Головні новини 14-20 вересня

Зміст
З початку АТО на Донеччині порушено 1818 проваджень за фактами зникнення людей
Надію Савченко засудили ще на півроку
Економіка
Портал відкритих фінансів
Частка держави в економіці України в 2014 році становила 10,3%
УПЦ Київського патріархату виступила за прощення терористам, які готові співпрацювати з правоохоронними органами України
Кримінал вражає
Колишнього директора "Укртранснафти" Олександра Лазорка, якого асоціюють з Ігорем Коломойським МВС оголосили в розшук
Суд над звинуваченим в киданні гранати в нацгвардійців перенесли
Голова ПС Одеси прокоментував арешт
Арешт нардепа Ігоря Мосійчука
Із РПЛ вийшов Вітко

Весна 2014. Київ. Майдан Незалежності

З початку АТО на Донеччині порушено 1818 проваджень за фактами зникнення людей

Голова Донецької облдержадміністрації Павло Жебрівський зустрічався в Краматорську зі спеціальним доповідачем ООН з прав людини Крістофом Хейнсом. Сторони обговорили ситуацію, що склалася на контрольованій і тимчасово окупованій території Донбасу у сфері захисту права на життя, а також випадки довільних позасудових страт, вчинені підтримуваними Росією сепаратистами та російськими регулярними військами.
Донецький губернатор повідомив, що відслідковує процеси, які відбуваються по обидва боки лінії розмежування. Однак можливості вести облік скоєних правопорушень на тимчасово окупованій території в української влади немає.
«Зокрема, органи військової прокуратури з початку проведення АТО здійснили керівництво в 62-х кримінальних провадженнях щодо випадків насильства військових стосовно цивільного населення. Цими провадженнями постраждалими визнано 12 жінок, 59 чоловіків та двоє неповнолітніх дітей. Ключове завдання, яке я поставив як керівник військово-цивільної адміністрації: жоден такий злочин не може покриватися, винні не повинні уникнути покарання», - наголосив Павло Жебрівський.
За словами голови ОДА, на сьогодні безвісті зниклими на неконтрольованій території Донеччини вважаються більше 600 осіб. «Це лише маленька частина, оскільки не так багато людей звертаються з офіційними заявами», - підкреслив він.
Загалом, з початку проведення Антитерористичної операції, від 15 квітня 2014, в області зареєстровано 1818 кримінальних проваджень за фактами зникнення осіб за ст. 115 КК України, з них 1430 – протягом минулого року. «Хочу сказати, що в цьому році цифри суттєво менші. І це зрозуміло, торік було більше військових дій і більше загиблих», - сказав Жебрівський.
Сьогодні обласна влада не тільки фіксує правопорушення, але й проводить профілактичну роботу щодо їх недопущення. Павло Жебрівський також наголосив, що українська сторона чітко дотримується виконання Мінських домовленостей. «Вся важка артилерія, танки відведені від лінії розмежування. Особисто перевіряю 30-кілометрову зону, важкого озброєння там не бачив», - наголосив голова Донецької ОДА.

Надію Савченко засудили ще на півроку

​Донецький міський суд Ростовської області залишив народного депутата, депутата ПАРЕ, українську льотчицю Надію Савченко під вартою ще на 6 місяців. Про це повідомила газета "День".
"Сторона захисту починає заявлення своїх клопотань", - вже заявив він на своєму аккаунті у Twitter. За його словами, "перше клопотання захисту стосується повернення справи назад прокурору (ст.237 КПК). Раніше Фейгін повідомляв, "захист посилається на статус Савченко як делегата ПАРЄ, що користується імунітетом, який перешкоджає продовженню терміну утримання під вартою", але "звинувачення клопоче про продовження арешту на 6 місяців".
Адвокат повідомляв про посилення охорони навколо Донецького міського суду Ростовської області, де сьогодні продовжаться попередні слухання у її справі. Савченко доставили в автозаку з декількома машинами супроводу. На час її проїзду поліцейські не давали можливості перехожим ходити в районі суду. Після того, як колона заїхала на парковку суду, Савченко провели до будівлі через бічний вхід.
"Савченко та її захист наполягатимуть на розгляд справи колегією з трьох суддів", - писав Фейгін. "Надія передає всім привіт. Листи до неї стали доходити. Просить росіян теж писати", - повідомляв він.
Сім представників країн Євросоюзу та Сполучених Штатів також приїхали до будівлі Донецької міськсуду в Ростовській області. "Мета нашого візиту - спостерігати за ходом судового процесу", - сказав журналістам один з представників групи іноземних спостерігачів, передає Інтерфакс. Він зазначив, що у складі групи - представники Швеції, Нідерландів, Великобританії та Сполучених Штатів Америки. Представник цієї групи пояснив, що спостерігачі не мають наміру бути учасниками судового процесу.
27 серпня Московський суд визнав законним продовження терміну арешту Надії Савченко.
У Росії Н.Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі і незаконному перетині кордону. Українка всі звинувачення відкидає.​


