Головні новини 3-9 серпня


З попереднього тижня публіка електризується і все більше чекає наступу ДНР на Маріуполь. Людей лякає новина, що українській бійці відводять танки і що навпаки ДНР стягує їх під Маріуполь. А тим часом новини з Донбасу повідомляють що ДНР-ЛНР систематично щоденно атакують на Донецькому напрямку. Є мирні жертви. Але такі новини вже буденні. Головні новини стосуються політки і економіки.

У Харкові «Правий сектор» бився з  «Опозиційним блоком»

​4 серпня 50 активістів "Правого сектора"​ 3 серпня зіткнулися в Харкові з прихильниками "Опозиційного блоку". Це сталося під офісом ОБ. Причина - небажання активістів мати в Харкові зареєстроване міське відділення "Опозиційного блоку". Акція почалася під головним управлінням МВС в Харкові, а потім перемістилася під офіс ОБ.
Прихильники ОБ застосували травматичну зброю. Кілька активістів ПС поранено.
На місце сутички виїхав батальйон "Схід"

Громадянство заступниці Саакашвілі

Порошенко підписав Указ про надання громадянства та вручив паспорти громадян України російській громадській діячці Марії Гайдар та російському журналісту, колишньому головному редакторові Forbes-Україна Володимиру Федоріну.

Економіка

Голова Нацбанку констатує падіння інфляції

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева констатує поступове зростання вітчизняної економіки. "Уже з квітня 2015 року статистичні дані свідчать про невелике, але зростання української економіки. На мій погляд, найнижчу точку падіння ми вже пройшли і тепер є всі підстави говорити про поступове відновлення економічного зростання", – зауважила вона під час традиційної наради з керівниками 40 найбільших банків, що відбулася в Національному банку України сьогодні.
Валерія Гонтарева розповіла, що Україна належним чином виконує свої зобов’язання перед міжнародними донорами, тож розраховує на отримання запланованої підтримки від світового співтовариства. Зокрема вона привітала рішення Ради директорів МВФ щодо надання Україні другого траншу кредиту в рамках програми EFF у розмірі 1,7 млрд. дол. США. "Кошти, які ми сьогодні отримали від МВФ, будуть спрямовані на поповнення міжнародних резервів. Загалом наші міжнародні резерви зростають упевненими темпами і до кінця 2015 року ми плануємо, що їх обсяг досягне рівня майже 18 млрд. дол. США", – сказала Голова Національного банку України.
Державна служба статистики в липні 2015 року вперше з лютого 2014 року зафіксувала в Україні базову дефляцію, яка становила 0,1%, тоді як у червні базова інфляція уповільнилася до 0,4% із 1,9% у травні, 4,6% у квітні та 10,8% у березні.
За даними Держстату, загалом за сім місяців базова інфляція дорівнює 28,1%, а в річному вимірі (проти аналогічного місяця минулого року) вона за підсумками липня уповільнилася до 43,8% із 45,1% за підсумками червня, 46,5% - за підсумками травня і 47,1% - за підсумками квітня. Про це написали "Інтерфакс-Україна".
Базова інфляція виключає короткострокові нерівномірні зміни цін під впливом окремих чинників, які мають адміністративний, подієвий, сезонний характер. Переважно йдеться про цінову динаміку, яка не враховує змін цін на продовольство та енергоносії, зокрема тарифи.
Споживчі ціни в Україні в липні також знизилися на 1% після зростання на 0,4% у червні, 2,2% - у травні, а в річному вимірі інфляція уповільнилася до 55,3% із 57,5% за підсумками червня та 58,4% - за підсумками травня.
Як повідомлялося, за 2014 рік споживчі ціни в Україні зросли на 24,9%, а базова інфляція становила 22,8%.
Державний бюджет України на 2015 рік побудовано на оптимістичному сценарії розвитку ситуації, що передбачає падіння ВВП на 5,5% за інфляції 26,7%.
Водночас МВФ і уряд під час першого перегляду програми розширеного фінансування EFF погіршили прогноз падіння ВВП країни цього року до 9%, інфляції - до 45,8%. Нацбанк прогнозує спад ВВП 9,5% за інфляції 48%.

500 млн євро кредиту від Німеччини

 підписано 1 квітня 2015 року в Берліні.
Згідно з Меморандумом, Уряд Німеччини має намір надати необхідні гарантії під незв’язаний фінансовий кредит (UFK) Кредитної установи для відбудови (KfW) загальним розміром 500 млн євро. Кошти залучатимуться, зокрема, для інвестицій у відбудову частини України.

