Як бреше Рабинович

Часті маніпуляції Вадима Рабиновича, які зловив FactCheckUkraine.

Теза 1: «Вы знаете, я смотрел фанфары Министерства обороны – мы наконец вошли по статистическим данным исследования в 30-ку лучших армий мира. Вы знаете, это почетно. Но стран то больше. И я взял это все посмотрел. Только в прошлом году глянул, а мы 25-е были, а до этого 23-е».  (8.45)
ВЕРДИКТ: НАПІВПРАВДА
ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:
В останній тиждень серпня українські ЗМІ з посиланням на Міноборони України публікували інформацію, що Збройні сили України опинилися в тридцятці кращих армій світу.
Рейтинг на який посилались українські військові «2017 Military Strength Ranking» – один з найвпливовіших в світі. Він порівнює потужність армії 130 країн за кількістю живої сили, резервістів, призовників, техніки і обсягом військових бюджетів. За його даними Україна посіла 30 місце.
У 2013 році у вказаному дослідженні за рівнем військової міці Україна була на 21 місці, в 2014-му — на 25, 2015-му — на 30-му, а в 2016-му на 25-му.
п
Теза 2: «Ни один человек в стране, в разведке, в мире не знает сколько человек живут в Украине. Поэтому выписывается все на 42 млн примерно. А на самом деле, такого быть не может, потому что все годы только уменьшалось количество населения Миллионы выехали…Есть одна единственная оценка по которой мы можем смотреть – это международная организация по потреблению хлеба и зерна, котораяпримерно рассчитывает по потребению этих продуктов сколько населения живет в стране. По ееоценкам у нас живет в стране 23,5 млн» (12.40).
ВЕРДИКТ: БРЕХНЯ
ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:
Кількість населення в Україні, окрім переписів населення, які не проводились з початку цього століття, можна встановити за даними місцевих органів міністерства соціальної політики. Вони фіксують скільки осіб народилося і скільки померли. Ці дані передаються Державній службі статистики України, на сайті якої доступні широкому загалу. За даними Держстату, на початок липня 2017 року, в Україні проживає 42,47 млн осіб. Кількість населення в Україні дійсно скорочується, але, не так через міграцію, як через низьку народжуваність.
Офіційні органи України, які мають стосунок до міграції, а саме, Міністерство закордонних справ, Державна міграційна служба і прикордонна служба офіційно не збирають інформацію скільки українців живуть і працевлаштовані закордоном і радять звертатися до посольств всіх країн, щоб дізнатися інформацію, яку озвучив В.Рабинович. Держстат дає інформацію про загальні цифри міграції, але вони нічого не кажуть про обсяги міграції за країнами. За даним Держстату, щорічно з України мігрує кількасот тисяч осіб і майже стільки приїжджає назад.
Як дослідив FactCheck-Ukraine, не існує організація яка досліджує зі споживання хліба і зерна в країнах світу і за цими даними робить точні обчислення кількісті населення держави. В світі існує Продовольча і сільськогосподарська організація ООН, але ця структура не обчислює кількість населення за кількістю спожитого хліба. За її даними Україні проживає понад 40 млн осіб.
а
Теза 3: «Как вы (Кабмин Украины – ред.) собираетесь отдать 2,4 млрд долгов, которые вам сейчас надо отдать МВФ? Как вы собираетесь 18 млрд-ний долг обслужить»?» (22.07)
ВЕРДИКТ:  БРЕХНЯ
ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:
Згідно з Програмою управління державним боргом на 2017 рік, яку розробили у міністерстві фінанансів України, в цьому році наша держава має виплатити Міжнародному валютному фонду близько 16,84 млрд грн.
За прогнозованим в бюджеті на цей рік курсом долара, який становить 27,1 грн, Україна в 2017 році повинна повернути МВФ тільки и 618,98 млн дол.
За даними Мінфіну, всі виплати на покриття держборгу в цьому році повинні становити майже  240,9 млрд грн. За середньорічним прогнозованим курсом долара це становить майже 8,86 млрд дол.
Загальний державний борг України за цими ж даними становить 75,01 млрд дол.
а
Теза 4: «Я сегодня когда ехал на передачу, я проверил. Я утверждаю что сегодня мы сделали самый дорогой газ в мире в Украине» (33.07)
ВЕРДИКТ:  БРЕХНЯ
ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:
Як уже раніше встановив FactCheck, газ дорожчий ніж в Україні в усіх західних сусідів країни. В світі ціни ще вищі. Наприклад, Польщі у 2016 році за кубічний метр газу платили близько 430 дол, а в Україні – 250 дол.

Графік 1. Вартість газу в Україні і сусідніх країнах у 2016 році [Джерело: НКРЕКП]
а

Теза 5: «Каждый украинец, родившийся и кого только вынесли из роддома, в том числе, должен МВФ примерно 10 тыс дол»(36.50)
ВЕРДИКТ:  БРЕХНЯ
ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:
За інформацією Мінфіну, борг України перед МВФ становить 5,36 млрд дол США.
Виходячи з кількості населеня яка була встановлена у попередній тезі на межі за даними Держстату на межі42,47 осіб, кожен громадянин України умовно «винен» МВФ близько 126 дол, а не 10 тис, як казав Вадим Рабинович.
Якщо взяти до розрахунків навіть зовнішній і внутрішній бори держави – 75,01 млрд дол –  то кожен українець буде «умовно» винен по всього по 1 766 дол США.

Коментарі