Головні новини 24-30 вересня + Анонси


Приватбанк відшкодував капіталізовані внески родині Суркісів на суму в понад мільярд гривень. Президент України Петро Порошенко продає свій суднобудівний завод "Кузня на Рибальському".  24 судді Шевченківського районного суду Києва отримали повідомлення з погрозами від невстановленої особи з ім'ям "Тризуб". Секретар РНБО Олександр Турчинов стане координатором об‘єднання протестантських церков в Україні.

Фото: Укрінформ. Ленінська кузня

На тижні, який минув, Приватбанк відшкодував капіталізовані внески родині Суркісів на суму в понад мільярд гривень. Про це агентству Інтерфакс-Україна  повідомило джерело в банку.
"Понад 1 млрд грн вже відшкодовано", - сказав співрозмовник агентства.
Крім цього, джерело повідомило про стан касації в рамках судової тяганини з Акцент-банком.
"Ми поки не отримали рішення суду, але готові його виконати і здійснити відшкодування", - сказав співрозмовник.
Як уточнила прес-служба Приватбанку, банк виконує всі рішення українських судів, які вступили в силу.
При цьому судові рішення на користь Суркісів оскаржені Приватбанком у Верховному Суді, банк не виплачував кошти в рамках виконавчого провадження.
Щодо рішення Верховного Суду на касацію Приватбанку і Національного банку, фінустанова до теперішнього часу не отримала відповідного документа.
У той же час в прес-службі відзначили, що наразі Приватбанк показує хороші фінансові результати, має ліквідність і, відповідно, можливість виконувати рішення судів без звернення за додатковим капіталом до свого власника - Міністерства фінансів.
Як відомо, Кабінет міністрів 18 грудня 2016 року прийняв рішення про націоналізацію Приватбанку і купівлю Міністерством фінансів 100% його акцій за 1 грн.
На етапі тимчасової адміністрації в банку була проведена процедура конвертації коштів інсайдерів банку в капітал (bail-in).
27 грудня 2016 року Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження за позовом А-банку до НБУ, Фонду гарантування й тимчасового адміністратора Приватбанку.
Голова правління Приватбанку Олександр Шлапак заявив, що в позовах до банку йдеться про суми близько 1 млрд гривень зобов'язань перед сім'єю Суркісів і близько 360 млн гривень - перед колишніми акціонерами банку.

Президент України Петро Порошенко продає свій суднобудівний завод "Кузня на Рибальському", повідомив речник голови держави Святослав Цеголко.
"Фонд Прайм ессетс кепітал, який управляє активами Петра Порошенка, повідомив, що досяг принципової угоди про продаж заводу "Кузня на Рибальському" вітчизняному покупцеві. У разі, якщо Антимонопольний комітет надасть згоду, і будуть вирішені всі формальності, угоду підпишуть і реалізують", – написав Цеголко у Facebook ввечері 25 вересня.
Про те, хто є покупцем, він не поінформував.
Речник президента нагадав, що у січні 2016 року Петро Порошенко передав свій найбільший актив, кондитерську компанію "Рошен", в управління інвестиційної компанії Rothschild.
"У квітні минулого року менеджмент "Рошен" закрив Липецьку кондитерську фабрику і згорнув виробництво. У Криму Севастопольський морський завод був конфіскований окупантами. Жодних "аграрних чи крохмальних бізнесів у РФ", про які безпідставно і неправдиво твердять опоненти, у Петра Порошенка нема", – додав Цеголко.
У червні 2015 року президент України Петро Порошенко заявив, що планує передати в управління інвестиційної компанії Rothschild свій пакет акцій кондитерської компанії Roshen, у якій він є основним акціонером. 14 січня 2016-го Порошенко повідомив, що передав свою кондитерську компанію Roshen так званому "сліпому трасту". Він наголосив, що це єдиний інструмент для усунення конфлікту інтересів, крім того, "сліпий траст" має повноваження на продаж корпорації, якщо знайде гідного покупця.
У грудні 2017 року керуючий директор міжнародної банківської групи Rothschild у країнах СНД Джованні Сальветті заявив, що всі зацікавлені в покупці Roshen сторони відмовилися від купівлі компанії через високі ризики.
Порошенко обіцяв продати свій бізнес, зокрема компанію Roshen, після обрання його президентом. Він переміг на виборах президента 25 травня 2014 року.

