Головні новини 20-26 липня


Правий сектор

Референдум Яроша

21 липня лідер «Правого сектора»  Дмитро Ярош оголосив на Майдані Незалежності, на мітингу в 6 тисяч осіб, початок збирання підписів за референдум. В референдумі Ярош запропонував 4 питання: оголошення недовіри владі, офіційне визнання Україною конфлікту на Донбасі війною з РФ, повна блокада Донбасу і визнання учасниками бойових дій ще не визнаних добровольчих бойових одиниць.
Про підготовку віча стало відомо ще в неділю, 19 липня. Його анонсували «Правий сектор» через соцмережі:  «Цей режим є антинародним за своєю суттю, і продовження його панування ставить під загрозу майбутнє української нації. Влада, яка оголосила неприкриту війну своєму народу, повинна бути зметена силами національної революції.» - написали в анонсі.

Результати референдуму можуть бути не визнані

Навіть якщо «ПС» організує і проведе референдум, то імплементація його результатів під питанням. Конституція України про референдум каже, що його результати мають вводитися в дію постановою Верховної Ради України.

Закарпатський губернатор Москаль не вважає, що ПС захищає Україну

Геннадій Москаль публічно майже зрівняв з землею імідж "Правого сектора" Закарпаття як захисників України. На противагу всьому що буде нижче варто згадати інформацію що Добровольчий український корпус не в ходить в число визнаних захисників України на Донбасі, а переговори тривають.  
В Москаля на сайті поширили інформацію що " з усіх членів закарпатського ПС тільки троє мають відношення до антитерористичної операції. Один із них зараз служить у Нацгвардії, один підписав контракт зі Збройними силами України, ще один демобілізований, як учасник АТО."​
​Далі в повідомленні йдеться що 15 членів ПС, до яких прийшли працівники військкоматів, не ​були дома. Хтось на заробітках, ще один відмовився від отримання повістки (складений адмінпротокол), один відверто ухиляється від призову (відкрито кримінальне провадження). Ще один веде кочовий спосіб життя, тому на обліку не перебуває.
​Далі Москаль ще більше громив ПС інформацією що семеро членів обласного ПС (у тому числі ватажок) зняті з військового обліку, як непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний. До речі, на Луганщині мені доводилося бачити дуже багато чоловіків, котрі хоч і непридатні до військової служби в мирний час, але все-таки знаходяться на передовій і захищають свою країну від агресорів. Восьмеро членів ПС (у тому числі ватажок банди, котрий зараз ховається в лісах) зняті з військового обліку, як раніше засуджені.


Закарпаття

​Аваков взявся за міліцію Закарпаття

Сайт МВС 24 липня повідомив що Арсену Авакову нещодавно призначений керівник УМВС України в Закарпатській області доповів про вилучення у мисливців 39 автоматів, які направлені на перевірку. Зброю перевірять на предмет причетності до стрілянини в Мукачевому, яка мала місце 11 липня."
Сайт цитує слова Авакова про хід перевірки: «За три дні вручили 141 повістку в армію контрабандистам і іншим «патріотам у камуфляжі», тікають за кордон. Сьогодні накрили по області 11 залів з гральними автоматами, рулетками, «ай-боксами» і комп'ютерами (перспектива – ще до сотні), все під санкцію судді. У Чопі накрили дві адреси з нелегалами з Афганістану – всього сім чоловік»
Крім того, 27 липня в МВС Закарпаття починається набір в поліцію.


Розслідування подій в Мукачево

Встановлено шістьох осіб, які брали участь у перекритті дороги по вулиці Лермонтова, з боку бійців Добровольчого українського корпусу "Правого сектору".
«Цим особам на поточний момент оголошено про підозру за статтями 255 (створення злочинної організації) і 258 (терористичний акт)", - розповів 22 липня старший слідчий з особливо важливих справ генеральної прокуратури Андрій Попов на засіданні тимчасової слідчої комісії Верховної Ради.
Ще двом недавно зловленим бійцям на днях повинні вибрати запобіжний захід.

