерська програма для підготовки фахівців  з конфліктології  та медіації. З огляду на міжнародний досвід, врегулювання конфлікту та подолання його наслідків може тривати не один рік, тому потреба держави в освічених спеціалістах в цій царині тільки зростатиме. Учасники прес-конференції окреслять деталі вступу, нададуть інформацію щодо майбутніх дисциплін та потенційних лекторів.
Час проведення:  12.00
Місце проведення:  Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені І.Сікорського»,  просп. Перемоги, 37 , корпус 1,  зала Вченої ради.
Учасники: 
Черниш Вадим Олегович , Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України;
Мельниченко Анатолій Анатолійович , декан факультету соціології і права;
Кутуєв Павло Володимирович , завідувач кафедри соціології.
Керівництво Університету
Акредитація: до 10:00 6 червня за телефоном: (095) 04-000-92 та електронною адресою:  press@mtot.gov.ua

6 червня о 12.00 в УНІАН відбудеться прес-конференція на тему: «Майбутнє адвокатури. Публічна дискусія та презентація програм кандидатів на  посаду голови Національної асоціації адвокатів України для обрання на звітно-виборчому з'їзді адвокатів України». 09-10 червня 2017 року у місті Києві відбудеться перший з 2012 року звітно-виборчий з'їзд адвокатів України. В порядку денному з'їзду обрання голови Національної асоціації адвокатів України. Кандидати на посаду вирішили провести публічну дискусію та презентувати власні програми розвитку адвокатури України. До участі у заході запрошена діюча голова Національної асоціації адвокатів України Лідія Ізовітова, яка також висуває свою кандидатуру на новий п'ятирічний термін.  Прес-конференція  "Майбутнє адвокатури України" відбудеться за участю  міжнародного проекту «Адвокати майбутнього». До участі запрошені  кандидати на посаду голови Національної асоціації адвокатів України. Учасники: Лідія Ізовітова,  Петро Бойко , Інна Рафальська, Олександра Яновська , Дмитро Кухнюк  та інші. (вул.Хрещатик, 4, конференц-зал). Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями.

У вівторок, 6 червня, відбудеться брифінг Міністра інфраструктури Володимира Омеляна на тему «Інфраструктурна готовність України до безвізового режиму з ЄС».
Час проведення:   6 червня 2017 р., 13:00.
Місце проведення:   Міністерство інфраструктури України, проспект Перемоги, 14, 5 поверх
Акредитація представників ЗМІ проводиться до 11:00   6 червня  через сайт.

08 ЧЕРВНЯ 2017, 14:00
 Прес-служба Апарату Верховної Ради України 
«Круглий стіл» на тему: «Екологічні проблеми Донбасу»
Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи проводить Круглий стіл на тему «Екологічні проблеми Донбасу» (вул. Грушевського, 5, конференц-зал).
До участі запрошені представники Кабінету Міністрів України, Міністерства екології та природних ресурсів, Ради національної безпеки і оборони, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо-переміщених осіб, Міністерства оборони, Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Міністерства охорони здоров’я, Державної екологічної інспекції, Державної служби України з надзвичайних ситуацій,  Державного агентства водних ресурсів, Державного агентства лісового господарства, Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій, фахівці науково-дослідних установ та експерти громадських організацій.  
 Вхід за картками акредитації через 1-й під’їзд

3 червня проект «Свобода медіа в Україні», що впроваджується в межах Рамкової програми співробітництва Ради Європи та Європейського Союзу, проводить конференцію «Реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ: перші підсумки реформи». Для участі у заході необхідно зареєструватись за посиланням: http://bit.ly/2rzMPf5 Участь у конференції є безкоштовною. Витрати на проїзд учасників з регіонів будуть відшкодовуватись. Захід відбудеться в Києві в готелі «Президент» (вул. Госпітальна, 12). Робочі мови заходу – українська та англійська (переклад буде забезпечено). Учасники конференції: Сергій Томіленко, голова НСЖУ Олексій Погорєлов, голова УАМБ Костятнтин Григоренко, редактор, газета «Обрії Ізюмщини» Людмила Опришко, медіа-юристка, ГО «Плаформа прав людини» Олександр Бурмагін, медіа-юрист, ГО «Плаформа прав людини» Дейвідас Рідікас, експерт Ради Європи (Латвія) Олег Наливайко, голова Держкомтелерадіо Програму конференції можна завантажити тут. За додатковою інформацією слід звертатися до Лесі Парно-Кириєнко, експертки проекту «Свобода медіа в Україні», lesia.parno-kyryienko@coe.int; тел: 095 02 34 177.



