Головні новини першого тижня червня


Новини з Донбасу

ВСУ починають використовувати важку техніку

Погріршення ситуції на Донеччині почалося З початку літа. 1 червня Широкине обстрілювали танками. В ніч на третє червня це сталося під Мар’їнкою. Під мар’їнкою Міноброни повідомили про 15 загиблих. Ще рапортували про 50 загиблих з ДНР-ЛНР. Речник СБУ повідомив про 4-х вбитих російських солдатів. 
Четвертого бої під Мар’їнкою продовжилися. Почався наступ ДНР-ЛНР. ЗСУ почали застосовувати важку артилерію у відповідь. Повідомлення Генштабу: "Під час ранкового щоденного брифінгу українська сторона у присутності представників СММ ОБСЄ звернулась до представників Збройних сил РФ у складі СЦКК з вимогою вплинути на так зване керівництво ОРДО та припинити наступ НЗФ. Окремо було підкреслено, що в іншому випадку ЗС України будуть вимушені повернути на огневі позиції та застосувати артилерійське озброєння калібром понад 100 мм, яке, на виконання Мінських домовленостей, було раніше відведено від лінії розмежування сторін."

Банк Януковича пограбували а Донецьку

Повідомляє прес-служба "Всеукраїнського банку розвитку" ("ВБР"), який належить Олександру Януковичу​.
"У середу, 3 червня 2015 року, членами терористичної організації "Донецька народна республіка", був пограбований центральний офіс ПАТ "ВБР", розташований за адресою пр. Богдана Хмельницького 102 в Донецьку", – сказано у повідомленні.
За інформацією прес-служби банку, ввечері 2 червня озброєні автоматами бойовики "ДНР", увірвалися в приміщення банку і протягом 12 годин, використовуючи спеціальне обладнання, намагалися розкрити приміщення сховища банку.
"Вранці 3 червня грабіжникам вдалося зруйнувати одну із стін сховища і заволодіти грошовими коштами банку в розмірі більше 46,5 млн грн та $9,9 млн, а також цінностями клієнтів банку, що зберігалися в депозитарних ячейках", – зазначається у повідомленні.
Керівництво банку звернулося з відповідною заявою про злочин до чергової частини Шевченківського райвідділу ГУМВС України в Києві.
Раніше в Фонді гарантування вкладів фізичних осіб заявили, що визнаний неплатоспроможним "Всеукраїнський банк розвитку" може бути ліквідовано.​

Вода і світло на Луганщині за губернатора Москаля в часи АТО

Луганський губернатор Геннадій Москаль 4 червня сказав, що в Станиці Луганській не буде світла, тому що обстріли. Зобов'язав ЛНР поремонтувати ними ж перебиті проводи: "Починаючи з другої половини дня середи (3.06), в Станиці Луганській та восьми прилеглих селах немає світла. Головна лінія електропередач (ЛЕП), яка раніше забезпечувала район світлом, перебита обстрілами, тому зараз електроенергія сюди подається по резервній лінії з Росії через окуповані території. І Україна за це світло справно платить."
За це Москаль позбавив частину ЛНР води, гарантувавши безпеку ремонтників, які би прийшли ремнтувати електрику: "замість того, щоб ремонтувати водопровід, “лнр” відключило Станиці світло. Проти нас почали комунальну війну, і в мене не залишається іншого виходу, ніж повністю перекрити подачу води на окуповану територію. Сьогодні з 9 години ранку це розпорядження виконане. Водопостачання буде відновлено тільки після того, як у Станиці з’явиться світло з гарантіями його стабільної подачі."
Дмитро Тимчук, нардеп, військовий експерт, координатор групи інформаційної розвідки на Донбасі в той день повідомив що на Лугащині зафікосвано пересування "Градів"

