Медведчук, підозри чиновникам з Києва і Справи Нафтогазу. Головні новини тижня + Анонси

Медведчук під домашнім арештом, а Козак невідомо де

Обшуки у Київських чиновників

 

11 травня СБУ прийшла з обшуками в будинок, де зараз проживає Медведчук зі своєю родиною. Зовнішнє оточення території забезпечував спецпідрозділ СБУ "Альфа. Але охорона депутата викликала адвокатів та намагалася переконати правоохоронців, що політика немає вдома. А за оперативними даними, Віктор Медведчук перебував саме в цьому помешканні.

Пізніше стало відомо, що обшуки відбулися ще у кількох будинках Медведчука, а також у його кабінеті в офісі партії "Опозиційна платформа - За життя".

Далі Віктору Медведчуку і його колезі по фракції ОПЗЖ Тарасу Козаку оголосили про підозри у держзраді, а й у замаху на розграбування національних природних ресурсів в окупованому Криму. Про це під час брифінгу повідомила генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова.

У ОПЗЖ поширили заяву Медведчука:

«Усе, що відбувається зі мною, є політичною розправою за мою принципову політичну позицію. Заявляю, що я перебуваю в Україні та не збираюся ховатися від правосуддя. Я й надалі братиму участь у законних слідчих діях і домагатимусь справедливості як для себе, так і для всіх українських виборців, які довірили мені високе звання народного депутата України».



На наступний день Медведчук прийшов на допит до Генеральної прокуратури і прийняв підозру. Суд йому присудив цілодобовий домашній арешт, а прокурори просили взяти його під варту з альтернативою 300 мільйонів застави. На суді Медведчук наговорив гасел про «утиски опозиції». Тим часом Козак, зі слів Медведчука, на лікуванні у Білорусі.

 

Внутрішня політика

Колонка Володимира Зеленського: "Мінус Медведчук. У чому сенс політики деолігархізації в Україні і хто буде наступним"
«З Володимиром Олександровичем була розмова». Юрій Вітренко про Зеленського, Єрмака, шок олігархів і гроші Нафтогазу — інтерв'ю

Добкін йде в мери Харкова як самовисуванець
У Тупицького проводять обшук

Встановлюється причетність Медведчука до фінансування тероризму

На Медведчука наділи електронний браслет

Оскарження указу Зеленського про скасування призначення судді КСУ: розгляд справи продовжено

Академіки під куполом: нащо нардепам вчені звання?

Депутат розповів, ким можуть замінити Петрашка і Криклія
После аудита Зеленского. Пискун заявил, что его выселяют из Конча-Заспы

ЦВК зареєструвала п’ять ініціативних груп для всеукраїнського референдуму

Глава держави провів засідання РНБО, на якому застосовано санкції до злодіїв у законі та доручено провести аудит державних земель у Конча-Заспі та Пущі-Водиці

 

Донбас і Крим
Окупанти передали українській стороні список полонених на обмін

До 100 полонених Україна просить повернути під час наступного обміну – ТКГ 

Державна зрада та посягання на територіальну цілість України – перед судом постане учасник незаконної організації «Народное Единство», що діяла в Криму

 

Безпека

Правоохоронці затримали організаторів розповсюдження антиугорських листівок на Закарпатті – СБУ
Голова СБУ про російську загрозу: 65% українського кордону – вразливі

На Чорнобильській атомній станції зростає ядерна активність – що це означає

 

Цього тижня прокуратура провела обшуки у комунальних підприємствах Києва: "Київавтодор", "Київзеленбуд", "Київпастранс" і "Київський метрополітен". У результаті, підозри отримали 11 міських чиновників.

Ще 12 травня правоохоронці прийшли з обшуками додому до глави виконавчого комітету партії УДАР Артура Палатного. Зайве сказати, що він – один із найбільших публічних соратників мера Віталія Кличка.

