Економічні підсумки 2016 року




Позиція Олега Устенка, виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера.
Загальні показники: +1,5 ріст ВВП, але падіння 2014 більше 17,5%, відповідно щоб досягнути рівня ВВП 2014 року України із таким ростом треба 15 років. В 2015 році в України була найменше ВВП на душу в Європі. В 2016 — гірше стало в Молдові. Молдова тепер відстає від України на 100 дол на особу.
Ріст світової економіки за цей рік 3,5% щоще більше погіршує відновлення України щодо інших держав.
50% експорту України надходить від експорту. Експорт деградував за 2015 рік, доля машинобудування впала і Україна тсала виглядати як сировинна економіка. В Україні структура експорту така ж сама, як в 1910 роки.
Завдання на 2017 рік добитися інвестицій “дозволить Українській економіці рости випереджаючими темпами близько 5% в рік”, так як “ми платимо більше ніж 5% ВВП на обслуговування боргів” і 5% важливо, щоб економіка не просіла і не працювала на виключно на повернення боргів.
Про банки Устенко сказав, що іноземні власники банків цього року надали близько 3-4 млрд дол в свої банки.
Інвестиції: крім 3-4 млрд в банки Україна отримала близько 1 млрд прямих іноземних інвестицій. Вони прийшли переважно в енергетичний сектор.
Я допускаю що в наступному році ми зможемо накопичити близько 3 млрд інвестицій”, - спрогнозував Устенко.
В S&P українська інвестиційна привабливість все ще залишається на рівні непривабливих ‘trash investments”.
Про ціни: споживчі ціни до кінця 2016 підвищилися більше ніж в 2 рази. “Цього року ми закінчуємо рік з інфляцією на рівні 14-15% ... Одна з найбільших в світі інфляцій... Інфляція подібна на рівень країн, як мінімум недостатньо розвинутих”, - сказав Устенко. Тим не менше, експерт похвалив Нацбанк, що не відбулося при цьому девальвації гривні.
Потреба в кредитах: “В кінці весни на початку літа, вважає Устенко Мінфін України спробує залучати кошти в приватних кредиторів... Потреба в зовнішньому фінансуванні залишається значною”, - вважає Устенко.
Неспівпраця з МВФ ставить під ризик співпрацю з іншими організаціями, які дають Україні кредити, переконаний Устенко. Такж він сказав, що проведення структурних реформ може допомогти росту економіки в розмірі потрібних 5%, інакше в Україні закладуться підвалини економічної кризи на 2018 рік.
Україна може бути цікава для ринку Китаю, який може розташувати тут частину експортно орієнтованих виробництв Китаю, яка б вироблялися під українським брендом, тому що “китайці платять близько 10% експортного мита”, в той час, як Україна має пільгові умови, а також розташована ближче до Європи.
Китайці конкурують з корейцями, які так само можуть розглядати Україну як привабливу для постачання в Європу товарів країну.
Зротання ролі держави в економіці і потреба в грошах. Економіка країни просіла, за розрахунками, а частка держави в економіці стала десь 54%. Через це державі після падіння в 17,5% треба десь брати гроші на на виконанння зобов’язань, військових і решти затрат, через що держава збільшує форми вилучення грошей. Але, Устенко надіється, бізнес буде протестувати і доможеться свого.
Нема країн в Європі, і складно знайти країни в світі, які мають такі гіганські соціальні програми. На велфрі в США знаходяться 1,5%, громадян, в Україні більше як 40% громадян”
Ризики і затрати на 2017 рік, які чекають на Україну, на думку Устенка, такі:
- Україна чекає на рішення Високого Лондонського суду, в позові, які висунула Росія до України про 3 млрд дол, а україна уже заявляє, що готова реструктуризовувати ці гроші, хоч раніше називала цей кредит хабарем.
- Стокгольмський арбітраж “Нафтогазу України” з російським “Газпромом” щодо транспортування газу через Україну.
- 17 млрд грн від приватизації в 2017 році Україна навряд чи отримає, тому що в 2016 році план приватизації був виконаний менш ніж на 1%.
- Пошук скарбів попереднього режиму. Устенкові не подобається ідея закладати ці 10 млрд дол коштів в дохідну частину бюджету. А якщо вони будуть знайдені, то їх доцільніше б було вкласти в повернення боргів.
- Пенсійний фонд в 2017 році покаже дефіцит близько 8,5% ВВП. Крім того, 10 працюючих утримують 12 пенсіонерів, при тому, що співвідношення 1 до 1 вважається критичним.
- Рефінансування “Приватбанку” з податків українців в розмірі близько 5% ВВП так само тяжка робота для платників податків.
- 5% ВВП на оборону мають бути високими, але навіть в США йде на оборону 3,6%. Устенко зробив зауваження що в бюджеті на 2017 рік якраз 3% йдуть на міністерство, а решта на силові органи.

Коментарі