Резонансні новини

Саакашвілі почав звільняти голів райдержадміністрацій

Губернатор Одещини Саакашвілі взявся звільняти голів райдержадміністрацій в Одеській області: «Здесь всего 27 районов. Отсюда три губернатора — недавно утверждены на пост, 24 — сразу же увольняем, точнее, набираем новую команду по итогам конкурсов. Я объявлю общий украинский конкурс, а не только одесский.» - сказав він.
Саакашвілі, після зміни режиму в Грузії, збирається повернутися в Грузію. Видання "Капітал" наводить такі його слова про кримінальні справи Саакашвілі в Грузії: «К моменту, когда я вернусь в Грузию, и я убежден, что это произойдет гораздо раньше, чем думают некоторые, народ заставит их и уголовное дело закрыть, и вернуть мне гражданство. У меня была эта грузинская мечта, и у меня украл ее Квачи Квачантирадзе (литературный персонаж)... когда придет нормальное правительство, в Грузии не должно возбуждаться уголовное дело против кого-либо. Единственный, кто должен солидно ответить за все, это Иванишвили. Я получил здесь такую мощную практику возврата денег Януковича, что изыму деньги Иванишвили, даже если спрячет их в Зимбабве. Вся государственная услуга перешла в „Карту банк“, это называется приватизацией и безжалостным грабежом страны"

Клюєва і Мельничука 3 червня позбавили недоторканності

Сергій Клюєв

ВРУ проголосувала за зняття депутатської недоторканності з Сергія Клюєва. За проголосувало 287 депутатів. Братам Сергію і Михайлу Клюєву інкримінують що в період 2007 року брати Клюєви, які володіли австрійською фірмою, заволоділи акціями заводу відкритого акціонерного товариства "Завод напівпровідників". Сергій Клюєв сказав, що такого не було, його бізнес працює в реальному секторі.
На наступний день Сергій Клюєв збирався їхати до Відня, але його не пустили прикордонники. 4 травня він мав прийти на допит в Генпрокуратуру, Але не прийшов.

Сергій Мельничук

Так само зняли недоторканність з екс-командира батальйону «Айдар» Сергія Мельничука за «протиправні прояви скоєні на території Житомирської, Київської, міста Києва. Слідство почалося не вчора і не сьогодні» Сказав представник ГПУ Гузар. Сергія Мельничука ВРУ могли ще арештувати прямо в залі ВРУ, було таке прохання Генпрокуратури. Але не проголосували депутати (тільки 16 проголосували).
Перед голосуванням Мельничуку  дали 15 хвилин і він розказав про свою діяльність як депутата і про кілька злочинів в зоні АТО, яким він протистояв: «Нічого не робиться! Все покривається, все закривається! Це все є, як пересилали електронну пошту. Нічого не робиться, все покривається. Як із зони АТО вивозиться зенітна установка і боєприпаси "Граду". Сидимо у начальника Генерального штабу. При цьому приходить повідомлення, що в Харкові на блокпосту затримано машину, яка везла металобрухт: під металобрухтом зенітна установка, під металобрухтом боєприпаси "Град"»

​​Чим закінчився ЛГБТ-марш

6 червня в Києві на Оболоні, все-таки, пройшов  марш ЛГБТ активістів і тих хто їх підтримує.​ Була бійка. Постраждало кілька міліціонерів, 10 активістів і співчуваючих.

