КСУ vs НАБУ. Головні новини 24 – 30 серпня + Анонси


 -                      Конституційний суд постановив звільнити Артема Ситника із НАБУ
-                      До 29 вересня в  Україну не можуть в’їхати більшість іноземців
-                      У офісі «Слуги народу» коронавірус. Це не давало провести з’їзд партії і висунути кандидатів на місцеві вибори


28 серпня Конституційний Суд визнав неконституційним Указ Президента про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро. Ініціативу звернутися в суд із проханням визначити конституційність призначення Ситника проявили нардепи, серед яких Олександр Дубінський, Максим Бужанський, Віктор Медведчук і Андрій Деркач.
Ситник – єдиний із керівників антикорупційних правоохоронних органів, створених за Петра Порошенка, який залишався на посаді. Минулого тижня звільнили керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. А під новий 2020 рік – керівника Державного бюро розслідувань Романа Трубу.

Фото: znaj.ua

У НАБУ повідомили, що «попри визнання КСУ указу Президента про призначення Артема Ситника Директором НАБУ неконстутиційним, воно не передбачає його автоматичного звільнення. Закон України «Про НАБУ»містить вичерпний перелік підстав звільнення Директора Національного бюроз посади, рішення Конституційного Суду серед них немає». За цим переліком, повноваження директора НАБУ припиняться за умов:
1) подання письмової заяви про припинення повноважень за власним бажанням;
2) призначення чи обрання на іншу посаду за його згодою;
3) досягнення шістдесяти п’яти років;
4) неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров’я відповідно до висновку медичної комісії, що створюється за рішенням спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я;
5) набрання законної сили рішенням суду про визнання його недієздатним або обмеження його цивільної дієздатності, визнання його безвісно відсутнім чи оголошення його померлим;
6) набрання законної сили обвинувальним вироком суду стосовно нього;
7) припинення його громадянства України або виїзду на постійне місце проживання за межі України;
8) невідповідності обмеженням щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, встановленим рішенням суду, що набрало законної сили;
9) невчасного подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування;
10) набуття громадянства іншої держави;
11) наявності висновку комісії з проведення незалежної оцінки (аудиту) діяльності Бюро, про неефективність діяльності і неналежне виконання обов’язків його Директором;
12) наявності заборгованості зі сплати аліментів на утримання дитини, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за дванадцять місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання;
13) набрання законної сили рішенням суду про визнання його активів чи активів, набутих за його дорученням іншими особами, необґрунтованими та їх стягнення в дохід держави.
Із позицією НАБУ співзвучне ставлення керівника Центру Протидії корупції Віталія Шабуніна: "Рішення КСУ не означає автоматичного звільнення Артема Ситника ... Вихід із патової ситуації повинна знайти Рада, визначивши нову процедуру призначення. До цього Ситник повинен виконувати обов'язки директора НАБУ", - написав він на своїй сторінці в Фейсбуці.
«Нам просто доведеться гармонізувати з цим рішенням закон про НАБУ, іншого виходу я не бачу", - вважає Голова фракції Слуга народу у парламенті Давид Арахамія в ефірі телеканалу "Україна-24".


Економіка і корупція

Виведення з ринку банку «Аркада»

Коронавірусне

Донбас і Крим


Анонси
31.08 - 09:00

Вшанування військовослужбовців Нацгвардії, які загинули під час несення служби біля Верховної Ради України
мiсто Київ
Вшанування військовослужбовців Нацгвардії, які загинули під час несення служби біля Верховної Ради України.
Поминальні заходи на честь гвардійців 1-ї Президентської бригади оперативного призначення ім. гетьмана Петра Дорошенка: Ігоря Дебріна, Дмитра Сластнікова, Олександра Костини та Богдана Дацюка, які п’ять років тому, виконуючи завдання з охорони громадського порядку під час проведення масового заходу, загинули від розриву гранати. Разом з батьками гвардійці вшанують пам’ять загиблих колег хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятної дошки, яка розміщена на будівлі Верховної Ради.
У заході візьмуть участь: Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, командувач Національної гвардії України - генерал-полковник Микола Балан, в.о. начальника Північного Київського територіально управління полковник Володимир Шелефост.
Після заходу присутні відправляться на Солом’янську площу, де покладуть квіти до Меморіалу "Мужності, Вірності, Героїзму працівників МВС України" та меморіальних плит з іменами загиблих правоохоронців.