Економіка

Портал відкритих фінансів

15 вересня у Міністерстві фінансів України презентували портал публічних фінансів http://spending.gov.ua/. На сайті зображена карта України з поділом на області. Натиснувши на будь-яку з них відкривається перелік 100 найбільших транзакцій в межах бюджету цієї області.
"Міністерство фінансів впроваджує революційну ІТ-платформу, яка дозволить зробити більш прозорим використання державних коштів. Після завершення реалізації проекту всі громадяни України зможуть у вільному доступі і абсолютно безкоштовно ознайомитися з використанням коштів держбюджету", – сказала на презентації проекту міністриня фінансів Наталія Яресько.
Як зазначила Н.Яресько, розпорядниками державних коштів в Україні є 67,5 тис. організацій і установ.
"Ми закликаємо всіх активно користуватися порталом, підвищити обізнаність про наявність механізму контролю за використанням державних коштів, його цілісності і справедливості", - попросила активістів, журналістів і свідомих громадян міністриня фінансів.
Натиснувши на будь-яку з транзакцій можна дізнатися детальнішу інформацію, наприклад, коли вона була здійснена.
Портал діє відповідно до  закону України «Про відкритість використання публічних коштів».
Згідно з цим законом, портал мав би відображати всі рухи публічних коштів по банківських рахунках і їх виплати людям.
14 вересня за ініціативи Міністерства фінансів на засіданні Кабінету Міністрів було затверджено Порядок адміністрування та оприлюднення інформації на єдиному веб-порталі використання публічних коштів.
 «До розробки проекту «Є-Data» ми залучили спеціалістів-професіоналів з активною громадянською позицією, які мають досвід реалізації веб-проектів, і головне – розуміють важливість встановлення відкритого публічного діалогу та зворотного зв’язку з громадськістю, що сприятиме підвищенню ефективності роботи Міністерства фінансів та Уряду України», —  повідомила 14 вересня заступниця Міністра фінансів Оксана Маркарова.
 Згідно з Порядком адміністрування єдиного веб-порталу використання публічних коштів, інформація про використання коштів має публікуватися на Порталі з вільним і безкоштовним доступом та з можливістю анонімного перегляду, копіювання й роздрукування інформації.
Оприлюднення інформації на Порталі буде здійснюватися за такими розділами:
- інформація про використання коштів державного і місцевих бюджетів;
- інформація про використання коштів підприємств, отриманих ними від їхньої господарської діяльності;
- інформація про використання коштів Пенсійного фонду;
- інформація про використання коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

 Також на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів у режимі реального часу оприлюднюється інформація про платіжні трансакції на єдиному казначейському рахунку.
Публічними коштами за законодавством України вважаються кошти державного бюджету, бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів, кредитні ресурси, надані під державні та місцеві гарантії, кошти Національного банку України, державних банків, державних цільових фондів, Пенсійного фонду України (далі - Пенсійний фонд), фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також кошти суб’єктів господарювання державної і комунальної власності, отримані ними від їхньої господарської діяльності.

 

Частка держави в економіці України в 2014 році становила 10,3%

На сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України з’явилося повідомлення Департаменту управління державною власністю та розвитку промисловості «Частка державного сектору у складі економіки за  2014 рік», в якій вказано скільки відсотків у продукції у різних сферах економіки виробляє держава.  
Питома вага державного сектору економіки, згідно із «Методикою визначення частки державного сектору у складі економіки», підприємствами державного сектору економіки є ті, в яких частка держави становить 50 і більше відсотків.
До показників, що використовуються при проведенні розрахунку та аналізу частки державного сектору у складі економіки, належать:
-         кількість суб’єктів господарювання;
-         чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);
-         чистий прибуток (збиток);
-         середня вартість необоротних та оборотних активів (на початок звітного періоду, на кінець звітного періоду);
У розрахунках проаналізували 14 галузей економіки.
Частка держави більше 10% зафіксована тільки в 5 галузях економіки.
Постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря становить 47,9%;
Транспорт, складське господарство, поштова та кур'єрська діяльність  34,5%;
Професійна, наукова та технічна діяльність - 28,3%;
Мистецтво, спорт, розваги та відпочинок – 12,5%.
Серед сфер економіки, частка держави в яких становить менше 10%, у двох роль держави – менше 1%.
Держави у діяльності у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування становить - 0,4%;
Будівництво – 0,5%;
Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів та мотоциклів - 0,7%.​