Зустріч кредиторів з мінфіном України

Міністерство фінансів України погодилось на прохання Спеціального комітету кредиторів України перенести зустріч, заплановану на 6 серпня, на понеділок чи вівторок наступного тижня, з метою дати Комітету більше часу на підготовку оновленої та покращеної пропозиції з реструктуризації боргу. 
Таку новину повідомило Міністерство фінансів України. "Метою Міністерства фінансів завжди було досягнення домовленості з його кредиторами, яке дозволяло б досягти цілей реструктуризації, встановлених у програмі співробітництва України з МВФ. Україна вже досягла таких домовленостей з власникам боргових зобов'язань своїх державних банків: «Укрексімбанку» та «Ощадбанку»." - Написано на сайті Міністерства.
Далі в повідомленні йде погроза: "враховуючи юридичні та часові обмеження, що існують в питанні досягнення та реалізації будь-якої домовленості з реструктуризації боргу, у разі неспроможності досягти такої домовленості на рівні держави на початку наступного тижня, Україна буде змушена використовувати альтернативні механізми для забезпечення фінансування її програми співробітництва з МВФ. Через ці обмеження, це також є останньою можливістю для досягнення загальної домовленості напередодні виплат по єврооблігаціях у вересні та жовтні, а також напередодні наступного огляду програми співробітництва України з МВФ, що наразі планується на вересень."
На початку тижня в мінфіні писали що з урахуванням часу, необхідного для юридичного оформлення пропозиції щодо реструктуризації, поточний тиждень буде мати вирішальне значення для переговорів. З урахуванням цього, міністерство закликає кредиторів прийняти участь у зустрічі в Лондоні на найвищому рівні у четвер.

Статистика преселенців

Станом на 3 серпня 2015 року, за даними структурних підрозділів соціального захисту населення обласних та Київської міської державних адміністрацій, взято на облік 1 414 798 переселенців або 1 109 880 родин з Донбасу і Криму.
467 184 сім’ї  звернулися за призначенням грошової допомоги, 436 601 з них таку допомогу призначено. Про це повідомили в Кабміні.
Там же повідомили щр отримувачам перераховано  1,9 млрд. гривень допомоги.


Нові старі порядки перевезення товарів з Кримом

Мінекономіки опублікували Проект постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку переміщення товарів з/в тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим на іншу територію України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим”. 
В ньому міністерство постаралося врегулювати питання транспортування товарів з Кримом. Головні пункти:
Перевезення товару з/в тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим на іншу територію України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим (далі – АРК) здійснюється виключно автомобільним транспортом у порядку.
 Товарами, на які не поширюються обмеження щодо вивезення/ввезення з/в АРК, є:
-         засоби особистої гігієни, індивідуальні косметичні засоби, миючі та пральні засоби у кількості, що забезпечує потреби однієї особи на період поїздки;
-         одяг, білизна, взуття, інші товари особистого вжитку, що мають суто особистий характер, призначені виключно для власного користування і мають ознаки таких, що були у користуванні;
-         особисті прикраси, у тому числі з дорогоцінних металів та каміння, що мають ознаки таких, що були в користуванні;
-         один фотоапарат, одна кіно -, відеокамера разом з обґрунтованою кількістю додаткового приладдя;
-         переносні музичні інструменти у кількості не більше двох штук;
-         один переносний звуковідтворювальний пристрій з обґрунтованою кількістю плівок, платівок, дисків;
-         один переносний радіоприймач;
-         стільникові (мобільні) телефони у кількості не більше двох штук; пейджери;
-         один переносний телевізор;
-         переносні персональні комп’ютери у кількості не більше двох штук і периферійне обладнання та приладдя до них; флеш-карти у кількості не більше трьох штук;
-         калькулятори, електронні книжки у кількості не більше двох штук;
-         індивідуальні вироби медичного призначення для забезпечення життєдіяльності людини та контролю за її станом з ознаками таких, що були в користуванні;
-         звичайні та/або прогулянкові дитячі коляски у кількості, що відповідає кількості дітей, які перетинають кордон разом із громадянином, що в’їжджає до АРК, а у разі відсутності дітей – у кількості не більше однієї штуки;
-         одна інвалідна коляска на кожного інваліда;
-         лікарські засоби, у кількості, що не перевищує 5 упаковок кожного найменування на одну особу (крім лікарських засобів, що містять наркотичні чи психотропні речовини);
-         годинники у кількості не більше двох штук;
-         0,5 літра туалетної води та/або 100 грамів парфумів;
спортивне спорядження: велосипед, вудка рибальська, комплект альпіністського спорядження, комплект спорядження для підводного плавання, комплект лиж, комплект тенісних ракеток, дошка для серфінгу, віндсерфінгу, комплект спорядження для гольфу, інше аналогічне спорядження, призначене для використання однією особою.