Мер обшуки коментує так:

«Протягом останніх двох днів правоохоронці та податківці буквально кошмарять столичну владу. Такого не було в Україні навіть в махрові часи Януковича! Вриваються на комунальні підприємства, додому до їх керівників. Це якісь нальоти! Шукають корупцію?! Як блискавично і масово знайшлися якісь "справи", що не витримують жодної правової критики. Я завжди акцентував на тому, що в нашій роботі нульова толерантність до корупції.»

Цікаво, що головний коментатор обшуків – радник Офісу Президента із комунікацій Михайло Подоляк.

«Прокуратура системно проаналізувала ситуацію і зробила відповідні висновки - цілком прозорі. Виявлено махінації на десятки мільйонів гривень. Це не про політику, це про те, що в київських міських структурах побудована шкідлива тіньова система. І за це точно повинна бути відповідальність», - сказав Подоляк.

Оглядачка відділу внутрішньої політики «Дзеркала тижня» Ірина Ведернікова за тиждень до обшуків видала статтю, до описала, що представники Офісу Президента збираються зменшити вплив Кличка на столицю. Як варіант, розглядається позбавити його повноважень губернатора і змусити максимально співпрацювати із владою.

 

Економіка і енергетика

64% українців проти запровадження ринку землі в Україні, 79% проти продажу її іноземцям – опитування 
РНБО нарахувала 13 олігархів в Україні

Сергій Тарута: Ахметов вийшов з ІСД безкоштовно
Австрийская HEAD вернулась к строительству завода в Виннице

Уряд підтримав "антиахметівський законопроєкт": що може змінитися

Уряд створив Бюро економічної безпеки

Правоохоронний комітет визначився з кандидатурою з відбору директора Бюро економічної безпеки
Приватизация Мотор Сичи. Экс-главе Фонда госимущества объявили подозрение, но дело закрыли

Уряд встановив тимчасове держрегулювання цін на пальне

Що так у «Нафтогазі?

"Нафтогаз" відклав випуск єврооблігацій
Наглядовій раді "Нафтогазу" запропонували тимчасово залишитись

Наглядову раду "Нафтогазу" залишають 5 із 6 членів

У «Нафтогазі» новий речник: хто обійняв посаду

 

Анонси

Акція протесту «Степанов має піти» під Верховною Радою

17 Травня, 09:30

На акції будуть спікери: родичі та друзі померлих від COVID-19, які розкажуть як на них вплинула діяльність Максима Степанова на посаді міністра. Детальніше: https://bit.ly/3bo0A6p

 

Деталі

Дата:

17 Травня

Час:

09:30

Тип Подія:

акція

Місце проведення

ВРУ

вул. Грушевського, 5

 

 

18-та Міжнародна конференція “Black Sea Grain-2021” – масштабний зерновий форум і щорічна зустріч світових лідерів агробізнесу

20 Травня, 10:00

(20-21 травня)

 

Організатор: УкрАгроКонсалт.

 

В рамках Black Sea Grain два дні ексклюзивної аналітики агро ринку від світових експертів, обговорення глобальних макроекономічних і регіональних тенденцій, довгострокові прогнози, ефективне спілкування з учасниками з понад 50 країн світу.

 

Програма та реєстрація – https://bit.ly/3vLAvqm

 

 

 

Реєстрація – з 9.00. ФБ – https://www.facebook.com/ukragroconsult.ua/

 

Деталі

Дата:

20 Травня

Час:

10:00

Тип Подія:

Конференція

 

4 червня 2021 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду продовжив розгляд справи № 9901/97/21 за позовом Олександра Касмініна, в якому позивач просить визнати протиправним і скасувати Указ Президента України від 27 березня 2021 року № 124/2021 «Про деякі питання забезпечення національної безпеки України» в частині скасування Указу Президента України від 17 вересня 2013 року № 513 про призначення його (позивача) суддею Конституційного Суду України. Про це повідомляється на сайті Верховного Суду.

