Інформаційні війни церков і НАБУ. Головні новини 10-16 вересня + Анонси


ЦВК спростила правила голосування для жителів окупованих територій Донбасу. В Україні говорять про томос, а росіяни перестають молитися вселенському патріарху. НАБУ підготували підозри в незаконному збагаченні міністру інфраструктури і замглави СБУ. В ООН послухають по ситуацію з правами людини на окупованих територіях. Більше 100 осіб жаліються на проблеми зі здоров’ям через аварію в Армянську. Сенцов написав заповіт. Генпрокурор взявся за «112 канал». Справу Савченко-Рубана передадуть до суду.

Центральна виборча комісія дозволила не подавати документи про зміну місця голосування на виборах Президента, Парламенту і всеукраїнському референдумі.
«Тепер, у разі коли виборці – внутрішньо переміщені особи, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях районів, міст, селищ і сіл, їх частин у Донецькій та Луганській областях, межі та перелік яких визначаються Президентом України у порядку, передбаченому Законом України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування», - повідомили в ЦВК цього тижня.
Впровадженою процедурою можна скористатися лише на період проведення виборів Президента України, народних депутатів України та всеукраїнського референдуму.
Варто зауважити, що до прийняття Постанови № 129, таку можливість мали лише внутрішньо переміщені особи з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, водночас внутрішньо переміщені особи з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях раніше мали додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування.

В Україні будуть об'єднуватися не Церкви, а єпископи, які підписали відповідне звернення. Відтак, об'єднуватися будуть ієрархія Київського патріархату, ієрархія Автокефальної Церкви і ті з УПЦ МП, які підписали звернення. Це близько 10 осіб.
"Як проводитиметься об'єднання єпархій українських церков – буде прописано в томосі. Це знатимуть екзархи, які і проводитимуть відповідну роботу. Об'єднання може відбутися і під час вручення томосу", – зазначив " релігієзнавець, провідний науковий співробітник відділу релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.Сковороди НАН Олександр Саган.
Він пояснив: "Томос привозиться в Україну. Далі є два варіанти – або це буде Архієрейський собор, який об'єднує тільки тих єпископів, які підписали звернення, бо в пресі вже пішли нові варіації ніби "ось, Московський патріархат делегує певну кількість своїх єпископів і вони матимуть абсолютну більшість". Ні, йдеться тільки про тих єпископів, які підписали звернення.
Інший варіант – також абсолютно можливий – це Помісний собор. Тобто, до собору долучаються також клірики, священики, монахи, ченці з монастирів та світські особи".
Поки в українських ЗМІ буфонадили з приводу близького томосу, озвучили ще один аргумент проти претензій московського патріархату на останнє слово в релігійних суперечках. 
 «Якщо брати історію православної церкви в Росії, то бачимо, що її автокефалія була самопроголошена в 1448 р., коли в Москві обрали митрополита Іону самостійно, без дозволу Вселенського патріархату. Цікаво підкреслити, що ніколи не було дано православній церкві в Росії Томоса про автокефалію! В 1589-1590 роках Вселенський патріарх Ієремія ІІ просто нормалізував ситуацію, піднявши цю кафедру на патріарше достоїнство, при тому, що було дозволено Московському архієрею «називатися» патріархом, за умови, що він мав поминати патріарха Вселенського і вважати його «як свого главу і першого», як сказано в грамоті», –заявив в інтерв’ю виданню Cerkvarium архієпископ Константинопольського патріархату Іов Геча, коментуючи твердження Московського патріархату, що автокефалію може просити лише канонічна частина якоїсь Церкви, а все інше – то «легалізація розколу».
«Крім Вселенського патріархату, в історії православної церкви жодна інша помісна церква не проголошувала автокефалії», – наголосив владика Іов.
Владика також уточнив, що «православна церква в Росії може претендувати, що вона проголосила автокефалію православної церкви в Грузії (1943 р.), в Чехословаччині (1951 р.) та в Америці (1970 р.), але ці автокефалії не визнавалися повнотою православної церкви, тому що православна церква в Росії не має такої прерогативи надавати автокефалію. Тому самі ці три церкви зверталися до Вселенського патріархату за наданням Томосу про автокефалію. З часом Вселенський патріархат нормалізував ситуацію, проголосивши автокефалії православної церкви в Грузії (1990 р.) та в Чехії і Словаччині (1998 р.)».
Архієпископ додав, що погрози Московського патріархату розірвати спілкування з Константинополем, і залякування повторенням «великого розколу» на православ’я і католицизм є нікчемними.
«Щодо питання розколу і автокефалії в Україні, всім відомо, що ця проблема не є питанням богословського характеру, і тут не потрібно звинувачувати когось в єресі. Тому погрози є, скоріше, зловживанням», – підкреслив архієрей.
За той час, в Московському патріархаті повідомили що тимчасово перестають згадувати в молитвах Вселенського патріарха.

Рада Організації Об'єднаних Націй з прав людини планує 25 вересня заслухати доповідь щодо ситуації в Україні. Це питання внесене у порядок денний 39-го засідання сесії Ради у Женеві. Про це повідомляє "Телеграф".
Як зазначено у порядку денному, Рада ООН з прав людини заслухає "усний виступ верховного комісара про ситуацію в сфері прав людини в Україні, після цього відбудеться заява країни, якої стосується доповідь та інтерактивний діалог".
Цьогорічна 39-а сесія Ради ООН з прав людини проходитиме з 10 по 28 вересня. На відкритті сесії вперше виступить з оглядом стану прав і свобод в світі новий верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет, яка приступила до виконання обов'язків 1 вересня.
Україну обрали до складу Ради ООН з прав людини 16 жовтня 2017 року терміном на три роки. Президент України Петро Порошенко заявив, що пріоритетом України буде дотримання прав людини на окупованих територіях.