Злочини в Київській раді

Діри в бюджеті Києва

Внутрішній аудит КМДА протягом року з липня 2014 до червня 2015 виявив порушень на суму 578 млн грн. Про це заявив директор Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА Геннадій Пліс. Повідомлення розповсюдив сайт Київської міської держадміністрації.
«З липня 2014 року і до червня цього року Департамент внутрішнього фінансового контролю провів перевірки, результати яких передано до правоохоронних органів. Із загальної суми виявлених порушень та недоліків витрати становлять 382 млн грн», – дав знати Геннадій Пліс.
За попередньою інформацією Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту, за результатами 5 кримінальних проваджень правоохоронці вже повідомили посадовцям про підозру в скоєнні правопорушень, за 2 кримінальними провадженнями матеріали вже направлені до суду.

Депутат Кличка в Київраді попався на хабарі

Прес-секретар Служби безпеки України (СБУ) Олена Гітлянська підтвердила затримання депутата Київради від "УДАР-Солідарність" Віталія Даниленка за отримання хабара. Про це вона написала у Facebook. "Співробітники Служби безпеки України спільно з Генеральною прокуратурою України затримали одного з депутатів Київської міської ради - голову однієї тимчасової контрольної комісії та його спільників при отриманні ними хабара", - зазначила вона.
Згідно з її повідомленням, неправомірну винагороду депутат вимагав від підприємців за невтручання в їхню господарську діяльність. "У ході проведення слідчих дій у причетних до вчинення злочину осіб вилучені кошти на загальну суму більше чотирьох мільйонів гривень", - резюмувала спікер силового відомства.

У Голден Деррік забрали Надра

8 липня 2015 року у Вищому адміністративному суді Держгеонадра України виграна резонансну справу з ТОВ «Голден Деррік», бенефіціаром якої вважають міністра палива і енергетики у Уряді Азарова Едуарда Ставицького, щодо припинення права підприємства на користування надрами з покладами нафти, газу природного та газу сланцевих товщ. 

Таким чином, 19 ділянок надр з покладами нафти та газу, які Компанія «Голден Деррік» отримала у 2010 - 2012 роках, повернуто державі, повідомили в Держгеонадр.

«Це був непростий процес, але суд нарешті поставив крапку в суперечках з приводу законності отримання ТОВ «Голден Деррік» всіх дозволів на користування покладами нафти, газу природного та газу сланцевих товщ. На сьогодні Держгеонадра України дотримується свого слова і продовжує вживати всіх належних процесуальних заходів для належного захисту інтересів держави в подібних судових справах» - зазначив т.в.о. Голови Держгеонадр України Микола Бояркін.

Микола Бояркін - той, кого звинуватив екс-міністр екології Шевченко у нелегітимному призначенні прем'єром без підпису міністра екології. 

Беграунд події

У березні 2014 року за результатами перевірки Генеральної прокуратури України Держгеонадрами було скасовано наказ в частині надання ТОВ «Голден Деррік» спеціальних дозволів на користування надрами на 16 ділянках та анульовано 3 спецдозволи.
ТОВ «Голден Деррік» не сплатило вартості геологічної інформації до державного бюджету, чим спричинено значних збитків державі. Крім того, було виявлено порушення чинного законодавства у сфері надракористування. 
ТОВ «Голден Деррік» було подано до Окружного адміністративного суду міста Києва позов у адміністративній справі до Державної служби геології та надр України про визнання протиправними та скасування вищезазначених наказів від 18.03.2014 № 78 та № 79.
Постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 28.01.2015 винесена повністю на користь Держгеонадр України. Тобто 19 ділянок надр повернуто у власність Держави.
ТОВ «Голден Деррік» було втретє подано касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України, після чого Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 08.07.2015  рішення було прийнято на користь Держгеонадр України і оскарженню не підлягає.