Кількість постраждалих від отруєння в окупованій Макіївці зросла до 43 осіб.
"Сьогодні вранці мені повідомили про ще 4 випадки госпіталізації дорослих людей (крім 39 осіб, про яких повідомлялося раніше, - ред.). Інформацію знову блокують, не дають щось дізнатися, приховують масштаби трагедії, вважаю, що вони набагато більші. У медиків в окупованій Макіївці дуже складна ситуація, у них не вистачає ліків ", - сказав представник уповноваженого з прав людини в Луганській і Донецькій областях Павло Лисянський в ефірі телеканалу 112.
Лисянський зазначив, що за даними медиків, отруєння водою - це найскладніше отруєння. За його словами, бойовики так званої "ДНР" зараз не контролюють ситуацію.
 "Люди беруть воду з колодязів, купують воду в магазинах. Ситуація напружена. Вважаю, треба швидко реагувати, завозити воду, допомагати місцевим жителям. Але окупанти прямо зараз відходять від ситуації", - додав представник омбудсмена.
Раніше повідомлялося, що в окупованій Макіївці Донецької області сталося масове отруєння місцевих жителів питною водою, в результаті чого постраждало 39 людей.

24 судді Шевченківського районного суду Києва отримали повідомлення з погрозами від невстановленої особи з ім'ям "Тризуб" 21-22 вересня. Про це йдеться в заяві голови суду Олега Савицького, оприлюдненій на сайті Вищої ради правосуддя.
 "Шевченківський районний суд Києва звертається до вас у зв'язку з виниклою ситуацією, пов'язаною із отриманням суддями Шевченківського районного суду Києва повідомлень, які містять погрози у зв'язку із можливим розглядом ними справ, які стосуватимуться інтересів народного депутата України", - сказано в ньому.
 Загрози на власні мобільні телефони через месенджер Viber отримали 24 судді, в тому числі, голова суду Савицький.
 Повідомлення прийшли від невстановленої особи, підписаної як "Тризуб".
 Судді заявляють про втручання в свою професійну діяльність і просять ВСП і Генеральну прокуратуру відреагувати на дану ситуацію.
 Як повідомлялося, Шевченківський райсуд відмовився обмежити термін ознайомлення з матеріалами справи для депутата Верховної Ради Надії Савченко (позафракційна) і глави організації "Офіцерський корпус" Володимира Рубана, підозрюваних у підготовці терактів.

Секретар РНБО Олександр Турчинов стане координатором об‘єднання протестантських церков в Україні.
Про це 23 вересня на спільному брифінгу за підсумком зустрічі заявили лідери протестантських церков та секретар РНБО.
На зустрічі сторони ухвалили рішення об'єднатися в єдиний громадський рух церков. Також було прийнято рішення про призначення координатором цього об'єднання секретаря РНБО.
Крім того представники протестантських церков закликали "приєднатися до об'єднання всіх християн".
Турчинов у свою чергу заявив, що головною метою об'єднання є "забезпечення християнського шляху розвитку України". 
"Ухвалено рішення розпочати процес широкого громадського об'єднання церков, релігійних та громадських організацій", - заявив Турчинов. 
Він додав, що зараз "стоїть багато духовних викликів - війна, агресія РФ, наступ агресивної аморальності на наше суспільство, потреба у захисті сімейних цінностей, дітей від пропаганди збочень, молодь - від наркотиків і алкоголізму, та забезпечити незалежність і єднання країни". 
"Саме такі задачі стоятимуть перед нашим широким об'єднанням", - зазначив Турчинов.


