Авіасполучення з Білоруссю і Порошенко плюс Медведчук. Головні новини тижня + Анонси

Україна з 26 травня припинила авіасполучення з Білоруссю після примусової посадки в Мінську літака Ryanair, в якому летів опозиційний журналіст Роман Протасевич.

На відміну від Євросоюзу, Україна не запровадила серйозних санкцій проти Білорусі та представників режиму Олександра Лукашенка. Навіть після хвилі насильства під час торішніх протестів продовжується торгівля, закупівля нафтопродуктів, автопромисловості тощо. Зазначимо, що 26 травня Україна таки заборонила імпорт білоруської електроенергії.

Після прийняття рішення про припинення авіасполучення, в тих, хто хотів виїхати з Білорусі, лишився день на те, аби покинути країну. Зробити це практично неможливо через пандемію коронавірусу, – адже тест на COVID-19 потрібно здати не пізніше як за 72 години до вильоту. Наземним сполученням можна скористатися лише людям з медичними показаннями, тим, у кого померли близькі родичі, та дипломатам.


Активісти вже отримали десятки звернень від людей, які хочуть покинути Білорусь. Гуманітарні ініціативи намагаються домовитися з українською стороною, аби білорусам дозволили здати тест на COVID-19 вже в Україні. Невідомо також, чи з’явиться свого роду «зелений гуманітарний коридор» для біженців, які хочуть виїхати з Білорусі.

Наразі посольство України в Білорусі дає поради лише українським громадянам, які хочуть виїхати з Білорусі. Посол Ігор Кизим у коментарі ВВС News Україна заявив, що зараз основний варіант – це наземний транспорт або авіапереліт із пересадкою.

Для людей, які мали летіти до України транзитом через Мінськ, є певні обмеження. Будь-який іноземець, який прилітає до Білорусі, крім ПЛР-тесту, має піти на обов’язкову самоізоляцію терміном у 10 днів. За словами посла, зараз Україна намагається домовитися з Білоруссю щодо можливості не застосовувати до громадян України такі обмеження.

Для українців, які постійно проживають в Білорусі й мають посвідку на проживання, діє ще більше обмежень, які ще раніше запровадила білоруська влада. Навіть для простого повернення до України їм потрібно отримати спеціальні дозволи.

 

Закриття авіасполучення із Білоруссю
Президент доручив уряду підготувати рішення щодо припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю
Україна відреагувала на ноту Білорусі після припинення авіасполучення

Ажіотаж в аеропорту: як Україна приймає останні рейси з та до Білорусі – включення (Відео)
Ректор просить позбавити Лукашенка звання доктора КНУ

Україна закрила повітряний простір для літаків, зареєстрованих у Білорусі

 

Економіка

90% енергоблоків ТЕС працюють понад встановлений термін – Рахункова палата

Новим власником "Української правди" став Томаш Фіала
Скільки грошей втратили з COVID-фонду: результати аудиту
Медведчук вимінював нафтову трубу у росіян на кримський завод Порошенка
Війна війною, ільменіт – по розпорядку

Плівки Медведчука: “наш головний” контролював передачу дизельної труби в приватні руки – Bihus.Info

«Північний потік-2». Труба на «прокладках»

 

Донбас і Крим
(Не)потрібні власній державі: як підлітки з окупації намагаються отримати паспорт України
«Кримські в'язні: проблемні питання та шляхи їх вирішення» - у прокуратурі автономії відбулось експертне обговорення

Кабмін спростив перетин кордону з Кримом

 

Державна політика
Уже є секунданти: Милованов викликав журналіста Бутусова на дебати через історію з "Укроборонпромом"
Санкції РНБО: Україна видворила 10 кримінальних авторитетів, ще 17 залишилися без документів
Зеркаль звільнилася з "Нафтогазу" та прокоментувала ситуацію з "Північним потоком-2"
Де і чому облради воюють з головами ОДА Зеленського?

Інтерпол зняв колишнього суддю Чауса з міжнародного розшуку

 

Анонси

Пресконференція на тему: «Як вплинула холодна весна на урожай-2021?»

