Головні новини 21-27 листопада + Анонси


В понеділок, 21 листопада у Криму суд заарештував двох осіб, яких назвали "українськими диверсантами". Про це повідомляє РИА Новости.
"Затримано та заарештовано ще двох українських диверсантів", - сказали в суді.
Один з арештованих Олексій Стогній, якого російські ЗМІ називають полковником Головного розвідуправління України. Другий - Гліб Шаблій, якого називають українським офіцером.Вони були затримані і заарештовані минулого тижня, проте відомо про це стало тільки в понеділок.
Судове засідання пройшло в закритому режимі. Обрано запобіжний захід у вигляді арешту терміном на 2 місяці.
У суді нібито встановили зв'язок затриманих з трьома раніше затриманими українцями.
"Всі п'ятеро затриманих є учасниками однієї диверсійної групи, що діє в Севастополі", - сказав співрозмовник видання.
До того, 9 листопада, у Севастополі ФСБ РФ затримала українських "диверсантів" — Олексія Бессарабова, Володимира Дудка і Дмитра Штиблікова. Головне управління розвідки Міноборони України спростувало заяву російської спецслужби, назвавши її "черговим фейком". Згодом стало відомо, що в Севастополі суд дозволив заарештувати трьох затриманих у Криму громадян України терміном на два місяці. З'явилося відео, на якому вони начебто зізнаються, що приїхали з метою підготовки диверсій.
Варто зазначити, що Бессарабов та Штибліков — українські експерти центру "Номос" (Центр сприяння геополітичному вивченню чорноморського регіону та євроатлантичного співробітництва), діяльність якого у Криму була завершена у 2014 році.


Як би, у відповідь 22 листопада Служба безпеки України затримала дезертирів з прикордонних сил ФСБ Росії на адмінкордоні з Кримом, повідомила “Українська правда”.
Відео затримання оприлюднив на брифінгу у Києві 22 листопада глава СБУ Василь Грицак. За словами глави СБУ, дезертирів, які перейшли на російський бік, – Олександра Баранова та Максима Одинцова – СБУ затримала на адміністративному кордоні з Кримом на Чонгарі без провокацій.
"Це колишні військовослужбовці ЗСУ, спочатку їх було троє, вони хотіли отримати документи про закінчення навчального закладу за гроші, ініціювали розмови з громадянами України", – сказав Грицак.
"Вони хотіли отримати документи про вищу освіту, щоб стати офіцерами РФ", – додав він.
Грицак зауважив, що третій військовий просто не приїхав на Чонгар, тому його не було затримано.
Документи про вищу освіту дезертирам мав передати кур'єр на адміністративному кордоні з Кримом, СБУ відслідкувала цього кур'єра.
"Вони хотіли виманити цього кур'єра на ту сторону. Тобто він реально ризикував своїм життям", – додав Грицак.
Глава СБУ також наголосив, що дезертирам вже обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою судом в Миколаєві з можливістю внесення застави 250 і 350 тисяч гривень.
Вже 24 листопада ФСБ затримали ще одного “шпигуна” України в Криму. Ним виявився колишній працівник Чономорського флоту РФ. Це вже восьма людина, яку арештували за таким підозрами. Спочатку в в серпні арештували трьох українців, на початку листопада ще двох, за кілька днів ще двох.
Українські офіційні органи заперечують що проводять розвідувальні дії у Криму.