Анонси
1.10 - 11:00

Українська мова - національне надбання. Хто проти?
органiзатор Всеукраїнське товариство "Просвіта" імені Тараса Шевченка, мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: anna@ukrinform.com
Учасники: Учасники: Павло Мовчан - голова ВУТ "Просвіта" ім. Тараса Шевченка, народний депутат України I-VI скликань; Георгій Філіпчук - член правління товариства "Просвіта", академік НАПН України, доктор педагогічних наук; Микола Голомша - співголова Громадського форуму "Українська альтернатива", доктор філософських наук;  Олександр Пономарів - доктор філологічних наук; Павло Гриценко - директор інституту української мови АН України;  Сергій Джердж - голова республіканської партії; Іван Заєць - голова громадської організації "Україна-НАТО".

Контактні телефони:(044)  299-03-32; 299-05-01

Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ
Мiсце проведення заходу Укрінформ [Зала 2]

01.10 - 11:00

Брифінг "Програми партій України: чи є у них місце для довкілля?"

Під час брифінгу ЕПЛ презентує політичну програму дій у сфері охорони довкілля, яка містить основні вектори руху та дозволить ефективно вирішити проблеми у природоохоронній сфері.
Тел.: (032) 225-76-82
Мiсце проведення заходу Український кризовий медіа-центр []

01.10 - 14:00

Судове засідання у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича, 1 жовтня


Мiсце проведення заходу Оболонський районний суд

01.10 - 15:00

Панельна дискусія в Американській торговельній палаті в Україні "Концесія: список справ для України"

Інформація щодо акредитації: tkravchuk@chamber.ua, (050) 299-32-01
На заході обговорюватиметься поточний стан реформи у сфері концесії, в особливості проекту Закону України №8125 "Про концесії", підготовленого до другого читання, що є важливим для покращення інвестиційного клімату, шляхом залучення приватних інвестицій для модернізації нової інфраструктури.
Запрошені спікери: Михайло Тітарчук - заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України; представники Міністерства інфраструктури України; Юлія Ковалів - голова Офісу Національної інвестиційної ради при Президентові України; Андрій Іванчук - голова Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики; Райвіс Вецкаганс - в.о. керівника ДП "Адміністрація морських портів України"; Євген Булах - спеціаліст Світового банку в Україні; Марк Магалецький - старший банкір, Європейський банк реконструкції та розвитку; Тарас Бойчук - голова Проектного офісу з розвитку державно-приватного партнерства в інфраструктурі, "SPILNO"; Олег Кудашов - старший інвестиційний радник Міжнародної фінансової корпорації.Реєстрація до 18.00 28 вересня - http://www.chamber.ua/uk/Events/Event/10189
Мiсце проведення заходу вул. Амосова, 12 [15-й поверх, офіс АТП в Україні]

01.10 - 15:00

Прес-конференція щодо сучасних методик скорочення торгівлі людьми та попиту на сексуальну експлуатацію

Інформація щодо акредитації: (044) 234-35-52, secretar@utrpi.org.ua
Прес-конференція учасників просвітницького семінару щодо сучасних методик скорочення торгівлі людьми та попиту на сексуальну експлуатацію.

Проводять: НУО "Центр "Розвиток демократії" та Національна рада жінок України за підтримки Держкомтелерадіо.

Учасники: Таїна Б'єн-Еме - виконавча директорка Коаліції з протидії торгівлі жінками (CATW) - однієї з перших організацій у світі, котра бореться проти торгівлі людьми, США; Грегуар Тері - співзасновник та виконавчий директор Коаліції протидії проституції (CAP), Франція; Меган Вокер - виконавча директорка Лондонського центру допомоги жінкам-жертвам насильства, Канада, провінція Онтаріо; Хелен МакДонадд - співголова організації "Шведська модель негайно!", Великобританія. Координаторки заходу: Марія Дмитрієва, Елла Ламах. 1-2 жовтня відбудеться міжнародний просвітницький семінар на тему сучасних методик скорочення торгівлі людьми та попиту на сексуальну експлуатацію
Мiсце проведення заходу вул. Хрещатик, 26 [2-й поверх]

02.10 - 10:00

Пленарне засідання Великої палати КСУ "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення"

