Холодницький вже не антикорупційний прокурор. А колись не збирався сам йти. Головні новини тижня + Анонси


Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький пішов з посади. У своєму фейсбуці він поширив наказ про своє звільнення із підписом генерального прокурора Ірини Венедіктової.

Джерело: 24 канал

До цього Холодницький написав на її ім'я заяву про звільнення за власним бажанням.
"Я дякую своєму колективу за відданість справі, чесніть та непідкупність - ми гідно виконуємо свою роботу", - зазначив він у своєму фейсбуці.
Посаду керівника САП Холодницький займав останні п'ять років - з грудня 2015-го. Термін його повноважень, розповідав Холодницький, мав закінчитися у листопаді.
Холодницький отримав догану, але утримався в кріслі.
"Нас часто критикують за відсутність результатів роботи. У зв'яку із цим, я б хотів підкреслити, що для того, щоб розкрити корупційну схему у сфері економіки, ідентифікувати її бенефіціарів, потрібно від 2 до 3 років - це світовий стандарт розслідування економічних злочинів. Ця робота включає аналіз десятків тисяч документів, фінансових операцій, результатів негласних слідчих (розшукових) дій", - пише Холодницький у своєму "прощальному" пості.
За його словами, за 5 років роботи обсяг встановлених збитків у кримінальних провадженнях становить понад 200 млрд гривеь. При цьому САП та НАБУ вдалось запобігти збитків на суму близько 50 млрд.
"Коротко в цифрах, притягнуто до відповідальності: 16 народних депутатів, 22 топ-посадовців, 47 суддів, 68 керівників державних підприємств. Запущений маятник антикорупційної боротьби вже не спинити", - відзвітував Холодницький.
Тепер уже колишній голова САП за роки своєї роботи сам неодноразово ставав фігурантом скандалів.
Найгучніший із них стався у 2018 року, коли розголосу набув конфлікт між керівниками двох антикорупційних органів - САП та НАБУ.
Генпрокурор Юрій Луценко тоді звинуватив керівника САП Назара Холодницького у дисциплінарних порушеннях і пообіцяв домогтися його звільнення з посади.
Водночас Холодницький виявив, що його підслуховували в робочому кабінеті, встановивши "жучок" в акваріумі.
А згодом НАБУ звинуватило його у "зливі" інформації підозрюваним у справі про зловживання в міськраді Одеси, в якій фігурує мер Геннадій Труханов, та інших порушеннях.
Сам Назар Холодницький усі звинувачення відкидав й у відповідь звинуватив опонентів з НАБУ у поганій підготовці антикорупційних справ.
Зрештою, у липні 2018 року, комісія прокурорів визнала обґрунтованими скарги щодо порушень Холодницького, але відмовилась його звільняти - йому винесли догану.
У Холодницького також був конфлікт із чинним генпрокурором Іриною Венедіктовою: у травні вона навіть записала відеозвернення, де звинуватила керівництво й прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у неналежному виконанні службових обов'язків.

Ще про антикорупційні держоргани

Коронавірусне

Донбас і Крим
Зеленський ввів Фокіна до складу ТКГ - указ

Чиновник Службы внешней разведки и экс-пограничник вывозили оружие из района проведения ООС, - ГБР. ФОТОрепортаж


Політика
Думки та погляди населення України: серпень 2020
Нацрада з телерадіомовлення перевірить "112 Україна" на предмет дотримання законодавства про мовлення

Інші теми новин
Авто журналістів "Схем" спалили. Поліція відкрила справу
Україна відкликає свого посла з Білорусі – Кулеба

Анонси
24.08 - 08:30

Забіг у вишиванках 2020 до Дня Незалежності України
мiсто Київ
Забіг у вишиванках 2020 до Дня Незалежності України - яскраве патріотичне та родинне свято, свято єдності, коли українці згуртовуються, та усі разом, вдягнені у найкращі вишиванки, беруть участь у масовому забігу, символізуючи волю та незалежність нашої країни та нації.