46 цивільних кримчан і 61 український прикордонник потерпають від отруєнь через аварію в Армянську.
46 жителів окупованого Росією Кримського півострова переїхали до України через погіршення стану здоров'я, що може бути пов'язано з хімічними викидами заводу "Кримський титан". Про це повідомили у прес-центр Держприкордонслужби Херсонської області, передає "5 канал".
Всі ці люди, які перетнули контрольно-пропускні пункти "Чаплинка" і "Каланчак", скаржилися на погане самопочуття, через що і прямували на Херсонщину по медичну допомогу. 
Втім, прикордонники  не підтверджують, але й не спростовують, що погіршення стану здоров'я людей пов'язано з викидами на кримському заводі.
"Ми не опитували, чи пов'язане погіршення стану здоров'я саме з забрудненням від заводу "Титан". Але під час перетину адмінмежі вони вказували на те, що мають намір потрапити на материкову частину України у зв'язку з погіршенням стану здоров'я і хочуть звернутися до херсонських закладів охорони здоров'я", - наголосив помічник начальника Херсонського загону ДПСУ Іван Шевцов. 
Водночас очільник Херсонської ОДА Андрій Гордєєв запевняє, що завод продовжує працювати попри запевнення росЗМІ, що його вже закрили.
Тим часом з селищ Херсонщини, які знаходяться на адмінмежі з Кримом, до Скадовська вивезли понад півтисячі дітей. Всіх їх вже обстежили і хвороб, що були би пов'язані з хімічними речовинами, не виявили. Діти вже сьогодні мають продовжити навчання у місцевих школах.
Ще 61 прикордонник поскаржився на самопочуття через хімічні викиди на заводі «Кримський титан» в анексованому Росією Криму, заявив речник Державної прикордонної служба Україна Олег Слободян.
«Загалом 61 прикордонник поскаржився на погіршення самопочуття. Це швидше за все пов’язано з екологічною ситуацією, з викидами у повітря з заводу «Титан». П’ятеро з них госпіталізовано, вони перебувають в Одесі в шпиталі», – сказав Слободян.
Заступник директора «Кримського титана» заявив 10 вересня, що технологічні процедури із зупинки роботи заводу завершені.
Лікарі чергують на контрольно-пропускних пунктах «Чаплинка» та «Каланчак» на адміністративному кордоні з окупованим Кримом, щоб надавати допомогу тим, хто виїздить із півострова. В’їзд на анексовану територію через ці пункти зараз призупинено, натомість в штатному режимі працює пункт «Чонгар».
Російська влада окупованого Криму заявляє, що причиною викидів шкідливої речовини на півночі півострова є випаровування вмісту кислотонакопичувача, використовуваного підприємством «Кримський титан».
Водночас у Міноборони України наполягають, що викид хімічних речовин на території анексованого Криму стався через військових Збройних сил Росії, які на тренуваннях обстріляли відстійники відходів титанового й содового заводів.
Жителі кримського міста Армянська продовжують скаржитися на погіршення самопочуття, їдкий запах у повітрі, першіння в горлі, особливо у вечірній час.

Здоров'я українського політв'язня Олега Сенцова зазнало незворотної шкоди після 120 днів голодування. Так заявив адвокат режисера Дмитро Дінзе, повідомляє Associated Press.
За словами захисника, стан Сенцова неухильно погіршується, що призводить до "незворотних змін, які впливають на серцево-судинну систему, нирки і печінку".
Таким чином, українець стає все більш слабким, йому важко вставати з ліжка, попри те, що тюремники щодня дають йому підживлюючі суміші. 
"Він зазнає повільного занепаду, незважаючи на підтримуючу терапію", - наголосив Дінзе.
"Він написав заповіт на свою творчість в разі смерті, і це сильно лякає", – повідомила сестра Наталія Каплан у Facebook.
Каплан також у соціальній мережі виклала фрагмент листа, де Сенцов розповів, що не вірить у повернення в Україну. Проте здаватися він не збирається.
"У те, що я скоро вийду й ми всі щасливо заживемо в Києві, я вже не вірю. Як і в багато чого іншого. Але це не означає, що я розклеївся або збираюся зніматися (імовірно, з голодування – ред.). Я не здався в будь-якому випадку, просто я не вірю вже у щасливий кінець усієї цієї історії", – зауважено в листі Сенцова.
Також український режисер зазначив, що у нього виникла гіпоксія – нестача кисню в органах, "в основному серці і мозку".
"Туман в голові, все крутиться, тіло, голова і кінцівки німіють. Кровоносна система взагалі не справляється з харчуванням киснем організму. Ось я який став просунутий в медицині!", – передала сестра слова Сенцова.

Генеральний прокурор країни Юрій Луценко доручив Службі безпеки перевірити діяльність окремих працівників каналу "112 Україна" Про це він сказав у інтерв'ю виданню "Цензор.Нет".  Мова йде про ведучого Дениса Жарких, який ранше часто світився на проросійських та сепаратистських телеканалах. 
"Денис розказував про фашистів і про гітлерівську стратегію Вятровича. Про канібалів і що Україна не Європа. Що Майдан розстріляв Донбас і так далі", - написала у себе на сторінці у Facebook журналістка Марина Данилюк-Єрмолаєва. 
У дописі вона поцікавилася тим, чому СБУ та ГПУ не цікавляться геолокаціями і вмістом телефону Жарких, натомість цікавляться відповідними даними журналістів-розслідувачів. 
Юрій Луценко заявив, що на цей випадок у спецслужбі звернули увагу.
"Я дуже вдячний за масу інформації журналістам. Говорю це не для красивого слівця. Наприклад, вчора одна із журналістів написала про нове обличчя на каналі Медведчука. Нібито раніше це обличчя працювало на "сепарському" ТБ. Я, чесно кажучи, спочатку не зрозумів, про що йде мова. Думав, що це просто гість програми. Ну, і щось там написав. Сьогодні вже дивлюся на реакцію, вона пише: "Це ж не гість, це ведучий!", - каже Луценко. 
За його словами, після цього він подзвонив необхідному підрозділу СБУ, якому дав пряме доручення на перевірку. 
"Звісно, потім все це буде оформлено офіційно, з паперами", - розповів генпрокурор. 