Помічник Авакова народний депутат Антон Греащенко прокоментував: "В целом, по словам представителей ЛГБТ-сообщества, милиции удалось не допустить масштабной бойни в европейской столице - Киеве, - в городе, который во время Майдана стал символом терпимости, взаимопонимания и взаимоподдержки."
Артем Сокоропадський, прес-сетретар ПС пояснив що ЛГБТ самі вині, що були биті:  «Уся відповідальність за те, що сталося сьогодні, за все це побоїще, яке було на Оболонській набережній та біля станції метро Оболонь, лежить, безумовно, на організаторах цієї ЛГБТ-ходи, бо ми попереджали що таке буде, що там буде не тільки «Правий сектор», що туди прийдуть люди з фронту, туди прийдуть різні громадські організації, туди прийдуть націоналісти, футбольні фанати і хтось з них явно не витримає, у когось з них зіграють нерви».
Насправді, бійка ЛГБТ-співчуваючих і правих ніщо навіть порівняно з жертвами на мітингах, які відбуваються майже синхронно в курдів в Туреччині​, або з бойовими діями на Донбасі в той день.
До того, "Правий сектор" заявив що буде боротися з ЛГБТ-акціями в Україні. Про це вони написали в себе на сайті. Зокрема вони висловили таке: "На Інтернет-ресурсах, що належать різним дегенеративним середовищам, з’явилися повідомлення, що так звані «ЛГБТ-активісти» на початку червня 2015 року планують провести у Києві низку заходів, спрямованих на виправдання, легітимізацію і пропаганду гомосексуалізму та інших статевих збочень. Зокрема, 6 червня вони планують провести «гей-парад» («Марш рівності»).
Ми, бійці 13-го ЗБ ДУК ПС, разом із іншими націоналістами зробимо все від нас залежне, щоб не допустити у Києві цього содомітського шабашу.
ДУК був створений для збройного захисту від московської агресії. Проте, окрім фронту на сході, ми маємо фронт всередині країни. На цьому фронті ми боремося як проти московської агентури, так і проти низки суспільно шкідливих явищ – наркоторгівлі, нелегального грального бізнесу, корупції. Не є винятком і пропаганда статевих збочень, які необхідно лікувати, а не популяризувати."
Організатори Маршу рівності повідомляють, що він відбудеться 6 червня.

Економіка

Вибори в «Укрнафті»

Вибори в «Укрнафті» можуть відбутися не раніше ніж за 98 днів. Є постанова КМУ № 777 яка визначає такий термін проведення виборчих зборів акціонерів. «Нафтогаз» же оголосив їх 20 липня. Міністр енергетики Демчишин офіційним листом нагадав голові «Нафтогазу» Коболєву про існування постанови № 777 і дав зрозуміти що скоро виборів голови «Укрнафти» не буде
Запрацювала Слов’янська ТЕЦ
Знов запрацював 7-й енергоблок Слов'янської ТЕЦ після обстрілів 22 тавня. Про це повідомив сайт "Донбасенерго": "2 июня 2015 года энергетики Славянской ТЭС осуществили пуск блока №7. В этот раз была использована схему пуска блока без стороннего использования пара. Эта разработка является нестандартной, но благодаря ей повысится надежность и долговечность оборудования в зимний период.
Пуск энергоблока стал возможным благодаря получению авансового платежа в размере 60,0 млн грн, согласно ходатайству ПАО «Донбассэнерго» перед Минтопэнерго и НКРЕКУ. С 31.05.2015 года, осуществив предоплату, компания возобновила поставки угля на Славянскую ТЭС. На текущий момент на угольных складах электростанции находится 20,0 тыс. тонн угля. Планируется поставка 3 - 5 тыс. тонн угля в сутки."

У Фірташа держава відсуджує хімічні підприємства

У Дмитра Фірташа суд забрав виробництво ільменітових руд. Є компанія ПрАТ "Юкрейніан Кемікал Продактс". Вона Володіла Іршанським гірничо-збагачувальним заводом і Вільногорським. В оренді Іршанського суд відмовив 20-го травня,Вільногорського – 28-го

Грошове забезпечення Збройних сил (інфографіка)

Нові Закони

Закон про допуск іноземних військових в Україну

ВРУ 4 червня прийняла закон "Про порядок допуску та умови перебування підрозділів збройних сил інших держав на території України". Це закон є фактично поправками до іншого закону "Про порядок допуску та умови перебуванняпідрозділів збройних сил інших держав на території України" . Закордонні військові за цим законом допускаються в Україну у випдаках: 
"а) участі у спільних з підрозділами Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань військових  навчаннях  та інших заходах щодо вдосконалення бойової підготовки  військ,  обміну  досвідом   у   рамках   домовленостей (договорів) про міжнародне військове співробітництво, в тому числі для підготовки  спільних  військових  підрозділів,  створюваних  в рамках  військового  співробітництва  за  міжнародними  договорами України;