Мета: поширення патріотичного настрою серед українців, залучення населення до регулярних занять фізичною культурою і спортом, розвиток масового спорту в Києві та Україні, створення позитивного іміджу нашої країни у світі.

Організатори: Dejavu MEDIA і Забіг у вишиванках.
Реєстрація - http://vyshyvanka.club/  Вартість - 500 грн.
ФБ - https://www.facebook.com/events/740954566695194/ 
змагання, суспільство

Мiсце проведення заходу Русанівська набережна


25 СЕРПНЯ 2020, 11:00
 Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Позачергова сесія Верховної Ради України дев’ятого скликання

У зв’язку з пропозицією Президента України, поданою відповідно до частини другої статті 83 Конституції України, про скликання позачергової сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та відповідно до частини другої статі 83 Конституції України, частини другої статті 11 Регламенту Верховної Ради України, Розпорядження Голови Верховної Ради України № 270 від 19 серпня 2020 р., 25 серпня об 11-00 скликається позачергова сесія Верховної Ради України дев’ятого скликання (вул. Грушевського, 5, сесійна зала).

Порядок денний:

1) проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (реєстр. № 3963);

2) проект Закону України про внесення змін до статті 6 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (реєстр. № 3659);

3) проект Постанови Верховної Ради України про оголошення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України (реєстр. № 3994);

4) проект Закону України про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором і Кредитної угоди між Україною як Позичальником та Національним банком України як Агентом Позичальника та Європейським Союзом як Кредитором (реєстр № 0063);

5) проект Закону України про ратифікацію Фінансової угоди "Європейські дороги України III (Проект "Розвиток транс'європейської транспортної мережі")" між Україною та Європейським інвестиційним банком (реєстр № 0055);

6) проект Закону України про ратифікацію Фінансової угоди (Проект "Транспортний зв'язок в Україні - Фаза І") між Україною та Європейським інвестиційним банком (реєстр № 0056).


Вхід представників ЗМІ до будівлі Верховної Ради України за тимчасовою карткою акредитації, виданою на час карантину, та за наявності постійної акредитації через 1-й під’їзд

25.08 - 13:00
Пресконференція на тему: "Зростання долара і відхід бізнесу в тінь: до чого призведе передвиборче підвищення мінімальної зарплати?"
мiсто Київ
Пресконференція на тему: "Зростання долара і відхід бізнесу в тінь: до чого призведе передвиборче підвищення мінімальної зарплати?". Учасники: Віктор Скаршевський - економіст; Андрій Павловський - експерт із соціальних питань; Кирило Молчанов - політолог.
Трансляція - ГолосUA, https://golos.ua/type/show/4
пресконференція, фінанси

Мiсце проведення заходу вул. Бастіонна, 5/13

26.08 - 19:00

Вебінар "Права людини з інвалідністю в умовах збройного конфлікту: бути чи не бути?"
мiсто не вказано
Вебінар "Права людини з інвалідністю в умовах збройного конфлікту: бути чи не бути?" на платформі ZOOM. Лекторка: Альона Луньова - юристка, адвокаційниця Центру прав людини ZMINA, радниця голови Комітету Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.
Вебінар організовано в межах проєкту "Fight For Right: Зміцнення захисту прав людей з інвалідністю", який виконується за підтримки Фонду прав людини Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Вебінар проходитиме з перекладом жестовою мовою.Реєстрація - https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfIvC4BiBu_CksM4CqXQPNFsvwqvsN3Lu2MpnkNeQHGUppRcA/viewform

27.08 - 10:00

Пресконференція Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти: "Чи якісна українська вища освіта? Що робиться для її покращення?"
мiсто Київ
Пресконференція Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти на тему: "Чи якісна українська вища освіта? Що робиться для її покращення?".
Спікери: Сергій Квіт - голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти; Іван Назаров - заступник голови Національного агентства; Наталія Стукало - заступниця голови Національного агентства; Олена Єременко - заступниця голови Національного агентства; Михайло Винницький - керівник секретаріату Національного агентства.
Акредитація ЗМІ - https://bit.ly/2YaecLR
пресконференція, освіта