Прокуратура Одеської області спільно з Управлінням Служби безпеки в області направила письмове повідомлення про підозру колишньому депутату Верховної Ради Ігорю Маркову в тероризмі та злочинах проти основ національної безпеки та громадського порядку України.
Про це Українським Новинам повідомив співробітник ГПУ. При цьому, в повідомленні прес-служби прізвище екс-депутата не називається.
Він підозрюється в тому числі в публічних закликах до зміни меж території країни.
З 2014 по 2017 роки він неодноразово, користуючись прямим ефірами телеканалів, а також на власному каналі в YоuTube, спочатку в Одесі, потім на тимчасово непідконтрольній території Донецької області і в Москві публічно висловлювався щодо зміни меж території країни, а також на підтримку діяльності терористичних організацій на Донбасі.
Також в його публічних виступах і зверненнях, за даними експертів-лінгвістів, містяться заклики до вчинення терористичного акту, до розпалювання національної ненависті, приниження національної честі та гідності, образи почуттів громадян.
Зараз вирішується питання про проведення щодо нього заочного розслідування.
Як відомо, в лютому 2016 року Інтерпол підтвердив відмову Італії екстрадувати в Україну Маркова.
12 серпня 2015 року Інтерпол затримав його в Італії.

Колегія суддів Червонозаводського районного суду Харкова розглянула справу за обвинуваченням підприємця Володимира Литвина, підозрюваного в шахрайстві під час закупівлі рюкзаків для Нацгвардії України (НГУ), і визнала його винним у зазначеному правопорушенні, засудивши до п’яти років позбавлення волі з випробувальним терміном.
На новому тижні Апеляційний суд Києва буде розглядати інший інцидент «рюкзаків Авакова». Про це в Анонсах.
"Умови угоди (обвинуваченого зі слідством - ІФ) про визнання провини відповідають вимогам КПК. Суд дійшов висновку про можливість затвердження зазначеної угоди... Суд присудив: угоду про визнання провини затвердити", - йдеться у вироку, озвученому в головою колегії суддів Віктором Єжовим 10 вересня.
Таким чином, суд визнав законною угоду між слідством і підприємцем, яка передбачає визнання В.Литвина винним в шахрайстві і підробленні документів, а також призначив йому покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі з випробувальним терміном у два роки. Литвин зобов'язується відшкодувати завдану шкоду в сумі 4 млн 845 тис. грн.
Після оголошення вироку Литвин від коментарів відмовився, але визнав, що рішенням задоволений.
Як повідомлялося, 5 квітня 2018 року Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомили про завершення досудового розслідування в так званій справі про рюкзаки. Йдеться про кримінальне провадження щодо розтрати понад 14 млн грн під час закупівлі рюкзаків для потреб Міністерства внутрішніх справ України наприкінці 2014-го - на початку 2015 років.
12 липня керівник САП Назар Холодницький повідомив, що САП закрила справу, в якій фігурували син міністра внутрішніх справ України Олександр Аваков та екс-заступник глави МВС С.Чеботар. Водночас підозрюваним у розкраданні коштів залишається третій фігурант справи - представник фірми-переможця тендера на постачання рюкзаків Володимир Литвин, якому слідство інкримінує привласнення майна та підроблення документів.
13 липня НАБУ направило до САП скаргу на постанову про закриття цього кримінального провадження.

Міністр інфраструктури здав закордонні паспорти, вийшов на поруки, а НАБУ підозрюють його в недостовірному декларуванні.
"Сфабрикована підозра, яку мені сьогодні вручили, не містить жодного складу злочину… Чи є у мого брата автомобіль? Так. Чи бував я у будинку? Так. Чи є у мене кошти? Так. Вони задекларовані. Я можу пояснити кожну копійку. Я категорично спростовую всі висунуті мені звинувачення. Буду захищати своє ім'я, честь і гідність у законний спосіб. Буду вимагати притягнення до відповідальності слідчих НАБУ. Хочу заявити, що на мене здійснюється тиск із боку керівництва НАБУ. Мені відомо про факти політичної співпраці керівництва НАБУ з українськими політиками", - заявив Омелян.
Омелян розповів, що правоохоронці перевірили всі його діяльність з 2000 по 2018 рік, але так і не знайшли нічого вартого уваги.
"Я просто не знаю, куди мені з цими фактами звертатися. Якщо раніше про такі факти співпраці правоохоронних органів з українськими політиками можна було звертатися в НАБУ, то до кого мені звертатися за фактом співпраці НАБУ з українськими політиками? Куди?", - сказав Омелян .
При цьому він заявив, що хоч і підтримує європейську практику виходу у відставку чиновників у зв'язку з підозрами, однак не має наміру залишати пост міністра інфраструктури України.
Поручителями в Омеляна були міністр молоді і спорту Ігор Жданов та нардеп від "Народного фронту" Федір Бендюженко.
Урядовця також зобов'язали здати закордонні паспорти.
Обвинувачення просило призначили Омеляну 5 мільйонів застави, наказати йому здати закордонні паспорти та заборонити спілкуватись із певними свідками.
Представник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Валентин Мусіяка наполягав, що така сума не є непосильною для міністра, адже на двох з дружиною вони задекларували значно більші кошти.
Також прокурор перелічив ризики, які обумовлюють заставу. На його думку, Омелян може переховуватись за кордоном, бо його діти мають громадянство інших держав, може тиснути на свідків, зокрема, своїх водіїв, впливати на розслідування.
Водночас, захист міністра просив суд взагалі не обирати йому запобіжний захід.
Адвокат долучив до матеріалів, зокрема, характеристику від прем’єра Володимира Гройсмана, рішення Нацагентства з питань запобігання корупції, яке не виявило порушень в декларації Омеляна.
"Жодних прямих показів свідків немає… Є рішення НАЗК, будь-яких зауважень немає", – наполягав захисник.
Він також зауважив, що прокурор не надав доказів існування ризиків, та запевнив, що Омелян зацікавлений у завершенні справи, адже це є питанням репутації для нього.
Сам міністр, виступаючи в суді, сказав, що вважає справу політично вмотивованою та сподівається на об’єктивне рішення суду.
"Сьогоднішнім обвинуваченням я отримав індульгенцію, що я не скоїв жодного правопорушення, перебуваючи на посаді… Якби була бодай тінь підозри, то, я думаю, справа була б набагато гучнішою й цікавішовю", – заявив Омелян.
Провадження щодо себе він назвав порівняв із "боротьбою з бабцями в підземних переходах".

