Велике сміття і велика політика на місцевому рівні

29 травня 2016 року, почалися пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі. Під час пожеж вивезення сміття зі Львова утруднилося. Відтоді заговорили, що не все в порядку з переробкою й утилізацією твердих побутових відходів у місті з європейським іміджем Львові.
Час від часу пожежі стаються і в інших містах. Наприклад, весною 2017 року пожежа була під Києвом в Нових Петрівцях, до того бували ще в Хмельницькому. Найчастіше це стається через метан, який накопичується на смітниках і самозагоряється.
Головні події в смітті і політиці
В травні 2016, як сталася пожежа, мер Львова Андрій Садовий через направив ​звернення до Президента України та Прем’єр-міністра з проханням про оголошення Львова, Малехова та Великих Грибович зоною надзвичайної екологічної ситуації. Сталося це на початку тижня.​
Президент за кілька годин сказав щоб мер Львова прибирав сміття, а не робив політику.
Тим часом, у в Службі з надзвичайних ситуацій сказали, що пожежу на сміттєзвалищі будуть гасити ще кілька місяців. У Львові, як і кругом по Україні сміття майже не переробляється, тільки спалюється. А так переважно викидається. Таке місто як Львів виробляє 600 тонн сміття і воно відкалається довкола міста на сміттєзвалищах.
Пожежу загасили, але від цього гострота щоденної проблеми зберігання, переробки й утилізації більше 600 тис тонн сміття, які щодоби з’являються у Львові, не зменшилася.
Під час пожежі загинули 3 пожежники і, ймовірно, один еколог комунального підприємства «Збиранка», принаймні його після того не бачили.
Проблеми зі сміттям є у багатьох містах України. Тому, пожежа на сміттєзвалищі, яка спричинила би проблеми із вивезенням сміття могла б статися багато де. Чи причини пожежі у Львові рукотворні не стане відомо, напевно, вже ніколи.
Хто відповів
Були кримінальні справи. Як пише львівське видання Zaxid.NET, яке, швидше за все, належить меру Львова Андрієві Садовому, підозри оголосили екс-директору комунального сміттєвого підприємства «Збиранка» Богдану Горбалю, його заступнику Борису Плашенку і начальнику полігону Олександру Купричу через неналежну експлуатацію полігону твердих побутових відходів. Ще оголосили підозру Юрію Гольцю, який тоді очолював управління ЖКГ Львівської міської ради на момент виникнення трагедії. Проти нього порушили карну справу за ч.2 ст.367 ККУ (службова недбалість, що спричинила важкі наслідки). Раніше на Гольця відкрили ще одно кримінальну справу за систематичне вимагання хабарів.