Мiсце проведення заходу вул. Хрещатик, 2

02.09 - 11:00

Публічна дискусія "Функції держави у забезпеченні сільського розвитку та агробізнесу: чи потрібне Міністерство?"
органiзатор Комітет підприємців АПК при Торгово-промисловій палаті України, мiсто не вказано
Публічна дискусія "Функції держави у забезпеченні сільського розвитку та агробізнесу: чи потрібне Міністерство?". Організатор: Комітет підприємців АПК при Торгово-промисловій палаті України. Мета: допомогти уряду створити міністерство, здатне формувати та реалізовувати аграрну політику, дружню до фермерів та сільських громад.
Ключові спікери: Джон Мілнз - експерт проєкту ЄС "Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні"; Максим Мартинюк - виконувач обов'язків міністра аграрної політики та продовольства України, (2018-2019 р.р.); Горан Живков - експерт проєкту ЄС "Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні"; Роман Корінець - почесний президент Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України, к.е.н.; Олександр Поліводський - партнер, правничої фірми "Софія", к.ю.н..
Учасники: народні депутати України, представники професійних організацій аграрної сфери, сільських громад, підприємці, науковці, українські та зарубіжні експерти. Передбачена пряма трансляція на YouTube каналі ТПП України.Формат: Zoom-конференція. Реєстрація за посиланням - https://docs.google.com/forms/d/1o5kim8McjLrSY2Ns1k5af_Hrx5rxZUtx3ZD0OGJ7xno/edit  Довідки: (044) 584-28-36, vip-pr@ucci.org.ua

09.09 - 14:00

Засідання про обвинувачення двох слідчих Подільського УП ГУПН та оперуповноваженого УПН ГУНП в одержанні неправомірної вигоди
мiсто Київ
Засідання Вищого антикорупційного суду у справі про обвинувачення двох слідчих Подільського УП ГУПН у м. Києві та оперуповноваженого УПН ГУНП в м. Києві в одержанні неправомірної вигоди. Facebook - https://www.facebook.com/sap.gov.ua/
засідання, правопорядок