Резонансна судова тяганина

Підозра голові Генштабу РФ

СБУ повідомила про підозру начальнику Генерального штабу ЗС РФ Валерію Герасимову і оголосила його в міжнародний розшук. Про це на брифінгу заявив начальник Головного слідчого управління СБУ Григорій Остафійчук , передає РБК-Україна.
"Нами було обґрунтовано повідомлено про підозру начальнику Генерального штабу Російської Федерації пану Герасимову та 10 військовослужбовцям, які були, достеменно було встановлено, що вони перебували на території нашої країни під час іловайських подій в серпні місяці. У встановленому законом порядку направлено їм підозра за їхнім місцем мешкання і роботи в Російську Федерацію, про що отримані відповідні відповіді. На цей час у районному суді міста Києва розглядається питання про обрання щодо них запобіжного заходу з одночасним прийняттям рішення про їх затримання та доставку до суду, оскільки це люди є громадянами Російської Федерації. Паралельно ми їх оголошуємо у розшук як у міждержавний, так і міжнародний", - повідомив Остафійчук.
Він також додав, що Герасимов організував підготовку військового конфлікту на Донбасі: "Протягом цього періоду часу окремі військовослужбовці, керівники, а саме керівник Генерального штабу Герасимов, організували планування, підготовку та розв'язування військового конфлікту на території нашої держави".
 Звинувачення різноматінтні.
Вчора інформацію про активізацію слідства підтвердив головний військовий прокурор Анатолій Матіос. Він сказав, що головним слідчим управлінням СБУ 31 травня 2014 року розпочато кримінальне провадження за фактами створення на території Донецької та Луганської областей терористичних організацій; планування, підготовки, розв’язування та ведення агресивної війни; вербування, навчання, фінансування та матеріального забезпечення найманців з метою використання у збройному конфлікті на Сході України високопосадовцями Збройних Сил Російської Федерації.
Начальник Генерального штабу Збройних Сил Російської Федерації генерал-полковник Герасимов В.В., за словами Матіоса "відповідно до прав та обов’язків, визначених Положенням про Генеральний штаб Збройних Сил Російської Федерації, наділений адміністративно-розпорядчими та управлінсько-господарськими функціями, уповноважений вирішувати питання воєнного планування і управління щодо застосування військових формувань, організації взаємодії з військовими козацькими товариствами починаючи з 2013 року здійснював безпосереднє керівництво розробкою та реалізацією злочинного умислу, направленого на порушення суверенітету і територіальної цілісності України."
Анатолій Матіос навів такий бекграунд події:
У липні 2013 року ним ініційовано розширення повноважень Генштабу щодо координації "діяльності усіх федеральних органів виконавчої влади РФ.
З грудня 2013 року по лютий 2014 року за допомогою усіх видів медіа ресурсів РФ організовано та розпочато ведення інформаційно-пропагандистської підривної діяльності та негативне викривлення подій на «Євромайдані».
У березні-квітні 2014 року організовано навчання, фінансування, постачання озброєння, боєприпасів, військової техніки злочинним групам, які під безпосереднім керівництвом розвідувально-диверсійних груп ГРУ, разом із парамілітарними формуваннями російського козацтва та укомплектованим громадянами РФ батальйону «Восток» створили терористичні організації «ДНР» та «ЛНР», здійснивши захоплення адміністративних будівель та ключових об’єктів військової та цивільної інфраструктури.
24 квітня 2015 року начальником Генштабу РФ Герасимовим В.В. було проголошено військові навчання у прикордонних районах з Донецькою та Луганською областями військових сил і засобів РФ, куди передислоковано понад 100 російських військових баз, зосереджена важка військова техніка та контингент військовослужбовців у кількості 30-40 тисяч чоловік. Все це доведено слідством.
У період з 8 по 23 серпня 2014 року за наказами Герасимова В.В. по позиціях сил АТО на напрямках Савур-Могили – Успенки – Амвросіївки з території РФ систематично здійснювалися масові ракетно-артилерійські обстріли з установок «Град», «Смерч», «Ураган».
Для стримування наступу сил АТО в напрямку м. Іловайськ та недопущення оточення м. Донецьк службові особи Генштабу на виконання наказів Герасимова В.В. продовжували посилювати незаконні збройні формування військовою технікою, озброєнням, боєприпасами в районі міст Іловайськ, Шахтарськ, Торез, Сніжне Донецької області.
З цією ж метою ним було прийнято рішення щодо розв’язання та ведення агресивної війни проти України шляхом вторгнення окремих підрозділів ЗС РФ, дислокованих у прикордонних районах, на територію України та їх маршу в район м. Іловайськ для військової підтримки терористичних організацій (наказ віддано підлеглими командирами 24.08.2014, який реалізовано трьома батальйонно-тактичними групами: особовий склад понад 3,5 тис осіб, близько 60 танків, 320 БМД (БМП), 60 гармат; з техніки зняті усі тактичні знаки ЗС РФ та нанесені тактичні позначки сил АТО).
Вказаними злочинними діями начальника Генштабу РФ порушено ряд положень міжнародного права: Меморандуму про гарантії безпеки від 05.12.1994; ч. 4 ст. 2 Статуту ООН; Декларації Генеральної Асамблеї ООН від 09.12.1981 № 36/103; Декларації Генеральної Асамблеї ООН від 14.12.1974 № 3314, Конституції України, Закону України «Про оборону України».

Генпрокуратура викликає Януковича на допит

Генеральна прокуратура України викликає Віктора Януковича на допит. Він планується на 11 серпня

Сайт ГПУ повідомляє, що відомство розслідує кримінальне провадження "за підозрою екс-Президента України Януковича В.Ф. та інших осіб у вчиненні незаконного заволодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах, тобто за ч. 5 ст. 191 КК України. За клопотанням органу досудового слідства ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно підозрюваного Януковича В.Ф."