Пленарне засідання Великої палати Конституційного Суду України: Розгляд справи за конституційним поданням 59 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" у формі письмового провадження.
Трансляція - http://ccu.gov.ua/stream
Мiсце проведення заходу Жилянська, 14

02.10 - 10:00
Брифінг з нагоди презентації дослідження НАКО "Неефективне управління та корупційні ризики у системі забезпечення військовослужбовців ЗСУ житлом"

Спікери: Джеймс Вассерстром, спів-голова Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони; Володимир Огризко, спів-голова Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони; представник Міністерства оборони; Ігор Стадницький, офіцер, який вже багато років чекає на житло.
Реєстрація за тел.: (097) 431-66-33
Мiсце проведення заходу Український кризовий медіа-центр

03.10 - 11:00
Публічна дискусія "PRO et CONTRA: Чи варто денонсувати Договір по Азову?"

Спікери: Ганна Гопко, голова Комітету у закордонних справах Верховної Ради України; Борис Бабін, представник Президента України в Автономній Республіці Крим; Антон Кориневич, кандидат юридичних наук, Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут міжнародних відносин. Під час дискусії буде представлений аналітичний документ з аргументами "за" і "проти" денонсації Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки від 4 грудня 2003 року.

Реєстрація - з 10.30. Реєстрація - https://goo.gl/forms/XWLk1fFM6qtCL50h1.

Тел.: (099) 075-68-20, dmytro.kryvosheiev@neweurope.org.ua
дискусія, суспільство
 Додати до календаря
Мiсце проведення заходу Український кризовий медіа-центр

04.10 - 14:00 Круглий стіл на тему: "Урядова боротьба із "сірими" зарплатами

Інформація щодо акредитації: (050) 412-48-61, press-centreun.un@ukr.net
Суспільно-економічні наслідки та захист прав підприємців". Організатор: "Рух національного розвитку "Єдина Сила". Учасники: підприємці, експерти, громадські організації
круглий стіл, суспільство
 Додати до календаря
Мiсце проведення заходу вул. Еспланадна, 20 [(050) 412-48-61, press-centreun.un@ukr.net]

10.10 - 12:00 Парламентські слухання: "Запобігання та протидія дискримінації жінок з вразливих соціальних груп"

Вхід за картками акредитації 
Мiсце проведення заходу вул. Грушевського, 5 [сесійна зала]


