Як змінився енергетичний баланс України через енергетичну блокаду

За даними Мінпаливенерго на 28 квітня в Україні працюють дві з шести теплових електростанцій, які працюють на вугіллі антрацитової марки: Луганська і Трипільська ТЕС. 
Виробництво електроенергії тепловими електростанціями в 1 кварталі 2017 зменшилося на 0,91 млрд КВт*год, із 14,66 в І кв 2016 до 13,75 в цьому році. Попри зменшення частки електроенергії, яку виробляють ТЕС, атомні і гідроелектростанції за цей час виробили тільки 65,5%. При цьому, частка ТЕС в електрогенерації залишається на рівні 33,5%.
Промисловість України в І кв спожила 12,8 млрд КВт*год, тобто 39,5% із 32,4 млрд КВт*год згенерованих за цей час всіма електростанціями України. Насправді, промисловість споживала всього на 0,4 млрд КВт*год більше як торік. Величина споживання електроенергії не показник величини промвиробництва.
За три місяці 2017 року Українські електростанції виробили 41,65 КВт*год електроенергії, свідчать статистичні дані Мінпаливенерго. Навіть при блокаді торгівлі з окупованими територіями Донеччини і Луганщини, в першому кварталі цього року, порівняно з цим же періодом попереднього року, генерація електроенергії виросла на 2,6%. З них, 23,79 млрд КВт*год, або ж 57,12%, створили атомні електростанції (Графік 1).

Графік 1. Виробництво електроенергії за видами генерації в І кварталах 2016-2017 рр [Джерело: Мінпаливенерго]



З офіційних даних видно, що в першому кварталі 2017 року, українські гідроелектростанції виробили не 2, а 3,1 млрд КВт*год електроенергії.
А от  виробництво електроенергії тепловими електростанціями в цьому році зменшилося на 0,91 млрд КВт*год, із 14,66 в І кв 2016 до 13,75 млрд КВт*год.
У І кв. 2017 року українські промислові сповивачі спожили 12,8 КВт*год електроенергії, що становить трохи більше третини від загальної кількості спожитої на внутрішньому ринку електроенергії.

Графік 2. Структура споживання електроенергії в І кв 2016-2017 рр  [Джерело: Мінпаливенерго]



Порівняння цифри споживання електроенергії промисловими споживачами в першому кварталі 2017 з відповідним періодом минулого року не дозволяє так впевнено сказати, що українська промисловість «оживає», як висловився міністр. І причина проста: в І кв. минулого року українська промисловість спожила всього на 0,4 КВт*год електроенергії менше. Тобто, різкого підйому в споживанні не видно. А показником того що промисловість розвивається є індекс промислового виробництва, який обчислює Держстат. З цих даних видно, що промисловість в першому кварталі 2017, порівняно з цим же періодом 2016 не зросла, а навіть опустилася на 0,7%.
Україна з кінця січня 2017 року має проблеми з доступом до вугілля, яке видобувається на непідконтрольних державі територіях Донецької і Луганської областей.  Якраз на тих територіях видобувається більшість найбільш калорійного вугілля антрацитової групи, на яких працюють: Придніпровська, Слов’янська, Трипільська, Зміївська, Луганська і Криворізька ТЕС, а також кілька невеликих ТЕЦ. Всі решта електростанцій України працюють на вугіллі марок «пісна» і «газове», які видобуваються в не окупованій частині Донбасу, Дніпропетровщині, на Львівщині і Волині.
Мінпаливенерго від лютого кожен робочий день публікує набір даних «Інформація щоденного стану накопичення вугілля на складах ТЕС та ТЕЦ», з яких можна встановити чи електростанції працюють.
Згідно з останніми даними , працюють Луганська ТЕС і Трипільська ТЕС.


Коментарі