Головні новини 8-14 травня + Анонси




Газпром будує Південний потік в обхід України; сутички на День Перемоги в Києві, Миколаєві, Дніпрі і Одесі, які потягли підпали офісів "Опозиційного блоку"; Апеляційний суд Києва погодив арешт заступника міського голови Харкова з можливістю внесення застави; Глава Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан засудив сексуальне домагання члена патруля СММ з боку озброєного бойовика в ОРДО, яке мало місце 5 травня; два тижні залишається без відповіді питання чи позбавили нардепа Андрія Артеменка громадянства; друг Президента Ігор Кононенко тепер буде керувати Київською обласною організацією Блоку Петра Порошенка; Апеляційний суд Києва надав дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування стосовно екс-міністра фінансів Юрія Колобова; журналісти програми журналістських розслідувань “Схеми” зробили розслідування того кому виводилися гроші командою Ігоря Коломойського в нині націоналізованому “Приватбанку”; З квітня управління українськими заводами, які опинилися на території терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР", було покладено на зареєстроване в Південній Осетії ЗАТ "Внєшторгсервіс"; йде мітинг шахтарів в Кривому Розі; У четвер вночі хтось перерізав магістральні канали "Укртелекому; 11 травня Рада Європейського союзу затвердила законодавчу пропозицію про скасування короткострокових віз для громадян України; Апеляційний суд залишив без змін рішення про дозвіл компанії Ostchem Holding Limited стягнути з ПАТ «Одеський припортовий завод» 5 млрд 24 млн гривень боргу; Кількість приватних сонячних електростанцій зросла на 18%.


Російський "Газпром" у неділю 7 травня почав будівництво в Чорному морі газопроводу "Турецький потік", повідомляє прес-служба "Газпрому". Маршрут газогону: з Анапського району в Росії до Туреччини.
"Сьогодні ми приступили до практичного етапу реалізації проекту "Турецький потік" - морського укладання газопроводу. Проект реалізується строго за планом і до кінця 2019 року наші турецькі і європейські споживачі отримають новий надійний маршрут для імпорту російського газу", - сказав глава "Газпрому" Олексій Міллер.
На кордоні Туреччини і Греції передбачалося будівництво газового хабу, через який газ прямував би в європейські країни. Для будівництва газопроводу на території Росії передбачається використання раніше побудованої інфраструктури для закритого « Південного потоку».
Будівництво почалося з російської сторони, про будівництво оголосили ще на початку грудня 2016.
Укладання труб веде судно Audacia компанії Allseas - підрядника будівництва обох ниток морської ділянки газопроводу. За контрактом, Allseas повинна укласти по морському дну понад 900 км труб. Судно також буде використовуватися для протягування труб з берега через мікротунелі. Будівництво газопроводу "Турецький потік" в глибоководній частині Чорного моря буде вести трубоукладальне судно Pioneering Spirit.


Два тижні залишається без відповіді питання чи позбавили нардепа Андрія Артеменка громадянства. В організації Харківська правозахисна група опублікували коментар з приводу відсутності оприлюднення Указу Президента про позбавлення українського громадянства народного депутата Андрія Артеменка, в якому розкритикували відсутність публікації відповідного рішення.
Якщо Президент дійсно виключно за власною ініціативою позбавив указом депутата А. Артеменка громадянства України, то це означає, що суттєво змінилася (звузилася) не лише індивідуальна політична правосуб’єктність останнього. Позбавлення громадянства за існуючих обставин – це офіційний акт публічної влади, яким суттєво змінюються традиційні уявлення й очікування суспільства у сфері визначення реального обсягу конституційних прерогатив глави Української держави”, - йдеться в тексті коментаря.
Правозахисники вважа.ть, що таке рішення Президента “створює не лише принципово важливий прецедент застосування конституційного законодавства до десятків, якщо не сотень тисяч потенційних суб’єктів, але й свідчить про доволі агресивну налаштованість влади до своїх політичних опонентів. Адже достеменно не відомо, чи є пан А. Артеменко повноправним громадянином Канади, як про це пишуть вітчизняні ЗМІ”.
Якщо Артеменко опиниться в статусі «без громадянства», то це свідчить про політичне свавілля, умисне порушення закону в застосуванні президентських прерогатив.
Позбавлення громадянства чинний Закон України «Про громадянство» беззастережно забороняє, пишуть правозахисники і пропонують Констиуційному суду прокоментувати рішення щодо Артеменка.
Прес-служба Президента дистанціювалася від відповіді на питання чи позбавлений нардеп Артеменко громадянства. Запити і запитання про це прес-секретар Президента Святослав Цеголко ігнорує.
Коллишній однопартієць Артеменка депутат фракції «Радикальної партії Олега Ляшка» Ігор Мосійчук вважає, що Артеменка позбавлять мандату максимум до 18 травня: «Я впевнений, що парламент проголосує. Його повноваження вже фактично припинені з моменту видання відповідного указу (про позбавлення громадянства – ред.) президента. Технічно просто має бути направлено лист до Центральної виборчої комісії» – сказав Мосійчук “Радіо Свободі”.


Виявляється, друг Президента Ігор Кононенко тепер буде керувати Київською обласною організацією Блоку Петра Порошенка. Його попередника замгубернатора Київщини Лева Парцхаладзе усунули від посади. Але, він не протестує.
Кононенко раніше був замголови фракції в Парламенті, на початку 2016 року пішов з посади на фоні звинувачень в тиску на міністра економрозвитку Абромавичуса активно не світився, а зараз виплив знов.


Глава Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан засудив сексуальне домагання члена патруля СММ з боку озброєного бойовика в ОРДО, яке мало місце 5 травня, повідомляє прес-служба місії.
"Разом з усіма державами-учасницями ОБСЄ, СММ засуджує всі форми насильства по відношенню до жінок... Цей останній інцидент, в ході якого чоловік, озброєний автоматами, залякував беззбройну цивільну жінку-члена патруля СММ, використовуючи коментарі сексуального характеру, вимагає якнайшвидшої й беззастережної відповіді від так званої "Донецької народної республіки", - підкреслив глава місії.
Він закликав ідентифікувати винного і вжити заходів для того, щоб такі ситуації не повторилися.
"Держави-учасниці ОБСЄ доручили неозброєним чоловікам і жінкам СММ виконувати важку роботу, і вони мають право робити це, не побоюючись фізичного або словесного нападу", - сказав Апакан.
"Місія не потерпить ніяких спроб залякати, принизити чи іншим чином втручатися в роботу її співробітників", - підкреслив він.
СММ ОБСЄ також ще раз наполегливо закликала СЦКК забезпечити прийняття всіх можливих заходів для запобігання таким випадкам у майбутньому.
Вчора СММ ОБСЄ заявила про сексуальні домагання з боку озброєного чоловіка в ОРДО щодо члена патруля місії жіночої статі на території ОРДО.​

