«Ліга Сміху» їде в Росію і газ по 6,99. Головні новини тижня + Анонси

Росіяни купили Лігу Сміху із коміком Зеленським

Відсторнений Голова КСУ Тупицький просить вручити йому підозру правильно

Росіяни хочуть віддати полонених з Донбасу Медведчукові

Влада: посилений карантин себе виправдав

Президент і газ по 6,99

 

Слідчі Державного бюро розслідувань за погодженням в.о. генпрокурора повідомили про підозру голові КСУ Олександру Тупицькому у вчиненні кримінальних правопорушень проти правосуддя. Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Суддю звинувачують за статтею Кримінального кодексу, яка передбачає завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від надання свідчень, йдеться в заяві ДБР.

Це вперше в історії незалежної України голову КС намагаються притягнути до кримінальної відповідальності.

У ДБР зазначили, що Тупицький, попри Конституцію та положення КПК, відвідує робоче місце, а також перешкоджає встановленню істини в кримінальному провадженні, наданню його підлеглими документів на запити органу досудового розслідування та явці осіб за повістками слідчого.

Також Тупицький імітує невручення йому повідомлення про підозру та ненабуття статусу підозрюваного, відвідуючи робоче місце.

"Секретаріат КСУ фактично перетворено на юридичну фірму його голови, оскільки останній готує, друкує, реєструє, відправляє документи для голови суду, які не мають жодного відношення до конституційного судочинства, а лише пов'язані з його участю в кримінальному провадженні", – сказано в повідомленні.

Зазначається, що слідчими Державного бюро розслідувань вживаються вичерпні заходи для забезпечення виконання указу президента України про відсторонення судді Конституційного Суду та його голови. Також він не має права перебувати в приміщенні даного суду.

"Іншим чином, ніж шляхом відсторонення від посади судді КСУ й одночасно його голови, неможливо запобігти ризикам впливу останнього на інших свідків у цьому кримінальному провадженні – співробітників КСУ, перешкоджання наданню ними документів на запит слідчого, явки на допит тощо", – сказано в повідомленні.

Тупицький написав заяву на ім’я генерального прокурора Ірини Венедіктової, в якій просить в законний спосіб вручити йому підозру.

29 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення голови Конституційного cуду Олександра Тупицького від посади судді КС строком на два місяці.

30 грудня у КС заявили, що вважають указ Зеленського про відсторонення Тупицького "юридично нікчемним", і закликали його скасувати. Правовий департамент секретаріату КС заявив, що Тупицький повинен далі виконувати свої обов’язки.

На зборах суддів Конституційного Суду 5 січня 2021 року не мовилося про відстороненняз посади голови КС Олександра Тупицького.  У суді вважають, що підстав для відсторонення голови КС немає.

19 січня ДБР заявило, що повідомило про підозру (у злочинах за ч.2 ст.384, ст.386 ККУ (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань)) Тупицькому, хоча сам Тупицький імітує її невручення і відвідує робоче місце.

 

Державницьке

Российский СТС купил "Лигу Смеха" у Студии Квартал 95. Это Липецкая фабрика Зеленского?
Аваков пішов у наступ на лідерів дорожнього картелю

Микитась розповів, як Татаров допомагав "вирішувати" проблеми "Укрбуду" в МВС

 


20 січня омбудсмен України Людмила Денісова повідомила, що бойовики ОРДЛО передадуть "через посередника" дев’яносто незаконно утримуваних осіб.

Посередник – народний депутат від Опозаційної платформи – За життя Віктор Медведчук.

У міністерстві закордонних справ заявили, що рішення Росії передати не Україні, а Медведчуку, полонених з тимчасово окупованих територій грубо і відверто порушує механізми вирішення таких гуманітарних питань.

Раніше повідомлялося, що спецслужби займуться перевіркою тих осіб, яких підконтрольні Росії бойовики зібрались "повертати" Україні за посередництва кума Путіна та лідера "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука.

Наразі, як повідомив Голова української місії в Мінській контактній групі Леонід Кравчук, передача Медведчуку полонених українців з ОРДЛО призупинена.