Вхід за картками акредитації.
церемонія, суспільство

Мiсце проведення заходу площа Конституції [біля Верховної Ради України]

31.08 - 12:00

Пресконференція на тему: "Захист прав переселенців: чому влада не вирішує проблеми внутрішньо переміщених осіб?"
мiсто Київ
Пресконференція на тему: "Захист прав переселенців: чому влада не вирішує проблеми внутрішньо переміщених осіб?". Учасники: Микола Греков - мер міста Олександрівськ Луганської області; Ігор Серков - адвокат, ексвійськовий прокурор; Наталя Целовальниченко - кандидат юридичних наук, член Громадської Ради при Міністерстві юстиції України, глава ГО "Луганська Правозахисна Група"; Ольга Мотінова - голова ГО Об'єднання підприємців "Час бути разом", вдова шахтаря.

 Трансляція - ГолосUA, https://golos.ua/type/show/4
пресконференція, суспільство

Мiсце проведення заходу вул. Бастіонна, 5/13

31.08 - 13:00

 Брифінг за участі в.о. міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета
мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScciOMrU-wBEweIziVqJsTwYCEBc-0n5028u4rTmmUMRTc5Ug/viewform
Брифінг за участі в.о. міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета щодо початку нового 2020/2021 навчального року та попередніх результатів вступної кампанії до закладів вищої освіти. У брифінгу також візьмуть участь: Андрій Вітренко, заступник міністра; Світлана Даниленко, заступник міністра; Артур Селецький, заступник міністра; Валерій Бойко, в.о. директора УЦОЯО; Євген Баженков, в.о. директора ІМЗО; Світлана Кретович, начальник головного управління вищої освіти МОН; Оксана Бєлік, директор ДП "Інфоресурс".
брифінг, суспільство

Мiсце проведення заходу МОН України

31.08 - 13:00

Пресконференція на тему: "Що очікує Україну в новому політичному сезоні?"
мiсто Київ
Пресконференція на тему: "Що очікує Україну в новому політичному сезоні?".
Учасники: Руслан Бортник - політолог, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики; Сергій Биков - керівник аналітичного центру "ІНПОЛІТ"; Валентин Якушик - професор Національного університету "Києво-Могилянська академія" (Україна), доктор політичних наук.

Трансляція - ГолосUA, https://golos.ua/type/show/4
пресконференція, політика

Мiсце проведення заходу вул. Бастіонна, 5/13

02.09 - 12:30

Ґендер чи антиґендер. Хто атакує демократію в Україні?
мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: l.yaroshenko@uwf.org.ua
Дослідження “Ґендер чи антиґендер. Хто атакує демократію в Україні?” проведене на замовлення Українського Жіночого Фонду за підтримки filia.die frauenstiftung та Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.
Учасники: Катерина Левченко - Урядова уповноважена з питань ґендерної політики; Олеся Бондар - директорка Українського Жіночого Фонду; Лариса Компанцева - незалежна експертка з інформаційної безпеки; Єлизавета Кузьменко - голова ГО Асоціація "Жінки в медіа"; Катерина Черепаха - президентка ГО "Ла Страда - Україна"; Анастасія Рябчук - доцентка кафедри соціології Києво-Могилянської Академії.Питання до обговорення:- Чому ґендерна політика є важливою складовою євроінтеграції України і які бонуси отримує суспільство від досягнення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків?- Чому термін "ґендер" викликає несприйняття частиною громадян: що потрібно зробити для зміни такого ставлення?- Як відбувається радикалізація суспільства завдяки маніпуляціям навколо ґендерної проблематики: хто в цьому зацікавлений?- Що ховається за поняттям "традиційні цінності": як його наповнити новим змістом?- Чому ґендерні стереотипи обмежують можливості жінок і чоловіків: як їх розвінчувати?- Жіночі організації: з ким мають об'єднуватися, що їм робити для протидії атакам на організації та розширення кола своїх прихильниць та прихильників?  Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV
пресконференція, суспільство