Ланьо покинув Україну

​Михайло Ланьо, депутат до якого 11 липня в Мукачевому приїжджав "Правий сектор" втік з України. Про це сказав на "5 каналі"​ радник Голови СБУ Юрій Тандит. Від обіду ширилася інформація про це. Першими інформацію про можливу втечу Ланя поширили закарпатське видання "7dniv.info".
"​7 днів" написали що народний депутат Михайло Ланьо виїхав за межі України через КПП "Лужанка" на Закарпатті ще 23 липня. Цю інформацію їм повідомило офіційне, але анонімне джерело.
Ланьо вже пробував в середині липня поїхати з родиною на відпочинок в Італію, але, його не пропустили прикордонники. Сказали, що у них комп’ютер зламався.
​Наступного дня, за повідомленням нардепа Ігоря Мосійчука, Ланьо казав, що таки відправив родину на відпочинок, а сам залишився. 
Формально проти Ланя нема ніяких проваджень. Його запрошували на тимчасову слідчу комісію ВРУ з питань подій в Мукачево 11 липня. Ланьо прийшов, дав свідчення. Після цього зник з поля зору публіки.

Вибори в Чернігові

На чернігівському 205-му виборчому окрузі відбуваються вибори. Громадянська мережа «Опора» повідомила що усі дільничні виборчі комісії у окрузі провели повноважні підготовчі засідання, забезпечуючи належний кворум. Дев’ять дільничних комісій не забезпечили ведення протоколу на ранковому засіданні. Відповідно до ч. 2 статті 35 Закону на всіх засіданнях ведеться протокол засідання, а статтею 84 Закону, що регулює порядок проведення підготовчого засідання, визначено обов'язок вказати кількість отриманих виборчою комісією бюлетенів як в протоколі підрахунку голосів, так і в протоколі засідання комісії.
Не всі комісії розпочали голосування вчасно. За даними ОПОРИ, 11 з 80 дільниць поспішили та відкрилися раніше 8 години ранку, що заборонено відповідно до ч. 1 статті 85 Закону. Активісти ОПОРИ не зафіксували інцидентів із зникненням печаток ДВК.
Щодо порушень на виборах, то МВС зафіксувала 27 дрібних порушень. Найяскравіші:
-          Липові журналісти «Молоді люди  реєструвалися під виглядом журналістів газети Комітету виборців України «Точка зору» використовуючи фальшиві посвідчення. Зловмисники використали старі бланки посвідчення, з яких зробили копії.» - дали знати в МВС.
-          Неадекватні виборці: «спостерігачі зафіксували, як виборець намагався винести бюлетень з дільниці. Чоловіка намагалися затримати, але він встиг порвати бюлетень та втекти.»
В Чернігові одну з дільниць було фіктивне мінування телефоном. МВС розслідує цю подію  як «завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками», яке карається позбавленням волі на строк від двох до шести років.

Хулігани Ляшка

21 липня нардепи з «Радикальної партії Олега Ляшка», Андрій Лозовий й Ігор Мосійчук побили двох кандидатів у депутати на 205-му окрузі в Чернігові. Там 26 липня мають відбутися позачерові вибори до ВРУ. Постраждалий кандидат в нардепи Олександр Барабошко написав на ФБ "Алексей Дурнев и Александр Барабошко были побиты нардепами и их титушкими… Ігор Мосійчук и Андрій Лозовий,вы действительно считаете что имеете право бить людей за их поступки??? Чем же вы отличаетесь от наших Харьковских титушек,которые ногами добивали нас на Евромайдане в Харькове???"
Генпрокурор Шокін відразу ж подав у ВРУ подання на зняття недоторканності депутатів-нападників за "хуліганство, вчинене групою осіб". В цей час один з чільних, на думку політологів, кандидатів в переможціна цьому округу  Геннадій Корбан, побратим Коломойського, роздавав гречку. Люди до нього ставали в чергу. 
На наступний день, 22 липня, 10 нардепів від партії Ляшка ходили до Генпрокурора Віктора Шокіна  на роботу через звинуваченя Їхнього колеги Андрія Лозового у побитті двох кандидатів в 205-му окрузі в Чернігові. "Прийшли депутати до Шокіна, а його - нема. Втік, як щур. Очевидно, боїться подивитись мені в очі. Будемо чекати стільки, коли б не з'явився. Треба - будемо тут жить" -Написав Андрій Лозовий на ФБ.