Не пам’ятаю коли так в Україні довго обговорювалися сутички на День Перемоги. Мітинги і бійки представників націоналістів, ветеранів різного віку і воєн і проросійських активістів обговорювали цілий тиждень. І було чого.
Перед святом на півдні України в Херсоні і Одесі скасували заходи до Дня Перемоги через загрозу мирного проведення масових зібрань. Але, заходи були в найбільших містах. Найбільші сутички були в столиці, Дніпрі, Одесі і Миколаєві.
Під час заходів 9 травня затримано 45 осіб, із них 25 – у столиці, повідомили у Мністерстві внутрішніх справ.
Київ. 9 травня в Києві була акція проти мітингів ​прихильників заходів за участю радянських ветеранів, організована невизнаним добровольчим батальйоном ОУН і однодумців в інших містах.
Зранку в офіс батальйону ОУН недалеко від Києво-Печерської Лаври прийшла поліція. Забрали активістів у відділення поліції. Їх оформили з порушеннями законодавства не як затриманих, а як відвідувачів і не без підстав звинуватили в жорстокості до учасників акції “Безсмертний полк”, в якій були ветерани другої світової війни, їх нащадки і прихильники партій, які виступають “за мир” в України. Серед тижня Суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту представнику Добровольчого руху ОУН Василю Парфенкову.
Про ці події говорили дні два. Були мітинги тих, хто підтримував ОУН під Міністерством внутрішніх справ. Але не так багато, як про бійки в Дніпропетровську.
У місті Дніпро 9 травня сталася масова бійка, було травмовано 14 осіб, а за підозрою в причетності до сутичок затримано 15 осіб. За даними поліції, було два конфлікти: між активістами та представниками соціалістичної партії, від яких вимагали прибрати стяги з колони, а також під час проходження колони Опозиційного блоку. У результаті було травмовано 14 осіб – 8 учасників заходу та 6 поліцейських, які здійснювали охорону порядку під час заходу. Арештували багато людей. Бачили тітушок від “Опозиційного блоку”, які билися з націоналістами. На допит кликали лідера “Опозиційного блоку” на Дніпропетровині Олександра Вілкула.
Мер містра Борис Філатов, який конкурував на виборах з Вілкулом, припинив фінансування з міського бюджету організацій ветеранів, які не організації ветеранів АТО.
11 травня 2017 року о пів на четверту ранку двоє невідомих чоловіків, приховуючи обличчя під капюшонами, кинули кілька пляшок із запальною сумішшю в офіс "Опозиційного блоку” в Дніпрі. А 13 травня, рятувальникам довелося гасити палаючі офіси "Опозиційного блоку" у Кривому Розі та Кам'янському Дніпропетровської області. Правоохоронні органи наразі встановлюють причини та збитки від цих двох пожеж. Про це повідомляє прес-служба ДСНС області.
Під вихідні Жовтневий районний суд Дніпра обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою координатору діяльності «тітушок» під час акцій 9 травня у місті. "Цьому чоловіку було повідомлено про підозру у вчиненні масових заворушень та хуліганських діях - за ч.1 ст.294, ч.2 ст.296 Кримінального кодексу України. Слідством встановлено, що цей чоловік мав численні приводи до органів поліції", - повідомили в УНІАН.
В Одесі затримано близько 20 людей
, причетних до порушення правопорядку. Учасники приблизно такі, як в попередніх випадках.
У Миколаєві акція "Безсмертний полк" супроводжується бійками і словесними пересварками, повідомляють "НикВести". Про арештованих інформації нема.



Апеляційний суд Києва надав дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування стосовно екс-міністра фінансів Юрія Колобова. Як повідомляє прес-служба Апеляційного суду столиці, відповідну ухвалу оголосила сьогодні колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ. Таким чином, апеляційний суд скасував ухвалу слідчого судді Печерського райсуду від 3 квітня 2017 року, якою Генеральній прокуратурі було відмовлено в наданні дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні від 25 березня 2015 року щодо Колобова, якого обвинувачують у вчиненні кримінального правопорушення в привласненні чужого майна.



Журналісти програми журналістських розслідувань “Схеми” зробили розслідування того кому виводилися гроші командою Ігоря Коломойського в нині націоналізованому “Приватбанку”.
В роботі журналісти спиралися на проект доповіді аналітиків із Ernst&Young про фінансовий стан "ПриватБанку" незадовго до націоналізації. За документом, аудитори перевірили найбільших позичальників і виявили: на 1 квітня 2015 ризик неповернення кредитів вимірювався в сумі понад 82 млрд гривень, а вже станом на 1 жовтня 2016 цифра збільшилася до 139 млрд гривень.
"ПриватБанк" провів реструктуризацію кредитного цього кредитного портфеля: заборгованість 170 попередніх позичальників була перекладена більш ніж на 30 нових, які стали винні банку понад 110 млрд гривень.
Ці 30 підприємств, які винні по кілька мільярдів — фіктивні компанії, з якими не зв’яжешся.
Екс-акціонер “Приватбанку” Ігор Коломойський звинувачення в причетності до виведення коштів звинуватив Нацбанк, а себе вигородив: "І ще один важливий нюанс, 3 жовтня до "ПриватБанку" прийшли 30 співробітників НБУ, на додачу до куратора, який там був і до цього, і компанії, про яких ідеться у розслідуванні, обирав Нацбанк. Тобто, другий етап докапіталізації "Привату" проходив за участю, контролем і чутним керівництвом НБУ і особисто пані Рожкової. Тоді ж у "Приватбанку" були і представники Ernst & Young, які готували документ, на який посилаються журналісти. Все інше в інтерв'ю, в принципі, читається".
Журналісти напряму не можуть сказати чи дійсно у виведенні коштів винні в цьому колишні акціонери “Приватбанку”. Але, в них руки формально точно чисті.