Мiсце проведення заходу Укрінформ

02.09 - 15:00

Презентація доповіді "Кримінальні справи, пов'язані з конфліктами на сході України та в Криму" у режимі онлайн
мiсто не вказано
Презентація доповіді "Кримінальні справи, пов'язані з конфліктами на сході України та в Криму" у режимі онлайн.
З квітня 2014 року Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні здійснювала моніторинг та аналіз індивідуальних випадків порушень прав людини, вчинених в ході кримінальних проваджень та процесів, пов'язаних з конфліктами, по всій Україні, у тому числі на території, що контролюється самопроголошеними "республіками" на сході України та в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі (Україна), тимчасово окупованих Російською Федерацією (Крим).
Під час онлайн-презентації представники Місії разом із експертами з прав людини розкажуть про нагальні проблеми відправлення правосуддя, які описані у доповіді, та поговорять про те, що можна зробити для покращення ситуації.
Учасники: Матільда Богнер - Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ); Діармуд Кунніфф - спеціаліст з прав людини, ММПЛУ; Сергій Курносенко - спеціаліст з прав людини, ММПЛУ; Михайло Сорочишин - спеціаліст з прав людини, ММПЛУ; Roman Romanov - директор Програми "Права людини та правосуддя" Міжнародного фонду "Відродження"; Olexandra Matviychuk - голова правління громадської організації "Центр громадянських свобод"; Tetiana Pechonchyk - Голова правління "Центру прав людини ZMINA".

Трансляція на сторінці Місії у Facebook. Подія у facebook - https://www.facebook.com/events/3042889579155633/

03.09 - 10:00

Консультації з громадськістю щодо визначення головних водно-екологічних проблем суббасейну річки Прип'ять
мiсто не вказано
Інформація щодо акредитації: (096) 140-49-67
Консультації з громадськістю щодо визначення головних водно-екологічних проблем суббасейну річки Прип’ять у рамках позачергового засідання басейнової ради річки Прип’ять.
Громадські консультації проводяться у рамках підготовки перших розділів Плану управління річковим басейном Дніпра за сприяння Держводагентства та у рамках проекту "Водна ініціатива плюс Європейського Союзу для країн Східного партнерства".
Під час онлайн-заходу буде представлено проект програми діагностичного моніторингу масивів поверхневих вод суббасейну річки Прип’ять.
До участі запрошуються представники громадських організацій та органів влади і місцевого самоврядування, експерти, вчені та фахівці водогосподарсько-екологічного напрямку.
Інформаційні матеріали про головні водно-екологічні проблеми суббасейну річки Прип’ять - https://www.davr.gov.ua/news/-pro-viznachennya-golovnih-vodnoekologichnih-problem-subbasejnu-richki-pripyat
Формат відео-конференції за допомогою сервісу Google Meet - https://meet.google.com/gkp-zzvo-bpv. Додаткова інформація та щодо підключення: (098) 312-67-99, buvrp@buvrzt.gov.ua.

03.09 - 14:00

Відкрита зустріч Комітету з Енергетики ЕВА - Кризова ситуація із боргами на ринку природного газу
мiсто Київ
Відкрита зустріч Комітету з Енергетики ЕВА - Кризова ситуація із боргами на ринку природного газу - економічний аспект вирішення.
Питання для обговорення: Боргова проблема на ринку природного газу - поточна ситуація та причини виникнення; Можливі шляхи вирішення проблеми боргів та прогнозовані наслідки для економіки України; Необхідні заходи для запобігання накопичення боргів у майбутньому.
Учасники: народні депутати України, представники уряду, НКРЕКП, аналітичні центри, бізнес та експерти ринку.

Реєстрація - https://eba.com.ua/event/vidkryta-zustrich-komitetu-z-energetyky-eva-kryzova-sytuatsiya-iz-borgamy-na-rynku-pryrodnogo-gazu-ekonomichnyj-aspekt-vyrishennya-2020-08-25-18-49/ Контакти: yevhenii.skulskyi@eba.com.ua.

