В Україні карантин і новий генпрокурор. Головні новини тижня + Анонси




Від вівторка, 17 березня до 3 квітня, в Україні карантин через коронавірус. На час його запровадження в Україні було менше десяти випадків інфікування і одна загибла жінка.
«Досвід Китаю показує, що непопулярні та жорсткі рішення долають вірус і рятують життя. Досвід інших країн показує, що м’якотілість і ліберальність – це союзники коронавірусу». – наполягає президент Володимир Зеленський.
Перестала працювати залізниця, припинилися автомобільні і авіаперевезення. Людей просять самоізолюватися, не їздити більше ніж 10 осіб у громадському транспорті.  
І обговорюють ще серйозніші заходи безпеки. Наприклад, введення надзвичайної ситуації в Києві.
Паде курс гривні. За два тижні гривня до долара опустилася із менше 25 до понад 27 гривень.
На кінець тижня в Україні близько 50 інфікованих осіб і двоє загиблих.

Нижче про наслідки і умови карантину:
Організація карантину:

Повернення громадян в Україну під час карантину:

Гроші і вірус:

Карантин і торгівля:
Таможня запустила карту с пунктами пропуска на время карантина

Вірус і економіка

Разом з карантином в Україні змінився Генеральний прокурор. Посаду зайняла Ірина Венедіктова. Від 27 грудня вона була керувала Державним бюро розслідувань.

Ще про рішення і кадри

Інші теми новин
Письмове подання України
 щодо відповідності мораторію на експорт лісу-кругляку Угоді про асоціацію з ЄС

Анонси
23.03 - 12:00
Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID 19).

Онлайн-трансляція брифінгу відбудеться на офіційному порталі Києва, на сайті міського голови, на YouTube каналі КМДА, на Facebook-cторінці КМДА та на Facebook-сторінці Віталія Кличка.

Також подивитися трансляцію можна буде на телеканалі "Київ". Журналісти можуть надіслати свої запитання до 9.00 23 березня на ел. пошту: uizdpi@gmail.com. Відповіді на запитання міський голова надасть під час онлайн брифінгу. Конт. тел.: 202-74-61, 202-74-26
Мiсце проведення заходу не вказано

23.03 - 16:00
Онлайн-дискусія: "СOVID-19: Бізнес vs форс-мажору"
органiзатор Європейська Бізнес Асоціація, мiсто не вказано
Онлайн зустріч буде доступна на ресурсі Zoom.us.

Спікери: Томаш Фіала - СЕО Dragon Capital; Тіберіу Діма - СЕО BASF; Олександр Писарук - голова Правління Raiffeisen Bank Aval; Олена Волошина - голова Правління International Finance Corporation (IFC); Мацєй Томаш Зєліньскі - СЕО Siemens Ukraine; Саїда Джарболова - голова Правління ING Bank Ukraine; Владислав Рашкован - заступник виконавчого директора від України у Міжнародному валютному фонді.

Модератор: Анна Дерев'янко - виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації. Керівники бізнесу поділяться своїми поглядами на ситуацію з COVID-19 та обговорять: його вплив на бізнес - уроки та наслідки; зміни в операційній діяльності різних підприємств; дії, необхідні для зменшення ризиків для бізнесу та захисту компанії та працівників.

До участі у заході запрошується по два представника від компанії Асоціації.
Посилання на онлайн зустріч буде доступно після обов'язкової реєстрації до 23 березня - https://eba.com.ua/event/covid-19-business-vs-force-majeure-2020-03-18-16-18/
Контакти: (097) 979-22-89, (067) 218-09-04, (067) 218-09-03, events@eba.com.ua

24.03 - 09:30
Судове засідання у справі про обвинувачення 6 осіб, причетних до одержання неправомірної вигоди
мiсто Київ
Судове засідання у справі про обвинувачення 6 осіб, у тому числі двох народних депутатів України 8 скликання, причетних до одержання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні
Мiсце проведення заходу Вищий антикорупційний суд