     б) транзитного переміщення  підрозділів  збройних  сил  інших держав  через територію України.  При цьому строки переміщення цих підрозділів через територію України не можуть перевищувати 10 діб, якщо інше не передбачене міжнародним договором України; 



     в) надання  Україні,  на  її прохання,  військової допомоги у відсічі (відверненні,  припиненні) збройної агресії з боку третьої країни (третіх країн); 



     г) надання  Україні,  на  її прохання,  допомоги у ліквідації наслідків   надзвичайних   ситуацій,   викликаних   природними   і техногенними наслідками; 



     д) обслуговування  тимчасово  розміщених на території України відповідно до міжнародних договорів України військових частин."

Укправління Нацбанку з виявлення кінцевих бенефіціаріїв банків

Нацбанк створив нове управління з благими повноваженнями. Про це написано на сайті НБУ: "
У рамках комплексного підходу до визначення та розкриття бенефіціарних власників або значних акціонерів банківських установ у Національному банку України було створено Управління моніторингу пов’язаних з банками осіб.Новостворений підрозділ регулятора очолив Олександр Завадецький. "
Олександр Писарук, зступник Глави НБУ створення управління словами "Питання пов’язаних сторін є важливою проблемою, яка наразі стоїть перед регулятором на шляху становлення більш стійкої банківської системи. Працівники новоствореного підрозділу, які є висококваліфікованими і обізнаними спеціалістами з цих питань, здійснюватимуть управління процесом визначення бенефіціарних власників та зосередять свою діяльність на узагальненні інформації про пов’язаних з банком осіб, детальному розпізнанні схем уникнення, що використовуються банками, щоб приховати пов’язаних осіб, які зазначені в звітах про інспекційні перевірки, та зборі інформації про пов’язаних осіб банків"
Раніше вже повідомлялося, що Нацбанк взявся перевіряти бенефіціаріїв банків. Є постанова № 315. Прийняли її 14 травня. Постанова установлює що банкам "у строк до 29 травня 2015 року подати до Національного банку України перелік пов’язаних із банком осіб станом на 01 травня 2015 року в електронному вигляді у форматі EXCEL за формою, наведеною в додатку до цієї постанови; до запровадження Національним банком України відповідної форми статистичної звітності забезпечити щомісячне (до 10 числа після звітного періоду) подання до Національного банку України актуалізованого переліку пов’язаних із банком осіб в електронному вигляді у форматі EXCEL за формою, наведеною в додатку до цієї постанови." Ще постанова 315 визначає параметри пов'язаної особи, чого раніше не було виписано в законодавстві України.​Пов'язаними особами тепер вважаються всі, хто має в одного тільки банку борги, спільну інфраструктуру, спільних юридичних радників, постачальників послуг,  економічна залежність і діяльність в галузі, де банк займає виняткову позицію. Пов'язаною автоматично вважається юридична чи фізична особа "особа, щодо якої наявна публічна інформація про її пов’язаність із банком документально нею не спростована", а також якщо "процентні, комісійні та операційні доходи (витрати) за операціями з особою є відмінними від поточних ринкових умов/умов операцій з іншими боржниками/контрагентами".


АНОНСИ

Під час засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО будуть розглянуті питання поточної безпекової ситуації в Україні, загроз її національній безпеці, перспективи євроатлантичної інтеграції країни, виконання річних національних програм співробітництва Україна-НАТО, міжнародної допомоги Україні для здійснення необхідних реформ.

Очікується, що за результатами заходу буде прийнято спільну Заяву.

Коментарі