31 Травня, 12:00

Учасники: Тетяна Адаменко – начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру; Дмитро Крошка – голова Української асоціації аграрного експорту; Ліна Доценко – директор Консалтингової групи «BRIDGES»

 

 

 

FacebookTwitterTelegram

+ КАЛЕНДАР GOOGLE+ ЭКСПОРТ В ICAL

Деталі

Дата:

31 Травня

Час:

12:00

Тип Подія:

пресконференція

Веб-сайт:

https://golos.ua/

 

Закон про соцзахист “в’язнів Кремля”. Про необхідність ухвалення напередодні “Кримської платформи”

31 Травня, 12:00

Учасники: Ігор Котелянець – голова Об’єднання родичів політв’язнів Кремля; Олег Сенцов – Представник Платформи звільнення політв’язнів; Ігор Козловський – український вчений, релігієзнавець, громадський діяч, колишній заручник ОРДЛО; Еміль Курбедінов – адвокат, правозахисник, ініціатива «Кримська солідарність»; Катерина Єсипенко – дружина затриманого в Криму журналіста Владислава Єсипенка; Альона Майбоженко – донька заручника ОРДЛО Віталія Атаманчука; Оксана Коляда – екс-міністерка у справах ветеранів.

 

Модератор: Марія Томак – координаторка Медійної ініціативи за права людини.

 

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

 

Контактний телефон Прес-центру: (044)  299-03-32

 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

 

FacebookTwitterTelegram

+ КАЛЕНДАР GOOGLE+ ЭКСПОРТ В ICAL

Деталі

Дата:

31 Травня

Час:

12:00

Тип Подія:

пресконференція

Веб-сайт:

https://www.ukrinform.ua/rubric-presshall/3254337-zakon-pro-soczahist-vazniv-kremla-pro-neobhidnist-uhvalenna-naperedodni-krimskoi-platformi.html

 

Дослідження ринку туристичної галузі: «Електоральні настрої. Щотижневий звіт»

31 Травня, 14:30

Учасники: Олександр Ткаченко – міністр культури та інформаційної політики України; Мар’яна Олеськів – голова Державного агентства розвитку туризму України; Олександр Корнієнко – народний депутат України; Дмитро Нальотов – народний депутат України.

 

Коротко. Дослідження представляє собою ролінговий аналіз попиту на туристичні продукти різних соціальних та вікових верств населення України, а також настрої туристичної динаміки по Україні.

 

Акредитація представників ЗМІ до 12-00 31.05.2021 за формою: https://cutt.ly/PnudGKf

 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

 

Контактний телефон Прес-центру: (044)  299-03-32

 

FacebookTwitterTelegram

+ КАЛЕНДАР GOOGLE+ ЭКСПОРТ В ICAL

Деталі

Дата:

31 Травня

Час:

14:30

Тип Подія:

презентація

Веб-сайт:

https://www.ukrinform.ua/rubric-presshall/3253767-doslidzenna-rinku-turisticnoi-galuzi-elektoralni-nastroi-sotiznevij-zvit.html

 

 

Показ соціального проєкту “Всі, хто хотіли, поїхали?” – серія мультфільмів про реальних людей, які залишилися мешкати на тимчасово окупованих територіях

2 Червня, 18:00

Показ соціального проєкту “Всі, хто хотіли, поїхали?” – серія з десяти мультфільмів, що розповідають про реальних людей, які з тих чи інших причин залишилися мешкати на тимчасово окупованих територіях в Криму і на сході України. У показі візьме участь частина творчої команди “Всі, хто хотіли, поїхали?”: Ксенія Кравцова – режисерка проєкту; Анастасія Фалілеєва – креативна продюсерка проєкту та режисерка анімації; Алевтина Кахідзе – художниця; Єлизавета Сокуренко та Інокентій Вировий – продюсери проєкту; Альона Луньова – консультантка проєкту, менеджерка з адвокації Центру прав людини ZMINA. Також до події онлайн доєднаються й деякі героїні проєкту “Всі, хто хотіли, поїхали?”, зокрема Муміне Салієва, кримськотатарська правозахисниця.