НАБУ звинувачують Антикорупційну прокуратуру в передачі підозрюваному начальнику Головного управління по боротьбі з корупцією СБУ Павлу Демчині інформації про його справу.
«НАБУ змушене вдатися до таких дій, оскільки відомості, що становлять таємницю слідства, з невідомих для Національного бюро причин набули розголосу та були отримані службовою особою СБУ, законність дій якої перевіряється детективами під час зазначеного досудового розслідування. За дивним збігом обставин це сталося практично одразу після направлення відповідних процесуальних документів на погодження до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури», - повідомили в НАБУ.
Під час досудового розслідування детективи встановили, що високопосадовець СБУ здійснив витрати на суму щонайменше 6,4 млн грн. Якщо відкинути канцеляризми, йдеться про новий позашляховик Land Rover Range Rover Sport, 2015 року випуску, автомобіль MERCEDES-BENZ V250 2016 року випуску, земельні ділянки в передмісті Києва площею 0,1011 га та 0,1072 га, квартиру, поруч з зазначеними земельними ділянками.



Офіційний дохід першого заступника керівника СБУ та членів його родини в період з 25.04.2015 по 31.12.2016 становив 2,6 млн грн, в тому числі з урахуванням продажу попередньо придбаного автомобіля JEEP GRAND CHEROKKE 4WD.
«Відтак, за версією слідства, високопосадовець СБУ в період з 26.04.2015 по 31.12.2016, не маючи попередньо отриманих доходів, які б дозволяли йому в подальшому заощадити грошові кошти для набуття активів у значному розмірі, придбав та забезпечив реєстрацію на членів своєї сім’ї активів на загальну суму щонайменше 3,76 млн грн, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами. Тим самим він вчинив, за версією слідства, тяжкий корупційний злочин, передбачений ч. 3 ст. 368-2 КК України», - повідомили в НАБУ.

Справа "Савченко-Рубана" у жовтні буде передана до суду. Таку думку на телеканалі "112 Україна" висловив головний військовий прокурор Анатолій Матіос.
"Слідство завершене, матеріали справи передані адвокатам, як пана Рубана, так і пані Савченко... Адвокати знайомляться, вони це намагаються робити не дуже швидко, але знайомляться... Тільки підпишуть, і справу буде передано до суду. Сподіваюся, що до кінця вересня вони ознайомляться з матеріалами. У жовтні ми припускаємо, якщо не буде затягувати захист, ми передамо обвинувальний акт до суду", - сказав Матіос.
Раніше слідчі встановили особу організатора у справі, в якій Володимир Рубан і народний депутат Надія Савченко підозрюються у плануванні перевороту і захоплення державної влади, підготовці теракту, сприянні терористам, а також у посяганні на життя державних діячів.

Анонси
17.09
І.Геращенко візьме участь у розширеному спільному засіданні Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС
органiзатор не вказано, мiсто Львів
Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Геращенко візьме участь у розширеному спільному засіданні Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС (ПКА) з Комітетом Верховної Ради України з питань європейської інтеграції

засідання, політика

Мiсце проведення заходу вул. Університетська,1 [Дзеркальна зала Львівського національного університету ім. Івана Франка]

17.09 - 09:00
Перший Український космічний форум, присвячений 100-річчю Національної академії наук України
мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: (044) 526-15-83, (050) 238-78-82
Організатори Форуму: Національна академія наук України, Інститут космічних досліджень НАНУ-ДКАУ, ДП "КБ Південне ім. М.К. Янгеля".

Протягом роботи Форуму працюватиме виставка, що відображає інноваційні розробки підприємств космічної галузі та інститутів НАН України в інтересах дослідження та використання космічного простору. Участь у заходах Форуму візьмуть більше 200 вчених з України та запрошені іноземні фахівці (інформація про заходи: ukrainianspaceconf@gmail.com, (044) 526-15-83, (050) 238-78-82).

Спікери: Володимир Горбулін - І віце-президент НАН України; Павло Дегтяренко - голова Державного космічного агентства України; Ярослав Яцків - директор Головної астрономічної обсерваторії НАН України; Олег Федоров - директор Інституту космічних досліджень НАН України.
форум, суспільство

Мiсце проведення заходу вул. Володимирська, 55 [Велика конференц-зала НАН України]

17.09 - 11:00
Публічна дискусія "Ініціатива "Тримор'я": вікна можливостей для України"
мiсто Київ
Організатор: Центр "Нова Європа" з нагоди проведення саміту "Тримор'я" в Бухаресті. Спікери: Остап Кривдик - радник Голови Верховної Ради України; Томаш Буйко - Посольство Республіки Польща в Україні; Олексій Макеєв - директор Політичного департаменту МЗС України (запрошено). Також до дискусії запрошені представники Посольства Румунії та Міністерства інфраструктури України. Під час заходу буде представлена аналітична записка щодо можливостей для України в межах Тримор'я, підготовлена аналітиком Центру "Нова Європа" Тетяною Левонюк.

Реєстрація - з 10.30. Реєстрація -https://goo.gl/forms/SG8rKxFpnjGavbcr1. Контакти: (099) 075-68-20, dmytro.kryvosheiev@neweurope.org.ua
дискусія, суспільство

Мiсце проведення заходу Український кризовий медіа-центр []

Шановні партнери, колеги, запрошуємо вас долучитись до експертного обговорення

"Саморегуляція та журналістські стандарти під час виборчих кампаній".

Коли: 17 вересня 2018 року, з 11:00 до 13:00.

Де: ІА «Укрінформ», вул. Б. Хмельницького, 8/16, 2 поверх.

На заході буде забезпечено синхронний переклад на англійську.