25 листопада мав відбутися допит екс-президента України в 2010-на початку 2014 рр Вітокра Януковича. Але на допит не доставили обвинувачених в справі, яв якій його допитували, колишніх працівників спецпідрозділу "Беркут".
Під Лук'янівським слідчим ізолятором, де тримають беркутівців, яких не доставили на допит Януковича, в день допиту зібралися люди. Кажуть, всередині СІЗО відбуваються якісь обшуки. В результаті, підозрюваних не привезли. Через це, насупний допит Януковича має бути вже 28 листопада
Дивно, що в Ростові в суді, куди він прийшов на дистанійний допит, Януковича називають свідком, а в Святошинському суді Києва підозрюваним.
Після допиту, який не відбувся, в Януковича була прес-конференція. Там він, серед іншого, розказав, що жаліє що не оголосив в Україні воєнний стан, коли був Євромайдан і розповів як велися переговори про підписання Угоди про Асоціацію з ЄС:
Вопрос подписания соглашения об Ассоциаци не стоял, стоял вопрос подписаниядоговора о создании зоны свободной торговли,В первую очередь, против чего был Кабинет министров Украины принял соответствующее постановление о приостановлении подписания договора  об Ассоциации и зоне свободной торговли” (42.27)
Вот причина была в том, что мы имели товарооборот с Рссией и СНГ порядка 64 млрд долл, за коротткий период времени в течении где-то полугода Россия начала готовиться к защитным мерам по тоношению к Укране, если Украина подпишет етот договор. И только за погода мы потеряли товарооборот с Россией около 14-15 млрд я у жак, ну ето приблизительно было, а перспектива была намного больше” (45.52)
По-этому, когда мы увидели потери, мы не увидели компенсаторов, ия предложил Европейскому Союзу, есть два пути, есть два пути решения етого вопроса, или вы нам компенсируете потери, от подписания етого договора, а я попросил наших специалистов, они они подщитали, что ети потери будут около 200 млрд долл, не за аодин год, а условно говоря ща определенный период там, три-четыре года. Они сказали, мы таких денег вам не дадим, у нас их нет. Ну я еще тогда задал встречный вопрос: “Ну если вы там Греции выделяете свыше 300 млрд помощь, а Украина намного больше Греции, если вы хотете, чтоб Украина вошла в ето сообощество в перспективе и в торговых отношениях открыла рынок, до 200 млрд, ето не так уж много. Сказали нет. Тогда тесть второй путь. Жавайте сядем за стол переоговоров с нашым стратегическим партенром, с Россией, и в етом треугольнике Россия — Европейский Союз — Украина найдем ответ на етот вопрос, тем долее что Россия так же готовила точно такой же договр с Европейским Союзом, о зоне свободной торговли. В етом случае Украина нуждалась в прозрачности и мы должны были видеть, что наши пертнеры стратегические Россия и Европа будут подписывать между собой. Ситуация была таковой, что требовала таког неорбинарного подхода.” (46.32)


Бізнесмен, екс-голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Ігор Коломойський став членом партії УКРОП. Про це стало відомо під час XI з’їзду «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» 25 листопада в Києві. Він перебуває на партійному обліку в одній з районних організацій міста Києва. І відразу ж делегати з’їзду обрали його головою Комісії партійного контролю – постійного контрольно-ревізійного органу, який контролює та перевіряє дотримання вимог статуту, програмних документів, партійної дисципліни та етики членами партії, її статутними органами та керівництвом. За відповідне рішення проголосували 419 делегатів.​
На засіданні Коломойського не було.






Основні події на Майдані Незалежності під час святкування річниці “революцій”:


Антикорупційна прокуратура Іспанії оголосила в міжнародний розшук українського газового магната Дмитра Фірташа за підозрою у відмиванні великих сум грошей.​


Інші важливі новини, документи, аналітика


Анонси
«ФАБРИКАнти КОМПРОМАТУ»
28 листопада, о 10:30, активісти Всеукраїнського об’єднання «Автомайдан» проведуть попереджувальну акцію протесту під Генеральною прокуратурою України (вул. Різницька 13/15), адже ГПУ та суди в "кращих" традиціях Януковича знову почали штампувати кримінальні справи на активістів!
Перед акцією відбудеться прес-брифінг адвоката Автомайдану Roman Maselko щодо кримінальної справи, незаконно порушеної нещодавно проти одного з активістів Автомайдану, за заявою голови Голосіївського суду м.Києва Олени Первушиної. Також у брифінгу візьмуть участь учасники проекту Prosud, які готували матеріал про розкішний стиль життя судді Первушиної, за що, в якості помсти, вона і написала заяву про злочин на автомайданівця, а прокурори Анатолія Матіоса миттєво почали кримінальне провадження та обшуки у авторів матеріалу, отримавши ухвалу старого-"доброго" Печерського суду?
За нашою інформацією, така швидка реакція військової прокуратури пояснюється тісним зв'язком між нею та Первушиною, яка ухвалює будь-які потрібні рішення Матіосу і Ко.
Також, на нашу думку, подібні злочинні дії ГПУ та суддів є спланованою атакою на нашу організацію та спробою залякати автомайданівців, що займаються громадським контролем за діяльністю суддів – проектом «PROSUD», де розповідають про кричущу різницю між розкішним стилем життя слуг «Феміди» та їхніми офіційними статками.
Ми переконані, що нещодавній обшук у нашого активіста – це лише перший крок у спланованій атаці правоохоронців та суддів на нашу організацію та її членів. У разі ж, якщо кримінальні переслідування і залякування активістів не припиняться, ми будемо змушені мобілізувати своїх прихильників по всій країні для масштабного спротиву тій каральній системі кругової поруки, яку утворили корумповані судді, слідчі та прокурори!
Прохання до всіх небайдужих підтримати нашу акцію, адже сьогодні вони прийшли до нас, а завтра увірвуться з обшуками і до вас, бо ви - проти корупціонерів у мантіях чи в погонах і маєте сміливість публічно про це заявляти та вимагати для них відповідного покарання! 

