Дубінський, «Мотор-Січ», референдум. Головні новини тижня + Анонси

Парламент підтримав закон про референдум

Президент наклав санкції на «Мотор-Січ» через китайських інвесторів

 

26 січня Верховна Рада Україні підтримала законопроект про всеукраїнський референдум. На нього можуть виноситися такі питання:

·         затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України (це "загальні засади", "вибори і референдум" та "внесення змін до Конституції");

·         загальнодержавного значення;

·         про зміну території України;

·         про втрату чинності законом України або окремими його положеннями.

При цьому референдум щодо затвердження змін до розділу І "Загальні положення", розділу ІІІ "вибори та референдум" і розділу XIII "Внесення змін до Конституції України" Конституції України призначає президент. Також голова держави призначає референдум за народною ініціативою (якщо цього вимагають не менше 3 млн громадян, які мають право голосу). Референдум щодо зміни території України призначає Верховна Рада.

Водночас на всеукраїнський референдум не можна виносити питання:

·         що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим насамперед Загальною декларацією прав людини, Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод, протоколами до неї;

·         що скасовують чи обмежують конституційні права і свободи людини та громадянина й гарантії їх реалізації;

·         спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету, територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;

·         щодо питань податків, бюджету, амністії;

·         віднесені Конституцією України та законами до відання органів правопорядку, прокуратури чи суду.

У тексті закону йдеться про те, що Всеукраїнський референдум не може проводитися одночасно з черговими та позачерговими загальнодержавними виборами, черговими місцевими виборами. Також референдум не може призначатися чи проводитися, якщо в Україні або в окремих її місцевостях діє воєнний чи надзвичайний стан.

Водночас проводиться референдум має на основі таких загальних принципів:

·         загального права голосу;

·         рівного права голосу;

·         прямого волевиявлення;

·         вільної участі у всеукраїнському референдумі;

·         добровільної участі у всеукраїнському референдумі;

·         таємного голосування;

·         особистого голосування;

·         однократного голосування;

·         публічності та відкритості процесу всеукраїнського референдуму.

Голосувати на всеукраїнському референдумі мають право громадяни України, яким на день голосування виповнилося 18 років і які не визнані у встановленому законом порядку недієздатними. Громадяни України, які мають право голосу, є виборцями.

Закон забороняє органам державної влади, органам влади АР Крим та органам місцевого самоврядування втручатися у процес референдуму. Теж саме стосується службових та посадових осіб вказаних органів.

Кожен виборець на конкретному всеукраїнському референдумі може проголосувати лише один раз і лише на одній дільниці.

Конституційність питання, яке пропонується винести на референдум, визначає Конституційний суд України за зверненням суб'єкта права на подібне звернення в порядку, встановленому законом.

Також документ передбачає розширення кола суб'єктів процесу референдуму, яких Центрвиборчком реєструє як прихильників чи опонентів питання. Такими суб'єктами можуть бути політичні партії та громадські організації.

Документ дозволяє електронні процедури під час організації та проведення всеукраїнського референдуму. У тому числі мова йде про електронне голосування. У законопроекті прописано, що питання електронних процедур у процесі референдуму буде здійснюватися в порядку, який визначить окремий закон.

Також в документі йдеться про створення автоматизованої інформаційно-аналітичної системи, яка має забезпечити електронне голосування.

Питання на всеукраїнському референдумі повинно мати чітке та зрозуміле формулювання, яке не можна тлумачити по різному. Також відповідь на питання має бути лише “так” або “ні”.

У "Слузі народу" пояснили, що для призначення референдуму потрібно не менш як 3 мільйони підписів виборців не менш як у 2/3 областей. Також на референдум може виноситися лише одне питання, а на проведення референдуму передбачено виділення коштів у державному бюджеті.

Народовладдя – одна з перших передвиборних обіцянок Володимира Зеленського. У владі навіть хотіли винести на референдум питання миру з Росією. Після критики громадськості від такої ідеї відмовилися. Над цим законопроєктом працювали півтора року.

Президентський законопроєкт «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» Верховна Рада прийняла в першому читанні 18 червня.