Україна стоїть на порозі президентських та парламентських виборів, а виборчі кампанії вже де-факто почалися у засобах масової інформації. Якість журналістики в цей період прямо впливає на швидкість соціальних змін, допомагає або заважає громадянам робити усвідомлений вибір.
У ході експертного обговорення буде презентовано рекомендації щодо Саморегуляції та журналістських стандартів під час виборчих кампаній, підготовлені експертами  ГО «Детектор Медіа» та Інституту масової інформації.

Учасники обговорення:

1.    Наталія Лигачова, голова ГО «Детектор медіа»
2.    Оксана Романюк, виконавча директорка Інституту  Масової Інформації (ІМІ)
3.    Роман Головенко, керівник правових проектів Інституту  Масової Інформації (ІМІ)
4.    Ігор Розкладай, юрист Інституту Медіа Права в Центрі демократії та верховенства права
5.    Світлана Остапа, заступниця шеф-редактора ГО «Детектор медіа»
6.    Євген Радченко, директор з розвитку ГО «Інтерньюз – Україна»
7.    Андрій Куликов, голова правління ГО «Громадське радіо»
8.    Тетяна Лебедєва, голова Наглядової Ради НСТУ
9.    Олексій Погорєлов, генеральний директор УАВПП
10.Валерій Калниш, головний редактор «Радіо НВ»
11.Дмитро Хоркін, генеральний продюсер Українського радіо
12.Юрій Табаченко, виконавчий продюсер Першого каналу УР (УР-1)
13.Петро Шуклінов, керівник суспільно-політичної редакції «Ліга.нет»
14.Катерина Сергацкова, співзасновниця та головна редакторка проекту «Заборона»
15.Любомир Ференц, ведучий «Громадське радіо»
16.Роман Недзельський, шеф-редактор департаменту інформаційного мовлення та аналітики телеканалу ZIK
17.Денис Бігус, редактор проекту "Бігус.інфо"
18.Зоя Красовська, авторка моніторингів ГО «Детектор медіа» (Львів)
19.Олександр Мартиненко, генеральний директор ІА «Інтерфакс-Україна»
20.Олексій Мацука, голова ГО «Громадське телебачення Донбасу»
21.Максим Каминін, спеціальний кореспондент «Громадського ТБ»
22.Наталка Курдюкова, головна редакторка «Накипело» (Харків)
23.Сергій Гузь, член Комісії з журналістської етики
24. Дмитро Золотухін, заступник міністра інформаційної політики України
25.Олександр Крумін, журналіст ІВ "Трибуна" (Полтава)
26.Наталя Болховська, керівник «Вінницький прес-клуб»
27. Віктор Трегубов, головний редактор «Пётр и Мазепа»
28. Ольга Герасим’юк, заступниця голови Нацради

Запрошуються члени Незалежної медійної ради, Комісії з журналістської етики, представники міжнародних організацій, представники громадських організацій та ЗМІ.

Просимо підтвердити свою участь у Юлі Зелінської за тел.  098 446 6195 або zelin.tk@gmail.com).

17.09 - 14:00
Засідання Апеляційного суду міста Києва у справі "рюкзаків Авакова"
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Засідання Апеляційного суду міста Києва з розгляду апеляції Центру протидії корупції на відмову Солом'янського суду розглядати скаргу активістів у справі "рюкзаків Авакова".

Тел.: (067) 550-15-70, o.ustinova@antac.org.ua


Мiсце проведення заходу Солом'янська пл., 2-А []

21 ВЕРЕСНЯ 2018, 14:30
 Прес-служба Апарату Верховної Ради України 
Комітетські слухання на тему: «100 днів роботи оновленої НКРЕКП. Чи стала комісія більш професійна та незалежна».

Комітет Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки проводить Комітетські слухання на тему: «100 днів роботи оновленої НКРЕКП. Чи стала комісія більш професійна та незалежна» (вул. Грушевського 5, Конференц-зал, вхід через 9-й під’їзд).
Зацікавлених взяти участь у заході просимо зареєструватися на Комітетські слуханнядо 13:00 20 вересня за посиланням: http://clc.to/tx1E-A 
Забезпечуватиметься синхронний переклад.
Відповідальна особа: головний консультант Хала Д.О. (тел. 255 24 61, e-mail:Khala@rada.gov.ua).
Вхід за картками акредитації через 9-й під’їзд

17.09 - 11:30
Українські чиновники кришують шкуродерів, браконьєрів і чорних лісорубів?

Прес-конференція екологічних та зоозахисних організацій на тему: "Українські чиновники кришують шкуродерів, браконьєрів і чорних лісорубів?". Учасники: Ася Серпінська - президент Асоціації зоозахисних організацій України; Наталя Вишневська - незалежний зоозахисник; Володимир Борейко - директор Київського еколого-культурного центру.
Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями
прес-конференція, суспільство

Мiсце проведення заходу вул. Хрещатик, 4

17.09 - 12:00 Прес-конференція з нагоди третьої річниці запуску порталу e-data.gov.ua
мiсто Київ
Прес-конференція з нагоди третьої річниці запуску порталу e-data.gov.ua, під час якої в.о. міністра фінансів України Оксана Маркарова презентує другий модуль порталу Є-data -  відкритий "Бюджет для громадян" (openbudget.gov.ua). Учасники: Олександр Щелоков - керівник  проекту Є-data; Олександр Комареус - директор ДУ "Відкриті публічні фінанси"; представники громадськості: голова Центру політичних студій та аналітики "Ейдос" Віктор Таран та журналістка, громадська активістка Надія Бабинська Вірна.

Реєстрація на захід до 14.09 до 17:00 - https://goo.gl/forms/zv9DpddnFLqwDUM03. Тел.: (067) 672-22-88
прес-конференція, суспільство

Мiсце проведення заходу вул. Межигірська, 11 [ Міністерство фінансів України]

17.09 - 13:30 "Круглий стіл" щодо виявлення та протидії російській дезінформації
мiсто Київ
Круглий стіл, присвячений виявленню та протидії російській дезінформації. Захід відбудеться за участі депутатів Верховної Ради України, шотландських депутатів Парламенту Об'єднаного Королівства та представників українського громадянського суспільства. На "круглому столі" планується обговорення політичних підходів, які можуть допомогти більш успішно виявляти і протидіяти російській дезінформації на національному та світовому рівні.