28 ноября (понедельник) 2016 года в 11:00
в пресс-центре ИА «Мост-Днепр»

по адресу: ул. Староказацкая (быв. Комсомольская), 40-Б
состоится пресс-конференция
«В Украине существенно подорожает алкоголь»
В пресс-конференции примет участие:
- Экономический эксперт Михаил Крапивко.
Приглашаются к участию только представители СМИ. По вопросам участия в пресс-конференции обращайтесь к руководителю медиа-департамента Днепропетровского филиала Киевского института проблем управления имени Горшенина Виктории Какубаве по телефону 050-480-27-23, (056) 740-34-16.

28 листопада 2016 року Проект ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» проводить захід із нагоди презентації перекладених настанов ЄС з питань експорту до ЄС, а також європейського законодавства у сфері санітарних і фітосанітарних заходів.
Настанови ЄС, призначені для компетентних органів та операторів ринку, стосуються правил ЄС щодо імпорту та транзиту живих тварин і продуктів тваринного походження з третіх країн, а також основних питань, пов’язаних із вимогами до імпорту, новими правилами гігієни та заходами офіційного контролю харчових продуктів. 
Початок заходу: 14:00 (початок реєстрації – 13:30)
Місце проведення: Готель «Прем’єр Палац», бул. Т. Шевченка/вул. Пушкінська, 5-7/29, «Софіївський Гранд Хол»
Учасники:             представники Офісу Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Міністерства охорони здоров’я України, Департаменту організації митного контролю Державної фіскальної служби України, а також представники асоціацій виробників України.
Для акредитації та програми заходу, будь ласка, звертайтеся до Ірини Проценко за ел.поштою: i_protsenko@ukr.net,  або тел.: +38 067 2092723. Акредитація для ЗМІ відкрита до 11:00, 28 листопада 2016 р. 
Довідково
Проект «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» є частиною фінансованої Європейським Союзом Програми всеохоплюючої інституційної розбудови (Comprehensive Institution Building Programme – CIB) у сфері безпечності харчових продуктів в Україні. Проект розпочав свою діяльність у березні 2014 р. Основною метою діяльності Проекту є сприяння вдосконаленню системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні за принципом «від лану до столу» шляхом приведення законодавства України, інституційної інфраструктури та системи державного контролю у відповідність до регуляторної та адміністративної політики і практик ЄС.

28 листопада 2016 року Проект ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» проводить захід із нагоди презентації перекладених настанов ЄС з питань експорту до ЄС, а також європейського законодавства у сфері санітарних і фітосанітарних заходів.
Настанови ЄС, призначені для компетентних органів та операторів ринку, стосуються правил ЄС щодо імпорту та транзиту живих тварин і продуктів тваринного походження з третіх країн, а також основних питань, пов’язаних із вимогами до імпорту, новими правилами гігієни та заходами офіційного контролю харчових продуктів. 
Початок заходу: 14:00 (початок реєстрації – 13:30)
Місце проведення: Готель «Прем’єр Палац», бул. Т. Шевченка/вул. Пушкінська, 5-7/29, «Софіївський Гранд Хол»
Учасники:             представники Офісу Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Міністерства охорони здоров’я України, Департаменту організації митного контролю Державної фіскальної служби України, а також представники асоціацій виробників України.
Для акредитації та програми заходу, будь ласка, звертайтеся до Ірини Проценко за ел.поштою: i_protsenko@ukr.net,  або тел.: +38 067 2092723. Акредитація для ЗМІ відкрита до 11:00, 28 листопада 2016 р. 
Довідково
Проект «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» є частиною фінансованої Європейським Союзом Програми всеохоплюючої інституційної розбудови (Comprehensive Institution Building Programme – CIB) у сфері безпечності харчових продуктів в Україні. Проект розпочав свою діяльність у березні 2014 р. Основною метою діяльності Проекту є сприяння вдосконаленню системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні за принципом «від лану до столу» шляхом приведення законодавства України, інституційної інфраструктури та системи державного контролю у відповідність до регуляторної та адміністративної політики і практик ЄС.