 

Донбас і Крим

МІПЛ з'ясувала, ким є жінки, яких бойовики збиралися передати Медведчуку

 

Комунальні послуги
Президент вітає ухвалення урядом постанови щодо зменшення тарифів на газ для населення

Усе по 6,99! Великий газовий розпродаж

Газ по 6,99: Кабмін опублікував постанову про регулювання тарифів

В Енергетичному Співтоваристві розкритикували повернення до регулювання цін на газ 
Річні тарифи на газ представлять навесні – Шмигаль
 
Коболєв: Нафтогаз є постачальником газу для 9% споживачів

 

Економіка

У НБУ розповіли про втрати економіки України через січневий локдаун

Мінфін: Затверджено 96% місцевих бюджетів

Суд на вимогу НБУ розблокував аукціони з продажу майна "Птахофабрики Київська"

Цьогоріч розпочнеться перегляд Угоди про асоціацію – лист керівників інституцій ЄС до Президента України

 

Посилений карантин у січні, який закінчується в неділю, себе виправдав — захворюваність і кількість госпіталізованих знизилися.

Про результати обмежень у п’ятницю, 22 січня, в ефірі каналу Україна 24 розповів міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Ми вже маємо попередньо результати, на які сподівалися. Ми вже маємо стабілізацію за рівнем захворюваності. Зменшення рівня захворюваності ми вже побачили. Більше того, ми маємо зменшення кількості госпіталізованих людей. Сьогодні вранці у нас 18 862 особи, які перебувають в лікарнях. Найбільша кількість людей, які перебувають в лікарнях, — це 38% зайнятих ліжок — Миколаївська область. У цілому по Україні – 28% зайнятих ліжок», — говорить Степанов.

Він нагадав, що з наступного тижня Україна повернеться до адаптивного карантину, нових локдаунів поки не планують.

Фото: Українська правда


Також Степанов вважає, що пандемія може значно ослабнути до кінця року.

«Зрозуміло, що хотілося б раніше. Але той комплекс заходів, в тому числі що стосується вакцинації, я дуже сподіваюся, що в цьому році ми вже побачимо серйозні послаблення. У мене є велике бажання. Щоб в літо ми вже увійшли з певними обмеженнями, можливо, з масками, але щоб все інше повернулося до нормального життя», — зазначив Степанов.

 

Анонси

ГО «Українське об’єднання моряків» (Ukrainian Seafarers Union) збирає моряків 25 січня 2021 року на всеукраїнську акцію протесту проти корупції, яка знищує морську галузь в країні.

Цього дня в Одесі, Києві, Херсоні, Миколаєві, Ізмаїлі, Маріуполі, Очакові відбудуться мирні протести проти масштабної корупції в сфері дипломування моряків. Крім того, одеські та миколаївські моряки планують перекриття доріг.

До моряків приєднаються представники Портофлоту, яким також перекрили можливість отримання необхідних документів та влаштували масові звільнення.

Моряки-учасники протесту будуть виступати:

За відставку міністра інфраструктури Владислава Криклія і в.о. голови Держслужби морського та річкового транспорту Андрія Глазкова;

Проти корупційного злочинного угрупування на чолі з Віленом Шатворяном та Ігорем Щедровим, які мають великий вплив на пана Криклія та інших функціонерів морської галузі;

За розгляд та підтримку проєкту наказу Міністерства інфраструктури про спрощення системи дипломування моряків від 2 листопада 2020 року;

За ухвалення ВРУ проєкту Закону №3944, який вносить зміни до ст.51 Кодексу торговельного мореплавства України, щоб скасувати іспити для повторного підтвердження дійсності дипломів моряків зі схваленим стажем. Ця можливість передбачена в Міжнародній конвенції про підготовку моряків від 1978 року, яку Україна ратифікувала ще в 1996 році. Відповідний законопроєкт був зареєстрований 29 липня 2020 року, але вже близько півроку комітет ВРУ з питань транспорту та інфраструктури відмовляється його розглядати.

Початок о 9:30. В Одесі точка збору – вул. Грушевського, 39е, звідки через годину учасники відправляться на перекриття траси Одеса-Київ. В інших містах точка збору – міська адміністрація.

 

Пацієнти, активісти та депутати вийдуть на мирний пікет “Два кроки болю” на підтримку проєкту Закону #4553 (Закон для Софійки) про регулювання медичного канабісу. В цей день збереться Погоджувальна рада і активісти вимагатимуть внести законопроект #4553 у порядок денний сесії.

Ми принесемо під будівлю Погоджувальної ради “Килим болю” — символічний знак, до якого зможуть доторкнутися депутати погоджувальної ради та всі охочі, щоб хоч на хвилину відчути біль, від якого страждають два мільйони пацієнтів: онкохворі, діти з епілепсією, люди з посттравматичним синдромом, розсіяним склерозом, хворобою Паркінсона або Альцгеймера та інші.

Ми сподіваємося, що народні обранці зрозуміють, як страждають всі ці люди, та винесуть ЗП #4553 у порядок денний.