Новини центральної України
24-25 вересня
Кабинет министров предлагает Верховной раде отнести 14 тысяч км дорог государственного значения к дорогам местного значения.
25 вересня 2018 року розпочала роботу місія Європейського Союзу щодо оцінки системи контролю та заходів, які вживаються для стабілізації епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней (АЧС) в Україні. Місія розпочала свою роботу із зустрічі, яка відбулася в Києві під головуванням першого заступника Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів
Усі транспортні підприємства Києва готові до осінньо-зимового періоду на 95%. Про це повідомив директор Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Сергій Симонов, передає прес-служба КМДА. Симонов також повідомив про зміну графіку перезмін комунального підприємства "Шляхово-експлуатаційне управління з питань ремонту та утримання автомобільних шляхів та споруд на них".
Прокуратура спробує оскаржити виправдання «колекторів» із групи «Мишци» в Апеляційному суді Харківської області
Транспортні засоби комунального підприємства виконають рішення суду щодо тарифів в тролейбусах та автобусах обласного центру, з іншими тривають переговори
Сьогодні Baby Box віддають одразу при виписці з пологового, а породілям, які вже покинули медзаклад, приносять додому.
Про це повідомляє Depo.Кропивницький з посиланням на прес-службу міської ради. У міській раді Кропивницького відбулося засідання комісії з призначення іменних стипендій міського голови. Комісія визначила імена шести стипендіатів на 2018 – 2019 навчальний рік.
Про це повідомляє Depo.Кропивницький з посиланням на прес-службу ГУ ДФС в області. Місцеві бюджети області отримали 9 млн 299 тис. грн плати за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. При цьому, лише за серпень надійшло 1,1 млн гривень. За вісім місяців 2018 року фіскальна служба області видала платникам 2866 ліцензій на право роздрібної торгівлі підакцизними товарами
26-27 вересня
25 вересня Міністр соціальної політики України Андрій Рева взяв участь у відкритті Прозорого офісу в місті Хмельницький, у якому громадянам надаватимуть 84 види соціальних послуг. Працюватиме в Прозорому офісі 21 фахівець управління соціального захисту, Пенсійного фонду, Центру зайнятості та Фонду соціального страхування.
С 26 по 29 сентября состоится плановое отключение водоснабжения в связи с проведением ремонтных работ.
Соответствующее решение было принято на заседании 26 июня.
Відіслати угорського консула з України – з такою вимогою прийшли близько сотні активістів "Національного корпусу" під стіни Міністерства закордонних прав. Під час акції до активістів вийшов Начальник відділу країн Центральної та Східної Європи МЗС, який повідомив, що чільник відомства Павло Клімкін чекає зустрічі з угорською стороною на Генасамблеї ООН і тільки після неї можна робити висновки.
Голосіївський районний суд Києва 26 вересня відсторонив голову Гостомельської селищної ради Юрія Прилипка від виконання обов'язків на два місяці, повідомила прес-служба прокуратури Києва.
Керуючий Житомирською єпархією УПЦ МП митрополит Никодим (в миру Горенко Віктор Васильович) хоче отримати 0,331 га землі біля церкви на житомирському Подолі. Заяву з проханням внести на розгляд сесії міської ради питання про надання дозволу на виготовлення документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки Віктор Горнеко подав 4 травня 2018 року.
Київська міська рада вирішила звернутися до Верховної Ради з пропозицією про зміну меж Києва, що передбачає включення смт Коцюбинське до складу столиці.
Житель Житомира із 4-річним «стажем» несплати аліментів неповнолітній доньці погасив борг у повному обсязі. Про це 26 вересня поінформувало головне територіальне управління юстиції в Житомирській області.
У серпні 2018 року Житомирська митниця спрямувала майже 18 млн грн на будівництво та ремонт доріг. Про це 26 вересня інформує прес-служба Житомирської митниці ДФС. «Житомирська митниця ДФС у серпні 2018 року спрямувала майже 18 млн грн на будівництво та ремонт доріг за рахунок перевиконання плану митних платежів. Всього з початку експерименту перераховано майже 320 млн грн.
28-30 вересня
Колишній співробітник міністерства внутрішніх справ України їздив Києвом на автомобілі з номерними знаками "ДНР", повідомила прес-служба СБУ в Facebook.
В пятницу, 28 сентября, в Киеве после капитального ремонта открыли первую обновленную часть Сырецкого парка.
28 вересня об 11.00 біля будинку на вул. Мельникова, 44 (на початку дороги, що веде до пам’ятника «Менори») відбудеться презентація аудіогіда для екскурсії «Трагедія Бабиного Яру» українською та англійською мовами.
Призупинення рішення про харчування пільговиків необхідне, щоб провести закупівлі, але до жовтня діти пільгових категорій харчуватимуться за кошт батьків або осіб, які їх утримують
Уряд затвердив чисельність громадян України, що підлягають призову на строкову військову службу, обсягу видатків для проведення призову у жовтні-грудні 2018 року. Відповідне розпорядження прем’єр-міністр Володимир Гройсман підписав 26 вересня.
За наслідками досудового розслідування прокуратурою Черкаської області затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно директора філії «Уманська ДЕД» ДП «Черкаський облавтодор» ПАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», який обвинувачується в розтраті коштів указаного державного підприємства в особливо великих розмірах.
Правоохоронці задокументували факт вимагання 5 тисяч доларів США неправомірної вигоди полковником Генерального штабу Збройних сил України. Оперативники Управління захисту економіки в Хмельницькій області Нацполіції встановили, що кошти полковник вимагає від військовослужбовця, який проходив військову службу за контрактом.

Коментарі