УПЦ Київського патріархату виступила за прощення терористам, які готові співпрацювати з правоохоронними органами України

Голова інформаційного управління Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря на прес-конференції щодо підтримки українських громадян, які відмовляються служити в збройних формуваннях ДНР-ЛНР оприлюднив три умови, за якими Україна простить бойовикам, які бажають попросити Захисту в Україні.
«Церква завжди виступала за виявлення милосердя. На нього заслуговують ті, хто готовий припинити своє перебуванняв злочинних групах, але досі не робить цього лише страх перед покаранням, що очікує  за порушення закону», - йдеться у звернення Філарета.
Є 3 умови незастосування покарання до ти, хто співпрацював із «ДНР» і «ЛНР»:
-          Готові добровільно відмовитися від терористичної діяльності і готові співпрацювати із українськими правоохоронцями;
-          Не бали участі у вбивствах, катуваннях і зґвалтуваннях;
-          Мають щире бажання виправитися і працювати на благо України.
Звренення УПЦ КП поширюється через офіційний сайт Київського патріархату Української православної церкви cerkva.info​. 
Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет на цій прес-конференції висловився в підтримку держпрограми з прощення терористів в обмін на співпрацю з правоохоронними органами України.
«Ті, які вчинили злочини і не хочуть покаятися своїх гріхах тих в майбутньому чекає покарання. І церква підключається до цієї ініціативи», - повідомив Філарет.
Позиція УПЦ КП залишається стабільною.
«Наша церква з самого початку агресії Росії щодо України зайняла таку позицію, що наш народ має право захищати свою землю від агресора. І тому церква благословила захист від агресора. В той же час церква відстоює мир.. Тому церква підтримує ініціативу державу, направлена на примирення на території Донбасу», - повідомив Філарет.
Він вважає, що Донбас – це Україна. Доказом цього є села, де переважна більшість населення говорить українською. Далі Філарет наголосив, що з 19-го століття Донбас заселявся росіянами і іншими народами. Звідси, на думку Філарета, і йде сепаратизм
«І замість того щоб бути вдячними українській землі що вона прийняла інші нації вони тепер хочуть від’єднатися від України. Вони сепаратисти», - переконаний Філарет.
На думку Філарета, український народ миролюбний, доказ цьому – добровільна передача ядерної збої. 
«І тому наші парафії там знаходяться в складному положенні. Вони є, але свобіно звершувати богослужіння не можуть», -  повідомив Філарет.
В УПЦ КП вважають, що у Криму православній церкві легше живеться, ніж на окупованому Донбасі
Голова інформаційного управління Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря на прес-конференції щодо підтримки українських громадян, які відмовляються служити в збройних формуваннях ДНР-ЛНР оприлюднив три умови, за якими Україна простить бойовикам, які бажають попросити Захисту в Україні.
«Наші священнники повинні діяти так, щоб не привертати увагу цих так званих республік»,  - повідомив Є.Зоря.
В православній церкві немає фіксованого членства. Десятки парафій і священників залишаються, але центри парафій були перенесені у вільні від окупації міста. Центр Донецької єпархії був перенесений до Маріуполя. Луганської – в Сєвєродонцьк.
Окуповані території Крим Донбасу і Криму в плані діяльності УПЦ КП перебувають не в однаковому становищі.
«В Криму продовжує свою місію архієпископ Сімферопільський Климент, є духовенство»,  - повідомив Філарет.
На думку, Є.Зорі, в Криму ситуація із діяльністю православної церкви є м’якшою, тому що російська влада на півострові повинна створювати про людське око видимість релігійних свобод.


Кримінал вражає

Колишнього директора "Укртранснафти" Олександра Лазорка, якого асоціюють з Ігорем Коломойським МВС оголосили в розшук

В поданні йдеться, що він зник 18 серпня у Івано-Франківську.
До слова, засідання наглядової ради «Укрнафти», де підпишуть контракт із новим директором Марком Ролінзом буде 28 вересня.

