Дев’ять головних новин 25-31 січня


У Києві качається неспокій. З представників попереднього режиму спадають санкції. Парламент дозволив арештувати Сергія Клюєва. Зміни до Конституції треба прийняти на третій сесії VIII скликання. ЛитПолУкрБриг запрацював. В Криму запрацювала місія ПАРЄ. Громадська блокада Криму готує батальйон. Касаційний суд не буде розглядати заборону Компартії. Прокуратура направила до суду справу вбивства жителя Лисичанська тернопільським обласним депутатом.



Це все можна прочитати в .pdf на Academia.edu.

У Києві качається неспокій

В два останні тижні постійно стаються якісь буйні громадські акції в Києві. Джерела поєднання політики, ЗМІ, судів і протестів різних активістів. Це все проявлялося в судах над тими, кого збірно називають політв'язнями, розмовами в парламенті й ЗМІ про зміну складу Уряду і протестами і бійками. Окремо всі ці новини несерйозні, але масована їх поява дивує, плюс гривня падає.
По порядку 19 січня на вул Грушевського в Києві. Відбувалася хода в пам'ять про події під час Євромайдану, які січня 19 лютого 2014 р. Палили шини. Згадували загиблих і політв'язнів, праві майже побилися з ліберальними лівими активістами і не дали провести їм заплановану на цей же час в цьому ж місці акцію.
Потім, 22 січня був суд Геннадія Корбана щодо послаблення запобіжного заходу тримання під вартою. Корбан виговорився що думає про політику України.
22 і 26-го вшановували і знову вшановували перших загиблих Небесної сотні.
Між тим 24 січня Геннадія Корбана на партійних зборах зняли з посади голови політради партії «УКРОП». Головою став член політради Денис Борисенко, а попередній лідер залишається членом політради. Г.Корбан з слідчого ізотярора сказав, що не погоджується на таке, але це нікого не зачепило.
Далі були новини такі: Д.Борсенко був помічником на громадських засадах першого «спікера парламенту Новоросії» Олега Царьова. Після цього кілька осередків партії, зокрема Одеський, засумнівалися в легітимності вибрання Д.Борисенка. Але їх сторінки в соцмережах заблокували.
Цілий тижень в парламенті і поза ним говорили про переформатування Уряду. З нардепами з коаліції зустрічався Президент. Голова фракції блоку П.Порошенка всередині тижня сказав, що обговорюють нових осіб до складу Уряду. А голова фракції «Народного фронту» прем'єра Арсенія Яценюка Максим Бурбак сказав, що парламентській колаіції пора підписати нову коаліційну угоду. Ще був скандал з розтратами коштів в.о. міністра еклології, про який мова піде нижче.
26 січня у ВРУ проголосували за перевибори мера в Кривому Розі. Але близькі самопомочі активісти, які голодували у ВРУ, щоб прийняли цей закон пішли до Адміністрації Президента вимагати щоб Президент його підписав. І там побилися з бійцям Нацгвардії, які від серпня 2014 посилено охороняють прохід до Адміністрації Преидента України. В цей час на кількох інофрмаційних ресурсах з'явилися фотографії з ніби-то смартфону депутата з «Самопомочі» Єгора Собоєва, де в той час як активісти йшли до АП говорилося, що пора годувати активістів. 
А 29 січня десь 100 представників цивільного корпусу полку «АЗОВ» пікетували захід організації «Український вибір», яку очолює Віктор Медведчук. Кілька активістів «Азову» під прямі трансляції телеканалів ввірвалися на круглий стіл «Українського вибору», де сиділо не так багато людей і круглий стіл зірвався. В «Азові» звинуватили в роботі на Росію, керівника «Українського вибору» Віктора Медведчука в представлянні в Мінській групі з мирного врегулювання конфлікту на Сході України в тому ж. Лейтмотивом акції, пропри названі, було ще звинувачення відвідувачів круглого столу в негативному ставленні до Євромайдану. В «УВ» активістів, які прийшли під їх офіс звинуватили, в свою чергув зриванні Мінських домовленостей,  екстремізмі й радикалізмі.         
Ще 29-го під АП з Нацгвардією билися якісь представники професійних навчальних закладів, які протестували проти зменшення їм парламентом фінансування.
А крім тогого, ввечері 29 січня була ще штовханина під Адміністрацією Президента правих активістів і Нацгвардії, які виступали за звільнення політв'язнів-добровльців.
А 30 січня з нардепами Володимиром Парасюком і  Ігорм Луценком «С14» протестували проти російських банків в Україні під Нацбанком.