Судова колегія заслухала пояснення сторін у справі.

У судовому засіданні оголошено перерву. Розгляд справи буде продовжено 4 червня 2021 року об 11:00.

27 березня Президент України Володимир Зеленський скасував укази про призначення суддями КСУ Олександра Тупицького та Олександра Касмініна.

 

Місце проведення: Касаційний адміністративний суд, вул. Московська, 8

 

 

Новини центральної України

8-11 травня

На Кіровоградщині за результатами проведених у квітні 2021 року земельних торгів до сільських рад щорічно надходитиме 481 тис. грн

Упродовж квітня 2021 року аграрії Кіровоградщини придбали права оренди на 5 земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності. Загальна площа – 67 гектарів. Ділянки, що використовуватимуться для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовані на територіях Долинського, Новгородківського, Петрівського, Устинівського районів.
Ставка Гітлера біля Вінниці: чому дослідники досі сперечаються щодо неї

Легенда про величезний підземний бункер, побудований для фюрера, досі ні підтверджена, ні спростована.
Де вивісили комуністичну символіку та як проходив автопробіг ОПЗЖ 9 травня

Поліція повідомляє про три випадки появи комуністичної символіки, забороненої законом про засудження тоталітарних режимів. ОПЗЖ провели автопробіг з червоними стягами, але без символів СРСР.

Прокуратура проводить обшуки в КО "Київзеленбуд"

Столична прокуратура спільно з ГУ ДФС в Києві проводить обшуки в службових приміщеннях КО "Київзеленбуд" і в офісних приміщеннях підрядних підприємств в рамках кримінального провадження, розпочатого за фактом умисного ухилення від сплати податків під час проведення робіт з реконструкції столичних парків на суму понад 30 млн гривень. Про це інформує прес-служба прокуратури.
У Києві й 11 областях за добу не зробили жодного щеплення

9 травня в Україні проти COVID-19 було щеплено 1004 осіб, при цьому в Києві та 11 областях не зробили жодного щеплення.
Як радянська діорама врятувала мазепинський храм у Переяславі

Чому Переяслав за тисячу років мало змінився? Як історичні втрати позначилась на його теперішньому? І чому варто побачити єдиний в Україні храм, у якому знаходиться радянський музей – в матеріалі "Української правди" з Переяслава.
В Киеве на месте велодорожки сделали парковку. Киевляне уже провели акцию: фото, видео

Активисты демонтировали часть асфальта парковки под ЖК Сан-Франциско, которую построили на месте велодорожки. Парковку делали для супермаркета

На Вінниччині тестують «розумні» лічильники. Встановили понад 120 приладів (фото)

Співробітники АТ «Вінницяобленерго» розпочали тестування так званих «розумних» лічильників ‒ приладів обліку електроенергії новітнього зразка. Як йдеться на сайті підприємства, на сьогодні 124 smart-лічильника вже встановили споживачам Іллінецької дільниці Вінницьких східних ЕМ. Енергетики повідомляють, що встановлення таких лічильників ‒ пілотний проєкт.

Житомирський драмтеатр відкриває двері для глядачів та готує прем’єрні вистави

Актори житомирського драмтеатру імені Івана Кочерги повертаються на сцену з прем’єрними виставами. Чим будуть дивувати глядача в травні та червні, дізнавалися журналісти Житомир.info. Уже сьогодні, 11 травня, театр відкриває свої двері для глядача. Перша вистава після довготривалої перерви подарує житомирянам позитивні емоції, переконаний режисер Петро Авраменко.

У Кропивницькому шукають старовинні фото храму для реставрації

Храм святого Володимира Великого Православної Церкви України вже 25 років відбудовують силами парафіян. Нині взялися за відновлення прихрамової території, для чого розшукують давні фото церкви і ділянки навколо неї. Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією ландшафтної майстерні «Пан Тюльпан», яка працює над цим проектом.