13 травня 2020 голова Верховної Ради направив запит про оцінку Венеціанською комісією проєкту Закону України «Про всеукраїнський референдум». У жовтні минулого року парламент отримав загальний висновок Венеціанської комісії та Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ).

Раніше директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто заявив про те, що відповідний законопроект – не про народовладдя, оскільки влада зможе отримати будь-який результат, який вона захоче.

Зазначимо, що у 2018 році Конституційний суд України визнав таким, що не відповідає Основному закону, прийнятий за часів Віктора Януковича закон «Про всеукраїнський референдум». Керуючись ним, про свою "незалежність" заявили проросійські квазіреспубліки "Л-ДНР" на сході України.

 

Більше з теми: Зеленський про "діячів та діячок", які бояться референдуму

 

Володимир Зеленський ввів санкції проти китайських інвесторів компанії "Мотор Січ". Джерела в ОП, а також серед членів РНБО розповідали про те, що в рамках засідань РНБО 14 грудня минулого року і 21 січня поточного обговорювалося питання про введення санкцій і приймалися відповідні рішення. Однак самі укази були під грифом "секретно". Знадобилося третє засідання для чергового прийняття і оформлення рішення РНБО напіввідкритим указом президента, який знімає гриф секретності з частини попереднього указу, щоб санкції можна було застосовувати вже з 14 грудня.

ПАТ "Мотор Січ" є одним з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Продукція підприємства постачається в більш ніж у 100 країн світу. Після приватизації 1990-х “Мотор Січ” контролював В'ячеслав Богуслаєв, який був головою правління, генеральним директором, а потім – почесним президентом компанії.

У 2016 році великі пакети акцій ПАТ “Мотор Січ” продали іноземним компаніям. У грудня 2019 Богуслаєв повідомив, що продав понад 50% акцій китайській Skyrizon Aircraft Holdings Limited за 250 млн доларів.

Продажем компанії цікавилася Служба безпеки України. Так, у квітні 2018 року відбулися обшуки на ПАТ "Мотор Січ" у Запоріжжі в рамках розслідування справи про підготовку диверсії. За версією слідства, представники "іноземної компанії" намагалися перенести українське виробництво і передати технології сучасному заводу з виробництва авіадвигунів. Аби приховати реальних покупців акцій, продаж контрольного пакета стратегічного підприємства здійснювався на адресу фізосіб і компаній нерезидентів в обсягах менших за 10%.

У 2017 році в рамках цього ж розслідування судом було накладено арешт на 56% акцій ПАТ "Мотор Січ".

 

Більше з теми: Події навколо "Мотор Січі" не мають відношення до інвестиційного клімату в Україні – Кулеба

Санкції тишком-нишком

 

Донбас і Крим
Прокуратура автономії звернулась до Укрбюро Інтерполу для розшуку літаків-порушників порядку в’їзду та виїзду на окупований півострів

Кабмін пропонує розширити санкційний перелік авіаперевізників РФ

 

Дубінський, Зеленський і санкції

Дубінський відмовився виходити зі «Слуги народу»: ЗМІ дізналися про перепалку депутата із Зеленським через санкції США

Дубінський відмовився виходити з фракції "Слуга народу"
Дубінський звернувся до президента України з проханням про особисту зустріч

НБУ застерігає банки від співпраці з Дубінським


 

Коронавірусне

Вакцинування людей від COVID-19 повинне розпочатись у лютому, — Прем’єр-міністр

Випробування 81 мільярдом: на що насправді витратили Фонд боротьби з COVID-19
Вакцинація проти COVID-19 в Україні буде безкоштовною – Президент

 

Інші теми новин
НАТО-тест для Порошенка: чому оновлення СБУ залежить від команди експрезидента

Щодо Порошенка і Байдена відкрили 2 нові справи в Україні – адвокат

Зеленський вніс у ВР законопроект про ув`язнення за брехню в деклараціях

Суспільно-політичні настрої населення України: січень 2021 року

На російському телеканалі "Че!" з'явився анонс української гумористичної передачі "Дизель шоу"

 

Анонси

У понеділок, 1 лютого, о 10.00 в приміщенні УКМЦ (вул. Хрещатик, 2) відбудеться презентація результатів рейтингу “Regional Doing Business — 2020”, розробленого експертами Офісу ефективного регулювання BRDO. 