 

З представників попереднього режиму спадають санкції

Всередині тижня понеслася новина, що з Сергія Клюєва, Азарових і Ставицького знімають санкції.
Але у знятті санкцій винна українська прокуратура. Вона не дбає про інформування ЄС з Інтерполом про прогрес у розслідування проти діячів, повідомили в Центрі протидії корупції.
"Санкції в березні 2016 року будуть продовжені лише щодо тих осіб, стосовно яких є серйозний прогрес в розслідуванні, зокрема, обвинувальні акти, передані в суд ( поки що це тільки справа по Богатирьовій та В. Януковичу за нашою інформацією)", - повідомила аналітик з ЦПК Дарія Каленюк.


 

 

Парламент дозволив арештувати Сергія Клюєва

Справа тягнулася від весни. 
"У четвер, 28 січня 2016 року, Верховною Радою України розглянуто подання Генеральної прокуратури України та надано згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою народному депутату України С. Клюєву", - повідомили в Генпрокуратурі.
Ще там йшлося, що Генеральною прокуратурою України пд час "досудового розслідування кримінального провадження за фактом незаконного заволодіння колишнім Президентом України В. Януковичем резиденцією Межигір’я отримано достатньо доказів, які свідчать про причетність С. Клюєва до вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 369 КК України (в редакції від 04.07.2013), тобто до надання службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, неправомірної вигоди в особливо великому розмірі за вчинення службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, та в інтересах третіх осіб дій з використанням наданого їй службового становища. Окрім того, є достатньо доказів для підозри С. Клюєва у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом в особливо великих розмірах)". 
3 червня ВРУ проголосувала за зняття депутатської недоторканності з Сергія Клюєва і колишнього комбата "Айдару" Сергія Мельничука. За проголосувало 287 депутатів. Братам Сергію і Михайлу Клюєву інкримінують що в період 2007 року брати Клюєви, які володіли австрійською фірмою, заволоділи акціями заводу відкритого акціонерного товариства "Завод напівпровідників". Сергій Клюєв сказав, що такого не було, його бізнес працює в реальному секторі.
На наступний день Сергій Клюєв збирався їхати до Відня, але його не пустили прикордонники. 4 червня  він мав прийти на допит в Генпрокуратуру, Але не прийшов.


 

 

 

 

Зміни до конституції треба прийняти на третій сесії VIII скликання

Верховна Рада України прийняла Постанову "Про включення до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) і про його направлення до Конституційного Суду України" №3524/П1.

​ЛитПолУкрБриг запрацював

Міністр оборони поїхав відкривати ЛитПолУкрБриг.
"Сьогодні, 25 січня, Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак розпочав робочий візит до Республіки Польща. У складі спільної делегації Міністерства оборони України та Національної гвардії МВС України присутній командувач Національної гвардії МВС України генерал-полковник Юрій Аллеров. В ході візиту Степан Полторак візьме участь в урочистій церемонії відкриття штабу багатонаціональної бригади «ЛИТПОЛУКРБРИГ» у місті Люблін"​, -повідомили в Міноборони.

 

В Криму запрацювала місіє ПАРЄ

Початок роботи місії 25 грудня. Мандат - дивитися за дотриманням прав людини.
"Наша миссия будет работать совершенно независимо, не касаясь каких-либо  вопросов, связанных с территориальным статусом Крыма. Это поможет нам получить ясную и исчерпывающую информацию о положении в области прав человека и убедиться, что народ Крыма не забыт", - сказав Голова Парламенської Асамблеї Ради Європи Турбйорн Ягланд.
Місія попрацює до кінця лютого і підготує звіт про дотрмання прав людини у Криму.