З квітня управління українськими заводами, які опинилися на території терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР", було покладено на зареєстроване в Південній Осетії ЗАТ "Внєшторгсервіс", повідомляє "Комерсант", передає “ЕП”.
4 квітня ватажок донецьких бойовиків Олександр Захарченко підписав "указ", в якому "тимчасовим адміністратором" українських заводів, розташованих на території "ДНР" було визначено ЗАТ "Внєшторгсервіс".
В опублікованій постанові "ради міністрів" терористів перераховувалися підприємства, що переходять під тимчасову адміністрацію "Внєшторгсервіса".
У список потрапили металургійний завод "Донецьксталь", Єнакіївський і Макіївський металургійні заводи, "Єнакіївський коксохімпром", Ясинівський коксохімічний завод, "Макіївкокс", Харцизький трубний завод.
Хоча цей указ був підписаний лише на початку квітня, підприємства на території ДНР і ЛНР почали переходити під контроль ЗАТ "Внєшторгсервіс" ще в березні, йдеться в статті.
За минулий з тих пір місяць у ЗАТ "Внєшторгсервіс" не з’явилося ні інтернет-сайту, ні офісу. Ні в одному з документів самопроголошених республік не було вказано, хто очолює цю компанію і кому вона належить.
Ім'я можливого керівника "Внєшторгсервіса" лише раз було згадано на інтернет-сайтах "ЛНР".
У зверненні профспілки працівників вугільної промисловості до робочих місцевого підприємства "Краснодонвугілля" говорилося, що після введення там з 1 березня зовнішнього управління колишній власник - компанія "Метінвест" - припинив свою роботу на підприємствах з 15 березня.
"Генеральним директором компанії є Володимир Пашков", - сказано в зверненні
До 2014 року Пашков працював віце-губернатором Іркутської області. Колишній Іркутський віце-губернатор став також президентом благодійного фонду підтримки міжнародних гуманітарних проектів, зареєстрованого в грудні 2015 року. Власного сайту у фонду немає, немає жодного його звіту і на інформаційному порталі Мін'юсту.
25 лютого Служба безпеки України розповсюдила заяву, в якій звинуватила фонд Пашкова в тому, що він використовується для наповнення бюджету самопроголошеної ЛНР.
В СБУ заявили, що фонд через рахунки російської некомерційної організації "Центр міжнародних розрахунків" спрямовує кошти безпосередньо в так званий "Державний банк ЛНР".



У Печерському районному суді Києва зареєстрований позов Андрія Лопушанського про визнання незаконним розпорядження Кабінету міністрів №561-р від 18 червня 2014 року, яким він був звільнений з посади першого заступника голови правління НАК "Нафтогаз України". Про це йдеться в єдиному державному реєстрі судових рішень.
Вказується, що основний мотив заяви позивача - незгода з формулюванням урядового документа.
Так, у розпорядженні йдеться про звільнення "у зв'язку з хворобою протягом чотирьох місяців поспіль", в той час як адвокати Лопушанського наполягають на формулюванні "в зв'язку з переходом на виборчу посаду".
Відповідачем у даній справі виступає Кабінет міністрів.
Його юристи не згодні з претензією заявника, пояснюючи свою позицію тим, що на момент прийняття розпорядження Кабміну, Лопушанський пояснював затяжний прогул якраз своєю непрацездатністю, викликаною хворобою, що було підтверджено їм у квітні 2014 року відповідним лікарняним листом з "Дрогобицької міської поліклініки".


Апеляційний суд Києва погодив арешт заступника міського голови Харкова з можливістю внесення застави. Генеральний прокурор України Юрій Луценко наголошує, що справа розкрадання 650 га землі керівниками Харківської міськради просувається вперед.
"Апеляційний суд Києва погодив клопотання про арешт одного з ймовірних членів організованої злочинної групи - заступника міського голови м. Харків (з питань містобудування, архітектури та земельних відносин Тетяна - ІФ) Овіннікової з можливістю застави в 30 млн грн.", - написав Ю. Луценко на своїй сторінці у Facebook.
Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган у соцмережі поінформувала, що Головне слідче управління Генпрокуратури проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні від 08.11.2014 за фактами вчинення посадовими особами Харківської міської ради кримінальних злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 364 КК України.
Прокуратура встановила, що посадові особи Харківської міської ради всупереч вимогам чинного законодавства, шляхом створення протягом 2008-2014 років понад 90 обслуговуючих кооперативів, засновниками та учасниками яких були особи з їхнього близького оточення, сприяли їм у виготовленні відповідних правовстановлюючих документів та незаконно привласнили належні територіальній громаді Харкова земельні ділянки загальною площею понад 650 га вартістю понад 4 млрд грн.
Під час досудового розслідування встановлено, що до скоєння цих кримінальних злочинів, поряд з іншими особами, причетна Т. Овіннікова.
За цим фактом їй повідомлено про підозру у вчиненні в складі організованої групи кримінальних злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 190 і ч. 2 ст. 364 КК України, тобто пособництво у незаконному заволодінні шахрайським шляхом земельними ділянками на території м. Харкова в інтересах третіх осіб.
Загалом Т. Овіннікова, діючи у складі організованої групи спільно з іншими посадовими особами, сприяла заволодінню земельними ділянками на території Харкова загальною площею 25,1178 га, чим спричинила збитки територіальній громаді міста на загальну суму понад 128,7 млн грн.
Продовжується проведення слідчих (розшукових) дій, спрямованих на встановлення фактичних обставин вчинених кримінальних злочинів і всіх причетних до їх вчинення осіб
Як повідомлялося, раніше в березні Головне слідче управління спільно з Департаментом процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих центрального апарату Генеральної прокуратури України в рамках розслідування справи про виділення землі псевдожитлово-будівельним кооперативам (т. зв. кооперативна схема) оголосили про підозру Т. Овіннікової.
Вона підозрюється у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 190 (шахрайство), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України.
15 вересня 2016 р. у Харкові слідчі Генпрокуратури за силової підтримки СБУ проводили обшуки у справі про виділення 600 га землі за т. зв. кооперативною схемою. Зокрема, обшук відбувся в готелі "Національ", де мешкає міський голова Харкова Геннадій Кернес. Крім того, обшуки відбулися в кількох департаментах міськради.
26 грудня 2016 р. Г. Кернес заявив журналістам, що вважає справу політично заангажованою.

Минулого тижня у Кривому Розі після нічної зміни не вийшли на поверхню близько 400 працівників чотирьох шах ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат» – шахт «Батьківщина», «Гвардійська», «Тернівська» та «Жовтнева». Головна вимога, висловлена на зборах трудових колективів під землею, – підвищення оплати праці гірників до рівня 2012 року, коли їхня зарплата в перерахунку на долари США складала близько тисячі. Після доби протесту адміністрація і протестувальники домовились про початок переговорів і створили спільну робочу групу.
Шахта "Євраз-Суха Балка" повністю зупинила роботу, щоб уникнути надзвичайного стану через страйк гірників: “На шахті "Ювілейна" і "Фрунзе" в місті Кривий Ріг Дніпропетровської обл. відбувалася підземна акція протесту гірників з вимогою підвищення зарплати. 440 шахтарів припинили протест сьогодні протест під землею і піднялися на поверхню, щоб продовжити переговори з керівництвом щодо підвищення заробітної плати, повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець у Facebook.
До кінця тижні шахтарі обох шахт, де були страйки, піднялись на поверхню, але підприємство і далі стоїть, немає відвантаження продукції, йдуть переговори, так написав профспілковий діяч Ігор Токовенко. Але, це не значить що страйк закінчився.