Вхід за картками акредитації
круглий стіл, суспільство

Мiсце проведення заходу вул. Грушевського, 26/1 [ готель "Київ", кришталева зала]

17.09 - 16:00

Підписання Меморандуму про співпрацю між Держенергоефективності та ЄБРР щодо підтримки сертифікації енергетичної ефективності будівель в Україні
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: saeepressa@gmail.com, (097) 596-70-88, (096) 906-85-95, (044) 590-59-65
У підписанні Меморандуму візьмуть участь: Сергій Савчук - голова Держенергоефективності; Франсіc Маліж - керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу.
Вхід за паспортами та редакційними посвідченнями.

Мiсце проведення заходу вул. Антоновича, 46-46-А [бізнес-центр "Династія", 3-й поверх, Представництво ЄБРР в Україні]

17.09 - 19:00
Офіційне відкриття четвертого Ukraine Economy Week: Productivity
мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: kalekankina@kse.org.ua
Захід буде зосереджена на академічному, глибокому та дещо провокативному огляді процесу українських реформ з 2014 року. Звіт підготовлений дослідниками Київської школи економіки та буде ексклюзивно презентований тільки під час Тижня економіки та лише для гостей події-відкриття тижня та Ukrainian Financial Forum у Одесі.

Серед спікерів: Френсіс Маліж - виконавчий директор по Східній Європі та Кавказу (Європейський банк реконструкції та розвитку); Сергій Марченко - заступник голови Адміністрації Президента; Григорій Овчаренко - директор, голова відділу управління активами, ICU; Тимофій Милованов - Почесний президент Київської школи економіки.

Вартість квитка: 200 грн.

Посилання на купівлю квитка буде надіслане після реєстрації - https://goo.gl/forms/r4Jz3vF1wBr5iNWH2.

Всі отримані кошти будуть використані для підтримки освітніх програм KSE

Мiсце проведення заходу Велика Васильківська, 100 [простір mOre]

18.09 - 10:00
Загальна зустріч Європейської Бізнес Асоціації "Глобальний огляд економіки України 2018"
мiсто Київ
Під час EBA Global Outlook 2018: Pre-election Season буде обговорено бізнес прогнози та настрої інвесторів щодо другої половини 2018 року та на наступний рік, у тому числі у контексті прийдешніх виборів. Виступатимуть члени правління Європейської Бізнес Асоціації, директори міжнародних компаній, які задіяні у різних секторах економіки.

Реєстрація - з 9.30. Контакти: (044) 496-06-01, events@eba.com.ua
зустріч, суспільство

Мiсце проведення заходу вул. В.Житомирська, 2-А [готель InterContinental Kyiv]

18.09 - 10:30
Презентація Експортного бренду України
мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfhh25la4Ldm9GDUkF5BVr1ukFndw4Xs5gaztT7vnZRvMrXLA/viewform
Міністерство економічного розвитку та торгівлі, Офіс з просування експорту з підтримки ЄБРР в рамках ініціативи EU4Business завершили розробку бренд-платформи та бренд-буку Експортного бренда України, а також виставкового бренд-буку України.

Учасники презентації: Степан Кубів - перший віце-прем'єр-міністр України - міністр економічного розвитку і торгівлі України; Штефан Шльойнінг - керівник Програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні; Франсіс Маліж - керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу; Мар'яна Каганяк - керівник Офісу з просування експорту, радник міністра економічного розвитку і торгівлі України.

При собі мати журналістське посвідчення та паспорт
презентація, суспільство

Мiсце проведення заходу вул. Братська, 17-19 [Radisson Blu Hotel, Старокиївський конференц-зал]

18.09 - 12:00
Відкриття інформаційно-просвітницької, контрпропагандистської виставки "Донбас: переPROчитання образу"
мiсто Київ
Відкриття інформаційно-просвітницької, контрпропагандистської виставки "Донбас: переPROчитання образу", підготовленої Українським інститутом національної пам'яті спільно з Національним музеєм історії України. Виставка містить маловідомі матеріали з фондів Центрального державного архіву громадських об'єднань України, Галузевого державного архіву СБУ, а також документи з Державного архіву Донецької області. Спікери: Володимир В'ятрович - голова Українського інституту національної пам'яті; Еміне Джапарова - перший заступник міністра інформаційної політики України; Ігор Козловський - український вчений та громадський діяч, релігіознавець.

Тел.: (044) 290-80-17, uinp@memory.gov.ua

Деталі -http://www.memory.gov.ua/news/donbas-pereprochitannya-obrazu-institut-vidkrivae-vistavku
відкриття, суспільство

Мiсце проведення заходу Національний музей історії України

20.09 - 10:00
Румунський та молдовський чинники у внутрішній політиці України
мiсто Київ
До участі запрошені представники органів державної влади та місцевого самоврядування, недержавних аналітичних центрів, наукових установ та ЗМІ.

Реєстрація - з 9.30

Реєстрація: 235-89-61, bakalchuk@niss.gov.uadubova@niss.gov.ua
круглий стіл, суспільство

Мiсце проведення заходу вул. Пирогова, 7-А [Національний інститут стратегічних досліджень, 3-й поверх, зала Вченої ради]

20.09 - 10:00
Конференція "Телебачення як бізнес" на КМW 2018
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Організатор: Індустріальний Телевізійний Комітет. Спікери: ТОП-менеджери телеканалів, продакшенів, сейлз-хаусів і рекламних агенцій, діячі державних і громадських органів регулювання медіа, представники найбільших телевізійних рекламодавців, українські та зарубіжні медіаспеціалісти та аналітики. Доповідачі: Олександр Богуцький - директор-президент ICTV, член правління інвестиційно-консалтингової групи EastOne; Ігор Коваль - директор Індустріального Телевізійного Комітету. (програма та реєстрація - http://tvbusinessconference.com).
Реєстрація - з 9.30. Вартість: 5000 грн. Тел.: (044) 353-13-98, tetiana.ilchuk@itk.ua, https://www.facebook.com/TVbusinessConference/
конференція, суспільство