Новини Центральної України
16-17 березня
У Міжнародний аеропорт «Бориспіль» прибув літак зі 123 українцями на борту, які раніше не змогли повернутися в Україну з Італії через закриття кордонів у зв’язку з карантином.
За результатами проведених ревізій фахівці управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області впродовж січня-лютого 2020 року забезпечили усунення виявлених втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму понад 54,4 млн грн.
Куди поділися гроші у Черкасах? Цим питанням тепер опікуватимуться правоохоронці. Там відкрили два кримінальних провадження і хочуть з'ясувати – як так сталося, що на прибирання снігу в Черкасах витратили 11 мільйонів гривень. І це попри аномально теплу і безсніжну зиму. Як пояснюють таку ситуацію чиновники та підрядник.
Підпільні зали знаходилися в Києві, Київській області, Одесі та Хмельницькому.Протягом суботи, 14 березня, працівники поліції припинили діяльність двох закладів, а у неділю, 15 березня, - восьми.Три підпільні гральні зали функціонували в Києві та один - у Київській області, 5 - у Одесі та один - у Хмельницькому.За результатами відпрацювання вилучено 134 одиниць грального обладнання та готівку.
У столиці не будуть закривати місто на в’їзд чи виїзд, також не планується обмежувати рух громадського транспорту в Києві.
У рамках боротьби з поширенням коронавірусу в Києві скасують проведення щотижневих сільськогосподарських ярмарок
Перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник стверджує, що столиця забезпечена тестами для визначення зараження людини коронавірусом.
Підприємства, що здійснюють надання комунальних послуг, зокрема, облгази і обленерго не відключатимуть споживачів через неоплачені на тлі карантину рахунків.
Нардепов от "Слуги народа" на момент действия карантина попросили оставаться в Киеве, чтобы Рада могла в любой момент собраться на внеочередное заседание.
Метро Києва призупиняє перевезення пасажирів з 23:00 вівторка до 3 квітня - Кличко
КП "Київський метрополітен" з 23:00 17 березня тимчасово призупиняє перевезення пасажирів, водночас наземний пасажирський транспорт, який дублює лінії метро, продовжить працювати в штатному режимі, заявив мер столиці Віталій Кличко.
Станом на 11:00 з 00:00 17 березня аеропорт "Бориспіль" прийняв 38 рейсів з українцями, які повертаються додому з-за кордону. Крім того, рейси протягом дня приймають аеропорти Дніпра, Одеси, Запоріжжя й Харкова. Про це повідомляється на сайті Мінінфраструктури України .
З 18 березня «Укрзалізниця» призупиняє внутрішнє пасажирське сполучення в країні. Квитки на скасовані приміські електрички та пасажирські потяги можна буде повернути протягом місяця.
Полтавська ОДА нагадала, що через спалювання сухої трави гине екосистема, а підпалювачам загрожує кримінальна та адмінвідповідальність
В Киеве нарисовали первый мурал, посвященный теме коронавируса. Автор рисунка - известный киевский художник Виталий Гидеван.  На рисунке, который появился на набережной Днепра, Виталий изобразил льва в защитной маске и с короной на голове. В своем рисунке художник намекнул не только на опасную болезнь, но и на то, что перед смертью все равны - как короли, так и простые люди. 
З 17 березня тимчасово закрили всі відділення “Прозорих офісів”. Відвідувачі зможуть отримати консультації по телефону. Близько 25 видів послуг залишаються доступними через Інтернет. Про це повідомляють у Вінницькій міській раді. Прийом громадян припиняють в усіх відділеннях Центрів надання адміністративних послуг на весь період карантинних заходів.
Тому головний медик Черкас просить підсобити із закупівлею тестів небайдужих
Городской глава Александр Лысенко прибыл в депо с целью проверки качества дезинекционных мер. Гоподин мэр сообщил, что такие проверки будут проводиться регулярно. Также он сообщил, что городские власти готовы выделить средства на закупку средств индивидуальной защиты. Глава КП Виталий однорог рассказал, как сегодня дезинфицируют транспорт.
Правоохранители задержали в Киеве группу лиц, которые под угрозой оружия 13 марта 2020 года украли у предпринимателей 100 тыс. медицинских масок.
На территории Боярского лесничества в Киевской области было высажено 100 тыс. деревьев. Таким образом, был установлен Национальный рекорд Украины.
Сегодня, 16 марта, в Киеве лабораторно подтверждены два случая COVID-19. Пациенты изолированы, им предоставляется лечение. Один из заболевших недавно вернулся из Франции.
Останні приїхали на підприємство для проведення інвентаризації. Заводчани переконані, що паралельно з інвентаризацією міністерські призначенці планують підписати акт передачі активів заводу на баланс ДП «Чернігівторф» з подальшим блокуванням рахунку, таким чином остаточно знищивши завод.
Інформую: У лікарнях області є: 258 апаратів, які забезпечують штучну вентиляцію легень, в тому числі 40 для дітей. У міських лікарнях Чернігова: 20, з них 5 – для дітей. В обласній дитячій лікарні: 22, В обласній лікарні для дорослих: 36 + один транспортний. Усі інші апарати – у медичних установах по всій області.

18-19 березня
Об этом заявил первый заместитель председателя Киевской городской государственной администрации Николай Поворозник.
У "Київпастрансі" розповідають: більше півтори тисячі транспортних засобів нині курсує столицею. Про це на брифінгу повідомив гендиректор компанії Дмитро Левченко. Автотранспорт обробляють до і після початку робочої зміни, а також на кінцевих зупинках. Усі працівники забезпечені засобами індивідуального захисту.
Керівником робіт з ліквідації надзвичайної ситуації призначили Олега Торкунова, заступника голови ОДА
В Киевской областной государственной администрации заверяют, что медучреждения области готовы к принятию и лечению пациентов с коронавирусом.
НАБУ та САП закінчили розслідування факту внесення колишньою суддею Вишгородського районного суду Київської області завідомо недостовірних даних до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. 17 березня 2020 року обвинувальний акт скеровано до суду.
Власти Киева разрабатывают план, чтобы метро работало
Городские власти Киева нарабатывают план спецмероприятий, чтобы метро все-таки заработало, но с некоторыми ограничениями.
До міської лікарні Ніжина карета "швидкої допомоги" доставила жінку, котра нещодавно повернулася з Італії, з симптомами ГРВІ, багато в чому схожими на симптоми за зараження новим коронавірусом, повідомляє голова Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко.
У Київському військовому госпіталі перевіряють на наявність захворювання на коронавірус Covid-19 пенсіонера Міністерства оборони України, повідомляє командування Медичних сил Збройних сил України.
Влада Києва обіцяє організувати розвезення до місць роботи співробітників медичних установ та правоохоронців.
39 нових карет швидкої допомоги, оснащених апаратами штучної вентиляції легень і дефібриляторами, передали до медзакладів Києва. Про це під час пресбрифінгу повідомив міський голова Віталій Кличко.
Київська обласна адміністрація заявляє, що усіх порушників загальнонаціонального карантину притягуватимуть до відповідальності.
За добу поліцейські склали 32 адмінпротоколи про порушення правил щодо карантину людей.
Киев в четверг, 19-го марта, получил партию из 62 тысяч масок. Об этом сообщил мэр столицы Виталий Кличко во время брифинга, сообщает корреспондент сайта 44.ua.  Он также напомним, что уже на следующей неделе в столицу поставят еще 100 тысяч масок.
Міська влада хоче полегшити шлях до роботи полтавським медпрацівникам. Від завтра їх мають першими пропускати в салони громадського пасажирського транспорту.
У Коростені двоє осіб викликали швидку допомогу та повідомили лікарям, що мають симптоми коронавірусної інфекції COVID-19. Виявилося, що «хворі» зробили це заради зйомки. Про це ввечері 17 березня у Facebook повідомив голова Житомирської облдержадміністрації Віталій Бунечко.

20-22 березня
Посадовця затримали під час одержання другої частини неправомірної вигоди.Під час досудового розслідування оперативники управління стратегічних розслідувань в Київській області Національної поліції України спільно з прокуратурою задокументували факт вимагання та отримання міським головою неправомірної вигоди: 1000 доларів США за видачу дозволу на розташування тимчасової споруди на території міста.
Мер Житомира повідомив про перший підтверджений випадок коронавірусу в місті
Мер Житомира Сергій Сухомлин написав на своїй сторінці в соцмережі Facebook про перший підтверджений випадок захворювання Covid-19 у місті.
Правоохоронці продовжують заходи із запобігання поширенню коронавірусної інфекції та охорони публічної безпеки.Сьогодні до вказаних заходів залучилися близько 15 тисяч поліцейських та 2,5 тисячі військовослужбовців Національної гвардії України.
Киевские власти подсчитали, что на сегодня убытки от коронавируса в Киеве составляют около 1,5 млрд гривен.
Нині, як повідомив Кличко, у Києві наявні 200 апаратів штучної вентиляції легенів
Через обмеження, запровадженні для мінімізації ризиків поширення коронавірусу , у світі зменшилися викиди шкідливих речовин в повітря, через що воно стало чистішим. Про це повідомляє BBC. Видання повідомляє, що рівень монооксиду вуглецю (чадний газ, що утворюється при роботі двигунів автомобіля) в порівнянні з минулим роком впав на 50%.
Посадовця затримали під час одержання другої частини неправомірної вигоди.Під час досудового розслідування оперативники управління стратегічних розслідувань в Київській області Національної поліції України спільно з прокуратурою задокументували факт вимагання та отримання міським головою неправомірної вигоди: 1000 доларів США за видачу дозволу на розташування тимчасової споруди на території міста.
Городская власть призывает придерживаться рекомендаций, чтобы не допустить возникновения и распространения случаев заболевания COVID-19
Из-за пандемии коронавируса и объявленного в связи с этим общенационального карантина, киевские власти будут доставлять продукты и другие товары первой необходимости 12 тысячам киевлянам.
Полтава перерозподілила 34,5 млн грн бюджету для захисту від коронавірусу: кошти забрали зі сфер освіти, культури, спорту, будівництва та ЖКГ
В Киевской горадминистрации опубликовали подробные объяснения о том, где киевляне могут получить спецпропуска для поездки в столичном общественном транспорте.
У Кропивницькому поширюють фейк про хлорування води
Мешканці Кропивницького активно поширюють у соцмережах оголошення про хлорування води, яке нібито відбудеться 23 березня. ОКВП “Дніпро – Кіровоград” попереджає, що ця інформація не достовірна. Про це йдеться на сторінці ОКВП у Facebook.



Коментарі