У четвер вночі хтось перерізав магістральні канали "Укртелекому, в Facebook повідомив директор з корпоративних комунікацій компанії Михайло Шуранов.
"О 01:11 неподалік від Новомосковська в двох місцях перерізаний канал Новомосковськ - Павлоград, а о 4:04 в Дніпрі в кабельному колодязі перебиті кабелі ділянок Дніпро-Кринички і Дніпро- Кам'янське. Кабелі тільки перерізані", - повідомив Шуранов.
За його словами, в результаті спостерігалася відсутність міжміського зв'язку для абонентів Дніпра і області, а також відсутність доступу до інтернету для абонентів Донецької області (підконтрольна територія) і, зокрема, в Маріуполі та Краматорську.
А потім сталося нове пошкодження на ділянці Волноваха-Мар'янка в результаті чого термін ремонту доступу до інтернету для абонентів Донецької області зрушився на кілька годин. 


11 травня Рада Європейського союзу затвердила законодавчу пропозицію про скасування короткострокових віз для громадян України, підписання відповідного рішення президентом ЄП та представником головування у Раді ЄС відбудеться 17 травня, її має намір відвідати президент Порошенко. Після цього підписаний регламент має бути опублікований в офіційному віснику ЄС. Влада України радіє.



Апеляційний суд залишив без змін рішення про дозвіл компанії Ostchem Holding Limited стягнути з ПАТ «Одеський припортовий завод» 5 млрд 24 млн гривень боргу. Апеляційний суд Одеської області розглянув скаргу адміністрації Одеського припортового заводу на рішення Южненського міського суду про стягнення 5,2 млрд гривень за поставлений заводу газ компанією Ostchem Holding Limited, пов'язаною з олігархом Дмитром Фірташем.
Про це повідомила Укрінформу керівник інформаційного центру Апеляційного суду Ірина Максимець: «Апеляційний суд під головуванням Олександра Журавльова розглянув і залишив без змін рішення Южненського міського суду №226/785/3879/17 від 6 березня 2017 року про стягнення з ПАТ «Одеський припортовий завод» на користь компанії Ostchem Holding Limited 5,2 млрд гривень боргу за газ».
Головуючий суддя Журавльов оприлюднив поки що лише резолютивну частину рішення.
У судовому засіданні взяли участь представники Фонду держмайна України і компанії Ostchem Holding Limited, юристи ПАТ «Одеський припортовий завод» до суду не з'явились, уточнили в суді.
 Стокгольмський арбітражний суд задовольнив 25 липня 2016 року позов компанії Ostchem і стягнув з ПАТ «Одеський припортовий завод» $193,36 млн основного боргу за постачання газу і $57,8 млн пені за прострочення платежів.
Після цього компанія Ostchem Holding Limited Ostchem звернулася до Южненського міського суду Одеської області, щоб легалізувати це рішення на території України. Южненський міський суд надав компанії Ostchem Holding Limited дозвіл на примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражного суду.
Зокрема, суд дозволив компанії Ostchem Holding Limited стягнути з ПАТ «Одеський припортовий завод» 5 млрд 24 млн гривень боргу.
Компанія Ostchem Holding Limited з 2012 року була єдиним постачальником газу на завод, а інші компанії Фірташа - монопольними покупцями продукції заводу з березня 2013 року.


13 травня знову обстріляли прифронтову Авдіївку. Постраждали 4 мирні жителі. Місто через розташування до лінії фронту на Донбасі постійно має проблеми зі світлом і водою, до речі, після обстрілів їх уже відновили. Але, двоє дітей стали сиротами. Облдержадміністрація пообіцяла вирішити питання з опікунством дітей і оплатити похорон всіх загиблих.
Президент Порошенко через обстріл Авдіївки не прийшов на Євробачення. Але обстріли не припиняються. На лінію фронту стаються поранення через міни, не лиш через обстріли. А новини про війну все більше сприймаються як буденність.


Рефат Чубаров: «11 травня 2017 року, в Адміністрації Президента України о 11.30 відбудеться засідання Конституційної комісії. У порядку денному обговорення питання порядку опрацювання змін та доповнень до Конституції України щодо Автономної Республіки Крим».


За підсумками квітня 2017 року грошова маса збільшилась на 1.3% до 1089.0 млрд. грн., що було зумовлено переважно зростанням готівкових коштів в обігу поза банками (на 3.0% м/м) та залишків за депозитами у національній валюті (на 1.9% м/м). Про це свідчатьпопередні дані "Грошово-кредитної статистики" за квітень 2017 року.
“Така динаміка була забезпечена поєднанням низки факторів. По-перше, високими темпами зростає заробітна плата, що відображається також і на динаміці депозитів. По-друге, зберігається привабливість депозитних продуктів банків на тлі очікувань щодо подальшого зниження банками відсоткових ставок за залученими коштами та ревальваційного тренду на валютному ринку”, - пояснили в Нацбанку.
Водночас, гривневий депозитний портфель бізнесу за підсумками місяця практично не змінився. Загалом залишки за депозитами бізнесу та населення у національній валюті за підсумками місяця збільшилися на 1.9% м/м.”


Кількість приватних сонячних електростанцій зросла на 18%. У I кварталі 2017 року ще 200 сімей встановили приватні сонячні електростанції загальною потужністю 3,4 Мвт, повідомляють в прес-служби Держенергоефективності.






Анонси
15 ТРАВНЯ 2017, 11:00
 Прес-служба Апарату Верховної Ради України 
Засідання Погоджувальної ради керівників фракцій та голів комітетів Верховної Ради України
Засідання Погоджувальної ради керівників фракцій та голів комітетів Верховної Ради України (вул. Грушевського, 5, конференц-зал).
Вхід через 9-й під’їзд за картками акредитації

15 травня о 12:00 відбудеться прес-конференція на тему: «Відзначення роковин депортації 1944 року – геноциду кримських татар». (Зала 1)
Організатор: Міністерство інформаційної політики України.
Учасники: Рефат Чубаров  –  Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України;  Еміне Джапарова –  Перший заступник Міністра інформаційної політики України, Ахтем Сеїтаблаєв – директор ДП «Кримський дім», режисер художнього фільму «Чужа молитва», Різа Шевкієв – член Междлісу кримськотатсрького народу.
Довідково. Під час прес-конференції буде презентовано план заходів, зокрема комунікаційну кампанію МІП, до 18 травня - Дня пам’яті жертв кримськотатарського народу.
Комунікаційна кампанія представлена тематичними бордами, сіті-лайтами, відеороликами, показом художнього фільму Ахтема Сеїтаблаєва «Чужа молитва», засіданням за круглим столом, присвяченого  темі депортації кримських татар.
Адреса «Укрінформу»: вул. Б. Хмельницького, 8/16 (ст. м. «Театральна»)
Контактні телефони: (044)  279-20-60, 279-00-05
Акредитація ЗМІ за адресою: anna@ukrinform.com
Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ.