 

Синя зала. Перегляд безкоштовний. Реєстрація –https://cutt.ly/TnqKujG   Контакти: (093) 938-92-40, ys@humanrights.org.ua

 

Спеціальний показ фільму «Атлантида»

2 Червня, 21:00

Спеціальний показ фільму «Атлантида», переможця Одеського міжнародного кінофестивалю, в рамках кінофестивалю «Молодість». Стрічка «Атлантида» на 11-му ОМКФ отримала нагороду «Найкращий фільм».

 

 

 

Київ, кінотеатр просто неба під Аркою Дружби народів

 

 

Новини центральної України

24-25 травня

КМДА: З понад 70 обшуків 53 не стосуються роботи комунальників та департаментів

У Київській міській державній адміністрації повідомили, що з понад 70 обшуків, які провели силовики останнім часом, 53 не стосуються роботи комунальних підприємств та департаментів відомства.
У центрі Києва СБУ знайшла схрон зброї

Служба безпеки України виявила схрон зброї та боєприпасів у Печерському районі столиці.

В Киеве планируют капитально отремонтировать Крещатик — стоимость работ стремится к миллиарду

В Киеве планируют провести капитальный ремонт улицы Крещатик, которая расположена на территории двух районов Киева – Печерского и Шевченковского. Стоимость его составит более 740 млн гривен.

У Вінниці оголосили про підозру нетверезій водійці, яка збила підлітка на тротуарі (Відео)

Рівень алкоголю в організмі кермувальниці перевищував норму в 16 разів У Вінниці правоохоронці оголосили підозру водійці, яка напередодні на тротуарі збила підлітка. Нині він у лікарні в тяжкому стані, передає "5 канал". Зазначається, що 13-річний Андрій Тарасюк ішов тротуаром до школи.

Мери українських міст про системну кризу теплопостачання — Віталій Кличко (м. Київ)

Уряд та НАК «Нафтогаз України» своїми діями вже у травні залишають 120 міст — 5 мільйонів громадян — без гарячої води, а бюджетні установи — без природного газу. З жовтня ж усе населення може залишитися без централізованого опалення. Оскільки з 20 травня припиняється обов’язок НАК «Нафтогаз» постачати підприємствам теплопостачання природний газ за фіксованою ціною і без передоплати.

В Киеве на улице Саксаганского обнаружили бомбу. Её заложили возле авто

В Киеве улице Саксаганского киевлянин обнаружил необычный предмет и на всякий случай позвонил на 102. Оказалось, неспроста: оказалось, что между припаркованными автомобилями заложена бомба. Как сообщили в отделе коммуникаций столичной Нацполиции, правоохранителей на место происшествия вызвал сотрудник одного из рядом расположенного магазина.

На Вінниччині ще одна громада приєдналася до ПЦУ (фото)

Релігійна громада села Гавришівка Вінницького району приєдналася до Православної Церкви України. Рішення про перехід до ПЦУ серед парафіян храму святої великомучениці Параскеви назріло ще в 2018 році, однак місцевий священник був проти. Нещодавно процес приєднання парафії до Помісної Православної Церкви України було завершено. Як повідомляють в пресслужбі Вінницько-Барської єпархії ПЦУ…

НАЗК передало до суду протокол щодо начальника відділу РДА в Житомирській області та перевірить статки секретаря селищної ради

Цього тижня суди мають розглянути щонайменше 36 справ за протоколами, складеними Національним агентством з питань запобігання корупції. Про це 24 травня повідомила пресслужба НАЗК. Зокрема, в суді буде розглянуто 9 справ щодо несвоєчасного подання декларацій, одна з них стосується Житомирської області: в п’ятницю, 28 травня 2021 року…

 

26-27 травня
Київрада у четвер голосуватиме за викуп частини скверу на «Шулявці», де зводять багатоповерхівку

Київрада на засіданні 27 травня планує розглянути проект рішення про викуп у ТОВ «Шулявка» для суспільних потреб земельної ділянки площею 0,31 га на просп. Перемоги, 50-А у Шевченківському районі Києва. Про це свідчить Порядок денний пленарного засідання. Відповідно до проекту рішення, ділянку планують викупити для створення міського парку. Ціна викупу у проекті не вказана.