У Криму запрацювала платіжна система ​VISA
Оператор послуги "Генбанк", якціонером якого є наявна місцева влада Криму.
"Уважаемые клиенты, рады сообщить Вам, что с 20.01.2016 на территории Республики Крым и города Федерального значения Севастополь: 1. Во всех торгово-сервисных предприятиях, подключенных через АО «ГЕНБАНК», принимаются к оплате карты МПС VISA всех российских банков-эмитентов в рамках Национальной системы платежных карт. 2. Во всех ПВНах АО «ГЕНБАНК» принимаются к обслуживанию карты МПС VISA всех российских банков-эмитентов в рамках Национальной системы платежных карт", - йдеться в повідомленні прес-служби банку.
Згідно з цим повідомлення, банк працює з 1993 року. Кримська влада - з 2015 року акціонеро цього банку.
Visa підтвердили, що раніше припинили обслуговування карток через російські банки, що працюють в Криму, і підставою для цього стала чергова хвиля санкцій, накладених Сполученими штатами Америки. Зокрема, тоді під санкції потрапив "Генбанк" - ключова банківська структура Криму, створена самопроголошеною "владою" півострова. 

Громадська блокада Криму готує батальйон
Блокадну справу активісти вважають що завершили.
"Громадянська Блокада Криму зробила свою головну справу - зупинила товарну та енергетичну конробанду і торгівлю з окупованим Кримом, підняла питання Криму як на державний так і на міжнародний рівень. Тепер переходимо інший рівень - займаємось підготовкою батальйона ім Номана Челебіджихана", -
 повідомили в Громадській блокаді Криму.
Допомагати тренувати бійців будуть представники батальйону «Азов».
Раніше, як повідомляє
 Крим.Реалії, представники громадянського корпусу і полку "Азов", які беруть участь в акції з блокади Криму, організували щоденне патрулювання у Генічеському районі Херсонської області, пояснюючи це побоюваннями активізації в регіоні сепаратистських настроїв.

 

Касаційний суд не буде розглядати заборону Компартії

Адміністративні суди України дійшли висновку, що доводи представників і адвокатів Комуністичної партії України не є обґрунтованими.
Правовий висновок Комісії з питань дотримання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» встановив невідповідність діяльності, найменування та символіки Комуністичної партії України вимогам українського законодавства, повідомили в Мін'юсті України.
"Вищий адміністративний суд встановив, що «касаційна скарга є необґрунтованою, а викладені в ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи, оскільки заявник не наводить підстав, які б дозволили вважати, що суд неправильно застосував норми матеріального або процесуального права». Дана ухвала Вищого адміністративного суду України оскарженню не підлягає", - повідомили в Мін'юсті.​
В Компартії повідомили, що відмова політично мотивована. "Нужно понимать, что отказ Высшего административного суда Украины, вызван нашим обращением в высшую кассационную инстанцию и вынесен по приказу министра юстиции... После этого мы имеем право сразу же обращаться в Европейский суд по правам человека. Поэтому уже завтра мы начнем готовить обращение в ЕСПЧ. Могу отметить, что в Парламентской Ассамблее Совета Европы обескуражены происходящим в Украине", - сказав лідер партії Петро Симоненко.
Після перемоги Євромайдану в офіс Компартії на вул.Братській в Києві ввірвалися люди і захопили його. Пістля того він до наших днів стоїть закритий. На початку травня 2015 лідера КПУ Петра Симоненка забруднили. У липні 2015 Компартіїзабороняли брати участь в місцевих виборах.


Прокуратура направила до суду справу вбивства жителя Лисичанська тернопільським обласним депутатом

Така дивна справа розслідувалася від жовтня.
"Процесуальним керівником Лисичанської місцевої прокуратури направлено до суду обвинувальний акт за ч. 1 ст. 115 КК України (умисне вбивство) стосовно депутата Тернопільської обласної ради. Досудовим розслідуванням встановлено, що наприкінці жовтня 2015 року депутат Тернопільської обласної ради, який перебував у відрядженні на території міста Лисичанська, використовуючи надумані припущення щодо участі малознайомого йому місцевого мешканця у діяльності незаконних збройних формувань, у ході раптово виниклої бійки, пострілом з автомату Калашникова спричинив останньому вогнепальне поранення голови", - повідомили в Лисичанській прокуратурі.
Нагадаю, 31 жовтня до Лисичанського міськвідділу міліції надійшло повідомлення про те, що поблизу кафе на вул. Красній м. Лисичанська чутно постріли. Виїздом співробітників слідчо-оперативної групи на місці події було затримано депутата Тернопільської обласної ради 1963 р.н., який тримав у руках автомат «АК-74».