зустріч, енергетика

Мiсце проведення заходу вул. А.Тарасової, 5, Hyatt Regency

03.09 - 19:00

Конференція "Як адаптувати публічні простори до умов пандемії"
мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: pressmistosad@gmail.com, (063) 681-65-81. ФБ - https://www.facebook.com/events/226421162059880/
Місто-двіж. Публічні простори в умовах пандемії. Конференція "Як адаптувати публічні простори до умов пандемії".
У конференції візьмуть участь представники МОН, МОЗ, архітектори, аналітики, урбаністи.
Обговорюватиметься: які заходи потрібні для безпечного перебування людей у громадських місцях, чого потребують люди в місті в часи пандемії, варіанти адаптації публічних просторів до умов пандемії.
До дискусії долучиться головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Реєстрація обов'язкова - http://bit.ly/mistodvizh2

10.09 - 15.09
9-й щорічний фестиваль "Тиждень австрійського кіно"
органiзатор Австрійський культурний форум у Києві, мiсто Київ
9-й щорічний фестиваль "Тиждень австрійського кіно". До програми увійшли чотири повнометражних фільми, а також традиційна добірка короткометражок від фестивалю мультимедійних мистецтв ARS ELECTRONICA.
Відкриє фестиваль історична трагікомедія "Мій друг Зигмунд Фройд" Ніколауса Лейтнера, відомого австрійського телережисера та сценариста. Фільм екранізує німецький роман-бестселер "Продавець тютюну" та розповідає про Відень часів нацистської окупації. Стрічка Лейтнера отримала чотири номінації на національну премію Austrian Film Award: за найкращі ролі другого плану, костюми та музику. Організатори фестивалю: Австрійський культурний форум у Києві та компанія "Артхаус Трафік". Фільми демонструються мовою оригіналу з українськими субтитрами.Київ, вул. Костянтинівська, 26, кінотеатр "Жовтень".
фестиваль, культура

Мiсце проведення заходу Констянтинівська, 26 [кінотеатр "Жовтень"]


Новини центральної України
24-25 серпня
Президент України Володимир Зеленський зустрівся з представниками іудейських релігійних організацій України та обговорив дотримання протиепідемічних обмежень під час святкування Рош га-Шана в Умані.
На адресах працюють слідчо-оперативні групи, вибухотехніки та кінологи зі службовими собаками. Триває перевірка отриманих повідомлень. До столичної поліції надійшло кілька повідомлень про замінування аеропорту "Київ", адмінбудівлі на Європейській площі, міжнародного конгрес-центру, мережі магазинів, готелю, торгового центру, банку, двох мостів, станції метро "Хрещатик" й площі "Майдан Незалежності…
"Київпастранс" скасував тендер на постачання 15 особливо великих низькопідлогових тролейбусів на очікувану суму 173,81 млн грн у зв'язку з тим, що до оцінки було допущено лише одного учасника - офіційного дилера Мінського автомобільного заводу.
В Киеве начинают реконструкцию дюкерных переходов через Днепр, которая обеспечит стабильную подачу сточных вод правобережной части Киева на сооружения Бортнической станции аэрации. Это предупредит экологические риски и увеличит пропускную способность трубопроводов за счет использования новых полимерных материалов с низким коэффициентом трения.
Кандидатом в мери Кропивницького від партії "Слуги народу" стала Ольга Ковальова-Алокілі, повідомляє прес-служба партії "Слуга народу", передає "Інтерфакс". "Дослідна фінансистка, банкір. Має значний досвід роботи в різних банках на керівних посадах. Крім того, засновниця" Хаб Кайдзен ", - йдеться в повідомленні, в офіційному телеграм-каналі партії" Слуга народу ".
В ночь на 28 августа несколько местных жителей не пропускали паломников-хасидов в район паломничества на ул. Пушкина, где расположено захоронение цадика Нахмана.