29 листопада на території зони відчуження та промислового майданчика Чорнобильської АЕС плануються заходи з нагоди завершення насування Арки (НБК) за участю керівництва держави, керівництваЄБРР, VINCI, Bouygues, Novarka, ДАЗВ, ЧАЕС, представників країн-донорів Чорнобильського Фонду «Укриття» таРахунку ядерної безпеки.
ВАЖЛИВО! У зв’язку з технічними умовами майданчику, на якому буде проходити захід, передбаченообмеження у кількості представників ЗМІ від однієї організації:
від друкованого ЗМІ чи Інформагентства – 1 журналіст або фотокореспондент;
від телеканалу –  2/журналіст та оператор.
АКРЕДИТАЦІЯ проводиться до 19:00 24 листопада 2016 року Державним агентством України з управління зоною відчуження.
Для отримання акредитації  просимо надіслати редакційний лист з ПІП кореспондентів, які будутьуповноважені висвітлювати даний захід на електронні пошти: pressdazv@gmail.com та press@menr.gov.ua
Програма заходів буде надана в особистому повідомлені на е-mail акредитованим журналістам.
Довідкова інформація за телефонами: 
Прес-служба ДАЗВ  -  (044) 594 82 47, (067) 118 16 60  або (095) 87 27 437. 
Контактні особи: Ірина Чередніченко та  Олена Ковальчук.  
Прес-служба Мінприроди  - (044) 206 31 00, 206 31 74 або (097) 54 54 514.
Під час урочистих заходів передбачено можливість одиночних інтерв'ю в спеціально обладнанійзоні. Під час урочистих заходів буде забезпечено переклад на українську, російську, англійську та французькумови. 
Про всі деталі програми та інші технічні моменти буде поінформовано додатково. 


У вівторок, 29 листопада, о 10:30 – 10:45, у конференц-залі бізнес-центру «Парус» (м. Київ, вул. Мечникова, 2) у рамках Національного форуму «Верховна Рада України. Підсумки екватора діяльності» відбудеться брифінг представників Громадянської мережі ОПОРА, які презентують основні підсумки діяльності Верховної Ради України VIII скликання за два роки роботи.
Зокрема, експерти зосередять увагу на:
  • оцінці успішності та ефективності законотворчої  роботи фракцій та окремих  депутатів;
  • аналізі впливу Президента та Уряду на перебіг законотворчого процесу в парламенті;
  • порівнянні законотворчої активності Верховної Ради різних скликань;
  • взаємодії між собою фракцій під час голосувань і якою є реальна конфігурація парламентської більшості;
  • дисциплінованості народних депутатів та їх лояльності до фракцій;
  • підсумковому рейтингу активності депутатів-мажоритарників за показниками законодавчої роботи та діяльності у виборчих округах.
Спікери:
  • Ольга Айвазовська, координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА;
  • Олена Рибій, керівник проекту ОПОРИ у рамках  Програми USAID РАДА;
  • Олександр Неберикут, аналітик ОПОРИ.
Реєстрація ЗМІ відбуватиметься на місці за редакційними посвідченнями.
Контактна особа: Яна Золотарьова, 063 459 23 55

30 листопада  об 11.00 відбудеться прес-конференція на тему: "Звернення до Президента України щодо формування державної інвестиційної програми щодо залучення інвестицій до геологічної, гірничодобувної та гірничнопереробної галузей". (Зала 1)
Організатор: Товариство "Знання" України.
Учасники: Василь Кушерець - голова Правління Товариства "Знання" України; Віктор Вакараш - заступник Міністра екології та природних ресурсів України - керівник апарату; Петро Калашник - головний спеціаліст Секретаріату Кабінету Міністрів України; Євген Шнюков - академік НАН України; Володимир Пунько - керівник науково-просвітницького інвестиційно-геотоксикологічного центру Товариства "Знання" України. 
Довідково. В рамках зазначеної теми відбудуться семінари серії інвестиційно-геотоксикологічної експертизи родовищ корисних копалин з 5 по 10 грудня і з 12 по 17 грудня:
1. Бізнес-проекти на основі інвестиційно-геотоксикологічної експертизи родовищ корисних копалин для випуску цінних паперів - інвестування.
2. Інвестиційна програма Горизонт 2020 - Рамкова програма Європейського Союзу з досліджень та інновацій (2017-2018).
3. Експерт-геотоксиколог науково-просвітницького центру інвестиційно-геотоксикологічної експертизи Товариства "Знання" України.
Адреса «Укрінформу»: вул. Б. Хмельницького, 8/16 (ст. м. «Театральна»)
Контактні телефони: (044)  279-20-60, 279-00-05



Новини Центральної України
21-22 листопада
23-24 листопада
25-27 листопада



Коментарі