ПДФО і гроші від держави: найбільші джерела наповнення бюджету Кропивницької громади

Кожна друга гривня у бюджеті Кропивницької громади надходить від податків на доходи фізичних осіб. А кожна п’ята – із державного бюджету. Таку інформацію оприлюднили аналітики Центру спільних дій , повідомляє Перша електронна газета . “У Центральному регіоні найбільше грошей бюджетам облцентрів дає ПДФО. Цього року він поповнить їхні бюджети у середньому на 50,4%.
Історичну пам’ятку в Києві планує викупити фірма з фіктивними ознаками

Історичну будівлю на Івана Мазепи, 11 в Києві планує викупити за понад 307 мільйонів гривень фірма «Перфом Стандарт», пише « Слідство.Інфо» . Компанія перемогла на аукціоні в системі електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ) Міністерства юстиції. Ідеться про так званий «будинок готелю Військово-Микільського монастиря» площею понад 6,7 тисячі квадратів.

12-13 травня

В Україні побудують найбільший в Європі завод з виробництва гірськолижного спорядження

У Вінниці розпочинається будівництво найбільшого в Європі заводу з виробництва гірськолижного спорядження

Серія обшуків у столиці триває: тепер – "Київавтодор"

Столична прокуратура спільно з Державною фіскальною службою проводить обшуки у корпорації "Київавтодор".

Контролери "Житомиргазу" провели контрольну перевірку показань лічильників на 48%

АТ "Житомиргаз" проводить контрольну перевірку вузлів обліку газу. Така перевірка проходить щорічно. Процес контрольної звірки займає декілька хвилин. Співробітники компанії здійснюють його самостійно, використовуючи фотофіксацію, головне – надати доступ до вузла обліку газу.

Аэропорт Борисполь ищет нового генерального директора

Борисполь объявил конкурс на должность генерального директора
"Перезимували": в Україні до кінця тижня потеплішає до +30ºC

У Києві завтра істотних опадів не очікується У четвер, 13 травня, температура повітря підніметься, однак у низці регіонів пройдуть дощі і посилиться вітер, а до кінця тижня на сході потеплішає до +30ºC. Про це написала синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці у Facebook . Завтра дощі найбільш вірогідні в західній частині України. Увечері опади можливі у Вінницькій і Житомирській областях

Цвітуть і пахнуть: в ботанічному саду ім. М. Гришка розпустилися квіти бузку, яблунь і груш

У Києві, в ботанічному саду імені Миколи Гришка розцвіли алеї бузку, груш і яблунь. Про це повідомили на офіційній сторінці Національного ботанічного саду імені М.М. Гришко в Facebook. "Хвилюючий момент, коли розцвіли перші квіти на бузку. Цей аромат ви ні з чим не переплутаєте", - йдеться в повідомленні. Відвідати ботанічний сад можна щодня, з 8:30 до 21:00.

У Департаменті соцполітики КМДА проводяться обшуки через розкрадання 13,5 млн грн на закупівлю медвиробів

Столичні правоохоронці в середу, 12 травня, проводять обшуки в Департаменті соціальної політики Київської міської державної адміністрації в рамках кримінального провадження, розпочатого за фактом заволодіння бюджетними коштами в сумі 13,5 млн грн, повідомляє прес-служба Київської міської прокуратури.

Голова Чернігівської ОДА представила Стратегію розвитку регіону та план дій щодо її реалізації

Голова Чернігівської обласної державної адміністрації Анна Коваленко представила Стратегію розвитку Чернігівської області та план дій щодо її реалізації.

Прокуратура підбила підсумки масштабних обшуків у Києві — 11 чиновникам оголошено про підозру

Київська міська прокуратура заявила про закінчення обшуків разом з Державною фіскальною службою в ряді столичних відомств та департаментів. На меті було здійснення масштабної роботи з викриття корупційних схем заволодіння коштами столичного та державного бюджетів.

Сімох чиновників КМДА підозрюють у розкраданні 13,5 млн грн

Наразі вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу для підозрюваних У столичній прокуратурі повідомили, що сім чиновників із Київської міської держадміністрації підозрююся в розкраданні 13,5 мільйонів гривень бюджетних коштів, передає "5 канал"

Статистика цен на новостройки пригорода Киева (инфографика)

В апреле относительно марта средняя стоимость квадратного метра подросла на 400 грн — до 17 700 грн.

Киевсовет одобрил кредит ЕИБ на 30 миллионов евро на замену сетей освещения

Киевсовет одобрил привлечение кредита Европейского инвестиционного банка (ЕИБ) в рамках субпроекта "Капитальный ремонт сетей наружного освещения города Киева" для внедрения современных светодиодных систем наружного освещения.

"Київпастранс" і метро просять владу дати гроші або підняти ціну на проїзд до 20 гривень

КП "Київський метрополітен" і КП "Київпастранс" просять столичну владу підтримати підприємства у час пандемії – виділити кошти з бюджету, або переглянути тарифи на проїзд. Обґрунтована ціна поїздки становить 21 гривню.

У Кличка пояснили, коли можуть змінити тариф на проїзд

Рішення про підвищення вартості проїзду у громадському транспорті Києва ухвалює Київська адміністрація після проходження відповідних процедур та розрахунків.
Мегаполіси поглинуть сателіти: як влада планує об'єднувати українські міста

Навіщо українським містам об'єднуватися в агломерації, навколо яких великих міст їх будуть створювати, та хто виграє і програє від такого кроку.

20 травня міськрада опублікує проект рішення про підвищення вартості проїзду у Полтаві

Проекти рішень щодо підвищення вартості проїзду у Полтаві опублікують для обговорення 20 травня, а після цього їх винесуть на затвердження виконавчого комітету

Хто з нардепів від Житомирської області отримує надбавки за науковий ступінь та почесні звання

Рух ЧЕСНО отримав відповідь від Апарату Верховної ради на запит щодо переліку нардепів у Верховній раді 9-го скликання, які мають почесті звання і наукові ступені та отримують грошові надбавки. Інформація та відповідь на запит оприлюдненні 13 травня на сайті ЧЕСНО.

На Сумщині наразі щеплено від коронавірусу майже 4% дорослого населення

Про це під час наради в ОДА повідомив начальник управління охорони здоров’я Сергій Бутенко, пише SP. «У Сумській області станом на сьогодні (12 травня, – ред.) вакциновано 28 тисяч 190 осіб, з них 339 осіб – за останню добу. Станом на сьогодні в нас уже майже 4% дорослого населення охоплено щепленням. Цей показник є більшим, ніж в середньому по Україні»…

 

14-16 травня

Вперше з 1965 року: в КМДА заявили про масштабне оновлення мосту Метро

Напередодні під час пленарного засідання Київрада затвердила угоду про підготовку кредитного фінансування ремонтно-реставраційних робіт мосту Метро. Перший заступник глави КМДА Микола Поворозник заявив, що вперше з 1965 року відбудеться масштабне оновлення.

Суд відмовився взяти Медведчука під варту

Печерський районний суд Києва відмовив прокуратурі в обранні запобіжного заходу Віктору Медведчуку у вигляді арешту і призначив йому цілодобовий домашній арешт до 9 липня. "У задоволенні клопотання (клопотання слідства про обрання запобіжного заходу Медведчуку у вигляді утримання під вартою з альтернативою застави)... відмовити... застосувати... запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту

 В центре Киева прорвало теплотрассу: улицу залило горячей водой, фото и видео

В пятницу, 14 мая, в центре Киева произошел прорыв теплотрассы. В частности, во дворе дома по ул. Пушкинская, 22-А произошел обвал асфальта. В результате прорыва трубы улицу залило горячей водой и илом. Стало известно, что разрыв трубы произошел в результате гидравлических испытаний.