«Тітушки» тероризують активістів, які зупинили незаконну забудову у центрі Києва

З квітня цього року тривають атаки на киян, які активно виступили проти будівництва житлового комплексу на вул. Січових Стрільців, 59 у Шевченківському районі Києва, на місці колишнього обласного воєнкомату. Про це повідомили активісти у Facebook-групі «Незаконне будівництво ЖК «Покрова» Січових Стрільців 59».

У Києві під час одержання хабаря затримали керівників "Конча-Заспи" та Голосіївського парку

За версією слідства, підозрювані вимагали гроші від бізнесменів Прокуратури спіймали на хабарі керівників лісового господарства в Києві – "Конча-Заспи" та Голосіївського парку, передає "5 канал". За версією слідства, чільник "Конча-Заспи" вимагав від підприємця 4 тисячі доларів за погодження облаштування мотузкового парку в зеленій зоні.

У Києві біля Ocean Plaza знову прорвало трубу, рух перекрили

У Києві, на вулиці Антоновича, 176, біля торгового центру Ocean Plaza, вкотре прорвало трубу. У зв'язку з цим рух вулицею перекрито. Про це повідомила Патрульна поліція Києва в Telegram. "Прорив водопроводу на вулиці Антоновича, 176. Рух перекрито. Відповідні служби повідомили, на місці працюють патрульні.", - йдеться в повідомленні.

З 1 січня 2022 року «Полтававодоканал» планує підвищити тариф до 38,6 грн/м³

Після проведених громадських слухань «Полтававодоканал» планує збільшити вартість послуги з водопостачання на 15%, а водовідведення на 21,6%. Відповідно один м³ води здорожчає на 6 грн.

У Черкасах збирають голоси за відставку голови облради. Хто може його замінити?

Депутати Черкаської обласної ради збирають голоси за відставку голови – Анатолія Підгорного. Про це 18000 розповіли кілька джерел з числа депутатського корпусу. Так, за інформацією “18000” головними опонентами Підгорного на сьогодні є частина депутатів із його ж партії “Черкащани” (група МХП), народні обранці із “Слуги народу” та “Батьківщини”, у якій також присутнє лобі МХП.

Житель Житомирської області травмувався внаслідок вибуху парів: розрізав бочку газовим різаком

На території колишнього підприємства у селищі Ємільчине Житомирської області 26 травня травмувався житель Олевщини. Чоловік розрізав газовим різаком ємність, унаслідок чого стався її розрив. Постраждалого госпіталізували. Про це повідомляє пресслужба ГУНП у Житомирській області.

У Житомирській області рівень розкриття вбивств становить 100%, – голова ОДА

У Житомирській області за 2020 рік рівень розкриття вбивств становить 100% і область визнана одним з найбезпечніших регіонів держави. Також влада і правоохоронці стверджують, що в області немає незаконного видобутку бурштину. Про це 27 травня під час сесії Житомирської обласної ради розповів голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.

Замість вирішення соціальних та економічних питань, на сесії Сумської облради «ділили крісла»

Сьогодні відбулася 6-та сесія Сумської обласної ради восьмого скликання. На порядок денний виносилося всього дев’ять питань (із попередньо запланованих 52-х), із яких більшість вкотре стосувалася кадрових змін та призначень, – коментує голова фракції «За Майбутнє» у Сумській обласній раді Тетяна СИЗОН.

КМДА анонсувала перевірки «квартир-мурашників», де прописано забагато людей

Фото: facebook.com/usov.ua КМДА, СБУ, міграційна служба і податкова організують перевірки квартир із масовою реєстрацією, повідомив заступник міського голови Костянтин Усов. Так, у квартирі площею 30 квадратних метрів на вулиці Максима Берлинського на Сирці прописано понад тисячу осіб. В іншій квартирі на вулиці Кудряшова, Солом’янка, – 740 людей.