Документи

​Окремі думки 7 суддів Конституційного суду​ щодо змін до Конституції в частині правосуддя http://kievskiysud.od.ua/press-department/all-news/1204-7-suddiv-vislovili-okremu-dumku-shchodo-vnesennya-zmin-do-konstitutsiji-ukrajini-v-chastini-pravosuddya
У Міноборони роз'яснили які зарплати тепер будуть мати військові http://www.mil.gov.ua/news/2016/01/27/rozyasnennya-shhodo-zbilshennya-groshovogo-zabezpechennya-vijskovosluzhbovcziv--/
Кабмін оприлюднив інформацію про корупцію в.о Міністра екології Курикіна. Тепер збираються його звільнити.
Кабінет міністрів звільнив заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Руслана Коржа. Про це йдеться у розпорядженні Кабінету міністрів № 25-р від 20 січня 2016 року.

Анонси


Новини Центральної України

25 січня

26 січня
27 січня

28 січня

29 січня


30 січня
31 січня

Анонси

01.02.2016р. в понеділок в Міськрайонному суді м. Ужгород відбудеться судове засідання про примусовий відбір крові у бійців Правого сектору по справі #Драгобрат. 9:00 - "Бес" 9:30 - "Нацик" 10:00 - "Педро" 11:00 - "Хорват". По "Цвику" засідання відбулось 27.01, врезультаті чого судом прийнято рішення про відмову слідчому.
1 лютого в 10.00 у Головному слідчому управлінні ГПУ відбудеться допит депутата

Хмельницької облради, заступника Хмельницької обласної "Свободи" з

молодіжних питань, волонтера Віктора Бурлика у справі свободівця Ігоря

Олійника
Адерса: м.Київ. Кловський узвіз, 36/1.

01 ЛЮТОГО 2016, 11:00
 Прес-служба 

Засідання Погоджувальної ради керівників фракцій та голів комітетів Верховної Ради України


Засідання Погоджувальної ради керівників фракцій та голів комітетів Верховної Ради України (вул. Грушевського, 5, конференц-зал).
По завершенні Погоджувальної ради - брифінг Голови Верховної Ради Укрїани В.Б.Гройсмана.
Акредитація проводиться 29 січня з 13-00 до 16-00 за тел. 255-35-87
Вхід через 9-й під’їзд

1 лютого, у понеділок, у Чернігівській обласній державній адміністрації відбудеться прес-брифінг з теми «Про ринок природного газу»
Спікери:
• директор Департаменту ЖКГ, регіонального розвитку та інфраструктури обласної державної адміністраціїЮрій Євтушенко;
• директор ТОВ «Чернігівгаз Збут» Іван Луста;
• перший заступник голови правління ПАТ «Чернігівгаз» Сергій Савченко;
• т. в. о. начальника сектору Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) в області Олександр Тимошенко

Початок заходу:
 12:00 год.
Місце проведення: зала №2 обласної державної адміністрації.
Контактний телефон:  (0462) 67-53-72.
 02 ЛЮТОГО 2016, 10:00
 Прес-служба Апарату Верховної Ради України 

2 лютого 2016 року розпочинає роботу четверта сесія Верховної Ради України VIII скликання

Відповідно до статті 83 Конституції України відкриття четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання відбудеться 2 лютого 2016 року у сесійній залі Верховної Ради (м.Київ, вул.Грушевського, 5).

З 2 по 5 лютого парламент працює у пленарному режимі.

2 лютого в 11.00 у Апеляційному суді міста Києва продовжиться розгляд апеляційних скарг адвокатів Геннадія Корбана на рішення Дніпровського районного суду столиці про зміну політику запобіжного заходу з домашнього арешту на тримання під вартою


2 февраля, вторник, в 13:00 в информационном агентстве «Главком» (ул. Шелковичная, 8/20) состоится пресс-конференция на тему: «Внешние заимствования - 2016» Приглашенные гости: Олег Устенко, исполнительный директор международного фонда Блейзера, который проанализирует вопрос внешних займов Украины, достаточно ли обещанных сумм кредитов и донорской помощи, какие риски неполучения этих средств, на что Правительство должно потратить кредитные и донорские средства, чтобы была максимальная выгода для страны в будущем.


26 лютого в 14.00 Печерський районний суд м. Києва продовжить розгляд клопотання ГПУ про запобіжний захід у вигляді тримання під вартою народному депутату Ігорю Мосійчуку,



Коментарі