Як утворилася монополія на ринку лотерей України?

Здається, зараз відбувається якесь чергове коло інформаційної кампанії за переділ ринку лотерей, тому що в новинах попадається немало публікацій про стан ринку лотерей України. Саме ці публікації і сподвигли проаналізувати що дійсно відбувається на цьому вузькому, але активному ринку.

Законодавчі і фактичні обриси ринку лотерей в Україні
Ринок лотерей в Україні регулюється законом 2012-го року зі змінами 2015-го, які укріпили стабільну олігополію.
За статтею 4 цього закону виключно держава має право на організацію лотерей, тому, зокрема, забороняються:
- організація, реклама, розповсюдження лотерей, які не мають статусу державних;
- розповсюдження лотерей, організованих за межами України, включно з їхньою рекламою, а також участь у них.
В Законі прописано створення Єдиного держреєстру лотерей. Він існує. За останньою редакцією реєстру, на 30 травня 2017 року, в Україні можуть відбуватися лотереї виключно від ПІІ "Українська Національна Лотерея". Інші два оператори «Патріот» і «М.С.Л» позначені як «юридичні особи, до яких застосовано обмежувальні заходи (санкції) згідно із рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 2 вересня 2015 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)"… від 16 вересня 2016 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)"… "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", яке ведено в дію Указом Президента України від 15 травня 2017 року № 133/2017».

До запровадження санкцій три монополісти на ринку лотерей проводили 173 лотереї, а зараз 21.

Кількість лотерей, які були в Україні до санкцій і після санкцій РНБО (за даними Мінфіну України)




Як компанії виводилися?
Перше широко обговорюване виведення сталося у вересні 2015 року, після прийняття змін. Але сталося воно зовсім не через цей закон, а через санкції проти російських суб’єктів господарювання, якими після 2014 року обтяжили діяльність багатьох російських підприємств. Тоді вивели оператора держлотерей «Патріот». В компанії  до сьогодні не змогли довести. непричетність до колись материнської російської компанії. Наразі, український «Патріот» має акціонера, який володіє 100%  акцій кіпрську компанію Cehriba Investments Limited. Від вересня 2016 року кінцевим бенефіціаром є колишній голова правління ПАТ "Ощадбанк" Олександр Морозов. Санкції проти компанії повинні діяти до середини травня 2018 року.
Зовсім недавно, в червні 2017 року, після Указу Президента України, яким заблокували VK, санкції поширилися і на другого оператора лотерей «М.С.Л.» (№96 у санкційному списку юросіб) і так само, які щодо «Патріоту», санкції тривають до середини травня 2018. Згідно з офіційними реєстраційними даними, засновниками «М.С.Л.» є дві кіпрські компанії і два українці Іван Залізняк і Данило Гетманцев.

Засновники «М.С.Л.» (за відкритими даними Мін’юсту щодо ЄДРПОУ 30109292, щодо якого застосовані санкції)
Перелік засновників (учаасників) юридичної особи, у тому числі прізвище, ім'я, по батькові, якщо засновник – фізична особа; найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код юридичної особи, якщо засновник – юридична особа
ЗАЛІЗНЯК ІВАН МИХАЙЛОВИЧ
Адреса засновника: 07400, Київська обл., Броварський район, село Красилівка, ВУЛИЦЯ МОЛОДОГВАРДІЙЦІВ, будинок 2
Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 21442.11


ГЕТМАНЦЕВ ДАНИЛО ОЛЕКСАНДРОВИЧ
Адреса засновника: 03150, м.Київ, Печерський район, ВУЛИЦЯ ЩОРСА, будинок 15, корпус 2, квартира 48
Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 27261.35


"ЕВОЛОТ ЛІМІТЕД" ("EVOLOT LIMITED")
Адреса засновника: М. НІКОСІЯ, ПРОСПЕКТ ВІРОНОС, 36, 8 ПОВЕРХ, КІПР
Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 137797158.54


КІНЦЕВИЙ БЕНЕФІЦІАРНИЙ ВЛАСНИК (КОНТРОЛЕР) - МАРКОС ШІАПАНІС, РЕСПУБЛІКА КІПР, J025318, КІПР ФАМАГУСТА 5330 АГІА НАПА ДЖОН КЕННЕДІ 2 ФЕМІЯ КОРТ 10.

Чи борються компанії за повернення на ринок?
М.С.Л. після санкцій розвинув інформаційну кампанію зі звинуваченнями РНБО і Мінфіну в блокуванні роботи. З відомих інформаційних платформ, які використовуються: «ЛігаБізнесІформ», «24 канал» і «Еспресо».
«Патріот» менше бореться за поновлення на ринку у інформпросторі.

Що таке «Українська національна лотерея»?
В цього оператора лотерей так само є кіпрський власник ЕФАМІАНДО ХОЛДІНГЗ ЛІМІТЕД, кінцевим бенефіціаром якого є тернополянин Роман Зеньо.
Засновники УНЛ (за відкритими даними мін'юсту)
Перелік засновників (учасників) юридичної особи, у тому числі прізвище, ім'я, по батькові, якщо засновник – фізична особа; найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код юридичної особи, якщо засновник – юридична особа
ЕФАМІАНДО ХОЛДІНГЗ ЛІМІТЕД
Адреса засновника: 1520, м. Нікосія, вул. Тасу, Дедло Хаус, буд. 3., КІПР
Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 268666796.08


КІНЦЕВИЙ БЕНЕФІЦІАРНИЙ ВЛАСНИК (КОНТРОЛЕР) - ЕФАМІАНДО ХОЛДІНГЗ ЛІМІТЕД - ЗЕНЬО РОМАН БОГДАНОВИЧ, 03.03.1985 Р.НАР, ПАСПОРТ , ПОДАТКОВИЙ НОМЕР , УКРАЇНА, ТЕРНОПІЛЬСЬКА ОБЛ., М. ТЕРНОПІЛЬ, ПРОСПЕКТ ЗЛУКИ, БУД. 27, КВ. 11.

На жаль, компанія, як і дві попередні, не публікують дані про прибутки, але було б цікаво подивитися, як змінилися її доходи внаслідок санкцій. Але, можна припустити що бізнес йде добре. Як доказ: на сайті УНЛ є інформація, що в 2016 році підприємство заплатило податків більш ніж на 103 млн грн, при тому що в попередні два роки податків було не більше 36 млн, а з 2011 до 2013 як податки плати більше 42 млн.

Податки, які сплатила УНЛ (з сайту компанії)





Коментарі

Дописати коментар