Генпрокурор Шокін не допустив щоб з ним жили 10 побратимів Ляшка

23 липня Олег Ляшко, єдиний з 10-ти депутатів які приходили до Генпрокурора Шокіна, зустрівся з об'єктом своїх бажань і колег з фракції. 
Деталі побачення дав сайт ГПУ. В повідомленні йдеться що під час зустрічі Ляшко і Шокін поговорили про подання Генерального прокурора до парламенту про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата від фракції Радикальної партії Аандрія Лозового. 
Олег Ляшко для симетрії звернувся до Віктора Шокіна з пропозиціями внесення подань про притягнення до кримінальної відповідальності окремих депутатів фракції «Опозиційного блоку». 
​А Шокін і собі ​"​підняв питання щодо ігнорування Олегом Ляшком викликів до Генеральної прокуратури. Протягом 2-х місяців слідчі не мають можливості отримати свідчення відносно пропонування депутатам фракції Радикальної партії хабара за неголосування по питанню зняття депутатської недоторканості із Сергія Клюєва. Заява про факт отримання такої пропозиції раніше була зроблена Олегом Ляшком." - написано на сайті Генпрокуратури.​
"В ході розмови,  - пише далі на сайті ГПУ, - досягнуті домовленості про те, що Олег Ляшко наступного тижня у вівторок з’явиться до Генеральної прокуратури і надасть усі необхідні покази.​"


Показні прориви в МВС Олени Тищенко

20 липня з’явилася новина, що МВС знайшли 200 млн дол Курченка: "Кілька десятків мільйонів доларів США, близько 200 тисяч євро та мільйон чеських крон належать громадянинові України С. Курченку. Гроші були виведені через українські банки на офшорні компанії" - повідомили в МВС.
Антикорупційний активіст Віталій Шабунін прокоментував що ці гроші можна було знайти раніше: "они тупо взяли НЕПУБЛІЧНІ матеріали Державної Служби Фінансового Моніторингу (ДСМФ) і видали їх за свою роботу. Піар наше всьо. Золота Полуботка часом не знайшли, клоуни? Знаєте, що в цьому найгірше? Відтепер Тищенко, а через неї Пашинський, мають доступ до інформації ПРО ВСІ БАНКІВСЬКИ ТРАНЗАКЦІЇ."


Одещина Саакашвілі

Вибух в Одесі

Ранок понеділка 20 липня почався з новини про новий вибух в Одесі. МВС написали: "о четвертій ранку  до міліції надійшло повідомлення, що в барі «Лібертін» на вулиці Рішельєвській, 60 стався вибух... в результаті спрацювання вибухового пристрою закладеного під двері невідомою особою, постраждав охоронець закладу... вилучені з місця події фрагменти належать гранаті «РГД-5»"

Саакашвілі визнав з роботи директора Іллічівського порту

23 липня Губернатор Одещиеи Міхеїл Саакашвілі зібрав журналістів на прес-тур в одне з підприємств області. Ніхто не зав куда поїдуть. Губернатор повіз їх в Іллічівський порт. Там 2 термінали обслуговує підприємство «Мілленіум 2000», зареєстроване в офшорному Белізі. Це підприємство приписують, на думку Саакашвілі, Ігорю Коломойському. Передача терміналів міленіуму сталася не більше року тому. Саакашвілі сказав, що не мжна було передавати офшорній компанії порт і що він має приносити гроші державі і звільнив директора Іллічівського порту, який, а думку Саакашвілі допустив передачу терміналів в оренду. «Монополистом по растаможке грузов на этих причалах является подконтрольная Коломойскому фирма «Миллениум 2003». Речь идет о миллиардах долларов, которые идут не в казну, а в руки олигархов. Собственно, это объясняет, почему моя активная позиция в отношении руководства порта вызвала резкое недовольство Коломойского» - Сказав М. Саакашвілі.
Ігор Коломойський днем раніше заявив, що збирається подати в суд на голову Одеської обласної державної адміністрації Михайла Саакашвілі. Коломойський сказав перед зборами акціонерів «Укрнафти»: “Я, наприклад, на нього до суду збираюся подавати, тому що він сказав, що у нього є матеріали про мою причетність до контрабанди. Це серйозне звинувачення. Друге – це хабар його людям (генпрокурору Грузії зокрема)
24 липня Державна фіскальна служба України призначила керівником Одеської митниці Владислава Ракшу, повідомила «УНІАН» прес-служба управління ДФС в Одеській області.

Скандали

Голову  Українського центру оцінювання якості освіти відсторонили від посади під час вступної кампанії

22-23 липня стало відомо, що СБУ веде слідство щодо керівника Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука. Його підозрюють у підтасовуванні результатів зовнішнього незалежного оцінювання, обов'язкового державного екзамену для випускників шкіл і потенційних абітурієнтів. В СБУ повідомили що провели в Лікарчука обшук і виявили такий злочин: "На електронній поштовій скриньці одного з керівників відділу Центру виявлено листування із зазначенням персональних даних учасників ЗНО та кількості балів, яку їм потрібно було поставити у відомості. У повідомленнях також вказано розміри грошової винагороди за ці протиправні дії. Крім того, у помешканні чиновника правоохоронці виявили 134 тисячі доларів США, 80 тисяч гривень та 3 тисячі євро."
Нардеп з «Народного фронту» Лілія Гриневич, голова комітету ВРУ з питань освіти, колись керівниця УЦОЯО на «Радіо Свобода» сказала, що не вірить що Ігор Лікарчук барв хабарі, тому що давно з ним працювала. Гриневич вважає, що кримінальна справа під час вступної кампанії підриває авторитет зовнішнього незалежного оцінювання. Лікарчуку ГПУ і СБУ закидали втручання в систему підрахунку балів ЗНО. Гриневич на це запропонувала зайнятися безпекою цієї системи підрахунку балів ЗНО від втручань.