 

Адреса: Київ Вул. Михайла Грушевського 18/2

 

Запрошуємо 25 січня о 18:00 вшанувати пам’ять перших загиблих учасників Революції Гідності – Героїв Небесної Сотні: Сергія Нігояна, Михайла Жизневського, Романа Сеника, Юрія Вербицького та Олександра Бадеру, які загинули у січні 7 років тому.

 

Акцію у 2015 році започаткувала Третя сотня Самооборони Майдану, до якої належав Сергій Нігоян – перша жертва під час подій Майдану. Блокпост 3-ї барикади, на якому чергував Сергій Нігоян, було розміщено саме біля Лядських воріт.

 

Зазвичай хода відбувалася саме 22 січня – саме у день, коли з’явилися перші загиблі. Цьогоріч через локдаун дата змістилася на 25 січня.

 

“Щорічна січнева поминальна хода за першими загиблими – це і як символ того, що подвиг героїв, які віддали своє життя за наше з вами світле, вільне майбутнє, не є забутим. Ми пам’ятаємо, якою ціною виборювалася майбутня перемога, тож відчуваємо поклик і моральний обов’язок щороку віддавати їм шану, вклонитися і запалити свічку пам’яті, згадати у молитві”, –  каже Олександр Івашков, співзасновник ГО “3 сотня Самооборони Майдану”, громадській активіст.

 

Нагадаємо, зранку 22 січня 2014 року зазнав смертельного поранення у голову 21-річний Сергій Нігоян із Дніпропетровщини. Згодом смертельне вогнепальне поранення в серце дістав 25-річний білорус Михайло Жизневський. Обидва були активістами Майдану і брали участь у протестах фактично від самого їх початку. Поранений цього дня 45-річний львів’янин Роман Сеник помер за кілька днів у лікарні. Також 22 січня у лісі під Києвом було виявлено тіло львів’янина Юрія Вербицького зі слідами тортур – активіста Майдану викрали невідомі просто з лікарні напередодні. Через кілька днів від численних травм, яких зазнав 22 січня, помер ще один учасник Майдану – киянин Олександр Бадера.

 

Уже традиційно рух відбудеться за таким маршрутом: → Лядські ворота → вулиця Хрещатик у бік Європейської площі → вулиця Михайла Грушевського до стадіону “Динамо” імені Валерія Лобановського й Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого.

 

Учасники ходи  запалять лампадки і покладуть квіти до меморіальних дощок майданівців Сергія Нігояна, Михайла Жизневського, Романа Сеника та Олександра Бадери на вулиці Михайла Грушевського. Потім відбудеться богослужіння за першими полеглими біля пам’ятного знака на честь Сергія Нігояна (Європейська площа, вул. Михайла Грушевського).

 

Хода пам'яті за першими загиблими Героями Небесної Сотні, 22.01.2020Хода пам'яті за першими загиблими Героями Небесної Сотні, 22.01.2020

 

 

 

Старт ходи від Лядських воріт (майдан Незалежності, 1).

 

Організатори: ГО "3 Сотня Самооборони Майдану", ГО “Родини “Небесної Сотні”, Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – музей Революції Гідності.

 

 

Додаткова інформація про Ходу: +38 097 952 42 72 (Олександр Івашков)

 

Додаткова інформація для журналістів: пресслужба Національного музею Революції Гідності, +38 098 66 11 833, press@maidanmuseum.org

 

Medical Cannabis Kyiv Conference

Контакти організаторів

Дата проведення

03.03.2021

Місце проведення

Київ, Конференц-хол «Оазис»

Адреса

вул. Липківського, 1А, РК «Ультрамарин», 3-й поверх.

Телефон

+38 (044) 392 06 96 (доп. 823)

Email

y.lyubinskaya@smileexpo.team

Сайт

https://ua.medicalcbd.events

Контактна особа

Юлиана

Попередня реєстрація

Зареєструватися

Подія буде корисним для представників громадських організацій, об'єднань пацієнтів, юристів, бізнесменів, фармакологічних і аграрних компаній, власників аптечних мереж, вчених, законодавців і ін.

Про що розкажуть на заході?

У програмі Medical Cannabis Kyiv Conference: інформативні доповіді, дві панельні дискусії, демозона з продуктами і послугами від профільних компаній.

На заході виступлять кваліфіковані експерти з різних сфер, які розкажуть про особливості медичного канабісу та поділяться історіями про те, як він допоміг їм у боротьбі з важкими захворюваннями. Також фахівці розглянуть правові ризики легалізації терапевтичної конопель і розберуть, як прийняття відповідного законодавства може позначитися на сфері охорони здоров'я.

Спікери івенту

Данило Лубкін - голова громадської організації «Українські студенти за свободу». Співавтор законопроекту №10313 про регулювання використання медичного канабісу.

Ніна Резніченко - керівник громадської організації «Афіна. Жінки проти раку».

Тарас Ратушний - співорганізатор і співзасновник Конопляного #МаршаСвободи.

Теми, які розглянуть на конференції

Поточна ситуація з використанням медичного канабісу на міжнародному рівні. Досвід європейських країн.

Каннабис в лікуванні раку і неврологічних розладів.

Промисловий потенціал: можливості для вирощування в Україні терапевтичної конопель.

Контроль над ринком медичного канабісу: як може бути реалізований законний обіг конопляних ліків.

Навчання медичних фахівців. Яку кваліфікацію повинні отримати медичні працівники перед призначенням лікування на основі канабісу.

 

26-29 січня 2021 року відбудуться пленарні засідання Верховної Ради України.

 

Їх попередній розклад: http://static.rada.gov.ua/zakon/new/WR/WR260121.htm

 

Новини центральної України

18-19 січня

Формування ціни на газ: АМКУ відкрив справи проти 6 газзбутів

Північне міжобласне територіальне відділення АМКУ відкрило справи проти 6 газзбутів ("Київоблгаз Збут", "Житомиргаз Збут", "Чернігівгаз Збут", "Черкасигаз Збут", "Уманьгаз Збут" та "КиївГазЕнерджи") за ознаками зловживання монопольним положенням при формуванні ціни на газ.

Через локдаун у Житомирі не планують освячувати воду та організовувати купання на Водохреще

Цього року традиційного масового купання на Водохреща на річці Тетерів у Житомирі організовувати не планують через локдаун. Зокрема, у гідропарку не встановлюватимуть намети для обігріву, а священики не будуть освячувати воду. Про це Житомир.info розповів секретар Житомирської міської ради Віктор Клімінський.

Кропивницький на передостанньому місці у рейтингу бюджетів обласних центрів (ІНФОГРАФІКА)

Портал “Слово і Діло” проаналізував , які доходи та витрати обласні центри запланували на 2021 рік. Зокрема, Кропивницький має один із найменших бюджетів, менше лише в Ужгорода. Про це повідомляє Перша електронна газета . Найбільший бюджет має Київ – доходи – 60,4 млрд грн, витрати – 57,79 млрд.
Кабмін погодив призначення двох заступників голови Хмельницької ОДА

Сьогодні, 18 січня, на позачерговому засіданні Кабмін проголосував за погодження призначення семи заступників голів обласних державних адміністрацій. Серед переліку два заступники Сергія Гамалія. Про це повідомив на сторінці у фейсбуці представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан

 

20-21 січня

Поліція почала штрафувати водіїв "євроблях"

У Харкові та області правоохоронці почали штрафувати власників автомобілів на іноземній реєстрації на суму 8,5 тисячі гривень

Киев в прошлом году ничего не заплатил "Укрзализныце" за пригородные льготные перевозки

"Укрзализныця" в 2020 году предоставила услуг по перевозке пассажиров льготных категорий в пригородном сообщении на сумму 285,3 млн грн, но получила только 28% компенсации от местных органов власти.

Уряд пропонує призначити ведучого Євробачення-2017 Скічка головою Черкаської ОДА

"Я багато працював в області та ґрунтовно розуміюся на проблемах цього регіону», - запевнив Скічко. Як повідомлялося, Скічко є народним депутатом України. В минулому телеведучий, пародист, артист розмовного жанру, актор.

Народився 28 квітня 1991 року у Черкасах, де закінчив першу міську гімназію, 2013 року закінчив Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана за спеціальністю «міжнародна економіка». Володіє англійською мовою.
У Києві минулого тижня зареєстрували майже 11 тисяч хворих на грип та ГРВІ

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що в місті почали все частіше фіксувати випадки грипу та ГРВІ - за останній тиждень майже 11 тисяч випадків. Про це він написав на своєму Телеграм-каналі. «Хочу звернути увагу, що лікарі фіксують стрімке розповсюдження сезонних хвороб. За даними Київського міського лабораторного центру МОЗ України, минулого тижня в столиці зареєстрували майже 11 тисяч хворих на грип»…

Київ готовий повернути дітей у школи, але є і план Б

Київська адміністрація налаштована відновити навчання в усіх школах міста з 25 січня, але – якщо зміниться епідеміологічна ситуація – розглядає варіант змішаного навчання.