Мiсце проведення заходу Вищий антикорупційний суд


Новини центральної України
КП «Київтеплоенерго» КМДА 12 серпня оголосило тендер на технічне переоснащення сміттєспалювального заводу «Енергія» в частині системи очищення димових газів очікуваною вартістю 874,23 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» . Технічне переоснащення заводу «Енергія» за технологією «напівсухого» хімічного очищення газових викидів замовляють зі строком виконання до кінця 2023 року.
На перших 5 кілометрах об’їзної дороги Кропивницького розпочали робити дренажний шар. Про це Суспільному розповіла речниця Служби автомобільних доріг в Кіровоградській області Жанна Петрович. Почали із земляних робіт.
На будівлі Київської міської державної адміністрації в центрі української столиці вивісили біло-червоний прапор, який використовують білоруські протестувальники.
У столицю з Херсонщини вирушила баржа з 300 тоннами кавунів, повідомила ТСН.
Перекрити дороги до Умані, що на Черкащині, обіцяє міський голова міста Олександр Цабрій у разі масового приїзду хасидів. Він заявив, що їде до Офісу президента, щоб пояснити, наскільки ситуація є небезпечною з погляду епідемії. Зазначив, що Умань до останнього сподівалася, що держава заборонить традиційні святкування Рош га-Шану, на які у вересні приїжджають тисячі прочан з усього світу.
Мобільний інтернет четвертого покоління запустили ще на 6 станціях київського метрополітену. Про це повідомляє "Економічна правда" з посиланням на спільну заяву операторів. Тепер 4G-інтернет доступний на 15 станціях київського метрополітену. Зокрема, відтепер інтернет четвертого покоління став доступним на наступних станціях: "Контрактова площа"; "Поштова площа"; "Майдан Незалежності…
Через складну ситуацію із поширенням коронавірусу Київ від сьогодні у "жовтій" COVID-зоні. Це означає посилення обмежень, однак їх дотримуються не всі. У годину пік у громадському транспорті, крім сидячих місць, люди стоять у проходах. Водії та кондуктори беруть більше пасажирів, щоб усі могли вчасно дістатися до роботи. Хоча, згідно з новими правилами, заповненими мають бути лише сидячі місця.
Державна архітектурно-будівельна інспекція України 14 серпня відмовила у видачі дозволу на виконання будівельних робіт на об’єкті «Будівництво житлово-офісної будівлі з паркінгом» (коригування) по вул. Володимирська, 86 (літ. А). Про це свідчать дані офіційного сайту ДАБІ. Заяву на видачу дозволу 31 липня подало ТОВ «Юніон Девелопмент Груп».
У центрі Києва через аварійне відключення обладнання без електропостачання залишилися понад 70 житлових будинків та офісні приміщення. Про це повідомили в компанії ДТЕК. "О 17:35 сталося аварійне відключення обладнання на підстанції "Вокзальна". Без світла залишились 71 житловий будинок та офісні приміщення на вулицях Саксаганського, Жилянська, Петлюри, Володимирська та Велика Васильківська".
У Житомирі працівники СБУ затримали учасника міжнародної терористичної організації Ісламська держава, якого розшукує Інтерпол. Про це повідомляє прес-служба відомства. Правоохоронці встановили, що житель однієї з країн Центральної Азії прибув на територію нашої держави, щоб уникнути кримінальної відповідальності.
За ініціативи Президента України Володимира Зеленського Рош га-Шана набув в Україні статусу національного свята. Водночас цього року епідемічна ситуація в Україні та Ізраїлі, як і в усьому світі, на жаль, не дає змогу традиційно відзначити це свято.
У Києві запрацював новий сервіс повернення автомобіля зі штрафмайданчика, повідомляє пресслужба Київської міської державної адміністрації. Наразі сервіс працює в тестовому режимі, йдеться в повідомленні. "Разом із Нацполіцією та Kyiv Smart City ми розробили та впровадили сервіс, який дозволить економити час водіїв та зменшить черги в пунктах видачі на 25-30%.
У соцопитуванні Центру SOCIS чинний депутат Київради від “Єдності” Костянтин Яловий під час імітації виборів позиціонується як кандидат на посаду мера столиці від політичної сили Ігоря Смешка “Сила і честь”.

33-річний потерпілий під час сварки з родиною рукою розбив склопакет, внаслідок чого серйозно пошкодив кровоносні судини. Поліцейські встигли вчасно надати першу медичну допомогу, доправити потерпілого до лікарні й тим врятували йому життя.
У місті Києві та шести областях України до переліку закладів охорони здоров'я, які прийматимуть хворих на COVID-19, вводять нові лікарні, заявив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко на брифінгу. "Ми побачили значне збільшення завантаженості ліжок у шести регіонах нашої країни.
На сортувальну станцію в українській столиці щодня вивантажують близько 16 автомобілів. Це - майже тонна сировини для подальшої переробки
В Киеве наблюдается загрязнение воздуха из-за пожаров в экосистемах города
25 серпня в Черкасах відкриють виставку експонатів з підкупу виборців, чорного піару та політичної реклами “Музей виборчого трешу”
Полтава відмовилася купувати подарункові набори для першачків через тендер. Замість цього батькам виплатять по 500 грн.