Рейтинг вимірює сприятливість інвестиційного клімату в обласних центрах України за сумою балів, набраною ними в шести компонентах: започаткування бізнесу, сплата місцевих податків, оформлення земельної ділянки, приєднання до електромереж, одержання дозволів на будівництво та електронні сервіси. 

Оцінювання проводилося за адаптованою методологією Світового банку на основі опитування українських підприємців. 

У презентації візьмуть участь:

Олексій Дорогань — виконавчий директор Офісу ефективного регулювання BRDO

Вадим Загарій — координатор проектів Офісу ефективного регулювання BRDO

представник Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства (TBC)

Модераторка: Юлія Решітько, керівниця комунікацій Офісу ефективного регулювання BRDO

Зареєструватись на подію: https://forms.gle/gXWV9aK78KHGtj2v8 

Довідка:

Офіс ефективного регулювання BRDO (Better Regulation Delivery Office) — незалежний експертно-аналітичний центр, який фінансується міжнародними донорами, зокрема Європейським Союзом в рамках проекту FORBIZ та Ініціативи EU4Business. Ми націлені на покращення умов ведення бізнесу та  інвестиційної привабливості України, стимулювання розвитку підприємництва та налагодження публічного діалогу між бізнесом і владою.

 

4 лютого о 13:30 за участі Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбудеться четверта зустріч публічного обговорення проекту Національної економічної стратегії – 2030 на тему «Розвиток енергетичного сектору, видобувна промисловість та ефективний захист довкілля».

В обговоренні також візьмуть участь:

·         Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина,

·         Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський,

·         в.о. Міністра енергетики України Юрій Вітренко,

·         перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Богдан Боруховський,

·         заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Ірина Ставчук,

·         провідний експерт Центру Разумкова Максим Білявський,

·         виконавчий директор Європейсько-Українського енергетичного агентства Олександра Гуменюк,

·         виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко,

·         голова Комітету екології та сталого розвитку ЄБА Станіслав Зінченко,

·         голова ради Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков,

·         голова експертної ради Міністерства енергетики України Сергій Чех,

·         голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков, керівник Центру економічного відновлення, радник Прем'єр-міністра України Кирило Криволап,

·         народний депутат України Людмила Буймістер.

Трансляція заходу за посиланням: https://youtu.be/znycZDHC9KE.

Довідково

Національної економічної стратегії - 2030 (НЕС-2030) розробляється Робочою групою Кабінету Міністрів України на платформі Центру економічного відновлення.

Широке обговорення проекту Національної економічної стратегії – 2030 стартувало 22 січня і триватиме до 10 лютого.

На основі публічного обговорення НЕС-2030 буде розроблено проект рішення Уряду щодо формування економічної політики до 2030 року, затверджено Пріоритети для Програми дій Уряду на 2021-2023 рр. та перелік пріоритетних законів на наступні три роки.

Згідно з опитуванням громадської думки Центру Разумкова 73,2% громадян не довіряють політичним партіям. Рівень спілкування між політичними партіями та громадянами під час міжвиборчого періоду зведений до мінімуму.
Для виправлення такої ситуації була розроблена нова редакція Закону про політичні партії, яку представлять профільні експерти:

🔹 Юлія Кириченко – членкиня правління Центру політико-правових реформ, співголова ради Реанімаційного пакету реформ.
🔹 Ольга Айвазовська – голова правління Громадянської мережі «ОПОРА»
🔹 Юлія Зальцберг – експертка IFES з питань політичного фінансування та виборчих процесів, голова громадської організації "Інтегріті ЮА"
🔹 Олександра Гліжинська – виконавча директорка Інституту "Республіка", співзасновниця ВІ "Активна Громада"

 

Для акредитації журналістів необхідно зареєструватися:
https://forms.gle/Bw1pCWfiycVoDghLA

📅 Дата: 01.02.2021
🕗 Час: 12:00
📍 Місце: Прес-центр УкрІнформ (Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16)

У разі виникнення будь-яких питань, звертайтеся до Івана Голода, комунікаційного менеджера ЦППР:
+380 97 360 49 25, holod@pravo.org.ua 

 

 

Новини центральної України

25-26 січня

В Киеве построят современные подземные паркинги (локации)

Новые подземные и многоуровневые паркинги построят в разных уголках города в течение ближайших 7-ми лет. По крайней мере такие планы задекларированы в проекте Генерального плана города.

В Киевской области ремонтируют автодорогу по технологии укатываемого бетона

"Укравтодор" проводит ремонт участка дороги Р-09 Мироновка-Канев около города Мироновка Киевской области по новой для столичного региона технологии укатываемого бетона.

Децентралізація: до кінця січня всі об’єкти соціального значення мають бути передані від районів громадам

Мінрегіон продовжує відстежувати процес передачі майна з районного рівня у комунальну власність територіальних громад. За інформацією від областей, наразі в країні щодо 88% соціальних об’єктів вже прийняті рішення територіальними громадами про взяття їх на баланс. Готові прийняти 100% закладів освіти, культури, охорони здоров’я та інших соціальних об’єктів громади 39-ти нових районів.
Отримання неправомірної вигоди головою Чернівецької облради: матеріали відкрито

Детективи НАБУ за процесуального керівництва прокурорів САП завершили розслідування за підозрою колишнього голови Чернівецької облради, викритого на отриманні 180 тис. дол. США неправомірної вигоди. 25 січня 2021 року експосадовцю та задіяному у вчиненні злочину підприємцю відкрили матеріали кримінального провадження для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до суду

Киевляне задолжали за «коммуналку» 4 миллиарда

Задолженность киевлян за услуги ЖКХ, в том числе и за тепло и горячую воду, сегодня составляет около 4 млрд грн.

В Киеве отложено завершение ремонта Шулявского моста

Кабмин выделил 880 миллионов на зарплаты чиновникам ликвидируемых районных администраций

Кабинет министров выделил 879 млн грн для обеспечения отдельных расходов, связанных с ликвидацией районов.

У ЦВК підтвердили перемогу Семеніхіна на виборах міського голови Конотопа

У Центральній виборчій комісії підтвердили перемогу Артема Семеніхіна на виборах місцевого голови Конотопу. За даними ЦВК, кандидат від ВО “Свобода” набрав понад 40% голосів. “За інформацією, яку ми отримали від ТВК, 40,3% виборців (це 7 474 голоси) проголосували за Семеніхіна Артема”, - йдеться у повідомленні. Артема Семеніхіна вже обирали міським головою у 2015 році

З 26 січня на Полтавщині розпочнеться конкурс «шерифів»

Майбутні 44 поліцейські офіцери служитимуть на території 23 територіальних громад. Вони матимуть своє робоче місце, автомобіль та звітуватимуться перед громадою

Полтавщина стала першою за показником ефективності ремонтів місцевих доріг у 2020 році

Полтавська ОДА використала 99,94% коштів дорожнього фонду, залишок склав 800 тис грн. Це стало найкращим показником в Україні за 2020 рік
Мітингувальники перекрили трасу Київ — Харків і вимагають відставки керівництва Полтавської ОДА й облради

Під Полтавою люди знову перекрили трасу і вимагають зменшити тарифи на газ. Протестувальники також вимагають відправити у відставку обласну владу

На Сумщине повышают тариф на проезд в маршрутках

В Глухове на маршрутах 1-6 стоимость проезда повышается до пяти гривен. На льготных маршрутах (4П, 7П и 8П) она составит 4 грн. Школьники же будут обязаны заплатитьза проезд 3 грн. Ранее с просьбой о повышении тарифа в горсовет обратились два местных перевозчика. Оба мотивировали обращение повышением минимальной зарплаты, а также цен на запчасти и топливо.

Новим депутатам та членам виконкому Житомирської міської ради роздадуть «бюджетні» планшети

Депутатів Житомирської міської ради та членів виконавчого комітету забезпечать купленими за бюджетні кошти планшетами «для виконання повноважень, визначених законодавством України». Відповідний проєкт рішення виконкому 25 січня оприлюднили на сайті міської ради. Планшети Samsung Galaxy Tab A 10.1" LTE Black вартістю 7 тис. 564,98 грн передаються в тимчасове користування відповідно до договорів.

