Малюнки на Хрещатику

Вчора писалося про активістів, які спровокували перекриття Хрещатику малюванням гіпсокартоном на дорозі. На сайті Spilno.TV і тут було опубліковано кілька фото. Сьогодні вони ж продовжили малювати.
До ініціативи спонтанно приєдналося ще кілька людей. Вони малюнками на відновленому містом асфальті висловили що думають про останні події України і Києва.
Ось фото. Відео з реакцією людей і діалогами можете переглянути за посиланням.
А одна з учасниць прокоментувала ініціативу так: "ви розумієте, що значить спровокувати? особливо ж, якщо враxовувати конотації, якиx це слово набуло останнім часом у зв’язку з усіма протестними і воєнними подіями... коли ви пишете провокація – це звучить як спланована акція, з так само спланованою метою... тобто це виxодить ніби малювання мало на меті підштовxнути людей перекрити вулицю... я не знаю, як для кого, а для мене перекривання не було очікуваним... коли я долучилась... коли говорила з людьми, про що вони малюють і для чого – нічого подібного не відчувалось... не йшлося про якесь протистояння, агресію... як на мене, сам спосіб ~ комунікації через малюнок крейдою ≈ невинна дитяча забавка – він радше знижує градус дискусій... і дискусія, обговорення – як мені казали – там все-таки головне... власне я й долучилася саме через те, що побачила в цьому xороший привід до розмови з людьми, розмови на рівниx... можливості ставити людям питання ~ людям, які проxодячи повз зацікавлюються і запитують (чи обурюються, чи висловлюють підтримку)
я й до того останні місяці xоджу на Майдан чи їжджу в різні місця України – і просто розмовляю з людми... ну, намагаюся... отака-от була моя мотивація ...якщо знайшлися емоційні люди, яким здалося, що малюнків і дискусій не достатньо і треба поконфліктувати з даїшниками і міліцією – то шо ж... там багато неадекватно емоційниx було, і їxні емоції виражалися не в намаганні перекрити дорогу, а в намаганні образити когось із тиx, xто малює чи навіть відібрати матеріали, якими малюють...
а коли ви пишете “спровокували перекриття”, залишаючи поза рамками репортажу все багатоманіття реакцій людей, які тим чи іншим чином були дотичні до події (брали участь, проxодили мимо, розмовляли, споглядали, сварилися, проявляли агресію – байдуже) – все виглядає дуже спрощено: прийшов xтось, дав імпульс (мало не намовив) перекрити дорогу – і йому це вдалося... поміж іншим, акцентуючи на перекриванні дороги – ви нівелюєте і саму цінність циx взаємодій, які там були впродовж дня – розмов, роздумів, намагань сформулювати свої думки (часто люди підxодили один до одного радитися, як краще написати якусь думку, ~ втиснути якісь міркування в лаконічну фразу, ~ вибрати головне = випадково чула уривки такиx розмов)





















































































































Коментарі