ГПУ пише, що згідно з ч. 1 ст. 297-5 КПК України повістки про виклик підозрюваного при здійсненні спеціального досудового розслідування підлягають обов’язковому опублікуванню на офіційному сайті органу досудового розслідування, у провадженні якого перебувають матеріали досудового розслідування.

Повістка
 виглядає так:
«ПОВІСТКА ПРО ВИКЛИК
Підозрюваний Янукович Віктор Федорович, 09.07.1950 р.н., відповідно до вимог ст.ст. 133, 135, 297-5 КПК України викликається 11 серпня 2015 року на 11:00 год. до начальника відділу Генеральної прокуратури України Безщасного Ю.М.. у каб. № 412 за адресою: м. Київ, вул. Борисоглібська, 18, (тел. 044-200-70-01) для проведення слідчих та процесуальних дій у кримінальному провадженні № 42015000000001178 за ч. 5 ст. 191 КК України».
Двома днями раніше Янукович заявив що готовий дати свідчення в режимі відеоконференції.
Захист Віктора Януковича оскаржив рішення Генеральної прокуратури України про заочне розслідування. Дата засідання, на якому буде розглядаться відповідна скарга, буде відома у понеділок. Про це "Громадскому ТБ" повідомив адвокат Віталій Сердюк​.
Сердюк вважає що “слідство ГПУ було проінструктовано про наявність поважних причин неприбуття на слідчі дії. На повістку, яка була опублікована, ми також дамо належну відповідь ГПУ. Це буде повідомлення про наявність поважних причин неявки на слідчі дії з посиланням на статтю 138 КПК. Він не зможе бути через погрози його життю і здоров’ю”"
Януковича викликають на 11:00 11 серпня до Генпрокуратури. Він має прийти до начальника відділу ГПУ Юрія Безщасного для проведення слідчих і процесуальних дій у кримінальному провадженні.
“Подібне рішення могло бути винесене, якби Янукович перебував у міжнародному розшуку. Розшук був зупинений, не було підстав для винесення таких рішень. У разі відмови нашої апеляції, ми звернемося до ЄСПЛ” - сказав Сердюк.


Полонені

Цього тижня небанальну медіа-активність проявляв радник Голови СБУ Юрій Тандіт. З другої половнин 2014 як людина, яка займалася переговорами зі звільнення полонених українських військових на Донбасі. З новим головою СБУ Грицаком Тандіт став його радником.
Цього тижня він розказував про українських полонених в ДНР-ЛНР і зловленого російського офіцера на блок-пості.

Полонені в ДНР

В полоні в ДНР-ЛНР сидить майже 200 людей про це сказав радник голови СБУ Юрій Тандіт: «Служба безопасности Украины на вчерашний день показывала цифру 183 человека. Это не только представители Вооруженных сил Украины, но и ребята из Национальной гвардии, добровольческих батальонов и еще гражданские лица. Мы обо всех знаем, собрано достаточно много информации»
Щодо числа звільнених, то Тандіт сказав що "...идет ежедневная работа в рамках минских договоренностей… На сегодняшний день освобождено более 2800 человек, и эта цифра растет»

Полонений ДНР-громадянин Росії

Юрій Тандіт розказав про майора Овсянникова, якого всередині цього тижня зловили при перетині блок-посту на Донбасі. "Однако он привез с собой паспорт, который спрятал в сейфе отеля Шахтер Плаза в Донецке. Он нам даже потом давал код. Но, кроме того, он взял с собой карточку Сбербанка России. На эту карточку он получал денежное довольствие, зарплату", - зазначив Тандіт.


Росіяни нищать їжу

Росіяни почали знищувати імпортні продукти. Вже знищили 73 тонни персиків і нектаринів. Тепер збираються знищитиєвропейський сир. 
Росіяни роблять це, як повідомляє "Медуза", завдяки Указу президента РФ Путіна. В ньому встановлено знищення санкційних продуктів на кордоні чи в місці знайхдки. Даний був підписаний 29 липня. Набув чинності 6 серпня.
Такі новини просочилися і на австрійський "Кур'єр".
Нищення росіянами продуктів - явище непропорційне. Російський інтерфакс написав, що російський сільгоспнагляддозволив з 7 серпня ввезення молдавських яблук, груш, айви, абрикосів, вишні, черешни, персиків, нектаринів, слив і терну. 
Але дозвіл на ввезення теж має пересторогу і "если во ввозимой продукции будут обнаружены карантинные объекты, то поставки остановят и служба вернется к обычной схеме. То есть решение об экспорте в РФ будет приниматься после проведения инспекций на предприятиях-поставщиках и проверки системы обеспечения безопасности продукции." - пише "Інтрефакс"
А в цей час Бельгія, Австрія і Франція помало арештовують майно РФ в себе.
В РФ активісти дивуються чому знищують імпорнтні продукти, якщо велика частина країни бідує.  Вони 7 серпня опулікували ролик, в якому показали кадри окупованого Ленігнраду (тепер Санкт-Петербург, одне з найбільших міст РФ), в якому спитали чи забули в РФ про голод в 30-х роках ХХ ст, і голод після ІІ світової війни і "как можно в стране, где 36 млн человек не покупают мяса, потому что это дорого, взять и просто так уничтожить 114 тонн свинины?" Таке знищення їжі вони назвали святотаством.