15 травня центр соціально-економічних досліджень CASE Україна та Український кризовий медіа-центр (УКМЦ) проведуть публічну дискусію «Як державні підприємства отруюють українську економіку?»
Українці симпатизують державній власності і погано ставляться до чужої приватної власності.  Проте державні підприємства є епіцентром неефективності та розсадником корупційних схем в країні.  Спроби громадських активістів примусити державні підприємства до підзвітності не приносять бажаних результатів, а плани по приватизації залишаються планами з року в рік.  Натомість найгучніші корупційні скандали, які з’являються у пресі, як правило відбуваються із залученням державних підприємств: сумнозвісна схема «Роттердам+», «прокладок» навколо «Енергоатому», Одеського припортового заводу та інші. Що ще гірше, ми навіть не знаємо точну кількість підприємств у державний власності, а вслідкувати за їх діяльністю і взагалі немає ніякої можливості.  На цьому фоні, чесні підприємці втрачають будь-які стимули розвиватись та конкурувати. Набагато простіше інвестувати у створення «прокладки» чи у гарантовані кредити.
Для обговорення масштабів негативного впливу державної власності на українську економіку та механізму донесення до суспільства необхідності приватизації, CASE Україна та УКМЦ запросять народних депутатів, представників Міністерства економічного розвитку та торгівлі, Міністерства фінансів, економістів, журналістів на публічне обговорення.
Під час заходу буде представлено: останні результати Індексу непрозорості державних підприємств; спроби притягнення керівництв держпідприємств до адміністративної відповідальності; останнє дослідження щодо низької прибутковості та інше.
Реєстрація на презентацію за посиланням.
Захід відбудеться 15 травня 2017 року о 13:00.
Місце проведення: Український кризовий медіа-центр, Український дім, Київ, вул. Хрещатик, 2.
 Більше інформації:
Микола Малуха, координатор з комунікацій CASE Україна,
+380669225389, +380675432478, +38 044 227-53-17. malukha@case-ukraine.kiev.ua

15 мая в 13:00 информационное агентство ГолосUA проведет пресс-конференцию на тему: «Медреформа  от Супрун вынужденная необходимость или  афера года?»
В пресс-конференции примут участие: 
- Виктор Сердюк –президент  совета защиты прав и безопасности пациентов,
- Валентина Маркевич – президент Фонда помощи онкобольным детям
- Олег Панасенко – глава Свободного профсоюза медиков Украины.
Пресс-конференцию можно посмотреть в разделе «Видео» сразу после онлайн-трансляции.
Пресс-конференция состоится по адресу: ул. Бастионная 5/13 (вход с ул. Кургановская).
Аккредитация до 18:00 12  мая по телефону: (044) 284-57-62.

15 мая (понедельник) 2017 года в 14:00
в пресс-центре ИА «Мост-Днепр»

по адресу: ул. Староказацкая (быв. Комсомольская), 40-Б
состоится пресс-конференция
«Батькивщина» начинает сбор подписей против продажи земли»
Окружной административный суд Киева запретил «земельный» референдум, чем не только пренебрег конституционным правом граждан, но и поставил Украину перед возможностью потери большей половины своих территорий. Именно поэтому ВО «Батькивщина» начинает масштабную всеукраинскую кампанию по сбору подписей против продажи сельскохозяйственных земель. Сказать свое жесткое НЕТ распродаже Украины днепряне смогут уже с 15 мая на пл. Героев Майдана.

Чем может обернуться снятие моратория на продажу сельскохозяйственных земель?
Почему именно сейчас «Батькивщина» начинает широкомасштабную кампанию по сбору подписей?
Почему жители городов не должны оставаться в стороне вопроса о распродаже с/х земель?
В пресс-конференции примут участие:
- Председатель областной организации ВО «Батькивщина» Антонина Ульяхина;
- Председатель городской организации ВО «Батькивщина» Мгер Куюмчан;
- Заместитель председателя областной организации ВО «Батькивщина» Олег Робкин;
- Заместитель председателя городской организации ВО «Батькивщина» Виктор Орел.

15 травня о 16.00 в Івано-Франківську Представництво Європейського Союзу в Україні запрошує представників бізнесу, експертів з питань торгівлі та усіх охочих приєднатись до дискусії про ринок Європейського Союзу та можливості українського бізнесу долучитись до нього.
Що? Дискусія “Як вийти на ринки ЄС: можливості, шляхи, інструменти, історії успіху місцевого бізнесу”
Коли? 15 травня 2017 року, понеділок, 16.00 – 18.00
Де? м. Івано-Франківськ, готель «Станіславів», вул. Чорновола, 7, Велика зала для конференцій
Для кого: для представників українського бізнесу, які хочуть дізнатися більше про можливості виходу на ринки ЄС.
Основними темами зустрічі будуть:
  • можливості та виклики Угоди про асоціацію для українського суспільно-економічного розвитку;
  • переваги Глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ГВЗВТ) для українських підприємців;
  • євроінтеграція через призму економічних реформ в Україні;
  • можливості програми ЄС «EU4Business», яка спрямована на допомогу малому та середньому бізнесу;
  • особливості зовнішньоекономічної діяльності та ефективні експортні стратегії;
  • історії успіху місцевих бізнесменів, які вийшли на ринок ЄС.
Експерти дискусії:
  • Борис Філіпов, секторальний менеджер Програми ЄС для малого і середнього бізнесу та програми підтримки бізнесової інфраструктури в Україні Представництва ЄС в Україні
  • Наталія Бандера, менеджер програми «Консультації для малого та середнього бізнесу»
  • Олег Мирошніченко, тренер і консультант з питань експорту на європейські та міжнародні ринки;
  • представники успішного місцевого бізнесу.
Модератор дискусії: Андрій Ковальчук, директор МВА-програм Києво-Могилянської бізнес-школи [kmbs].
Участь в дискусії безкоштовна за попередньої реєстрації: http://bit.ly/eu-ua_business
Зустріч проводиться в рамках інформаційної кампанії «Будуймо Європу в Україні» у співпраці з Києво-Могилянською бізнес-школою [kmbs]. Інфокампанія включає серію інформаційно-просвітницьких заходів (вуличних акцій, виставок, семінарів, тренінгів, круглих столів), які Представництво ЄС в Україні проводить протягом року по всій Україні. Мета кампанії – пояснити важливість реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, поширення європейських цінностей та підвищення рівня обізнаності українців щодо розвитку відносин між Україною та ЄС.
За деталями щодо запланованих заходів, будь ласка, звертайтесь до: Ірини Попової, 050 193 66 98, ipopova@internews.ua або Діани Бущук, 097 151 49 05, dbushchuk@internews.ua