«Герой парковки»: киевляне отомстили перегородившему проход

В Дарницком районе Киева, на улице Софии Русовой, местные жители решили отомстить водителю, который припарковался прямо у мусорных баков, – сообщает «Киев Оперативный». Они, не имея доступа к контейнерам, обложили автомобиль Daewoo Prince пакетами с мусором. Ранее «Судебно-юридическая газета» сообщала, что в Киеве мужчина повредил авто «героя парковки».

Кличко назвал главные проблемы ЖКХ Киева

Мэр Киева Виталий Кличко ответил в программе "Народ против" на телеканале "Украина 24", что делается в столице по модернизации жилищно-коммунального хозяйства.

Київрада виділить землю для створення парку "Микільська слобідка"

Київська міська рада затвердила рішення про викуп в Ощадбанку земельних ділянок загальною площею 6,4 га для створення в Дніпровському районі столиці парку відпочинку "Микільська слобідка".

Аэропорт «Киев» в 2023 году закроют на восемь месяцев, чтобы построить новую полосу

Аэропорт "Киев" (Жуляны) в 2023 году закроют на восемь-девять месяцев, чтобы удлинить и усилить полосу. На обновление аэропорт планирует потратить до 5 млрд грн. Об этом сообщает avianews со ссылкой на председателя совета директоров предприятия Дениса Костржевского.

У Києві на Контрактовій площі невідомі налили мийний засіб у фонтан - КМДА

У Києві у фонтан на Контрактовій площі невідомі налили мийний засіб, у зв'язку з чим роботу фонтану призупинили, повідомляє прес-служба Київської міської державної адміністрації (КМДА).
В Киеве начался сезон фонтанов, но один из них уже пришлось отключить – фото

В Киеве начался сезон фонтанов, но один из них уже пришлось отключить, поскольку неизвестные добавили туда моющее средство

На Чернігівщині явка резервістів на збори перевищила 100%

На Чернігівщині явка резервістів у перший день навчань територіальної оборони області склала 112%.

У Чернігові показали тризуб XI сторіччя та ще майже 200 нових археологічних знахідок

На виставці, яка 14 травня відкрилась у Чернігівському історичному музеї імені Тарновського, представлено близько 200 цікавих, подекуди унікальних знахідок минулого польового сезону.

Великодні яйця управління культури Житомирської міської ради коштували майже 50 тис. грн

Управління культури Житомирської міської ради заплатило за декоративні яйця, якими в 2021 році до Великодня прикрасили пішохідну Михайлівську, майже 50 тис. грн. За п’ять «металевих» яєць, які екссекретар міської ради Наталія Чиж назвала «одоробалами», управління культури заплатило 20 тис. грн. Яйця виготовляла фірма радника мера Олександра Черняховича – ПП «Стиль-Сервіс».

У Полтаві 4 лікарні хочуть присвоїти ім’я колишнього керівника

За ініціативою трудового колективу підприємства КП «4 міська лікарня» запропоновано розпочати заходи щодо присвоєння закладу імені колишнього його керівника, заслуженого лікаря України а нині покійного Леоніда Федоровича Куроєдова.

На Сумщині відсторонено від посади голову сільської ради, який підозрюється в одержанні 20 тис грн хабаря

За клопотанням Сумської обласної прокуратури рішенням суду 14 травня 2021 року підозрюваного в одержанні неправомірної вигоди голову сільської ради з Охтирщини відсторонено від займаної посади. Нагадуємо, що очільник села за надання в оренду двох земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та однієї ділянки для риборозведення одержав від фізичної особи 20 тис. грн.

На Сумщині виробника напівфабрикатів оштрафували на 228 тисяч через антисанітарію

У липні 2020 року до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області надійшла заява від споживача про те, що останнім були придбані млинці з куркою та грибами та при розпакуванні яких було відчутно неприємний запах.

Коментарі