26-27 серпня
Глава держави зазначив, що з Кримом ситуація складніша, ніж з Донбасом. І додав, що порушував «кримське питання» на переговорах у Нормандському форматі, але Росія відмовилася його обговорювати.
Кабінет міністрів погодив призначення Сергія Сергійчука головою Черкаської обласної державної адміністрації та Андрія Назаренко головою Кіровоградської обласної державної адміністрації. Рішення було прийнято на засіданні уряду сьогодні, 26 серпня. Сергійчук до призначення був заступником начальника Центру - начальником відділу "Держспецзв'язку".
Затверджений Кабінетом міністрів України на засіданні в середу на посаді голови Черкаської обласної державної адміністрації Сергій Сергійчук вважає за необхідне якомога швидше запустити експрес-потяг "Київ - Черкаси".
Цілий автопарк згорів у Золотоноші на Черкащині. Вогонь уночі спопелив аж 12 автобусів підприємства, що обслуговували увесь район. Власники транспорту певні: їхнє майно – спалили. Як житиме місто без регулярного сполучення – дізнавалися кореспонденти "5-го". Сьогодні на зупинках Золотоноші людно. У чергах до автобусів тільки й розмов про згорілі маршрутки. Жителі кількох сіл не знають, чи взагалі
Суд скасував рішення Київради від 19 грудня 2019 року і визнав поновленими договори оренди двох ділянок площею 0,87 га і 0,39 га по вул. Микільсько-Слобідська, 7-9 у Дніпровському районі столиці. Про це свідчить рішення Госпсуду м. Києва від 13 серпня. Договір поновлено на той самий строк (5 років) і на тих самих умовах за позовом ТОВ «ЛВ-Холдинг».
Сьогодні, 27 серпня, повідомляється, що в Київській міській державній адміністрації (КМДА) пояснили, як будуть реагувати на зараження коронавірусом вчителя в школі. У разі виявлення коронавируса у вчителя, можуть закрити всю школу, заявив виконуючий обов'язки першого заступника голови КМДА Валентин Мондриівскій.
Політична партія “Перемога Пальчевського” у другому кварталі цього року декларує нуль надходжень, офіс площею 14,8 кв. м на вулиці Волинській у Києві, один ноутбук, стіл і два стільці. Цю інформацію зазначено в її фінансовому звіті за ІІ квартал 2020 року. Попри це, у середині липня стартувала загальнонаціональна рекламна кампанія політсили.
Голова Wizz Air пригрозив закрити базу в Києві через роботу профспілки
Голова Wizz Air Йожеф Вараді пригрозив закрити базу в Києві, якщо працівники не погодяться припинити роботу профспілки.
Голова Київської ОДА Василь Володін заявив про те, що в області є передумови для посилення карантинних обмежень. Про це йдеться у його зверненні до мешканців Київської області, опублікованому на сайті ОДА.
Хасиди без Умані: як в Ізраїлі сприйняли заборону на в'їзд до України
В Ізраїлі розгорілися запеклі дебати через щорічний візит десятків тисяч хасидів до України. Що про це пишуть ізраїльські ЗМІ?
Служба безпеки України блокувала діяльність міжрегіонального конвертаційного центру, який «обслуговував» низку підприємств реального сектору економіки зі столиці, Київської, Полтавської та Хмельницької областей
Займання на території автопарку помітив охоронець й одразу повідомив про пожежу
У Кривому Розі місцевих журналістів не акредитували на жодну зустріч Зеленського
Зокрема, «Першому Криворізькому» відмовили в акредитації на футбольний матч за вказівкою віцепрезидента клубу «Кривбас» та керівника авторської групи «Квартал 95» Артема Гагаріна.

В столице начали ремонт еще одного «уставшего» объекта - путепровода на Воздухофлотском проспекте.
Система автоматической видеофиксации нарушений ПДД ошибочно оштрафовала киевлянина.
Спецоперація проводилась в кількох районах області — Шепетівському, Славутському та Теофіпольському. Одночасно було проведено 11 санкціонованих обшуків, у ході яких правоохоронці виявили у зловмисників метадон, макову соломку, канабіс та боєприпаси. 27 серпня правоохоронці Хмельниччини провели масштабну спецоперацію для затримання наркозбувачів, які діяли на території кількох районів області.
Мер Києва Віталій Кличко припустив, в якому випадку місцева влада буде змушена знову закрити метро і зупинити громадський транспорт у столиці. За його словами, причиною для цього може стати "вибух" захворюваності на коронавірус. "Я не хочу про це говорити. Якщо станеться вибух (захворюваності), то ми будемо змушені переходити до таких речей, виключно турбуючись за здоров'я і життя людей"…
У смт Ворзель Київської області на карантин через виявлення випадку коронавірусу закривається пологовий будинок Ірпінської центральної лікарні, повідомив перший заступник міського голови Ірпеня Олександр Маркушин.
Суха трава горіла поблизу Решетилівки, у Зінькові, Глобиному, а також у Диканському, Кременчуцькому, Полтавському, Лохвицькому та Лубенському районах
В Киеве из-за пассажира без защитной маски остановили движение трамваев на Отрадном. Об этом сообщает пресс-служба "Киевпастранса". "Задерживается движение трамваев №№14 и 15 по ул. Добружская по причине нахождения в салоне пассажира без маски. На место вызвана полиция", - говорится в сообщении.


Коментарі