Як боролися зі сміттям?
Але підозри були вже потім. Відразу після пожежі стало зрозуміло, що використовувати Грибовицький полігон нема сенсу. Там роками порушувалися всі експлуатаційні норми. Сміття стали вивозити на інші сміттєзвалища в межах області і України. Це все не подобалося місцевим жителям. Часто навіть представники поліції розвертали машини з львівським сміттям, деякі міста підписували договори на прийняття обмеженої кількості львівських відходів, але це не значить, що не було незадоволених.
Як насупив 2017 рік, то активізувалися розмови про побутову в місті Червнограді, недалеко від кордону Польщі, сміттєпереробного заводу.
Всередині січня, у відеозверненні  Садовий сказав, що склалися передумови для виникнення надзвичайної екологічної ситуації через проблеми з сміттям.
Після цього Садовий запропонував зробити полігон для України в зоні відчуження біля Чорнобильської АЕС, в квітні сміття з львівськими чеками там знайшли. Ніхто не пояснив, як воно там матеріалізувалося.
Так наблизилася перша річниця. В другій половині травня в мерії Львова заговорили, що з міста не вивезли 7 тис тонн сміття на мінімум 25% смітників і попросили ввести надзвичайний стан.
Всередині червня Львівська влада звернулася до Кабміну з вимогою оголосити в місті надзвичайну екологічну ситуацію, написав у Facebook мер міста Андрій Садовий: "Щойно міська комісія звернулась до уряду аби оголосити Львів зоною надзвичайної екологічної ситуації. У нас дійсно не залишилось інших можливостей для уникнення екологічної біди".
Садовий вважає, що будівництво сміттєпереробного заводу для Львова потребує, як раніше казали, 2 роки, а до того пропонує іншим містам приймати львівське сміття собі.
"Французькі експерти спільно з українськими активно працюють над технологічними параметрами та проектом. Завершуємо детальне вивчення запропонованої ними ділянки під завод на території ТЕЦ-2, яка на мою думку є оптимальною. Але в будь-якому випадку, будівництво такого заводу - це 2 роки. Почати зможемо вже цього року", - пообіцяв Садовий.
Прем’єр запропонував Садовому вирішити проблему власними силами і сказав, що всі ресурси для цього він має.
Може то через політику?
Слова прем’єра в Садового розцінили як вставляння палиці в колеса, бо він має високий політичний рейтинг. Цей аргумент підхопили і в “Батьківщині”, коли коментували ситуацію з Садовим. Але такий аргумент нежиттєздатний - за результатами соцопитуванняЦентру Разумкова, однієї з небагатьох компаній. Які сьогодні публікують електоральну статистику, ніяка з політичних сил і ніхто з політиків не має в Україні довіри більше 12%.
За даними соціологічної групи “Рейтинг”, жодна політсила і політик не мають більше 15,2 % популярності. В усіх випадках політсила нині гнаної за старі газові справи Юлії Тимошенко на першому місці. Блок Петра Порошенка і Порошенко в першій п’ятірці. Садовий — завжди за 4-5 осіб і політсил, позаду.
За тиждень-два перед тим ходили новини, що у Львівській області збудують аж чотири комплекси з переробки та утилізації твердих побутових відходів.Після конкурсу переможцями стали одразу три компанії: «Вейст Менеджмент Системс», «Глассворк технолоджі» та Інвестиційно-екологічна компанія «ІЕК».
Пропозиції інвесторів дають змогу збудувати на території області три сміттєпереробних заводи – найбільш прийнятною для регіону стала технологія, яка передбачає термічну переробку відходів та виробництво з них палива.
Ще один завод – четвертий – Львівська міськрада планує збудувати біля ТЕЦ-2, розташованої на околиці Львова.
Передбачається, що переробні комплекси дадуть можливість повністю розв'язати проблему утилізації твердих побутових відходів на Львівщині. Але, ці комплекси ще не будується. Є незадоволені місцеві жителі.
Передбачуваний фінал і три крапки
23 червня зі Львова під керівництвом облдержадміністрації почали вивозити сміття на звалища в межах області. Кажуть, що вивезення сміття закінчиться тижні за два. В облдержадміністрації вважають що в місті є 6,5 тис тонн невивезеного сміття.
Мер Львова Андрій Садовий на брифінгу після наради з міністрами і губернаторо, на якому прийняли таке рішення сказав: «Ви знаєте, я мав у своєму житті досвід участі в різних нарадах. І, як правило, коли до Львова приїжджають міністри, Віце-прем’єр-міністри, Президент, то відбувається окрема робоча зустріч, на якій чітко фокусується проблема, знаходяться варіанти вирішення, тоді запрошуються всі присутні у великому форматі, журналісти і доводиться ситуація до відома. На превеликий жаль, так не було сьогодні зроблено. На сьогоднішній день ситуація є дійсно критична. Той об’єм сміття, який сьогодні є на землі і перевалочних станціях, – це орієнтовно 11,5 тисяч тонн», - сказав Садовий.
На нараді йому запропонували розташувати сміття в межах міста. Але, Садовий все одно хоче щоб інші міста приймали сміття. В його партії вважають пропозиції від центральної виконавчої влади шантажем.
Для довідки: розклади сил в міській раді Львова і облраді
У обласній раді 9 партій: «Солідарність» набрала 23.81% голосів; "Об’єднання "САМОПОМІЧ" - 16.67%; Всеукраїнське об’єднання "Свобода" - 14.29%; Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" - 10.71%; "Громадянська позиція" - 9.52%; «УКРОП» - 7.14%; «Радикальна партія Олега Ляшка» - 5.95%; «Громадський рух народний контроль» - 5.95%; «Народний Рух України» - 5.95%.
У міськраді Львова 7 партій: "Об’єднання "САМОПОМІЧ"набрало 37.50%; "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА "СОЛІДАРНІСТЬ" - 15.63%; Всеукраїнське об’єднання "Свобода" - 12.50%; "Громадянська позиція" - 10.94%; "ГРОМАДСЬКИЙ РУХ "НАРОДНИЙ КОНТРОЛЬ" - 9.38%; «УКРОП» 7.81%; "Українська Галицька партія" 6.25%.

Коментарі