У київському метро змінюють правила перевезення моноколіс та самокатів

Фото: Andrew Keymaster У київському метро планують ввести нові правила перевезення моноколіс та самокатів. Про це повідомляє пресслужба комунального підприємства. Комунальники на зустрічі зі спільнотою легкого персонального транспорту узгодили низку рішень. Зокрема, моноколеса мають перевозитись як є.

Кличко підтвердив намір підняти вартість проїзду в громадському транспорті Києва

Фото: facebook.com/Vitaliy.Klychko Подорожчання проїзду в громадському транспорті відбудеться, бо утримувати його дорого, а ще тарифи «вже підняли мери інших міст», заявив в ефірі телеканалу «Наш» міський голова Віталій Кличко. «На сьогодні проїзд у Києві найдешевший в Європі, й ми бачимо, що мери інших міст підняли проїзд, і у Львові, і, здається, в Запоріжжі. У нас транспортна галузь дотаційна.
Аеропорт "Київ" сподівається цього року більш ніж удвічі збільшити пасажиропотік

Міжнародний аеропорт "Київ" ім. Сікорського (Жуляни) сподівається у 2021 році збільшити пасажиропотік більш ніж удвічі - приблизно до 1,5 млн осіб.

ДБР проводить обшуки у столичному Будинку профспілок – вилучають службові документи

Жодних звинувачень співробітники ДБР не пред'явили, наголошують у пресслужбі Обшуки в Будинку профспілок у Києві проводять слідчі Державного бюро розслідувань. Про це повідомили у пресслужбі Федерації профспілок України. Зазначають, що обшуки проводять у кабінеті новообраного чільника установи Григорія Осового.

У Вінниці СБУ викрила масштабну схему виведення коштів у тінь

Служба безпеки України у Вінницькій області викрила масштабну схему виведення коштів у тінь і за кордон. Щорічно ділки отримували майже 20 млн грн, повідомляє прес-центр СБУ.

 

28-30 травня

Володимир Зеленський призначив Марію Чорну головою Кіровоградської облдержадміністрації

Володимир Зеленський зустрівся з новопризначеною головою ОДА у п'ятницю в Офісі Президента та вручив їй службове посвідчення. Він побажав Марії Чорній успіху на новій посаді та висловив переконання, що досвід роботи в облдержадміністрації і знання особливостей регіону допоможуть їй реалізувати багатий потенціал Кіровоградщини.

Київська війна за мільйонні підряди на ліфтах. Перша жертва – Дарниця

У столиці почався перерозподіл ринку диспетчерського обслуговування ліфтів, що приносить десятків мільйонів гривень на рік. В результаті боротьби у ліфтах Дарницького району вже відключився диспетчерський зв’язок з аварійною службою.

Строительство Киевской объездной: Укравтодор хочет привлечь крупную стройкомпанию из США

Укравтодор хочет строить Киевскую объездную дорогу вместе с Bechtel Overseas Corporation. Она строила аэропорты в Лас-Вегасе, Лондоне и хайвэй Турции
Київ увійшов до сотні найкращих міст світу в рейтингу Best Cities

Київ вперше увійшов до Топ-100 найкращих міст світу за версією компанії Resonance, зайнявши 87-е місце. Минулого року укладачі рейтингу помістили українську столицю на 139-ту позицію. Згідно з рейтингом, найкращими містами світу визнані Лондон, Нью-Йорк і Париж, які зайняли перше, друге і третє місця відповідно. На четвертому місці опинилася Москва, на п'ятому - Токіо. Прага - на 19-му місці.

Як полтавські театри, оркестр та філармонія пережили кризовий 2020-й рік: бюджети, заробіток та кількість глядачів

Минулого року театр ім. Гоголя прийняв 23,6 тис. глядачів, обласна філармонія — 12,7 тис. глядачів, театр ляльок — 14,3 тис. глядачів. Утримання цих трьох закладів разом з симфонічним оркестром коштувало області 67 млн грн.

Коментарі