Не виборами єдиними. Головні новини минулого тижня


Надія Савченко знову на волі. В регуляторі порахували, скільки ефіру перед виборами «1+1» віддав Зеленському. Суд ще до виборів прийняв рішення на користь Коломойського у справі «Приватбанку». А «Укрнафта» виграла суд у РФ.



Позафракційний народний депутат Надія Савченко та волонтер Володимир Рубан вийшли на волю, повідомив Володимир Рибін, батько адвоката Валентина Рибіна, який представляє інтереси Рубана.
«Савченко і Рубан вийшли із клітки. Міри запобіжного заходу ніякої немає», – написав Володимир Рибін.
Сестра Надії Савченко Віра оприлюднила відео, де суддя Броварського міськрайонного суду Київської області оголосила, що термін запобіжного заходу обвинувачених у тероризмі закінчився о 00:00 16 квітня.
Володимира Рубана затримали 8 березня 2018 року на КПВВ «Майорське». Його підозрюють у незаконному поводженні зі зброєю і підготовці терактів, зокрема збройних замахів на державних діячів і політичних лідерів, серед яких президент України Петро Порошенко, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, екс-прем’єр-міністр Арсеній Яценюк і секретар РНБО Олександр Турчинов.
Пізніше в цій справі заарештували народного депутата Надію Савченко. Їй інкримінують злочини, передбачені статтями Кримінального кодексу «дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади», «готування до злочину», «вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією», «посягання на життя державного чи громадського діяча», «терористичний акт», «створення терористичної групи чи терористичної організації», «незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами».
Савченко заявляла, що планувала не теракт, а лише «політичну провокацію». Рубан усі звинувачення відкидав.

Національна рада, яка здійснює моніторинг під час виборчої кампанії 2019 року, в ефірі ТОВ «ТРК «Студія «1+1» за період із 31.01.2019 по 31.03.2019 зафіксовала присутність кандидата в Президенти України Володимира Зеленського у розважальних проектах загальним хронометражем 203 години 35 хвилин, що становить 14% від загального обсягу програмного наповнення телеканалу.

Інші новини про вибори

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів щодо націоналізації Приватбанку.
Про це йдеться на офіційному сайті суду.
Суд визнав протиправним і скасував рішення про виведення неплатоспроможного "Приватбанку" з ринку за участю держави.
"Суд ... визнав протиправними рішення відповідачів, наслідком яких стала націоналізація ПАТ "КБ "Приватбанк", та визнав нечинним з моменту укладення договір купівлі-продажу державою акцій банку", - йдеться у повідомленні.
На думку суддів, процедура виведення "Приватбанку" з ринку порушувала норми чинного законодавства.
"Підставами для ухвалення такого рішення були, в тому числі, недоведеність відповідачами наявності визначених законом підстав для віднесення ПАТ "КБ "Приватбанк" до категорії неплатоспроможних, внаслідок чого в подальшому було ініційовано процедуру його націоналізації, та власне порушення процедури націоналізації банку, порядок якої регламентований на законодавчому рівні", - повідомила прес-служба суду.
"Таким чином, процедура націоналізації ПАТ "КБ "Приватбанк" була визнана судом безпідставною та такою, що здійснена з численними порушенням діючого на той момент законодавства, наслідком чого стало неправомірне втручання держави у право акціонерів Банку, у тому числі позивача, мирно володіти належним їм майном, що є порушенням як вимог національного законодавства, в тому числі Конституції України, так і положень міжнародних стандартів у цій сфері", - йдеться у повідомленні.

12 квітня 2019 року арбітражний суд ухвалив рішення стягнути з Російської Федерації на користь ПАТ "Укрнафта" 44,4 мільйона доларів компенсації за експропріацію майна компанії в анексованому Криму.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії.
"Усі спроби ПАТ "Укрнафта" повернути контроль над захопленими адміністративними приміщеннями і АЗС, включно з продуктовими крамницями, обладнанням і відповідними дозволами і ліцензіями), через звернення до запроваджених державою-агресором "правоохоронних органів" виявились марними", — наголошують в компанії.

Інші важливі новини

Анонси
22.04 - 10:30

Порушення в день голосування та результати паралельного підрахунку голосів
органiзатор Громадянська мережа ОПОРА, мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: anna@ukrinform.com
 
Прес-конференція на тему: "Порушення в день голосування та результати паралельного підрахунку голосів".

Учасники: Ольга Айвазовська - голова правління Громадянської мережі "ОПОРА";  Олександр Неберикут - аналітик Громадянської мережі "ОПОРА"; Олександр Клюжев - аналітик Громадянської мережі "ОПОРА".

Коротко. Учасники прес-конференції розкажуть про зафіксовані порушення виборчого законодавства у день голосування, під час підрахунку голосів та передачі виборчої документації з дільниць до окружних виборчих комісій.

Також експерти презентують результати проведеного паралельного підрахунку голосів (PVT - parallel vote tabulation).

Додаткова інформація за тел.: 044 591 44 44, e-mail:  info@opora.org.ua.

Контактні телефони: (044)  299-03-32; 299-05-01  

Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ
вибори, суспільство

Мiсце проведення заходу Укрінформ [Зала 1]

22.04 - 11:00

Брифінг Комітету виборців України, де буде оприлюднено "Висновки КВУ щодо дня голосування 21 квітня"
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Основні теми: оцінка КВУ дня виборів; кількість та характер виявлених порушень; основні проблеми на дільницях.

Спікери: Олексій Кошель - генеральний директор КВУ; Денис Рибачок - аналітик КВУ.
Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями
брифінг, суспільство

Мiсце проведення заходу вул. Хрещатик, 4 [конференц-зала]

22.04 - 12:00

Як російський бізнес заробляє на викраденному українському вугіллі з окупованих територій
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Учасники: Костянтин Варшавський - правозахисник ГО "Стоп корупції"; Денис Шинкаренко - голова ГО "Стоп нелегал"; Руслан Лінда - голова ГО "Асоціація протидії агрорейдерам"; Олександр Щоголев - активіст ГО "Народ проти корупції".
Тел.: (073) 732-41-02, press@informator.ua


Мiсце проведення заходу вул. Басейна, 2-А [БЦ "Арена-сіті", 2-й поверх, офіс В13]

22.04 - 13:30

Прес-конференція Агентства моделювання ситуацій "Президентські вибори-2019: остаточний результат. Що далі"
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Учасники: Віталій Бала - директор Агентства моделювання ситуацій; Олексій Голобуцький - заступник директора Агентства моделювання ситуацій.
Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями


Мiсце проведення заходу вул. Хрещатик, 4 [ конференц-зала]

22.04 - 15:00

Прес-конференція Міжнародних спостерігачів за виборами в Україні
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Міжнародні спостерігачі за другим туром виборів Президента України представлять свою попередню заяву щодо проведених виборів.

Заяву будуть представляти Георг Церетелі, Спеціальний координатор та керівник короткострокової місії спостерігачів ОБСЄ, а також Анжела Сміт, голова делегації ПАРЄ, Доріс Барнетт, голова делегації ПА ОБСЄ, Ребекка Хармз, голова делегації ЄП, і посол Пітер Тейлер, голова Місії БДІПЛ зі спостереження за виборами.

Прес-конференція є відкритою, реєстрація чи акредитація не потрібні. Питання під час прес-конференції будуть прийматися виключно від журналістів.

Пряма трансляція прес-конференції - www.facebook.com/osce.odihr, www.oscepa.org.
Конт. тел.: (098) 046-62-21, anna.didomenico@oscepa.dk, (067) 339-62-93, thomas.rymer@odihr.pl


Мiсце проведення заходу вул. А.Тарасової, 5, Hyatt Regency [готель "Hyatt Regency Kyiv", Бальна зала]

23.04 - 12:00

Презентація Інституту світової політики "Зовнішня політика України - план п'ятирічки"
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: letter.officeiwp@gmail.com, (044) 253-54-74
Презентація і експертна дискусія Інституту світової політики на тему: "Зовнішня політика України - план п'ятирічки".

Учасники: Євген Магда - виконавчий директор Інституту світової політики; Наталія Іщенко - заступник директора ІСП; Микола Бєлєсков - заступник директора ІСП з науковий питань.

Під час заходу співробітники Інституту в формі презентації запропонують своє бачення щодо головних викликів для зовнішньої політики України в 2019-24 роках - у відносинах із державами-сусідами, ЄС і окремими державами Європи, США, НАТО, новими центрами сили. Також будуть запропоновані практичні рекомендації щодо вибудовування відносин на ключових напрямках національної зовнішньої політики



Мiсце проведення заходу вул. Шовковична, 8/20 [прес-центр]

24.04 - 13:00

Круглий стіл "Штабна кухня: як спрацювали команди обох кандидатів у другому турі?"
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: (068) 166-86-59
Організатор: ГО "Український Центр суспільного розвитку"


Мiсце проведення заходу вул. Еспланадна, 20 [1-й поверх, прес-центр]

24.04 - 17:00

Публічна дискусія "Українське суспільство і Крим - візії майбутнього"
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Публічна дискусія "Українське суспільство і Крим - візії майбутнього", яку проводять до 5-ї річниці Крим.Реалії, Мистецький Арсенал, Кримський Дім і Радіо Свобода.