21-23 серпня
20 серпня 2020 року НАБУ і САП повідомили 7 особам про підозру у розкраданні майже 78 млн грн місцевого бюджету Києва при закупівлі спеціальної техніки для комунального об’єднання «Київзеленбуд».
Станом на вечір п'ятниці, 21 серпня, на Житомирському шосе в Києві, у напрямку на виїзд зі столиці утворився затор завдовжки понад 15 км. Про це свідчать дані онлайн-сервісу Google Maps. "Тягнучка" починається ще на під'їзді до станції метро "Житомирська" і тягнеться повз ставки, Стоянку, Капітанівку та Милу.
Баржа з херсонськими кавунами прибула до Переяслава на Київщині. Вже вчетверте судно привозить баштанні до області, передає кореспондентка "5 каналу" Олена Рибінська. По тому ягоди доправлять до однієї з торговельних мереж столиці. Цьогоріч баржа завантажена більш як 300 тоннами кавунів.
Близько сотні людей прийшли до Чернівецької ОДА мітингувати проти повернення суворого карантину – позаяк напередодні обласний центр зарахували до "червоної" зони. А це означає, зокрема, закриття дитсадків, закладів громадського харчування та зупинку транспорту
Борщаговский путепровод открыли для проезда сегодня, 21 августа. Теперь на мосту, который соединяет центр города с жилым массивом в Святошинском районе, полностью открыт.   Как сообщил мэр Киева Виталий Кличко на своей странице в социальной сети Facebook, дорожники, фактически, построили новый мост, так как старые конструкции были уже давно непригодными.
В Киеве на Подоле появился необычный арт-объект "Сердце", изготовленный из окурков. Таким образом художники призывают киевлян отказаться от курения и не засорять планету. "Окурки являются самым распространенным видом мусора в мире - ежегодно в окружающую среду попадает около 4,5 триллиона окурков, что является очень токсичным мусором.
На Вінниччині за добу на коронавірус захворіли 12 медиків Автор: Ольга БОБРУСЬ August 22nd, 11:53am У Вінницькій ОДА виклали оперативну інформацію про COVID-19 на 22 серпня 2020 року. Коронавірус вперше виявили у 75 осіб: Вінниця – 36; Могилів-Подільський район – 11; Жмеринський район – 3; Вінницький район – 5; Іллінецький район – 3; Хмільницький район – 4; Калинівський район – 4…
У Вінниці в лікарні лежить 96 хворих на COVID-19. Там лише 81 ліжко У Вінниці в лікарні лежить 96 хворих на COVID-19. Там лише 81 ліжко Автор: Ольга БОБРУСЬ August 21st, 1:49pm Наповненість інфекційного відділення Вінницької міської клінічної лікарні №1, складає 120%. З 81 виділеного для пацієнтів з коронавірусом місця, зайняті 96. Про це йдеться на сайті Вінницької ОДА
Глава Сумской облгосадминистрации Роман Грищенко проинспектировал ремонт мостового сооружения в селе Галаевец на автомобильной дороге общего пользования государственного значения Т-19-13 Ромны - Липовая Долина – Тростянец – Мезеновка. Мост построен в 1982 году и до аварийного ремонта находился в четвертом эксплуатационном состоянии (ограниченно работоспособное).
Через цвітіння Дніпра у Києві закрили 10 пляжів. Екологи закликають заборонити пральні порошки з фосфатами
Станом на 20 серпня у Києві заборонили купатися на 10 муніципальних пляжах через активне цвітіння води у Дніпрі, обумовлене спекою, повідомляє КП «Плесо». Червоні прапори вивісили на пліжах Венеція, Веселка, Дитячий, Золотий, Молодіжний, Передмістна Слобідка, Райдуга, Тельбін, Центральний, Чорторий. Пляж Пуща-Водиця позначили жовтим прапором – там купатися не рекомендують.
У Києві зріс рівень забруднення повітря. Серед причин називають погоду та пожежі
Рятувальники гасять пожежу торф’яного поля 19 серпня. Фото: ГУ ДСНС України у Київській області В останні дні в Києві погіршилася якість повітря. В Управлінні екології та природних ресурсів КМДА серед причин називають погодні умови та пожежі. Так, у повітрі столиці підвищився вміст продуктів горіння: формальдегіду, діоксиду азоту та діоксиду сірки. У звіті за минулий тиждень (11-17 серпня)
В июле владельцы домашних солнечных электростанций в столице сгенерировали 317 тыс. КВт·ч энергии и заработали по «зеленому» тарифу 1,7 млн грн.
Близько 19:00 год. 23 серпня, у День Державного Прапора, на майдані Соборному в Житомирі зібралося кілька сотень молодиків у чорних футболках і такого ж кольору бейсболках. Люди вишикувалися в колони, розгорнули прапори, на чорному тлі яких напис «Гідність нації». Символіка політсили зображена і на футболках учасників акції.


Коментарі