Центральна Україна
29-30 травня
В любой стране самым развитым и популярным городом считается столица. Поэтому все усилия молодежи направлены на то, чтобы приехать учиться, работать и жить именно сюда. Однако купить квартиру в Киеве может себе позволить далеко не каждый, ведь престиж города также определяет цены на жилплощадь.
На Житомирщині через спеку обмежать рух фур
За результатами попередніх аналізів фахівці встановили, що річка Хомора періодично забруднюється стоками зі сторони Хмельницької області.
В Черном море под Одессой погибли десятки дельфинов
В Черном море в районе Вилково Одесской области обнаружены трупы десятков дельфинов , погибших от удушья в браконьерских сетях. Браконьеры сетями ловят осетровых, однако попадаются в них и дельфины, сообщил в Facebook председатель Килийского райсовета Одесской области Павел Бойченко.
У Києві на кілька днів скасовують проїзд "човникових" потягів на Троєщину. Про це інформує прес-служба КП "Київпастранс".
У Голосіївському районі столиці «вибухнула» труба
Бомбосховища не можна здавати в оренду або приватизувати. Не можна використовувати не за цільовим призначенням. 
У Білій Церкві з 30 травня запрацював новий сервісний центр МВС, що замінив колишній МРЕВ. Це вже 18 новий сервісний центр МВС по Україні та другий у Київській області.Незалежно від місця реєстрації швидко та надійно тут громадянам надаватимуть адміністративні послуги з реєстрації та перереєстрації транспортних засобів, видачі та обміну посвідчень водія, видача довідок про відсутність судимостей,
 31 травня на Відрадному проспекті в Києві буде частково обмежено рух транспорту через ремонт дорожнього покриття, повідомляє прес-служба Київської міської державної адміністрації з посиланням на дані комунальної корпорації "Київавтодор". "З 8:00 до 18:00 31 травня у зв'язку з ремонтом дорожнього покриття на просп. Відрадному на ділянці від вул. Героїв Севастополя до вул. Чернишевського.
Організації, в назві яких є "поліція", змусять перейменуватися
численні "ГОшки і КПшки" незаконно використовують слово "поліція". Всі повинні будуть перереєструватися і прибрати геть слово "поліція" зі своїх назв, заявив Артем Шевченко.
В киевском метрополитене приостановили установку бесплатной сети Wi-Fi, так как текущий инвестор отказался от данного проекта по финансовым причинам. В данный момент Киев ищет новых инвесторов для спасения проекта, сообщил местному изданию директор КП «Киевское инвестиционное агентство» Олег Мистюк.
Если ничего не изменится, в украинских магазинах поднимутся цены, а покупки за рубежом станут рискованными.
 30 мая, новый трамвай производства «Запорожьеэлектротранс» выехал на линию с целью испытаний. На КП «Запорожэлектротранс» для испытаний выпустили на линию первый трамвай собственного производства. Корпус трамвая был сварен в городе Калуш на машиностроительном заводе, отопительная система — из Днепра, стекла — из Киева, большая часть запчастей из Запорожья.
 Компания «ВКонтакте» планирует закрыть свой киевский офис. Об этом пишет сайт vc.ru, ссылаясь на источник внутри компании. Кроме того, эту информацию якобы подтвердил участник рынка, который хорошо знает ситуацию. Собеседники отметили, что руководители социальной сети решили сократить часть сотрудников киевского офиса.
 Обшуки в приміщенні Окружного адміністративного суду Києва (далі - ОАСК) та за місцем проживання Голови суду санкціоновані та проводилися в рамках розслідування кримінального провадження, зареєстрованого 9 грудня 2016 року на підставі аналізу е-декларації за фактом ймовірного незаконного збагачення Голови ОАСК (ч.2 ст. 368-2 Кримінального кодексу України).