Учасники: Мустафа Джемілєв - національний лідер кримськотатарського народу, народний депутат України, Уповноважений Президента України з прав кримськотатарського  народу, колишній радянський політв'язень, дисидент і правозахисник; Тарас Тополя - український співак, поет і композитор, фронтмен гурту "Антитіла"; Віталій Портников - український журналіст, публіцист і письменник, оглядач Крим.Реалії.
Модератор: Олександр Янковський - кримський журналіст, редактор Радіо Крим.Реалії. Ведуча: Катерина Некреча - продюсерка і авторка Радіо Крим.Реалії. Вартість квитка - 100 гривень. За квитком можна відвідати виставку "Дивовижні історії Криму" у Мистецькому арсеналі.
Вартість квитка - 100 грн.


Мiсце проведення заходу Мистецький Арсенал

25.04 - 12:30

Прес-конференція "Народний депутат І.Луценко і громадськість довели в суді, що Кабінет Міністрів не виконує закони України з охорони пралісів"
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Прес-конференція на тему: "Народний депутат І.Луценко і громадськість довели в суді, що Кабінет Міністрів не виконує закони України з охорони пралісів".

Учасники: Ігор Луценко -  народний депутат України; Галина Левіна - юрист громадської еколого-правової організації "ЕкоПраво-Київ"; Володимир Борейко - директор Київського еколого-культурного центру.
Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями. Додаткова інформація: (067) 715-27-90, kekz-office@ukr.net


Мiсце проведення заходу вул. Рейтарська, 8/5-А

25.04 - 14:00

Круглий стіл "Східні можливості зовнішньої політики України"
органiзатор Дипломатична академія України імені Геннадія Удовенка при МЗС, мiсто Київ
Організатори: Дипломатична академія України, Представництво Фонду Фрідріха Еберта у м. Києві та UA: Ukraine Analytica. Мета: експертне обговорення та апробація попередньо здійсненого аналізу поточного міжнародного порядку денного в азійських регіонах, стану азійського напрямку зовнішньої політики України та пропозицій щодо її здійснення у майбутньому.
Реєстрація -  https://forms.gle/LCJu2wkhYZiJU6hP9 Підтвердження участі та програма будуть надіслані зареєстрованим учасникам на електронну адресу