Компартії заборонили брати участь у виборах

РНБО і мін'юст заборонили КПУ брати участь у виборах. Про це повідомили на брифінгу Міністрюстиції Павло Петрненко і Голова РНБО Олександр Турчинов.
“Я підписав три накази, які визнають, що компартії України у своїй діяльності, найменуванні, в символіці, в статуті, в програмі не відповідають вимогам ч.2 ст.3 закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки”, - ​пояснив генеральну лінію Петренко.

Французькі парламентарі їдуть в Крим

Проросійські французькі політики їдуть в Крим. Про це стало відомо 22 липня. В делегацію мали б входити члени комісій з питань національної оборони Франції, Ніколя Дюік І Жак Міар, замголови комісії з закордонних справ Сената Ів Поццо ді Борго,  члени правоцентристської партії Ніколя Саркози “Республиканці” (колись “Союз за народний рух”), і по представникові від центристів і лівих.
МЗС України відреагувало на такий візит негативно. "Вважаємо таку поїздку французьких парламентарів безвідповідальним кроком, виявом їхньої неповаги до державного суверенітету України, свідомим нехтуванням законодавства України і політики Франції та Європейського Союзу з невизнання незаконної окупації Автономної Республіки Крим." - пишуть на сайті Уряду.
Пізніше українські ЗМІ з посланнями на французьких колег повідомили що Ів Поццо ді Борго і Жоэль Гарріо-Мейлам відмовились їхати. А про тих, хто поїхав міністр закордонних справ Павло Клімкін сказав «Шкода, що у Франції є певна ніша, яка спекулюючи на анти американізмі, робить такі речі. Хоча там є декілька депутатів – це екстремальні туристи, які і до Асаду їздили. Та ми будемо  працювати з усіма парламентами, щоби такі речі мінімізувати». Клімкін пообіцяв що депутати, які поїхали стануть персонами нон-грата в Україні.

Економіка

120 млн Кабмін виплатив приватним кредиторам

Міністерство фінансів України виплатило належні до сплати 24 липня, 120 млн дол. купонного доходу за євробондами з погашенням у липні 2017 року. Про це УНІАН повідомило інформоване джерело в уряді. «Оплату провели», - повідомив співрозмовник агентства, відповідаючи на запитання про факт оплати 120 млн дол. купонного доходу за євробондами з погашенням у липні 2017 року.

Акціонером «Райффазен Банк Аваль» став ЄБРР

Європейський банк реконструкції та розвитку затвердив входження в капітал входить до групи найбільших "Райффайзен Банку Аваль". Дане рішення було ухвалене радою директорів банку.
Передбачалося, що ЄБРР купить міноритарний пакет акцій банку, розмір якого поки не розголошується. Цю новину першою опублікувала «Економічна правда»
Пропонований проект поряд з планованими інвестиціями материнського австрійського Raiffeisen Bank International AG будуть підтримувати стратегію розвитку українського "Райффайзен Банку Аваль".
«Економічн правда» написала що 96,4517% акцій публічного акціонерного товариства "Райффайзен Банк Аваль" належить австрійському Raiffeisen Bank International AG.​

Ахметов продав «Амстор»

Ахметов продав супермаркети "Амстор" "Фоззі Груп". Про це 24 липня повідомили прес-релізом "Смарт холдинг" Рината Ахметова. "Магазины будут работать под брендом «Сільпо», при этом, торговые центры «Амстор» сохранят свое оригинальное название." - йдеться в повідомленні "Смарт холдингу".

Вугілля з ПАР

Міністр енергетики в понеділок, 20 липня повідомив що імпорт вугілля з Південно-Африканської Республіки (ПАР), яким великою мірою збираються забезпечити тепло в холоди, буде обходитися Україні в 80 доларів за тонну. Минулого року тонна неякісного, не того про яке домовлялись, вугілля  ПАР коштувала 86 дол за тонну.