На Чернігівщині перевірять, як дотримуються пожежної та техногенної безпеки заклади для людей похилого віку

Щоб не допустити виникнення подібної ситуації на Чернігівщині, 22 січня, перший заступник голови Чернігівської ОДА Віталій Загайний провів позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Ключова тема наради — стан забезпечення пожежної та техногенної безпеки закладів з цілодобовим перебуванням людей.

 

27-28 січня
Экс-мэра Ирпеня будут судить за фиктивный ремонт дороги

Бывшего мэра Ирпеня Владимира Карплюка обвиняют в служебной халатности при выделении 2,7 млн гривен на ремонт дороги, который не состоялся.

У Києві третій день поспіль "плюсовий" температурний рекорд

26 січня в Києві зафіксували температурний рекорд: температура піднялась до +6,9°С – це найвищий показник з 1975 року.


Київ пустив нові білоруські автобуси на посилення маршрутів, але тільки в "годину пік"

Загальна кількість рухомого складу на автобусних маршрутах в Києві зросла на 40% після придбання двохсот білоруських машин МАЗ

Переяславську РДА ліквідують

У Переяславі ліквідують РДА та звільнять 40 співробітників вже 4 лютого в рамках реформи децентралізації. Про це повідомив голова РДА Сергій Дяченко, передають місцеві ЗМІ. Відзначається, що в процесі децентралізації адміністрація як орган державної виконавчої влади ліквідованого району увійшла до складу Бориспільської РДА.

В Киеве построят современные подземные паркинги (локации)

Новые подземные и многоуровневые паркинги построят в разных уголках города в течение ближайших 7-ми лет. По крайней мере такие планы задекларированы в проекте Генерального плана города.

  

29-31 січня
Президент призначив головою Черкаської ОДА Олександра Скічка

В Офісі Президента Глава держави зустрівся з новопризначеним очільником ОДА та вручив йому службове посвідчення.

Поліцейські Київщини перекрили міжрегіональний канал збуту психотропних речовин та вилучили товару на 2 мільйони гривень

27-річному мешканцю столиці, який намагався перевезти 5,4 кг синтетичного психостимулятору, оголошено про підозру за ч. 3 ст. 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України.

Аэропорт “Жуляны” в столице решили расширить

В Киевсовете поддержали вопрос расширения аэропорта “Киев” в микрорайоне “Жуляны”.
Для 13 облгазів знизили ціну на розподіл газу

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг знизила тарифи на розподіл газу для 13 компаній.

Полтавська міськрада відклала питання призначення старост — що відомо про кандидатів

Окремі кандидати є представниками команди Олександра Мамая. Це з великою долею вірогідності кандидати на старосту в Абазівській, Бречківський, Супрунівський старостинські округи
Нова влада Полтави викинула з ринку пасажирських перевезень Юрія Шевчука, який балотувався у депутати від «Рідного міста»

Ймовірно, у Полтаві розпочалася знайома політика «монополізації» ринку пасажирських перевезень — коли великі перевізники обслуговували усі маршрути, а дрібних брали у фактичну суборенду. Першим без маршрутів залишився перевізник Юрій Шевчук.

Колишні та нинішні депутати Житомирської міськради, їхні родичі та ГО: хто може приватизувати комунальну нерухомість у 2021 році

На сайті Житомирської міської ради 12 січня був оприлюднений проєкт рішення сесії «Про перелік об’єктів Житомирської міської об'єднаної територіальної громади, що підлягають та не підлягають приватизації у 2021». У поточному році влада Житомира хоче дозволити приватизацію 39 комунальних приміщень, 22 з яких є перехідними з 2020 року.

На Сльоти у Житомирі викрили ще один нелегальний гральний заклад, поліцейські двері вибивали кувалдою

Поліцейські ввечері 27 січня провели обшук в нелегальному гральному закладі по вул. Івана Сльоти. Для входу у будівлю поліцейські застосували спецінструменти та кувалду. Про це повідомляють на сайті ГУНП у Житомирській області.

Коментарі