Рішення Президента і Парламенту

Порошенко підписав закон про місцеві вибори

Цього тижня Порошенко підписав 2 істотні законопроекти. Перший – закон про «Національну поліцію»,  другий про місцеві вибори.
Що Президент Порошенко підписав Закон про місцеві вибори повідомив твіттер Адміністрації Президента України.
Відповідно до цього закону наступні місцеві вибори в жовтні 2015-го повинні проходити за пропорційною системою, а сільських та селищних рад - за мажоритарною системою. Закон виключає участь політичних блоків, а також передбачає, що вибори не відбудуться на частині Донбасу та Криму. При голосуванні була врахована пропозиція про виключення блоків з переліку суб'єктів виборчого процесу, пише "Українська правда".
У перехідних положеннях закону встановлено, що вибори до місцевих рад Криму і деяких районів Донецької та Луганської областей, призначені на 25 жовтня, не проводяться "у зв'язку із здійсненням РФ тимчасової окупації і збройної агресії проти України і неможливістю забезпечити дотримання стандартів проведення виборів ОБСЄ".
Відповідно до прийнятого закону, вибори депутатів сільських і селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідних адміністративних одиниць. Обласні, міські та районні ради будуть обиратися за пропорційною системою з відкритими списками.
У місцевих виборах можуть брати участь політичні партії, зареєстровані станом на день опублікування закону. Даний документ передбачає також механізм відкликання депутатів. Крім того, встановлено 5% виборчий бар'єр для партій (на виборах у 2010 році діяв 3% бар'єр).
Прийнята поправка про те, що серед висунутих кандидатами у депутати повинно бути не менше 30% представників однієї статі. 

Нові військово-цивільні адміністрації на Донбасі

Тепер сформуються: 
- Першотравнева районна військово-цивільна адміністрація Донецької області; 
- військово-цивільні адміністрації міста Мар'їнка та села Побєда Мар'їнського району Донецької області. 
- у селах Комінтернове, Водяне та Заїченко Волноваського району Донецької області.
В Указі зазначається, що статусу Першотравневої районної військово- цивільної адміністрації Донецької області набуває Першотравнева районна державна адміністрація Донецької області, а її голова стає керівником Першотравневої районної ВЦА.
Рада національної безпеки і оборони та її Секретар мають забезпечити пошук кандидатур і пришвидшити призначення керівників військово- цивільних адміністрацій зазначених населених пунктів. 
Керівник Антитерористичного центру при Службі безпеки України та голова Донецької обласної державної адміністрації - відповідно до Закону України "Про військово-цивільні адміністрації" мають здійснити інші заходи, пов'язані з утворенням ВЦА, пишуть в Порошенка.

ВРУ осудила французьких парламентарів, які їздили в Крим

На сайті ВРУ з'явилося "Зверненя Комітету Верховної Ради України у закордонних справах щодо можливих візитів депутатів Європейського Парламенту на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим". Там депутатизвернулися до своїх колег з Комітету у закордонних справах Європейського Парламенту, і висловили "категоричний протест у зв’язку з намірами окремих депутатів національних парламентів країн-членів Європейського Союзу та депутатів Європейського Парламенту відвідати тимчасово окуповану та анексовану Російською Федерацією територію Автономної Республіки Крим."

Що проросійські французькі політики їдуть в Крим стало відомо 22 липня. В делегацію мали б входити члени комісій з питань національної оборони Франції, Ніколя Дюік І Жак Міар, замголови комісії з закордонних справ Сената Ів Поццо ді Борго,  члени правоцентристської партії Ніколя Саркози “Республиканці” (колись “Союз за народний рух”), і по представникові від центристів і лівих.
МЗС України відреагувало на такий візит негативно. "Вважаємо таку поїздку французьких парламентарів безвідповідальним кроком, виявом їхньої неповаги до державного суверенітету України, свідомим нехтуванням законодавства України і політики Франції та Європейського Союзу з невизнання незаконної окупації Автономної Республіки Крим." - пишуть на сайті Уряду.
Пізніше українські ЗМІ з посланнями на французьких колег повідомили що Ів Поццо ді Борго і Жоэль Гарріо-Мейлам відмовились їхати. А про тих, хто поїхав міністр закордонних справ Павло Клімкін сказав «Шкода, що у Франції є певна ніша, яка спекулюючи на анти американізмі, робить такі речі. Хоча там є декілька депутатів – це екстремальні туристи, які і до Асаду їздили. Та ми будемо  працювати з усіма парламентами, щоби такі речі мінімізувати». Клімкін пообіцяв що депутати, які поїхали стануть персонами нон-грата в Україні.