Суд над звинуваченим в киданні гранати в нацгвардійців перенесли

Розгляд апеляції підозрюваного в організації заворушень біля Верховної Ради 31 серпня, зокрема і в застосуванні гранати проти правоохоронців, колишнього бійця батальйону "Січ" Ігоря Гуменюка перенесено на невизначений термін. Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", таке оголошення було зроблено в Апеляційному суді Києва у вівторок у зв'язку з тим, що суддя у цій справі перебуває у відпустці.
В Одесі керівному складу прокуратури Одеського регіону представлений новий прокурор області Давід Сакварелідзе, який нині займає посаду заступника генерального прокурора України Віктора Шокіна, передає УНІАН. За даними джерел агенції в обласній прокуратурі, сьогодні Сакварелідзе представив генеральний прокурор Шокін.
Цю інформацію підтвердили місцеві видання "Думская" та "Громадське TV Одеси", однак уточнюють: офіційне представлення колективу обласної прокуратури нового керівника провів не Віктор Шокін, а голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі.

Голова ПС Одеси прокоментував арешт

Олексій Стерненко, голова "Правого сектора" Одеси прокоментував свій арешт минулого тижня. Він побачив три причини і описав їх у себе на Facebook
"Спроба отримати політичні бали для Саакашвілі від громадян, які мають антиукраїнську позицію, а таких в області досить багато. Але ця основна мета із тріском провалилась",  - повідомив О.Стерненко.
Дві інші причини, які він вбачає О. Стерненко це створити видимість спокою в області і перевірка настрою громадян.
Нагадаємо, 8 вересня Приморський районний суд Одеси обрав міру запобіжного заходу для лідера одеського "Автомайдану" Євгена Рєзвушкіна та представника Правого сектора" Руслана Демчука та лідера одеського осередку "Правого сектору" Сергія Стерненка у вигляді арешту на 60 діб.
Керівник Ради Громадської Безпеки Марк Гордієнко 10 вересня повідомив, що лідеру “Автомайдану” Одеси Євгену Резвушкіну суд змінив міру запобіжного заходу з тримання під вартою на домашній арешт.
13 вересня в Одесі відбувся марш на підтримку політв'язнів активісти використали димові шашки та файери.

Арешт нардепа Ігоря Мосійчука

У ВРУ 17 серпня слухали звіт правоохоронців щодо вибуху 31 серпня під ВРУ. Нічого нового не сказали.Туди прийшов і генпрокурор Віктор Шокін. Оприлюднив відео, на якому ніби-то нардеп від партії Ляшка бере хабарі на діяльність "Радикальної партії Олега Ляшка".
ВРУ постановила зняти недоторканність і арештувати відразу після засідання І.Мосійчука.
Мосійчук прокоментував відео: «Це різні куски різного відео»
«Ви всі знаєте, що хабар – це мічені кошти і моментально затримують», - додав він.
І.Мосійчук звинуватив Генпрокурора Віктора Шокіна у фабрикуванні його справи за заяву на «Еспресо.ТВ» що Шокін фабрикував справу щодо вбивства Георгія Гонгадзе у 2000 році.
Олег Ляшко сказав, хай суд встановлює чи Мосійчук винен і здивувався, чому його не арештували на місці злочину.
​Ще Мосійчук виступив перед пресою і оголосив тих, кого підозрює у організації вибухів під ВРУ.
 «Мені достеменно відомо, що один з замовників теракту був в в Адміністрації Президента 30 серпня. Я вимагаю від міністра внутрішніх справ Арсена Борисовича Авакова, йому це також відомо, оприлюднити прізвище цієї людини і з’ясувати з ким і про 30 серпня розмовляла ця особа в Адміністрації Президента і чому наступного дня трапився терористичний акт» - повідомив Мосійчук.
За кілька хвилин він не стримався і оголосив тих, хто за його інформацією був у Адміністрації Президента.
«Кривецький на псевдо Пупс був на Банковій 30 числа», - сказав І.Мосійчук.
Ігор Кривецький, народний депутат попереднього, VII скликання, від ВО «Свобода», відразу ж прокоментував на 112 каналі, що не ходив до АП 30 серпня. Він славиться вмінням вирішувати питання в найвищих колах.
Заява Мосійчука - це чергова маячня, спрямована проти мене і "Свободи". Він по суті ретранслює аваківську брехню. З 28 серпня по 1 вересня разом зі своєю родиною я перебував у Львові, і це може підтвердити багато людей.
У зв'язку із цим наклепом я подаватиму позов до суду на Мосійчука задля захисту чести і гідности та спростування неправдивої інформації", - сказав Кривецький.

Із РПЛ вийшов Вітко

Народний депутат з фракції Радикальної партії Артем Вітко заявив про вихід з фракції.
"Я більше не хочу перебувати в цій політичній силі", - заявив А.Вітко на пленарному засіданні Верховної Ради в п'ятницю.
Пізніше голова Верховної Ради Володимир Гройсман зачитав заяву А.Вітка про вихід із складу фракції Радикальної фракції.




Коментарі