Мiсце проведення заходу вул. Алли Тарасової, 5 [готель Hyatt Regency Kiev]

21.09 - 10:00
Херсонський міжнародний економічний форму "Таврійські горизонти"
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Організатори: Херсонська обласна державна адміністрація та Херсонська обласна рада. У фокусі цьогорічного Форуму - проекти з розбудови туристичної інфраструктури за кращими світовими практиками, аграрні інновації та вигідні пропозиції в галузі переробки сільськогосподарської продукції. Урочисте відкриття, вітальні слова від представників ЦОВВ, дипломатичного корпусу, народних депутатів України (програма та реєстрація - http://www.tavrianhorizons.in.ua).
Реєстрація - з 9.00. Контакти: +38 (0552) 22-57-68, 26-22-56, tavrianhorizons@gmail.com. Реєстрація - bit.ly/2B9pMh7
форум, суспільство

Мiсце проведення заходу Паркова дорога, 16-А [КВЦ "Парковий", 3-й поверх]

21.09 - 14:30
Слухання у Комітеті ВРУ "100 днів роботи оновленої НКРЕКП. Чи стала комісія більш професійна та незалежна"
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Слухання у Комітеті Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на тему: "100 днів роботи оновленої НКРЕКП. Чи стала комісія більш професійна та незалежна".

Реєстрація до 13.00 20 вересня - http://clc.to/tx1E-A. Конт. тел.: 255-24-61, Khala@rada.gov.ua. Вхід за картками акредитації через 9-й під'їзд
слухання, суспільство

Мiсце проведення заходу вул. Грушевського, 5 [конференц-зала]

24.09 - 11:00:
Прес-конференція "EКOтрансформація-2018: чи є рішення гострих екологічних проблем у українського бізнесу?"
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: (044) 507-2226 (вн. 303), pr.eco@mediapro.com.ua
Учасники: номінанти проекту "ЕКОтрансформація-2018, лідери екоорганізацій, керівники державних природоохоронних структур, всі зацікавлені особи.

Організатор: проект "ЕКОЛОГІЯ ПІДПРИЄМСТВА"

Модератор: Людмила Циганок - координатор проектів "Екологія підприємства" та ЕКОтрансформація 