16 ТРАВНЯ 2017, 10:00
 Прес-служба Апарату Верховної Ради України 
З 16 по 19 травня відбуватимуться пленарні засідання Верховної Ради України
З 16 по 19 травня відбуватимуться пленарні засідання Верховної Ради України (вул. Грушевського, 5, сесійна зала).
Вхід за картками акредитації через 1-й під’їзд

16-17 травня 2017 року відбудеться перший в історії двосторонніх відносин Державний візит Президента України Петра Порошенка до Республіки Мальта.
Під час відвідання країни, яка нині головує в ЄС, заплановані зустрічі Глави Української держави з Президентом, Прем’єр-міністром Мальти, спікером Палати представників парламенту Республіки.
Передбачається також підписання низки двосторонніх документів, що сприятимуть інтенсифікації співробітництва між Україною та Республікою Мальта у різних сферах.

17 травня 2017 року Президент України Петро Порошенко здійснить робочий візит до м. Страсбург (Франція) для участі у церемонії підписання Президентом Європейського Парламенту та представником Мальтійського головування в Раді ЄС законодавчого рішення про запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України.
У рамках візиту Глава держави проведе зустрічі з Президентом Європейського Парламенту Антоніо Таяні та лідерами ключових парламентських фракцій.

18-19 травня 2017 року Національний банк України спільно з Національним банком Польщі, за сприяння уряду Канади та Київської школи економіки проведе щорічну міжнародну дослідницьку конференцію "Роль центрального банку в забезпеченні економічного розвитку".
У конференції візьмуть участь представники центральних банків світу, міжнародних організацій, а також провідні науковці зі всесвітньо відомих університетів. Учасники обговорять актуальні питання, які сьогодні постають перед центральними банками, зокрема, реакція на економічні виклики, роль держави в підтримці економічного зростання, повноваження центральних банків і проблеми забезпечення цінової стабільності.
З ключовою доповіддю виступить Джон Тейлор – професор Стенфордського університету, автор загальновідомого "правила Тейлора", яким користуються під час прийняття рішень з процентної ставки більшість центральних банків розвинутих країн та країн, що розвиваються.
Крім нього, спікерами конференції будуть Сату Кахконен зі Світового банку, Жерар Ролан і Юрій Городніченко з Університету Каліфорнії (Берклі), Марчін Коласа з Національного банку Польщі, Керстін аф Йохнік з центрального банку Швеції, Маттео Міллоне з Амстердамського вільного університету, Девід Вавра з OGResearch та інші відомі дослідники і практики.
Окрім того, в рамках конференції відбудеться цикл лекцій спікерів у провідних університетах України. Зокрема, заплановано виступиЄжи Осятинського з Польської Ради з монетарної політики у Київському національному економічному університеті, Жерара Ролана у Київському університеті міжнародних відносин, а також низка відкритих лекцій в рамках Ukraine Economy Week.
Детальніше про програму конференції: http://conference.bank.gov.ua/Conf/#program
Робоча мова конференції: англійська (із забезпеченням синхронного українського перекладу).
Впродовж двох днів конференції буде проводитись відеотрансляція (з українським перекладом, трансляція буде доступна на сайті події та на YouTube-каналі НБУ).

22 травня 2017 року відбудеться перший загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього».
Форум організовано за підтримки Українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Верховного Суду України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, Центру демократії та верховенства права, Громадського об’єднання «Детектор медіа», Інституту масової інформації, Національної спілки журналістів України.
Мета заходу – запровадити щорічний загальнонаціональний форум для обговорення нагальних проблем взаємодії судів та ЗМІ, спільно виробити, схвалити та впровадити правила співпраці, що ґрунтується на взаємній підтримці незалежності судової влади та праві на свободу вираження, а також створити постійно діючий Комітет взаємодії судів та ЗМІ для оперативного реагування на виклики комунікації.
У рамках трьох сесій планується обговорити проблемні питання взаємодії журналістів та судів, особливості доступу до судової інформації, ознайомитись із вітчизняним та зарубіжним досвідом налагодження комунікації між судами та ЗМІ, а також поділитись думками щодо етичних стандартів співпраці.
Офіційна сторінка форуму в Фейсбук:
https://m.facebook.com/events/101248117113250/?ti=icl
Початок роботи о 9:00.
Акредитація представників засобів масової інформації на перший загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього» проводиться до 15:00 19 травня 2017 року за телефоном: /044/ 481-06-36.
Шановні громадяни, представники регіональних засобів масової інформації!
Через обмеженість місць для участі 22 травня 2017 року в роботі першого загальнонаціонального форуму «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього» за сприяння Державної судової адміністрації України організовано проведення 22 травня 2017 року регіональних форумів у всіх обласних центрах України.

Захід пройде у режимі відеоконференцзв`язку з можливістю взяти участь у дискусії.

Контактна інформація для акредитації на регіональні форуми.

23 ТРАВНЯ 2017, 14:00
 Прес-служба Апарату Верховної Ради України 
«Круглий стіл» на тему: «Євроскептицизм як інструмент гібридної війни. Способи нейтралізації»
«Круглий стіл» на тему: «Євроскептицизм як інструмент гібридної війни. Способи нейтралізації» (вул. Садова, 3-а, кім. 620).
Метою «круглого столу» є вироблення спільної стратегії з протидії гібридній війні, що триває в Україні і Європі. 
Порядок денний:
Частина 1. Євроскептицизм як інструмент гібридної війни
Питання для обговорення:
·       Праві партії в ЄС і поширення дискурсу «виходу з Європи».
·       Перспективи реформування європейських інституцій .
·       ЗМІ в Україні та Європі в епоху пост-правди.
·       Російські інвестиції в роз’єднану Європу.
·       Особливості антиєвропейської пропаганди в Україні.
Презентація результатів дослідження громадської думки, проведеного в Україні  на замовлення Уряду Канади та Міжнародного республіканського інституту (США).
Питання до обговорення:
·       Соціологічний вимір. Динаміка відношення українців до ЄС.
·       Особливості антиєвропейської пропаганди в Україні.
Частина  2.  Вироблення способів нейтралізації
Питання для обговорення:
·       Гра на випередження. Спільна стратегія з протидії гібридній агресії.
Для участі необхідно зареєструватися за посиланням https://goo.gl/. Кінцева дата реєстрації 18 травня 2017 року 16:00.
У разі виникнення додаткових питань, просимо звертатися за тел. +380979129722 або писати на E-mail: S.Masharovska@gmail.