Гройсман хвалився фінансовою децентралізацією

23 липня спікер Володимир Гройсман оприлюднив наслідки фінансової децентралізації. Вони такі: "місцева влада збирає 100% плати за надання адмінпослуг, 100% державного мита, 10% податку на прибуток підприємств, збори з роздрібного продажу підакцизних товарів та інше.
Тож за перше півріччя цього року маємо надходжень до загального фонду місцевих бюджетів близько 44,6 млрд.грн., що складає 60,7% від річного обсягу надходжень, затвердженого місцевими радами." 

Новий керівник «Укрнафти» і підбірка топ-проблем держпідприємства

Акціонери наглядової ради "Укрнафти" 22 липня обрали главою компанії британця Марка Роллінза. Після обрання він сказав "У мене є великий досвід усунення конфліктів між акціонерами." Раніше Ролінгс працював президентом компанії BG Казахстан.
Прем'єр Яценюк поставив перед ним кілька завдань "в першу чергу прозорість і ефективність роботи компанії, новий склад правління і нові підходи в роботі найбільшої нафтової компанії країни»"
Ще "Економічна правда" повідомила що в "Укрнафті" в наглядовій раді тепер буде працювати попередній губернатор Одеської області Ігор Палиця. Від вчора він представляє у наглядовій раді міноритарних акціонерів.
​Ще 6 представників Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" - Андрій Коболєв, Сергій Перелома, Сергій Коновець, Ярослав Теклюк, Поліна Загнітко, Петро Столяр - були повторно переобрано членами наглядової ради.
Від міноритарних акціонерів, крім Палиці, були переобрані Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов, Михайло Кіперман, Урієль Цві Лейбер.
50% + 1 акція "Укрнафти", що є відкритим акціонерним товариством, належить "Нафтогазу", близько 42% акцій належить компаніям, афільованим з Приватбанком "
Станом на 20 липня загальний борг "Укрнафти" за податками становить 7,265 млрд грн, з яких: борг за користування надрами – 6,31 млрд, податок на прибуток – 455 млн, ПДВ – 500 млн грн.

Новий губернатор Луганщини

23 липня Петро Порошенко призначив Георгія Туку новим губернатором Луганської області. Тука раніше був волонтером, керівником організації «Народний тил». Тука допомагав армії і добровольцям з їжею, одягом, спорядженням, технікою.
Політичного досвіду в Туки нема. Тука ще з березня 2015-го вів блог на порталі «Цензор.НЕТ». Веде його й тепер. Раз  в 3-4 дні пише що з ним відбувається. Там Тука про перші дні своєї роботи написав, що призвичаюється і багато на що відкриває собі очі. Тука висловив впевненість, що в нього вийде побороти контрабанду на окуповані території й забезпечити відновлення області.
Ще в Туки є сторінка на Фейсбуці. Він її так само активно постить.

Анонси


27 липня 2015 року відбудеться брифінг Міністра енергетики та вугільної промисловості УкраїниВолодимира Демчишина на тему «Ризики в підготовці до опалювального сезону: важливість об’єднання зусиль держави,споживачів та приватних компаній».
Час проведення: 13:30.
Місце проведення: БУДИНОК УРЯДУ (прес-центр). Вхід (тільки за паспортами) з вул. Грушевського, 12/2, 1-й під'їзд, 6-й поверх.
Акредитація представників ЗМІ проводиться до 10:00 27 липня за ел. адресоюgerasimova@kmu.gov.ua


27 липня об 11.30 у Міністерстві оборони України відбудеться зустріч вищого керівництва держави з “Волонтерським десантом” Міністерства оборони України.
Під час заходу волонтери звітуватимуть про впровадження реформ у Міністерстві оборони України.
Зокрема, запланована презентація нових розробок за проектами “Реформи норм та стандартів речового забезпечення і закупівель”, “Автоматизація обліку потреб та запасів у сфері речового забезпечення Збройних Сил України”, “Реформа системи продовольчого забезпечення та харчування військовослужбовців Збройних Сил України”, “Оптимізація системи лікувально-евакуаційного забезпечення Збройних Сил України в зоні проведення антитерористичної операції”, “Реформи забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України житлом та управління військовим нерухомим майном Збройних Сил України”.
Зустріч представників ЗМІ, які бажають висвітлити захід, 27 липня о 10.45 біля КПП Міністерства оборони України (проспект Повітрофлотський, 6).
Довідки та акредитація за телефонами Управління комунікацій та преси Міністерства оборони України: (044) 271-34-78.
Акредитація ОБОВ’ЯЗКОВА і триватиме до 17.00 26 липня!



Коментарі