Політика


Антифашист Микола Азаров з Москви рятує Україну

3 серпня екс-перм’єр Микола Азаров і ще купка колишніх членів Партії Регіонів попереднього  президента України Віктора Януковича провели прес-конференцію в Москві. Ця прес-конференція минула майже непомітно інформаційний простір України.
Організація, яка це зробила називається «Комітет спасіння України». Вона має сайт antifashist.com. Організацією керує Микола Азаров. «Комітет» має політичні амбіції. Мають кандидата в Президенти Володимира Олійника, депутата від партії регіонів попереднього скликання від «ПР» Володимира Олійника.
Азаров на прес-конференції сказав, що «комітет» має мережу діячів, які в Україні підпільно ведуть роботу щоб встановити мир і зупинити фашизм. Основна позиція – теперішня влада набрала кредитів, які не зможе ніколи віддати, пенсія в 30 доларів – недопустимо. Санкції і судові переслідування проти діячів попереднього режиму – політично мотивовані й злочинні. Україна має бути позаблоковою, вважає Азаров.
Володимир Олійник як кандидат в Президенти сказав, що в Україні має бути федеративний устрій і двомовність. Олійник говорив що як тільки стане президентом, відведе війська з Донбасу. Крим Олійник каже що треба Крим залишити РФ. Риторика Володимира Олійника була насичена нелюбов’ю до Петра Порошенка. «Вся країна працює на «Roshen»».

Людину Коломойського в мери Києва

Нардеп Борис Філатов написав що Геннадій Корбан, заступник Ігоря Коломойського на посаді Голови Дніпропетровської ОДА, бізнес-партнер Коломойського​ і до вчора керівник політради партії "УКРОП" висунувся в мери Києва. 
"Политсовет принял решение рекомендовать Корбана в кандидаты на мэры Киева. С учетом того обстоятельства, что Геннадий сложил с себя полномочия Председателя, то его голос при голосовании не учитывался." -  Написав Філатов на ФБ.
Про таке рішення "УКРОПу" знає вже Ігор Коломойський​. Інформування його передав Філатов так: "Уже поздно ночью, совершенно измотанные, мы приехали поужинать к "веселому бородатому дядьке". Тот кушал пельмени и в полуха слушал о наших решениях.
Корбан злобно проговорил: "Они выдвинули меня на мэры Киева. Неужели партия имеет право ломать меня через колено? Валерьич, имеет разве партия право?"
Веселый бородатый дядька посмотрел на Корбана поверх очков ( как только он умеет ) и промолвил: "Гена, партия может все"."

Кандидат Порошенка переміг в Чернігові

3 серпня відбулось засідання Центральної виборчої комісії. На ньому переможцем дострокових виборів народного депутата, що відбулися 26 липня, в Чернігові Оголсили Сергія Березенка.
«Під час засідання Комісія на підставі протоколу окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу № 205 (Чернігівська область) про підсумки голосування на проміжних виборах народного депутата України 26 липня 2015 року встановила результати виборів народного депутата України у зазначеному окрузі, про що було складено і підписано протокол Центральної виборчої комісії, згідно з яким народним депутатом України обрано С.І. Березенка.» - Написали на сайті ЦВК.
На цих виборах Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» висунула досвідченого чиновника Сергія Березенка, 1984-го року народження. Останнє місце роботи - керівник Державного управління справами, до того працював керівником управління сім’ї та молоді Київміськдержадміністрації, а ще раніше був радником мера Києва у 2006-12 роках Леоніда Черновецького.
На виборах боролися понад 90 кандидатів, не допустили до виборів близько 30-ти.