Мiсце проведення заходу вул. В. Житомирська, 2 - Київ


Новини центральної України 
 15-16 квітня
Холдингову компанію "Київміськбуд" визнали кращим забудовником столиці. Відповідний рейтинг, до якого увійшли 8 будівельних компаній, укладено журналом "Власний рахунок".
Демонтаж Шулявсього шляхопроводу у Києві триває без вихідних: конструкцію розбирають на частини і вивозять на утилізацію.
До конца апреля 2019 года киевские власти планируют подготовить и подписать "соглашение о подготовке кредитного финансирования". Использование кредита от ЕБРР коммунальным предприятием «Киевтеплоэнерго» было принято Киевсоветом 11 апреля.
Аукцион на аренду столичного кинотеатра Киев выиграла сеть Синема Центр, которая предложила арендную плату в 2 169 253 гривны ежемесячно.
Справа побиття Ярослава Журавля: на суд не з’явився останній свідок Сергій Чередніченко, бо став консультантом Володимира Зеленського
Міжнародна енергетична група Burisma розпочала буріння чергової похило-спрямованої свердловини № 3 проектною глибиною 6200 м на Водянівському родовищі в Харківській області. Під час буріння буде використаний верстат Service King Manufacturing SK 3000.
У Житомирі реєструється неблагополучна епідемічна ситуація щодо захворюваності населення на кір. Про це 16 квітня інформує сайт Житомирської мерії. «За період з 01.01.19 р. по 15.04.19 р. в Житомирі зареєстровано 264 випадки захворювання на кір, з них - 134 дорослих та 130 дітей. Для порівняння: у 2017 році було зареєстровано 4 випадки, у 2018 році – 129 випадків», - йдеться у повідомленні.
Правоохоронці викрили діяльність підпільного грального закладу, який незаконно функціонував на території міста Хмельницького. Гральний заклад функціонував під логотипом Національна лотерея «Спортлото».
Киев занял 34-е место среди более 1000 городов мира, как один из самых больших стартап-городов. Украина в целом заняла 31 место из более 100 стран.
Холдингова компанія "Київміськбуд" не виплачуватиме дивіденди з прибутку акціонерам за підсумками 2018 року
Після прийняття у комунальну власність мешканці будинків на вул. Пушкіна, 60, пров. Градижському, 16/50, вул. Сакко, 176а, вул. Київське шосе, 58 та вул. Тімірязєва 64/10 зможуть приватизувати своє житло
Общество с ограниченной ответственностью ″Культурный центр "Кинотеатр Киев″, которое лишилось права на аренду здания кинотеатра ″Киев″ на Большой Васильковской, 19А, обратилось в суд с иском о признании действий Департамента коммунальной собственности КГГА противоправными. Об этом сообщили на странице общества с ограниченной ответственностью (ООО) в соцсети Facebook.
17-18 квітня
Еще 39 домов, где созданы ОСМД и ЖСК, смогут присоединиться к программе «70/30».
Київ посів 34-е місце в рейтингу сервісу StartupBlink, складеному більш ніж з 1 тисячі стартап–міст світу, за два роки піднявшись з 63-го місця
Правоохоронці нестимуть службу у посиленому режимі з 18 квітня. Про це йшлося сьогодні, 17 квітня, на відеоселекторній нараді під головуванням першого заступника Міністра внутрішніх справ Сергія Ярового за участі Голови Національної поліції Сергія Князєва та голови правління ВГО «Громадянська мережа Опора» Ольги Айвазовської.
Від початку запровадження електронної послуги замовлення витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, у Житомирській області кадастрові реєстратори опрацювали 13 633 заяви громадян, які надійшли через мережу Інтернет, в тому числі 2089 – з початку 2019 року.
Три фракції готові проголосувати за зняття Олександра Шамоти із посади секретаря міськради, однак поки не мають депутата без політичних амбіцій
Полтавський міськвиконком затвердив нові тарифи на ритуальні послуги, що надаються КП «Спецкомбінат похоронно-ритуального обслуговування»
КП "Киевский метрополитен" пока не получало никаких документов от департамента транспорта КГГА о возможных изменениях в работе метро из-за проведения дебатов на НСК "Олимпийском". Об этом корреспонденту 44.ua сообщили в пресс-службе столичного метрополитена.
Власти Киева хотят объявить Труханов остров ландшафтным заказником, чтобы защитить территорию от застройки, сохранить редкие виды животных и растений, а также способствовать оздоровлению окружающей среды.
В центрі Житомира станом на 18 квітня рясно розклеєні наліпки та листівки з агітацією проти кандидата в президенти Володимира Зеленського. Заклики традиційні для противників Зеленського: не голосувати за наркомана, зупинити проросійський реванш, зберегти Україну тощо. Антиагітація розклеєна на стовпах, зливостоках, парканах по вулицях Великій та Малій Бердичівській, Михайлівській,..
Депутат Житомирської міської ради Олег Хмілевський (фракція Об’єднання «Самопоміч») став власником автомобіля Mercedes-Benz S 550. Повідомлення про суттєві зміни у майновому стані Хмілевський оприлюднив 13 квітня 2019 року.
У Житомирі вирішили перевірити усі рекламні конструкції на відповідність законодавству та нормам безпеки. У разі виявлення порушень, через суд вимагатимуть їх демонтажу. Таке рішення за пропозицією мера Житомира Сергія Сухомлина 17 квітня підтримав виконавчий комітет міської ради.
За місяць на Кіровоградщині виявлено 31 нелегального мігранта. 24 з них примусово повернуть на Батьківщину. Про це Першій електронній газеті повідомили в УДМС у Кіровоградській області. Це громадяни Азербайджанської Республіки, Грузії, Російської Федерації, Республік Молдова, Вірменія та Еквадор.
19-21 квітня
У Калинівці, Балаклії та Ічні, де вибухали боєприпаси вже очистили 735 гектарів технічних територій. Генштаб прозвітував про ліквідацію наслідків вибухів на складах. Там кажуть, що весь боєзапас реактивних снарядів перемістили до сховищ. Зокрема, на території арсеналу в Калинівці вже півтора року працюють групи розмінування Збройних Сил.
Компанія "ДТЕК Київські електромережі" звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з незаконним споживанням електроенергії резиденцією "Межигір'я"
ЦВК зібрала попередні дані з 8 територіальних виборчих округів Полтавської області — явка по регіону склала 64,88%
Спостерігачі «Опори» зафіксували факт розповсюдження газет із елементами «очорнення» кандидата в Президенти Володимира Зеленського
В субботу, 20-го апреля, из-за ложного "минирование" с железнодоржнего вокзала эвакуировали 950 человек. Об этом сообщает отдел коммуникации ГУ Нацполиции Киева. На месте происшествия работали сотрудники полиции, взрывотехники и кинологи.
Коммунальное предприятие "Киевзеленбуд" объявило тендер на проведение капитального ремонта Оболонской площади,6 на территории одноименного района столицы. Информация об этом размещена на портале публичных закупок Prozzoro.
21 квітня протягом дня до черкаської поліції надійшло 31 звернення щодо можливих порушень виборчого законодавства. Відкрито одне кримінальне провадження.

Коментарі