Будинок-монстр на Подолі: чому не зносять зайві поверхи

Судова тяганина стосовно так званого «будинку-монстра на Подолі» триває сьомий рік. Втім, схоже, вже цього року ми можемо побачити розв’язку. Наприкінці січня заплановані засідання у двох судових процесах щодо «будинку-монстра». Рішення у цих справах мають критичне значення стосовно долі житлово-офісного комплексу на вул. Верхній Вал, 27-29.

Пожежа в Харкові: прокуратура відкрила провадження, Кабмін збирається на позачергове засідання

Прокуратура Харківської області відкрила кримінальну справу за фактом порушення вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей на пожежі в пансіонаті. Про це повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова на своїй сторінці в Facebook . За її даними, у вогні загинули 15 людей , ще 11 – постраждали. Попередня причина трагедії – необережне поводження з електронагрівальними приладами.

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: Вартість природного газу для надання послуг опалення населенню має відповідати вартості газу для населення

Кінець 2020 року запам’ятався полтавцям і всьому населенню нашої країни не лише традиційним очікуванням низки новорічних свят, а й хвилюванням через істотне здорожчання практично всіх комунальних послуг. Із настанням 2021 року це хвилювання спонукало громади цілої низки міст спочатку до стихійного перекриття доріг, а пізніше — зібрало організовані мітинги біля адміністративних будівель.

Чому досі не зносять зайві поверхи будинку-монстру на Подолі?

Сьогодні, 21 січня, Верховний суд направив справу про знесення верхніх поверхів «будинку-монстру» на Подолі до Північного апеляційного господарського суду для продовження розгляду. А вже 26 січня апеляційна інстанція вирішить, чи зобов’язувати Держархбудінспекцію видати забудовнику сертифікат про готовність до експлуатації.

 

22-24 січня

На Київщині спалах пташиного грипу

У Гостомелі на Київщині в приватному домогосподарстві виявлено пташиний грип, в зв'язку з чим з 19 січня 2021 року введено карантин. Про це повідомило ГУ Держпродспоживслужби в Київській області. "Встановлена буферна зона (зона захисту) навколо господарства в радіусі 3 км, в неї включена територія котеджного містечка "Канадське селище" і частина території сел. Гостомель (місцевість Мостище)

Тарифні збитки АТ "Криворіжгаз" за 2020 рік склали понад 73 млн грн

Різке зростання цін на газ, який АТ "Криворіжгаз" купує для технологічних потреб за тарифні кошти, призвело до отримання збитків за підсумками 2020 року.

Чиновника Житомирської ОДА затримали за вимагання відкату

Офіс генерального прокурора повідомляє про викриття начальника Департаменту охорони здоров’я Житомирської ОДА, якого підозрюють у вимаганні відкату при розподілі ковідного фонду. Чиновника затримали під час одержання неправомірної вигоди у 72 тисячі гривень, повідомляється на відомчому сайті.

З 25 січня у Києві відновлюється навчальний процес у школах

З понеділка, 25 січня, столичні школярі повертаються за парти, до класичного процесу освіти. Про це на брифінгу заявив Київський міський голова Віталій Кличко. "Усі школи Києва готові до відновлення навчального процесу.

СБУ затримала на Кіровоградщині агента ФСБ РФ

Контррозвідка Служби безпеки України затримала жителя Кропивницького, який за завданням ФСБ РФ збирав і передавав інформацію про військовослужбовців одного з підрозділів сил спеціальних операцій Збройних сил України, а також представників місцевих органів влади.

Названо регіони з найдорожчою землею у 2021 році

Станом на 1 січня 2021 року найдорожча рілля в Україні знаходиться в Черкаській області – 33 646 грн за 1 га. Nакож понад 30 тис. грн за 1 га оцінюється земля в Дніпропетровській (30 251 грн), Донецької (31: 111 грн.), Кіровоградській (31 888 грн), Одеської (31 017 грн), Полтавської (30 390 грн), Харківської ( 32 237 грн), Хмельницькій (30 477 грн) і Чернівецькій (33 264 гривні) областях.
Чиновника Житомирської ОДА спіймали на вимаганні "відкату" в COVID-лікарні

Начальника Департаменту охорони здоров'я Житомирської ОДА затримали "на гарячому", коли той отримував хабара. Про це повідомили на сайті Офісу генпрокурора України . Як пояснили правоохоронці, одна з місцевих лікарень розраховувала отримати понад 1,2 млн грн допомоги з "коронавірусного" фонду. Зокрема, і на закупівлю кисневого обладнання.

Коментарі