Вхід за картками акредитації

23 ТРАВНЯ 2017, 14:00
 Прес-служба Апарату Верховної Ради України 
«Круглий стіл» на тему: «Порівняльний міжнародний досвід мирних процесів та факторів, які сприяють ефективному врегулюванню та розвитку примирення серед цивільного населення»
Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин проводить «круглий стіл» на тему: «Порівняльний міжнародний досвід мирних процесів та факторів, які сприяють ефективному врегулюванню та розвитку примирення серед цивільного населення».
В ході заходу планується, зокрема, обговорити такі проблеми: участь суспільства в формуванні мирних процесів та легітимність; законодавче врегулювання наслідків вимушеного переселення; роль ОБСЄ: оцінка міжнародного посередництва; досвід роботи Мінської переговорної Тристоронньої контактна групи та інші актуальні питання розвитку примирення у суспільних відносинах.
До участі у заході запрошуються народні депутати України, представники органів державної влади, наукового середовища, громадських та міжнародних організацій. Зокрема, передбачається участь у роботі «круглого столу» представників незалежної Міжнародної миротворчої Організації «Ресурси примирення» (Великобританія), яка працює з розділеними конфліктом людьми на конфліктних (пост-конфліктних) територіях світу для попередження насильства, врегулювання конфліктів та популяризації ідеї мирного суспільства.
Адреса: вул. Грушевського 18/2, к. № 12.                           
Реєстрація учасників розпочинається о 13-30.
Координатор заходу: Перченко Тетяна (098) 885-05-76, е-mail: tatadvokat2@gmail.com.
Вхід за картками акредитації

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики проведе 24 травня 2017 року слухання на тему «Реформування державних та комунальних друкованих засобів масової інформації, досвід, перешкоди, рішення»
 Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики проведе 24 травня 2017 року  слухання на тему «Реформування державних та комунальних друкованих засобів масової інформації, досвід, перешкоди, рішення».
Комітетські слухання відбудуться у кімнаті № 11 будівлі Верховної Ради України по вул. Грушевського 18/2.




Євробачення
8 травня
Жоден статут приватного конкурсу не може йти врозріз із законами держави.
9 травня
 За даними КМДА Київ готує прийняти під час проведення конкурсу Євробачення-2017 в Україні близько 20 тисяч іноземних туристів. Фанати з різних країн вже приїхали та оцінили свої враження від Києва у соціальних мережах.
Поки одні вже купили квитки і з нетерпінням чекають на півфінали та фінал " Євробачення " в МВЦ,
10 травня
 Загальне жеребкування всіх учасників відбудеться після другого півфіналу
 Умовами договору передбачена передоплата в розмірі 80% від вартості послуг
 При купівлі електронних квитків все залежить від налаштувань пристрою, через який вона здійснюється
На время проведения международного песенного конкурса "Евровидение-2017" в Киеве до поздней ночи будет работать не только метро, но и ряд маршрутов общественного транспорта. Об этом сообщает пресс-служба КГГА. Так, работу общественного транспорта будет продлено в ночь на 11 мая на 1 час, в ночь на 12 мая – на 2 часа, в ночи на 13 и 14 мая – на 3 часа.
11 травня
Європейська мовна спілка (EBU) високо оцінює рівень підготовки України до проведення міжнародного пісенного конкурсу " Євробачення ".
Але на відміну від Стокгольма минулого року, на вході до містечка Євробачення встановлені металошукачі і скрізь чатує поліція.
Денис Козловский утверждает, что выделенный на выступление Джамалы почти миллион гривень - это бюджет трех номеров
12 травня
 До заходів безпеки залучено майже 10 тис. правоохоронців
Зокрема, у базі Prozorro є дані про понад 30 проведених торгів, об'єктами яких були послуги охорони під час Євробачення -2017 у Києві.
 У прес-службі Євробачення відповіли голові українського журі Юрію Рибчинському, якого не запросили на церемонію відкриття конкурсу та на самі етапи шоу. На сайті прес-служби конкурсу зазначили, що посада члена національного журі пісенного конкурсу "Євробачення" є почесною і неоплачуваною. Загальна політика EBU визначає, що посада члена журі Євробачення-2017 є почесною і неоплачуваною.
Мер столиці додав, що квитки купив ще декілька місяців тому.
13 травня
 В Київ на міжнародний пісенний конкурс Євробачення-2017 приїхало близько 60 тис. туристів, розповів голова управління туризму Київської міської державної адміністрації Антон Тараненко
На время проведения песенного конкурса Евровидение-2017 в Киев приехало 20 тыс. иностранных и 40 тыс. украинских туристов. Об этом сообщает УНН . Пресс-секретарь заместителя председателя КГГА Алексея Резникова Ирина Золотарь сообщила, что в Киев на песенный конкурс приехали 60 тыс. туристов. "20 тыс. иностранных туристов и 40 тыс. внутренних", - сообщила И.Золотар.
14 травня
Portugal wins Eurovision Song Contest 2017
Была вчера на финале Евровидения. Несколько важных вещей, которые считаю необходимым озвучить
Голова представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі заявив, що Україна організувала міжнародний пісенний конкурс "Євробачення" на дуже високому рівні.