 Представники патріотичних організацій зірвали сесію Львівської обласної ради, увірвавшись у зал засідання, який закидали димовими шашками.
 Правоохоронець перебував не на службі і не у форменому одязі
 Уточнюють, що причиною відключення стали борги держави та споживачів. Станом на 1 травня борг за теплоенергію склав майже 4,9 млрд грн
Сьогодні, 30 травня, у Києві стартує перший етап створення Інституту омбудсмена – адвоката довіри, чим закладають плацдарм для проведення успішної кампанії по боротьбі з корупцією в органах місцевого самоврядування.
Цьогоріч в Полтавській області вступити до професійно-технічних закладів за регіональним замовленням матимуть можливість 5 053 учнів.
На днях в Чернигове и Прилуках, в ходе хорошо спланированной спецоперации, полицией были раскрыті подпольные цеха по производству фальсифицированной алкогольной продукции. Стоимость изъятого товара составила более 230 тысяч гривен.
У місті Житомир налічується щонайменше 16 стихійних сміттєзвалищ, а в області цей лік ведеться на сотні
 У ці хвилини в Черкаському апеляційному суді триває засідання з-приводу апеляції захисників нещодавно затриманого Мельника, якого підозрюють у організації вбивства корсунського журналіста Василя Сергієнка. Про це інформує журналіст «Прочерку» .
 Всі підручники, створення яких оплачує держава, будуть безкоштовно оприлюднені в мережі Інтернет в електронній версії. Про це заявив держсекретар Міністерства освіти і науки України Павло Полянський під час Національного трехстороннеко соціально-економічної ради.
Статистика розлучень у парах, що одружилися "за добу"
 Наразі 8,5 тис пар скористалися послугою одруження за добу. Про це у Верховній раді повідомив міністр юстиції Павло Петренко, пише 0382.ua з посилання на агентство Українські Новини . "За півтора року дії послуги "одруження за добу" з 8,5 тис пар розлучилися тільки 0,3%", - повідомив він.
 Вадиму Мельнику — подозреваемому в похищении и убийстве корсунского журналиста Василия Сергиенко — Апелляционный суд в Черкассах изменил меру пресечения: вместо содержания под стражей ему избрана мера пресечения в виде ночного домашнего ареста (с 22:00 до 6:00) с применением электронного браслета. Отпустить Мельника должны были сразу в зале суда.
31 травня-1 червня
 Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" вимагає від контрольованої Рінатом Ахметовим компанії "Київенерго" розплатитися за постачання і транзит газу, використавши при цьому цитату з пісні Володимира Висоцького. Відповідне повідомлення опублікувала прес-служба "Нафтогазу" у Facebook .
Доход от продажи билетов на международный конкурс Евровидение-2017 составил 72,506 млн грн. Об этом сообщил заместитель генерального директора "Национального общественного телевидения Украины" Павел Грицак.
 Проект «Mural Social Club: Back to School» призван предоставить ценности и значимости зданиям, даря детям монументальное произведение. Фестиваль Mural Social Club при поддержке международной организации UNICEF запускает новый масштабный социальный проект «Mural Social Club: Back to School»
 Київрада перейменувала проспект Генерала Миколи Ватутіна на проспект Романа Шухевича. За ухвалення відповідного проекту рішення проголосували 87 депутатів при мінімально необхідних 61. У ході обговорення виступив депутат Верховної Ради Юрій-Богдан Шухевич з проханням підтримати проект рішення.
 Служба безпеки України проводить обшук в офісі київського інтернет-провайдера Wnet у Києві. Про це на своїй сторінці у Facebook написала прес-секретарка СБУ Олена Гітлянська. "СБУ підтверджує, що проводить санкціоновані обшуки в офісі Інтернет-провайдера ТОВ "Дабл-ю нет Україна".
События 30 мая во Львове квалифицированы по статьям "захват государственных или общественных зданий" "хулиганство", "умышленное уничтожение имущества"
Проводятся мероприятия для установления личности злоумышленника, который оставил боевую гранату РГД-5 с запалом на улице
У чинного мера Одеси Геннадія Труханова найвищий рейтинг довіри — більше 60%.
В сети обсуждают решение Киеврады переименовать проспект генерала Ватутина в проспект Шухевича. Переименование вызвало массу возмущений среди пророссийских блогеров.
Київський апеляційний господарський суд на минулому тижні залишив в силі рішення Господарського суду за позовом столичної прокуратури щодо повернення у державну власність ділянок поблизу Михайлівської площі, де мешканцями облаштовано сквер Небесної Сотні.
Пожежа у Лубнах тривала з 30 по 31 травня, вогонь охопив 1,8 га території
Декларація Лідії Дубець — секретарки Олександра Мамая та сестри Людмили Мамай — виявилась «неповною» та має багато підстав для роздуму
На протяжении прошедших суток пожарно-спасательными подразделениями Управления ГСЧС Украины в Черниговской области ликвидировано 5 пожаров на открытых территориях в природных экологических системах. Их площадь составила более 3 га. Пожары зарегистрированы в Новгород-Северском, Рипкинском, Прилукском районах, а также городах Прилуки и Чернигов.
 Комунальну установу «Автобаза санітарного транспорту лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я» Житомирської обласної ради оштрафували за необґрунтовані тарифи
С начала 2017 года филиалы ГП «Житомирский облавтодор» совместно с ЧП «Автомагистраль» ликвидировали дефекты на дорогах общего пользования Житомирской области на более чем 170 тыс. кв. м. Как информирует « ЖЖ » облгосадминистрация, данные по состоянию на 30 мая предоставляет Служба автомобильных дорог в Житомирской области.
 Із гранітними пам’ятниками, штучними квітами, огорожами та надписами черкащани облаштували цвинтар для своїх домашніх улюбленців. Із кожним роком територія стає все більшою, на сьогодні незвичні поховання помітні кожному, хто проїжджає вулицею Руставі поблизу міського кладовища №5, пише «Інфоміст» .
 30 травня на базі Управління патрульної поліції відбулася нарада з міськими перевізниками. На ній обговорювали проблемні питання, на які найчастіше нарікають містяни, повідомляє vikka.ua
Активістам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.
 Прошлогодний показатель ниже почти на 100 миллионов С начала 2017 года в местные бюджеты Кировоградской ОГНИ поступило 309,8млн.грн. налога на доходы физических лиц (НДФЛ), что на 95,5млн.грн. больше чем в предыдущем году, выполнение индикативного показателя составило 111,0 процента.


 Департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради 24 травня за результатами тендеру замовив ТОВ «Подільський будівельний інжиніринг» будівництво комплексу по знешкодженню побутових відходів у Жмеринському районі за 64,70 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» . У листопаді 2016 р. проектування без тендеру замовили цій же фірмі за 324 тис грн.
У Київській області загорілося стихійне сміттєзвалище площею 20 тис. кв. м
Упродовж трьох днів у Полтавській області зберігатиметься надзвичайний рівень пожежної небезпеки
1 червня на базі міського відділу поліції відбувся перший спільний інструктаж поліцейських, які заступають на охорону публічного порядку у вечірній та нічний час у Житомирі.
Очікування самих городян, що в маршрутки сідатимуть одні пенсіонери, не виправдалися: у ранковий час пік пасажирів маршруток не менше, ніж до подорожчання
З 6 червня до 15 липня на естакадному з’їзді з Південного мостового переходу буде частково обмежено рух транспорту через ремонт дороги.
Правоохоронці затримали 43-річного лісничого Боярського лісництва під час отримання хабара.



Коментарі