 

Яценюк+Шевченко+Ляшко

Ще триває конфлікт екс-міністра екології Ігоря Шевченка і Арсенія Яценюка. Нової інформації додав Олег Ялшко. Він написав в себе на ФБ що Шевченка розпочате кримінальне провадження за незаконне збагачення. "Мене викликають у МВС на допит як свідка. Піду обов'язково. Головне, щоб Шевченко не втік, як усі інші корупціонери." - написав Ляшко.
​Ігор Шевченко в свою чергу прокоментував заяву зустрічним позовом на Яценюка: "Арсеній Петрович, я подаю на вас до суду за наклеп та розповсюдження неправдивої інформації по відношенню до мене. Нарешті, Ви повинні понести відповідальність за неправду, яку ви виголосили публічно. Ви це робите постійно і вам це сходіть з рук. Але не в цей раз і не зі мною. "​
Минулого тижня суд заборонив Яценюкові призначати керівником держгеонадр України Миколи Бояркіна без відома міністра екології. Про це йдеться на сайті державного реєстру судових рішень: "Зобов'язати КМ України розглянути пропозиції Міністра екології та природних ресурсів щодо кандидатур на посаду керівника ДСГН України та прийняти рішення про призначення на вакантну посаду відповідну кандидатуру."
В Україні від 2 липня нема міністра екології. До того ним був Ігор Шевченко. Він перед звільненням опублікував звернення в якому нарікав, що прем'єр веде кадрову політику в його відомстві.
Але не це стало публічною причиною звільнення Шевченка. Вкінці червня стало відомо що уряд збирається відправити у відставку міністра екології. Його звинуватили в покриванні корупційних схем. 
Скандал довкола Ігоря Шевченка розгорівся після того, як нардеп Олег Ляшко заявив, що має підтвердження того, що міністр екології Ігор Шевченко літав із Ніцци в Київ літаком нардепа, газового олігарха Олександра Онищенка. Найкраще історію з Онищенком і Шевченком висвітлила «Українська правда». Текст в них на сайті розказав що Шевченко пройшов в міністри завдяки хабарю в 5 млн. дол.  від Онищенка.

Знов міняються топ-менеджери у «Вести»

Радіо "Вести", частина одноіменного медіа-холдингу, вслід за зміною головного редактора безплатної газети,змінило головного редактора і продюсера. Про це повідомив попередній генредактор Юрій Петрушевський: "Юлия Литвиненко и Валерій Калниш возглавили Радио Вести. Калныш - главный редактор, Литвиненко - генеральный продюсер. Одна из лучших новостей последних недель! Ура, товарищи!)))"
Попередній редактор газети "Вєсті" Ігор Гужва цього тижня був в суді. Йому присудили взяття під варту з можливістю застави понад 1 млн грн. Гужва її заплатив.
Історія з головним редактором газети "Вести" Ігорем Гужвою тягнеться від літа 2014-го.
29 липня стало відомо що Гужва пішов у відставку і продав свою частку акцій медіахолдингу. Про це повідомили в прес-службі "Вєстєй": «С сегодняшнего Игорь Гужва не осуществляет управленческой деятельности и контроля за редакционной политикой активов медиахолдинга, а также не обладает полномочиями и правом по представлению официальной публичной позиции и проведения переговоров от лица „Медиахолдинга Вести Украина“. Соответственно, все сделанные им с настоящего момента и в дальнейшем заявления являются его личной точкой зрения, а не официальной позицией „Медиахолдинга Вести Украина“»
MEDIA HOLDING VESTI UKRAINE має "канал «UBR», радіостанція «Вести», щоденна газета «Вести», сайт vest-ukr.com і журнал «Вести. Репортер».


Короткочасні контракти на службу в ЗСУ

Голова Генштабу Віктор Муженко повідомив що в українській армії впроваджуються короткострокові терміном від 6 місяців контракти мобілізованим солдатам з перспективою їх продовження.
Муженко вважає що такі контракти дадуть можливість «усім охочим оцінити переваги проходження військової служби за контрактом та забезпечить чіткі часові рамки дії угоди між Збройними Силами України та військовослужбовцем.»
Про припинення контракту Муженко написав, що після його завершення контракт буде  автоматично буде продовжений,  якщо у сторін, які уклали угоду немає заперечень.

Підпалили 4 машини ОБСЄ в Донецьку

У Донецьку вночі на 9 серпня в 02:25, Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зареєструвала пожежу кількох автомобілів ОБСЄ на стоянці перед резиденцією ОБСЄ в Донецьку.

Так повідомили на фейсбук-сторінці місії. «Пожежники швидко відреагували і спробували загасити вогонь. В результаті, чотири автомобіля СММ були знищені вогнем. Розслідування інциденту триває.»
На даному етапі, Місія не планує припиняти свою діяльність


Анонси 


10 серпня відбудеться брифінг Міністра енергетики та вугільної промисловості України ВолодимираДемчишина.
Початок брифінгу: 13:30.
Місце проведення: Будинок Уряду, вул. Грушевського 12/2, 1-й під’їзд.
Вхід тільки за паспортами.
Акредитація ЗМІ проводиться до 10:30 10 серпня за ел.адресою kirillova@kmu.gov.ua



Інфографіка світоглядних установок громадян РФ станом на середину 2015 року зі статті "Любит наш народ" на Lenta.ru

Коментарі