Центральна Україна
8-9 травня
Поліція встановлює причетних до незаконного зберігання зброї
В основному у постраждалих травми голови та інші не такі значні пошкодження.
Переможниці « Євробачення -2016» українській співачці Джамалі заборонили йти на червоній доріжці під час відкриття конкурсу в Києві.
Своим указом Президент Украины Петр Порошенко уволил с должности начальника Управления Службы безопасности Украины в Черниговской области Александра Довженко. Зато другим своим указом Президент назначил его начальником такого же управления только в Одесской области. Напоминаем, что в 2010 году Александр Довженко получил от Президента медаль «За воинскую службу Украине».
Поступление в высшие учебные заведения в 2017 году осуществляется на основании действующих Правил приема в высшие учебные заведения (далее - Правила приема), утвержденных приказом Министерства образования и науки Украины № 1236 от 13 октября 2016 года.
9 травня кілька житомиряни традиційно біля монументу Слави вшановували пам’ять загиблих у Другій світовій війні.
Внаслідок вибуху у столичній квартирі на Позняках постраждав чоловік.
2 травня в с. Чаплинка (Черкаська обл., Лисянський р-н.,) на приватних пасіках почали масово гинути бджоли – долітали до вуликів або до подвір’я і падали мертвими, спостерігався масовий мор. Про це «Прочерку» повідомив пасічник Микола Сухоярський.
10-11 травня
 У складському приміщенні на Дарницькому ринку в Києві сталася пожежа
В апреле Международный аэропорт Киев (Жуляны) обслужил 120 тыс. пассажиров.
Начальником администрации Херсонского морского порта назначен Анатолий Яблуновский. Об этом сообщает пресс-служба ГП "Администрация морских портов Украины" (АМПУ). Согласно сообщению, соответствующий приказ Министерства инфраструктуры Украины № 46-О подписан 28 апреля 2017 года. Опыт Анатолия Яблуновского на руководящих позициях в морской отрасли составляет 16 лет.
У довжину цей гігант сягає 2,4 м і важить 35 кг. Фото змії виклав у Facebook голова фракції УКРОП в Полтавській облраді Сергій Соловей. "Оцей красень сидів на дереві", – пише автор фотографії. Фахівці Управління охорони біорізноманіття та біобезпеки Мінприроди підтвердили, що це вуж, а не полоз.
11 травня у Житомирі на майдані Корольова відбулася церемонія підняття прапора Україна-ЄС з нагоди Дня Європи.
Київська адміністрація має намір провести капітальний ремонт двох шляхопроводів та пішохідного моста.
 11 травня три роки тому окупаційна влада Криму затримала українського режисера Олега Сенцова Сьогодні виконується три роки з дня арешту українського кінорежисера, письменника, сценариста, громадського активіста Олега Сенцова.
 У п’ятницю, 12 травня, на 10.00 скликається двадцять дев’яте позачергове пленарне засідання другої сесії Черкаської міської ради з галузевих питань. Його проведуть у залі засідань міськвиконкому (бульв. Шевченка, 307), йдеться на сайті міськради.
Компанія Grandblue Environment (Китай) має намір побудувати сміттєспалювальний завод у Червонограді Львівської області
Європейський інвестиційний банк розглядає можливість виділення Харкову кредиту на 160 мільйонів євро для продовження Олексіївської лінії міського метрополітену.
Аеропорт "Київ" (Жуляни) тимчасово закриють: важливі зміни в розкладі рейсів
З другої половини 14 травня і до вечора 24 травня аеропорт "Київ" (Жуляни) закриють у зв’язку з проведенням капітального ремонту злітно-посадкової смуги. Як повідомляє прес-служба Київської міськдержадміністрації, на час закриття аеропорту всі авіакомпанії, які базувалися у ньому, перенесуть відправлення та прийом рейсів до "Борисполя".
12-14 травня
 Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів (Держпродспоживслужба) за останні кілька днів отримала позитивний результат дослідження на африканську чуму свиней (АЧС) в Полтавській і Черкаській областях. Згідно з повідомленням на сайті Держпродспоживслужби, в ПАТ "Каплинцівське" (Полтавської обл.) Та ПСП АФ "Шульц" (Черкаської обл.) було зареєстровано захворювання
Киевлянам и жителям некоторых областных центров придется платить за холодную воду больше, чем другим. Об этом сообщает в Facebook "Новая коммунальная Украина" со ссылкой на постановления НКРЕКП от 26 апреля, опубликованные 11 мая в "Урядовом курьере". Кроме того, выросла коммунальная плата и для жителей Ирпеня, Вишневого и Боярки.
На Дніпропетровщині на хабарі затримали голову РДА та сільради
У Дніпропетровській області голову однієї з райдержадміністрацій та голову сільради затримано за ст.208 за підозрою в отриманні неправомірної вигоди.
27-річний полтавець, який збував канабіс та «винт», отримав 6 років ув’язнення з конфіскацією майна
За 15 тис. грн хабара чиновниця Держекоінспекції отримала 5 років ув’язнення. Її спільник не дожив до вироку.
На розгляд депутатів винесуть проект рішення регуляторного акту — зменшити ставку єдиного податку з 640 до 320 гривень
 Президент України Петро Порошенко оголосив конкурс на зайняття вакантної посади голови Малинської районної державної адміністрації Житомирської області.
Печерський районний суд міста Києва, розглянувши клопотання військової прокуратури Київського гарнізону Центрального регіону України, обрав для поліцейського з міста Житомира.
 За словами, фінансового директора підприємства «Кромберг енд Шуберт Україна» Олександра Шаварського іноді люди звільняються з підприємства, але за деякий час повертаються назад.
Житомирську область на ХХІХ агропромисловій виставці «Агро-2017», яка відбудеться у місті Києві упродовж 7-10 червня, представлятимуть 35 підприємств.
Депутат Вінницької обласної ради, голова ГО «Центр захисту журналістів», голова ГО «Антикорупційна спілка Вінниччини», голова профільної депутатської комісії по свободі слова Тетяна Редько оприлюднила свою е-декларацію про доходи, яка викликала цілу бурю емоцій у середовищі журналістів, громадських діячів, політиків. Річ у тім, що "Заслужений журналіст" Тетяна Редько – співзасновниця відомої у Вінниці газети «33 канал». Так от, виявляється, що статки пані Редько перевищують навіть статки багатьох вінницьких губернаторів, чиновників та бізнесменів, а справжнім журналістам такі «золоті гори» і не снились.
 Державне казначейство наклало арешт на рахунки міського департаменту соціальної політики. Про це на сесії міської ради повідомив секретар міськради Олександр Радуцький, пише « Інфоміст». У липні 2015 року перестали надходити асигнування з державного бюджету щодо покриття пільг “Укртелекому”. Цілий 2016 рік ми боролися за права департаменту, але програли всі суди. Борг становить 912 тисяч гривень.
 Окрім нашої області, сховища будуть ще у Київській та Запорізькій. Віце-прем’єр-міністр України в інтерв’ю телеканалу ZIK розповів, де в Україні будуються сховища для зберігання ядерних відходів. За його словами, одне з них буде поблизу Хмельницької АЕС. Зараз в Україні будується одразу декілька сховищ, щоб зберігати відпрацьоване паливо з атомних електростанцій. Такі сховища будуються поблизу Чорнобильської та Запорізької АЕС.

Коментарі