Головні новини 15-21 червня


МВФ пропонує Україні знайти приватних кредиторів

​Голова МВФ Крістіна Лаґард пропонує Україні знайти приватних кредиторів. Вона це сказала як умову надання подальших кредитів МВФ. 
На сьогодні ​знайти приватних кредиторів для України є дуже ефемерним явищем в світлі генеральної лінії на реструктуризацію старих міжнародних кредитів і закону, проголосованого в другій половині травня, за яким Україна може тимчасово припиняти виплати зовнішнім кредиторам.
Але в українського Уряду щодо виплати борів є ще одна генеральна лінія – реструктуризація зовнішніх боргів України. Вона артикулюється з травня-червня 2015. Цього тижня міністриня фінансів Наталія Яресько, коли звітувала Верховній Раді про виконання бюджету в 2014 році сказала, що Мінфін і Мінекономіки чекають від приватних кредиторів планів реструктуризації боргів України, тому що без нормальних угод з реструктуризації Україна точно не схоче нічого віддавати.
Такої реструктуризації в Україні першими захотіли люди, які в 2004-13 роках брали валютні кредити на купівлю житла, товарів. Ці люди тепер кажуть, що їх надурили в банку, коли давали кредит. Уряд України каже, що вони не брали ці кредити, їх брали попередники , тому не збираються вплатити на умовах, укладених попередниками.
17 червня на засіданні Уряду прем’єр Яценюк пов’язав проблему реструктуризації зовнішніх кредитів з енергефективністю і звинуватив Верховну раду в тому що вона не спроможна голосувати за закони, які пропонує Кабмін: «я буду звертатись до членів парламентської коаліції невідкладно прийняти ці закони, так як йдеться про отримання 1,7 млрд. наступного траншу МВФ. Йдеться про фінансову і політичну, економічну репутацію України. Закони, які внесені, були напрацьовані із світовою експертною спільнотою, вони не мають жодних непопулярних заходів. Це закони, які спрямовані виключно на реформування української економічної, фінансової й енергетичної системи, в тому числі й на підвищення незалежності Національного банку України.»

Пожежа «БРСМ-нафти» згасла і розгорілося слідство

До 15.00 14 травня пожежа складів "БРСМ-нафти" "самоліквідувалася". Так повідомили в Держслужбі з надзвичайних ситуацій.
Замголови держфіскслужби Сергій Білан 17 червня коментував  справу БРСМ-нафти і сказав що березня цього року тривала податкова перевірка компанії "БРСМ-нафта". 10-го червня фіскальною службою було порушено кримінальне провадження через завдання державі збитків на суму 230 мільйонів гривень. Наразі триває розслідування. Крім того, у порту Очакова ми заарештували 4 танкери з нафтопродуктами. Також служба виявила 2 нафтопереробні заводи з нелегальною продукцією у Харківській і Сумській областях."​
Тоді ж 17 червня стала популярною новина від МВС про "БРСМ-нафту": "В отношении главного инженера и исполняющего обязанности директора нефтебазы суд избрал меру пресечения в виде домашнего ареста". Міністр Аваков писав на ФБ, а прес-служба МВС з його ФБ списувала, що керівництво "БРСМ" радо співпрацює тепер зі слідством. 

Останній тиждень Валентина Наливайченка

Горить крісло

Під час пожежі «БРСМ-нафти» задиміло крісло під Головою СБУ Валентином Наливайченком. Він звинуватив у покритті виробництва контрафактного пального й порушенні технічних норм ззберігання нафти що привело до пожежі довжиною в тиждень і 7-мии смертей пожежників, колишнього заступника Голови Генпрокуратури Олександра Даниленка, про що вже писалося в новинах минулого тижня.
16 червня Сергій Наливайченко, Голова СБУ знову приїжджав у Генпрокуратуру на допит. В 11.00 16-го Наливайченко приїжджав з бусиком бійців загону "Альфа", штурмового загону СБУ, які чекали його неподалік, поки йшов допит.
Наливайченко зрозумів що крісло димить і почав діяти. Перед допитом в Генпрокуратурі відправив у ГПУ подання на допит Голови Конституційного суду України Юрія Бауліна, як того хто спричинив зміну конституції України в 2010 році під розширення повноважень Януковичем.
Ще Наливайченко викликав на допит колишнього заступника Генпрокурора Даниленка, повідомив радник Наливайченка Маркіян Лубківський. Потім ввечері Лубківський повідомив що Наливайченко відправив в Одесу групу СБУшників щоб допомагали Губернатору Саакашвілі боротися з корупцією в області. Саакашвілі в себе на ФБ  прокоментував, що діз нався про цих гінців з новин і їх не потребує, тому що вони будуть на його думку просувати інтереси олігархів.

Як знімали Наливайченка

17 червня Президент Порошенко зустрічався з коаліцією ВРУ щоб говорити про відставку Голови СБУ Наливайченка. Але причин потреби відставки не оприлюднено. Наливайченко - Голова СБУ ще з часів першого Уряду камікадзе. Тобто, став ним коли Порошенко ще не був Президентом. До того очолював "Нашу Україну" Віктора Ющенка, співпрацював з Кличком. Голова Блоку Порошенка у ВРУ Юрій Луценко прокоментував потребу відставки Наливайченка так: "Президент считает, что в нынешней ситуации СБУ должен возглавлять не политик, а кадровый профессионал разведывательного дела. И он считает, что имеет право, как главнокомандующий, и человек, уполномоченный на это Конституцией сменить главу Службы безопасности Украины. При этом в случае внесения представления, господин Наливайченко заявил о том, что он уходит. Такая позиция была озвучена им на встрече с нашей фракцией, на встрече с другими фракциями коалиции"
Почали збирати голоси депутатів щоб проголосувати. "Самопоміч" вже повідомила що проголосує за відставку Наливайченка, тому що СБУ неефективно в принципі працює як і ГПУ і МВС.  Радикальна партія Ляшка покинула зустріч з Президентом. Вимагали щоб Наливайченко перед звільненням розказав про результати своєї роботи, яку в «Самопомочі» визнали й без останнього слова незадовільною.

Де тепер буде працювати Наливайченко і хто його замінив?

18 червня ВРУ проголосувала за звільнення Валентина Наливайченка. І Віталій Кличко повідомив, Наливайченко йде назад в політику і пообіцяв йому підтримку. Наливайченко у відеозверненні з приводу відставки сказав що залишився вірним безпеці України і коаліції й попросив не розхитувати її далі інтригами.
Народні депутати на відставку Наливайченка реагували по-різному. Переважно несхвально.
Попередня речниця СБУ Олена Яхно зауважила що за відствку Наливайченка проголосували навіть депутати з так близького Валентинові УДАРу.
Маркіян Лубківський, який був радником Наливайченка-Голови СБУ і фактично речником СБУ, який доречно й вчасно інформаував про події у відомстві так само пішов з посади радника.
Після звільнення Наливайченка ГПУ повідомили що збираються залучити американських слідчих перевірити справи у відомстві. "Залучення американських спеціалістів продиктоване бажанням прокуратури провести неупереджене і ефективне розслідування резонансної справи, про результати якого буде поінформовано суспільство" - написано на сайті ГПУ
А тим часом, ввечері того ж 18 травня, Президент Порошенко призначив нового керівника СБУ Василя Сергійовича Грицака.  На наступний день Порошенко звільнив всіх заступників Голови СБУ. Про це на сайті Президента було опубліковано 4 укази 347-250.
Василь Сергійович Грицак був до останнього керівником антитерористичного центру СБУ. В історії України є ще один Василь Грицак. Він по батькові Михайлович. Сайт біографій публічних осіб "Генштаб" пов'язує двох Василів Грицаків в історії про кримінальний алкогольний бізнес в столиці в часи Президента Ющенка. Це не з найкращої сторони характеризує тимчасового Голову СБУ.

Слідство тортур людей роти «Торнадо»

Геннадій Москаль, луганський губернатор, зранку 18 червня подав в ГПУ пропозицію роззброїти батальйони "Торнадо" і "Чернігів". Зявився документ заяви. За кілька годин з’явилася що вже 8 бійців затримано, а роту "Торнадо" розформовано.
За кілька годин Міністерство внутрішніх справ повідомило що навело порядок з "Торнадо". Заарештувало 8 бійців. Їх звинуватили в тортурах над місцевими жителями.
Військовий прокурор Анатолій Матіос вночі 20 червня на ток-шоу, одній з найвідоміших політичних підсумкових за тиждень програм, «Шустер LIVE» коментував справу з ротою МВС «Торнадо». Підтвердив що "Торнадо" попала в опалу через тортури над жителями Луганщини. Читав 20 хвилин свідчення. На тому ж ток-шоу сидів попередній Голова СБУ Наливайченко. Він розказав, що попав в немилість через виступ на шоу Шустера з обвинуваченнями керівництва "БРСМ-нафти" і прокуратури.
На ток-шоу телефоном говорив боєць «Торнадо», який говорив що рота збирається коритися наказам. Але чіткого накозу до них не доходило. Там той представник «Торнадо» висловив звинувачення в перевезенні контрабанди керівництво Луганської області, батальйони МВС і ЗСУ. Після цього Прес-центр АТО мусив розгрібати висловлювання бійця з "Торнадо" на току шоу "Шустер LIVE" вчора.
20 червня Виконуючий обов'язки командира роти "Торнадо" Микола Цукур заявив про зняття з себе повноважень і передачу зброї і бази «наказ генерала Науменко про перерахунок та вивезення зброї на склад МВС (адреса не вказана) я вважаю злочинним. Я відмовився його виконувати і зняв з себе повноваження командира підрозділу. Я здав посвідчення і мною написаний рапорт. Перешкоджати роботі міністерської комісії ми не можемо і не будемо» - сказав Цукор.

Обшук податковою медіа-холдингу «Вести»

18 травня ряд ЗМІ повідомили що Державна фіскальна служба заблокувала роботу газети "Вєсті"​. Держфіскслужба пояснила що обшукують "Вєсті" не просто так, а "Проведення даної слідчої (розшукової) дії здійснюється в рамках досудового слідства у кримінальному провадженні, розпочатому у квітні 2014 року за фактами ухилення від сплати податків, фіктивного підприємництва та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, службовими особами ТОВ «Вісті Мас-Медіа»..."
Додатково: СБУ веде кримінальну справу проти колишнього редактора журналу "Вєсті.Реопртер": «громадянин Російської Федерації, що виконував обов'язки головного редактора журналу "Вести. Репортер", організував розміщення у зазначеному засобі масової інформації матеріалів із закликами до вчинення дій, спрямованих на незаконну зміну меж території України». - так цитувала "Телекритика" відповідь СБУ на інформаційний запит про переслідування медіа-групи "Вєсті". 
​Державна фіскальна служба пізніше прокоментувала обшук офісу медіа-холдингу "Вести" після зустрічі з головним редактором Ігорем Гужвою: "Оцінку діям працівників служби надасть прокуратура, а редактор видання має право оскаржити дії слідчих у судовому порядку."

Вбивство Бузини «блискавично розкрили»

За два дні до новин про арешт звинувачених, у вбивстві Олеся Бузини Порошенко ввів в дію Указ, одним з пунктів якого було "активізувати заходи щодо розкриття особливо тяжких та тяжких резонансних злочинів, насамперед умисних вбивств журналіста Олеся Бузини і народного депутата України п’ятого скликання Олега Калашникова, та притягнення до відповідальності осіб, причетних до скоєння цих злочинів".  Це хоч якось пояснює негайне зловлення, суд і слідство звинувачених у вбивстві Бузини як елемент генеральної лінії.

Новини для Донбасу

Перекрито дорогу Слов’янськ – Донецьк  - Маріуполь

МВС вирішила перекрити трасу з Донецька на Маріупол через Курахове. Причини не вказані "З 15 червня 2015 року закритий рух автотранспорту по автодорозі «Слов’янськ – Донецьк – Маріуполь» від м. Волноваха до м. Донецьк та у зворотному напрямку." - написано на сайті МВС Донеччини.



Перший мітинг в Донецьку

В Донецьку 15 червня був мітинг. Про це писало місцеве видання "062" що "Одна часть собравшихся горожан требуют наступления на украинские силы, а другая -  отвода военной техники "ДНР" из пос. Октябрьского."​

Де розміщують 1 341 560 переселенців

Кабінет міністрів повідомив нове число переміщених осіб: "Станом на 15 червня 2015 року, за даними структурних підрозділів соціального захисту населення обласних та Київської міської державних адміністрацій, взято на облік 1 341 560 переселенців, або 1 054 603 родини з Донбасу і Криму.​"​
 "Найбільше внутрішньо переміщених осіб розміщено у Луганській (188 тис. 698 осіб, з яких 15 тис. 590 дітей і 150 тис. 494 інваліди та осіб похилого віку), Харківській (173 тис. 405 осіб, з яких 20 тис. 072 дітей і 115 тис. 883 інваліди та осіб похилого віку), Донецькій (109 тис. 474 особи, з яких 22 тис. 707 дітей і 40 тис. 498 інвалідів та осіб похилого віку), Дніпропетровській (83 тис. 858 осіб, з яких 15 тис. 683 дітей і 39 тис. 654 інваліди та осіб похилого віку), Запорізькій (63 тис. 749 осіб, з яких 15 тис. 914 дітей і 19 тис. 630 інвалідів та осіб похилого віку), Київській (41 тис. 361 особа, з яких 9 тис. 402 дітей і 1тис. 593 інваліди та осіб похилого віку) областях та у м. Київ (39 тис. 47 осіб, з яких 10 тис. 181 дитина і 6 тис. 102 інваліди та осіб похилого віку)." – повідомляють в Кабміні.
Найменше переселенців дислокують на Західній Україні.

Скасування перепусток на Донбасі

В законопроекті пропонується що «Громадяни України мають право на вільний та безперешкодний в’їзд на тимчасово окуповану територію і виїзд з неї через контрольні пункти в’їзду-виїзду за умови пред’явлення документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України. Вимагання інших документів заборонено.»  Ще дозволяється вільно ввозити і вивозити особисті речі.
Для підприємств пропонується ввозити тільки продукти тим, хто зареєстрований на не окупованій території, не дозволяється ввезення підакцизних товарів і товарів військового призначення.  

Інші важливі новини

Генпрокуратура займається тортурами прикордонників

Генпрокуратура 15-16 червня накинулася на прикордонну службу. ГПУ повідомляє що прикордонна служба застосовувала силу до людей, які пробиралися через кордоні не забезпечують затриманим перекладачів: "Установлено, що впродовж поточного року співробітниками органів та установ ДПС затримано понад 4 тисячі осіб, здебільшого за вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних із незаконним перетином державного кордону."

Порошенко підписав Закон про позбавлення Януковича довічного звання «Президент України»

У парламентській газеті "Голос України" 16 червня було опубліковано закон №144-VIII "Про позбавлення Віктора Януковича звання президента України". Згідно з текстом закону, він набуває чинності наступного дня після опублікування. Відповідний законопроект №1883 внесла група депутатів на чолі з Олегом Ляшком 29 січня цього року, Верховна Рада проголосувала за нього 4 лютого, а 9 лютого документ направили на підпис президенту.

Закон простий. Скаладається з двох пунктів: "1. Позбавити В. Януковича звання Президента України. 2. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.»

​Генпрокурор Віктор Шокін 18 травня почав ні з того ні з сього звітувати про успіхи розслідування справ Євромайдану. Повідомив цифри: "направлено до суду 75 обвинувальних актів стосовно 87 осіб у кримінальних провадженнях щодо розслідування злочинів, скоєних стосовно учасників Революції Гідності... у 6 кримінальних провадженнях стосовно 7 осіб – В. Януковича, О. Клименка, Р. Богатирьової, С. Арбузова та ін... триває ознайомлення у 2 кримінальних провадженнях стосовно...5 затриманих співробітників міліції... з 10 лютого, за вчинення злочинів з метою придушення акцій протесту під час Революції Гідності оголошено про підозру 144-м особам."​
А поряд з тим Вищий адмінсуд України17 червня повернув суддю Печерського райсуду Києва Оксану Царевич, відсторонену від посади ВРУ 10 травня на посаду. Суддю звинувачували в фабрикуванні справ проти активістів Євромайдану зимою 2013-14. З нею тоді зняли суддівську недоторканність ще з судді Вовка.

Міністерство юстиції зареєструвало партію Коломойського "Укроп"


АНОНСИ


21-23 червня 2015 року Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов візьме участь у Зустрічі міністрів країн Вишеградської групи та країн-учасниць ініціативи ЄС «Східне партнерство», відповідальних за питання молодіжної політики.
Зустріч проходитиме у м. Братислава (Словаччина).

Прес-тур: Київ – Харків – Донецька обл. – Київ 24-25 червня запрошуємо представників ЗМІ приєднатися до моніторингової поїздки у Харківську та Донецьку області.
Мета – перевірити готовність фортифікаційних укріплень, за будівництво яких відповідає Міноборони та Харківська ОДА, а також захищеність Харкова з року російського кордону.
Участь у поїздці візьмуть депутати фракції Об’єднання «Самопоміч» Ярослав Маркевич та Роман Семенуха.
Акредитація обов’язкова, телефон для інформації: 050-8000-167.
Виїзд – 24 червня з Києва. Є можливість для знімальних груп доєднатися у Харкові. З огляду на обмеженість місць – перевага надаватиметься представникам телеканалів.
Нагадаємо, попередня перевірка здійснювалась напередодні травневих свят. Про її результати читайте у матеріалі депутата «Самопомочі» Ярослава Маркевича. https://www.facebook.com/notes/yaroslav-markevich/анализ-состояния-обороны-севера-харьковской-области/1441680972798276
https://blogger.googleusercontent.com/img/proxy/AVvXsEg_BxqIACgFC2oowp3X-U2TYdzx7GuVEfwbMhsds2zAmgdS_EQdzbWIDSS-f0u4N3Yfkpmir8QBCrCIoBgD1cBRhNX487pywsXnb7EdYiVccy3AyKR1zfw37uswHR9MsUmX7vs8hnr6bKV_s2EAymHue88iOP5XXfHqnDf0=s0-d-e1-ft
22 червня відбудеться брифінг Міністра енергетики та вугільної промисловості України ВолодимираДемчишина на тему «Першочергові завдання Міненерговугілля щодо реформування галузі».
Початок заходу: 13:30.
Місце проведення: БУДИНОК УРЯДУ. Вхід (тільки за паспортами) з вул. Грушевського, 12/2, 1-й під'їзд, 6-й поверх.
Акредитація ЗМІ проводиться до 12:00 22 червня за тел.: 256-62-48, 256-77-07

В понедельник, 22 июня, в Деснянском районе Киева откроют Центр помощи и временного размещения вынужденно переселенных лиц.
Центр будет оказывать информационную и юридическую помощь и психологическую поддержку вынужденным переселенцам. Также в центре одновременно смогут разместиться более 30 человек, в первую очередь это будут уязвимые категории вынужденных переселенцев: мамы с детьми, многодетные семьи, инвалиды.
Инициировало создание центра Киевское инвестиционное агентство. Грант на его создание был предоставлен правительством США через Агентство США по международному развитию (USAID).
В открытии центра также примет участие Посол США в Украине Джеффри Пайетт.
Начало мероприятия в 10:30, по адресу: ул. Каштановая, 6.



Коментарі