Мiсце проведення заходу вул. Еспланадна, 20


Новини центральної України
10-11 вересня
Станція Київського метрополітену "Дорогожичі" ("зелена" лінія метрополітену) у понеділок удень відновила роботу після перевірки через повідомлення, що надійшло про нібито замінування.
У Києві, в орендованій квартирі, з вогнепальним пораненням у голову знайшли бійця спецназу іноземної держави, який, як зазначалося, інструктував військовослужбовців Нацгвардії. Про це повідомляє прес-служба столичної поліції . Тіло чоловіка 1982 року народження виявила господиня квартири. У поліції повідомили, що, за попередньою інформацією судово-медичного експерта, іноземець наклав на себе руки
Мусоросжигательный завод «Энергия» во вторник возобновит свою работу после планового ремонта
Холдингова компанія "Київміськбуд" увійшла до ТОП-20 найвідоміших українських брендів. Відповідний перелік сформовано та опубліковано виданням "Власть денег".
Фахівці Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Полтавській області за січень-серпень 2018 року забезпечили відшкодування втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 23,6 млн грн. За результатами ревізій, перевірок та державних фінансових аудитів керівники місцевих органів влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій прийняли 59 управлінських рішень.
11 вересня фракція “Самопоміч” у столиці саморозпустилася. Це сталося після того, як з партії виключили депутатів Київради Сергія Гусовського, Олексія Руденка, Сергія Харчука та Вадима Васильчука через “завдання значної шкоди репутації політичної сили”.
Депутати Вінницької обласної ради розміщують інформацію про свою святкову благодійність на офіційних сайтах ОДА та облради. Дарують усе — від телевізорів та принтерів до зошитів і повітряних кульок і до гумових шльопанців.
Служба безпеки України викрила на Чернігівщині адміністратора антиукраїнських спільнот у соцмережах
Восьмий летальний випадок від ботулізму з початку року зареєстровано в Херсонській області, повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.
Группа неизвестных в балаклавах пыталась проникнуть на территории элеватора в населенном пункте Занки Харьковской области.
Вчера, 10 сентября, коммунальное предприятие "Киевский метрополитен" во второй раз объявил тендер на строительство линии метрополитена на жилой массив Виноградарь. Об этом говорится в сообщении на портале публичных электронных закупок ProZorro. Согласно тендеру, планируется продлить Сырецко-Печерскую линию метро от станции "Сырец" на жилмассив Виноградарь с электродепо в Подольском районе.
Судебные дебаты об отмене регистрации МАФа Российской православной церкви(РПЦ) на территории Национального музея истории Украины перенесены на 20 сентября. Об этом в здании суда заявил судья Евгений Аблов,сообщает «РБК- Украина». Отмечается, что на заседании был министр культуры Евгений Нищук. Истцом по делу выступил музей, а ответчиком - Минюст в лице Госрегистратора.
Менше ніж нa 10% освоїли кошти держaвної освітньої субвенції Кaлинівський,Козятинський, Муровaнокуриловецький, Піщaнський, Погребищенський, Теплицький тaТростянецький рaйони.
Бaктеріологічні дослідження зрaзку риби нa чутливість до aнтибіотиків тривaють.
На очередном заседании исполком утвердил места установки более 70 контейнеров двух ООО, а именно "А-Муссон" (53) и "Сервисресурс" (16). Как сообщил директор департамента инфраструктуры города Г. Яременко. обустройство будет происходить за счёт компаний. городской глава А. Лысенко добавил, что площадки должны быть выполнены в едином стиле. решение проекта дополнили соответствующим доручением.
Коллегия судей Апелляционного суда Сумской области согласилась с решением местного суда, которым обязано государство оплатить 170 000 гривен морального ущерба жителю Белопольского района, который почти четыре года незаконно находился под следствием и судом. Такое решение апелляционный суд принял, пересматривая апелляционные жалобы на решения Белопольского районного суда.
Про це повідомляє Depo.Кропивницький . У вівторок, 11 вересня, під час засідання виконкому було прийнято рішення про підвищення тарифів на теплопостачання ДП "Кіровоградтепло" ТОВ "ЦНТІ УНГА" та КП "Теплоенергетик". Тарифи підприємств для населення здорожчали на 22% і 15 % відповідно, зазначив мер обласного центру Андрій Райкович.
На початку вересня до Коростенського відділу поліції звернулись представники комунального підприємства із повідомленням про викрадення майже сотні тротуарних поребриків. Правоохоронці встановили причетність до події двох місцевих жителів, в яких плити вилучено. Чоловікам загрожує покарання від штрафу до 3-річного ув’язнення. Про це 11 вересня інформує прес-служба ГУНП у Житомирській області.
За результатами щотижневого моніторингу захворюваності на кір в області з лабораторним супроводом, що здійснюється Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України», станом на 07.09.2018 року з початку року виявлено 245 випадків кору, інтенсивний показник на 100 тис. Населення.
12-13 вересня
Об этом сообщает пресс-служба Минрегионстроя.
Колишні члени фракції "Об'єднання "Самопоміч" у Київській міській раді створили депутатську групу "Київська команда", до складу якої увійшли 17 депутатів, повідомляє прес-служба новоствореної групи.
У Полтавській ОДА провели підсумкове засідання із відбору та оцінки інвестиційних проектів.
Через складну інфекційну ситуації в Україні МОЗ заборонило ходити до школи і дитсадків дітям без щеплення, окрім тих, хто має протипоказання
12 вересня о 22:30 на вулиці Панченка, в 9 поверховому гуртожитку «Черкаський професійний ліцей» мешканці відчули сильний запах газу. Швидкою медичною допомогою, з ознаками отруєння, до дитячої обласної лікарні було госпіталізовано двох хлопців 15 та 16 років.
Надзвичайно емоційно цього року зустріли хасиди, свято Рош-Га-Шана. Схоже за подіями, такого насиченого іудейського Нового року ще не було, - апендицит , інфаркт і чисельні випадки залишених у помешканнях нап ризволяще свічок та спроб розкласти мангали на балконах багатоповерхівок.
У департаменті соціальної політики Черкаської міської ради відбулося чергове засідання робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення за участі представників ГУ ДФС у м. Черкасах, Управління Держпраці у Черкаській області, Пенсійного фонду, міського Центру зайнятості та інших зацікавлених організацій. На комісію були запрошені суб’єкти господарської діяльності
Президент України Петро Порошенко вніс зміни до Указу №274 / 2018. Про це повідомили в прес-службі Кабміну. Згідно зі змінами, в цьому році терміни призову в армію продовжили до грудня 2018 року. Раніше ж призов на строкову військову службу був з жовтня по листопад.
14-16 вересня
Во всей Украине за 8 месяцев этого года за парковку на местах для инвалидов оштрафовали всего 179 водителей.
"Заморожену" станцію київського метрополітену "Львівська брама" планують добудувати до 2025 року. Про таке заявила радник начальника КП "Київський метрополітен" Наталя Макогон, передає 0 44.ua . "У проекті Генерального плану Києва та його приміської зони на період до 2025 року в перспективі також передбачено будівництво станційного комплексу "Львівська брама" з будівництвом входу", – розповіла Макогон.
Судья Святошинского райсуда Киева Сергей Дячук, на которого ранее напал мужчина, заявил, что это инцидент может быть связан с профессиональной деятельностью, передает «Резонанс». По его словам, это никак не бытовой конфликт, так как злоумышленник знал его, и они неоднократно здоровались. Также нападающий, который является владельцем автостоянки, был осведомлен о том, что Дячук занимает должность
14 вересня в абсолютно протизаконний спосіб, з доброї волі Адміністрації Президента, відбулася спроба призначити виконуючим обов’язки Полтавського міського голови особистого фітнес-тренера нардепа з фракції БПП Сергія Капліна — Олександра Шамоту.
Публікуємо повний текст Обґрунтування підстав щодо дострокового припинення повноважень Полтавського міського голови Олександра Мамая, який оголошений депутатам 14 вересня 2018 року
КГГА планирует запустить автобус между жилыми массивами Троещина и Позняки. Транспорт будет ездить по маршруту ул. Маяковского - Позняки. Об этом сообщил депутат Киевсовета и член транспортной комиссии КГГА Сергей Майзель в эфире ТРК "Киев". По его словам, вследующем месяце будет проведен конкурс среди перевозчиков. Будут приниматься заявки от коммунальных и частных компаний.
Про це повідомляє Depo.Кропивницький з посиланням на " Економічну правду ". Наступнoгo рoку в Україні ремoнтуватимуть низку автoмагістралей. Прo це на засіданні уряду сказав керівник Державнoгo агентства автoмoбільних дoріг Славoмір Нoвак. На Кропивниччині планують провести ремонт магістралі "Знам'янка – Луганськ" (М-04 ) та масштабний ремонт траси "Стрий – Знам'янка" (М-12).
На роботи з ямкового ремонту доріг не поширюються гарантії, адже він спрямований винятково на тимчасове забезпечення проїзду. Про це заявив голова "Укравтодору" Славомір Новак в інтерв’ю Радіо Свобода. "Багато людей плутають ремонт середній та капітальний з так званим ямковим ремонтом. Ямковий ремонт насправді не є ремонтом, це просто забезпечення проїзду".

Коментарі

  1. Це публічне оголошення для всіх, хто хоче продати нирку, у нас є пацієнти, які потребують пересадки нирки, тому, якщо ви зацікавлені продати нирку, будь ласка, зв'яжіться з нами по електронній пошті iowalutheranhospital@gmail.com
    Ви також можете зателефонувати або написати нам на WhatsApp на +1 515 882 1607.

    ПРИМІТКА: Ваша безпека гарантована і наш пацієнт погодився платити велику суму кожному, хто погодиться пожертвувати нирку, щоб врятувати їх. Ми сподіваємося почути від вас, щоб ви могли врятувати життя.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар