Біографії перших призначенців президента Зеленського ОНОВЛЕНО






Перше призначення Володимира Зеленського як Президента стосувалося начальника Генерального штабу Збройних Сил України. Ним став Руслан Хомчак. Він народився 5 червня 1967 року у місті Рівне. Проходив службу на таких командних посадах: командир 300-го механізованого полку; командир 72-ї механізованої бригади; командир 6-го армійського корпусу; командувач оперативним командуванням "Південь" - на момент початку війни (до липня 2014-го); командувач сектором "Б" сил АТО (липень - грудень 2014 го); начальник штабу сухопутних військ ЗСУ; командувач силами АТО на Донбасі (серпень-жовтень 2016 го); Головний інспектор Міністерства оборони (з лютого 2017 го.
5 серпня 2014 року, будучи начальником сектора "Б" антитерористичної операції, Хомчак отримав наказ від командувача АТО Муженка здійснити оточення Донецька. З півночі підрозділу 1-го батальйону 93-ї бригади повинні були перекрити основні траси з Горлівки в Донецьк і вийти до Нижній Кринці, а з півдня з району Старобешеве українські війська повинні були зайняти Іловайськ, Харцизьк, і з'єднатися в районі Зугрес-Нижня Кринка. Але сил на це достатніх не було. На утримання Іловайська російське командування направило свої резерви, але Іловайськ був би взятий - однак 23 серпня російська регулярна армія завдала удар з РФ і оточила війська сектора "Б" під Іловайськом.
Командний пункт Хомчака знаходився поза кільцем оточення, і за ним тричі висилалися евакуаційні групи, але генерал відмовився залишати підлеглих солдат і офіцерів. 28 серпня президент Порошенко заявив про "зелений коридор" для виходу українських військ. Замість завдання прориватися з боєм Хомчак отримав наказ від Муженка виходити в колоні. Але політичні домовленості не спрацювали - вихід 29 серпня перетворився в розгром.
Росіяни, кажуть, пропонували - здавайтеся, здайте всю зброю, і виходьте. Але Хомчак провів нараду командирів - і всі вони відмовилися здавати зброю росіянам. Оточені герої Іловайська не впустити честь української зброї, і цілий ряд командирів підрозділів загинули при прориві. Хомчак міг загинути при виході так само, як загинули офіцери його штабу полковник Грачов і полковник Кифоренко, але він дивом залишився живий.
У 2016 році Хомчак по ротації командував усіма силами АТО. Оцінивши професійні якості Хомчака, міністр оборони Степан Полторак запропонував йому посаду головного міністра Міноборони, і в цій якості Хомчак об'їхав більшість військових частин, брав участь в розслідуваннях всіх відомих ПП у військах за останні два з половиною роки.

Далі, Андрія Богдана призначили Головою Адміністрації Президента. Він народився у 1976 році у Львові. Тут він здобув вищу юридичну освіту.
Після переїзду до Києва працював в адвокатській компанії Правіс і помічником судді Київського апеляційного суду.
У 2004 році став партнером в адвокатській фірмі Пукшин і партнери.
У 2007 році став керівним партнером адвокатської фірми Юридичні радники.
У цьому ж році балотувався у Верховну Раду за списками блоку Наша Україна – Народна самооборона, а у 2014 році – за списками партії Блок Петра Порошенка Солідарність.
До 2010 року працював заступником міністра юстиції України, заступником міністра Кабінету міністрів (2010-2011), урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики (2013-2014).
У 2019 році Богдан був юридичним радником кампанії кандидата на пост глави держави Зеленського.

Першим помічником Президента став бізнес-партнер Зеленського по шоу-бізнесу Сергій Шефір. Сергія Шефіра деякі називають "мозком" або "правою рукою" шоумена, проте, Коберник стверджує, що насправді їх пов'язують повноправні партнерські відносини.
Шефір разом зі старшим братом Борисом познайомився із Зеленським ще в далекому 1995 році, коли той ще не був відомим. Саме вони взяли його в команду "Запоріжжя-Кривий Ріг-Транзит", з якої почався кар'єрний шлях шоумена.
Брати Шефіри жили разом із Зеленським разом в Москві, перемагали в КВН, працювали над створенням Студії "Квартал 95" і вели бізнес.

Далі були призначення заступників Глави АП. Сергій Трофімов став першим заступником. Хто він відомо лише, що з 2005 року працював в студії «Квартал-95» і досягнув посади продюсера.
Заступником голови АП став Юрій Костюк. Він був сценаристом серіалів і фільмів "Студії Квартал-95".
Ще одним заступником став Руслан Рябошапка. Він у 2010-2011 роках був директором Бюро з питань антикорупційної політики Секретаріату Кабміну, у 2011-2013 роках - заступником директора Департаменту юридичного забезпечення Секретаріату Кабміну.
Пізніше він очолював у 2013-2014 роках Департамент аналізу антикорупційної політики у неурядовій організації "Transparency International Україна", був заступником міністра юстиції в уряді Арсенія Яценюка, а у 2016-2017 роках був членом Національного агентства з питань запобігання корупції.
На виборах 2019 року Рябошапка був радником Володимира Зеленського.

Останнім призначенням заступника Глави АП був Кирило Тимошенко. Він близький до пов'язаної з олігархом Ігорем Коломойським партії УКРОП. Був помічником УКРОПівського нардепа Андрія Денисенка. керівник телепродакшн-компанії GoodMedia. За даними видання Бабель, саме ця компанія знімала "усі ролики Зеленського і найвідоміший ролик кампанії — виклик Петра Порошенка на дебати на стадіон".

Далі пішов пакет представників і радників Президента.
Руслан Стефанчук став Представником Президента України у Верховній Раді. Він народився в 1975 році в Тернополі у сім'ї студентів-медиків. Має дві вищі освіти: за спеціальністю "правознавство" та "менеджмент виробничої сфери". 
Стефанчук – доктор юридичних наук, адвокат, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України, заслужений діяч науки і техніки України, екс-заступник головного редактора юридичного журналу "Право України".
Має досвід у політичному житті країни. Він працював помічником народного депутата від "Блоку Петра Порошенка" Анатолія Матвієнка, а також віце-прем'єра Степана Кубіва.
У 2011-2013 завідував відділом проблем розвитку національного законодавства в Інституті законодавства Верховної Ради України.
За словами юриста, він познайомився з екс-лідером "95 Кварталу" Володимиром Зеленським ще в студентські роки, коли обоє грали в КВН.
18 квітня 2019 тоді ще кандидат у президенти Зеленський назвав Руслана Стефанчука однією з ключових фігур своєї команди, експертом з реформування державних правових інститутів та законопроектної роботи. Він також був ідеологом програми політика під час президентських перегонів.
До приходу у команду Зеленського, Стефанчук займався виключно науковою діяльністю, працював у Хмельницькому університеті управління та в Національній академії прокуратури України.

Михайло Федороврадником президента. Михайло Федоров – керівник digital-агентства SMMSTUDIO, куратор відповідного напряму виборчої кампанії кандидата в президенти Володимира Зеленського. У його завдання входила побудова так званої "сітки" потенційних виборців шоумена в Інтернеті і просування кампанії по безлічі каналів комунікації. Федоров займався побудовою інтернет-пулу Зеленського – каналу в месенджері Telegram, акаунтів в Instagram і YouTube-каналів, орієнтованих на підтримку кандидата.

Енергетичний експерт Андрій Герус став Представником Президента України у Кабінеті Міністрів України. Закінчив ЛНУ ім.І.Франка за спеціальністю “економічна кібернетика”, здобув ступінь МВА у Гренобльській школі бізнесу (м.Лондон, Велика Британія).
Від 2003 до 2007 року був спочатку аналітиком інвестиційної діяльності, а згодом - директором з торгової та інвестиційної діяльності у концерні “Галнафтогаз”.
З 2014 до 2015 року був членом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.
З 2015 року - виконавчий директор ТОВ “Конкорд Капітал”. У 2007-2014 роках працював директором з інвестиційної діяльності ТОВ “Конкорд Капітал”.
У 2019 році був представлений як член команди нового Президента України Володимира Зеленського. Відповідає за енергетику, житлово-комунальне господарство та антимонопольне регулювання у “Команді Зеленського”.
З 2017 року є головою Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг. У 2015 році балотувався до Київської міської ради від “Об'єднання "Самопоміч”.
Ще одним заступником Глави АП став Вадим Пристайко. Він - Надзвичайний і Повноважний Посол України. На час призначення на посад в АП - заступник Міністра закордонних справ України — керівник апарату. Перший заступник Міністра закордонних справ України у 2017 році. Був Главою Місії України при НАТО, починаючи з 7 липня 2017.

Вишенькою на торті призначень Зеленського, поки що, стало призначення Івана Баканова заступником Голови Служби безпеки України — начальником Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ. Він у 1974 році в Кривому Розі на Дніпропетровщині. Із Зеленським жив у одному під’їзді.
З відкритих джерел відомо, що він закінчив Академію праці, соціальних відносин і туризму у Києві. За іншою, неперевіреною інформацією, Баканов має дві вищі освіти, одну з яких здобував у тому ж виші, що й Зеленський – Криворізькому економічному інституті Київського економічного університету імені Гетьмана. Другу вищу освіту він начебто здобував теж у КНЕУ імені Гетьмана.
З 25 січня 2013 Баканов – керівник ТОВ "Квартал 95", а з 27 грудня 2013 – керівник ТОВ "Студія Квартал-95".
На ім'я Івана Баканова зареєстровані компанії ТОВ "Студія Квартал-95" і ТОВ "Квартал-95". Їх засновник і кінцевий бенефіціар – "Green Family Ltd", зареєстрований на Кіпрі, в Нікосії. Там вказані два керівники – Оксана Лазаренко (дружина Івана Баканова) і Марина Разомова-Георгіу.
Від грудня 2017 року Іван Баканов є лідером політичної партії "Слуга народу".

23 травня Зеленський залишив Вадима Свириденка Уповноваженим Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій. Свириденка на посаду призначив ще в 2016 році. Він – військовий лікар, учасник бойових дій, був поранений.


24 травня Президент Зеленський повернув Юрія Артеменка у Національну раду з питань телебачення і радіомовлення». Кілька тижнів до того Артеменко був головою цієї ради, але покинув її і перейшов до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації.

Коментарі